| Autor |
Zpráva |
Mel
Člen |
# Zasláno: 29 Lis 2006 15:17
- Nahlásit
Ebony
víš, já k psovi přišla jak slepej k houslím Prostě známý mojí kamarádky měli štěňata... já psa vždycky chtěla, ale nikdy neměla. Nakoupila a napůjčovala jsem různý knížky, začla chodit na cvičák. No a až teprve na cvičáku jsem se dozvěděla, že existuje něco jako sportovní kynologie a že mě to baví... takže můj přístup fakt nešlo od malička k něčemu směřovat.
Možná s dalším psem na tom budu líp, ale stejně nehodlám "spadnout" do honby za zkouškama a závodama. V první řadě to musí být zábava a složená zkouška je něco navíc (a ačkoliv hodně lidí neuznává nějaký zkoušky syp zob, pro mě je to úspěch... pro mě bylo vlastně vítězství jen blbej aport a to, že jsme ze stopy neměli nulu :lol
|
eva od jondy
Člen |
# Zasláno: 29 Lis 2006 15:48
- Nahlásit
Ebony
omlouvám se, ale ještě jednou se zapojím. hrozně mě těší tvůj názor, protože je pořád lidí se stejným postojem málo. byly tady dotazy na to, co mám za psa.můj první pes byla fena NO se kterou jsem chodila na cvičák a cvičila poslušnost. právě z té doby je ve mně odpor k donucovacím prostředkům. fakt bych brečela, když si představím těch zničených psů a důvěřivých majitelů, kteří berou slovo výcvikáře skoro jako svaté..poté, co se mou fenu jeden výcvikář pokusil naučit pouštět aport dušením na škrťáku, jsem si uvědomila, že je jen na mě, co dovolím, aby s mým psem bylo děláno a co s ním budu dělat sama..já jsem prostě odpůrce násilí a jiná nebudu...
Mel
vím, že tě můj názor asi nezajímá, neznám tě, číst to nikdo nemusí. jen bych ti chtěla říct, že můj druhý pes je sice smeták šeltie, ale naučil mě toho mnoho. běhám s ním agility. na tomhle sportu je super, že prostě pes tě musí chtít vnímat , chtít pro tebe pracovat víc než cokoliv jiného, důvěřovat ti. donucením se nedá ničeho dosáhnout. nemůžeš tam se psem na parkůru škubnout ani nic jiného, ikdyž by se někdy chtělo, neni čím škubnout . nevím, jaký máš na agility pohled jako sportovní kynolog, ale třeba by vám něco podobného pomohlo. ještě bych chtěla dodat, že můj pes není pracovní magor, který se pro mě přetrhne a vše musím pracně získávat, takže tě na jednu stranu chápu.
a pro všechny
mě prostě vadí ten přístup, že JÁ CHCI udělat zkoušku a svého psa k tomu donutím-to neberte nikdo osobně, znám takových lidí mooc, za každou cenu..přece nejde o zkoušky, ale o radost a netvrďte mi, že pes má radost z vyškubání při cvičení, nebo z ostňáku..jestli jsem moc naivní, tak se omlouvám, ale ty diskuze prostě k sdělování názoru sváděj..
|
Mel
Člen |
# Zasláno: 29 Lis 2006 16:07
- Nahlásit
eva od jondy
já agility zavrhla rovnou, ani jsme to nezkoušeli.... právě kvůli tomu, že nemůžu (resp. když byl štěně nešlo to) docílit toho, aby mě můj pes sledoval. Teď už je to lepší, možná by to i šlo, ale myslím, že přibrat agility k sportovní kynologii a coursingu bych už asi nezvládla.... (jak časově, tak finančně - mám ještě spoustu dalších "lidských" koníčků).
přece nejde o zkoušky, ale o radost
a s tímhle s tebou náhodou souhlasím, jenže já už se prostě dostávám do takového trošku zoufalství, protože ten pes je fakt magor.... a hrozně mě pobaví rozpačitý výraz jiného člověka, ke kterému chodíme kousat, při slovech "ale chuť - tu on do toho teda má" (jako se mě snaží utěšit, když se snažím celá zpocená odvléct psa z placu)
|
Mel
Člen |
# Zasláno: 29 Lis 2006 16:09
- Nahlásit
A takhle vypadá můj miláček, když něco moc a moc chce...
|
brut
Člen |
# Zasláno: 29 Lis 2006 16:19
- Nahlásit
Mel
Takhle pěkně se dneska Brut tvářil, když chtěl honit zajíce......taky znám ten nepřítomný kukuč, otevřenou tlamku a neprosté nevnímání
|
Mel
Člen |
# Zasláno: 29 Lis 2006 16:33
- Nahlásit
brut
u nás je ještě všechno postříkané od slin - teda spíš od bílé pěny od huby.....
ale naštěstí tohle dělá jen na coursingu a obranách (nic dalšího tak atraktivního pro něj jsem zatím neobjevila), na zajíce a ostatní zvěř už kašle (a to je třeba taky věc, kterou beru jako velký úspěch)
|
Ebony
Člen |
# Zasláno: 29 Lis 2006 16:34
- Nahlásit
Mel
taky mám doma podobnýho
|
brut
Člen |
# Zasláno: 29 Lis 2006 16:38
- Nahlásit
Ebony
Taky pěkná držtička
Mel
Brut takhle vyvádí v poslední době ...zajíce sice nikdy nehonil, ale dneska měl chuť ho prohnat a nesměl, tak se tvářil jak Garry
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 29 Lis 2006 16:39 - Změnil/a: Fifi
- Nahlásit
Mel
Co se zkousek typu Syp Zob tyka - muzu te uklidnit, ja je uznavam, a treba u magorsky starsi rotvice si prave "blby" ZOPky moc cenim, neb musela vydrzet to odlozeni v rade.. S jejim postojem k druhym psum to JE uspech!
A k tomu tvymu "nuklearnimu hovadu" - jak rekla Anu - kdysi jsem cvicila boxera bez PP, uz je to fakt davno.. Taky mival totalni zatmeni pri obranach, byla jsem vlacena, upocena, ztrhana. Takze - "ale chuť - tu on do toho teda má" - presne tak, tu chut on mel, ale ovladatelnost - to bylo mozna neco podobnyho jako u vas.. Jednou jsem to zkusila resit silou hrubou - a nepomohlo to. Jak byl v tranzu z rukavu - tak se proste pretocil tim skubancem, a prokous mi nohu i s holinkou..
Takze - z myho hlediska - spis zkusit psa uklidnovat po dobrym, kdyz jdes na plac a zacne te nevnimat - tak v klidu K NOZE - nepujde - nekousne si.. udelam celem vzad a ma smulu. Odvedu ho bokem, udelam si par obratu, a jdeme to zkusit znovu. Neni blbej, pochopi to. Nebo si figuranta postavit s rukavem doprostred placu, a najust si se psem udelat jen buzeracni poslusnost okolo nej - bez kousani.. To jsou jen momentalni napady, nemusi to fungovat na toho tvyho, ale taky si myslim, ze sila a spicatej obojek nic nevyresi, ve vasem pripade...
eva od jondy
fakt bych brečela, když si představím těch zničených psů a důvěřivých majitelů, kteří berou slovo výcvikáře skoro jako svaté..
Ale preci ma kazdy clovek svuj mozek, ne? Pokud ne, tak je mi podobnych duverivcu taky lito..
|
Mel
Člen |
# Zasláno: 29 Lis 2006 16:52
- Nahlásit
Fifi
Jak byl v tranzu z rukavu - tak se proste pretocil tim skubancem, a prokous mi nohu i s holinkou..
tohle myslím by mi Gary neudělal, jeho fakt zajímá jen ten pešek. Když vidí figuranta v hadrech, tak na něj štěká a je z něj úplně zmatenej, protože neví, co má dělat, když nemá tu báječnou věc, kterou je třeba řádně zakousnout...
A s tou poslušností - to jsme dělali včera a musím říct, že já si připadala jak největší exot, protože jsme chodili asi čtvrt hodiny (pak už se setmělo) kolem figuranta do ctverce a pes vystartoval, škubanec, krok, start, škubanec, krok, start, škubanec, krok... atd. samozřejmě v tom budu pokračovat a doufat, že pes pochopí, že kousat bude za odměnu, až bude klidný... Ale nevím, jestli se z toho dřív nezhroutim psychicky i fyzicky
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 29 Lis 2006 17:00
- Nahlásit
Mel
jeho fakt zajímá jen ten pešek.
