| Autor |
Zpráva |
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 16 Srp 2006 20:32
- Nahlásit
Trotelchen
....komu nejde o prachy???
Určitě je rozdíl mezi ZKO, jejíž členové chodí do organizace dobrovolně a proto, že chtějí se psem spolupracovat navzájem se od sebe učit, aniž by za to něco měli a chlapem, který si na výcviku postaví živnost. Musí se párat s každým psem, nemůže zákazníkovi říct, že jeho pes je vhodný akorát tak do guláše.
Do Markvart se chodí stejně jako na jiné cvičáky, tzn. hlavní den je v neděli dopoledne od devíti do aleluja, dejme tomu do dvanácti pro ty, co koušou. Cvičí se, pak se posedí a pokecá.
CHodí tam většinou ovčáci, jeden cane corso, dodrban, kříženec labradora a Ašopes, který je sice NO vzhledem, ale jinak s ním nemá nic společného. Ke křížencům a společenským plemenům jsou vstřícní, pochvalují si jednoho křížence, který tam byl svého času v poslušnosti lepší než ovčák. Jsou tam dvě holky kolem patnácti, já mám 21, pár mladých kluků, jedna fajn mladá baba a pak starší zkušení ovčáčkáři. PLatí se 600 první rok+brigádnické hodiny-těch má být za rok 20, pokud je splníš, příští rok platíš 300+opět brigádnické hodiny. S tím, že kdo nastoupí později, nedělá všech 20 hodin.
Jinak jsem se dneska dověděla, že ten cvičák, který mě tak zklamal a vyděsil, se jako organizace rozpadl a dělá se tam jenom soukromě.
|
zelena_zaba
Člen |
# Zasláno: 16 Srp 2006 21:37 - Změnil/a: zelena_zaba
- Nahlásit
martnov
Potřebuji hlavně to 100% přivolání. Může se stát že něco dělám špatně, nevím
Nenajde se někdo z Ostravy nebo z blízkého okolí kdo by mi pomohl?
Kdyz pujdes se psem ven, nechej ji za sebou tahat stopovacku, nebo pradelni snuru (pokud je malicka, je lepsi at taha tu pradelni snuru, ktera neni tak tezka). Delka zalezi na tom, jak moc se pes od tebe vzdaluje, to musis urcit sama, ja myslim, ze do 10m by to mohlo stacit. Uvidis. Vzdycky ji muzes prodlouzit.
Rozhodnes se privolat psa: ''Jmeno'' kratka pauza ''ke mne'' pauza 1-2 sekundy - ted mas dve moznosti, but pes jde hned k tobe, v tom pripade ji chval uz jakmile vidis, ze k tobe miri a podporuj ji ''Ano, to je dobre, hodna holka, hodna, hodna, hodna!!!!!'' To vsechno s radosti a nadsenim, at vi, ze to dela spravne. Pote ji odmen a zase dej volno.
Pokud te bude ignorovat (bud si jista, ze privolavas pouze tehdy, kdy si splneni povelu muzes vynutit, tzn. druhy konec snury mas po ruce) chyt stopovacku a skubni s ni smerem k sobe, tim se pes natoci cely na tebe a v momente, kdy reaguje = udela prvnich par kroku smerem k tobe, ji zase zacni chvalit ''To je dobre ke mne, hodna holka!!!'' Prijde k tobe - odmen ji a dej volno. Jestli k tobe nejde, tak si ji na te snure proste pritahni, ale zase ji chval, jako by sla sama. Odmen, pohrej si s ni a zase ji dej volno.
No snad jsem to napsala dostatecne srozumitelne....
Jeste neco, z pocatku privolavej kdyz v okoli neni moc rusivych vlivu - psi kamaradi atd. Kdyz zvladne privolani sama, muzez ji zkusit odvolat ze hry s druhym psem a podobne, ale bud si jista, ze si ji muzes vzycky pritahnout pokud nebude reagovat.
Dalsi vec, neopakuj povely. Splneni povelu si vynut po vysloveni nejlepe prvniho povelu.
