| Autor |
Zpráva |
Hafina
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2006 10:24 - Změnil/a: Hafina
- Nahlásit
Eimy
Nevím, ale myslím, že i pro odchyt těch lišek pro kontaktní norování se použije pes, který ji z nory vyžene, ale nevím, možná se mýlím.
To je jako bys napsala, proč se teda vůbec používají lovečtí psi, když ten myslivec může jít a ty kachny si posbírat, popřípadě si tu zvěř taky vyžene, když se bude hodně snažit. No a pro třeba používat pro zadržení lidí psa, když si ho vlastně člověk může zadržet sám. Možná na to jdu moc drsně, ale takhle nějak jsem to pochopila...
|
Frog
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2006 10:27
- Nahlásit
WhiteWolf
Lišce asi neni moc příjemné když se do ní zakusuje jeden pes za druhym a mezitim se máchaj v sudu s vodou
A našim slepicím a kuřatům taky nebylo moc příjemné, když je všechny odnesla liška. A nám pak taky nebylo moc příjemné koukat na tu spoušť.
|
Petra
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2006 10:27 - Změnil/a: Petra
- Nahlásit
Hafina
ale i ten pes musel projít výcvikem aby věděl že ho ta liška může zabetonovat prostě zahrabat nebo pokousat. a to jinak nacvičit nejde jen tak že stou liškou příjde do styku
|
Hafina
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2006 10:29
- Nahlásit
Petra
Jo já vím, já to úplně chápu, mám taky loveckýho psa, i když ne norníka...
Příspěvek jsem ještě trochu pozměnila...
Právě proto jsem to myslela tak, že pro toho psa je mnohem lepší, když přijde s tou lyškou do styku...
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2006 10:33
- Nahlásit
Hafina
My tu máme lyšky? Bistroužky?
|
Petra
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2006 10:33
- Nahlásit
Hafina
já to blbě napsala, já to nemyslela na tebe
mi dvě to asi chápem jak to ve zkutečnosti je, že to prostě bez kontaktu se zvěří jaksi nacvičit pro praksi nejde. tečka a podtrženo
mohl by se ozvat Zet a vysvětlit to trošku do detajlu
|
Petra
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2006 10:34
- Nahlásit
Garfield
no jo chybyčka se vloudila ale přečteš to viď
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2006 10:36
- Nahlásit
Hafina
Pochopilas to špatně. Pokud se pes používá na přinášení už střelených zvířat nebo na dohledávku postřelené zvěře, tak to chápu. Ono přece jen to zastřelení je rychlejší, pokud to zvíře myslivec jen postřelí, je lepší, když ho rozhodně rychleji najde a ohlásí pes, člověk by ho hledal mnohem dýl, takže tomu zvířeti, pokud už fakt není zbytí to to trápení ukrátí.
U toho norování a určitě u toho kontaktního, na kterým se to psi učí, je to určitě u něčem jiným, než o tom to zvíře co nejrychleji a pokud možno s co nejmenším utrpením zabít. To je to, co se mi na tom prostě nelíbí...
Ale samozřejmě taky nechápu, proč se chodí na hony na zajíce a potom se likvidace lišek obhajuje tím, že lišky ty zajíce zabíjí a je to špatně...? Bud je málo zajíců a je třeba regulovat lišky, aby nevyhladily tu populaci zajíců a nebo je zajíců dost, když je myslivci můžou střílet a není teda potřeba regulovat populaci lišek. To je to, čemu taky nerozumím...
Frog
Problém je v tom, že liška je donucená jít do kurníků atd proto, že člověk jí zabral její přirozený prostředí, nemá dostatek potravy a proto se uchyluje k tomuhle... Ale proč je za škodnou ta liška a ne člověk, kterej zapříčinil to, že ona nemá kde žít? Proč za lidskou bezohlednost musí vždycky platit jen a jen ty zvířata?
|
Hafina
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2006 10:37
- Nahlásit
Garfield
Opraveno a stydím se...
|
Petra
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2006 10:41
- Nahlásit
Eimy
ty už jdeš moc do důsledků, tady se diskutovalo o tom jestli ano či né
|
Hafina
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2006 10:42
- Nahlásit
Eimy
to je prostě myslivost, stará se o regulaci zveře celkově. Ten pes jde do nory, protože ta liška tam zdrehne a jinak ji od tam nedostaneš, stejně jako jiný pes jde a přinese střelenýho zajíce. O tom to je. Ale myslím, že my se asi nikdy moc neshodnem, protože se vzájemně asi moc nepochopíme...
|
Leni
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2006 10:46
- Nahlásit
Podle mě jsou tady ty argumenty některých zastánců kontaktního norování, loveckého výcviku apod. dost mimo. Nejde přece o to, jestli můžu nebo nemůžu nějakého cíle dosáhnout jinak, ale jestli je tahle metoda lidsky přijatelná. Kdyby se dalo norování učit jenom na malých Cikáňatech, tak taky snad nebudu argumentovat, že holt ale bez Cikáňat psa nevycvičím. No tak nevycvičím.
Že jsou lišky nebo mnohá jiná zvířata přemnožená - hmm, to je velmi oblíbený argument těch, kteří se rádi baví jejich lovem, nebo je rádi mají na talíři.
A tam kde jsou zvířata OPRAVDU neúnosně přemnožená (jestli vubec někde) tak je na vás, kteří chcete jejich počet regulovat, abyste tyto humánní metody hledali. Jen jde o to se snažit. Opravdu zajímavý příklad, co je možné: http://www.hsus.org/wildlife/issues_facing_wildlif e/immunocontraception/
|
Leni
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2006 10:49 - Změnil/a: Leni
- Nahlásit
Eimy
Problém je v tom, že liška je donucená jít do kurníků atd proto, že člověk jí zabral její přirozený prostředí, nemá dostatek potravy a proto se uchyluje k tomuhle... Ale proč je za škodnou ta liška a ne člověk, kterej zapříčinil to, že ona nemá kde žít? Proč za lidskou bezohlednost musí vždycky platit jen a jen ty zvířata?
Přesně!!
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2006 10:50
- Nahlásit
Hafina
Podle mě má regulace smysl jen u druhů, který v přírodě nemají přirozenýho nepřítele... Tudíž konkrétně u lišek třeba ano. Ale argumentovat tím, že lišky pak žerou zajíce - svou přirozenou potravu - a to je špatně, i když je potom myslivci můžou střílet mi prostě přijde zcestný...
Podle mě by měl mít prostě přirozenej predator přednost před člověkem. Na člvoěku by mělo být udržovat stav toho predátora v rámci únosných mezí...
|
Petra
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2006 10:56
- Nahlásit
Jaký je váš názor na bezkontakní norování?? je lepší než kotakní?? Pravda je že po zrušení kontakního norvání v ČR jezdí většin chovatelů norovat do zahraničí a počete tkzv. ,, poutňáků" v čr vzrostl já osobně se přimlouvám za kotaktní norování jelikož vlastíme chs jezevčíků a psa který nemá SK norování do přírodní nory vůbec nepouštíme jelikož na touto tvrdou zkoušku ještě není i po složení ZN připraven. Neumí v noře vyřešit různé situace které by mu mohli zachránit život. Prosím pište co si o tom myslíte vy a jaké máte zkoušenosti ráda se poučím
Tady šlo o tohle
|
Petra
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2006 10:58
- Nahlásit
pes který se v noře nesetká s liškou naživo tak
Neumí v noře vyřešit různé situace které by mu mohli zachránit život. a o tom se tu bavíme
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2006 11:03
- Nahlásit
Petra
Většina diskuzí se časem odebere k jinýmu tématu, tak to je v 90% případů. Já se bavím o tom, že je otázka, jeslti je v přírodě vůbec norování potřeba, jestli se lišky nedají likvidovat i jinak (pokud je to opravdu nutný)... Podle mě by se daly odchytávat a po tom je o ten život připravit humánější formou, bezpečnější pro obě zúčastněné strany...
|
Zet
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2006 11:04
- Nahlásit
Budu reagovat postupně, tak doufám, že nebudu moc opakovat, to co už to někde řekl ... pokud ano, tak jen potvrzuji jeho slova
Eimy
Ještě mě napadlo - pokud je možnost ve volné přírodě odchytnout lišku pro výcvik kontaktního norování, proč se potom lišky neodchytávají přímo a pak se třeba nějakou přijatelnější cestou buď neuspí nebo nedají třeba do ZOO? Pokud už ta možnost jejich odchytu je, proč jí nevyužít a ohrožovat zbytečně i životy těch psů používaných v praxi?
Nedokážu si moc dobře představit, jak odchytávat lišky. Jak už jsem napsala, liška je noční zvíře, velmi plaché a obezřetné. Ty lišky pro výcvik, které se "odchytnou" jsou pochopitelně liščata, která byla vynorována. Ona většina scénářů norování probíhá tak, že pes vlítne do nory a liška před ním pochopitelně zdrhne ven (liška není blbá, aby v noře bojovala se psem ... to radši vezme nohy na ramena) a tam je odstřelena. Problém může nastat ve chvíli, kdy se liška bojí vyběhnout ven, protože slyší a cítí, že tam jsou lidi ... to pak může dojít k boji
|
Petra
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2006 11:05
- Nahlásit
Eimy
jasně že to určitě jde ale na co by si teda měla psi norníky, jen na výstavy
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2006 11:07
- Nahlásit
Zet
A co třeba použít odchytový klece, do kterých se odytávají kočky? S automatickou záklopkou? Nevím, ptám se, protože i když je liška noční zvíře, přece z té nory ven leze, aby mohla lovit, takže pokud se ji naskytne lehčí získání potravy, podle mě by jí určitě využila... Přece jen by to z jejího hlediska bylo žrádlo získaný bez zbytečné ztráty energie..?
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2006 11:08
- Nahlásit
Petra
jasně že to určitě jde ale na co by si teda měla psi norníky, jen na výstavy
No a jsme přesně u toho... Takže nakonec fakt můžeme začít obhajovat i psí zápasy, aby piti nebyli "zbyteční"? A aby neocházelo ke ztrátě jejich původních vlastností? To snad ne...
|
Zet
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2006 11:09 - Změnil/a: Zet
- Nahlásit
Eimy
Ale samozřejmě taky nechápu, proč se chodí na hony na zajíce a potom se likvidace lišek obhajuje tím, že lišky ty zajíce zabíjí a je to špatně...? Bud je málo zajíců a je třeba regulovat lišky, aby nevyhladily tu populaci zajíců a nebo je zajíců dost, když je myslivci můžou střílet a není teda potřeba regulovat populaci lišek. To je to, čemu taky nerozumím...
Už jsem to tady jednou psala. Náš ekosystém je prostě narušený a nemůžeme si jaksi dovolit nechat ho svému osudu. Lišky nemají přirozené nepřátele a jediné, co je může regulovat je člověk a nemoci. Takže buď norování, nebo epidemie vztekliny ... myslím, že teď už jsem to napsala dostatečně srozumitelně ;)
Pak je tady ještě třetí možnost, regulovat lidskou populaci ;)
|
Mmartin
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2006 11:10
- Nahlásit
Garfield
lyška je vzteklá varianta lišky obecné (Vulpes vulpes). Název vznikl kombinací řeckého názvu vztekliny - Lyssa - a českého jména lišky
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2006 11:11
- Nahlásit
Zet
Jasně, tak regulujte populaci lišek, a držte ji na té úrovni, na které zvládnou ty išky samy o sobě regulovat populaci zajíců. Proč obhajovat lov lišek tím, že zabíjí zajíce, který by stejně v rámci regulace postříleli myslivci?
|
Petra
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2006 11:14
- Nahlásit
končím diskuzi najsem mylsivec a nemám ani norníka
|
Zet
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2006 11:16
- Nahlásit
Leni
Podle mě jsou tady ty argumenty některých zastánců kontaktního norování, loveckého výcviku apod. dost mimo. Nejde přece o to, jestli můžu nebo nemůžu nějakého cíle dosáhnout jinak, ale jestli je tahle metoda lidsky přijatelná.
Promiň, ale mně přijdou mimo argumenty odpůrců kontatkního norování a to především z hlediska základních neznalostí biologie a principů ekologie A co se týče těch lidsky přijatelných metod. Ihned v úvodu jsem položila otázku, jak humánně regulovat populaci lišek. Doteď mi na ni nikdo neodpověděl.
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2006 11:18 - Změnil/a: Eimy
- Nahlásit
Zet
Ale já ti odpověděla Odchytávat a pak humáně utrácet...
A vzhledem k mýmu zaměření (školnímu ted myslím) mě napadají pak už jen samý blbosti... V rámci kterých by se po psovi chtělo jen aby lišku našel, označil noru a zbytek by mohla teoreticky zvládnout technika. Technick proveditelný by to určitě bylo...
|
Zet
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2006 11:22
- Nahlásit
Eimy
A co třeba použít odchytový klece, do kterých se odytávají kočky?
Dvě poznámky a zároveň otázky:
1. Kdo to zaplatí? Dokážeš si představit, kolik peněz by na to padlo ze státního rozpočtu? ;)
2. A skutečně si myslíš, že to je humánní. Představ si chudáka vyděšené zvíře, jak je v té kleci celou noc zavřené. V kleci, se kterou se nikdy dříve nesetkalo. Hnus! Tomu bych já říkala týrání zvířat
|
Leni
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2006 11:22
- Nahlásit
Zet
To je ale pohled na věc jenom z jednoho uhlu, a dost omezeného
Náš ekosystém je prostě narušený a nemůžeme si jaksi dovolit nechat ho svému osudu.
Opravdu až tak?!? A narušili jsme ho když tak my, takže řešit to teď způsobem, ať to ty ostatní stojí co to stojí (nás to nesmí pokud možno stát nic), to je super logika
Takže buď norování, nebo epidemie vztekliny
Zjednodušuješ, není to pravda, metod může být tolik, kolik se jich člověk pokusí najít -když bude chtít.
Pak je tady ještě třetí možnost, regulovat lidskou populaci ;)
Ta ironie je fajn, ale myslím, že by docela hodně prospělo, kdyby lidi konečně začali víc přemýšlet nad tím, co udělali, dělají a jak to systematicky a ohleduplně napravovat, než aby si prostě jen vybrali nějaké pohodlné a jednoduché řešení, které ale je ale kruté
|
Leni
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2006 11:24
- Nahlásit
Zet
A co se týče těch lidsky přijatelných metod. Ihned v úvodu jsem položila otázku, jak humánně regulovat populaci lišek. Doteď mi na ni nikdo neodpověděl.
Asi jsi přehlédla část mého příspěvku.
|