Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Učíme se lehni!
. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . >>
Autor Zpráva
krsinda
Člen
# Zasláno: 13 Led 2010 22:16
- Nahlásit

Hezký večer.
Mám prosbičku, jsou tu takový znalci, potřebovala bych poradit. Už je to spousta let, co jsem se svojí dnes zemřelou fenkou chodila na cvičák. Téměř všechna gesta a učební cviky si pamatuji. Ale nemůžu si vzpomenout, jak jsme učily LEHNI. Kdo by věděl, budu ráda, když poradíte.

staropramen
Člen
# Zasláno: 13 Led 2010 22:24
- Nahlásit

Já ho uvedl do sedu , a piškotem (nebo čímkoliv jiným žratelnym) směřujícím od čumáku dolů ho jednoduše donutil se složit k zemí..je to jednoduché ale určitě tu někdo má lepší metodu..

corgi
Člen
# Zasláno: 13 Led 2010 22:27 - Změnil/a: corgi
- Nahlásit

krsinda
Existuje spousta možností a nedá se říct, že by jedna byla správná. Každému psovi vyhovuje něco jiného. Např. na cvičácích oblíbená metoda "psa posadit a zatlačit mu na kohoutek" by u mého psa vyvolala leda tak snahu okamžitě vstát a odejít. Lehni jsem ho naučila prostě tak, že jsem na zem položila pamlsek a přikryla ho dlaní. Jakmile lehl, ruku jsem zvedla a on pamlsek sebral. Možná je to trochu laická metoda, která nezní nijak odborně, ale můžu bez chlubení říct, že i odložení za pochodu v leže máme rychlé jako blesk...
P.S.: Ráda používám klikr, takže při učení čehokoliv uvažuju už ve smyslu "jak to udělat, aby na to pes přišel vlastně sám" - možná jsem tím mírně modifikovaná...

krsinda
Člen
# Zasláno: 13 Led 2010 22:31
- Nahlásit

staropramen
Tuto metodu právě praktikovat nechci, připadá mi, že tím pes správně nepochopí, co po něm chci - ten povel samotný.
corgi
Vidíte a já myslela, že si to nepamatuji. To zatlačení na kohoutek nebo podseknutí pacek. Tak si to ještě pamatuji. S tím přikrytým piškotem mě to docela zaujalo.....

Oběma moc děkuji

staropramen
Člen
# Zasláno: 13 Led 2010 22:34
- Nahlásit

Proč by to neměl pochopit? Ten můj to pochopil bez problémů.

krsinda
Člen
# Zasláno: 13 Led 2010 22:38 - Změnil/a: krsinda
- Nahlásit

staropramen
nene, tak to nemyslím, ale co když ta moje to nepochopí?? A ten povel samotný bude mít spojený s tím piškotem, takže když jí ho pak nedám, nelehne? Chtěla bych, aby lehla a "věděla", že za to ten piškot dostane

staropramen
Člen
# Zasláno: 13 Led 2010 22:42
- Nahlásit

Já to tahle dělal když ještě neměl ponětí co po něm tím povelem chci,teď už mi lehne a nemusím se ani hnout. já nevím jestli to ta tvoje pochopí ,to zkus,piškot ji taky nemusíš dávat pokaždy že a časem prejdes na slovní odměňování

krsinda
Člen
# Zasláno: 13 Led 2010 22:44
- Nahlásit

staropramen
Za piškot by ti čoklící válely i sudy. Snad to zvládnu

staropramen
Člen
# Zasláno: 13 Led 2010 22:46
- Nahlásit

Ten můj by je válel i za obyčejný granule.:-D

Alexa
Člen
# Zasláno: 13 Led 2010 22:50
- Nahlásit

krsinda
když psa učíš nový povel, musíš ho motivovat nejčastěji pamlskem nebo balonkem. Až pes povel pochopí postupně mu přestaneš pamlsek dávat na zem před něj a začneš ho odměňovat až si lehne. Postupně ho musíš naučit že leží i když ty stojíš pak mu dáš teprve pamlsek a pak mu už budeš dávat pamlsek jenom občas.

krsinda
Člen
# Zasláno: 13 Led 2010 23:10
- Nahlásit

Alexa
A od kolika měsíců byste asi tak začal(a) s hovicí?

LucieS
Člen
# Zasláno: 13 Led 2010 23:44
- Nahlásit

Hlavně proboha nepodsekávat packy a netlačit na kohoutek!! To ji zaručeně odradí, pokazí důvěru.
Všechno po dobrém! Jde to krásně.
Stačí dát piškot v ruce dopředu dolů a je to. Pamlsky používej, je to fajn motivace. Odbouráš je až postupně později, je to normální.

argosek
Člen
# Zasláno: 13 Led 2010 23:57 - Změnil/a: argosek
- Nahlásit

tak preci jenom je to psicek (nebo bendak )

Pavlina Moravcova
Člen
# Zasláno: 14 Led 2010 07:08
- Nahlásit

krsinda
Já začla cvičit s RTW už ve dvou měsících, vše s ní dělám tak, že ani neví, že cvičí, prostě pořád jen chodí za pamlskem. Mám v levé ruce granulky, které ona má u čumáku a při chůzi ji je nechám pomalu z ruky vyžírat, když chci, aby si lehla, energicky a rychle dám ruku s pamlskama k zemi a řeknu lehni, ona skočí za tou rukou k zemi a lehne, ruku zas otevřu, až když úplně leží. už ji je půl roku a takhle to s ní budu dělat do roka, celé cvičení chůze trvá max. 5 minut. Je to celé vše dělané přes oční kontakt, což se v dnešní době ve sportovní kynologii hodně vyžaduje.

krsinda
Člen
# Zasláno: 14 Led 2010 10:08
- Nahlásit

argosek
pardon, nechápu?
Pavlina Moravcova
Jsou jí 4měs. a už to právě zkouším, ale nenásilně,též to zkouším, aby to nepoznala, že je to výcvik. Po radě už z předchozího dotazu se bez plné kapsy piškotů ani nehnu a většinou jí celou sláduje. Cvičíme hodně to přivolání, umí už sedni a pac. A vždycky je vidět jak se strašně těší na odměnu. Pouštím jí se mnou před vrata, když jdu pro poštu atak. A občas veme čáru, když na ní zaštěká "kámoš". Ale taky jsem si vzala radu k srdci a snažím se zůstat v klidu, když se madam uráčí přijít a děsně jí chválím. A v duchu přemýšlím, jak jí potrestat za to, že zdrhla a neposlechla.....

LucieS
Tak jo, dám na vás. Už si to nepamatuji, jak to bylo na cvičáku, ale to zatlačení na kohoutek jsme dělali. Ale u NO, a ta se to tak naučila.

LucieS
Člen
# Zasláno: 14 Led 2010 10:18
- Nahlásit

A občas veme čáru, když na ní zaštěká "kámoš". Ale taky jsem si vzala radu k srdci a snažím se zůstat v klidu, když se madam uráčí přijít a děsně jí chválím.

Na tohle bacha, když už letí pryč a víš, že nepřijde, tak na ni hlavně už ani nevolej!! Tím se dá povel veeelmi zkazit.
Přivolávej ji jen tehdy, kdy víš, že ti věnuje pozornost a opravdu přijde.

Pavlina Moravcova
Člen
# Zasláno: 14 Led 2010 10:49
- Nahlásit

krsinda
Když ti vezme čáru, tak pro ni beze slov dojdi a mírně pokárej. Nevolej na ni ke mě. Maximálně zavolej jednou a když neposlechne, tak pro ni dojdi, jinak se ti naučí, že může přijít až třeba na desátý povel a to je špatně.

Mika
Člen
# Zasláno: 14 Led 2010 11:00
- Nahlásit

krsinda

ja som zastancom systematickeho podplacania. Pes "nechape" v tom slova zmysele ako "chapu" ludia. Len si spoji, ze ked zaznie "lehni" a on sebou praskne na zem, bude zradlo. Ked bude spolahlivo fungovat na piskot, postupne ho odburaj. Moj pes si spolahlivo lahne na povel aj 20 metrov predo mnou, v mihu sekundy. Piskotujeme dodnes, i ked uz samozrejme nie tak casto. Vzdycky je na odmenu nazhaveny.

Ucila som ho tak, ze som ho posadila, sklonila som sa nad neho (resp. klekla, ked bol este celkom maly) a pohybom od cumaka dolu a dopredu (teda smerom od neho) som taha piskot - pes si lahol a piskot dostal. Ak si u toho bude vstavat a popochadzat dopredu, nedovolit, okamzite znovu posadit a skusat. Vacsina stenat to pochopi rychle.