No a k te odmene a motivaci vubec, snaz se byt pro ni zajimava, jestli ma nejakou oblibenou hracku, tak ji muzes pouzit jako odmenu, kdyz prijde, zacni si s ni s tou hrackou hrat, nebo neco jineho, co ji bude silne motivovat. Ja snad neznam psa, kteremu by nechutnaly tvaruzky, ci romadur. To taky muzes pouzit jako odmenu a zaroven to pro ni bude motivace priste k tobe zase prijit. Takovych veci je spousta, jen to chce vyzkouset... Pozor na jednu vec, na pamlsek ji nelakej, spis si ho priprav do ruky aby ho nevidela a dej ji ho jako prekvapko.
No snad jsem to napsala dost srozumitelne.
Jestli chces, muzeme se nekdy domluvit a zajit spolu vencit. Uvidis, ze to pujde, jenom vytrvat, drzim palce!!!
Jeste PS: kdyz privolas, a pes jde k tobe, nebo se na tebe diva a vaha, jestli ma prijit, je dobre zacit couvat, nebo utikat smerem od psa.
|
martnov
Člen |
# Zasláno: 16 Srp 2006 21:59
- Nahlásit
zelena_zaba
Díky moc za hezký postup.
Stopovačku používám (asi 15m), sice se na mě lidi dívají jak na blbce, ale to už neřeším
Ona příjde v klidném prostředí. Pamlsek jí nikdy neukazuju, ale ona si ho s povelem "ke mě" tak spojila, že jak příjde tak mi začne hledat jestli mám něco v ruce. Nevadí že zatím u přivolání dřepím? Ani nevím proč to dělám, zdá se mi že jsem k ní jak kdyby "blíž". Problém je, že jak běhá s psími kamarády, tak jí moc tu šňůru nechávat nemůžu protože se do toho zamotávají a zamotává do ní lidi od těch pejsků kteří stojí poblíž.
Mohli by jsme někdy spolu zajít venčit, to by bylo super
|
zelena_zaba
Člen |
# Zasláno: 16 Srp 2006 22:18
- Nahlásit
Ok kdyz ji teda nechces nechat snuru, kdyz beha s kamarady, tak ji radsi neprivolavej at si privolani nepokazis. Nebo ji muzes nasadit nejakou kratsi snuru, treba 5m. Do te se zas tak zamotavat nebudou. No ja nevim, jestli to drepeni vadi, poslechne te kdyz stojis? Jeste me tak napada, v jake situaci na privolani nepribiha? Jenom kdyz si hraje nebo v jinych situacich? No kazdopadne by to chtelo videt. Ja sice nejsem nejaky extra zkuseny kynolog, ale myslim, ze bych ti mohla trochu pomoct. Protoze treba delas nejake chyby, ktere ty sama nevidis a z pohledu jineho cloveka videt jdou...
|
Trotelchen
Člen |
# Zasláno: 17 Srp 2006 04:49
- Nahlásit
Mucholabka
Určitě je rozdíl mezi ZKO, jejíž členové chodí do organizace dobrovolně a proto, že chtějí se psem spolupracovat navzájem se od sebe učit, aniž by za to něco měli a chlapem, který si na výcviku postaví živnost. Musí se párat s každým psem, nemůže zákazníkovi říct, že jeho pes je vhodný akorát tak do guláše.
Jistě, že je v tom rozdíl, ten, kdo na tom postaví živnost, musí mít nějaké výsledky, jinak by asi prodával svou službu čím dál méně.....
Stále ale nechápu, co je na tom špatně? Mi to spíš přijde, jako ž je to dobře...navíc tam poskytovaný individuální přístup za zcela lidové ceny mi přijde velice dobrý a pro zadabatelku by se nejspíš hodil velice...neboť nějaká kruhvka ji asi dosti netankuje...píše, že ji jde hlavně o přivolání.....
|
martnov
Člen |
# Zasláno: 17 Srp 2006 08:35 - Změnil/a: martnov
- Nahlásit
zelena_zaba
Chodím venčit se sousedkou, která má psa jezevčíka a když jsou spolu, tak mi připadá že na mě kašle schválně, jako by se chtěla ukázat před ním.
Taky když jsme sami a ona vidí nějakého psa tak utíká za ním a mě neposlouchá.
Já bych byla ráda kdyby jsme se sešly. Odkud jsi? A jakého máš pejska?
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 17 Srp 2006 09:37 - Změnil/a: Terri
- Nahlásit
petr26
Já jsem také proti ostnáči i elektrice, a to i přesto, že je někdo UMÍ používat. Prostě z principu se mi to nelíbí coby druh donucovací ho prostředku.
To co jsem myslela je že jestliže polovina cvičí na ostnáčích a "trenér" si tě zařadí do skupiny "ty ho potřebuješ", tak pokud ho nedáš, jsi za to psychicky bit, víš? Jakože "já ti to říkal, no když si nedáte poradit...".
Teď nemyslím konkrétně sebe, neb já chodím individuál
A souhlasím, že individuální hodiny jsou výborné. Ty skupinové zase pro poučení jak to dělají ostatní, a poslušnost psa ve skupině.
Ad Hlučín, díky. Slyšela jsem také že jsou "svým kruhem", ale dobří.
Jinak ještě tip, nevím jestli už otevřela svůj cvičák v Bohuslavicích, ale výbornou zkušenost mám s Magdou Šimečkovou - Magikoira.
|
sněhule
Člen |
# Zasláno: 17 Srp 2006 10:18
- Nahlásit
Ahoj,
A co cvičák v Šenově? Zná někdo místní lidi? A způsob jakým vedou výcvik? Mám setra a chtěla bych s ním tak za tři čtyři měsíce někam chodit aspoň na základní poslušnost. Jsem ale z FM, takže Markvartovice jsou pro mně hodně daleko.
|
Bent
Člen |
# Zasláno: 17 Srp 2006 10:25
- Nahlásit
sněhule
Kdysi tak před 12 lety jsem tam chodil a bylo to tam super. Teďka opravdu nevím. Mám ale v práci kolegu ze Šenova tak se ho zkusím poptat.
|
sněhule
Člen |
# Zasláno: 17 Srp 2006 10:34
- Nahlásit
Bent
Díky. Měla bych to asi tak nejblíž.
Setr potřebuje jiný přístup než NO, tak trochu tápu, kam se vrtnout.
|
nemethova5
Člen |
# Zasláno: 17 Srp 2006 12:53
- Nahlásit
petr26
moje domnenka to neni,nedelam coursing,myslim tim sportovku,nebo i sluzebku,nevim,z jakeho duvodu bych si mela vymyslet,na to nemam zaludek,ja odesla ze cvicaku uplne pryc tady z tech duvodu,jak je nekdo profik prosim,ja mu to neberu,ale ja nebudu nic platit dopredu,kdyz nevim,co bude za dva mesice,proboha?a aby se tam na me nekdo blbe dival,tak taky na to nervy nemam,at si kazdy dela co chce,ja mu to neberua nedelejte ze me nejakeho lhare,zrovna ve spolecnostive svinove jsem se necitila zrovna nejlip,a nebyla jsem sama,bylo nas vic!!!
|
Sharka
Člen |
# Zasláno: 17 Srp 2006 16:04
- Nahlásit
Jestli můžu také přispět svojí troškou, chodila jsem do Svinova a s individuálem jsem byla max. spokojená. Mám prvního psa,naučili hlavně mě, jak se psem zacházet, pak jsme postoupili do pokročilých, složili ZOP a ZZO. Vyplatilo se mi to, pes naprosto bez problémů.Nejprve jsem docházela na místní klasický cvičák. Tam mi občas někdo poradil co a jak, ale k nikam to nevedlo.Každý si cvičil svoje a nechtěla jsem neustále obtěžovat svými dotazy. Do Svinova jsem dojížděla 25 km tam i zpět a stálo to zato.
|
Trotelchen
Člen |
# Zasláno: 17 Srp 2006 17:50
- Nahlásit
Terri
Já jsem také proti ostnáči i elektrice, a to i přesto, že je někdo UMÍ používat. Prostě z principu se mi to nelíbí coby druh donucovací ho prostředku.
a jéje!!!
a z toho jsou pak problémy to znám Terri ...já sice donuvací prostředky v praxi uznávám, ale jejich použití pro mne není zrovna příjemné, ba spíše hodně naopak, proto jsem již pochopil, že nemohu mít ve výcviku velké ambice...mnohdy to tam o donucení je....stejně jako v přírodě...netvrdím, že vždy, ale mnohdy jo....
opravdu se tu usmívám, neboť jsi to písla dosti přeně a v souvislosti s některýma drobnostma, které tu prolétly asi i vím, o čem je řeč
Já si ale například osobně myslím, že taková elektrika je třeba mnohdy lepší a přijatelnější než vycukání...pravidelné a třeba i silné......
když tyto dvě témata totiž spojím...tedy donucovací prostředky a cvičáky zde rozebíráné, tak třeba ten Svinov a pan Novotný je typickým příkladem toho, kdy je vidět, jak razantní vycukání je v podstatě nejmenším možným zlem....neboli on tím vycukáním na průměrném psovi dosáhne skoro okamžitě kýženého efektu, kdežto běžný majitel cuká o sto péro a pes si stále vede svou....pes tedy trpí více a výsledek se nedostavuje...toto ale samozřejmě platí o každém, kdo je dobrý ve výchově a výcviku, tedy že jeho korekce se nemíjí účinkem ..... takovéto lidi já považuji za skoro kouzelníky
|
Trotelchen
Člen |
# Zasláno: 17 Srp 2006 17:53
- Nahlásit
sněhule
Setr potřebuje jiný přístup než NO, tak trochu tápu, kam se vrtnout.
Ale hlavně každý pes potřebuje důslednost a vedení správným směrem.....je lepší setra zvládnout nespecilizovným způsobem než se pokoušet o speciální přístup a mít ho nezvládnutého, to je ten základ, který je třeba si uvědomit, pokud si to člověk uvědomí pozdě, znamená to hodně dohánění popřípadě jiných problémů...
|
Trotelchen
Člen |
# Zasláno: 17 Srp 2006 17:58
- Nahlásit
nemethova5
ale ja nebudu nic platit dopredu,kdyz nevim,co bude za dva mesice,proboha
No já nevím, ale asi bych také lidi nebral do nějakého kurzu (služby obecně), která má nějaké stanovené podmínky...tak pak platí pro všechny.
Ale jak píšete, když se někomu nelíbí, je to jeho volba.
Můžu prosím vědět konkrétně, co se Vám tam tedy nelíbilo?
Zajímá mne to, protože já tamnější podmínky nějak super neznám, znám p.Nov ..... a dostkrát jsem ho viděl při práci se psy...není však řečeno, že jsem viděl vše, tak by mne to docela zajímalo.
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 17 Srp 2006 19:27
- Nahlásit
Trotelchen
S vycukáním máš pravdu, stejně jako použití stahováku. Je to hodně zase o "morálním bordelu v hlavě", a jak si to kdo pak spořádá, takový je výsledek.
U sebe - pokud bych viděla hranici ve výcviku, která by se kvůli výkonu měla dotýkat TAKOVÉHO donucení, tak bych to asi vzdala. Snažím se hledat takové cesty, byť delší, které baví nejen mně ale hlavně psa. Občas je třeba zabuzerovat a trochu donutit, ale...
A byla bych nerada, aby mi někdo hranici posunoval psychickým nátlakem i kdyby měl mít pes lepší výsledek.
Ale jak už bylo psáno, je to těžké k překousnutí (viz. cukání/jednou použitý ostnáč).
|
wami
Člen |
# Zasláno: 17 Srp 2006 20:31
- Nahlásit
Terri
ses muj clovek...
A ja porad tvrdim, ze trpelivosti a dobrym pristupem dosahnu tehoz, trebaze mi to bude trvat dyl (a leckdo by uz taky nad nama zlomil hul), ale myslim - a snad mi to potvrdis - ze za ten vztah se psem mi me nazory stoji...
Proste pujdem na pohodu az tam, kam to pujde, a dal ho pres donucovaky tlacit nebudu...
(A nesahla jsem po ostnaci ani s Denym, a ze tam mi bylo 100x receno, ze neni jine cesty... Tehdy jsem byla mlada blba zacatecnice a diky tomuhle pristupu mam psa s agresivni reakci na obojek... Uz nikdy vice... )
---
Ale abych taky mimo a) rekla i b):
Chapu, ze existujou lidi, pro ktere je maximalni vykon psa necim, pro co pujdou tzv. "pres mrtvoly". Neni to muj pripad. Tolik mi na vysledcich v hundesportu nezalezi. Proto si muzu dovolit vyse popsane.
|
Trotelchen
Člen |
# Zasláno: 17 Srp 2006 21:27
- Nahlásit
wami
A ja porad tvrdim, ze trpelivosti a dobrym pristupem dosahnu tehoz, trebaze mi to bude trvat dyl (a leckdo by uz taky nad nama zlomil hul)ale myslim - a snad mi to potvrdis - ze za ten vztah se psem mi me nazory stoji...
No jo Wami, jenže na normálního psa jakože průměrného stačí většinou toho donucování minimálně, pokud jde o dobrého výcvikáře a pokud je to v ranném věku, pes si to zaugeruje jako naprostou samozřejmost.....myslím, že to může být z hlediska budoucnosti pro psa i lepší, než ho to dlouze učit na základě "trpělivosti" ...myslím, že to vtištění do podvědomí není pak až tak silné, ale záleží, jak to přesně myslíš...já si myslím, že prostě štěně odběhne od nohy a když se vhodně a důrazně v tu chvíli třeba cukne nebo několikrát cukne, tak výsledek je obdivuhodný......ta psí máma se s nimi také nepárá......v reálu mi však tento styl výchovy moc "opd ruky " také nejde...ale vidím v tom svou velkou chybu .
|
Trotelchen
Člen |
# Zasláno: 17 Srp 2006 21:29
- Nahlásit
wami
Tehdy jsem byla mlada blba zacatecnice a diky tomuhle pristupu mam psa s agresivni reakci na obojek... Uz nikdy vice... )
Hele, to bych si dovolil oponovat....i s ostnáčem se dá většinou dělat tak, že to není k újmě psa...myslím si, že to bude spíše tím, že někdo něco zmrvil a ne ostnáčem nebo stahovákem...to jsou jen pomůcky a je o lidech, jak je použijí......
|
wami
Člen |
# Zasláno: 17 Srp 2006 21:46
- Nahlásit
Trotelchen
tys to cele nepochopil...
Vis, prispevek ode mne nebyla diskuze o metodach, ale o lidech a jejich pristupu k vycviku (k zivotu a ambicim potazmo taky)... Samozrejme, ze spravne zamerena drba ve spravny moment udela sve. A mi psi treba mivaji i "letecke dny", kdyz na to prijde; s jednim je to zivotni nutnost, s druhym jsou to vyuzite zkusenosti pri prevenci... Ale porad - me je ostnac proti srsti, visi mi doma zrezivelej na hrebiku, a bude tam viset, dokud ho jednou nevyhodim. To, co po psech chci ja, zvladnu i bez nej. Prumerneho psa i toho, co se prumeru sakra vymyka.
myslím si, že to bude spíše tím, že někdo něco zmrvil a ne ostnáčem nebo stahovákem...to jsou jen pomůcky a je o lidech, jak je použijí......
jo, netvrdila jsem nic jineho... jen jsem proste videla, jak se da pes zkurvit ad absurdum, kdyz se neodhadne jak ten pes, tak ten "vycvikar"... a ja to mam doma a musim s tim zit...
A takhle blba uz proste nebudu - nikomu to neberu, ale vnutit si to taky nenecham...
|
Trotelchen
Člen |
# Zasláno: 17 Srp 2006 22:06
- Nahlásit
wami
tak jo nyní již souhlas, asi mám špatnej chladič
|
nemethova5
Člen |
# Zasláno: 18 Srp 2006 11:25
- Nahlásit
Trotelchen
ja nic proti p.novotnemu nemam,ale nelibi se mi pristup,ze musim neco platit dopredu,kdyz fakt nevim,co budu delat za dva mesice,to je blbost snad ne?kdybych tam byla sama tak nereknu,ale ze nas tam bylo vic,tak si nemam co vymyslet,jestli chce nekdo platit individualne je jeho vec,je fakt,ze si na tom kazdy zaklada byznys,ze uz to neni,tak dobre mezi psickari jak kdysi,kdyz jsem tam jednu slecnu pozadala(nebudu jmenovat)o zkusebni rad,ze se do toho podivam(zkusebni rad kynol.jednoty brno),tak mi ho nechtela ani pujcit,natoz prodat!diky pavlu komanovy,ktery jeste v ty dobe jezdil do rychvaldu delat kousacky mi ho pujcil,at si ho muzu okopirovat aspon,proc takovy lidi,jako treba pavel,ktery je uspesny na kynologickem poli,nedela ze sebe hogo-fogo a bavi se s kazdym v pohode?
|
nemethova5
Člen |
# Zasláno: 18 Srp 2006 11:36
- Nahlásit
Trotelchen
jo,jeste jsem nenapsala ze chteli zaplatit ZKOUSKY dopredu,ne nejaky jejich kurz,ten ja nepotrebuju,ja jsem se jeste nikde nesetkala,abych musela platit zkousky dva mesice dopredu,ulet,ne?
|
Trotelchen
Člen |
# Zasláno: 18 Srp 2006 12:26
- Nahlásit
nemethova5
ja nic proti p.novotnemu nemam,ale nelibi se mi pristup,ze musim neco platit dopredu,kdyz fakt nevim,co budu delat za dva mesice,to je blbost snad ne?
No nemyslím, tpo je jako bych nechtěl zaplatit lístek do kina, protože co když se mi to nebude líbit nebo se mi bude chtít odejít třeba do cukrárny......nebo nechtěl zaplatit vstupený na koupaliště, protože, co když mi bude horko...
a bavi se s kazdym v pohode?
nikdy mi nepřišlo, že by se se mnou pan Novotný nebavyl v poho ...ale možná měl ze mne strach coby z Nadbůcha )
|
Trotelchen
Člen |
# Zasláno: 18 Srp 2006 12:27
- Nahlásit
nemethova5
Trotelchen
jo,jeste jsem nenapsala ze chteli zaplatit ZKOUSKY dopredu,ne nejaky jejich kurz,ten ja nepotrebuju,ja jsem se jeste nikde nesetkala,abych musela platit zkousky dva mesice dopredu,ulet,ne?
aha....tak to mění trochu situaci...tak k tomu se nebudu vůbec vyjadřovat...neboť tomu nerozumím
|
nemethova5
Člen |
# Zasláno: 18 Srp 2006 12:47
- Nahlásit
Trotelchen
pokud jde o zkousky,nebo zavody,tak ty maximalne platim dva tydny dopredu,nejde mi o penize,ale o princip,ja mam takovou praci,ze nam reknou,ze je jit treba v sobotu doprace,protoze urcita zakazka specha,ja nemuzu rict,nezlobte se,ale ja mam se psem zkousky,zavody,tak to prace neprijdu,lidi,co sedi doma na zadku,nebo maji pruznou pracovni dobu si to muzou dovolit,ale ja bohuzel ne.
|
Elen
Člen |
# Zasláno: 18 Srp 2006 12:48
- Nahlásit
Ahoj a znate Karla Mellara? ja ne nej chodila kousat do Mokrych Lazec. Je dobry
|
nemethova5
Člen |
# Zasláno: 18 Srp 2006 12:50
- Nahlásit
Elen
kolik bere za kousacky?eventualne,kdybychom tam chteli zajet si zakousat?
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 18 Srp 2006 12:51
- Nahlásit
martnov
Ve středu jsem poznala lidi ze cvičáku v Michálkovicích a taky se to dalo vydržet Mluvili cosio tom, že k nim chodí i jiné lpemena než ovčáci.
V Šenově jsem jednou byla a bylo to fajn.
A teď už jsem zapomněla, co jsem chtěla, bo jsme včera zapíjeli nové auto, já se probudila před půl hodinou a od té doby blinkám. Je mi mizerně, asi umřu.
|
Elen
Člen |
# Zasláno: 18 Srp 2006 12:52
- Nahlásit
nemethova5
jeeeeee ja tam chodila pre ctyrmi lety a to bral myslim 70 ale ted to bude urcite uz vic, taky tam jezdili lidi z OV to si pamatuju.
Nejedim uz na nej neb jsem se odstehovala, aby si nekdo nemyslel
|