Taky jsem do ty doby, nez me pes tafnul, mela pocit, ze ho zajima jen rukav.. Ale proste mel moc nervu pohromade a "preskocilo" mu to, jedinkrat.. Naopak tim zklidnovanim a drilem se ponekud ukaznil a pochopil to, v klidu..
A s tou poslušností - to jsme dělali včera a musím říct, že já si připadala jak největší exot,
Zive si to umim predstavit... A kdyz ho takhle usmernujes, mel svuj platenej obojek? nebo si ho mela na retizkovym?
Btw - drzim palce, at se hned tak nezhroutis..
|
Mel
Člen |
# Zasláno: 29 Lis 2006 17:01
- Nahlásit
Fifi
mel svuj platenej obojek? nebo si ho mela na retizkovym?
řetízkáč... plátěnej má na venčení.
|
Mel
Člen |
# Zasláno: 29 Lis 2006 17:04 - Změnil/a: Mel
- Nahlásit
Ebony
taky mám doma podobnýho
a taky s tou bílou pěnou? nás když viděli takhle na coursingu, byli z toho lidi celý zmatení..... na obranách ho dávám do auta a při odjezdu musím nejdřív pořádně vyvětrat, protože mám zapařeno a občas i ochraptí
|
eva od jondy
Člen |
# Zasláno: 29 Lis 2006 17:14
- Nahlásit
Mel
jj, chápu, člověk by nedělal nic jinýho, než někde blbnul se psem.. a ty finance...agility byl jen návrh, spousta psů se tam časem trochu zklidní a začne vnímat..to jak píše Fifi mi přijde dobrý, asi prostě mít trpělivost, vim, že je to teď v zimě blbý se světlem, ale asi prostě by bylo lepší, aby si jednou vůbec nekousnul, když nebude schopnej se zklidnit, než bude tma..ale zas ti může spousta lidí závidět, že Garyho to takhle strašně baví..furt lepší, než kdyby na rukáv kašlal , to mi přijde mnohem horší, když teda člověk pomýšlí na zkoušky..no prostě mu bude muset dojít, že zábava joo,ale jen až ty budeš chtít..tak hodně štěstí
|
eva od jondy
Člen |
# Zasláno: 29 Lis 2006 17:19
- Nahlásit
Fifi
Ale preci ma kazdy clovek svuj mozek, ne? Pokud ne, tak je mi podobnych duverivcu taky lito..
-právě že nemá..spousta lidí přicházela na cvičák s "nezvládnutými" odrostlými štěňaty a když výcvikář psa "srovnal na ostňáku, tak si ještě libovali, jak je pak pejsek schlíplý a má respekt...nebo byli mírně zděšeni a to pak jim bylo řečeno, že to se musí..
|
Ebony
Člen |
# Zasláno: 29 Lis 2006 17:27
- Nahlásit
Mel
já mám na obranách taky psy jen v kenele v autě a auto skáče dva metry vysoko, odkládačky by to nerozchodily
vo slintech mi ani nemluv , nejhorší je, že mi to ani z některých věcí nejde vyprat, hlavně takový ty hustý, fuj...
|
Markét
Člen |
# Zasláno: 29 Lis 2006 17:34
- Nahlásit
eva od jondy
a netvrďte mi, že pes má radost z vyškubání při cvičení, nebo z ostňáku.
Hm, škoda, že mi v létě odešla starší čubina. Klidně bych natočila video, jak se celá natěšená cpe do ostnáče - a to doslova, až jsem měla někdy strach, že si vypíchne oko. Věděla totiž, že bude strašná sranda, když ho má na krku.
K jeho používání mě nikdo nenutil, dospěla jsem k tomu rozhodnutí sama. Podotýkám, že poprvé ho měla na krku jako tříletá hotová čuba se zkouškama, kdy už přesně věděla, co se po ní chce, jenom kolem toho dělala moc velký prdelky. Používala jsem ostnáč tak třikrát do roka na vyladění poslušnosti a fungovalo to náramně. Ani nebyl nabroušenej a stačilo ho mít mezi dvěma prsty a čuba chodila jako panenka. Ani aport nepřekusovala.
A rozhodně jsem nepozorovala, že bych si ji zradila či zničila. Prostě jsme obě věděly o co jde a krásně nám to fungovalo.
|
eva od jondy
Člen |
# Zasláno: 29 Lis 2006 17:48
- Nahlásit
Markét
|
Ebony
Člen |
# Zasláno: 29 Lis 2006 17:53
- Nahlásit
Markét
Podotýkám, že poprvé ho měla na krku jako tříletá hotová čuba se zkouškama, kdy už přesně věděla, co se po ní chce, jenom kolem toho dělala moc velký prdelky.
ale to je snad trochu o nečem jiném, ne?
Prostě jsme obě věděly o co jde a krásně nám to fungovalo.
a co jako, mě poslušnosti fungují i bez, jak to mám chápat?
jinak boxeři dělají normálně prdelky, co já vím, a právě to je na nich to hezký
taky jsem měla psa, co kdybych mu dala na krk granát, bude z toho nadšenej, ale jako proboha proč, abych si něco dokázala?
|
Markét
Člen |
# Zasláno: 29 Lis 2006 17:57 - Změnil/a: Markét
- Nahlásit
Ebony
Jů, jak víš, že to byl boxer?
a co jako, mě poslušnosti fungují i bez, jak to mám chápat?
Jenže já jsem takovej kynolog-manták, takže potřebuju různá udělátka a pomůcky, jinak to prostě neumím.
|
Nikita
Člen |
# Zasláno: 29 Lis 2006 18:04
- Nahlásit
Markét
kynolog-manták
To je, prosím pěkně, co???
Jinak si ale dost odporuješ. Píšeš: poprvé ho měla na krku jako tříletá hotová čuba se zkouškama, kdy už přesně věděla, co se po ní chce
Ale potom: potřebuju různá udělátka a pomůcky, jinak to prostě neumím
Takže jak jsi tu fenu mohla něco naučit, když to "bez toho neumíš"? Nebo že by to znamenalo, že to SKUTEČNĚ jde i bez ostnáče?
|
Ebony
Člen |
# Zasláno: 29 Lis 2006 18:07
- Nahlásit
Markét
Jů, jak víš, že to byl boxer?
no vím, znám spoustu lidí od psů
Jenže já jsem takovej kynolog-manták, takže potřebuju různá udělátka a pomůcky, jinak to prostě neumím.
na tohle nevím co říct, fakt
|
Markét
Člen |
# Zasláno: 29 Lis 2006 18:08
- Nahlásit
Nikita
kynolog-manták
To je, prosím pěkně, co???
To jsem prosím pěkně já.
|
Markét
Člen |
# Zasláno: 29 Lis 2006 18:10
- Nahlásit
Ebony
A já tě můžu znát? Dej mi nápovědu, prosím
|
Nikita
Člen |
# Zasláno: 29 Lis 2006 18:10
- Nahlásit
Markét
To jsem prosím pěkně já
Děkuji, ale číst umím, jinak bych se bývala nedobabrala až na třetí stránku.
Položím otázku jinak: Znamená toto slovní spojení něco konkrétního a přeložitelného? Nebo se jedná o domácký výraz typu "hužblabuňák"?
|
Ebony
Člen |
# Zasláno: 29 Lis 2006 18:18
- Nahlásit
Markét
já nevím, mě asi neznáš, já jsem jen takový tichý pozorovatel, ale hodně si pamatuju lidi a psy...
|
Markét
Člen |
# Zasláno: 29 Lis 2006 18:20
- Nahlásit
Nikita
Znamená toto slovní spojení něco konkrétního a přeložitelného?
Tak pardon, já měla zato, že je obecně používanej výraz, proto mi nedošlo jádro otázky.
Tudíž pokusím se vysvětlit: Manták = ňouma, břídil, trotl, nešika, gramla, patlal, hňup... no prostě manták.
Já už jsem z tý češtiny na větvi - na moravě se to neříká, v čechách asi taky ne. Asi napíšu nějakoj slovník.
|
Markét
Člen |
# Zasláno: 29 Lis 2006 18:21
- Nahlásit
Ebony
A měl jsi někdy NO Asca?
|
Nikita
Člen |
# Zasláno: 29 Lis 2006 18:23
- Nahlásit
Markét
No mne v první chvíli napadlo, jestli to není překlep slova "matlák", takže v podstatě asi je, co? Akorát mi nesedělo, že by se takhle sebekriticky někdo označoval
"gramla" je taky dobrej, to jsem taky neznala, já používám třeba označení "ichtyl"
|
Ebony
Člen |
# Zasláno: 29 Lis 2006 18:25
- Nahlásit
Markét
proboha, jsem ženská, tedy, aspoň doufám
myslíš Asca Neviot ?
|