| Autor |
Zpráva |
Biluška
Člen |
# Zasláno: 18 Led 2010 10:09 - Změnil/a: Biluška
- Nahlásit
staropramen
No tak bych se možná divil no ale já se nedivím,pes by totiž zahradu posekat nedokázal
Tak to by ses fakt divil . Jsem tu jednou měla na hotelu labradora, přezdívali jsme mu Mauntfíld . Jeho nejoblíbenější zábava byla lehnout si venku a škubat trávu. Nežral ji, normálně ji ukusoval a plival kolem sebe. Drny netrhal, občas se mu nějaký povedl, ale spíš nechtěně. Byl bombastický a měla jsem ho děsně ráda, páč za ten týden co tu byl okousal nejmíň půl placu, měla jsem míň práce se sekáním
|
PeKrato
Člen |
# Zasláno: 18 Led 2010 10:13
- Nahlásit
K těm pamlskům. Na běžné venčení si občas taky beru granule, ale když mi o něco jde, dávám zásadně vařený kuřecí srdce, žaludky, játra apod. To by se přetrhla, jen aby si to zasloužila. Na cvičák chodím zásadně s takovýma pamlskama. Piškoty občas taky dávám, ale spíš s něma hrajeme hry (schovka apod).
Pubertu jsme měli jak píše Biluška, jeden den se takhle vzbudila a měla vymazáno a druhý den zase byla ta poslušná holka co dřív. Jinak žádná velká změna v chování.
A ať jsem v tématu, lehni jsme učili až později. Ve třech měsících malá nebyla schopná normálně ležet ani když byla unavená, natož aby v té poloze vydržela na povel
|
staropramen
Člen |
# Zasláno: 18 Led 2010 10:14
- Nahlásit
Tak zrovna tomuhle se taky nedivím,ale nedá se to srovnávat se sekáním trávy co do kvality a rychlosti,myšleno sekačkou pochopitelně
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 18 Led 2010 10:22
- Nahlásit
Biluška
Těm kecům o pubertě nevěř, MIka má naprostou pravdu - tohle si vymysleli neschopní majitelé nevychovaných psů. Už jsem měla pěknou řádku psů a žádný z nich nikdy pubertu neměl.
Hehe ty mi připomínáš Ketrin, která byla taky zastánkyní tohohle názoru tak dlouho až se dočkala puberťáka jako Brno a sama si pak svoje legendární výroky na téma puberta našla a kála se takže třeba já teď jsem tichá jako myška,aby něco desetiměsíční Fanča nezaslechla a nerozhodla se,že pubertu mít bude
staropramen
Tak pochybuju že otočit se a přiběhnout na zavolání je pro něho náročnější než pro děcko sekat zahradu..
Díváš se na to lidskýma očima,trochu mi to připomíná věty typu "však on rozumí" "však on ví,co má dělat" "dělá to naschvál,to není přece nic složitýho"
|
staropramen
Člen |
# Zasláno: 18 Led 2010 10:30
- Nahlásit
A tak mi prosím vysvetli v čem je přiběhnutí pro psa těžší než kdyby měl z garáže vytáhnout sekačku,zapojit a posekat s ní celou zahradu..ať se konečně na něho nemusím koukat lidskýma očima,nehledě na to že řeči typu dělá to naschvál nesnáším
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 18 Led 2010 10:33 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit
Biluška
tohle si vymysleli neschopní majitelé nevychovaných psů. Už jsem měla pěknou řádku psů a žádný z nich nikdy pubertu nemě
nemyslím, že bych byla úplně neschopná, a nemyslím, že by Ešus byl nevychovanej, byli jsme dávaní za vzor poslušnosti. Hehe, přesně do roka. pak začlo peklo na zemi, čert vem to, že v každým voku měl ten čokl napsáno, že jsem kráva největší a že mě má v paži. Odpadávaly postupně všechny povely, všechny, až mi zbyly jen dva. To že před silnicí se čeká a nepřebíhá a že z domu se jde až na povel. pak už mi zbylo jen to, že z domu se jde jen na povel. Jednoho dne už ani tohle ne. A nebyla to záležitost krátkodobá, to ani náhodou. A dát mu "do držky" znamenalo to, že se zatvrdí ještě víc. Kamarádka co má taky ohaře, se nestačila divit, nejdřív se smála a pak už jí mě bylo hodně líto. Na to co předváděl ten hodnej a poslušnej vižlík si dodnes pamatuje půlka našeho sídliště. Nemyslím, si, že bych si Ešusovu pubertu tehdy vymyslela, bohužel si na ní pamatuju moc dobře . Myslím, že to je stejný jako s dětma, někdo tímhle obdobím projde v pohodě a někdo je kandidátem na odstřelení.
|
Mika
Člen |
# Zasláno: 18 Led 2010 10:34
- Nahlásit
staropramen
porovnavate neporovnatelne. Sekanie zahrady je pre decko narocne z fyzickeho hladiska. Zatial co privolanie je pre psa jednym z najtazsich ukolov - ale z hladiska psychickeho, kedy musi prerusit cinnost, ktora mu ocividne robi radost a bavi ho a posluchnut povel, hoci sa mu prave velmi nechce- co je asi tak tazke, ako ked si sa ako decko hral s kamosmi vonku a volala ta maminka, ze uz mas ist dom, hoci ste boli v najlepsom. V absolutnej vacsine pripadov pri vycviku psa nejde o fyzicku zdatnost - ale odmenujeme prave "vykon" v zmysle psychickom.
|
anonym
Člen |
# Zasláno: 18 Led 2010 10:37
- Nahlásit
Vzhledem k tomu, že většina na tomhle fóru necvičí psa na zkoušky, tak jsou moje připomínky možní zbytečné.Ale pro ty,kdo by chtěli na zkoušky tak připomínky: u lehni je důležité i jak ho pes provádí, měl by se "sklopit" do zadu, takže učit to 3měs.štěně je blbost, ze sedu na piškot se neubráníte popolezení do předu. Pokud biluška vyhazuje ze cvičáku lidi s granulema tak bych tam ani nevkročila, mě by spíš zajímalo, za co je pes ochotný se přetrhnout. Za druhé, pamlsky jsou pomůcka, nikdy ne odměna jako taková, tou je jen a jen vaše pochvala. Pes necvičí pro pamlsky, to je moc špatná chyba. Takže přemýšlet jestli to pes udělá lépe a rychleji za piškot, granuli nebo maso je trochu mimo.
|
staropramen
Člen |
# Zasláno: 18 Led 2010 10:39
- Nahlásit
Zase mi nemusíte vykat @ jinak celkem rozumím
|
pawLINka
Člen |
# Zasláno: 18 Led 2010 10:41
- Nahlásit
Takže přemýšlet jestli to pes udělá lépe a rychleji za piškot, granuli nebo maso je trochu mimo.
Vidím to podobně... Moji psi taky cvičí hlavně pro pochvalu, pamlsek je jen taková třešnička na dortu, a proto je fakt úplně jedno jestli jim dám piškot, maso, granuli a nebo jestli jim do té tlamy třepa plivnu.
A pokud někomu pes cvičí třeba jen na maso a na nic jiného, tak bych chybu hledala někde jinde než v pamlscích...
|
Mika
Člen |
# Zasláno: 18 Led 2010 10:43
- Nahlásit
anonym
dovolim si ciastocne nesuhlasit. Zalezi na tom, z akej polohy si pri skuskach pes laha - ak zo sedu, tak je logicke, ze si lahne tak, ze tresne prednym tlapami o zem. Pri lahani zo stoja sa sklapne dozadu. Nejak to male stena naucit musite, tak nas mozete poucit, ako naucite psa, sa rovno sklopit dozadu - kor zo sedu.
Slobodne priznavam, ze moj pes cvici pre pamlsky. Samozrejme, ze pochvala je dolezita a je za nu vdacny, ale ked za nu nieco kapne, tak je to omnoho lepsie. Zadarmo ani kura nehrabe a za pochvalu sa neptretrhne.
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 18 Led 2010 10:44
- Nahlásit
PeKrato
Ve třech měsících lehni teda taky neučím. Zastávám názor, že pes má mít dětství. Do tří let má dětství, pak už je starej a nemá smysl s ním cokoliv dělat
Ne vážně - učím přivolání. Hned. Od dvou měsíců. Když je to můj odchov tak i dřív. Trvám na okamžitém přivolání od čehokoliv v jakémkoliv věku. Na zbytek kašlu. Socializuju, učím hygieně a tak. Ale necvičím. Kolem čtyř měsíců začínám pomalilinku s agi. Tunýlky, šnečky a tak. Poslušnost jako takovou tak plus mínus po půl roce, zdá-li se mi štěně hodně štěňovaté tak i později.
PetraK
jana33
Já vám teda budu věřit, ale na mě si to prostě ještě žádný pes nezkusil. Ví, že by dostal do dršky a měl by to . Pubertu neuznávám ani u děcek, né tak u psů. To by mi za chvilku mohl někdo tvrdit, že do puberty přijde můj malokrálík
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 18 Led 2010 10:48
- Nahlásit
Biluška
opačně,naši psi jsou příšerný od tý doby,co se spojila spermie s vajičíkem,takže nějaká puberta se protě projevit nemůže zas je pak člověk vděčnej za každej den bez průseru
|
PeKrato
Člen |
# Zasláno: 18 Led 2010 10:49
- Nahlásit
Biluška
Tak na tohle se dívám stejně S přiválím jsme začali hned, jak jsem ji přinesla domů v necelých 8mi týdnech a pomaličku jsem zahrnovala i jiné prvky. Pro mě zpožátku byla a vždy bude strašně důležitá základní ovladatelnost v provozu. Takže jsme učili čekání na přechodech, zkracování délky odběhnutí a hlavně to přivolání. Cvičení jako takové jsem s ní začala cca v tom půl roce a třeba zůstaň by dřív rozhodně nedala. To je cvik, kterej se lepší jen s věkem, tedy aspoň u nás
|
Pavlina Moravcova
Člen |
# Zasláno: 18 Led 2010 10:49
- Nahlásit
K těm pamlskům.
Já zas razím názor, že když něco ochotně dělá za granulku, tak ji nebudu zbytečně dávat něco lepšího, to lepší si nechám až když budu po psovi chtít něco opravdu těžkého, na co budu potřebovat větší motivaci. Třeba 3 letá čuba, poslušnost dělá na granule, či balónek, ale když po ni chci pěknou a těžkou stopu, dám ji na stopu salám a nakonec syrové maso, páč tady by za ty granule nepředvedla tak dobrej výkon.
A štěně, když dělá na granulky, nebudu zatím dávat lepší, to si zase nechám až na dýl. Mladá dělá zatím i stopy na granule. když má hlad, jede na všechno.
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 18 Led 2010 10:50
- Nahlásit
anonym
Pokud biluška vyhazuje ze cvičáku lidi s granulema tak bych tam ani nevkročila, mě by spíš zajímalo, za co je pes ochotný se přetrhnout.
za párky, salámy, tvrdý sýr, šunku, syrové maso.... na tohle se běhá u nás. Samozřejmě pokud pes preferuje hračku jsem jenom ráda. Bohužel hodně málo psů si umí hrát .
Mika
co je asi tak tazke, ako ked si sa ako decko hral s kamosmi vonku a volala ta maminka, ze uz mas ist dom, hoci ste boli v najlepsom
Když maminka bude volat "pojď domů, je oběd a máme špenát" tak se to děcko fakt nepřetrhne. Když bude volat "pojď domů, máš tady čokoládový dort" tak je to přece jenom jiná motivace, ne?
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 18 Led 2010 10:51
- Nahlásit
Biluška
A spratek odpoví "přines mi to ven"
|
anonym
Člen |
# Zasláno: 18 Led 2010 10:55
- Nahlásit
Přiznávám dobrovolně, že cvičím IPO, takže potřebuji lehni hlavně z pohybu. Pokud se to naučí rovnou takhle, ze sedu už je to bez problému. Cviky jako takové začínám až když má pes "dospěláckou" mechaniku pohybu, do té doby pouze hra a fixace na psovoda, samozřejmě od 7 týdnů stopy. Pubertu taky neznávám.
|
pawLINka
Člen |
# Zasláno: 18 Led 2010 10:56
- Nahlásit
anonym
samozřejmě od 7 týdnů stopy
Již od 7 týdnů? Jak začínáš s takovým miminem?
|
Mika
Člen |
# Zasláno: 18 Led 2010 10:58
- Nahlásit
Biluška
Když maminka bude volat "pojď domů, je oběd a máme špenát" tak se to děcko fakt nepřetrhne. Když bude volat "pojď domů, máš tady čokoládový dort" tak je to přece jenom jiná motivace, ne?
no ale presne o tom je tu rec len som chcela poukazat na to, ako asi narocne je privolanie psa - a ze porovnavat to so sekanim zahrady asi nie je celkom koser a ked bude maminka z balkonu kricat - okamzite pod dom, lebo dostanes! tak to sa teda asi poberiem, ale nepobezim Holt motivace je motivace
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 18 Led 2010 10:59
- Nahlásit
jana33
A spratek odpoví "přines mi to ven"
Můj ne, páč moji spratci vědí, že když nepřijdou hned snědí jim to rodiče
U psů to funguje stejně - nepřijdeš hned? Tak koukej jak tvoji rybu dávám těm co tady jsou. A s přivoláním celé saně fakt nemám sebemenší problém
|
Mika
Člen |
# Zasláno: 18 Led 2010 11:01
- Nahlásit
anonym
to je pravda. Ja som to psaka ucila naopak, a tiez bez problemov. Najprv sme sa naucili lahat zo sedu a potom jedneho dna mi stal u nohy, ja zavelila lehni a on sebou praskol na zem. Mne skoro vypadli oci ale odvtedy lehni aj 10 metrov odo mna, v sekunde. Odlozenie za pochotu tiez v pohode. Zalezi pes od psa, a samozrejme, to ze jeden preferuje nejaku metodiku neznamena, ze ostatne su spatne. Pes je v podstate schopny naucit sa cokolvek a akoukolvek metodou Zalezi na psovodovi, ktora sa mu paci najviac.
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 18 Led 2010 11:02
- Nahlásit
Biluška
No to funguje u nás,co máme víc psů, když má někdo jednoho,musí si to sežrat sám
|
Mika
Člen |
# Zasláno: 18 Led 2010 11:04
- Nahlásit
Biluška
s privolanim skupiny psov mam uplne rovnaku skusenost. Cim viac psov, tym lepsie privolanie
Inak, budem trochu OT, ale uz ked sme u toho privolania. Moja dvojrocna obluda ma privolanie uplne stopercetne okrem jednej veci a to je ked sa do nieco zacmucha. Vtedy mozem volat do onemenia (co samozrejme nerobim) a je uplne hluchy. Pokojne dokonci chemicku analyzu, precura a s usmevom si prijde pre odmenu, resp. za nim doleziem, spraskam ho, co s ladovym pokojom prekona a nic si z toho neodnesie. Dolozim, ze volam jeden krat radostne, jeden krat prisne a na treti krat si uz idem pre neho. Je nejaky iny sposob, ako ho priviazat na stopku? Diik
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 18 Led 2010 11:06
- Nahlásit
jana33
musí si to sežrat sám
V tom případě bych si asi rozmyslela používat jako motivaci tři týdny starou leklou rybu
Mika
Holt motivace je motivace
jj, přesně tak.
opačně,naši psi jsou příšerný od tý doby,co se spojila spermie s vajičíkem,takže nějaká puberta se protě projevit nemůže zas je pak člověk vděčnej za každej den bez průseru
To je správný názor
PeKrato
Pro mě zpožátku byla a vždy bude strašně důležitá základní ovladatelnost v provozu.
Přesně tak. Žádné tahání na vodítku, žádné lovení psa mezi lidma, žádné řvaní "on si chce jen hráááát, nebojtééééé". Ale jestli umí sedni, lehni a zůstaň je mi naprosto jedno. To má spoustu času.
|
anonym
Člen |
# Zasláno: 18 Led 2010 11:06
- Nahlásit
O tom lehni, samozřejmě nic není dogma a je rozdíl i mezi psy podle stavby těla. Co dělá problém jednomu nemusí dělat druhému. Stopy - samozřejmě třeba jen 10,20 kroků, ale v té době je mrňous ještě "blbej" a žrádlo je celkem důležitější než okolí, což už u výrostka někdy neplatí. A k pamlskům, motivací nikdy nesmí být pamlsek !!!!!!!!! ale jen a jen psovod, pamlsek je navíc.
|
pawLINka
Člen |
# Zasláno: 18 Led 2010 11:08
- Nahlásit
Mika
S učuchanými psy "pracuji" takhle - zavolám, nepřijde. Pokud je blízko, kopnu ho do zadku a znovu přivolám, pokud je dál, tak po něm něco hodím a zavolám. Když přijde, okamžitě chválím. Jde jen o to dostat ho z tranzu.
