Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Agresivní pes
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
Camel
Člen
# Zasláno: 19 Kvě 2009 09:06
- Nahlásit

Ahojte,

chtěla bych znát Vaše názory na chování svého psa.

Minulý rok v říjnu jsme si vzali od jedné rodinky 3 letého hl. foxteriéra. Doma již máme fenu tohoto plemene, takže jsem se rozhodli pořídit jí kamaráda. Pes ve svém původním domově obýval zahradu a nebyl moc zvyklý na kontakt s ostatními psy. Již druhý den pobytu u nás po mně pes vyjel, když jsem mu chtěla vzít balon. Položila jsem jej na záda a čekala, až se uklidní. Po puštění vyjel znovu a kousl. Během tří týdnů jsem zjistila, že nesnáší, když se na něj nějak šahá (utírání pacek, prohlížení zubů, nasazování postroje). Okamžitě natvrdo kouše. Začali jsem tedy chodit na cvičák a psa cvičit. Již základní poslušnost měl. Spíše jsem chtěla, ať na cvičáku poradí a ať pes ví, kdo je doma pánem. V situacích, kdy pes vyjíždí jsme zkoušeli reagovat různě. Nepomáha křik, nepomáhá konejšení, nepomáhá asi nic. Prostě když se pes dostane do "rauše" je to konečná. Když jsme psa zkoušeli přetáhnout novinami, bylo to ještě horší. Prostě jsme došli k názoru, že pokládáním psa na záda a bitím cesta nevede. Spíše mi přijde, že si zbytečně ničíme už tak těžko vybudovaný vztah.
Pes je taky hodně dominantní, co se týká ostatním psů. Rád vyvolává rvačky a na každou fenu si dělá nárok. Nebudu tady popisovat, jak ze začátku probíhalo soužití naší feny s nově příchozím. Prostě žádný med.
Taky bych lhala, kdybych tvdila, že jsme s ním neudělali od začátku žádný pokrok. Určitě se zlepšil.
Takže vyvstává otázka, jak na něj. Pokud někdo máte zkušenosti, které pomohly, byla bych vděčná. Taky bych chtěla znát názor na kastraci v takovém případě. Myslíte, že pomůže? Abych se přiznala, začínám nad ní hodně uvažovat, i když se jedná o psa, který by byl výstavně zřejmě hodně úspěšný, jenže přenášet takové geny nemá smysl.

Díky za případné odpovědi.

LucieS
Člen
# Zasláno: 19 Kvě 2009 09:31
- Nahlásit

Měla jsem kokra, který kromě kokřího syndromu zuřivosti byl ještě kryptorchid, já navíc zkazila co se dalo, takže nervák.
Člověk např. seděl u Tv, on seděl u křesla, člověk hladil, on spokojený.. .a najednou ve zlomku vteřiny po mně natvrdo vystartoval. Doteď mám jizvy.
Časem jsem se naučila s ním fungovat tak, aby se šance na pokousání omezila na minimum - vše přes povely (např. když zalezl pro hračku pod postel a potřebovala jsem ho vyndat, nešlo na něj sáhnout, ale na povel vylezl). NIKDY žádné bití (taky amok a byl "mimo"). Pokud bylo potřeba s ním manipulovat více, tak s košíkem. Venku chodil s košíkem.
A zachovávat pravidlo, že když něco chce, tak mu to nedat, být pánem "zdrojů", které on chce (jídlo, procházka, hračka) a ty mu přidělovat tak, aby to výchovně působilo.
Chce to úplně překopat systém, jak s ním zacházet.

A ještě - pokud ten váš kouše ze strachu, pak jakékoliv pokládání na záda a bití bude problém dále zhoršovat.