Samozrejme ze to ide aj nasilim - stlacit za kohoutek alebo podobrat packy. Ale preco ucit po zlem, ked to ide aj po dobrem Za piskor cokolvek ))

Mika
Člen
# Zasláno: 14 Led 2010 11:14
- Nahlásit

krsinda

inak, zaujalo ma, ze sa stale pytate konkrétne na hovíka. V podstate na plemene vobec nezalezi, zalezi na samotnom pejskovi, na jeho povahe, vnimani, na tom, ako ho mate dlho. Idealne je zacat s "vycvikom" uz okolo 3 mesiacov, ale samozrejme v kratkych intervaloch, urobit ho pre stena zabavnym. Stenda sa na rozdiel od starsich psov ucia neuveritelne rychlo, ak mate cas sa jej venovat, nie je nic lepsie, ako trenovat odmala. Nemam tym ale na mysli klasicku "drezuru" ale par povelov, pretkat to hrou, poriadne pochvalit a dat volno - kludne aj tri-styri krat denne.
To co sa moj pes naucil za prvy polrok svojho zivota (co sa tyka povelov), za dalsi rok a pol svojho zivota nezvladol ani z polovice

Dalsou vyhodou skoreho treningu je to, ze pes do puberty uz vojde ciastocne "vycviceny" a tym padom ju budete moct lepsie korigovat (i ked su typy, ktore v puberte na komplet vycvik zabudnu )

Nehovoriac o tom vztahu, ktore si s nou vybudujete, ked sa jej budete takto venovat. Povelmi si u nej vzbudite respekt, laskavym zaobchadzanim a odmenami zase doveru Drzim palce

krsinda
Člen
# Zasláno: 14 Led 2010 11:41
- Nahlásit

LucieS
Pavlina Moravcova
děkuji, vemu si to k srdci, nevěděla jsem jak to řešit, tak tedy pro ní vždy dojdu a mírně pokárám. To se mi líbí
Mika
díky vám taky za rady, též se z nich ponaučím. Byli jsme venku a zkoušela jsem to s tím piškotem a dobrý. Ale mírně jsem ji pomohla za ten kohoutek a lehla si. Bere to jako hru a to je snad dobře.

Já když si cvičila tu NO, bylo mi patnáct a celé dny i noci jsem trávila jen s ní a nic moc jsem neřešila. Teď je mi 30, dvě dítka na krku, tak si to asi všechno připouštím. Ráda se zeptám, protože vím, že lidé kteří tomu rozumí mi rádi poradí

Kalliope
Člen
# Zasláno: 14 Led 2010 12:15
- Nahlásit

krsinda
málokterý pes tuhle metodu nepochopí, já osobně o žádném takovém ani nevím (navádění pamslekm z polohy sedni do lehni)

jbat
Člen
# Zasláno: 14 Led 2010 12:17
- Nahlásit

jak říká argošek.
"též" mě to napadlo.

krsinda
Člen
# Zasláno: 14 Led 2010 12:25
- Nahlásit

jbat
já to fakt nechápu........?

jbat
Člen
# Zasláno: 14 Led 2010 12:37
- Nahlásit

krsinda - to vůbec nevadí. "interní" vtipkování.

krsinda
Člen
# Zasláno: 14 Led 2010 12:40
- Nahlásit

jbat
tak mě zasvěťte, ráda bych to pochopila.....

Pumpa
Člen
# Zasláno: 14 Led 2010 12:43
- Nahlásit

krsinda

někdy je lépe nevědět, pak se to tady zhádá a úplný ptákovině a na původní téma se jaxi pozapomene...

jbat
Člen
# Zasláno: 14 Led 2010 12:47
- Nahlásit

krsinda - na zasvěcování je tady Argosek.

jbat
Člen
# Zasláno: 14 Led 2010 12:48
- Nahlásit

Pumpa - původní téma je vyřešeno. Takže neboj.

Pumpa
Člen
# Zasláno: 14 Led 2010 12:50
- Nahlásit

jbat

no mně to je jedno, já umím lehni i bez povelu

krsinda
Člen
# Zasláno: 14 Led 2010 12:51
- Nahlásit

jbat
tak to bude asi narážka na mě, když s tím děláte takové tajnosti. To je mi fuk.....

. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání