| Autor |
Zpráva |
Garfield
Člen |
# Zasláno: 27 Lis 2006 11:35
- Nahlásit
...a teď zas chvíli seriózně...
Má velká záliba a osobní hrdost v pachové práci narážela na jeden problém. Gafice sice moc hezky čmuchá, nevybočuje ze stopy, nemá problémy na lomech, je mu ukradený terén a zřejmě i stáří stopy. Moc ho to baví. Až moc.
Nejde po předmětech, ale po stopě jako takové a předměty zalehával jen velmi nespolehlivě, strašně po stopě spěchal a na konci stopy odmítl připustit fakt, že už je konec a šel po mé nepracovní stopě dál, takže kdyby bylo po jeho, čmuchal by do teď. Taktéž i na stopách cizích.
Včera v ten krásný den jsem měla možnost vyzkoušet všem zkušených kynologům známý fígl s kapsičkama. Ušila jsem tedy šest plátěných minikapsiček a do každé z nich strčila kousek prvotřídní Vysočiny. Položila jsem šest kapsiček na cca 200 m dlouhou stopu o čtyřech lomech a vydala se se psem čmuchat. Čmuchá dobře, ale asi špatně, protože kapsičky přecházel opět bez zájmu, tvářil se však dosti zmateně. U další kapsičky jsem tedy dala rázný povel "lehni" a škubnutím stopovačky psa přiměla lehnout. Doručkovala jsem k němu, pochválila ho a za stálého lehu mezi jeho předníma packama rozepla kapsičku a vytáhla salám. Znovu psa pochválila, nechala ho ještě chvíli ňuchat ke kapsičce a šla dál. Takto jsme dořešili zbylé kapsičky, při dalším nášlapu už škubání nebylo potřeba. Pes natěšeně zalehl ke kapsli a nedočkavě po mě koukal: "No tak už pojď, dělej, rozdělej to, to tak krásně voní".
Poprvé mohu říct, že nebyla jeho motivací stopa jako taková, která vede k nějakému kokinu, ale předmět samotný, který je tou pravou motivující výhrou, o niž psovi jde.
Fakt výborná věc.
|
Kalliope
Člen |
# Zasláno: 27 Lis 2006 11:39
- Nahlásit
Garfield
helé, tak to je fakt dost dobrej fígl s těma kapsičkama, to mě nenapadlo, díky - asi ještě nejsem takový profík jako ty, ale kapsičky a v nich salám, to je fakt dost dobrý
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 27 Lis 2006 11:42
- Nahlásit
Garfield
to se mi taky líbí...jak velký jsou kapsičky??a zapínací?
|
wami
Člen |
# Zasláno: 27 Lis 2006 11:42
- Nahlásit
Garfield
někdo kapsičky, někdo krabičky... Bacha na to rázné škubání stopovačkou, aby se to nevymstilo, a pes ti pak nezalehával pokaždé, kdž stopovačka o něco zadrhne... (Docela častý problém u toho škubání... )
Jinak teda až budu v Brně, razíme spolu na stopy!
(Mě Lump poprvé zkoušel cizí a příjemně překvapil... )
|
radek
Člen |
# Zasláno: 27 Lis 2006 11:43
- Nahlásit
Garfield
My co neumime pracovat s jehlou a niti pouzivame stare fusekle
|
wami
Člen |
# Zasláno: 27 Lis 2006 11:45
- Nahlásit
radek
pouzivame stare fusekle
to jsem zavrhla po prvnim pokusu, kdy jsem byla asi o 2 sekundy pomalejsi a psovi tahala fusekli z krku a pomalu i ze zaludku...
Takze u nas zafungovala neprilis suprova metoda pamlsku pod predmety, kdekdo s ni ma problem, ale zatim se mi ji dari jakztakz doresit... I kdyz teda posledni dobou predmety flakame, takze chodime casto i predmetovky...
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 27 Lis 2006 11:45
- Nahlásit
sarax
Malé asi jako krabička od sirek.
radek
No a z čeho si myslíš, že jsou?
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 27 Lis 2006 11:47
- Nahlásit
wami
Už se těším. Objevila jsem super pole. Ale až ty budeš v Brně, na poli už bude stát mrakodrap.
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 27 Lis 2006 11:47
- Nahlásit
Garfield
sím foto a ukázat to prostě zkusím
|
Smečka
Člen |
# Zasláno: 27 Lis 2006 11:50
- Nahlásit
S kapsičkama zkušenost nemám,ale osvědčilo se mi učit zalehávání na předmětové stopě.Našlápnu si rovný úsek kde po intervalu třeba dvacetikroků kladu předměty(dobře napachované).Přes poslušnost "nutím" psa zalehnout a odměním kusem masa z ruky.Pes čeká,než dojdete a nemá tendenci zvedat se a pokračovat ve stopě.
|
wami
Člen |
# Zasláno: 27 Lis 2006 11:52
- Nahlásit
Garfield
možná, čistě teoreticky, víkend okolo 8.12. ...
zkusíme cizí, našlápneš nám ji...
Smečka
jj, to jsou ty mnou zminovane predmetovky... (pekne popsane )
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 27 Lis 2006 11:52
- Nahlásit
Smečka
no já potřebuju něco co mladýho psa udrží na zemi..páč valí po stopě a zastavovat se moc nechce.....
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 27 Lis 2006 11:53
- Nahlásit
Smečka
Nám to takhle nešlo. Než jsem za ním došla, pětkrát vstal a dral se dopředu a kokino, které jsem měla u sebe si vůbec nevzal.
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 27 Lis 2006 11:53
- Nahlásit
a ještě teda je prej mladá tak jí nemám brzdit...tak bych potřebovala samobrzdu
|
wami
Člen |
# Zasláno: 27 Lis 2006 11:54
- Nahlásit
Garfield
Než jsem za ním došla
predmetovky se obvykle delaji na voditku cca 20 cm dlouhem. Nema sanci to prejit.
kokino, které jsem měla u sebe si vůbec nevzal.
to uz duvod je
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 27 Lis 2006 11:56
- Nahlásit
wami
Na totéž hřeším i u aportu, nikdy si ode mě neveme kokino za přinesení aportu. Nemá zájem, chce jen ten aport.
|
Kalliope
Člen |
# Zasláno: 27 Lis 2006 11:59
- Nahlásit
Garfield
štěstí ani nevíš co doma máš - nechce pamlsek ale aport, závidím, to ten můj by bez piškotu ani neotočil hlavu
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 27 Lis 2006 12:02
- Nahlásit
Kalliope
To je fajn za předpokladu, že ten aport někdy ve výhledu 10ti let pustí...
|
wami
Člen |
- Nahlásit
Garfield
nikdy si ode mě neveme kokino za přinesení aportu
covece neznam moc psu, co by to delali, ono se to jako metoda radi, ale vetsinou pes pak zacne poustet - s tema aportama to je treba vymyslet lepe...
Ja asi budu zkouset clicker...
(co toho 8.12. - mas neco nebo jsi v Brne? predbezne? )
|
sarax
Člen |
- Nahlásit
Kalliope
mno mám to podobně a výhra to není ...páč cche aport..takže vyběhne ale nedonese neb je její ne?
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 27 Lis 2006 12:03
- Nahlásit
wami
Jsem v Brně a o ničem dosud nevím. Nic se nechystá.
|
radek
Člen |
# Zasláno: 27 Lis 2006 12:03
- Nahlásit
sarax
a ještě teda je prej mladá tak jí nemám brzdit
jak klades pamlsky? nedaval bych je tak casto a snazil se ji prinutit kazdy snist, tim by se mela zpomalit
|
wami
Člen |
# Zasláno: 27 Lis 2006 12:05
- Nahlásit
Garfield
Nic se nechystá.
Tak to se tam asi zacnu chystat ja...
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 27 Lis 2006 12:09
- Nahlásit
radek
no právě že nekladu...chodili jsme na vlečku a přemýšlím jestli nezměním metodu..máme za sebou něco kolem cca 50-80 stop..je jí 10 měsíců...tak nevím jestli nějak dopilovat stávající metodu nebo přejít na jinou?
|
Smečka
Člen |
# Zasláno: 27 Lis 2006 12:19
- Nahlásit
Nám to takhle nešlo. Než jsem za ním došla, pětkrát vstal a dral se dopředu a kokino, které jsem měla u sebe si vůbec nevzal.
Tahle stopa se dělá většinou na kratší stopovačce (třebas 4 m),pak ke psu rychleji doběhneš.Ten předpoklad,že na tvůj povel zůstane ležet je ale docela nutný.
Metoda kterou popisuješ může být nespolehlivá v tom,že psa naučí zalehávat právě jen předměty napachované salámem,ale předměty s pachem šlapače může ignorovat.Při odměně z ruky pes zalehává cokoli,co má pach šlapače - klacíky,kousky kůže,tkaničky od bot...a ještě ochotně čeká,až psovod dorazí.
Určitě bych Gafovi aspoň střídala kapsičku se salámem a bez salámu.
|
slony
Člen |
# Zasláno: 27 Lis 2006 12:22 - Změnil/a: slony
- Nahlásit
Garfield
..veeeed som to pisal dakedy pred dvoma mesiacmi niet nad kapsicku ak ma pes problem s predmetmi. Akorat jedna poznamka obecne - na zaciatku treningu s kapsickami radsej bez lomov, aby mal pes "cistu" hlavu. Ked ma problem s predmetmi ma trenovat predmety a ked lomy tak lomy .. neskor samozrejme sa to spoji. A este jedna poznamka konkretnejsie - na predmety zo zaciatku s kratkym spagatom, aby odpadlo "ruckovanie" A nakoniec zas jedna obecna , tak ako to poradili mne - je dobre na kapsicku psa "nahecovat" ked ju ma pri labach, dokial sa na nu evidentne netesi , tak lepsie fixuje podnet ... inak side-effect kapsiciek (ipaci ) - spresnenie zalahavania, v smere stopy a kapsa co najblizsie k drzke, tj. ako je pozadovane , medzi prednymi labami
Smecka
jj, kapsoidni metoda je dobra - pokial psa treba naucit co je to predmet a co ma pri predmete urobit. nasledne aj tak prichadza klasika, odmena z ruky
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 27 Lis 2006 12:23
- Nahlásit
Smečka
Taky mě to napadlo, ale v prvotní fázi jsem ráda, že pochopil, o co jde. Pak začnu pokládat pár kapsiček bez salámu a pak i úplně jiné předměty, protože kapsičky už budou cítit masem vždycky a salám dostane až po mém přichodu z ruky. Momentálně jsem v euforii úspěchu a dopředu zatím nepřemýšlím.
|
Smečka
Člen |
# Zasláno: 27 Lis 2006 12:24
- Nahlásit
no já potřebuju něco co mladýho psa udrží na zemi..páč valí po stopě a zastavovat se moc nechce....sarax
Ty začátky se dělají fakt přes poslušnost.Zašlápnout stopovačku,když pes dorazí ke předmětu,doběhnout,psa položit neumí-li na dálku povel lehni a rychle odměnit něčím extra motivujícím.
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 27 Lis 2006 12:27
- Nahlásit
slony
Podruhé už jsem ručkovat nemusela. Připadala jsem si strašně dospělácky na konci stopovačky, kdy pes sám zalehl (občas jsem třeba sykla) a já položila napnutou stopovačku, dokvačila k němu, pochvala, vyjmout salám a zase jsem jen vzala stopovačku a vypustila po ní psa dopředu.
Takové to zamotávání se do stopovačky, ručkování, tahání se se zbrklým čoklem odpadlo. On je chytrej a chápavej a má hodně rád Vysočinu
|
Smečka
Člen |
# Zasláno: 27 Lis 2006 12:30
- Nahlásit
Garfield
Pak začnu pokládat pár kapsiček bez salámu a pak i úplně jiné předměty, protože kapsičky už budou cítit masem vždycky a salám dostane až po mém přichodu z ruky.
Ty se nabavíš po večerech šitím nových a nových kapsiček?
|