Camel
Člen
# Zasláno: 19 Kvě 2009 09:54
- Nahlásit

Díky za odpověď. Právě, že na to, jak s ním zacházet jsme docela přišli a fungovat se s ním v rámci mezí dá (až na to, že venku platíme za exoty, když pes zahlédne malého chlupatého psa nebo kočku a začne třeba ve dvanáct v noci řvát, pištět, bouřit se a dělat, že ho někdo bere na nože, tudíž zbudí celé sídliště). Zajímá mě, jestli se takto zakódované chování dá nějak odstranit. Chci s ním začít běhat agility a mám obavy, aby mi na parkuru někoho nezahryzl.

moll
Člen
# Zasláno: 19 Kvě 2009 10:10
- Nahlásit

Camel
na agility máte hromadu času, nejdřív musítevybudovat vzájemný vztah. a pak socializovat mezi ostatními lidmi a psy. fyzickou silou nic nezmůžeš - musíš vyhrát psychicky. pes vyjede - dáš mu najevo, že tudy cesta nevede. kup si tlusté rukavice (odchytové, svářečské a pod) a klidně ho nech při manipulaci kousnout...a pak mu vraz ruku pořádně dozadu mezi stoličky...a když šáhneš trochu do krku, taky se nic nestane. fox ti ruku nepřekousne a pozná, že kousáním nadtebou nezvítězí a naopak mu může přinést i krušné chvíle. chce to důslednost, klid a rozvahu. kastrace už nepomůže - hormony ve spolupráci s izolací na zahradě mu pomohly vybudovat dominantní vztah k okolí

impact
Člen
# Zasláno: 19 Kvě 2009 12:01
- Nahlásit

Camel
Něco podobného mám doma. Rok a něco starý JRT, zkažený předchozí rodinou. Btw. taky zkoušeli kastraci, ale nepomohla. Nečekaně...

Jak píšeš ty. Jakýkoliv a především nečekaný fyzický kontakt a pes jde okamžitě buď do obrany nebo do agrese. Pokud po něm hmátnu a on to vidí, okamžitě ztuhne, zvedne hlavu a čeká útok. Pokud to nevidí a nebo hmátnutí po něm pokračuje, jde mě sežrat.

Například ojíždí mi fenu, hmátnu po něm, on to vidí a ztuhne. Pokud hmat dokončím a chytím ho, začne vrčet a hledat, jak by mě kousl. Už mám vychytané hmaty, kdy kousnout nemůže. Ale používám jen ve vyhrocených situacích a málo.

Mnohem jednodušší je upozornit ho slovně. Ať řeknu cokoliv, ale musí vědět, že na něj sáhnu. Kdybych mu nečekaně sáhla do misky, kousne mě. Pokud si přidřepnu a v klidu mu řeknu "Nesmíííš, budu ti sahat do misky", nechá mě si vzít i tu poslední granuli. Ne že bych ho tímhle týrala, ale naposled mě málem sežral, když jsem mu tam chtěla přihodit kus upadeného masa. Totéž pokud bych ho nečekaně zvedla za kůži, tak vyjede. Pokud ho upozorním, oslovím jménem, on se na mě podívá a pak zvednu, tak v pohodě. Příklad nastupování do vlaku, kdy prcky zvedám.

S tím saháním pod gauč... Já teda spíš sahám a vytahuju z přepravky (když mě naštve, tak ho jen vysypu ). Pokud bych tam rychle sáhla a chtěla ho vytáhnout (např. když mi něco ukradne a utíká s tím...), tak mě pokouše. Pokud dojdu k bedně, dřepnu, natáhnu ruku a řeknu mu v klidu jménem a něco, že ho vytáhnu, tak se vytáhnout nechá.

Řekli ti původní majitelé, proč ho dali pryč?

Camel
Člen
# Zasláno: 19 Kvě 2009 12:25
- Nahlásit

Ahojky, tvé téma "Kubíček" navštěvuju pravidelně a čtu, co se děje nového. U nás to, bohužel, není jen v nečekaných situacích. Prostě už když vidí třeba jen postroj, začne koukat jako že když na něj šáhnu, tak mě sežere. Prostě ho nesnáší. Původní majitelé jej dávali pryč z důvodu časové tísně. Ale taky předpokládám, že věděli co za "zlatíčko" mají doma. Prostě jej nezvládli.

argosek
Člen
# Zasláno: 19 Kvě 2009 12:38
- Nahlásit

Camel

U nás to, bohužel, není jen v nečekaných situacích.

tak pro tuto malou cast vaseho problemu bych mozna mel jednoduche reseni.

impact
Člen
# Zasláno: 19 Kvě 2009 12:44
- Nahlásit

Camel
No to Mordor kouká taky. Ještě půl centimetru pohneš tou rukou a kousnu tě do ní...

Ale já ho buď umluvím, že se nechá a nebo ho přivolám a dobrý. Zkoušelas to pěkně na něj? Když vezmeš postroj, on chce vraždit, tak ho prostě pěkně hlasem ukonejšit, že postroj přece pejsky nepapá...

Jinak u mě je to takový, že mi pořád ještě tolik nevěří. A s mýma nervama to ještě chvíli trvat bude. Ale pracujeme na tom. Mám ho cca 3 měsíce a už se sem tam objeví situace, že vím, že naprosto úřesně ví, proč přišla nějaká korekce a přijme ji. Bez toho, že by mě chtěl zabít.

Camel
Člen
# Zasláno: 19 Kvě 2009 13:16
- Nahlásit

argosek
A to jakou, smím-li se zeptat?

impact
Zkusit to můžu, ale většinou nepomůže ani párek cpaný málem do krku, i když normálně se po něm chce roztrhnout. Akorát jeví zájem o tenisák (za který by jako správný teriér položil život), avšak do té doby než na něj šáhnu.

Taky jsem tak trochu nerváček, ale on mě naučil hodně se ovládat, protože u něj člověk musí jen s maximálním klidem. Jakýkoliv náznak nervozity nebo agrese a jsem nahraná. Okamžitě to pozná. A taky se mi podařilo za posledních pár týdnů - např.zaútočil na psa, tak jsem ho chytla za kůži na krku a držela tak dlouho, až přestal vrčet, což jsem čučela i já, protože za tohle by mě před 3 měsíci rozhryzal. Prostě pokroky jsou, ale jde to strašně pomalu.

impact
Člen
# Zasláno: 19 Kvě 2009 13:38
- Nahlásit

Camel
No u nás se to zlomilo, už ani nevím, čím. Něco provedl a mě ujeli nervy, tak jsem s ním švihla přes barák letecky na postel, skočila po něm, držela ho pod krkem a řvala, že ho zabiju, ptž toho mám tak akorát dost. Ne fyzický násilí, ale fakt řevu jak kráva a někde jsem mu tam i cpala ruku až do žaludku.

Jak určitě neopomene podotknout argosek, určitě to nebyla rekace dobrého vůdce, ale zafungovalo to.

argosek
Člen
# Zasláno: 19 Kvě 2009 14:32
- Nahlásit

Camel

A to jakou, smím-li se zeptat?

necekejte.

impact

Jak určitě neopomene podotknout argosek, určitě to nebyla rekace dobrého vůdce, ale zafungovalo to.

co vas nema, slecno impact. byla to skvela reakce. ostatne, nekdy vam ukazu hezky trik - zatluceni hrebiku hlavickou do dubu. je to zalozeno na podobnem principu .

Camel
Člen
# Zasláno: 19 Kvě 2009 15:54
- Nahlásit

argosek
Tak ted jsem trochu mimo obraz. Na co nemám čekat?

argosek
Člen
# Zasláno: 19 Kvě 2009 20:20
- Nahlásit

Camel

no na co.

Camel
Člen
# Zasláno: 19 Kvě 2009 20:44
- Nahlásit

argosek
Mohl(a) byste se vyjádřit jasně?

Smecka
Člen
# Zasláno: 19 Kvě 2009 22:04
- Nahlásit

Camel
Argosek chtěl napsat - čekej to stále.

argosek
Člen
# Zasláno: 19 Kvě 2009 22:15
- Nahlásit

Smecka

prave naopak, slecno smecko. kdyz budou cekat stale, nevyresi problem toho, ze k utokum nedochazi jen v necekanych situacich, nybrz i ocekavane, naopak - kdyz cekat nebudou nikdy, k utoku jinemu nez neocekavanemu jiz nedojde. a to je podle me krok spravnym smerem.

Camel

Tak ted jsem trochu mimo obraz. Na co nemám čekat?

necekejte, ze vam radami dobrymi na foru napsanymi nekdo pomuze vyresiti tento problem. s trochou stesti narazite tu, nebo nekde jinde, na prispevky a obecne rady, ktere vam pomohou vytvoriti si predstavu o tom, co chcete, a casem dostanete se tam a pak problem, ktery s pejskem mate, prestane se vam jako problem jeviti.

impact
Člen
# Zasláno: 19 Kvě 2009 22:44
- Nahlásit

argosek
Ty woe jsem si to cekani musela trikrat precist nahlas, aby to dalo smysl.

Camel
Vubec ho neposlouchej. On toho hrozne moc vi, ae dostat z nej kloudnou radu je umeni hodne mistra.

Camel
Člen
# Zasláno: 20 Kvě 2009 09:00
- Nahlásit

Psíček

No vzhldem k tomu, že jsem tuhle diskuzi založila já, mohl(a) byste odpovědět rovnou mi. Neříkám, že agility budu běhat hned a taky je možné, že ho nebudu běhat nikdy. Můj názor je, že pokud začnete se psem něco dělat, vybije se a určitě se zklidní. A taky bych ráda podotkla, že se jedná o foxteriéra, který potřebuje něco dělat. Není to žádný gaučák. Já myslím, že mám v hlavě maximální pořádek. Nicméně tuhle diskuzi jsem založila, abych se něco dověděla, ne proto abychom se tu dohadovali ohledně rad, takže díky za odpovědi. Mějte se.

Fajka
Člen
# Zasláno: 20 Kvě 2009 09:09
- Nahlásit

Camel
Můj názor je, že pokud začnete se psem něco dělat, vybije se a určitě se zklidní
Souhlas! krom toho se s ním podaří daleko rychleji navázat potřebnej vztah.

argosek
Člen
# Zasláno: 20 Kvě 2009 10:30
- Nahlásit

Camel

Nicméně tuhle diskuzi jsem založila, abych se něco dověděla, ne proto abychom se tu dohadovali ohledně rad, takže díky za odpovědi. Mějte se.

slecno camel, takove dohadovani muze preci taky byt uzitecne. minimalne v tom, ze vas upozorni na fakt, ze pripadne navody a rady budou mohou vam pomoci zvladnout problemy s pejskem stejne jako by vam pomohly naucit se plavat (coz by ostatne bylo o dost snazsi). aby vam pejsek zacal duverovat a respektovat vas neni klicove delani neceho (ted mu dej pamlsek, ted ho placni novinama), ale byti nejakym - tedy vase normalni chovani. jiste jde pejska castecne nebo uplne nesvaru zbavit "preprogramovanim" - ale to by stejne musel delat nekdo, kdo s tim ma zkusenosti.
takze ma jedina rada - nastavte prostredi tak, aby vam i jeho pripadne vystrelky zpusobily co nejmene skody (nahubek, znalost jeho reakci a z ni plynouci moznost prizpusobeni sveho chovani v urcitych situacich, atd.) - a nereste. neni dulezite vyhrat, ale zucastnit se.

argosek
Člen
# Zasláno: 20 Kvě 2009 10:48
- Nahlásit

Psíček

No s tímhle přístupem a s přístupy, které jste prezentovala ve svých předešlých postech je IMO nejlepším řešením pro psa uspání. Nicméně je to vaše hračka .... takže vám těžko někdo vnutí, co s chudákem udělat.

myslim, ze zbytecne vynasis prilis rychle a nespravedlive soudy.

argosek
Člen
# Zasláno: 20 Kvě 2009 10:52
- Nahlásit

Psíček

Dobry rady..

mam je z knihy "jak na kynologickem foru pusobit dojmem znalce".

dodal bych k tomu neb nekdy i méně muze znamenat vice nicmene

to je to nejdulezitejsi.

bohuzel jak vidno slecna ma sve spravne nazory a chce je pouze potvrdit, takze marnost nad ....

nemyslim. mam jen dojem, ze se ji trochu dotkl nas ne prilis zdvorily - ac ne spatne mysleny - vstup do tematu.

argosek
Člen
# Zasláno: 20 Kvě 2009 11:07
- Nahlásit

Psíček

Je mi pomerne divne, ze clovek s tvou inteligenci oznaci muj vyrok zamerne opatreny zkratkou IMO za soud ;)

tento vas vyrok je imo mimo. pokus o ohodnoceni jakekoliv osoby ci jejich cinu jest vzdy vyjadrenim nazoru. funkce zkratky "imo" jest vicemene dekorativni - ac, coz je vzhledem k jejimu vyznamu paradoxni, dodava casto vyroku pejorativni nadech.

Jsem rad, ze jste si poridil me zivotni dilo pane.

priste vice fotek haravych fen, prosim

to si zas nemyslim ja, stezejni je pro mne jeji uvodni post, zbytek uz muze byt ovlivnen reakci na nase reakce, ten uvodni post nikoliv ...

uceny z nebe nespad. ostatne mam pocit, ze nejeden pejskar senior s povahou stejne zkazenou, jako mame my dva, kroutil by v udivu obocim nad nasimi o pejscich rozhovory.

vydech.

argosek
Člen
# Zasláno: 20 Kvě 2009 11:08
- Nahlásit

Psíček

Ona to mozna zadavatelka nemysli spatne a chce pro psa vse dobry, ale IMO diky tomu zmatku mu to jaksi neposkytuje a IMO pokud si to neprizna a nezacne sama u sebe muze se snazit sebevice a bude to stejne k nicemu....

tostenapsal moc hezky. ale jeste jedno IMO a reknu slecne smecce, aby si vas nebrala.

Fajka
Člen
# Zasláno: 20 Kvě 2009 11:26
- Nahlásit

Psíček
To víš, že jo, co na tom, že je ten pes neovladatelnej a útočí nejspíš ze strachu, proč by nemohl běhat agility???

hele jako mám doma hodně problémovou akitu (agresivní dříve útočíci na všechno co se hejbalo) a JEDINY jakým způsobem se mě jí z toho podařilo pomoct a zvládnout jí byla společná práce na něčem... na čekoliv co jí odvede od agrese a od strachu. A je samo jasný že je potřeba začít někde bokem pomaloučku polehoučku a náročnost stupňovat a vytvářet čím dál těžší podmínky a dostat se k tomu výsledku že neřeší nic okolo ale těší se na společnou práci a zábavu.

Ale jako k tvým některým poznámkám no komment...

Camel
Člen
# Zasláno: 20 Kvě 2009 11:56
- Nahlásit

Psíček
Přijde mi trochu z cesty, že podle pár vět, které jsem tu napsala, soudíte, že v hlavě nemám pořádek a že pro psa by bylo nejlepší utracení. To jste asi velký milovník zvířat, ale budiž...Jistěže pro psa chci jen to dobré. Nemám s takovým psem zkušenost, ale taky to nechci vzdát. Nemyslím, že by pro psa bylo dobré zase měnit majitele. Proto jsem se tady obrátila.

impact
Člen
# Zasláno: 20 Kvě 2009 12:03
- Nahlásit

Camel
Ignoruj je.... Jsou to sice hodní kluci, ae v zasírání témat plácáním jsou na tečku...

PetraK
Člen
# Zasláno: 20 Kvě 2009 12:28
- Nahlásit

Psíček

Fajka
Souhlas! krom toho se s ním podaří daleko rychleji navázat potřebnej vztah.

To víš, že jo, co na tom, že je ten pes neovladatelnej a útočí nejspíš ze strachu, proč by nemohl běhat agility??

pane - dovolím si troufnout říct, že takto zjednodušeně to myšleno nebylo

PetraK
Člen
# Zasláno: 20 Kvě 2009 20:43
- Nahlásit

Psíček
a to jak vybrat nekoho, kdo se v tech psech opravdu vyzna

to bude ale fuška
napadá mě obrátit se nejlíp na někoho, kdo dlouhodbě foxe chová a ví o nich nejvíc,takže by to chtělo začít pátrat a vyptávat se, kdo je mezi chovateli eso. Myšleno eso ne na výstavy a výsledky, ale eso na ty psy jako takový.

PetraK
Člen
# Zasláno: 20 Kvě 2009 20:45
- Nahlásit

Camel

tady je foxlí diskuze

http://www.cz-pes.cz/diskuse/1_8994_0.html

Zkusila bych se obrátit na Evičku.

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání