Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Základy tahání v postroji??
. 1 . 2 . 3 . 4 . >>
Autor Zpráva
PetraK
Člen
# Zasláno: 2 Úno 2009 11:33
- Nahlásit

Najde se tu někdo, kdo by poradil naprostému začátečníkovi?

Před časem jsem si půjčila postroj, abych viděla, jestli nám to půjde- vypadá to snad že jo, takže jsem objednala náš vlastní postroj a půjdem na to. Jsou nějaké základní kroky, něco čeho se mám vyvarovat, něco co mám specielně učit?
Při té zkoušce rozhlasu jsem prostě Ešusa navlíkla do kšírů, řekla vpřed a vyrazili jsme, když táhnul chválilala jsem, když měl tendenci se zastavit, bylo nesmíš! a vpřed! pokud zpomalil, zpomalila jsem taky, aby cítil tah. Je to dobře? Včera jsem ho "použila" aby vytáhnul mojí mámu do šílenýho krpálu (udělala jsem provizorní postroj z vodítka, aby mu to šlo přes prsa a ne přes krk) a byl fakt šikovnej, i pochápnul, že s mámou musí jít pomalu. Já šla před ním, chválila a určovala rychlost. Takže myslím, že nám to půjde. Jen... otázka?? Myslím si dobře, že to půjde naučit i bez toho, že před ním někdo půjde? Zatím si myslím, že jo, ale abych si to nelakovala moc na růžovo?
další dotaz- jestli se mu pak to vpřed! nebude na cvičáku nějako motat? Dík, jestli si někdo najde čas.

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 2 Úno 2009 12:15
- Nahlásit

PetraK
Říkám tahej a nesmíš bych do toho vůůůůůůbec nepletla.

Terri
Člen
# Zasláno: 2 Úno 2009 12:20
- Nahlásit

PetraK
Já mám prostě "tahej" případně vyhrůžněji "tááhni" Ale hlavně pozitivní motivace. Taky bych neříkala "nesmíš"...
(Jednu dobu - když jsem měla větší tlaky na poslušnost - mi nechtěl pro zichr táhnout vůbec.)

A hlavně mu kup kvalitní dobře padnoucí postroj Doporučuju pak taky kvalitní šňůru a sedák pro Tebe.

Jinak záleží jak moc a přesně to chceš dělat. My rekreační necháváme klidně psa vyčůrat atak i zastavovat. Akorát v tom nesmí blbnout alá válet se. Z kopce ho zásadně pouštím aby se vyběhal na volno neb nechci být vláčena po zemi. Dobrý jsou povely "doprava" a "doleva" (my máme "right a levá") pokud nebudeš chtít před každou zatáčkou stát, což se Ti oplatí spíše na kolobce či kole...

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 2 Úno 2009 12:36
- Nahlásit

Terri
Ale hlavně pozitivní motivace
Já mám po hodině tahání tak vyřvané hlasivky, že se asi vyšťavím víc než ti psi. Ale tahají
Spíš se teda snažím zaměřit na tahání "něčeho", ale moje naděje je z řetězu, tam už je pulling s problémem, se zlomeným psem to jde těžko, ale pomalinku se roztáhává. Tak snad jeho cérenka bude tahat, vůbec ji v takových aktivitách netlumím, na vodítku svoje psy nechávám tahat-za prvé nepotřebuju aby chodili u nohy, nejsem na sídlišti, za druhé je nechci žádným způsobem zadupat. Když potřebuju ať výjimečně poslouchají na vodítku, tak poslechnou.

PetraK
Člen
# Zasláno: 2 Úno 2009 12:52
- Nahlásit

Terri
Mucholabka

Díky

oká, nesmíš teda ruším

Terri
mi nechtěl pro zichr táhnout vůbec

aha, takže si dám bacha.

jinak budu pochopitelně jen rekreační, jako další z variant zábavy, kterou budeme dělat spolu- aspoň doufám. POstroj a vše ostatní jsem objednala ze ZERO DC, polstrovaný je, měli jsme ho půjčený, doufám, jen že jsem měřila dobře a oběma nám to sedne
Chození do stran máme naučený z "lovečiny" tzn. máme doprava a levá. Teď nevím jestli to používat nebo na tahání mít třeba to right a left, aby se mu to pak nemotalo. No uvidím, nebudu to hrotit, bude to fakt jen zábava, žádnej mus. Chci aby ho to bavilo. Definitivně jsem se rozhodla včera odpoledne, kdy krásně profi vytáhnul moji mámu a tvářil se dost nadšeně. Tak snad mu to vydrží??
Kolobku nemám, ale přemýšlela jsem zprovoznit starou otřískanou skládajdu, že aby byla nějaká čurina. Uvidím. Na kole jsem neseděla dvě století tak to bude zajímací, máma řekla, že mi ale na pohřep nepůjde. To sou dneska rodiče.

argosek
Člen
# Zasláno: 2 Úno 2009 12:56
- Nahlásit

ja tedy nevim, jelikoz mam zkusenost jen s kozorozcem kavkazskym, ale neslo by pouzit osli metodu - tedy na proutek o nekolik decimetru delsi nez voditko privazat vonavy kus masa, nebo parek a drzet jej psu pred cumakem?

PetraK
Člen
# Zasláno: 2 Úno 2009 12:58
- Nahlásit

argosek
tedy na proutek o nekolik decimetru delsi nez voditko privazat vonavy kus masa, nebo parek a drzet jej psu pred cumakem

a nebo taky by se mohl za jízdy vystřelovat ten párek z praku ve směru jízdy, což by ovšem v mém případě pro neschopnost pořádně zamířit bylo dost kontraproduktivní

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 2 Úno 2009 13:01
- Nahlásit

argosek
vonavy kus masa, nebo parek a drzet jej psu pred cumakem?
škoda že na soutěžích jsou pak takové praktiky zakázané, a dělá se buď čistě na přivolávačku, nebo u nás je i povoleno na peška-hračku, a stejně tam někteří koumáci zašívají žrádlo

argosek
Člen
# Zasláno: 2 Úno 2009 13:07
- Nahlásit

PetraK

a nebo taky by se mohl za jízdy vystřelovat ten párek z praku ve směru jízdy, což by ovšem v mém případě pro neschopnost pořádně zamířit bylo dost kontraproduktivní

proto je prave treba ten trening, rozumis

škoda že na soutěžích jsou pak takové praktiky zakázané, a dělá se buď čistě na přivolávačku, nebo u nás je i povoleno na peška-hračku, a stejně tam někteří koumáci zašívají žrádlo

jako ze pri zavode nekdo drzi pesek pred psem?

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 2 Úno 2009 13:12
- Nahlásit

argosek
jako ze pri zavode nekdo drzi pesek pred psem?
Jo, ale při pullingu, ne při tahání člověka někam jen tak

PetraK
Člen
# Zasláno: 2 Úno 2009 13:14
- Nahlásit

argosek
proto je prave treba ten trening,

trénovat se mnou hod na cíl, vyjde nastejno, jako kdybyste pane učil potápět pštrosa. takže tudy cesta nevede

argosek
Člen
# Zasláno: 2 Úno 2009 13:18
- Nahlásit

Mucholabka

no ja prave myslel, ze se tu hovori o tahani cloveka

PetraK

nojono - to se pak ta kynologie dela blbe :-p

PetraK
Člen
# Zasláno: 2 Úno 2009 13:19
- Nahlásit

argosek
nojono - to se pak ta kynologie dela blbe

zvlášť se pštrosem

Walda
Člen
# Zasláno: 2 Úno 2009 14:21
- Nahlásit

PetraK

Jsem rád, že ti tady hned v začátku zakázali to "nesmíš". Buď pozitivní, radši na něj halekej, povykuj, nauč ho "Go go go go ...", ať ho rozpumpuješ.

(Jaký "nesmíš", když smí. )

Terri
Člen
# Zasláno: 2 Úno 2009 14:30
- Nahlásit

Mucholabka
Já mám po hodině tahání tak vyřvané hlasivky, že se asi vyšťavím víc než ti psi
Jo tak to můj knír nemá rád - aneb "řveš?, tak si trhni, já se snažím seč to jde, tak až budeš hodná, možná se budu snažit víc". Prostě pracuje rád za ticha

Jinak přesně rozlišuje tahání na vodítku co nesmí a tahání na postroji...

PetraK
to "dopravá" u nás bylo moc dlouhé, tak mám "right" ale "left" znělo jak "vpřed", tak to bylo někdy tristní a změnila jsem to.

čéče, s tím prakem mně to nenapadlo...to musím vyzkoušet

Fifi
Člen
# Zasláno: 2 Úno 2009 14:32
- Nahlásit

PetraK
My mame "Jdeme, jdeme, bez, bez!" a tak, na hecnuti. Pak "TADY jdeme!" pro pripad, ze chce sprezeni opustit polnacku za zajicem ci srnou a me odhodit do prikopu. "Pomalu!" byva obcas uspesne, ale "Stuj" reagujou, jen maji obcas delsi brzdnou drahu.
Myslím si dobře, že to půjde naučit i bez toho, že před ním někdo půjde? Zatím si myslím, že jo, ale abych si to nelakovala moc na růžovo?
další dotaz- jestli se mu pak to vpřed! nebude na cvičáku nějako motat? Dík, jestli si někdo najde čas.

Urcite to casem pochopi, nejdriv ho zvykni na postroj, mne se cuba pri prvnim navleceni tvarila jak tyrany zvire a nechtela se hybat, natoz tahat. Ale zvykla si. A k tahani bez predjezdce - ja jsem dle rad Wami zvolila metodu - netahnes, stojime, mlcky, proste nuda, pruda. Zaberes, pochvala velika a jedeeem. Brzo to pochopila, stat v poli ji fakt nebavilo.

PetraK
Člen
# Zasláno: 2 Úno 2009 16:18
- Nahlásit

Walda
(Jaký "nesmíš", když smí.

no nesmíš máme jako zákaz věcí, který jindy může. Takže jako příklad uvedu- jindy zvěř vystavovat může, když bude na postroji, tak nesmí, jindy pochopitelně čuchat může, když bude na postroji, tak nesmí. Věci, který nesmí nikdy jsou Fuj. takhle jsem to myslela, páč nerada bych se, propracujeme-li se k tomu kolu, pak někde vymajzla proto, že si zrovna musí přečíst, co mu napsal ten "hajzl sousedovic Alík" .Takhle to bylo myšleno, aby se prostě naučil, že když se tahá, tak se nedělá nic jinýho. On je totiž schopen se v letu otočit na pětníku a vrátit se ve vteřině k místu, který v tý svý rychlosti minul před půl hodinou. To by jako myslím na tom kole nebylo moc příjemný

Terri
to "dopravá" u nás bylo moc dlouhé, tak mám "right" ale "left" znělo jak "vpřed", tak to bylo někdy tristní a změnila jsem to.

o.ká. díky za tip, hlavně s tím, že left zní skorem jako vpřed. To si člověk neuvědomí. Budou-li další nápady, jen sem s nima, ať zbytečně nedělám zábližky

Jinak přesně rozlišuje tahání na vodítku co nesmí a tahání na postroji

v tohle taky doufám, že neni tak praštěnej, aby teď začal tahat na vodítku. DOUFÁÁÁÁM

Fifi
A k tahani bez predjezdce - ja jsem dle rad Wami zvolila metodu - netahnes, stojime, mlcky, proste nuda, pruda. Zaberes, pochvala velika a jedeeem. Brzo to pochopila, stat v poli ji fakt nebavilo

Super!! díky za další dobrej trik. Postroj v poho, to už jsem zkoušela a i to kupodivu docela šlo a to jsme jen běželi a to prý-říkají, je pro psa pochopitelně dost nuda, páč člověk je na ně pomalej. Taky hecuju, demedemedemééééé, tohle myslím i zná z běžnýho života, když ho chci vyhecnout.
No doufám, že se fakt zadaří. Hlavně, aby ho to bavilo. zatím ho to nejvíc bavilo vždy, když šla cesta do kopce - jestli kvůli němu budu muset běhat po Alpách, tak humřu , nesnášim vejšky

impact
Člen
# Zasláno: 2 Úno 2009 16:21
- Nahlásit

PetraK
nevím, co hodláte tahat - jestli lidi při chůzi nebo směrem k pullingu, ale základní pravidlo je, že se pes nesmí zklamat v tom, co má utáhnout. Musíš mu vždycky "naložit" tolik, aby to utáhl bez tvojí pomoci, ptž pokud se pes jednou zklame ve svých silách, může se to s ním vézt už celý život a celé tahání může jít do háje.

argosek
URL

PetraK
Člen
# Zasláno: 2 Úno 2009 16:24
- Nahlásit

impact
bude tahat mě, takže pokud neupadnu,utáhnout by mě měl.Snad.Esli teda přestanu tak moc žrát

PetraK
Člen
# Zasláno: 2 Úno 2009 16:28
- Nahlásit

Terri
...to musím vyzkoušet

nooo, dávala bych si pozor kde to budeš zkoušet, páč abys pak neměla popotahování, žes někomu vystřelila voko kusem flákoty a nebo po špatném zamíření neskončila třebas v rybníku

impact
Člen
# Zasláno: 2 Úno 2009 16:32
- Nahlásit

PetraK
Tak to je dobrý, tebe utáhne dycky, páč máš nožičky.

Btw. já používám povel "a jde, a jde dopředu, a jdeeeeeee dopředůůůůů".

A někdy taky "táhni ty mrcho jedna černá líná".

Walda
Člen
# Zasláno: 2 Úno 2009 22:46
- Nahlásit

PetraK

no nesmíš máme jako zákaz věcí, který jindy může.

No já myslím, že je úplně jedno, jestli na něj budeš nevolat nesmíš nebo fuj. Šlo mi o to, že když chceš motivovat psa k něčemu novému, co ho má bavit, nemůžeš ho zároveň tlumit a něco s ním řešit. Měla by ses snažit ho motivovat tak, aby si na stavění, čuchání, značení a podobně ani nevzpomněl.

Já tady k samotnému tahání nepíšu vůbec nic, nebo tom moc nevím, jen mě to nesmíš hned praštilo přes frňák jaksi obecně.

maaaro
Člen
# Zasláno: 2 Úno 2009 23:16
- Nahlásit

impact
Teta kdes to schovávala ty videja??? to vidím poprvé

Weroniica
Člen
# Zasláno: 2 Úno 2009 23:57
- Nahlásit

PetraK
Já začínala s maliňákem běhat tak, že prvně jsme běhali spolu tak, že on za sebou táhl nějakou zátěž a já běžela vedle nebo za ním, aby se naučil běžet vpřed a táhnout. Samo že byl na vodítku a případně sem s ním škubla ať běží. Povel nesmíš sem používala též. Zezačátku sem ho prostě učila dostaneš postroj a budeš táhnout, běhali jsme jen po třeba 100 metrech jen aby se naučil postroj = práce. Doběhli já sundala postroj a "volno". Pak přivolat nasadit postroj zase utíkat. Povely sem používala "Demééé deme deme deme demééééé" Doleva-Hó a doprava-džííííí. A ke konci běhání oblíbený povel "Aáááá jdemééé domůůůů" vždy tak 300m před koncem. Jo a z kopce "šňůra" tp věděl že to musí povolit a netáhnout. Jo a to nesmíš jen zezačátku když šel obchcáti stromek, nebo cokoliv podobného,...

PetraK
Člen
# Zasláno: 3 Úno 2009 10:30
- Nahlásit

Walda

No já myslím, že je úplně jedno, jestli na něj budeš nevolat nesmíš nebo fuj.

tak tady si dovolím kapek oponovat, myslím, že rozlišení nesmíš a fuj svoje opodstatnění má. Prostě jsou věci které v některých situacích nemůže a jindy to není problém tzn. k tomu prostě povel nesmíš. A pak jsou věci, který jsou tabu vždy a za každé situace, takže tam je prostě fuj.

Šlo mi o to, že když chceš motivovat psa k něčemu novému, co ho má bavit, nemůžeš ho zároveň tlumit a něco s ním řešit. Měla by ses snažit ho motivovat tak, aby si na stavění, čuchání, značení a podobně ani nevzpomněl.

oká, to chápu a pochopitelně to všechno bylo na radost z toho že běžíme (možná si i od tý doby na Filajce vyprávěj skazky o bláznivý ženský, která tam běhá se psem a nadšeně huláká ) a pochopitelně na pamlsky. Nicméně si myslím, že by už od začátku měl vědět, že když se běží, tak se prostě běží. Hned a od začátku, aby měl právě už od začátku jasno, že když je postroj, jiná zabava není. Nechci fakt skončit někde v příkopu

jen mě to nesmíš hned praštilo přes frňák jaksi obecně.

tak číhni co píše Weroniica

Povel nesmíš sem používala též.
Jo a to nesmíš jen zezačátku když šel obchcáti stromek, nebo cokoliv podobného,...

myslím prostě, že vzhledem k tomu, že vyvenčený v ten moment ten pes už pochopitelně je, tak nevidím důvod, proč by měl čuchat a čůrat zrovinka teď. To je přeci stejný, jako kdyby se rozhodl jít se vyčůrat když jde kladinu nebo tak, ne? Tam mu to přeci taky nepovolíš.

Weroniica

Zezačátku sem ho prostě učila dostaneš postroj a budeš táhnout, běhali jsme jen po třeba 100 metrech jen aby se naučil postroj = práce. Doběhli já sundala postroj a "volno". Pak přivolat nasadit postroj zase utíkat. Povely sem používala "Demééé deme deme deme demééééé" Doleva-Hó a doprava-džííííí. A ke konci běhání oblíbený povel "Aáááá jdemééé domůůůů" vždy tak 300m před koncem. Jo a z kopce "šňůra" tp věděl že to musí povolit a netáhnout.

dík takhle jsem to podobně po kouskách dělala, když jsem měla na pár dní ten postroj půjčený. Dali jsme kousek a pak volno a pak znova, takže jsem na to asi šla dobře. Taky dík za ten povel šňůra. Jak jsi na něj šla?

Walda
Člen
# Zasláno: 3 Úno 2009 10:55
- Nahlásit

PetraK

tak tady si dovolím kapek oponovat, myslím, že rozlišení nesmíš a fuj svoje opodstatnění má.

Petro, to samozřejmě jó, to máš pravdu. Já to všechno psal o té konkrétní situaci, že tam bych na psa nevolal ani nesmíš ani fuj, jen bych ho hnal dopředu. Aby mazal a na značkování si ani nevzpomněl.

PetraK
Člen
# Zasláno: 3 Úno 2009 11:27
- Nahlásit

Walda
Aby mazal a na značkování si ani nevzpomněl.

no jo, to máš sice pravdu, ale s érotomanem někdy těžko pořídíš . A potom víš jak, když ti tohle udělá pes třeba, když má přinést lišku z ohrádky při soutěži, tak sklidíš úšklebky a nevyhraješ, když ti tohle udělá na kole, sklidíš silniční lišej a to fakt nechci
Neboj, opravdu to nebylo žádné drilování, žádné škubání, prostě NEsmíš a demedemedeméé.

Walda
Člen
# Zasláno: 3 Úno 2009 11:29
- Nahlásit

PetraK

Neboj, opravdu to nebylo žádné drilování

Jó jó, já tě znám. Jen aby.

PetraK
Člen
# Zasláno: 3 Úno 2009 11:40
- Nahlásit

Walda

Jó jó, já tě znám. Jen aby.

éééjch, ty jo já vim, jenže to byly érupce a hlavně já byla zaražená jak prt z toho, jeho zatmění mozku, který předvedl . Víš co, já myslím, že u mě není problém čokla něco naučit, ale jak s tím pak pracovat dál. Já jsem ten den nad sebou taky dost kroutila hlavou , ne nad čoklem, nad sebou, nemysli si

Biluška
Člen
# Zasláno: 3 Úno 2009 12:22
- Nahlásit

PetraK
Pamlsky škrtni. Jinak si zafixuje, že za běhání bude koko a bude se zastavovat a obracet se pro ten pamlsek. Při běhu je mu odměnou ten běh, pamlsky nebrat

. 1 . 2 . 3 . 4 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání