| Autor |
Zpráva |
abby
Člen |
# Zasláno: 26 Srp 2006 20:44 - Změnil/a: abby
- Nahlásit
wami
A jestli je tou dietou kure s ryzi nebo granule zalezi hlavne na tom, jak to snese pes Bohužel,dieta kuře s rýží nezabrala.Tu nám doporučili hnedka.Ale když to ani po týdnu nezabralo,tak se to řešilo různýma práškama .... Ale jakmile to dobrala,začalo to nanovo.Zvlštní je,že to kuřecí ani moc nechtěla žrát.
Jednu dobu jsme si mysleli,že je alergická na kuřecí,ale teď ho normálně žere.Fakt nevím,co to bylo.Dělali se jí i různé testy a stěry,ale na nic se nepřišlo.Byli jsme u několika vetů až jedna vetka nám poradila ať zkusíme granule jehněčí s rýží a najednou se to zpravilo.Ale ty 2 měsíce byly krušný.
Po psovi výkony necheme Je to jen parťák,společník.Chceme,aby všechno podnikala s náma.Sportovci jsme tak normál,takže v tomhle směru si vystačíme Jen teď chcem začít jezdit na inlinech,tak jsem zvědavá,co na to Abby bude říkat
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 26 Srp 2006 21:23
- Nahlásit
abby
Pak jsme našli na radu veta začali dávat jehněčí granule a srovnalo se to.Dneska už taky může skoro všechno a je to v poho.Ale pořád jsou u nás granule základ a pak jí vařím masíčko s rýží a mrkví ..... Psí pamlsky jsou na denním pořádku.
Nechci se k tomu dál vyjadřovat,protože to s některýma lidma tady nemá smysl o tom mluvit.Každý máme svou pravdu.
Ja mam zkusenosti s granulema (jednou nam zachranily stenda co se k nam shodou okolnosti dostaly) , nicmene i tak jsem po vice nez 10 letech granulovani presla k vareny strave.. Pravdu ja mam takovou, ze u nekteryho psa granule pomuzou, u jinyho to muze byt zacatek konce.. Tot vse.. Kazdy at si vybere dle svyho psa..
|
verunicicka
Člen |
# Zasláno: 26 Srp 2006 21:35
- Nahlásit
já bych štěně, který není OK očkovat nenechala.. Nevím, jakým způsobem žijete, ale já musím psa venčit, je to štěně, nezamezím tomu, že venku občas něco slupne, nezamezím tomu, že potká jinýho psa, nezamezím tomu, že bude mít klíště... a já rozhodně nechci čekat, až chytne bůhvíco a třeba umře. Radši ho nechám očkovat- mmch nikoho prostě nezajímá, jak to ten pes snáší-úplně v pohodě- a průjem a zvracení se spraví díky dietě. Pokud veterinář neřekne, že je v tom problém a sám mi řekne, že by se to mělo udělat co nejdříve.
Chápu to tak, že pokud by jste byli nastydlí a objevila se tu nějaká (třeba i smrtelná viróza), radši by jste si vyléčili kašel, než zabránili něčemu horšímu.
mmch..vlítnout myšleno tak, že jsem šla na kontrolu, pro odblešení a odběry. Nechápu, co si pod tím většina představuje..asi že stojím nad veterinářem s pistolí u jeho hlavy a nutím ho "dorazit" pesana očkováním.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 26 Srp 2006 22:23 - Změnil/a: Fifi
- Nahlásit
jsem neco chtela napsat, ale jsem si to rozmyslela... At se stendovi dari.. To je to podstatny...
|
verunicicka
Člen |
# Zasláno: 26 Srp 2006 22:39
- Nahlásit
Fifi[b][/b]
ale nemlč. Já už jen nevím, jak to vysvětlit tak, aby to vyznělo srozumitelně. Zřejmě asi mluvím jiným jazykem, nebo používám příliš mnohoznačná slova...
No hlavní je, že ty nový granule mu chutnaj.. a i konečný výsledek se krapet přiblížil k normálu..
|
wami
Člen |
# Zasláno: 26 Srp 2006 22:42
- Nahlásit
verunicicka
no ja to klidne na plnou hubu reknu...
vzpamatuj se. nikdo te z niceho neobvinuje ,nikdo te nenapada, neurazi. Obecne se tu vyjadril nazor, ze je lepsi pockat, az je stene zdrave, a teprve pak jeho organismus zatizit ockovanim...
jestli stene bylo v dobe ockovani uz ok, neni co resit, jestli nebylo, poradila ses se svym selskym rozumem a riskla jsi ockovani kvuli necemu horsimu, ok, taky tvoje rozhodnuti.
Ale musis holt pocitat s tim, ze v diskuzi ti kdekdo rekne i nazor, ktery vychazi z mylnych predpokladu (a holt psane slovo ma jiste nevyhody, byva nepresne), musis pocitat s tim, ze se o tebe nekdo otre, ale ze se urazis a naprdnes, tak tim nepomuzes ani sobe, ani mrnousovi.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 26 Srp 2006 22:53
- Nahlásit
verunicicka
Si myslim, ze to Wami, jako obvykle, skvele shrnula, de facto jsem chtela rici neco podobnyho...
|
verunicicka
Člen |
# Zasláno: 26 Srp 2006 22:58
- Nahlásit
wami
Nejde o žádný naštvání ani urážení, bohužel jsem typ, který má potřebu se obhajovat. a pokud nabydu dojmu, že jinak to nejde, prostě to napíšu tak, abych měla pocit, že to musí pochopit i debil. neradil mi selský rozum, ale doktor. a kdyby řekl, že doporučuje čekat, čekala bych. Volila jsem jen po domluvě cestu menšího zla a rizika.
|
wami
Člen |
# Zasláno: 26 Srp 2006 23:04
- Nahlásit
verunicicka
prostě to napíšu tak, abych měla pocit, že to musí pochopit i debil
no, a z toho pak pro ostatni vyplyva jista arogance a takovy to urazeni se malyho ditete...
bohužel jsem typ, který má potřebu se obhajovat.
tak to te tahle diskuze otuzi...
fakt to neni treba, clovek se musi naucit stat za svym nazorem, musi umet priznat chybu a musi dokazat zmenit nazor, je-li to treba... Ale tohle vsechno se da v pohode na zaklade vzajemneho pochopeni (a diskuze)...
Takze, jak rekla Fifi:
At se stendovi dari.. To je to podstatny..
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 26 Srp 2006 23:18
- Nahlásit
verunicicka
prostě to napíšu tak, abych měla pocit, že to musí pochopit i debil.
Tak asi nejsem debil, nebot jsem nepochopila, cos vlastne chtela rict... Zacalo to u Pedigree kapsicek, ted jsme u veta a ockovani... stendo z utulku, v jakym stavu sis ho prebirala, si sama psala.. Navic po antb lecbe sup do nej nejen bezny ockovani, ale jeste neco proti borelioze a plisnim - nejlepe vse najednou... Promin, ale mam zkratka jiny nazor...
|
verunicicka
Člen |
# Zasláno: 26 Srp 2006 23:22
- Nahlásit
no tím jsem rozhodně nechtěla nikoho urazit. Stejně tak jsem mohla napsat aby to pochopil každý. Jinak jsem smolila za debila omluvu, jenže pak jsem si řekla, že tady jsou lidé, kteří vše chápou správně, takže nějaká vztahovačnost by se tu konat neměla. O diskuzi se snažím. DOKONCE si z rad beru i ponaučení. Jenže pokud zde po x - té řekne, že on by to tak neudělal ( samozřejmě věřím, že ve své situaci by to neudělal) i přesto, že nezná všechny faktory ovlivňující toto rozhodnutí, necítím se uraženě, nýbrž bezmocně. A nejednám arogantně, nýbrž zkratovitě. Napíšu, pošlu, přečtu.. bohužel se tam někdy najdou věci, které se někoho mohou dotknout, tak se prostě omluvím. Tohle mívám často. Jsem mírně cholerická. Ale jen k lidem.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 26 Srp 2006 23:38
- Nahlásit
verunicicka
Vnimej taky ty smajly na konci mych vet, pls.. Me si urcite neurazila.. A ja jsem taky cholerik.. skryty..
