| Autor |
Zpráva |
123helik
Člen |
# Zasláno: 8 Dub 2010 09:11
- Nahlásit
ahoj všem...
můžete mi prosím poradit, jak a kdy se štěňátkem NO začít cvičit oční kontakt? Jak se to vlastně dělá? jak se postupuje? Moc děkuju za jakoukoli radu...
|
ketty
Člen |
# Zasláno: 8 Dub 2010 09:52
- Nahlásit
123helik no dulezite je taky jak stare mas stenatko ...jinak metod je hodne a co ja nevic tak vidim co lidi pouzivaj je piskot v puse ci jina pochutina ..mas to v puse a plives psickovi pri chuzi u nohy ci jine cinosti pokud je mali psici se cvici tak od 6mesicu ale vychovavaj seznamujou s povelama, uz driv samozdrejme ..snad to popisuju srozumitelne ja na to popisovani po pismenkach mooc nejsem ...on jak to psikovi plives si zvykne cumet ti do obliceje kdy s tebe neco vypadne kamoska tak cvici hafa na ipo samo je rozdil u stenda a u dospeleho kdy co a jak... urco ti tu jeste nekdo prihodi nakej tip ....treba i lepsii
|
ketty
Člen |
# Zasláno: 8 Dub 2010 10:00
- Nahlásit
tendle to myslim dela pres hru a micky
http://www.youtube.com/watch?v=lPje4bCNfC8
|
miisha
Člen |
# Zasláno: 8 Dub 2010 10:01
- Nahlásit
ano, je to kontakt psi oci - nase pusa alaa kontakt ocni
muzes to pojmout i jako zvlast cvik - zavolas jmenem, pejsek se podiva do oci, odmenis a prodluzujes intervaly
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 8 Dub 2010 10:03
- Nahlásit
123helik
se tady přiharašim se svym klikrem to je další možnost.
Nejdřív se pesan tzv. nakliká - tzn. zvykne si, že klik=dobrota a pak se pomocí klikru může učit nejrůznější věci - mimo jiné i ten oční kontakt, kdy mu klikneš přesně ve chvíli, kdy se Ti kouká do obličeje a následně ho obratem odměníš. Neříkáš k tomu nic, povel se dává paradoxně až na konci, až už pesan ví, co po něm chceš a činnosti Ti nabízí sám.
|
staropramen
Člen |
# Zasláno: 8 Dub 2010 10:06
- Nahlásit
Já ho vždycky pochválil když se na mě podíval,nijak sem to po něm nevyžadoval,a teď na mě (do xichtu a očí) kouká každou chvíli a s úsměvem:-D
|
miisha
Člen |
# Zasláno: 8 Dub 2010 10:07
- Nahlásit
PetraK
jakej povel mu davas? "semsemidivej"?
|
VerčaZ
Člen |
# Zasláno: 8 Dub 2010 10:51
- Nahlásit
Taky přidám svou trošku do mlýna.
Nejsem přívržencem učení očního kontaktu na míček v podpaží nebo na piškot v puse. Radši naučím psa, aby pochopil, že se mi má fakt dívat do očí. Ale to je můj názor a pohled na věc.
S malým štěndem bych to dělala tak, aby se na mě (a na oči) naučil spíš soustředit. Vezmu si třeba dobroty do obou rukou, kleknu na kolena, ruce na kolena, hafíka si položím před sebe a čekám. On se snaží dostat do rukou pro dobroty, nejde mu to, koukne na mě (co se jako děje?), v tu chvíli pochválím odměním (případně kliknu, pochválím, odměním). Neměl bys na štěně mluvit a upozorňovat ho, ať je v místnosti klid. Pokud neklikáš, dej asi povel hned, ještě před pochvalou, když se na Tebe podívá, já přiřazuju později neb klikám (nebo povel nedávám vůbec, pes ví, že je výhodné na mě čučet). Povely, které se používají jsou třeba "up" nebo "watch" nebo rovnou "k noze". Nebo, připnu si ho na propínací vodítko a chodím a chodím a často měním směr, když se na mě pes podívá (kam že to jdeme a proč měním směr) pochválím a odměním (kliknu,odměním, pochválím). Samozřejmě postupně prodlužuju a zvyšuju kriterium (korektní chůze u nohy a tak). Takhle jsem naučila mýho ohaře oční kontakt a myslím, že ho máme dobrej (nejen já si to myslím, bejváme za to chválený, hihi).
Pokud nechce tvrdošíjně zvedat hlavu (ale to až u staršího psa), je výbornej target někde na oblečení, ale to už je zas taková obezlička, kdy se tomu psovi pomáhá a "nepochopí", že má koukat do očí, ale dotýká se targetu někde na kalhotech.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 8 Dub 2010 11:23
- Nahlásit
miisha
jakej povel mu davas? "semsemidivej"?
máme čum a nečum. Druhej povel je u stolu
ne mám jen dívej, ale to se pak ostatně odruší.
VerčaZ
ste dokonalá pani
|
miisha
Člen |
# Zasláno: 8 Dub 2010 11:35
- Nahlásit
PetraK
čum a nečum
on umi mrkat na povel?
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 8 Dub 2010 11:40
- Nahlásit
miisha
mrkat na povel ne, ale umí zavři voči ale není to úpa dokonalý, páč je mrcha zvědavá, tak to dlouho nevydrží
to ho naučil pánik, páč prej, když už dělá mrtvej péf, tak nemá co zírat a má mít zavřený voči, dyš je cíplej
ale nečum používám, když je u stolu a rád by zíral
|
miisha
Člen |
# Zasláno: 8 Dub 2010 11:52
- Nahlásit
PetraK
nečum používám, když je u stolu a rád by zíral
kdyz se zavrou voci tak se votvira zadni vchod to nevis? nevim nevim, u toho stolu....
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 8 Dub 2010 12:09
- Nahlásit
miisha
kdyz se zavrou voci tak se votvira zadni vchod to nevis? nevim nevim, u toho stolu
sem nevěděla todle teda, furt se člověk učí nový věci.
Hele a jdu, ať to tady nerozložim a neposune se to jinam, to bych nerada
|
kejtlin
Člen |
# Zasláno: 8 Dub 2010 12:14
- Nahlásit
123helik
ahoj, my měli u nás na cvičáku váchu ten to předváděl na svém psovi, sedl si na židli, vzal si ho mezi kolena, dal si ho až těsně k němu, měl granule a psa na vodítku, pes se koukal do očí následovalo ano a odměna, když jinam tak bylo ne, odměna nebyla a cuknul s vodítkem, čas od času si psa usměrnil k sobě, budeš to dělat tak týden-stačí dvakrát denně jeho krmnou dávku a máš oční kontakt jak víno, vyzkoušeno na mých psech a funguje to.
|
PeKrato
Člen |
# Zasláno: 8 Dub 2010 12:49
- Nahlásit
Já učím oční kontakt "klasicky" na míček nebo pamlsek přímo při povelu k noze. S míčkem začínáme, takže ho držím v ruce asi na úrovni loktu, ještě ho nemám pod paží (ale mám podstatně menšího psa než NO). Když se při chůzi dívá na mě, chválím a míček jako odměnu jí dávám jen v momentě, kdy čučí na mě. Průměrně inteligentní pes brzy pochopí, že když se nebude dívat, nebude ani míček. Ze začátku je potřeba dělat jen krátký úseky, aby se pes učil soustředit a postupně prodlužovat. Podobně s kokinem, jen z ruky si udělám takovou jamku kloubama otočenou k zemi. Zase kokino dostane jen v momentě, kdy na mě čučí. Ta jakma z ruky je docela důležitá, protože psina pak netuší, jestli tam to kokino je nebo není a chodí mi u nohy i bez pamlsků.
|
123helik
Člen |
# Zasláno: 9 Dub 2010 08:24
- Nahlásit
ahoj,
moc všem děkuju... abych to vysvětlila - pro holčičku si jedu až za měsíc, ale protože to bude první ovčanda na výcvik - chci cvičit IPO, tak zjišťuju už dopředu... moje předchozí čubina NO sice chodila u nohy a docela v pohodě, ale "zkoušková" chůze to nebyla a jen tak po mě pokukovala... a když jsem viděla ty videa ze soutěží IPO, tak jsem se dost děsila jak na to... Ten klikr zkusím, protože s ním cvičím svoji malou kříženku a docela s úspěchem a metoda VerčaZ je taky hodně zajímavá...
a ještě jeden "začátečnickej" dotaz - každej mi říká něco jiného, když se ptám, kdy začít štěně učit základní věci - k noze, ke mě, atd... někdo říká, že po kouskách okamžitě a někdo zase, že mám štěně nechat nejmíň do půl roku být... poradíte?
|
ketty
Člen |
# Zasláno: 9 Dub 2010 08:32
- Nahlásit
123helik do pul roku byt se pak zjevys ....teda muj nazor stene seznamovat s povelama coz znamena ze nenasilne hrou treba chvalim kdyz de u nohy samo od sebe samo k tomu pridam povel k noze pred pochvalou dela to jako by sam a pritom na povel ..snad nekdo popise lip tak jako sedni umi kazde stene kort jeli pamlsek v ruce kdyz vim ze seda reknu sedni dam namku a to mi dela i trimesicni pes a je to myslim lepsi neb se to pak uz jen doladuje proste pes teda stende plni poveli a ani o tom nevi ale zafixuje xi neco a pak uz se da na presnost atd kdyz je starsiii ....ale vim ze nekdo to necha do sesti mesicu at si pes dela co chce a pak zacne ale toho ja zastance neci mam vyzkouseno na nekolika psech ze toto dost usnadnuje praci po tom pul roce ....kdyz uz neco zna
|
pawLINka
Člen |
# Zasláno: 9 Dub 2010 08:37
- Nahlásit
Podle mě je to fakt o názoru. Já plánuju štěně a u to chci nechat aspoň do toho půlroku být. Jen max přivolání ho chci učit.
Teprve až trošku vyspěje, nebude se ničeho bát a ták, tak začnu systematicky s výcvikem.
Jenže... Kdyby mi přišel někdo na cvičák a zeptal se mně, tak mu řeknu, ať začne učit postupně od štěňátka. Opravdu to usnadní práci tomu, kdo má problém zvládnou hyperaktivního magůrka (jasně, každé štěně takové být nemusí)...
Já vidím výhodu v tom, že když začnu později, tak to toho psa naučím za kratší dobu a dle mého snadněji... Ale zase podotýkám, že já mám ráda šílený psy...
|
ketty
Člen |
# Zasláno: 9 Dub 2010 08:44
- Nahlásit
joo jinak privolani je hodne dulezite uz u stenatka prvni co by mel umet...badik cca 3mesice a sedel rad a dobrovolne sice krpate ale to se doladi v tom pul roce presnost atd ...
|
pawLINka
Člen |
# Zasláno: 9 Dub 2010 08:46
- Nahlásit
ketty
Jsem myslela, že už ty fotky umíš vkládat normálně...
|
ketty
Člen |
# Zasláno: 9 Dub 2010 08:47
- Nahlásit
pawLINkajenze pokud je ten pes pvahy ne zrovna poddajne v tom pul roce se clovek zblazni to teprv uposlusnovat ano stene ma mit steneci vek a nechat ho hrat ale umravnovat se musiii ..ja tudle vetu nenavidim neb ji slycham tady casto jako mi ho chteli nechat kdyz je to to stenatko a pes v pul roce mava s celou rodinou ted sem tu treba mela bernaka 4mesice stary a nevedeli co snim prave protoze ho nechali at si dela co chce a to je teez spatnee nedelat se psem nic ..samo zalezi co clovek mysli tim psa nechat ..ale pokud nekdo planuje zkousky je lepsi si ho pripravit...pes se vekem neklidni...to je omyl to maximalne totalni flegmy psi
|
nemethova5
Člen |
# Zasláno: 9 Dub 2010 08:48
- Nahlásit
kettyjeee,to je krasna fotka!
pawLINkapravdu dite,ja taky do pulroku budu privolavat,aby to privolani pak bylo na100%,pokud to stenatko nema,nema cenu cvicit dalsi povely!privolavacka je nejdulezitejsi.
|
ketty
Člen |
# Zasláno: 9 Dub 2010 08:49
- Nahlásit
pawLINka ne ja nemuzu prijit na to ktery ten odkaz to jee grr a pres volnyho mi to neslo stim neu,mim tak zkouska
http://img40.imageshack.us/img40/3603/kopiejen372. jpg
|
EngieB
Člen |
# Zasláno: 9 Dub 2010 08:50
- Nahlásit
123helik
Já třeba se psem "cvičím" od malinka, ale nedávám povely dlouho, jen ho učím na pamlsek sednou, k noze, lehnout... a pak teprve přidávám povely, ale cca do roku a půl si v podstatě jen hraju, nějakej systematickej výcvik začínám až později. Ale třeba stopičky úplně od mimi.
Ono ideál je domluvit se s někým a zajet se podívat třeba na nějaký výcvikový víkend nebo trénink nebo tak. Tam ti poradí a hlavně ukážou.
|
pawLINka
Člen |
# Zasláno: 9 Dub 2010 08:50 - Změnil/a: pawLINka
- Nahlásit
ketty
Však píšu, že je to můj názor a že to tak chci dělat já... A taky, že právě jiným bych to nedoporučila.
Pro mě osobně je prostě snazší to toho psa naučit později a rovnou pořádně, bez chyb.
A navíc je rozdíl mezi výcvikem a výchovou. To je jasný, že psa vychovávat budu, ale nebudu ho drtit povelama k noze, lehni, zůstaň apod.
Edit. vkládání fotek - zkopíruješ si adresu fotky, klikneš na ty geometrický tvary nad okýnkem, kde píšeš, vložíš odkaz a je to. A nebo jestli to píšeš růčo, tak nepiš img, ale imgS.
|
PeKrato
Člen |
# Zasláno: 9 Dub 2010 08:51
- Nahlásit
123helik
já jsem s výcvikem na cvičáku začala až po půl roce, ale v té době už toho malá spoustu uměla. já zastávám názor, že s miminem se na všechno musí hrou, tak ho naučíš i řadu povelů, které potřebuješ k životu. já jsem od začátku hodně pilovala přivolání, nechávala jsem miminu hodně volnosti a vodítko jsme používali jen sporadicky a přivolání jsme v tom půl roce měli super. do různých cviků ti ale štěndo musí dorůst, takové odložení s 5ti měsíčním hyperaktivem asi fakt nedáš, aby to bylo hezký. takže cvičit, ale s mírou a spíš se zaměřit na socializaci, navázání mimča na sebe a učení formou hry. dát psovi řád a pravidla a ono ruku v ruce s tím už jdou i povely.
|
kejtlin
Člen |
# Zasláno: 9 Dub 2010 08:51
- Nahlásit
já učím odmala přivolání, hrou aport, stopy resp. vyhledávání salámu v trávě a oční kontakt, s výcvikem začínám až na půl roce, ale hned přesně, at´ si nezvyká sedat křivě, pak se to špatně odbourává.
|
ketty
Člen |
# Zasláno: 9 Dub 2010 08:53
- Nahlásit
pawLINkaaa uz t deee umim supeernemethova5diik mam jich vic i jak lezii on je zlaticko
EngieBjoo plne souhlasim
a jeste badik teda http://img707.imageshack.us/img707/4473/jen381.jpg
|
nemethova5
Člen |
# Zasláno: 9 Dub 2010 08:54
- Nahlásit
kejtlinja nevim,me kazdy stenatko krive lehalo a krive sedalo,od ajaxa po hajana az ted po maleho,pak se to srovnalo,je pravda,ze jse vzdycky pridala povel oprav a stene se hned srovnalo,je fakt,ze kazdy ma svuj styl a svoji metodu.
|
EngieB
Člen |
# Zasláno: 9 Dub 2010 08:54
- Nahlásit
ketty
Mě se docela osvědčuje výchovná metoda pochval - psa v podstatě (jako miminko) za nic netrestám, nic mu nezakazuju (samo nebrat úplně doslova - to by asi nešlo ), jen ho chválím, kdykoliv udělá něco, co mi vyhovuje. Je to super u submisivnějších psů, musím říct, že moje štěně bylo v půl roce daleko vychovanější než kámošky starší pes vychovávaný klasicky, ale zase nevím, jak by to zafungovalo na vyslovenýho sígra - i když toho mám doma teď a sice to asi vzalo víc času, ale výsledky to asi má.
|