Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Bázlivost při výcviku a malé seběvědomí
. 1 . 2 . 3 . 4 . >>
Autor Zpráva
Bonnie
Člen
# Zasláno: 28 Čec 2010 10:39
- Nahlásit

Zdravím všechny,
nevím jestli to v nadpise tématu popisuji správně, ale tak nějak to cítím.
Máme fenku SBT a obecně s ní nemáme žádný problém. Je zlatá - barvou i povahou. Ovládá základní povely a odložení, nebo přivolání není nikdy problém. Učí se dobře, ale s postupem věku (budou jí za chvíli 2 roky) začíná být méně akční (což chápu a je to jasné), ale také bázlivější. Při výcviku něčeho nového je to občas doprovázeno tím, že se začne třást. Neděje se tak vždy, ale v případech, kdy jí daná věc nejde a opakujeme ji několikrát dokola a já k tomu pak už používám i fyzický kontakt. Nemlátím jí traverzou, ale dotykem na bříško jí ukazuji, že chci aby vstala. Prostě jak s ní začnu manipulovat bojí se. Hodně mě láká canisterapie, ale představa polohování je pro nás teď dost nereálná na povel si lehne okamžitě, ale dostat jí na bok je problém. Včera jsem to zkoušela ve hře na louce a moc to nešlo. Bojové "vemeno" je i ve vztahu ke psům. Nechá si líbit téměř vše a je občas hodná až příliš. Namláceno dostala všehovšudy dvakrát a máme ji od štěněte. Socializovaná byla od malička hodně a všude takže cizích lidí ani psů se nebojí. K nám jako páníčkům je hodně navázaná. Řekla bych až rozmazlená Páníčka žere víc Někde jí nechat (u rodičů, známých, u obchodu) není problém. Neprojevuje se žádným strachem ani kňučením. Bere to naprosto v pohodě. Někdy si říkám, že to na mě možná jenom hraje!Nebo je jednoduše posera! Jak se zachovat?

allík
Člen
# Zasláno: 28 Čec 2010 11:02
- Nahlásit

Bonnie

hele a nehárala nedávno? Mě dělají holky po hárání často podobný věci. Sice se klepou, ale zásadně nervama, když mám lítací talíř a ony musejí ležet a čekat, ale kravinky podobnýho typu taky vymýšlejí. Jinak já nevím, třeba povel vstaň jsem učila tak, že jsem dala pamlsek před čumák a rukou oddálila tak, aby za ním musely vstát. Ruku pod břicho jsem u toho nedávala. Třeba jí to zrovna vadí. Těžko říct.

kachna_
Člen
# Zasláno: 28 Čec 2010 11:02
- Nahlásit

Bonnie
Hele, mně se tohle stalo, když jsem moc tlačila na pilu a pospíchala, právě u tak skvělého pejska, u kterého to vypadá, že všechno jde jako po másle, si myslim, že to člověk skoní raz dva
Moje rada zní - úplně vynechat na nějakou dobu (spíš dýl) cviky co nemá ráda a cvičit jen to, co umí a moc jí to baví, aby se jí vrátil radostnej projev.
Co učit na klikr?

Bonnie
Člen
# Zasláno: 28 Čec 2010 11:05
- Nahlásit

Ne nehárala. To už je delší čas, kdy se takto začala chovat a myslím, že ve falešce to nebude.

Bonnie
Člen
# Zasláno: 28 Čec 2010 11:09 - Změnil/a: Bonnie
- Nahlásit

kachna_
jo jo to si taky nějak myslím. Přítel to s ní umí daleko lépe a já asi budu ten co moc tlačí na pilu. Tedy prostě trvám na svém a někdy, když už to trvá dllouho jsme vystreslé obě a já obecně mám asi problém trochu v tom, že chci všechno moc rychle
Právě, že teď vzhledem k našem pracem jsme Boňulu spíš trochu zanedbávali, protože bylo málo času. Teď s ní chceme začít zase hodně pracovat, ale ona jakoby nechtěla či co
Klikr určitě nechci. Jednak myslím, že není třeba (ona se fakt učí dobře) a jednak se mi to prostě vnitřně příčí takže ten určitě ne. Navíc si myslím, že by ji vystresl dokonale - sranda!

KEISSA
Člen
# Zasláno: 28 Čec 2010 11:25
- Nahlásit

Bonnie

Nechci ti brát iluze ale bázlivost při výcviku a malé sebevědomí to je spíš špatná vizitka majitele,stres,tlak a nervozita do výcviku nepatří
Být tebou tak se vrátím na začátek a začnu znova budovat vztah a duvěru a teprve potom pomalu a postupně pozitivní motivací učit a upevnovat další cviky.Klikr je velmi dobrá pomucka ale je potřeba u něj přemýšlet a to možná každému nevyhovuje.
Docela zajímavé články o výcviku vyšly ve psích sportech tak to zkus pročíst

Bonnie
Člen
# Zasláno: 28 Čec 2010 11:30
- Nahlásit

KEISSA
Jenže ono to není tak, jak to popisuješ. Bonnie není rozhodně vystreslé neseběvědomé zvíře. Důvěru a respekt má rozhodně. Ono je to dáno trochu i povahou, protože její maminka je dost podobná Nikdy jí do ničeho netlačím v tom já vidím rozdíl mezí tím být důsledná a tlačit. No a že se někdy se psem vytočím to se asi vytočí občas každej z nás
V žádném případě se neobhajuju je mi jasné, že chyba bude hlavně u mě, ale nechci aby se to chápalo jinak než to je. Ono se to dá asi těžko popsat a spíš by bylo lepší vidět to v reále. Proto taky hledáme nějaký dobrý cvičák. Teoreticky mám načteno hodně, ale ta praxe je pak těžší

Ebony
Člen
# Zasláno: 28 Čec 2010 11:30
- Nahlásit

Bonnie
Klikr určitě nechci. Jednak myslím, že není třeba (ona se fakt učí dobře) a jednak se mi to prostě vnitřně příčí takže ten určitě ne. Navíc si myslím, že by ji vystresl dokonale
proboha, něco si o klikru přečtěte, než začnete hlásat takový bludy. Klikr má právě úspěchy u psů, co reagují hůř na klasický výcvik...ono by možná chtělo trochu víc myslet, trochu víc se vzdělávat a potom něco chtít po psovi
mám obavu, že KEISSA má pravdu bázlivost při výcviku a malé sebevědomí to je spíš špatná vizitka majitele,stres,tlak a nervozita do výcviku nepatří

Bonnie
Člen
# Zasláno: 28 Čec 2010 11:34
- Nahlásit

Ebony
o klikru jsem toho četla dost. O úspěchu psů vím taky. Debatovali jsme o tom a rozhodli se ho nepoužívat a prostě s tím ani nechci začít. Věřím, že jsou i jiné cesty výcviku.
A nehlásám bludy - říkám svůj názor.

Ebony
Člen
# Zasláno: 28 Čec 2010 11:34
- Nahlásit

Bonnie
tak to trochu nechápu, v nadpisu stojí Bázlivost při výcviku a malé seběvědomí a pak zase píšete není rozhodně vystreslé neseběvědomé zvíře

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 28 Čec 2010 11:35
- Nahlásit

Ebony
stres,tlak a nervozita do výcviku nepatří
a především ne do výcviku bulla, i když sbt už má s tou pravou povahou pramálo společného. Fenka může mít i vrozeně slabší nervy. Bývají přehnaně podřízení vůči lidem.

Ebony
Člen
# Zasláno: 28 Čec 2010 11:38
- Nahlásit

Bonnie
to je vaše věc ho nepoužívat, ale psát, že psa vystresne, když jste ho ani nezkusili a nikdy s ním necvičili je hlásání bludů...

Bonnie
Člen
# Zasláno: 28 Čec 2010 11:39
- Nahlásit

Ebony
ano protože jsem nevěděla jak nazvat to, co se nám občas stává. Snažila jsem se popsat všechny ostatní situace, kdy opravdu není nijak bázlivá ani vystreslá, ale jen že na některé věci reaguje negativně. Konkrétně občas na manipulaci s ní. Prostě jak lépe zapracovat na tom aby snášela třeba polohování.

zuzanarosakova
Člen
# Zasláno: 28 Čec 2010 11:40
- Nahlásit

Ebony

bázlivost při výcviku a malé sebevědomí to je spíš špatná vizitka majitele,stres,tlak a nervozita do výcviku nepatří

Já mám treba Kokyho bázlivyho od začáku. Aby si lehnul na bok a ukázal bríško, to dost dlouho trvalo a i ted na nēj musim jedinē po dobrym a pomalu. Když ze začátku mu chtēl treba manžel utrit packy a nemēl trpēlivost a násilim ho tlačil na bok, tak koky se stočil jak pásovec, ocas mezi nohy, ted už je to lepší, když nam víc vērí.

Bonnie
Člen
# Zasláno: 28 Čec 2010 11:41
- Nahlásit

Ebony
Napsala jsem to se smajlíkem v tom, že by asi koukala jak z jara co že to na ní najednou nasazuju??? Prostě jsem to myslela tak, že na mého pejska klikr ne. A ne, že je to blbost a ostatní to nemají používat.

Ebony
Člen
# Zasláno: 28 Čec 2010 11:42
- Nahlásit

Bonnie
možná by bylo lépe zapracovat na pochopení psa a hlavně na tom, že ne každý pes je na všechno vhodný, na canisterapii rozhodně musí mít pes vlohy, to se nedá násilím naučit

Bonnie
Člen
# Zasláno: 28 Čec 2010 11:44
- Nahlásit

Ebony
to je mi jasné a určitě jí do toho tlačit nebudu. Hledala jsem spíš radu od někoho, kdo má jinak taky bezvadného pejska co mu pomohlo a nepomohlo. Nebo taky to, že tak tu věc mám nechat být a pochopit, že pejsek takový prostě povahově bude a mám spíš zdokonalovat to co umí a rozvíjet to co ho baví a tohle nechat být?

kachna_
Člen
# Zasláno: 28 Čec 2010 11:49
- Nahlásit

Bonnie
beska měla taky podobnou maminku. Přesto vim, že jsem blbá a že jsem to pokazila
Zkus si zaplatit pár hodin s agilitní cvičitelkou, ony často pěkně umí vysvětlit, jak psa motivovat.

Bonnie
Člen
# Zasláno: 28 Čec 2010 11:54
- Nahlásit

kachna_
Jo to určitě vyzkouším.

Radecha
Člen
# Zasláno: 28 Čec 2010 12:59
- Nahlásit

Bonnie - to co popisuješ jsou projevy stresu. Ten do výcviku rozhodně nepatří (viz. výše). Ukazuje to, že je mezi vámi nějaký problém (nátlak na jeho psychiku, možná z příliš rychlého postupu, rychlého zvyšování kritérií atd.).

Pokud tak pes reaguje na manipulaci, doporučuju pracovat pomocí pozitivní motivace (ideálně s nějakým zkušeným trenérem). Klikr (jakožto označovač požadovaného chování) je, jak už psali lidi výš, naprosto ideální právě pro takové situace, jedna z jeho mnoha výhod je to, že standardní identický zvuk eliminuje přenos nervozity a stresu ze psovodova hlasu na psa (takže ne že psa stresuje, ale naopak). Nicméně samozřejmě lze úspěšně trénovat pozitivně s klikrem i bez klikru (na něm to nestojí, jen ti to spoustu věcí ulehčí a urychlí), důležité je zachování principu pozitivní motivace.

Ona manipulace jakožto metoda výcviku není ze své podstaty dobrá ani pro psy, kteří ji (zdánlivě) "ustojí". Za mnohem lepší považuju trénink vycházející z aktivní (radostné) spolupráce dobře motivovaného psa. Pokud se pes při cvičení zasekává a brání, děláš někde velikou chybu.

PetraK
Člen
# Zasláno: 28 Čec 2010 13:19 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit

Bonnie
Klikr určitě nechci. Jednak myslím, že není třeba (ona se fakt učí dobře) a jednak se mi to prostě vnitřně příčí takže ten určitě ne

z jara co že to na ní najednou nasazuju??

nepleteš si klikr s něčím jiným?

pochopit, že pejsek takový prostě povahově bude

toť velmi důležitá věc.

Bonnie
Člen
# Zasláno: 28 Čec 2010 13:37
- Nahlásit

Radecha
děkuju za konkrétní a konstruktivní info. Jak jsem psala o tom,že chyba bude někde u mě o tom nepochybuji
Každopádně nechci aby to vyznělo (jak jsem psala výše), že tyto projevy jsou stálé a fatální. Objevuje se to občas a ne v míře, kterou si tady spousta z vás představila. Ono je to tak, že každý si text vyloží prostě po svém.
Jen mám psa, kterej je jednoduše trochu víc posera a ne vystresovanej nervózní pes, ale to už tady asi nevysvětlím.
V rychlém postupu a i ve zvyšování kritérií bude pravděpodobně když nad tím tak přemýšlím možná kámen úrazu. I když jsem myslela, že to nebude ta správná cesta tak asi bude a zvolníme. Cvičení se nebrání jen nemá moc ráda tu manipulaci. Mazel je velkej, ale třeba vzití do náruče ať už ode mě, nebo páníčka vyloženě protrpí. Radost jí to teda vůbec nedělá. Podle mě to ale není o tom, že by neměla důvěru prostě to nemá ráda. A u cvičení ji vždy pozitivně motivujeme. Víme, že to na ní hodně platí, když je chválená (to platí snad na každého psa).
Uff každopádně děkuji jak za kritiku ze které jsem si moc neodnesla tak i za kritiku ze které si něco odnesu
Hezký den všem

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 28 Čec 2010 13:46
- Nahlásit

Bonnie
já teda jen něco k tomu klikru..určitě nejsem někdo kdo s tim umí a taky jsem zpočátku neměla valnou důvěru v tuhle pomůcku,ale zkusila jsem to víceméně ze zvědavosti a aby se neřeklo..chtěla jsem řešit překusy u aportu.Doted teda nevim jak a proč to fungovalo jak to fungovalo, v zásadě je mi to fuk,ale tak radostnej aport jsem do tý doby neměla..podotýkám,že jsem to určitě použila blbě,ale když to mám říct nějak zjednodušeně,nějakým způsobem to fungovalo jako nějaký oslí můstek mezi mnou a psem,nějaká spojnice kterou se mi nedpovedlo jinak vyjádřit...nevim zda to řikám srozumitelně,páč to sama nechápu,ale neřešim to,prostě neni to špatná věc,tož tak

PetraK
Člen
# Zasláno: 28 Čec 2010 13:51
- Nahlásit

davidkova renata
Já si myslím, jestli si to Bonnie s něčím nespletla, když píše, že by to na ní nasazovala . právě

podotýkám,že jsem to určitě použila blb
kdybys to použila blbě, tak by to nefungalo,

Bonnie
Člen
# Zasláno: 28 Čec 2010 13:53
- Nahlásit

davidkova
renata
Sakriš ten klikr nechci), ale popisujete to moc pěkně!
Já jsem o tom četla, ptala se známých, dumala. Prostě si nějak nemůžu pomoct, ale nejsem k tomu nakloněná.

PetraK
s elektrickým obojkem si to nepletu

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 28 Čec 2010 13:57
- Nahlásit

Bonnie
Sakriš ten klikr nechci

a tak mě to taky trvalo páč sem tomu nějak moc nevěřila,rozhodlo to,že ho kámoš na vycházce měl u sebe náhodou v kapse a chtěl za něj 50kč..no nekupte to za ty prachy..takže moje lakota položila základy mých kynologických úspěchů

Bonnie
Člen
# Zasláno: 28 Čec 2010 14:01
- Nahlásit

davidkova
renata
to je dobré ))

Radecha
Člen
# Zasláno: 28 Čec 2010 14:20
- Nahlásit

Jen mám psa, kterej je jednoduše trochu víc posera a ne vystresovanej nervózní pes, ale to už tady asi nevysvětlím.

To je jedno jak tomu budeš říkat. Důsledek je stejnej, v takovym stavu se psem nepohneš.

Ono se to tak často prezentuje, že klikr=pozitivní motivace. Ale v tom to neni. I s použitím klikru lze cvičit blbě (a dělá to spousta lidí, taky sem ho zpočátku používala blbě...) a stejně tak lze cvičit zcela pozitivně bez něj, takže jestli k němu máš nějakej bytostnej odpor (taky mně to přišlo svýho času jako zbytečnost a blbost), tak to neřeš a nepoužívej ho. Třeba k tomu časem dojdeš.

Jinak si myslim, že šikovná věc (pro posílení dobrého vztahu s cvičencem) je učit psa (pozitivně = dobrý pokus odměním, neúspěšný ignoruju) různý hovadinky - otočky, podávání packy, válení sudů atd., prostě věci, na kterejch ti "tak nezáleží" (přijde mně, že dost lidí se při nácviku těhle věcí hodí víc do pohody, než když stresuje u toho, jestli pes sedá dost rychle a dost přesně a dost upřeně u toho kouká), pes tak dobře a rychle pochopí princip spolupráce a pak se to (ten systém) snadno přenese i do "běžnejch cviků".

Ale takle se to blbě popisuje, lepší je opravdu vidět, jak to někdo dělá v praxi.

Jo a ještě jedna věc, jak si psala, že při cvičení se "občas vytočíš" - na tom je taky třeba zapracovat. Dobrý je si uvědomit, že pokud pes "dělá něco špatně", je to vždycky tvoje chyba (buď na psa tlačíš, nebo po něm chceš něco, co je v danou chvíli nereálné, nebo nemá dostatečnou motivaci atd.) a tím, že se budeš rozčilovat, to jen zhoršíš. Když něco dělat nechce nebo mu to nejde tak, jak si představuješ, tak skonči cvičení něčím, co pes umí a dělá rád a pak se zamysli nad tím, v čem by mohl bejt zakopanej pes.

PetraK
Člen
# Zasláno: 28 Čec 2010 14:23
- Nahlásit

Bonnie

já bych teď prostě udělala prázdniny a hrála si. A pak - právě i proto, že to je od normální cvičení odlišné, bych vyzkoušela ten klikr. Víš proč? Páč při něm si to ten čoklid musí vykoumat sám, čim z tebe tu dobrotu vytáhne, co má udělat, abys klikla na klikr = z pánčičky vypadne kus flákoty. A tím, že to vykoumá vlastní makovicí, o to radši to udělá - i kdyby to mělo být, to že předvede pupek celýmu světu.

Co se týče toho, že se nerada nosí - zase - postavila bych to tak, že ona bude chtít, abyste jí vzali do náruče (začala bych tím, že bude chtít vyskakovat na klín, kde se jí krom kliknutí a flákoty dostane masivního podrbáníčka.

PetraK
Člen
# Zasláno: 28 Čec 2010 14:27
- Nahlásit

Bonnie

s elektrickým obojkem si to nepletu

a tak ten ani nemyslím - páč nepředpokládám, žes momentálně todleto. Jen jsem si říkala, proč na ní chceš něco navlíkat. Co na ní chceš navlíkat? U klikru nic takovýho nejni.

. 1 . 2 . 3 . 4 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání