Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Nezařaditelné dotazy / Psi ve "službách" lidstva
. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . >>
Autor Zpráva
Vlčáčková
Člen
# Zasláno: 12 Dub 2010 11:26
- Nahlásit

No, on ten název je trošku zavádějící, ale předpokládám, že se asi někdo přidá s pokusy na psech či zvířatech obecně.

Chtěla jsem jenom připomenout, že dnes - čili 12. 4. - před 49 lety (tedy v r. 1961) odstartoval Jurij Gagarin na svůj první let po oběžné dráze Země.

Předcházel tomu nejen let Sputniků, ale i několik letů, které měly ověřit možnost přežití takové akce. Při tom se krom jiného používali i psi. Sověti oficiálně prohlašovali, že psíci netrpí, protože mají podporu života a pokud nefunguje anebo je ukončena (zpočátku nešlo o návratové moduly, takže zvířata na oběžné dráze zůstávala), dostanou injekci, po níž bezbolestně zemřou. Nebyla to pravda. První zvířata vč. psů umírala zpravidla na přehřátí, smrtí pomalou.

Zároveň je v tuto dobu 40. výročí startu Apolla 13 (11. 4. 1970) a výbuchu na jeho palubě (14. 4.). Ten není zajímavý, co se týče zvířat, ale tím, že velitelem byl Jim Lovell - z poloviny Čech. Let nakonec skončil úspěšně - tzn. že na Měsíci sice nepřistáli, ale s vypětím všech sil na Zemi i v lodi se jim podařilo přežít.

V jiné misi k Měsíci také zamířil čechoslovák J. G. Cernan (v originále Čerňan), který měl maminku Češku a tatínka Slováka.

Co se týče zvířat na americké straně, stojí za pozornost například šimpanzi, kteří se naučili tak bravurně řídit kosmickou loď, že to uměli lépe než jejich učitelé. Při jednom "pokusném letu" se stalo, že se porouchalo zařízení, které jim "oznamovalo" špatný poštup elektrickým výbojem. Šimpanz i přes boletivé el. rány, které dostával, dělal přesně to, co měl zafixováno jako správný postup řízení.

Tak já jen, aby se nezapomnělo, na co všechno se zvířata lidským druhem (zne)používají.

cernej caj
Člen
# Zasláno: 12 Dub 2010 11:54
- Nahlásit

k tomu bych jen dodala trochu mimo tema, ze se da u nas koupit komix ohledne rusu, vesmiru a psu... myslim, ze byl hodne drahy, kolik si nepamautuju...
ja se do nej v knihkupectvi trochu zacetla ale kdyz uz me ukapla slza jen pri ty predstave co tam ty psi meli, tak uz sem dal necetla...

zuzanarosakova
Člen
# Zasláno: 12 Dub 2010 13:01
- Nahlásit

Vlčáčková
A co se dá taky od lidí jinýho čekat. Vždyť klidně nosej pravý kožešiny. Chudák Lajka byla aspoň ve službách vědy, i když je to nechutný a naprosto to neuznávám. Vždycky jsem říkala, že k tomu účelu se měli používat neresocializovatelní jedinci. Třeba ten frajer, co zapálil svojí matku a když si všiml, že ještě žije, tak ji dodělal sekyrou...ale všichni na mě vždycky koukali jak na magora...

PetraK
Člen
# Zasláno: 12 Dub 2010 14:40 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit

Vlčáčková

váleční psi, to toho za lidi odskákali taky dost.
jsme šmejd, furt to říkám.

worick
Člen
# Zasláno: 12 Dub 2010 14:43 - Změnil/a: worick
- Nahlásit

zuzanarosakova
[i]Vždycky jsem říkala, že k tomu účelu se měli používat neresocializovatelní jedinci. Třeba ten frajer, co zapálil svojí matku a když si všiml, že ještě žije, tak ji dodělal sekyrou...ale všichni na mě vždycky koukali jak na magora...[/i][i][/i] jsem pro
Přiznávám se, že maso jím, mám i nějaké kožené boty, ale kožešinu bych si nikdy nekoupila! Akceptovatelná kůže je pro mně jen ta, která zůstane stejně po tom, co se zabije na maso. Jinak nic. No, chabá omluva, že jo.....?

