| Autor |
Zpráva |
Lola1
Člen |
# Zasláno: 19 Říj 2006 08:23
- Nahlásit
Čau, jsem v práci dnes sama samička a šéf je na služebce. Bezva!
Jo, k tomu trimování - stř. knír. jsem pročesávala listem z pilky na železo. Teď už mám psa netrimovacího, ale ve stejné velikosti a úúúžasnýho.
|
viky
Člen |
# Zasláno: 19 Říj 2006 08:37
- Nahlásit
Jsem tady uz od sesti a uprimne, neudelala jsem vubec nic. Poslala jsem tri maily s zadosti o bezpecnostni listy a to je vsechno. Bych se potrebovala nejak dokopat, ale nejde to, nejde.....
|
Nahoda
Člen |
# Zasláno: 19 Říj 2006 08:38
- Nahlásit
Zdarec ve spolek. . .
jj zase ta hnusná pracovní nuda a navíc jsou dnes nejspíš erupce na slunci, šéfovi HRABE.
Jenže já jsem silnej KUS a nenechám se otrávit. Dneska bude hezky svítit sluníčko, vezmu feňuli na prochajdu a všichni mi můžou políbit pr. . .
|
Anu
Člen |
# Zasláno: 19 Říj 2006 10:20
- Nahlásit
Maya
papíry zaslány,ale asi budeš zklamaná.
PS:Vysvětli mi jak otec mohl nakrýt vlastní dceru?
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 19 Říj 2006 12:37
- Nahlásit
Anu
Už jsem ti odepsala.
A k tomu PS - mohl, protože
1. v našem klubu poradce pouze radí a doporučuje, nemůže nařizovat
2. všichni velcí černí , tedy těch několik, co ještě žijí, jsou spolu více či méně příbuzní, tudíž se přistoupilo k regeneraci - v Německu a dál na západ se psy bez PP z registru a u nás křížením s vlčími, takže všichni velcí černí buď mají celočerný rodokmen, ale pak tam mají tutově úzkou příbuzenskou plemenitbu a nebo mají půlku rodokmenu buď vlčí nebo bez PP.
Kdo ví, co je lepší.
|
Anu
Člen |
# Zasláno: 19 Říj 2006 12:46
- Nahlásit
Maya
no je fakt že můj pes má 2x po 3stejných předcích. Dovezli sem kdysi 3psi a ty tři psi (dvě feny jeden pes) zrodili celou tudle basenjí populaci co v ČR je. Taky lapám po dechu co vidím v jeho papírech,děda s mámou,táta s mámou,praděda....no ale pes je krásný a zdráv,tak to asi tak nevadí.O genetice vím fakt velké kulové.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 19 Říj 2006 12:59
- Nahlásit
Anu
Já o genetice taky moc nevím, ale můj pes má osteochondrozu a ta prý může být důsledkem úzké příbuzenské a jeho máma pochází taky ze spojení otec-dcera, takže na tom možná něco bude.
Ono je na tom stejně hodně málopočetných plemen, doveze se pár psů a na těch je postaven celý náš chov, jedině že u jiných plemen ta příbuzenská není až tak nutná, protože se můžou realizovat další dovozy, ale kvůli penězům se radši kryje tady, ovšem u velkých černých není kde a odkud brát, je pár chovatelů, kteří by byli ochotní jet krýt snad půl světa, ale bohužel není kam a ke komu.
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 19 Říj 2006 13:01
- Nahlásit
Maya
To je vazne take zle s velkymi ciernymi spicmi?
|
Mmartin
Člen |
# Zasláno: 19 Říj 2006 13:03
- Nahlásit
Anu
děda s mámou,táta s mámou,praděda....
Sodoma Gomora
|
Anu
Člen |
# Zasláno: 19 Říj 2006 13:08
- Nahlásit
Mmartin
no skoro jo. Fakt v celých papírech figuruje snad 6jmen
Maya
hele tak fakt kecám,sourozence neměl.nevím proč si to stále pletu s tím původním. No je to docela síla. Proč se to nechalo zajít tak daleko?Myslím to vymírání té populace
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 19 Říj 2006 13:09
- Nahlásit
pigie
Teď už je to o něco lepší, pokud se tedy smíříš s tím, že většině se jich to v PP hemží vlčími a psi z registru. Těch opravdu i rodokmenově velkých černých je pár, všichni příbuzní a všichni staří, fena mladší 8 let je myslím jedna a možná jedna v Německu a psi běžně kryjí i v 13, 14 letech.
Ono to lepší není asi se středními špici, to si jen všichni myslí, že špiců je všude mraky a ona je to rarita jak vyšitá. Samo kromě těch malých.
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 19 Říj 2006 13:11
- Nahlásit
Maya
Takze az teraz dozadu si uvedomujem, ake som mala pred par rokmi stastie cesavat kazdy tyzden cierneho velkeho spica. Nespominam si odkial presne bol, ale niekde z okolia trencina a bol max. za 3000, lebo ujovi ho predaval kamarat Skoda ho teda bola...
|
Zet
Člen |
# Zasláno: 19 Říj 2006 13:12
- Nahlásit
Maya
To nechápu ... to se "velký špic" vyskytuje jenom v černé barvě? Vždyť jsou snad ještě i jinak zbarvení - určitě bílí. Proč nekřížíte barvy mezi sebou?
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 19 Říj 2006 13:15
- Nahlásit
Anu
Ono černí psi nejsou moc populární, velcí špicové taky ne, tak se štěňata špatně prodávala a prodávají. Táhne se to už z minulosti, dřív bylo povoleno je normálně křížit s vlčími, byl to vlastně jeden ráz - velký, ve dvou barvách (teda ještě s hnědým, ale ten už vymřel úplně) no a někdy v 50. 60. letech se vlčí oddělil, má samostatnou PK a těch velkých černých zůstalo málo, tak se to od té doby pytlíkuje jak se dá. V podstatě první vrh u nás už byl taky z křížení vlčí x černý, pak se trochu zmátořili a dlouho se to nedělalo, ale teď se s tím zase muselo začít, jinak by byl s velkým černým konec.
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 19 Říj 2006 13:15 - Změnil/a: pigie
- Nahlásit
Zet
Asi preto, ze bielych tiez vela nebude
Maya
A ako to vypada s tymto objavom? Bude kryt?
|
Anu
Člen |
# Zasláno: 19 Říj 2006 13:19
- Nahlásit
Maya
aha . Vidíš a šéf jiného nechce než velkého černého.Nevím kolikátého už má. Ani neví co mu běhá po zahradě. tenhle pes mi však přijde podstatně menší než ten druhý.Ten druhý byl ohromný,tehnle je trošku menší-Je tedy taky velký,ale oproti tomu druhému je menší,menší hlava,tlapky....
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 19 Říj 2006 13:21
- Nahlásit
Zet
Ano, jsou ještě bílí, hnědí už vymřeli.Bílí se ovšem s černými nekřížili nikdy, tedy už asi 100 let a mají poněkud jinou stavbu těla a kostru a srst, jsou lehčí, s kratší a méně hustou srstí. Ale i tak v Německu jdou touto cestou a křží bílé a černé, ovšem výsledkem jsou často černí se znaky, což je nestandardní barva. U nás je to zakázané a jde se cestou křížení s vlčími, kdy se rodí buď černá nebo vlkošedá štěňata, tedy žádná nestandardní barva.
|
Anu
Člen |
# Zasláno: 19 Říj 2006 13:23
- Nahlásit
Maya
nechceš zaslat ještě foto? Tady ho teda nemám a zítra mám dovču ale v pondělí bych mohla něco sehnat
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 19 Říj 2006 13:23
- Nahlásit
Maya
Este otazocka, to je s nimi na celom svete take s nimi? Amerika nic nepodrzala?
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 19 Říj 2006 13:27
- Nahlásit
pigie
No vidíš, čím se můžeš chlubit, to může říct málo lidí, že česalo velkého černého špice.
Jestli bude ten Anu objev krýt se uvidí, musela jsem se zeptat povolanějších, má český rodokmen, ale celočerný, tudíž by ho někdo mohl chtít na ty napolo vlčí feny, akorát teď jim budou tak 2-3 roky, takže se začnou shánět po ženiších.
Myslím, že nějaké pokusy byly a ani jedna letos nezabřezla.
Anu
Jestli ten první byl Holanďan, mohl být z registru a to fakt nevíš, co vyroste, z registru v Německu je zase hodně malých psů.
Měl by mít výšku tak 45-50 cm, ne menší, to už by byl zase střeďák.
|
Zet
Člen |
# Zasláno: 19 Říj 2006 13:30
- Nahlásit
Maya
Aha, já jsem tak nějak předpokládala, že barevné rázy jednoho plemene (černý x bílý) si budou podobnější než dvě různá plemena (velký x vlčí). Ale oni asi i ti černí x bílí budou dvě různá plemena, ne? Já si myslím, že by se Němci měli hodně rychle vzpamatovat, a ty chovy (bílý, černý, vlčí) sloučit dohromady. Jinak, podle toho co píšeš, půjdou všichni do kopru jako hnědí. Takhle malé populace so rozhodně nedají udržet uzavřené. A pokud občas vylítnou nestandardní štěňata, tak snad není problém je z chovu vyloučit.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 19 Říj 2006 13:30
- Nahlásit
Anu
Kdybys mi mohla poslat fotku, to by bylo super!!!! Minimálně se můžeš zeptat pána, jestli nechce zpropagovat psa na klubových stránkách, řekla bych slečně, co je dělá, ať ho tam dopíše do seznamu psů a dá tam rodokmen a tu fotku, třeba by si ho tam někdo našel i bez naší pomoci.
A uchovněním by taky nic nezkazil.
|
Anu
Člen |
# Zasláno: 19 Říj 2006 13:32
- Nahlásit
Maya
Měl by mít výšku tak 45-50 cm, ne menší, to už by byl zase střeďák.
jojo to má.Ale oproti tomu původnímu je menší.Tamten se mi zdál hezčí,to byl fakt takový mamutomedvěd.
PS. ale upozornuji,že pes je miláček a nemá zblo výchovy můj basenji je vedle něj ipácký ovčák
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 19 Říj 2006 13:36
- Nahlásit
Zet
Oni jsou všichni jedno plemeno, jen vlčí mají samostatnou plemennou knihu a nesmí se křížit s jiným rázem, tedy až na tuhle výjimku. Ostatní rázy mají jednu plemenku dohromady a psi se mezi rázy přeřazují podle toho, jak vyrostou. To není problém. Problém je v té barvě, protože těch bílích není taky moc, dejme tomu, že se ti narodí 10 štěňat za rok ve dvou vrzích a z toho bys musela kvůli nestandardní barvě půlku vyřadit. Pak ti do dalšího chovu nic nezbyde. I Němci dělají to křížení s bílými výjimečně, spíš se zaměřili na psi bez PP v registru. Nechat se v chovu psi se znaky se nedá,protože za chvíli by z toho byli strakoši.
|
Anu
Člen |
# Zasláno: 19 Říj 2006 13:38
- Nahlásit
Maya
tak jsem mu volala.Můžeš ho zaregistrovat kde chceš. S uchovněním...dej mi prosím odkaz na stránky,budu mu muset najít co a jak a snad ho nějak dokopu.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 19 Říj 2006 13:39
- Nahlásit
pigie
Většina světa nemá o velkých černých ani tušení.
Mimo FCI není plemeno německý špic vůbec známé a uznané a tady se velký černý chová jakžtakž pravidelně jen u nás a v Německu, občas u vás na Slovensku a velice sporadicky v Rakousku a Švýcarsku, jeden dva psi z registru jsou v Holandsku a Belgii a to je všechno.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 19 Říj 2006 13:51
- Nahlásit
Anu
Ty jseš zlatíčko.
Tak jo, nechám mu udělat kartu na klubových stránkách a až mi pošleš fotku, tak jí tam taky dám.
Pro uchovnění je třeba přihlásit se na bonitaci a dostavit se tam v jedné ruce se psem a v druhé s rodokmenem.
Pokud je basenji vedle něj ipák, tak to si nedovedu představit, asi je ten pes nějaké dobračisko, většinou bývají dost ostří, měl by minimálně se nechat prosahat od cizích lidí a ukázat zuby.
Přihlášku, termíny bonitací a postup jak a co, je na klubových stránkách www.spic.cz pod heslem bonitace.
Trochu pejska taky zpropaguju mezi špicaři. Odkud vlastně pán je, tedy alespoň přibližně?
|
Anu
Člen |
# Zasláno: 19 Říj 2006 13:56 - Změnil/a: Anu
- Nahlásit
Maya
No já to myslela jako vycvičeností. To by ho Anub hodil do pytle. Ostrý se mi nezdá. Když tam přijedu tak se může ublízat,ale je fakt že já tam nekradla a byla vždycky jen za přítomnosti pána tak nevím.Každopádně nic neumí.Možná sedni ale to je všechno.Se zuby snad problém nebudu.Ale řikám,žije jak dříví v lese. je to miláček krmen šunkou a minerálkou a rozhodně po něm nikdo nic nechce.
|
Zet
Člen |
# Zasláno: 19 Říj 2006 13:56
- Nahlásit
Maya
A teď si vem ten rozdíl, když se ti narodí 10 bílých štěňat ve dvou vrzích po jednom bílém otci (nebo dvou, kteří jsou velice blízce příbuzní) a ty si všechny můžeš zařadit do chovu - získáš tak 10 příbuzných polosourozenců.
Případ druhý: Na jednu fenku hodíš bílého a získáš 5 standardně zbarvených štěňat a na druhou hodíš černého a získáš 3 nestandardní štěňata a 2 štěňata standardní. Do chovu zařadíš pouze 7 jedinců, ale tito jedinci budou podle vrhu navzájem nepříbuzní přes otce. To se mi zdá pro další chov mnohem perspektivnější, než polosourozenci
Ale pokud jsou v Německu schopni najít nepříbuzné psy bez PP, tak je to také řešení. Jen by se IMHO tyto dva postupy měly kombinovat.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 19 Říj 2006 14:07
- Nahlásit
Zet
Bílých je přeci jenom víc, tam ten problém s příbuzností není až takový. Ale jinak máš pravdu. Jde v podstatě jen o rozhodnutí, v Německu jdou cestou registru a křížení s bílými, u nás cestou křížení s vlčími. Zase to jsou dobré vyhlídky do budoucna, že naše a německá populace budou nepříbuzné.
Každopádně větší problém někdy je přemluvit chovatele k tomu správnému krytí, ne každý hledí do budoucna.
|