Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Nezařaditelné dotazy / Co je na tom pravdy?
. 1 . 2 . 3 . 4 . >>
Autor Zpráva
Anula
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2006 07:41
- Nahlásit

Ahoj, nechci se nikoho dotknout, ani Rudy Desenského ani jeho obdivovatelům, ke kterým samozřejmě taky patřím, jen bych si chtěla něco osvětlit. Má známá z Prahy, co je v kontaktu s lidmi, kteří spolupracovali s R. Desenským, mě upozornila na to, že Ruda je názoru, že rhodéský ridgeback je dle něj hloupý pes, píšu to proto, že ona i já máme RR, a kdybych měla někdy nějaký problém, nevím, zda se na Rudu obrátit, kdyby zastával takový názor. Bojim se vás docela zeptat, jestli mi tuhle informaci můžete někdo potvrdit, abyste mě neukamenovali.....Ještě jednou opakuju, že nechci dělat žádné ukvapené závěry..... Máte někdo zkušenosti s tímhle Rudovým názorem? Moc díky.

Eimy
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2006 07:43
- Nahlásit

Anula
Nebylo by jednodušší se zeptat přímo jeho nebo aspoň na jeho diskuzi?

moll
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2006 07:56
- Nahlásit

jak už tu několikrát zaznělo - ruda si nebere servítky při rozhovoru s majitelem, ale věnuje se psovi a jeho problémům. je mi jasné, že kdyby uviděl moje hafouny, tak taky řekne "rozmazlenci", ale kdyby měli problém, tak bude mít snahu pomoct. člověk se musí obrnit a taky něco přežvejknout, chce-li z návštěvy mít prospěch. moll

Borek
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2006 08:06
- Nahlásit

Anula

zkušenosti s tímhle Rudovým názorem?

Značné rozdíly v inteligenci psů (schopnosti učit se a řešit problémy), je známý fakt.Tyto rozdíly jsou nejen mezi plemeny psů tak i mezi příslušníky stejného plemene.
Nebuďte nešťastná i ten pes ze všech nejchytřejší (filmová Lasie tzn. kolie), dle výzkumu, který kdysi prováděli na americké univerzitě, vůbec nepatří mezi přehnaně inteligentní plemeno. Skončila na pouhém 22 místě, daleko např. za společenským pudlem a nebo osvědčeným pracovním plemenem NO a dle závěrů výzkumu, by cestu domů bez filmařů určitě nenašla.
Jestli Vás uklidní to, že úplně nejhloupějším plemenem v tomto výzkumu byl anglický buldok, to nevím, ale jistě se to nebude líbit řadě majitelům tohoto zvláštního plemene a budou přesvědčení o opaku.
Výzkum prováděl humánní psycholog, který sám byl majitelem anglického buldoka. K testování sestavil řadu testů spočívajících v řešení jednoduchých problémů psem. Vyhodnocována pak byla schopnost problém vyřešit případně jakou rychlostí atd. Závěr byl, že plemenná příslušnost má na inteligenci psů značný vliv, neboť některá plemena se ani nepokusila problém vyřešit a okamžitě se spokojila pro ně i nepříjemnou situací.

Anula
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2006 08:34
- Nahlásit

Děkuju vám, jistě, že nejlepší by bylo se zeptat Rudy samotného, ale teď bych ho nerada otravovala prkotinama.....jen mě to trochu zarazilo, když psům tak rozumí.

Anula
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2006 08:39
- Nahlásit

Asi to bude i tím, že RR se nedá cvičit drilem jako jiní psi...potřebuje jiný přístup.....a to většina třeba cvičitelů nedokáže pochopit a hned je u nich RR nizoučko na pomyslné stupnici inteligence.

Joker
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2006 08:48
- Nahlásit

Anula
V tom případě by i belgáni museli být nízko. U nich s drilem taky nepochodíš

Anula
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2006 08:58
- Nahlásit

Belgičáka má bratránek a ještě jedni známí, vlastně jsme původně uvažovali o tomhle plemeni, ale nakonec ta jeho fenečka neměla mladý, takže jsme se rozhodli pro RR, jsou to strašně vnímavý a bystrý pejsci, takže je mi dost líto, když má někdo (zvlášť lidi, kteří je nikdy nechovali) na ně takový názor.

Evulik
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2006 10:17
- Nahlásit

Každy pes je jiný a třeba já jsem měla boxerku, u které dril nepřipadal v úvahu.Dělali jsme na cvičáku revir, pes má vyštěkat osobu - milá Kety koukala a skákala kolem figuranta radostně, vždytˇho přece znala.Pak jsme šli lesem domu a potkali jsme podezřelé individuum - to jste měli vidět tu vyštěkávačku. Žádný pes není vyloženě hloupý, jen je jinak cvičitelný a pokud sám uvažuje, tak se jeví jako tupý ?To snad ne ?

moll
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2006 10:23
- Nahlásit

Evulik
pokud sám uvažuje, tak se jeví jako tupý ?To snad ne ?

no a co řekneš na situaci v dětské mateřské školce, kde byl malý kluk (3,5 roku) pí. účou označen za asi retardovaného, protože nechtěl jako ostatní děti chodit v kruhu a hrát si na hada a raději si skládal kostky? moll

Anu
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2006 10:29
- Nahlásit

Já mám basenjiho-dost podobný RR ikdyž úplně jiný.Studie jejich inteligence je postavila nad úroveň vlků!! Tím myslím situace řešit problémy a tak. Ale vycvičit se kloudně nedá.Není to tím,že je blbý a pokud vím RR taky nad vším přemýšlí a potřebuje k tomu či onu nějaký důvod.Co udělá NO pokaždé a bez problému,neznamená,že udělá RR protože nechápe souvislost. Pokud vím,tak to jsou velice chytří psi,ale stím,že si zachovávají vlastní myšlení,se některým lidem zdá že jsou blbý.Je to blbost.

Anula
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2006 10:32
- Nahlásit

Evulik

No taky doufám, že snad ne.....
Jenom jednou jsme u nás byli na cvičáku, to bylo Manu asi 5 měsíců, nejvíc mě zaráželo cvičení, jakože se lidi s pejskama postavili do kruhu a doprostřed si stoupl policajt a oni se mu postupně na povel zakousávali do toho ochranýho rukávu a děsně na to byli nadržení a hrozně u toho štěkali,a Manu tam jen tak seděla a nechápala proč to dělaj......Už jsme tam nikdy nešli, ještě k tomu se RR na obranu učit nemusí....většina lidí mi tam spíš přišla, že si na těch psech něco léčí.....vůbec se mi ten přístup nelíbil....

Evik
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2006 10:36
- Nahlásit

Souhlasím s tím, že "stupeň inteligence" je také daný i příslušností k plemeni, ale současně i mezi jednotlivci v rámci daného plemene se může "inteligence" různit......Slovo "inteligence" dávám zcela záměrně do uvozovek, protože každý považuje za "inteligenci" něco jiného. Pro někoho to znamená, že pes bude plnit na slovo všechno, co se mu přikáže......Já taky považuji za psy s vyšším stupněm inteligence ty, kteří jsou schopni aktivně přemýšlet a vyhodnocovat situace a snaží se, aby pro sebe z každé situace vytěžili to nejlepší.... Takže pro mě je bez ohledu na to, co se říká třeba o NO, mnohem inteligentnější třeba taková borderka nebo jezevčík.

Anula
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2006 10:50
- Nahlásit

Evik a Anu
Díky, potěšili jste mě!

Anu
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2006 10:52
- Nahlásit

Evik
taky s tebou souhlasím.Můj pes nechápe zbytyčné poveli,proč by teď měl jak blb 10xza sebou lehnout a sednout.Někdy mi přijdou NO jak cvičení roboti bez vlastního myšlení.Pro mě je pojem inteligence -co je ve psovi jak on se sám chová -přirozeně a né co do něj lidi v "tlučou" výcvikem...

Anu
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2006 10:55
- Nahlásit

a mimochodem jestli Ruda považuje RR za blbé tak ještě neviděl basenjiho a myslím,že to bude u nás bez úspěchu,protože je prohlásí za dementy..Přeci jenom RR se dá alespoň v rámci možností vycvičit a navodit mu dokonalé prostředí k výcviku-ale u basenji nikdy. Tak to teda nevim co je na tom pravdy,docela by mě to zajímalo.Myslela jsem že bere všechny psy

moll
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2006 11:15
- Nahlásit

Anu
Myslela jsem že bere všechny psy

ale k některým má blíž - vcítí se do jejich duše a způsobu myšlení (ČsV a podobné typy). a proč je potřeba jít na konzultaci srudou - pejsan dělá nebo nedělá, co má?

Anula
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2006 11:37
- Nahlásit

Moll

Vím, že ta otázka patřila Anu. Ale naší fence RR je za měsíc rok, nechci jí omlouvat tím, že už od štěňátka po ní fenky vyjížděly, no nicméně ona teď občas po nějaký taky vyjede, pokud to není hravá fena, nebo starší, ke které by měla respekt, nechci aby se mi rvala, možná dělám něco špatně, ale měla by se v mé společnosti cítit bezpečně, protože si to už několikrát mohla vyzkoušet, že se se mnou nemá čeho bát, je jinak dost poslušná a hodná, nebo si chce jenom něco dokazovat...těžko říct, ale nedávno se nám na ní vrhla jedna fena, i když Manu dělá ródeo, tak nekouše, ale tahle fena šla do krve, Manu pokousala, té natekla noha...takže nervy a doktoři...No a od té doby je Manu k fenkám ostražitější. Vím, že je to normální, ale je taky normální když má pán zvládnutého psa natolik, že v jeho přítomnosti nezaútočí.....

Evulik
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2006 11:41
- Nahlásit

moll
V tém mateřské školce to svědčí o fundovanosti p. učitelky. Bohužel i na některých cvičácích je situace se psy obdobná jako s těmi dětmi. A proto už si cvičím psy sama.

dzejba
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2006 11:48
- Nahlásit

Anu
vis,ale u sluzebnich psu je potreba,aby se naucila co po nich chces.to by byla jinak pro sluzbu naprd!treba u tech NO ho sice naucis nejaky cvik,ale kazdy jedinec si to dela trochu po svem(treba reviry).nema cenu koumat,ktery pes je jak chytry.vzdycky si poloz jednu otazku,vyhovuje me??pokud ano,tak ti muze byt uplne jedno na jakem pomyslnem zebricku se pohybuje..

Trotelchen
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2006 11:54
- Nahlásit

ehm hmm nooo ja si myslim, ze RR je v podstate hloupy pes...ostatne jako kazdy jiny pes je hloupy, že hmhmmmm

dzejba
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2006 12:00
- Nahlásit

kdyz to vezmes vseobecne,tak kazdy pes je vlastne "hloupy".
bez radneho vycviku,je kazdy pes,proste jen normalni nevychovany jedinec..

Aknah
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2006 12:01
- Nahlásit

Anula
nevim jestli te to potesi,a le taky mame RR je to krasny pes, ale da se rici, ze hloupy, treba v porovnani s yorkem. to cos enaucil york sam, to se nas RR nenauci nidy cvikem. ale zase kazdy pes je original, nektery je vetsi, nektery mensi, nektery hnedy, nektery zrzavy a tak je to is inteligenci, nas je hloupy, tvuj byt nemusi

Dannie
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2006 12:07
- Nahlásit

Borek
A je někde tento seznam zveřejněný? Docela by mě zajímalo do něj nakouknout...

dzejba
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2006 12:12
- Nahlásit

Dannie
k cemu ti to je?jak si myslis,ze je kazdy seznam objektivni???

Dannie
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2006 12:14
- Nahlásit

dzejba
Jen nakouknout.... Neříkám,že se tím budu řídit... Myslím, že nakouknout do toho můžu,vždyť na tom nic není... Nebo snad jo?

dzejba
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2006 12:17
- Nahlásit

Dannie
delaj si co chces.me to jen pripada,jako zbytecnost.
dulezitejsi je,jak si sveho psa vycvicis a na na jakem je zebricku slavy,krasy,oblibenosti,chytrosti,sily......

nels
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2006 12:17
- Nahlásit

tak já uvedu příhodu,která se stala mé známé s jejím RR. Šla si takhle pozdě večer po sídlišti, Atosek na volno čmuchal sem a tam. Nedaleko od nich seděl v autě taxikář a asi se nudil,ale začal na mou známou trousit přidrzlé poznámky. Ona mu odpovídala normálním hlasem,ale když to trvalo už chvíli a taxikář pořád nedal pokoj tak začala mít strach.(přece jenom sama v noci..) no a najednou se z křoví vynořil Atos,pomalu obhlédnul situaci a pomalým krokem se sunul k taxíku. Taxikář si ho nevšimnul,a tak pokračoval ve svých oplzlostech. Atos zastavil pod okénkem spolujezdce,taxikář ještě stihnul dokončit další větu a na to se mu v autě se strašným řevem zjevila hlava psa.taxikář zařval,nastartoval,dupl na plyn a odjel.no a atos se pomalu vrátil k paničce. tak tohle je pro mně inteligentní pes.že zváží situaci sám,že reaguje podle svého rozumu a emocí majitele.

fromeli
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2006 12:19
- Nahlásit

nels
hezkýýý

Dannie
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2006 12:22
- Nahlásit

dzejba
Jen abys vedela, tak muj pes je pro me na prvnim miste co se tyce slavy, krasy, oblibenosti, chytrosti,sily... Ale to jen tak mimochodem.....

. 1 . 2 . 3 . 4 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání