| Autor |
Zpráva |
Mar
Člen |
# Zasláno: 20 Zář 2007 13:12
- Nahlásit
blanulinka1
tak tak - ta se potáhne až někde vod zápstí k lokťu
|
Mar
Člen |
# Zasláno: 20 Zář 2007 13:25
- Nahlásit
janika
je to Béďa
|
blanulinka1
Člen |
# Zasláno: 20 Zář 2007 13:38
- Nahlásit
janika
Mar
tak tak...
|
Syska
Člen |
# Zasláno: 20 Zář 2007 13:39
- Nahlásit
blanulinka1
Chojky
|
blanulinka1
Člen |
# Zasláno: 20 Zář 2007 14:03
- Nahlásit
Syska
zdarec jaxe vede? jak si tam žijete holky
|
Syska
Člen |
# Zasláno: 20 Zář 2007 14:39
- Nahlásit
blanulinka1
Žijeme žijeme, ale střídáme, takže nežijeme furt no...
|
blanulinka1
Člen |
# Zasláno: 20 Zář 2007 14:43
- Nahlásit
Syska
Žít se musí!!! Furt, naplno a bez řečí jinak se z toho člověk zvencne a co potom?
|
Syska
Člen |
# Zasláno: 20 Zář 2007 14:44
- Nahlásit
blanulinka1
No jo to je jasný, ale já myslela, že se střídáme s hlídáním, mno. Ale jinak paráda, co ti mám povídat, dnes přijde Marťule, tak to musíme zkolaudovat..
|
blanulinka1
Člen |
# Zasláno: 20 Zář 2007 14:46
- Nahlásit
Syska
s hlídáním? co Tess? nemá z toho hokej... Má na ni vůbec dost času?
|
Syska
Člen |
# Zasláno: 20 Zář 2007 14:51
- Nahlásit
Jo neboj, já ti to napíšu do mejlu
|
blanulinka1
Člen |
# Zasláno: 20 Zář 2007 14:51
- Nahlásit
Syska
ok
|
Syska
Člen |
# Zasláno: 2 Říj 2007 12:38
- Nahlásit
blanulinka1
Achojky, tak jak bylo?
|
blanulinka1
Člen |
# Zasláno: 2 Říj 2007 12:39
- Nahlásit
Syska
super, zrovna dávám k soě na web fotky Počasí vyšlo bezvadně, takže fakt pohoda...v pondělí jsme dokonce ušli 28 kiláků Ale jako nic... ani se nám to vůbec nezdálo...
|
Syska
Člen |
# Zasláno: 2 Říj 2007 12:41
- Nahlásit
Hm, škoda, že se vám ale zkazilo počasí, že... už se na vás moc moc těšííím...
|
blanulinka1
Člen |
# Zasláno: 2 Říj 2007 16:38
- Nahlásit
Syska
jsem ti odepisovala, ale celej den nám padá servrovna, bo ti boříci co nám dělají na firmě omítku někde nakopli siláč
|
blanulinka1
Člen |
# Zasláno: 4 Říj 2007 14:32
- Nahlásit
TRAMTADADÁ TRAMTADADÁ dneska jsem byla s Béďou na očním, prevetivně vyšetření šedého zákalu a ofiko vyšetření PRA dopadlo (oboje) výborně!!! Takže mohu s radostí oznámit, že Béďa je PRA negativní
|
Mar
Člen |
# Zasláno: 4 Říj 2007 14:33
- Nahlásit
blanulinka1
nevim sice, co je PRA ale gratuluju
|
blanulinka1
Člen |
# Zasláno: 4 Říj 2007 14:48
- Nahlásit
Mar
nic pěkného
PROGRESIVNÍ RETINÁLNÍ ATROFIE - PRA
Je postupná degenerace sítnice oka buď jako následek jiných nemocí (infekčních, cukrovky, otrav atp.) nebo s dědičným založením. Rozlišujeme ji na centrální PRA, která se vyskytuje méně často, plemenné dispozice k ní mají kolie, retrívři a briardi, při vyšetření oka lze zjistit hnědé skvrny na sítnici, které se nevyskytují při periferní PRA.
Periferní PRA jsou nejčastěji postiženi pudli, kokršpanělé a jezevčíci, rozšiřuje se však i do jiných plemen, např. ve Skandinávských zemích se objevila u papillonů. Majitel postiženého zvířete přichází zpravidla k vyšetření již s rozvinutým onemocněním, kdy se objevují zrakové poruchy. Nejprve pes zhoršeně vidí v noci a ve tmě, což málokterý majitel postřehne. Posléze se přidává šeroslepost, zřítelnice (panenka) je rozšířená a pomaleji reaguje na osvit. Choroba je majitelem zaznamenána obvykle až ve fázi, kdy zvíře zhoršeně vidí ve dne, má nejistou chůzi, naráží na překážky a je lekavé. Po této fázi již následuje úplná slepota. V časných stádiích lze někdy průběh zpomalit aplikací vitaminu A a B, nemoc však nelze vyléčit a končí vždy slepotou.
Vývoj nemoci je pozvolný, často se vyvíjí 12 a více měsíců. Včasné odhalení je problematické, protože v počátečních stádiích není pozitivní ani oftalmologické vyšetření. V současné době již jsou vyvinuty přístroje na detekci raných fází vývoje nemoci, jsou velmi nákladné. Pouze na specializovaném pracovišti lze počátek choroby zjistit podle ERG (elektroretinogramu), který nám může toto onemocnění diagnostikovat již v 6.- 10. týdnu věku štěněte. Genetický přenos není ještě zcela objasněn, patrně je způsoben dvěma recesivními alelami, které při spojení dají v tomto směru defektního jedince. Chovatelská opatření jsou problematická, záleží na etice chovatelů, aby nevyužívali postižená zvířata v chovu, protože na rozdíl od jiných dědičných onemocnění nelze v tomto případě stanovit preventivní opatření. PRA se naplno projeví u zvířete často mezi 3. a 6. rokem života, kdy je na prevenci pozdě, bylo-li zvíře již používáno v chovu. Musíme si uvědomit, že takto postižená zvířata končí většinou utracením a jejich osudy nejsou nejlepší. Proto je nezbytné apelovat na majitele i chovatele postižených jedinců, aby tuto skutečnost oznámili poradci chovu a mohla se provést alespoň dodatečná selekce. Pokud si chorobu v chovu rozšíříme, při chovatelské základně a příbuzenské provázanosti ji budeme velice těžko odstraňovat. V zahraničí je vyšetření na PRA podmínkou zařazení do chovu. Postižení jedinci jsou okamžitě, třeba i dodatečně vyřazeni
|
Syska
Člen |
# Zasláno: 4 Říj 2007 15:00
- Nahlásit
blanulinka1
A ona měla nějaký příznaky kočenka?
|
blanulinka1
Člen |
# Zasláno: 4 Říj 2007 15:09
- Nahlásit
Syska
nee, ale museli jsme jít preventivně, kvůli něčemu jinému, kvůli její sestřičce, které nedávno zjistili šedý zkal v obou očích je skoro slepá... Řešilo se to tu... Takže vet udělal to vyšetření při tom
|
blanulinka1
Člen |
# Zasláno: 4 Říj 2007 15:14
- Nahlásit
tady najdete nějaký fotky z Krkonoš
|
blanulinka1
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2007 15:11 - Změnil/a: blanulinka1
- Nahlásit
před rokem byla Béďa takovejhle malinkej uzlíček...
a rostla a rostla...
a rostla ještě víc...
a to už si osvojila novou smečku...
a vypadala jako vymlácenej boxer....
našla si kamarády a kamarádky...
utrpěla i pár úrazů a zranění z těžkých bitev...
stala se mi velkou inspirací na celý život...
jezdila na různé výlety a dovolené...a dnes...oslavila svůj první rok...
Zdravíme všechny CZ-Pejsky a také CZ-Fenečky a díky za rok plný užitečných rad, kravin, blbostí, legrace a dobré nálady, za rok občasného pohnutí žlučí, za rok zoufalství a smutku nad osudy lidí i pejsků, za rok společného života....a za rok se starýma i novýma kamarádama dvou i čtyř nohýma...
|
Syska
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2007 15:18
- Nahlásit
blanulinka1
|
blanulinka1
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2007 16:27
- Nahlásit
Syska
;)
|
Mar
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2007 18:28
- Nahlásit
blanulinka1
a my jí tímto gratulujééééém
|
blanulinka1
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2007 18:45
- Nahlásit
Mar
óóóóó jaká pocta... Děkujeme Borůfečkovi
|
younglady
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2007 20:06
- Nahlásit
blanulinka1
dneska jsi měla na cvičáku bráchu, ško jen nevim kterej přesně Jinak gratulujeme k narozeninám, už je to velkááááá holka
|
blanulinka1
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2007 07:30
- Nahlásit
younglady
bráchu? to spíš bratránka, ňákýho Podle rozpisu tam byla Vendulka, Béďovo vééééélikánská kámoška... Jako s ní si nehraje Beďule snad s nikým... To jsou dvě, ty se do sebe snad zamilovaly Děkujeme za gratulačku
btw, dostala jsi ten mejl? o nedělním cvičáku? chtěla jsem se přihlásit, ale nemám kredity... a teď už je tam plno... Myslíš, že by s tím šlo něco udělat? Díky...
|
Mar
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2007 08:45
- Nahlásit
blanulinka1
tfuj, tak mi je blbě
asi sem zase v tom - viš jak - ráno únava, je mi na zvracení,atd..... příznaky tu prostě sou......
|
blanulinka1
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2007 08:55
- Nahlásit
Mar
už seš zase v tom??? voe... ty toho vyplodíš za ten rok co?
Já si dnes připadám jako stoletej pařez, teda stařec... Koleno mě bolí, mám ho zas nějak překřupnutý, zápěstí mě bolí, a navíc mě chytl zase ten sedací nerv a bez dvou brufenů bych si ani nesedla...spát jsem kvůli tomu nemohla voe, asi se brzo rozpadnu... se na to můžu... a to jsem prosím, vzorně seděla včera doma a cucala mátovej čajíček...
|