| Autor |
Zpráva |
Bonnie
Člen |
# Zasláno: 28 Čec 2010 14:33
- Nahlásit
Radecha
JJ...když jí něco nešlo tak jsem to nechtěla nechat být ve smyslu "no jo tak nemusíš" a bylo toho možná v tu chvíli moc. Vytočila jsem se tak dvakrát vím, že to k tomu absolutně nepatří, ale člověk míní a věci mění...
Zakončení tím co jí půjde je dobrý nápad to budu praktikovat.
Jen abych pak ale neskončila tím, že budem točit jen to co umíme - dělám si srandu!
|
Bonnie
Člen |
# Zasláno: 28 Čec 2010 14:35
- Nahlásit
Petra K
s tím navlíkáním jsem to nemyslela fyzicky, ale metaforou - něco novýho - umělýho používat
Nevím teda esli mě na ten klikr zlomíte...no...každopádně nad tím budu přemýšlet.
|
Maky a Trix
Člen |
# Zasláno: 28 Čec 2010 14:38
- Nahlásit
Bonnie
hele, já o něm nechtěla strašně dlouho ani slyšet. Pak mě to tak jakože napadlo, odhodlala jsem se a je to pro mě a pro psa nová hra. Občas nám to nejde, občas se vyšvihne a jsem na něj pyšná. Ale mě to fakt dva roky vrtalo, jestli jo a teď ti všichni říkaj ne, je to kravina, akorát prostředník mezi tebou a psem... ale když máš nervního, nebo nervozního psa, tohle je naprosto super. Ten jednoduchej zvuk mu dá stabilitu a postupem čase začne zapojovat mozek a... no, nenech si ho nutit. Dojdi si k tomu sama. ;) stojí to za to.
|
Bonnie
Člen |
# Zasláno: 28 Čec 2010 14:39
- Nahlásit
Maky a Trix
díky moc fakt
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 28 Čec 2010 14:44
- Nahlásit
Bonnie
ale metaforou - něco novýho - umělýho používa
aha - tak to sem momentálně todleto já
Hele, však ten klikr nemusíš používat třá ve výcviku, vyzkoušej to nejdřív na kravinkách, na kterých nezáleží. (ale třeba na oční kontakt by ses divila, jak se to hodí). U kravinky na který nezáleží budeš v klidu naprosto, bude to hra, bude jí to bavit (a o to víc se utuží váš vztah). vezmi to, že při tomhle cvičení pak sám pes nabízí určitou činnost, tzn. sám jí dělat chce. A navíc u toho musí používat to kulatý co nosí na krku a to je třeba pro mě hodně důležitý aspekt, ten pes rozvíjí myšlenkový pochody, kombinuje (ano pochopitelně v psí úrovni, ale každopádně z něj není tupec, který něco dělá mechanicky, ale špekuluje nad tím....). Já nevím, vymysli si, že třeba jí chceš naučit zrovna to, aby Ti na povel vylezla sama od sebe na klín. až jí naklikáš (pokud máš načteno dobře, víš co to obnáší), tak přes to, že Ti položí nohu na koleno, pak druhou, a nakonec tam sama dobrovolně hópne jí přivedeš k tomu, že sama bude chtít na ten klín a nechat se obejmout rukama a BUDE JÍ TO PŘÍJEMÝ , odtud je jen kousek k tomu, že se nechá ráda pochovat
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 28 Čec 2010 14:45
- Nahlásit
Maky a Trix
je to pro mě a pro psa nová hra. Občas nám to nejde, občas se vyšvihne a jsem na něj pyšná
jo ANO, ANO, to je to nejdůležitější.
|
Maky a Trix
Člen |
# Zasláno: 28 Čec 2010 14:45
- Nahlásit
PetraK
klikáš dlouho? Potřebovala bych od někoho zkušenýho poradit s pár věcma...
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 28 Čec 2010 14:50
- Nahlásit
Maky a Trix
klikáš dlouho? Potřebovala bych od někoho zkušenýho poradit s pár věcma...
ne, moc dlouho ne. Jsem samouk právě, žádný zkušenec. Nevím jestli jsem ten správný tip na to abych radila v detailech, navíc neumím moc vysvětlovat, jsem matla. Nejlepší je vyzeptat se KaTachyon-taky jsem se s ní radila. Je tady klikací fórum - tak ho vytáhni a napiš tam, myslím, že se Katka určitě ozve, případně jí napsat dotaz přímo na stránky. Znáš jí?
Eh teď mě napadá, aby to nevypadalo, že nechci poradit, to ne-e, já jen nevím, jestli bych to uměla
|
Bonnie
Člen |
# Zasláno: 28 Čec 2010 14:51
- Nahlásit
PetraK
asi nechám svoji hlavu ať si to produmá a rozhodne se Uvidím. Možná se v tuto chvíli bráním tomu, že něco ze zásady nechci používat a přitom mi to mohlo pomoci, ale jak se psalo na to si člověk musí přijít asi sám.
Každopádně jak to popisuješ tomu rozumím na 100% a je to jasný
a jak psala Radecha o těch kravinkách to už zkoušíme...děláme pac a tak a je fakt, že tohle je sranda.
Dnes asi zkusím flákotu a klíneček
|
kejtlin
Člen |
# Zasláno: 28 Čec 2010 14:53
- Nahlásit
Bonnie
nervy bys měla mít při výcviku poid kontrolou, tím můžeš hodně pokazit, když cítím, že zrovna dneska některému ze psů nejde cvičit nebo já nejsem v pohodě, tak než abych "cákla" a něco podělala, tak dám radši psovi volno a já si dám cigáro.
jinak s klikrem osobní zkušenost nemám, ale znám dost lidí, kterým pes funguje.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 28 Čec 2010 14:53
- Nahlásit
Bonnie
Dnes asi zkusím flákotu a klíneče
ale pomalůůů, pomalu. A skonči hned jak se něco povede. Netahej to dál.
asi nechám svoji hlavu ať si to produmá a rozhodne
šak jo.
Já jen za sebe - mě osobně mrzí, že jsem tohle neznala dřív, než jsem s Ešusem začala cvičit.
A jen ještě další návnada - cvičím takle i naší andulku. Celkem slušný přivolání
|
Maky a Trix
Člen |
# Zasláno: 28 Čec 2010 14:54
- Nahlásit
PetraK
já jí vobčas písnu mail, ale teďka je asi mimo, že se neozývá a mě to docela brzdí se psem... ale neva, si dáme chvilku pauzu, to nás nezabije.
|
Radecha
Člen |
# Zasláno: 28 Čec 2010 14:57
- Nahlásit
JJ...když jí něco nešlo tak jsem to nechtěla nechat být ve smyslu "no jo tak nemusíš"...
Vtip je v tom, že TY namodeluješ situaci tak, že jí to JDE. Tím, že postupně ztěžuješ kritéria (a pracuješ s nimi vzhledem k okolnostem, např. u cviku, kterej pes už dobře umí doma (ve známém klidném prostředí), třeba dvouminutový odložení, upravíš v ruchu tak, že zkrátíš dobu (nejprve) na pár sekund a zkrátíš i vzdálenost, na kterou od psa odcházíš, klidně na minimum). Tím se psovi podaří cvik splnit a ty ho můžeš pochválit, což ho posune mnohem dál, než kdybys po něm chtěla totéž co doma a x-krát bys ho šla opravit za chybu (změnu polohy nebo odchod). Postupně bude schopnej zvládnout i náročný kritéria (sám, daleko, dlouho, kolem lidi a psi...). Pokud nastavíš kritéria nereálně, budeš se pořád jen zlobit a bude ti připadat, že mu to nejde.
Trénuju s jednou fenkou (howavart), k majitelům se dostala jako odrostlá a už měla svoje "návyky" a "názory" (krom jiného si nechtěla lehat a už vůbec se nenechala otočit na záda, obecně reakce na manipulaci negativní). Dneska (po pár lekcích) se (dobrovolně, motivujem hlavně žrádlem) otočí na záda, naprosto v klidu a ráda. Je to jen o trpělivosti.
Pokud vedeš trénink správně (zase - ať už s klikrem nebo bez) - pozitivně, trpělivě, postupně, s dobrou motivací, pes bude spolupracovat rád a bude sám aktivně vymejšlet, co že se po něm chce.
|
Bonnie
Člen |
# Zasláno: 28 Čec 2010 15:01
- Nahlásit
PetraK
neboj já jsem v jádru hrozně hodná a náš pes obecně se má jak prase v žitě takže nebudu tlačit.
O těch ptácích jsem to taky četla....haluz
kejtlin
já vím... nu což stalo se člověj je tvor chybující. Ale jak jsem psala stalo se to tak dvakrát a obě jsme toho měli už moc
nekouřím - půjdu s ní na zahrádku na pivo
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 28 Čec 2010 15:14
- Nahlásit
Bonnie
neboj já jsem v jádru hrozně hodná a náš pes obecně se má jak prase v žitě
jo jo, v poho, já jen, že jsem taky netrpělivá.... , tak vím o čem píšeš...... proto jsem to psala, čék je rád, že se něco povidlo a hnedle by chtěl víc. Prt. Nic takovýho. Skončit právě, když se to povidlo a ani vo píďu víc. Ať se zase oba - čokl i já těšíme.
O těch ptácích jsem to taky četla....halu
škoda, že nemůžu odsud uložit emila, kterýho jsem dostala tuhle. papůch - 20 triků ve dvou minutách - nemluvím ani tak o těch krávovinách co uměl od aportu po sjíždění skluzavky, ale o něčem 1000x důležitějším. Ta ptíca tam udělala chybu - měla stojánek modrý a stojánek růžový a kroužky v téže barvě - správně měla nasadit pochopitelně růžový kroužek na růžový stojánek, jenže zamířila k modrýmu, tam JÍ SAMOTNÝ DOCVAKLO, ŽE TO JE ŠPATNĚ! a sama se opravila a nasadila růžový kroužek na růžový stojánek. A to je to co mě na tom fascinuje, že to těm zvířatům otvírá neuvěřitelný možnosti se mozkově rozvíjet
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 28 Čec 2010 15:16
- Nahlásit
Maky a Trix
. ale neva, si dáme chvilku pauzu, to nás nezabije
já bych nerada fakt poradila blbě. Můžu poradit v obecný rovině, to jo, ale něco konkrétního, to nevím, jestli by bylo to pravý ořechový.
|
Bonnie
Člen |
# Zasláno: 28 Čec 2010 15:16
- Nahlásit
Radecha
rozumím tomu a určitě to tak je.
Konkrétně s odložením nemáme vůbec žádný problém. Zvládá to na jedničku v jakémkoliv prostředí a na jak chci dlouho. A vždy ji k tomu chválím. Stejně tak lehnutí, ale to povalení na záda už ne. Jo prostě k tomu musím přistoupit jinak. Být víc trpělivá.
|
Bonnie
Člen |
# Zasláno: 28 Čec 2010 15:18
- Nahlásit
PetraK
tak to je fakt dobrý! esli ty mě nakonec nedostaneš teda nás...už se vidím jak to dnes podávám páníčkovi...
|
Bonnie
Člen |
# Zasláno: 28 Čec 2010 15:21
- Nahlásit
Radecha
Petra K
A netrpělivá asi sem...bůůů ((
|
Bonnie
Člen |
# Zasláno: 28 Čec 2010 15:23
- Nahlásit
Radecha
PetraK
Děkuju moc za rady a vlastní postřehy. Končím a pádím trénovat sebe i psa
Díky
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 28 Čec 2010 15:23
- Nahlásit
Bonnie
esli ty mě nakonec nedostaneš
hele , když jsem zpracovala půlku čézetpsa na ramštajny, abych nezvládla Bonnie na klikr
.už se vidím jak to dnes podávám páníčkovi...
to nezkoušej. Hošíčci na to koukaj jinak, nejdřív musí vidět výsledky, jinak Ti řekne, že to je naprostá kravina, věř zkušenejm
A netrpělivá asi sem...bůů
no to já jsem taky. A hodně lidí je. A taky na prvním čokloj naseká fůru chyb. Tak si to uvědom a vezmi to tak, že přes čoklida se naučíš být trpělivá. což??
|
Bonnie
Člen |
# Zasláno: 28 Čec 2010 15:28
- Nahlásit
PetraK
Mář recht ceci ))
|
Radecha
Člen |
# Zasláno: 28 Čec 2010 15:50
- Nahlásit
To odložení byl samo jen příklad (resp. ty kritéria, jak s nima pracovat).
Povalení na záda je na stejnym principu - napřed jsme ju položili (bez povelu, jen na pamlsek) před náma (z polohy "ke mně"). Pak jsme chtěli, aby otáčela hlavu za rukou s pamlskem směrem k zadku - kritérium bylo, že se nesmí zvedat do sedu, resp. že opačná packa, než ta, kam jí natáčím hlavu, musí zůstat loktem na zemi (pravou rukou sem jí "táhla" pamlskem čumák k její levý kejtě) a v tý chvíli dostala odměny. Ona byla zpočátku dost ztuhlá, takže tohle jsme opakovali pár tréninků, že jí ten pohyb nedělal problém a automaticky se vrhala za rukou a už jí nenapadalo se zvedat (za zvednutí do sedu nikdy nebyla žádná odměna). Pak jsme zpřísnili kritéria - ruka s pamlskem byla ještě dál, jakoby nad jejím zadkem a aby dostala odměnu, musela se natáhnout tak, že zvedne (levou přední) packu do vzduchu (pravá furt na zemi). Pak už byl jen kousek od toho, že ztratila balanc a "povolila" a na ty záda se prostě překulila (a v tý poloze odměna). Další fáze bude (cílem má bejt válení sudů, ne jen poloha na zádech) přetočení opět do polohy lehni. Zatím vše na pamlsek. Až si tohle zafixuje, bude se otáčet za prádnou rukou (a pamlsek přijde z druhý ruky), pak jen na posunek až bude tohle stopro, tak přidáme slovní povel.
To je jen příklad rozfázování a postupnýho ztěžování kritérií tak, aby měl pes šanci dílčí kroky plnit a bejt úspěšnej a odměňovanej. Kdybych chtěla hned první trénink, aby se povalila a odhalila břicho, tak by to na ní bylo prostě moc...
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 28 Čec 2010 16:03 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit
Bonnie
a další plus, který si myslím, že je taky zásluhou klikru, který přivedlo Ešusa k "přemýšlení" je určitá samostatnost a snaha vyřešit situaci, kdy přesně nezná a neví co se má přesně dít. Je třeba možný se s ním určitým způsobem "domluvit" a nanavigovat ho na dálku aby např. přinesl předmět, který nemá slovně označený. Na zahradě jsem byla líná vylézt ze záhonu a dojít si pro hrabičky, Ešus se pytlikoval kolem, tak jsem si řekla, že to zkusím. Poslala jsem ho směrem kde ležely s "povelem" Přines hrabičky! Kdy pochopitelně byl důraz na slově přines, které zná a ví co to značí. Došel ke kybliku s nářadím a začal vyndavat (zahájil teda tím, že to celý vysypal asi aby měl přehled či co ), začal se v tom přehrabovat a vždycky když něco popadnul blbýho, řekla jsem mu "špatně", což taky zná význam toho slova. Tak se cestou pokusů a omylů dopracoval až k těm hrábím a přinesl mi je. Jo, kdybych si pro to došla, měla jsem je 60x rychlejš, ale takhle jsme se u toho bavili - spolu, on byl neskutečně na sebe hrd, že to zpracoval "sám" (musela jsem počkat, až si dá dvě vítězoslavný kolečka). Myslím, že tohle je taky zásluha klikru, že v situaci kdy neví přesně co, tak začne zkoušet a nabízet. To si myslím, že třeba asi u klasickýho výcviku není, protože ten pes je zvyklý být povelovaný-čeká na instrukce, kdežto u klikru to je jinak. Ale možná se pletu.
|
Bonnie
Člen |
# Zasláno: 29 Čec 2010 08:54
- Nahlásit
Radecha
detailní popis - moc díky. Budu to určitě zkoušet. Na tohle bude stopro tuhá, ale to zvládnem asi jsem na ní byla občas moc hrrr. Některé věci se jí podařily výborně a a velmi rychle a tak člověk hloupě chce aby to bylo u všeho. Souvisí to s tím co jsme psali už několikrát. Jo jo
|
Bonnie
Člen |
# Zasláno: 29 Čec 2010 09:00
- Nahlásit
PetraK
ty mě vždycky dostaneš konečně se taky směju a nedostávám jen pojeb jaké jsem pako )
každopádně mě s tím klikrem masíruješ pěkně
Včera jsme zkoušeli pochování a bylo to fajn....na klíneček šla..měla jsem v mističce vedle uvařenou flákotu, ale jak vyskočila (což i předtím udělala) chtěla rychle paly pryč (jak to dělá) ale já jsem jí řekla ať zůstane a objala jí (nenatahovala jsem to dlouho ) a pak jí dala kousek flákoty a nechala jí seskočit. Udělala jsem to tak asi 3x a pak jsem jí vzala do náruče chvíli pochovala a pak pustila a dala flákotu. Dost na mě zírala proč jí jako odměňuju )) a pak už jsem jí nechala být a pochválila jí, že je šikovná. Jinak odpo jsme byli na cvičáku jen sami - hrát si a poslední dobou sleduju, že by jí asi hodně bavilo agility.
|
Bonnie
Člen |
# Zasláno: 29 Čec 2010 09:02
- Nahlásit
PetraK
ta samostatnost by jí myslím hodně pomohla. Jak jsem psala ona je na nás dost navázaná a právě mám občas pocit, že je málo samostatná a čeká co bude. To by bylo velké plus!
|
Radecha
Člen |
# Zasláno: 29 Čec 2010 09:24
- Nahlásit
Hlavně je důležitý bejt v klidu a postupovat podle psa. Vždycky mám "rozdělanejch" takovejhle blbostiček několik najednou a něco jde konkrétnímu psovi strašně rychle a něco zase pomalejc, ale dycky je důležitý nafázovat si cviky tak, aby byl pes prostě úspěšnej. Ve cvicích, který mu jdou rychle, je možný postupovat (zvyšovat kritéria) rychlejc, taky hodně záleží, jestli psovi všechno ukazuješ třeba naváděním za pamlskem, nebo ho necháváš samostatně myslet (tzv. shaping).
(To je eště uplně jiná kategorie cvičení, kdy v podstatě hrou "přihořívá - hoří" (odměňováním (dílčích) úspěchů) necháváš psa vymyslet, co má udělat - uplně jednoduchej příklad je třeba dotýkání se nosem nějakýho předmětu. Já k tomu používala klikr, na to se fakt hodí. Stojíš se psem před tebou a ukážeš mu ten předmět (třeba pivní tácek) v ruce a čekáš - zájem o předmět odklikneš a odměníš, jinak to schováš. Postupně odklikáváš dotknutí se čumákem (vše je potichu, bez povelu a mluvení na psa - neříkáš "hele co to mam", necpeš mu to před čumák, prostě čekáš, až si toho všimne). Cílem je upevnit chování natolik, aby se pes, kdykoliv předmět uvidí (kdekoliv - na zemi, v ruce někoho jinýho, zvednutej do vejšky atd.), běžel se ho dotknout čumákem. Tohle jsem pak spojila s polohou a využívám to při zalehávání předmětu na stopě. Tim chcu říct, že i tyhle blbosti se daj využít jako mezikroky a docela funkčně zařadit do těch "normálních" cviků.
Jinak dobrý info o cvičení s klikrem je tuto: http://lerl.info/katachyon/view.php?nazevclanku=fa qs-clicker&cisloclanku=2010020002
a tady: http://katachyon-training.blog.cz/rubrika/clicker - tam je hezkej článek i o stresu apod.
A dobrá knížka o pozitivní motivaci je tohle: http://www.dogsandfun.com/obchod/ctyrnohy-kamarad- aneb-pozitivni-motivace-v-praxi-p-187.html
Jo a ještě jedna věc - stranový věci (sudy, otočky, obíhačky atd.) je dobrý cvičit na obě strany, často se mně stane, že to psovi jde na jednu stranu mnohem líp než na druhou, takže tu "horší" cvičim víc, aby se pes rozvíjel stejnoměrně.
Každopádně hodně zdaru!
|
Bonnie
Člen |
# Zasláno: 29 Čec 2010 09:38
- Nahlásit
Radecha
Většinou používáme cvičení bez pamlsku jen s pochvalou. To navádění, které jsi popisovala jsme použili jen párkrát. Ale ona má každá věc svoje a asi je dobrý to i kombinovat.
Tu knížku doma nemáme a já jsem celkem knihomolík takže si ji určitě pořídím. A odkazy pročtu.
Ono je to tak, že člověk spoustu věcí třeba načetl, ale nějak je už neuvedl do praxe. Prostě někdy je potřeba říct hele dělej to takhle a takhle.
|
Radecha
Člen |
# Zasláno: 29 Čec 2010 10:16
- Nahlásit
No tak jasný, člověk furt zkouší a vymejšlí a snaží se zlepšovat. Každopádně jednoznačně doporučuju zapracovat na motivaci - pamlsky, hračky, hra. Pes musí mít důvod ke spolupráci. Jsou psi, kterým pochvala stačí, ale to jsou spíš výjimky. Odměňování je hodně důležitý!
|