Pokud pracuji dále s učuchaným psem, tak dále postupuji tak, že cvičíme hlavně venku - nechám ho chodit volně a čuchat. Jakmile se začuchá, použiji povel fuj, když hlavu okamžitě nezvedne, opět lehké nakopnutí (panebože, hlavně mě nenařkněte z týrání, ke to takové jako popostrčení, aby se probral!) a nebo po něm něco hodím (aby to ovšem neviděl). Jakmile přijde a nebo hned na první povel fuj zvedne hlavu, tak chválím.
Funguje to spolehlivě, moji psi (i psi co ke mně jezdí) umí tohle dokonale. Prostě ví, že můžou čuchat, ale jakmile zavolám, tak musí okamžitě přijít a nebo na povel fuj okamžitě nechat dosavadní činnosti...
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 18 Led 2010 11:10
- Nahlásit
Mika
Je nejaky iny sposob, ako ho priviazat na stopku? Diik
buď změň motivaci. Voláš na špenát, místo na dort.
Nebo jdi pryč. Mě se to bezvadně osvědčilo. Ale nesmí to být v provozu kde se psovi může něco stát. Jelikož bydlím uprostřed lesů tak se prostě seberu a jdu. Chceš si čuchat, no tak si čuchej, mě to nezajímá. Pes dočuchá a s hrůzou zjistí, že je sám. Samozřejmě mě hravě najde a dožene, ale já s ním nemluvím. Ty jsi čuchal a neměls na mě čas, teď nemám já čas na tebe protože si hraju s jiným psem. Když se tenhle chce zapojit do hry tak ho klidně vyženu, popř. uvážu někam ke stromu, aby mi nezavazel. Nemám na něho čas. Na štěňata to funguje bezvadně, jak s dospělým psem to fakt nevím. Ale jeho sebejistotou by to otřást mohlo.
|
krsinda
Člen |
# Zasláno: 18 Led 2010 11:21
- Nahlásit
No tady se to přeměnilo v úplnou bitku
Každý máte jiného pejska a jinka s ním zacházíte. Jsem za rady vděčná, ale stejně si to vytitruju, jak budu potřebovat vůči té mé, co na ní bude platit a co ne. Nechci z ní mít šampiona, 29.jí bude 5 měsíců a nedriluju jí, jak mi radilaMika, spíš to zkouším, jen aby poznala a slyšela ty povely. Nebydlíme ve městě ani nebudu chodit na cvičák, takže mi stačí, když bude spokojená a hodná, ale můj názor je, že každému pejskovi dělá
dobře, když je pochválený za dobře odvedenou práci Chci ji naučit jen přivolání, sedni a lehni a zůstaň - to teda je ještě pasé, to fakt nechápe. A pak se uvidí. Piškotová metoda se mi líbí, i když, jak už jsem na začátku psala, jsem byla proti ní. Na druhou stranu, až budu brát výcvik "vážně" tak možná za to budu vděčná, že už ty povely, které pro ní byli hrou, zná a odměnou jí bude veliká pochvala, což taky miluje a občas jí můžu sem tam přilepšit.
|
krsinda
Člen |
# Zasláno: 18 Led 2010 11:25
- Nahlásit
Biluška
To by mě zajímalo, co píšete. Občas se mi stane, že mi chce utéct směrem domů. Tak se schovám do křoví a ona stejně nedoběhne daleko a už pokukuje, jakože ¨jestli běžím za ní. A když mě nevidí, tak mě hledá a píská u toho. Pak to zkusila ještě jednou a od té doby si to nedovolí. Možná je to špatně, ale tak jsem to odnaučila i tu moji NO, a to jsme bydleli ve městě....
|