LiVr
Člen
# Zasláno: 12 Dub 2010 14:55
- Nahlásit

Nevím, jestli se mi podaří vložit link, ale pro ty, kteří ještě neviděli tento projekt: www.otevrioci.cz. Třeba přeposlat dál, aby si konečně "lidi" uvědomili co se děje.

zuzanarosakova
Člen
# Zasláno: 12 Dub 2010 15:08
- Nahlásit

worick

kůže z jatečních zvířat je asi nutná, nevim, jaký bych v zimě nosila boty. Maso jsem nejedla 5 let a začalo mi bejt trošku blbě ta teď občas jim, ale jen zvěřinu a bio maso. Ale ty kožešiny to fakt nechápu!!!

jednou jsem si chtěla koupit kabát a ptám se prodavačky, jestli ta kožešina na kapuce je pravá a bába hrdě : no jistě! a já: hm, tak díky naschle.. snažim se i kupovat kosmetiku, která neni testovaná na zvířatech, ale uplně všemu se vyhnout nejde bohužel

worick
Člen
# Zasláno: 12 Dub 2010 15:10
- Nahlásit

PetraK
jsme šmejd, furt to říkám - taky si myslím Stačí abych se do tohoto tématu víc zabrala, zkoukla něco v telce nebo přečetla a mám z toho depku jako prase. Z té bezmoci jedince
A ještě jsen si vzpomněla: sledovali jste někdo tuším na CT24 vyprávění Jaroslava Monte Kvasnici o nové knize o vlcích? Mimo jiné tam padlo také to, že až do příchodu křesťanství do našich končin, lidé vlky obdivovali. Až křesťanství (jelikož si v symbolech libuje) začalo vlky démonizovat (tak jako i některá jiná zvířata) a tím začalo jejich pronásledování a vybíjení na našem území...A to si přihřeju trochu svoji polívčičku: ,,může mi říct někdo konečně, k čemu dobrému nám tady křesťanství je???

worick
Člen
# Zasláno: 12 Dub 2010 15:15
- Nahlásit

LiVr
hele to mi nedělej, to je přesně to o čem mluvím Tohle já zhlédnout ani nezvládnu...nechci
Bohužel mám obavy že ti, co by se jich to mohlo předně týkat, ti se na to nekouknou a nebo je jim to naprosto lhostejné

zuzanarosakova
Člen
# Zasláno: 12 Dub 2010 15:15
- Nahlásit

worick
Mimo jiné tam padlo také to, že až do příchodu křesťanství do našich končin, lidé vlky obdivovali

a jsme zas u toho, já to řikám furt : monoteistická náboženství a s nimi příchozí patriarchát = zhouba lidstva! Chaos ruleeeeeeeeees!

zuzanarosakova
Člen
# Zasláno: 12 Dub 2010 15:17
- Nahlásit

LiVr
sorry, já na to taky koukat nebudu, měla bych depku celej den. Ale hodim to na fcb všem kravkám, co nosej pravý kožešiny!

LiVr
Člen
# Zasláno: 12 Dub 2010 15:25
- Nahlásit

Já taky nechápu hvězdy, které se vytasí s kožichem. A pamatujete ty filmy pro pamětníky, jak ženské nosily kolem krku celou lišku i s hlavou a tlapkama???? Takové morbidní nány! No ty vado, já tohle nepochopím! Kór v dnešní době, když existuje tolika umělých kožešin. Každý si může vybrat podle libosti.

PetraK
Člen
# Zasláno: 12 Dub 2010 15:32
- Nahlásit

worick

jo hon na vlky je taky moc dobrá lidská vizitka. Žádný jiný zvíře snad není tak brutálně pronásledovaný jako vlk.
Ačkoliv žralok je taky dobrej adept na vítězství.
A to jak krutě člověk obě tyhle zvířata vyhlazuje, v jakých bolestech je nechává umírat, je moc dobrou vizitkou toho co umíme.

zuzanarosakova
Člen
# Zasláno: 12 Dub 2010 15:35
- Nahlásit

Lidi jsou fakt hodně nepovedenej druh. Jestli je Bůh, tak s timhle si teda šeredně ulítl

zuzanarosakova
Člen
# Zasláno: 12 Dub 2010 16:03
- Nahlásit

LiVr
co je na tom videu konkrétně? Já se to bojim otevřít.

inu
Člen
# Zasláno: 12 Dub 2010 16:09
- Nahlásit

co si stěžujete? Jsme z opic.. podle toho to tak vypadá..

LiVr
Člen
# Zasláno: 12 Dub 2010 17:34
- Nahlásit

inu
teda já nevím, ale kdybysme byli z opic, tak se takhle nebudeme chovat. Člověk je jediný tvor na světě, který dokáže ubližovat pro zábavu. Takhle se zvířata nechovají.

zuzanarosakova
nemusí se otevírat video. Stačí pročíst. To úvodní video se mění. Obyčejně tam bývají ukázky z jatek apod. Jednou tam bylo video o farmářovi z Anglie, jak změnil celkový způsob chovu a jatek, aby porážená zvířata zbytečně netrpěla. Taky ukázky z chovu slepic. Ono někdo řekne "blbá slepice" - ale co musí vytrpět taková slípka, která je chovaná v klecích na vajíčka, než přijde její konec!

inu
Člen
# Zasláno: 12 Dub 2010 17:40
- Nahlásit

LiVr
Mno, nikdo neříká, že některý věci nejsou specialita lidskýho druhu, ale myslím si, že kdybychom se vyvinuli z něčeho jinýho, tak to tady třeba taky vypadá jinak..

LiVr
Člen
# Zasláno: 12 Dub 2010 17:49
- Nahlásit

inu
Jako třeba z čeho jiného? Jen tak pro zajímavost . Super by bylo třeba z hada - ten leží, i když jde .

Psíček
a budeme pokračovat - zbytečné testování kosmetických firem na zvířatech.

inu
Člen
# Zasláno: 12 Dub 2010 17:54
- Nahlásit

LiVr
Jako třeba z čeho jiného?
Z čehokoliv. Kdybychom byli z jiných savců, měli bychom třeba úplně jiný životní styl a náhled na svět a život kolem sebe. Ženy by možná nemenstruovaly každý měsíc (primátí rys), ale např. dvakrát do roka. Lidi by třeba nežili v sociálních skupinách, ale solitérně nebo v párech. A tak..
Jo, hadi, ti se mají

inu
Člen
# Zasláno: 12 Dub 2010 18:07
- Nahlásit

Psíček
Nerouhej se!
hele, mrkni třeba na Novinky.. každej druhej den je tam nějakej rozvod ... tak jaké žití v párech?
Dyť i ty pohádky končej svatbou a dál už je jen velké tmavé nic

Kde jinde bychom jinak brali "své názory a vzorce chování"?
Hmm.. třá na kynologickém fóru?

LiVr
Člen
# Zasláno: 12 Dub 2010 18:07
- Nahlásit

Psíček

jasně, že o pokusech na zvířarech se můžeme tady bavit spolu a pohoršovat se nad tím, ale bohužel my jsme dost malí na to, abychom s tím kolosem pohli. Maximálně si nebudeme kupovat testovanou kosmetiku.
O asiatech - kapitola sama pro sebe. Kdysi jsem si půjčila video Tváře smrti. Byly tam videa z jatek, z piteven, taky jak v Číně - restaurace pro boháče s kulatýma stolama, uprostřed stolu otvor a pod stolem koš. Do koše zavřeli opičku tak, aby jí trčela hlavička nad stolem. Neměla kam utéct. A ty nemůžu říct hovada, protože urazím krávy a dobytek ji museli napřed utlouct a pak žrali syrový mozek. Je to nechutné, hnusné, ale děje se to. Bohužel, je to jejich zvrácená kultura a s tím taky nic nehne. Nehledě na jejich tržiště - v jakých podmínkách tam jsou zvířata (mmj. i psi), které mají ke žrádlu.
Ale taky tam bylo video, jak někde kluk ukradnul strýcovi televizi a soud mu nechal amputovat obě ruce - za živa! Bez umrtvení - ale ošetřil mu to doktor - to jen vsuvka.
A jak se mají psi třeba u mne? . Troufnu si říct, že tak, jak které plemeno potřebuje.

Roxana
Člen
# Zasláno: 12 Dub 2010 18:15
- Nahlásit

LiVr
teda já nevím, ale kdybysme byli z opic, tak se takhle nebudeme chovat. Člověk je jediný tvor na světě, který dokáže ubližovat pro zábavu. Takhle se zvířata nechovají.
no, to asi neni uplne tak - mam pocit, ze v simpanzi tlupe to funguje podobne jako u lidi - jsou k sobe nesnasenlivi, sikanuji slabsi apod ..

LiVr
Člen
# Zasláno: 12 Dub 2010 18:23
- Nahlásit

Roxana
jo, jasně - v každé populaci je NĚCO, ale neslyšela jsem třeba, že by úmyslně týrali nějakého jedince a vymýšleli horší a horší způsoby týrání jen pro potěchu.
Ale to bysme fakt debatovali donekonečna a nevyplodili nic, co by pomohlo.

Psíček
Díky - jdu se postarat - mrňousům ostříhat okolo očicek a tlapky, aby mohli do postele a s ovčounama do lesa.
Zatím páček - nakouknu večer.

Roxana
Člen
# Zasláno: 12 Dub 2010 18:37
- Nahlásit

LiVr
jo, jasně - v každé populaci je NĚCO, ale neslyšela jsem třeba, že by úmyslně týrali nějakého jedince a vymýšleli horší a horší způsoby týrání jen pro potěchu.
tak zrovna myslim prave tohle u tech simpanzu docela funguje - samozrejme nemaji to asi tak "vysperkovany" jako lidi, ale dej jim par set tisic let evoluce a uvidime ..

LiVr
Člen
# Zasláno: 12 Dub 2010 18:50
- Nahlásit

Roxana
ok. dám jim pár set tisíc let a pak si tady dáme spicha a podiskutujeme, ju?

Roxana
Člen
# Zasláno: 12 Dub 2010 18:54
- Nahlásit

LiVr
to byla nadsazka ..

Vlčáčková
Člen
# Zasláno: 12 Dub 2010 19:03
- Nahlásit

Čím se člověk liší od zvířete?
Konstrukci na toto téma vymyslí každý jinou - komunista, křesťan, budhista. Otázka zní, ne od zvířete, ale od jakého druhu zvířete. Pak to má smysl.
Každopádně asi od všech zvířat dohromady se liší výhradně vyšší inteligencí. A proto může hlouběji abstahovat, složitěji počítat, přemýšlet o budoucnosti. Gorily například vědí o smrti. Lidoopi umí vytvářet "umění" a baví je to. Jsou schopni se naučit část znakové řeči a komunikovat v ní. Minimálně moji psi taky umí počítat - proto musím dávat všem totéž množství a zpravidla i velikost.
Hlavně je zajímavé, proč se nutně člověk potřebuje od zvířete lišit? Proč nedokáže zkousnout to, že je taky zvíře, že se zase tak moc neliší. Že by komplex méněcennosti nebo nabubřelost? Nebo jen černé svědomí, jak se ke svému bližnímu chová?

Co se týče kosmetiky, nezdá se mi, že je to jen "špetka". Příkladně firma Procter a Gambel zabije ročně 50 000 zvířat a to to není firma ani lékařská, ani kosmetická. Často "zkouší" to, co už mezi lidmi běhá. Provádí vivisekci a není schopná ani pořídit smrtící injekci pro rozřezaná zvířata. Ty stojí dolárky a asi 5 mld. dolarů zisku ročně je málo, aby se mohla chovat humánně. U nás koupila Rakonu. Tak například já nekupuju žádné z jejích výrobků (PaG, ani Rakony).

Asiati. Psíček píše: "ale to nemá smysl řešit". Co má tedy smysl řešit? Čína jako jedna z nejzaostalejší zemí v tomto směru v loňském roce přijala zákon na ochranu zvířat jako reakci na předloňské vybití 40 000 psů pro údajnou vzteklinu. Budhisti tam pořádají demonstrace proti týrání zvířat. A letos se vyjádřila ve smyslu zákazu prodávání psího a kočičího masa. Dokonce už v Číně začínají být i "chovatelé" tak, jak je známe odsud. Bohužel se ke zvířatům chovat neumí a jsou schopni si do Šanghaje do naprosto krutých podmínek i pro Středoevropana pořídit huskyho. Říká se, že žrát psy a kočky je v Číně mnohasetletá tradice, ale ve skutečnosti to velmi rozvinuli na počátku své vlády komunisti, kdy k tomu vybízeli, i k hromadnému vybíjení psů jako škůdců lidu. S rozvojem zvláštních ekonomických zón a snahy získat peníze a dostat se na úroveň západu, se Číňani pomalu kultivují i ve vztahu ke zvířatům. Fakt že pomalu a jen malé množství lidí. Ale aspoň něco. Doufám, že se to rozšíří.
Jedna věc je psa sežrat, druhá věc je zacházení s ním při zabíjení. A tam jsou šikmoocí Asiati opravdu mistři v nehorázných krutostech.
U Asiatů nešikmookých, zvláště tam, kde vládne budhismus je to o něčem jiném. Ačkoliv Nepál má naprosto nechutnou slavnost zabíjení zvířat pro bohyni. Většinou to však byli býci (myslím, protože šlo o "hrdinství" a to se na psu či kočce těžko vykoná, že?). V Nepálu jsem viděla mraky psů u chrámů, kde se jako obětiny dává jídlo a všichni je ignorovali. Ale taky jsem tam viděla kreténa, který na probíhajícího psa zaútočil - to byl muslim, se domnívám. V Indii je prý asi 80 % psů na ulici nakažených vzteklinou, a proto ani budhista na psíka radši nešahá. Nakonec když tam lidi spí i na středových ostrůvcích mezi pruhy silnice a občas podřezávají křesťani, pak těžko očekávat, že se tam bude nějak efektivně šířit ochrana zvířat. To už možná spíš v té Číně - v jejích bohatších oblastech. V chudých oblastech (většina území), kde je dosud např. i kanibalismus, tak asi ani v té Číně ne.

Nicméně i Evropa má pěkné máslo na hlavě. Kromě transportů zvířat na jatka přes celou Evropu, naprosto nechutných velkochovů či skrytého týrání (i pro zábavu, jak někdo zmínil) jsou třeba v Itálii psí koncentráky jen pro peníze. U nás nakonec taky - viz Šíblová nebo Bártů. Ale máme tu i takové šokující věci jako je zabíjení pouhými noži a bodáky delfínů kulohlavců v Dánsku, při němž si dorostenci dokazují svojí mužnost a je to vlastně vstup do dospělého života.

No a například civilizovaní Kanaďani a jejich vybíjení tuleňů a stahování zaživa? Jak ti se liší od čínských farem na kožichy???

Klasik pravil, že člověk je jen krvelačná opice. Mnozí s tím nesouhlasí, ale mě se to zdá velmi výstižné.

LiVr
Člen
# Zasláno: 12 Dub 2010 19:22
- Nahlásit

Pro ty, co se zajímají, ale nejen pro ně: www.peta.org, www.pokusynazviřatech.cz nebo www.shac.net.

Teď už fakt musím.

LiVr
Člen
# Zasláno: 12 Dub 2010 19:25
- Nahlásit

Chyba! www.pokusynazviratech.cz - to jen k tomu, co psala Vlčáčková - nejedná se malé procento zvířat!

. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání