| Autor |
Zpráva |
Maya
Člen |
# Zasláno: 10 Lis 2010 12:33
- Nahlásit
Eldoguero
Bylo to dvd od NG, takže snad kvalita, ale toto tam byl jen kousek, jak mají někde v USA přemnožený kance a jak je loví pomocí dvou AD, ti psi měli takové jakosi brnění nebo co a sejmuli kance fakt pěkně, pak ho přidrželi než přišel lovec a zastřelil ho.
|
makrel
Člen |
# Zasláno: 10 Lis 2010 12:35
- Nahlásit
jany
tak jsme dostali zpátky 1000kč.
hm. a změnilo se něco? jako na tom psovi? nebo na vašem přístupu kněmu? nebo na tom, že ta paní třeba bude znovu množit?
|
Lucie Kratochvílová
Člen |
# Zasláno: 10 Lis 2010 12:36
- Nahlásit
jany
No vidíš, máš víc na operaci
|
jany
Člen |
# Zasláno: 10 Lis 2010 12:46
- Nahlásit
Tak proč se nedá něco proti takovým lidem dělat?
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 10 Lis 2010 12:47
- Nahlásit
jany
tak jsme dostali zpátky 1000kč.
krize, co?
Být to můj odchov tak si psa vezmu zpět a ještě majitele vyfackám. Za takové jednání bych se styděla.
|
makrel
Člen |
# Zasláno: 10 Lis 2010 12:48
- Nahlásit
jany
dá, nebrat od nich štěňata a ne si pak stěžovat a chtít zpátky peníze.
|
laguna
Člen |
# Zasláno: 10 Lis 2010 12:49
- Nahlásit
jany
A dali jste půlku štěněte?
|
Maky a Trix
Člen |
# Zasláno: 10 Lis 2010 12:50
- Nahlásit
jany
protože od nich lidi jako vy kupujou psy. A pořád a pořád a pořád. Až do zblbnutí. V jedný vesnici, ve který má muž chatu visí na vratech stabilně cedule: máme štěňata __kusů, cena ___
telefon blablabla.
Dokud se budou psi prodávat jak housky v krámě každýmu, kdo vypadá aspoň vzdáleně jako člověk, za cenu která je opravdu směšná, bude takových lidí hodně. Moc.
Protože lidi lpěj na penězích a ne na kvalitě. A už vůbec je nezajímá, že si kupujou živou bytost, ne televizi, nebo ledničku, nebo plyšáka.
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 10 Lis 2010 13:02
- Nahlásit
Maya
Ve státech je používají dost běžně, to "brnění" je kevlarová, nebo aspoň kožená vesta, která chrání břicho a krk před ostrými zbraněmi prasat. Běžně to funguje tak, že psi (smečka 2-5 většinou) prase sami najdou, event. oddělí od skupiny kus adrží ho na místě dokud nepřijde lovec, někdy ho i sami zabijí, mají-li kliku. Zranění v při lovu černé jsou dost běžná a nebezpečná, proto ty vesty. U nás je sice černá taky přemnožená, ale nikomu to asi neva AD se u nás ofiko nesmí používat k lovu. Právě to trochu řešíme, ale bohužel není moc podpora klubu (viz. rozhovor s Alexou). Výsledek je dosti nejistý, ale snažíme se a doufáme
Nemocný pes na výstavě pochopitelně poznat je, ale jsou lidi, kterým to nijak zvlášť neva
Agresivní chování v kruhu je nepřípustné, ale spoustou rozhodčích tolerované Máte pravdu, že se to rozkřikne, ale zase jen mezi chovateli, běžný zájemce o štěně "podpultové" informace nemá šanci získat.
No BOB pro psa sice s hlavou jak kýbl, ovšem zkrácenou čenichovou patrií připomínající úpně jiné plemeno je realita, stejně jako BOB u feny, kerá vypadá jako pes (sem se fakt musela ohnout, abych se přesvědčila, že je to holka). To nemluvím jen o AD, abych upřesnila.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 10 Lis 2010 13:19
- Nahlásit
Eldoguero
Jj, taky máme, třeba šampiona s nestandardní barvou. Výstavy už nejsou to co bývali kdysi, tedy podpora chovu.
S tím lovem je to zajímavý, já to o AD nevěděla, že jsou i lovci, proto mě to na dvd překvapilo a zaujalo, proto si to taky pamatuju. U nás se smí myslím používat k lovu jen plemena přímo FCI stanovená jako lovecká ne?
Za sebe vám přeju ať se vám zadaří s tím lovem, bylo by potřeba s kancema něco udělat, máme stádečko za barákem, sice je nikdy nevidím, ale chodit po rozrytý louce není moc dobrý pocit. Dřív nikdy to nebývalo.
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 10 Lis 2010 13:27
- Nahlásit
Maya
U nás je přesná definice, do které by bylo třeba vložit cca 6 slov, což není nijak protizákonné ani protiničemu. Zásadné problém je, jak už jsem někde psala, v komunikaci s ČMMJ, bych vám přála poslouchat náš tel. hovor, by se pobavil i ten, kdo v životě psa neměl b Ono je asi fakt jednodušší kritizovat přemnoženou černou zvěř a nedostatečný počet lovecky upotřebitelných psů použitelných k jejímu lovu, než prostě přijmout platné znění standardu plemene. Nu což, ještě že nám v těch střešních organizacích sedí profíci (paní třeba myslela, že v Argentině žijou sloni, asi vynechala 5. třídu ZŠ :shame
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 10 Lis 2010 13:37
- Nahlásit
Eldoguero
paní třeba myslela, že v Argentině žijou sloni
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 10 Lis 2010 13:50
- Nahlásit
Maya
No, v tu chvíli mi to tak ftipný nepřišlo
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 10 Lis 2010 13:57
- Nahlásit
Eldoguero
Chce to vytrvat a umlátit je argumentama. Dřív nebo pozdějc to vyjde. Otázka spíš je jak dlouho to pozdějc bude trvat.
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 10 Lis 2010 14:04
- Nahlásit
Maya
Mlátila jsem chvíli po telefonu, prd platný to bylo, páč paní mimo jiné tvrdila, že AM. buldok a AD jedno jsou a další perly. Pak mi řekla, že jestli mi někdo tu zkoušku odpíská tak mi stejně neplatí, že mi ji asi škrtne z rodokmenu, atd. mooc záživná konverzace. Být nezávyslý pozorovatel, asi bych se umlátila smíchy.
Uvidíme, jestli se něco změní teď po novém roce. Lepší by bylo, kdyby s nimi jednal klub, ale to v tomto případě neklapne.
|
Maky a Trix
Člen |
# Zasláno: 10 Lis 2010 14:07
- Nahlásit
Eldoguero
hele, já mám teda vořecha u útulku, takže FCI vůbec nerozumím, ale myslela jsem, že každý plemeno má nějakej hlavní klub, kterej zastřešuje ostatní kluby v různých státech pro dané plemeno. To nefunguje? Nemůžete někde zaurgovat, že váš chovatelskej klub v čr prostě nejedná korektně? Že chtěj z argentin udělat něco, co nejsou? Nebo se dostat do nějakýho představitelstva... kolik lidí s AD by s nima chtělo lovit, třeba?
|
Lucie Kratochvílová
Člen |
# Zasláno: 10 Lis 2010 14:09
- Nahlásit
Eldoguero
O AD nic moc nevím, ale mám dojem, že tohle plemeno bylo primárně vyšlechtěno na lov v zemi původu, tak jak to, že v naší zemi lovit nesmí? To nechápu.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 10 Lis 2010 14:19
- Nahlásit
Maky a Trix
Žádný hlavní klub neexistuje.
Eldoguero
Vyjednávací pozice klubu by byla mnohem lepší. Nebylo by schůdnější přesvědčit klub než nějakou babu na čmmj nebo jak se to myslivecké jmenuje?
Ale chápu, že přes některý lidi v klubu taky vlak nejede.
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 10 Lis 2010 14:20
- Nahlásit
Maky a Trix
Právě, že není. Všechny kluby u nás v podstatě v konečné fázi zastřešuje ČMKU, která nás reprezentuje u FCI. Na úrovni FCI to řešit nelze, protože v některých zemí se s AD lovit může, v jiných (jako třeba u nás) ne. Argentina, jako země původu trvá na tom, že AD je pracovní plemeno, především lovecké, ale protože se blbě jmenuje, tak to asi myslivecký jednotě leží v krku, či co já vím. Klub se angažovat nebude, protože poradkyně chovu je radikálně proti lovu a vegetariánka, takže o tom ani nelze jednat. Tudíž se nehodlám angažovat ani na úrovni klubu.
Kolik lidí by lovilo ze stávajících majitelů nevím, mezi "Dogueros" nejsou nic moc vztahy Myslím spíš, že by se AD postupně dostala mezi myslivce. I když i ty nebývají novotám příliš naklonění, ale časem to někdo zkusí, pak druhej, třetí ...
Paradoxem je, že vím o pár lidech, který s AD lovej (neofiko), některý z nich mají i třeba barvářský zkoušky. Nebudu nikoho jmenovat, páč se to pak všechno otočí proti rozhodčím, kteří jim zkoušku zapsali.
Dá se říci, že jde v podstatě o drobnou úpravu definice loveckého psa.
Jo ještě jeden paradox mě napad - když jsem viděla seznam lovecky upotřebitelných psů tuším z roku 1991 (nejsem si ale tím rokem 100% jistá), tak tam je napsanej třeba i kavkazan, jihorus a další jen ne AD
|
Maky a Trix
Člen |
# Zasláno: 10 Lis 2010 14:21
- Nahlásit
Maya
hm, to je divný. Škoda.
|
Maky a Trix
Člen |
# Zasláno: 10 Lis 2010 14:23
- Nahlásit
Eldoguero
nu, nezávidím vám, jsem ráda, že tohle řešit nemusím. Je to škoda. Nemůžete někam vyjíždět na lovy a dělat zkoušky jinde?
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 10 Lis 2010 14:24
- Nahlásit
Lucie Kratochvílová
To já taky ne, zeptejte se na ČMMJ
Ne vážně, lovecký pes je u nás pes s platným PP, uznaného plemene FCI a to plemena skup. FCI III, IV, VI, VII, VIII a některá plemena ze skup V (např. lajky,karelák atd.)
A to je právě to, kdyby se tam někam podařilo narvat "a AD ze skupiny II" bylo by po problémech
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 10 Lis 2010 14:27
- Nahlásit
Na lov ofiko nelze, ale...
I pokud bych udělala lovecké zkoušky jinde, nebudou mi platit u nás, každá země má vlastní podmínky pro lovecky upotřebitelného psa a některé země je nemají vůbec
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 10 Lis 2010 14:40
- Nahlásit
Eldoguero
Tak taková poradkyně chovu, která upřednostní svý antipatie, je fakt k ničemu. Jediná útěcha je, že tam nebude věčně.[b]Maky a Trix
Pokud já mám info, tak na lov smějí jen psi se zkouškama a zkoušky smějí dělat jen ta přesně vyjmenovaná plemena.
Mě osobně se to zdá jako blbost, proč by si loveckou zkoušku nemohlo vystřihnout i jiné plemeno když na to třeba konkrétní jedinec má, ale prostě teď je to tak.
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 10 Lis 2010 14:41
- Nahlásit
nechcu vam do toho nejak rypat, ale pripomelo mi to reakci jednoho clena rodiny, kdyz jsem premerovala 10ti mesicni stene, ktere jsem namerila na 42cm s itm, ze minimalne ma mit 43 a s tim, ze 100% uz nevyroste, tak sem si povzdechla a pribuzny do me, at vyzaduji po chovatelce vratit 8t za psa, ze mi prodala "sunt"
Jako proc? pes ma papiry, je zdravej. To ze proste by mu centak chybel do moznosti uchovneni, vystav, atd, za to se prece po chovatelce penize vyzadovat nedaji. A stejne se ale najdou lidi, kteri budou tvrdit ze ji daji... (nakonec sme tech 43cm zvladli ale proste ta reakce rodiny me hodne vysokovala...
|
Lucie Kratochvílová
Člen |
# Zasláno: 10 Lis 2010 14:44
- Nahlásit
Eldoguero
To snad neni ani možný V tom případě nechápu, proč se u nás AD chová, když by sice mohla plnit svoje poslání, tedy lov, ale má to zakázaný Normálně bejt Argentínou, tak sem nedovolim vyvézt žádnýho psa, když si jich tu nedovedem náležitě vážit!
|
Lucie Kratochvílová
Člen |
# Zasláno: 10 Lis 2010 14:46
- Nahlásit
Maya
Mě osobně se to zdá jako blbost, proč by si loveckou zkoušku nemohlo vystřihnout i jiné plemeno když na to třeba konkrétní jedinec má
Todle by se mi taky líbilo!!!!
|
Lucie Kratochvílová
Člen |
# Zasláno: 10 Lis 2010 14:48
- Nahlásit
cernej caj
No, to sou lidi!
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 10 Lis 2010 14:58
- Nahlásit
Lucie Kratochvílová
No, takhle to mají třeba s karelákama ve Finsku, tam si jich považujou jako národního pokladu a neprodávají je do zemí,kde se neloví.
AD mají i jiné využití, celkem slušně je lze využít ve sportovní kynologii, používaj se i jako vodicí a canisterapeutičtí psi. Ale lovecké využití bylo prioritní, to že AD i hlídají a dají se cvičit, brali jejich "tvůrci" tak trochu automaticky. Faktem ovšem je, že tímhle způsobem tu za nějakéj čásek budou samý AD, který před prasetem zdrhnout, páč vůbec nebudou vědět co s ním. Lovecký vlohy je třeba udržovat, ne definitivně potlačit.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 10 Lis 2010 15:00
- Nahlásit
cernej caj
No jo, tuhle představu má hodně lidí, že když pes s PP, tak jedině dokonalej. Jenže takhle to nefunguje, každopádně při tý dnešní homogenizaci populace plemen bývají ty odchylky od standardu tak malé, že ani nestojí za řeč a bazíruje se na nich právě proto, že ty velké odchylky se už ani skoro nevyskytují a nějak se selektovat musí, že jo.
Něco jiného by bylo, kdyby chovatelka podvedla nové majitele vědomě, třeba nakryla vlčí špicku střeďákem a pak to prodávala jako vlčí a divila se, že to nedorostlo.
Ale jinak sis fakt nemusela dělat nervy, vejšky u špiců jsou celkem každému fuk, co je nad 40 cm by ti stejně uchovnili, to zuby, to je jiná, tam se teprve dějou věci.
|