Jinak, pokud bude Mudla na ProPlanu prospivat( ja mam z drivejska s ProPlanem jen ty nej zkusenosti), to je to nejpodstatnejsi!!!!
A jak uz jsem psala, verim, ze pro svyho stenika delas maximum.. A fandim ti.. Jako komukoliv, kdo si vezme pesana z utulku..
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 27 Srp 2006 09:03
- Nahlásit
Tak já bych štěně, který není OK očkovat nenechala.
Když už by z nějakého důvodu nešlo dál čekat, tak bych nechala očkovat jen to nejzákladnější minimum, aby to štěndo nezatížilo zbytečně moc. Např. boreliozu tedy za životně důležitou nepovažuju
verunicicka
takhle to stálo v mém příspěvku.
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 27 Srp 2006 09:07
- Nahlásit
jestli stene bylo v dobe ockovani uz ok, neni co resit
tak to souhlas, ale to z toho jaksi nebylo zřejmé
|
wami
Člen |
# Zasláno: 27 Srp 2006 10:01
- Nahlásit
fromeli
to z toho jaksi nebylo zřejmé
no, proto jsem to psala v podminovacim zpusobu, ja to taky puvodne pochopila tak, ze stene bylo jeste na atb a uz dostavalo ockovani na vsechno mozne...
Ale jak se zda, tak asi ne, ted to chapu tak, ze stene uz nebralo atb, ale jeste nebylo zcela zdrave, tak vet doporucil naockovat v jakemsi mezicase mezi leky...
Netusim, ja veterinar nejsem, ale mam pocit, ze ty bezne psi nemoce se uz zas tak casto nevyskytujou, abych se nutne musela bat, ze stene neco chytne... a nechala ho nejdriv vyzdravet naprosto... ale je to jen muj nazor, nejsem ve stejne situaci a asi bych se taky rozhodla podle toho, co mi rekne vet, kteremu verim...
|
Jimmi
Člen |
# Zasláno: 28 Srp 2006 09:18
- Nahlásit
Nevíte náhodu někdo, co jedli psi před sto lety?
Docela by mě zajímalo to období 200 let zpět. Tady jsou debaty v hrozným časovým rozmezí "od vlka - původní strava" po "granule - hrozná strava"
Mě by jenom ze zvědavosti zajímalo čím třeba krmili své psy sedláci v 18 století.(páni nebo kmáni je to jedno, hlavně jestli to někdo ví) Co psi museli strávit a tak. Taky by mě zajímalo, jestli někdo ví, kolika se dožívali let. Jestli tedy někdo studoval dějiny psů i po této stránce.
P.S. Jenom si nějak neumí představit, že psům vařili maso a zeleninu. Když sami měli hlad.
Díky
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 28 Srp 2006 09:33
- Nahlásit
Nevím jak před 2001 lety, ale asi ty psy snad ani nekrmili. Jenom jim naházeli ty nejhnusnější zbytky. Ale nikdo ti taky neřekne, jak ti psi vypadali a kolika let se ve zdraví dožili.
Dneska moji psi snídali bývalé svatební koláče-byly už takové nedobré, staré. Malá z nich vylízala marmeládu a pak je zbodla, Aša si dala z donucení jenom jeden tvarohový. Včera měla malá brouka, olivu, petržel, rajče, asi kilo piškotů a hafo mlíka
|
Jimmi
Člen |
# Zasláno: 28 Srp 2006 10:44
- Nahlásit
Mucholabka
no mě právě nezajímá období 2001 let zpět, ale tak 100 - 200.
|
hana
Člen |
# Zasláno: 28 Srp 2006 13:41
- Nahlásit
moje babička se narodila 1895, žila na statku. Od ní vím, jak to bylo u nich . Pes byl určen na hlídání, tj štěkání. Mívali jednoho psa, raději samce, o odchov štěňat nestáli. Štěně si brávali někde v sousedství. Pokud už měli fenu a narodila se štěňata / neplánovaně, samozřejmě/, okamžitě je zabíjeli, bud hned po narození, nebo kolem 1 měsíce, bud je topili, nebo sekerou. .. Psi zpočátku běhali volně, ale obvykle se pokusili o nějakou slepici, pak byli dost nevybíravě fyzicky trestáni a protože o reflexech a trestu při činu nikdo nepřemýšlel, tak to obvykle nepochopili a končili na řetězu. Krmeni byli společně s prasetem a slepicemi, tj. vařené brambory, šrot, v zimě kopřivy, jen málokdy kozí mléko - pokud jde o mléko tak prasata byly přednější, někdy kosti. Zbytky od jídla se dávaly prasatům, někdy kočkám, psům obvykle ne.Maso samozřejmě neviděli, stejně tak nebylo zvykem dávat vodu. O mase se soudilo, že psům škodí, že po něm mají vzteklinu. Dožívali se nízkého věku, někdy třeba 3-4 roky, ale bylo zvykem při nemoci, nebo např. při neposlušnosti je nechat zastřelit a zadarmo si vzít nové štěně. Takže starý pes, idylicky se vyhřívající na dvoře neexistoval, byl by za darmožrouta.Obecně pes neměl žádnou cenu, hlavně pro muže, nějakého ohledu se dočkal spíš od žen, ale užitková zvířata měla přednost. Nebylo zvykem si se psy hrát, ani děti to nedělaly. Samozřejmě jinde to mohlo být jinak, ale v rodině mojí babičky to bylo přesně takhle.
|
Anu
Člen |
# Zasláno: 28 Srp 2006 13:47
- Nahlásit
hana
docela drsný.ale museli být vyjímky jinak by se nezachovali papírový psi...
ale máš pravdu.Prababička též něco takového řikala.
|
Jimmi
Člen |
# Zasláno: 28 Srp 2006 14:10
- Nahlásit
hana
hmm, drsný, děkuji za upřímnost
klidně pište další, jestli něco o stravě psů víte něco bližšího
Chi si udělat obrázek o stravování psů v době "před granulí"
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 28 Srp 2006 14:28
- Nahlásit
Doba "před granulí" byla ještě před 15 lety, v podstatě teď teprve zestárla první generace psů, která u nás mohla být krmena celý život granulemi.
|
Jimmi
Člen |
# Zasláno: 28 Srp 2006 14:34
- Nahlásit
Maya
a čím si tedy krmila? nebo tvý rodiče?
můžeš to rozepsat?
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 28 Srp 2006 14:40
- Nahlásit
Jimmi
moje tchýně krmila jezevčíka tak jako já teď naší špagetu jen ráno nedala do misky pár granulek, ale pár nějakých sucharů, co se prodávalo.
Takže klasika - maso+příloha+zelenina.
|
rendik
Člen |
# Zasláno: 28 Srp 2006 14:52 - Změnil/a: rendik
- Nahlásit
Bydlíme na vesnici, kde má pořád plno lidí psa jen na hlídání -tj.štěkání když jde někdo kolem, přesně tak, jak to píše hana. Pořídí se štěně, nejdřív se nechá volně pobíhat po dvoře. Když se pokuisí o tu slepici nebo o útěk ze dvora (prozkoumání zahrady), je přivázáno na řetěz, ze kterého se prakticky do konce života nedostane. Před boudou stojí starý hrnec (někdy dva - jeden na vodu), do kterého se večer (někdy i ráno) nahází zbytky a zajilou se polévkou (pokud teda nějaká od oběda zbyla). Pokud je k obědu kuře, s velkou slávou nahází psovi kosti, aby si pochutnal. "Granule? Konzervy? Na co proboha? Dřív to taky nebylo, psi dycky dostávali zbytky a nic jim nechybělo,byli zdraví. Granule sou jen kšeft a zbytečně vyhozený peníze." Psovi se nikdo nevěnuje, děti k němu nejsou pouštěny, protože "je zlý a mohl by je kousnout". Bohužel, ještě dnes to takhle někde vypadá. Myslím, že takhle to bylo dřív skoro všude...
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 28 Srp 2006 14:54
- Nahlásit
Jimmi
Maso z jatek, vločky, rýže, těstoviny, zelenina a to celé posypat Roboranem, jediným vitamínem, který v té době byl.
Pes byl zdravý, dožil se 15 let, i když posledních asi 5 let to měl s granulemi tak půl na půl.
Tenkrát musel psovi vařit každý a pro velkého psa to nebylo zrovna jednoduché (jen sehnat to maso), takže psa si pořídil opravdu jen ten, kdo ho chtěl. Asi to taky mělo něco do sebe.
Teď mám stejného psa a krmím granulemi.
|
Pastelka
Člen |
# Zasláno: 28 Srp 2006 14:56
- Nahlásit
Jimmi
Přesně jak píše fromeli, já měla kokra v době "před granulí" a krmili jsme ho masem a přílohou+roboran, jen v té době nefungoval vetamix, jenom jatka a nucený výsek, ale my ho krmili masem z masny. Sami jsme meli chleba s máslem
|
hana
Člen |
# Zasláno: 28 Srp 2006 15:01
- Nahlásit
tak ještě krmení asi v roce 1973
plíce, jícny, někdy srdce, konzervy se slepicí včetně kostí, nevábně vypadající. Dále lisované škvarky včetně štětin. Jakýsi šrot s přídavkem vitamínů, určený pro psy, spařoval se vodou a myslím, že se jmenovat Vetavit. Šlo o krmení služebních psů, německých ovčáků, kteří byli na předvýchovu v civilu, krmení dodávali majitelé.Psi měli jasný deficit vápníku, prošláplé packy, později se lámaly zuby...Maso jako takové nebylo. Z vitamínů existoval Roboran, vápník se nepřidával.
|
Jimmi
Člen |
# Zasláno: 28 Srp 2006 15:02
- Nahlásit
Pastelka
díky
Máte ještě nějakou představu co psi žrali, ještě trošičku zpátky?
Dalo by se nějak zhodnotit co se psy udělala strava dřív a teď?
Omezuju hranici na rok 1800 a rok 2006. Je to 206 let.
Jestli máte nějaké informace sem s nimi.
Moc děkuju
|
jorkaAmálka
Člen |
# Zasláno: 1 Říj 2006 22:17
- Nahlásit
Ahojky, nemáte někdo zkušenosti s granulema ANF ? Před chvílí jsem měla 20-ti minutový rozhovor na téma GRANULE s odborníkem na výživu u psů. Doteď jsem krmila své psy ProPlankou a byla jsem přesvědčená, že dávám jedno z nejkvalitnějších krmiv. To co mi řekl mě naprosto opařilo ! Dalo by se říci, že si z našeho rozhovoru pamatuji jen to, že ProPlan už ne ! Podotýkám, že to nebyla snaha o propagaci nějaké značky, tento s granulema neobchoduje. Na žebříček u nás dostupných granulí dal na první místo ANF, na druhé Nutrience a na třetí Nutrinugets ( nebo tak nějak ).
Takže se znovu ptám : krmí někdo z vás ANF, nebo Nutrience ? A jaká spokojenost ?
Děkuji
|