Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Nezařaditelné dotazy / bezkontakní nebo kontakní norování??
. 1 . 2 . 3 . 4 . >>
Autor Zpráva
leila
Člen
# Zasláno: 9 Říj 2006 20:40
- Nahlásit

Jaký je váš názor na bezkontakní norování?? je lepší než kotakní?? Pravda je že po zrušení kontakního norvání v ČR jezdí většin chovatelů norovat do zahraničí a počete tkzv. ,, poutňáků" v čr vzrostl já osobně se přimlouvám za kotaktní norování jelikož vlastíme chs jezevčíků a psa který nemá SK norování do přírodní nory vůbec nepouštíme jelikož na touto tvrdou zkoušku ještě není i po složení ZN připraven. Neumí v noře vyřešit různé situace které by mu mohli zachránit život. Prosím pište co si o tom myslíte vy a jaké máte zkoušenosti ráda se poučím

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 9 Říj 2006 21:04
- Nahlásit

leila
Do tohohle fakt nevidím. Slyšela jsem ale, že páníčkové těch lišek si je docela cení a nenechali by jezevca té lišce ublížit...

leila
Člen
# Zasláno: 9 Říj 2006 21:11
- Nahlásit

Mucholabka
Mno někteří ju ale to už jsou ochočené lišky většina jezevčíkářů které znám odchytává lišky v přírodě právě na toto norování ale i když máš lištičku ochočenou a vycvičenou probíhat norou na bezkontaktky nikdo ti nezaručí že se lišce nic nestane někteří psy si umí oddělávat zarážky a když se mu to povede nemilosrdně se do lišky zakousne liška nemá vůbec šanci se bránit. Na kotkatkách na slovákách jsou už lišky tak vycičené že nezkušenému psovy dokážou roztrhnout obličej co už se nejednou na vrchlové sotěži stalo. Tudíž pes musí být zkušený aby na takovýchto vrcholných soutěžích uspěl.

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 9 Říj 2006 21:13
- Nahlásit

leila
A to je lišek v přírodě tolik? Abych řekla pravdu, živou jsem ještě nepotkala a to do lesa chodím hodně. Já viděla lišku jenom přejetou a taky jsem slyšela něco o používání koček, je to pravda?

Evik
Člen
# Zasláno: 9 Říj 2006 21:14
- Nahlásit

já o tomhle nic nevím, ale viděla jsem před pár dny v TV reportáž, (už nevím v jakém to bylo pořadu), kde docela drasticky ukazovali, jak lovečtí psi (myslím, že nejen jezevčíci) vlítli do umělé nory, tam tu lišku umordovali a všichni se jen dívali, jak tam dvě zvířata, (přičemž ta liška neměla šanci vyhrát) bojují o život.....
Jestliže tomuto se říká "kontaktní norování", pak s tím souhlasit tedy nemůžu.
Vím, že se říká, že lišky jsou přemnožené a tím si taky pořadatelé té "akce" s norováním omlouvali svou nezákonnou činnost. Když už ale regulovat stavy lišek, dá se to snad udělat "humánně" a ne takovýmto týráním
Ale toť pouze můj názor, o loveckém výcviku psů nevím téměř nic, nemohu posoudit, v čem může být pro loveckého psa kontaktní norování lepší než bezkontaktní, ale pokud se jedná o to, co bylo v té reportáži, pak to považuju za týrání.

Leni
Člen
# Zasláno: 9 Říj 2006 21:21
- Nahlásit

Kontaktní norování může být naprosto nehumánní a je určitě dobře, že je u nás zakázané. Připadá mi zcestné, aby kvůli nějakému výcviku psa byla týrána jiná zvířata.
Pokud má někdo rád psy, měl by mít zároveň soucit i s jinými zvířaty. Jestli nemá, je podle mě něco špatně

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 9 Říj 2006 21:36
- Nahlásit

Mucholabka
taky jsem slyšela něco o používání koček, je to pravda?
No je to už dost dávno,ale bydlel u nás v ulici jistý"myslivec",který učil toto kontaktní norování,sice teda na louce,na kočky a holuby.Kočky měly zlámané nohy a holubi křídla,aby pejsek určitě vyhrál a neutekli.Posílali jsme tenktrát stížnost na nějaký myslivecký svaz ,ale nic z toho nebylo..

Leni
Člen
# Zasláno: 9 Říj 2006 22:08
- Nahlásit

O těch kočkách, to byla ta aféra asi před 5 lety, ne? Kočkám vytrhali drápy a zuby, aby neporanily psa. Taky to tehdy vyšumělo trochu do ztracena, myslím, že padl nějaký jednotlivý trest, ale že se pak ještě dlouho mluvilo o tom, že se to tajně provozuje dál. Super

Eimy
Člen
# Zasláno: 9 Říj 2006 22:10
- Nahlásit

Já tuhle otázku sice taky neumím úplně objektivně posoudit (jezevčíka nebo spíš skorojezevčíka jsme v rodině sice měli, ale bylo to zvířátko bez PP, takže žádné zkoušky ani nic podobného...), ale z mého hlediska je kontaktni norování při nejmenším hodně nemorální a podle mého názoru by, coby zábava, "zkoušení" atd. nemělo mít v civilizovaném světě místo... Samozřejmě že říkám jen svůj názor, který není podložený v podstatě ničím...
někteří psy si umí oddělávat zarážky a když se mu to povede nemilosrdně se do lišky zakousne liška nemá vůbec šanci se bránit.
Prostě už toto samotný ve mě vyvolává do jisté míry obrovskej odpor... Nedokážu si představit pustit svýho hafana na jiný zvíře s tímm, že vím, že to zvíře v podstatě nemá šanci přežít... Tohle se mi prostě příčí...

Evik
Člen
# Zasláno: 10 Říj 2006 07:12
- Nahlásit

Prostě už toto samotný ve mě vyvolává do jisté míry obrovskej odpor... Nedokážu si představit pustit svýho hafana na jiný zvíře s tímm, že vím, že to zvíře v podstatě nemá šanci přežít... Tohle se mi prostě příčí...

mám naprosto stejný názor Je to vlastně totéž co nedovolené psí zápasy, akorát, že u těch psích zápasů jsou, co jsem četla, síly "vyrovnané", kdežto u toho norování už to má liška předem prohrané.
Já jsem vůbec toho názoru, že lovecký výcvik, provozovaný jako sport, kdy kořistí je živý tvor, je hnus.
Nijak neodsuzuji mysliveckou stráž a lesníky, kteří skutečně dbají na to, aby byl v lese pořádek, hlídají stavy zvěře, jenomže ti slušní, kterým jde skutečně o ten les bývají i ochránci zvířat a honů se snad ani neúčastní.....a je jich zatraceně málo oproti těm, kteří se lovem zvěře jen baví ...

Skypy
Člen
# Zasláno: 10 Říj 2006 07:23
- Nahlásit

Kontaktní norování je určitě lepší příprava psa než bezkontaktní.
pokud totiž později v myslivecké praxi pustíme psa do nory tak už ví co má očekávat od toho zvířete co je schované dole v malém úzkém prostoru. Nejlepší variantou je pes vyhaněč, který lišku vyžene jiným vsukem ven a tam ji střelec uloví. pokud se ale do sebe zakousnou, tak se musí vykopat a to co nejrychleji, protože hrozí že pes dostane šok z nedostatku kyslíku nebo ho prostě liška zadáví - dole je to stejně vyrovnaný boj, protže oběma jde o život. Já sem složil se svou fenou (drsnosrstý foxlík) v sobotu zkoušky z norování a mohu potvrdit, že proti realitě je to pro psa jen taková šaráda. V praxi je nejlepe norovat v kanálech, propustích a umělých norách, kam se lišky stahují v zimě. u přírodních nor je nejlepší lišku střelit když večer vychází ven. k tomu používání koček atd... prostě ten pes se to někde a na něčem naučit musí, na čem a jak, to už je věc vůdce.

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 10 Říj 2006 07:42
- Nahlásit

Skypy
k tomu používání koček atd... prostě ten pes se to někde a na něčem naučit musí, na čem a jak, to už je věc vůdce.
To mi přijde krajně hnusné. V čem je ta kočka méněcennější než pes? Pak se lidi můžou divit, kam mizí jejich polštářoví miláčci. Nebo kde berou kočky na "výcvik"?
To už by bylo lepší nastrkat srny do stáje a chovat je v hovnech, stejně jako prasata.

Zet
Člen
# Zasláno: 10 Říj 2006 07:59
- Nahlásit

Evik
Když už ale regulovat stavy lišek, dá se to snad udělat "humánně" a ne takovýmto týráním
Prosím tebe a všechny ostatní zdejší ochránce zvířat, kteří zde tak znechuceně promlouvají proti kontaktnímu norování, abyste napsali, jak chcete stavy lišek regulovat "humánně". Za odpovědi předem děkuji.

fromeli
Člen
# Zasláno: 10 Říj 2006 08:01
- Nahlásit

A nemůže ta liška tomu jezevčíkovi ublížit?

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 10 Říj 2006 08:09
- Nahlásit

Zet
Prosím tebe a všechny ostatní zdejší ochránce zvířat, kteří zde tak znechuceně promlouvají proti kontaktnímu norování, abyste napsali, jak chcete stavy lišek regulovat "humánně". Za odpovědi předem děkuji.

Není náhodou rozdíl mezi regulovat a regulovat? Proč by se lišky měly regulovat tak, že normální člověk pak nemá šanci nikde v přírodě najít živou lišku? Aby náhodou nemohly lišky ulovit zajíčka a připravit "nimroda" o pár zajíčků na talíři?

Zet
Člen
# Zasláno: 10 Říj 2006 08:14
- Nahlásit

leila
Leilo, toto téma jsi snad ani neměla v této společnosti zakládat ... koneckonců už na ně v minulosti bylo řečeno téměř vše. To, že byla do zákona na ochranu zvířat přidána tato hloupost, de facto nutí majitele psů, kteří potřebují psa pro práci v noře do revíru, porušovat zákon. Většina takových majitelů je natolik zodpovědných, aby svého psa nejdříve vyzkoušeli na kontakt v umělé noře a nepustí nezkušeného psa do přírodní nory. Toť současná realita. Co se týče chovu, tak od chvíle, kdy bylo zrušeno kontaktní norování jakožto podmínka do chovu u jezevčíků, jde ostrost prokazatelně dolů. Když občas vidím, jak majitelé šaškují v noře s morčetem, jenom proto, aby jim do ní jejich standardní jezevčík vlezl, nestačím se divit.
Ale to jsou stejnak zbytečné diskuze, protože kontaktní norování už u nás stejně nikdy nepovolí. Tak holt musíme jezdit do Polska a na Slovensko.

Zet
Člen
# Zasláno: 10 Říj 2006 08:21
- Nahlásit

fromeli
Při tréninku v umělé noře se může občas stát nějaká nehoda, ale vše je pod dohledem a člověk může rychle zasáhnout. Občas dojde k nějakým zraněním (kousnutí a podobně), ale riziko není vysoké. V přírodní noře se samozřejmě může stát cokoliv. Čím je pes zkušenější a ví, že si má od lišky držet odstup, tím je to nebezpečí nižší. Nadržený a nevycvičený nováček, ale může za svou nezkušenost zaplatit životem. Občas se stane neštěstí i zkušenému psovi. Jenže ti psi jsou užiteční ... dělají svou práci, pro kterou byli desítky let chováni.

fromeli
Člen
# Zasláno: 10 Říj 2006 08:22
- Nahlásit

Zet
aha, hmm, tak nějak sem si to myslela.
Mně se líbí, když se se psem pracuje, ale já bych na to neměla

Zet
Člen
# Zasláno: 10 Říj 2006 08:31 - Změnil/a: Zet
- Nahlásit

Mucholabka
Není náhodou rozdíl mezi regulovat a regulovat? Proč by se lišky měly regulovat tak, že normální člověk pak nemá šanci nikde v přírodě najít živou lišku? Aby náhodou nemohly lišky ulovit zajíčka a připravit "nimroda" o pár zajíčků na talíři?

Neodpověděla jsi mi na otázku, ale to jsem po pravdě od nikoho ani nečekala.
Já v těch dvou slovech ... regulovat a regulovat ... tedy rozdíl nevidím ;) Ty ano? Normální člověk opravdu nemá šanci nikdě v přírodě najít živou lišku. A víš proč? Protože lišky je noční zvíře ;) A už vůbec se nebude producírovat před "normálním člověkem", který duše po lese. Mimochodem, já vidím lišku každou chvíli ... jenže není živá, ale mrtvá. Obvykle polehává na kraji silnice ;) Kromě toho, "nenormální člověk", který ví něco o přírodě, v lese velmi často narazí na liščí nory ;) Myslíš, že přemnožené lišky ti uloví pár zajíčků ... Life is not a song, sweetling; someday you may learn that to your sorrow. Liška je škůdce ... zabíjí mláďata (chudinek srneček ti není líto? ;)), žere vajíčka, pokud nemá co žrát, vlítne ti do kurníku, do králíkáren ... jo, jo, lidi na vesnicích by mohli vyprávět. V čem je problém ... inu v tom, že lišky nemají u nás přirozené nepřátele, protože jsme je zlikvidovali (ty nepřátele). Proto se jejich populace prostě musí regulovat ... člověk prostě jednou "rovnováhu sil" v přírodě porušil (a já neříkám, že to je dobře), tak se musí aspoň trochu snažit udržovat ji uměle TEČKA

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 10 Říj 2006 08:34
- Nahlásit

Zet
No dobře, ale proč kvůli tomu mrzačit kočky?

Zet
Člen
# Zasláno: 10 Říj 2006 08:39
- Nahlásit

Mucholabka
No dobře, ale proč kvůli tomu mrzačit kočky?
HE? Mám obavy, že se nedokážu vmyslet do tvých myšlenkových pochodů. Jaké mrzačení koček?

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 10 Říj 2006 09:18
- Nahlásit

Zet
Četla jsem před časem knížku o lovečácích a jejich výcviku a přímo tam bylo psané, že velmi vhodné jsou kočky. Pravda, je to starší kniha, ale zamrzla mi krev v žilách.

Zet
Člen
# Zasláno: 10 Říj 2006 09:59
- Nahlásit

Mucholabka
Co ti na to mám napsat? Lidé jsou různí. A tím, že se zrušilo bezkontaktní norování, nikdo nikomu nebrání, aby si "na svém dvorku" cvičil, jako ho napadne.
A co se týče toho, jak se cvičilo v minulosti ... Ono například u služebního výcviku se také necvičilo v rukavičkách a používaly se všelijaké metody. A lidé od těchto metod upouštějí spíše díky osvětě, než díky nějakému zákonu ... kromě toho, koček už není tolik, co bejvávalo

Petra
Člen
# Zasláno: 10 Říj 2006 10:04
- Nahlásit

já se tedy v tom moc nevyznám ale kdybych se do toho měla vžít tak bych ,kdyby jako jen jako, určitě chtěla aby můj pes si určitě zkusil kontaktní norování. Jen proto aby věděl co ho v realitě mohlo čeka. Ale to jen kdybych ho k tomu v praxi chtěla využívat. A kdyby to bylo jen pro zkoušky tak bych byla pro bezkontaktní.
Vím že je to nic moc ale na nějakém zvířeti se to učit musí

Hafina
Člen
# Zasláno: 10 Říj 2006 10:11
- Nahlásit

Zet
Hezky jsi to napsala, lidi moc nepochopí o čem je lovecký výcvik, že hold ten pes si musí zkusit výcvik i se zvěří, nebo na to pak půže doplatit. Já mám jen slídiče, ale aby byl použitelný v realitě, tak taky musímke civičit na kachnách a zajících (už střelených), protože s peškem nedocílíš ničeho....

Eimy
Člen
# Zasláno: 10 Říj 2006 10:12
- Nahlásit

Petra
Nevim, možná mě za to ted spousta lidí ukamenuje (myslím tím to srovnání), ale přijde mi to podobný, jako že někteří experti kradou psy ze zahrad, aby pak svoje "psí zápasníky" na nich učili to zápasení, nechali je vyhrát, aby pes měl větší sebevědomí a v areně byl potom lepší...
Chápu, že mě za to hodně lidí ukamenuje, ale přijde mi to hodně podobný...

Petra
Člen
# Zasláno: 10 Říj 2006 10:14
- Nahlásit

Eimy
asi je to podobné ale to už nepochopím

Eimy
Člen
# Zasláno: 10 Říj 2006 10:15 - Změnil/a: Eimy
- Nahlásit

Ještě mě napadlo - pokud je možnost ve volné přírodě odchytnout lišku pro výcvik kontaktního norování, proč se potom lišky neodchytávají přímo a pak se třeba nějakou přijatelnější cestou buď neuspí nebo nedají třeba do ZOO? Pokud už ta možnost jejich odchytu je, proč jí nevyužít a ohrožovat zbytečně i životy těch psů používaných v praxi?

WhiteWolf
Člen
# Zasláno: 10 Říj 2006 10:20
- Nahlásit

Ahoj, tedy můj názor, názor člověka co nikdy norníka neměl a mít nebude a norovat nechce, protože pracuje s jinými plemeny:
Pes, který zná jen bezkontaktní norování a tedy přes mřížku na lišku jen štěká by asi brzo v opravdové noře přišel o život. Přesto tohle nic nemění na tom, že zákon je takovej a makovej, že se to nesmí a já jsem ráda, že se to nesmí. Lišce asi neni moc příjemné když se do ní zakusuje jeden pes za druhym a mezitim se máchaj v sudu s vodou

Petra
Člen
# Zasláno: 10 Říj 2006 10:23
- Nahlásit

WhiteWolf
jasně ale o tom to je ty se tomu nevjenuješ tak proto na to tak koukáš jinak, ale kdyby si byla nimrod a psa by si ktomu potřebovala tak by si na to koukala tršičku jinak, a přece by si nepustila svého psa na smrt

. 1 . 2 . 3 . 4 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání