| Autor |
Zpráva |
Maya
Člen |
# Zasláno: 12 Lis 2010 10:13
- Nahlásit
Lucie Kratochvílová
Já vím, že těmhle lidem ani pes do rukou nepatří, jenže zakázat jim to nemůžeš a lidi nepředěláš. Psy jo.
|
Lucie Kratochvílová
Člen |
# Zasláno: 12 Lis 2010 10:22
- Nahlásit
Maya
lidi nepředěláš. Psy jo.
S tímhle nemůžu souhlasit, je to hnus i když se to samože děje.
Ale aby takhle dopadla většina plemena, tak z tý představy je mi na blití.
|
KEISSA
Člen |
# Zasláno: 12 Lis 2010 10:33
- Nahlásit
Lucie Kratochvílová
To je asi jako sousedi kteří měly ovčáka kterej za celej život nebyl ani na zahradě jen v kotci 2*2m no a ted se jim v tom kotci oběsil .. a oni si koupily borderku kterou ted čeká stejnej osud nikdy nevyleze z kotce a to mají fenku s pp.....
|
bonc
Člen |
# Zasláno: 12 Lis 2010 10:36
- Nahlásit
Psíček
Pán zadavatel dotazu na pořízení "pitbula" asi ani neví, jak zásadní otázku položil již v názvu tématu. Myslím že "kupit či nekupit" je přesně to, oč tu běží. Pořád říkám, že kdyby se teď udělal stopstav a dalších 5 let se nenarodilo jediné štěně, tak pořád bude jen v ČR dost psů pro všechny opravdové zájemce.
Maya
plně souhlasím s Lucií. Předěláme živou bytost, aby na ní jiná živá bytost mohla ještě lépe a pohodlněji parazitovat než dosud?
|
Lucie Kratochvílová
Člen |
# Zasláno: 12 Lis 2010 10:50
- Nahlásit
KEISSA
A chovatel ví v jakých podmínkách bude žít jeho odchov? Jestliže ano a nezáleží mu na tom, tak přeju psovi co nejkratší život tady u toho kreténa. Tu chovku z které je asi nevíš, co?
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 12 Lis 2010 11:00
- Nahlásit
KEISSA
To je asi jako sousedi kteří měly ovčáka kterej za celej život nebyl ani na zahradě jen v kotci 2*2m no a ted se jim v tom kotci oběsil .. a oni si koupily borderku kterou ted čeká stejnej osud nikdy nevyleze z kotce a to mají fenku s pp.....
tak přesně kvůli tomuhle jsem kdysi přestala jezdit na vesnici páč to bylo totéž a já to prostě nedávám
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 12 Lis 2010 11:00
- Nahlásit
Lucie Kratochvílová
S tímhle nemůžu souhlasit, je to hnus i když se to samože děje.
Ale aby takhle dopadla většina plemena, tak z tý představy je mi na blití.
Pod to bych se i podepsala
Jak bylo psáno výše třeba dlouhosrsté kolie jsou zářným důkazem toho, jak lze úspěšně zničit povahu pracovního plemene. Stačí se jen podívat na fotky pracovních psů ze začátk století, tak do 50. možná 60. let. Mraky erdelů, dobrmani, rotvíci, ovčoun pochopitelně taky. N.dogy se používali ještě za komunistů, totéž novofundlanďani. Ty povahy jdou vesměs všude do háje, přesto si nemyslím, že je to obrat k dobrými.
Ve finále vymaštěný maliny, který potřebujou makat 48 hodin denně jsou už taky rozdělený na exteriér a práci, ovšem ani ty exteriérový prostě nejsou gaučáci. Ano, třeba u ozbrojených složek nebo ve špičce sportu je nikdo asi neocení, ale práci potřebojou tak jako tak.
Pak se není čemu divit, když vidíme bázlivý rotvíky, jezevčíky, který si k liščí noře ani nečuchnou, labradory co se po aportu ani neohlídnou, kokra co za živýho boha nevleze ho vody, argentinu, kterou vyžene prase z lesa...atd. atd. atd. Toto je podle mě daň, kterou platíme za víceméně exteriérový chov a nemyslím si, že je to v pořádku. I když pejsci nám pěkně hajají doma na gauči, ven je musíme tahat a v podstatě jsme všichni děsně spokojený, že
|
Lucie Kratochvílová
Člen |
# Zasláno: 12 Lis 2010 11:04
- Nahlásit
Eldoguero
I když pejsci nám pěkně hajají doma na gauči, ven je musíme tahat
Tak vo tomdle bych mohla psát romány Mam to doma, ale nevzdávám se
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 12 Lis 2010 11:14
- Nahlásit
Lucie Kratochvílová
Já taky měla, ale jen když pršelo šla jak na popravu, ale jak viděla, že se oblíkáme do zelenýho, bereme klobouk a flintu, tak byla jak nejšílenější borderomalina Prostě měla jen svoje priority
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 12 Lis 2010 11:36
- Nahlásit
bonc
Předěláme živou bytost, aby na ní jiná živá bytost mohla ještě lépe a pohodlněji parazitovat než dosud?
Ale co jiného je pes než předělaný vlk, umělý druh? Kdyby člověk nepředělal vlka nebyli by žádní psi.
Psy si člověk formoval k obrazu svému celou dobu jejich existence, však proto teď tolik rozdílných povah a tolik pracovních plemen, tak nevím, proč by se v tom nemohlo pokračovat i teď.
To, že teď máte ty svý pracáky, je jen výsledkem předělání živé bytosti. Vlk by ti asi tu práci neodvedl, nemyslíš?
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 12 Lis 2010 11:43
- Nahlásit
Maya
Jistě, ale to už hovoříme o něčem jiném. Nejde o fakt vyšlechtění plemen psů, ale o zachování povahových vlastností jednotlivých plemen.
Nejde přece o to, že např. bordera musí pást ovce, nebo, že ohař musí lovit drobnou zvěř, pokud jim lze nabídnout vhodnou alternativu, pak není problém. V dnešní době, kdy existuje tolik psích sportů.
|
EngieB
Člen |
# Zasláno: 12 Lis 2010 11:45
- Nahlásit
Eldoguero
Souhlas. Plus je kupa plemen, který jsou fakt gaučáci - tak proč si pořizovat borderu, když s tím chci chodit jen sem tam do hospody a doma tomu házet balonek
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 12 Lis 2010 11:46
- Nahlásit
EngieB
Ano a přesně o tom to je
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 12 Lis 2010 11:50
- Nahlásit
Maya
jako předpokládám,že odpověd bude ano..ale viděla jsi někdy při práci..jakékoli..toho pracáka?Viděla jsi to nadšení,ten zájem,to soustředění když pes dělá to coje mu vlastní a přirozené? Fakt by ti to nebylo líto,kdyby tohle zmizlo ze světa, Mě teda strašně moc
|
Lucie Kratochvílová
Člen |
# Zasláno: 12 Lis 2010 11:58
- Nahlásit
Maya
Třeba to u špiců není tak evidentní, ta práce jako, to je vlastně takovej dvorkovej a vycházkovej pes, tak ti to asi tak nepřijde.. Jinak si to nedovedu vysvětlit.
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 12 Lis 2010 12:05
- Nahlásit
Třeba zrovna u těch NO a BOM je to očividný - exteriér versus práce.
|
EngieB
Člen |
# Zasláno: 12 Lis 2010 12:05
- Nahlásit
Ona totiž fakt bordera nemusí pást ovce, ale ty povahový vlastnosti, ovladatelnost a neuvěřitelnou chuť do práce, využitý při záchranařině, to je prostě nádhera
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 12 Lis 2010 12:23
- Nahlásit
EngieB
Ona totiž fakt bordera nemusí pást ovce, ale ty povahový vlastnosti, ovladatelnost a neuvěřitelnou chuť do práce, využitý při záchranařině, to je prostě nádhera
Tak, tak to je přesně ono a to by nešlo bez těch důležitých povahových vlastností
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 12 Lis 2010 12:38
- Nahlásit
davidkova renata
Lucie Kratochvílová
Ano, možná je to tím, že jsem nikdy pracovního psa nechtěla a ani neměla, ale myslím, že můj názor je ovlivněný i tím, co vidím kolem sebe, samozřejmě jsem ten elán a nadšení pracovního psa viděla, i když spíš u loveckých psů, ale taky jsem viděla, jak to vypadá, když ten pes ten elán a nadšení má a pracovat nemůže, protože k tomu nemá příležitost.
V naší pidivesničce většina lidí má pracovní plemena a jediný jakžtakž náhradní vybití má akorát jedna ohařka a to běh u kola. Zbytek je k politování. A nedělám si iluze, že jinde je to lepší.
|
PeKrato
Člen |
# Zasláno: 12 Lis 2010 12:41
- Nahlásit
Nečetla jsem to celé, ale rozhodně jsem na miskách vah nakloněna na stranu zachování typických povahových vlastností toho kterého plemene. Mám stafbulíky a jejich módnost za poslední roky taky hodně stoupla a vlastně většina chovatelů tohoto plemene u nás si myslí, že je to čistě společenské plemeno a zajímá je především exteriér. Povahu taky hodně řeší, ale spíše z pohledu vztahu člověk pes. Já a pár lidí okolo mě ale považují stafbulíka za sportovního psa a ne gaučáka a musím opravdu říct, že vidět vedle sebe sportovně vedené zvíře a gaučáka je propastný rozdíl. A nemluvím o vzhledu, nasvalenosti apod. Mluvím o té jiskře v očích, o tom drivu, který ten sporotovně vedený pes má. Proti němu ten gaučák vypadá jako znuděný kus hadru. A to rozhodně není dobře a já za sebe budu vždy bojovat za to, aby stafbul byl tím sportovcem. Pokud tento boj lidi u jednotlivých plemen vzdají, budeme tady mít opravdu jen různobarvené hromady povahově nijakých psů. A to teda děkuji, to nehci
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 12 Lis 2010 12:42
- Nahlásit
davidkova renata
já vím, jak to Maya myslí- v podstatě by to byla jediná cesta, jak těm psům usnadnit život v lidským blbým světě - nechat ty vlohy vyšumět, když je stejně kvůli člověku nemají jak uplatnit.
|
Lucie Kratochvílová
Člen |
# Zasláno: 12 Lis 2010 12:45
- Nahlásit
Maya
No a proto by měli bejt psi vzácný, neměli by se chovat bezpapíráci a vořeši, mělo by to bejt postavený jakože ilegálně. Měli by bejt podstatně dražší, co se týče peněz. Aby si je nemohlo pořídit kdejaký hovado. A ne ze psů udělat gaučáky, naopak! Ukazovat veřejnosti psí sporty, zodpovědnost, i ty semináře nebo jak se to jmenuje ve školkách formou osvěty atd. Jenže to je utopie, jenže dokud si budem řikat, že to je utopie, tak to tak zůstane.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 12 Lis 2010 12:46
- Nahlásit
PeKrato
Mluvím o té jiskře v očích, o tom drivu, který ten sporotovně vedený pes má.
jo,to je vono
PetraK
tak se dáme na kočky,morčata a rybičky..jo a tikací gekonííí
mám to jako pekrato
|
Lucie Kratochvílová
Člen |
# Zasláno: 12 Lis 2010 12:47
- Nahlásit
PetraK
Já Maye taky rozumim, to ne že ne, ale nechci se s tim smířit.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 12 Lis 2010 12:54
- Nahlásit
davidkova renata
mám to jako pekrato
ale joo, já taky. Jenže to je jen malý procento lidí. Právě. Většina lidí má psa jako společenskýho - bez ohledu na vemeno. A tím pádem ten pes pak trpí, páč nedělá to, co v sobě má. Hele- ohaři, aby mohl být pes uchovněn musí složit celkem hustý zkoušky. což je dobře, z pohledu plemene je to dobře. Ale- je tady právě to jedno ale- ten pes se to naučí a probudí se to v něm. Jenže ouha... většina lidí s nima tu myslivost potom už nedělá, už nikdy, nikdy se k tomu ten pes nevrátí. A já si myslím, že mu to přirozeně chybí. Tím nechci říct, že by se takovýhle zkouškování mělo zrušit, jen chápu co má Maya na mysli- ten náš - lidskej přístup k tomu že budujeme plemeno - těm psům v podstatě ubližuje, protože lidí, který to plemeno využívají k tomu k čemu bylo vyplemeněno je málo. Takže většina psůch vlastně trpí.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 12 Lis 2010 12:57
- Nahlásit
Lucie Kratochvílová
Já Maye taky rozumim, to ne že ne, ale nechci se s tim smířit.
no jo, ono to ani nejde , protože zase na druhou stranu - ty psy, kteří budou naprosto splňovat vlohy plemene budou vždycky zapotřebí, nebude jich moc, ale zapotřebí budou, ale - má pravdu prostě v tom, že to dodržování plemene většině psů ve svý podstatě ubližuje -tím, že jim člověk tu náplně neposkytne a ... neposkytne jim to většina lidí. Drtivá většina lidí, takže... drtivá většina psů tím trpí. Bblý počty, co?.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 12 Lis 2010 13:05
- Nahlásit
PetraK
Díííky. Přesně tak jsem to myslela, jen já to neumím tak výstižně popsat, slohy mi nikdy nešly.
|
Roxana
Člen |
# Zasláno: 12 Lis 2010 13:05
- Nahlásit
PetraK
ten náš - lidskej přístup k tomu že budujeme plemeno - těm psům v podstatě ubližuje
tak to tezce nesouhlasim, ponevac tem psum skodi to, ze je chtej pecivalove "na mazlicka" do postele a "chovatele" jim je bohuzel prodaj - tohleto jim skodi, a ne ze jsou takovi, jaky jsou .. ale uz mlcim, uz mlcim ..
|
bonc
Člen |
# Zasláno: 12 Lis 2010 13:10
- Nahlásit
Maya
nepředělaný pes v podstatě nikdy neexistoval (když to teda vezmu do důsledku). Ono to počáteční soužití nebylo zas tak idylické, jak se popisuje, dospělej vlk jednoho dne nepřistoupil k člověku a neuzavřel s ním dohodu a spolubydlení. Na počátku byla lidské zalíbení ve vlčatech, která lidi našli (nebo jim zabili mámu). Tyto vlčata vyrostla v lidské společnosti, a 1. "pes" se datuje do doby, kdy se 1. vlčata odchovaná v lidské společnosti zkřížila mezi sebou (tolik odborná studie, může kecat ale mě to přijde dost logický). Takže člověk předělával už od počátku. Obrovským skokem potom byl počátek cíleného šlechtění na určitou vlastnost. Ano, opět předělávání. Ale to všechno mi tak nějak dává smysl. A předevšim už s tim jaksi nemůžeme nic udělat že, a diskutovat o tom jestli je to dobře nebo špatně, jaksi nemá význam.
Bígl byl údajně do své současné podoby vyšlechtěn v 16. stol. Jen díky tomu, že dál nebyl zmenšován, zvětšován, krácen a prodlužován, zachoval si své dnes těžko uvěřitelné železné zdraví (důvod proč je masově využíván na testy) a původní povahu (bohužel se některým chovatelům dneska daří zničit to, co přetravalo 400 let!!). Ve mě skutečně vzbuzuje obdiv, úctu a respekt, když vidím psa pracovat, kdy se do poslední buňky svého těla soustředí na něco, k čemu byl před staletími vyšlechtěn. Pekinéz byl vyšlechtěn coby gaučoví psík. Pořiďme si ho tedy, když se chceme společně válet. Ale neberte mi tu možnost pořídit si ESO na canicross, protože ho někdo před lety chtěl mít doma na polštáři, protože je přece činanej!!!
(pozn.red. výběr plemen je krapánek ovlivněn neobjektivitou autorky )
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 12 Lis 2010 13:12 - Změnil/a: davidkova renata
- Nahlásit
PetraK
Většina lidí má psa jako společenskýho - bez ohledu na vemeno. A tím pádem ten pes pak trpí, páč nedělá to, co v sobě má
no ale to přece nejde řešit tak,aby dané vlastnosti radši vyšuměly! k čemu bude pes,kterej nedude mít "žádný" vlastnosti?
popsala to roxana celkem jasně
|