| Autor |
Zpráva |
nika00
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2007 13:33
- Nahlásit
Walda
no kurz asi ne...mozna rovnou zkuosky jako my...jeste se ale nerozhodla..
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2007 15:20
- Nahlásit
nika00
No jasně. Však už víš, co jí povědět.
|
nika00
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2007 09:33
- Nahlásit
Walda
ahoj, vcera jsem byla na pohovoru v Motole. Vypada to, ze to zrejme vyjde.
Chtela jsem se Te zeptat, Ty si rikal, ze taky chodis do nemocnice, vid? Podepisoval si nejakou dohodu (smlouvu)? Tady bych ji podepisovala na rok.
Jinak bych mela moznost chodit bud k detem nebo k dosplelym. Predbezne jsem si vybrala deti. Jedna se o deti dlouhodobe nemocne a na odd.onkologie.
chjo...trosku se toho bojim...
|
venda
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2007 13:43
- Nahlásit
Walda
Kdyby chtěla chodit na kurz, tak ten začne v září.
co bude v září za kurz? my bychom něco braly!
|
nika00
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2007 13:54
- Nahlásit
canisterapeuticky kurz...
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2007 15:08
- Nahlásit
nika00
Ahoj, s Indym jsem chodil do Motola, když jsem tam byl na vyšetření. Využil jsem průkazu ke vstupu a trochu jsme tam trénovali nemocniční prostředí. Ale CT jsme tam neprovozovali, snad jenom s personálem.
Pokud Ti smlouvu nabídnou, tak je asi dobré jí uzavřít. Je to pojistka, třeba proti tomu, že by mohli postupně chtít víc práce, než byste byli schopni odvést.
Jinak my chodíme do domova na Dolní Palatu.
|
venda
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2007 15:08
- Nahlásit
já o té canisterapii pořád uvažuju, musim to vyzkoušet, ona totiž Hekla neni zrovna mazlicí pes, kolikrát uhne, když jí chce někdo pohladit...ale jinak je fakt zlatá
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2007 15:12
- Nahlásit
venda
Jak píše Nika, canisterapeutický kurz, zakončený zkouškami:
http://www.helppes.cz/novinky.php#a
http://www.helppes.cz/download/zkusebni-rad.pdf
|
Mel
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2007 15:14
- Nahlásit
venda
myslím, že Hekla je na to ještě mladá... počkej, až se trošku vyklidní...
|
venda
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2007 15:19 - Změnil/a: venda
- Nahlásit
Walda
hmm, v úterý chodíme od 18,00 na cvičák... ten zkušební řád mi nejde otevřít (nabíhá mi ta stránka s kurzem), kde ho tam najdu, že bych to zkusila sama, jestli to vůbec půjde?
Mel
asi máš pravdu, s timhle neni kam spěchat a stejně nemůžem, ale trénovat bychom mohly
|
nika00
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2007 15:46
- Nahlásit
venda
trenovat muzes max. poslusnost..to ostatni bud v sobe ma nebo nema...
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 26 Čen 2007 15:54
- Nahlásit
venda
zkušební řád mi nejde otevřít
Na helppes.cz jdi na třetí roletku z leva "psí pomocníci" a druhý odkaz shora je zkušební řád.
Jinak je to tak, jak píše Nika. Kromě toho se snad dá ještě trochu trénovat polohování.
|
venda
Člen |
# Zasláno: 27 Čen 2007 08:45
- Nahlásit
Walda
moc děkuju! no, tak hned z poslušnosti nedokážu přivolání od zvěře, aport a to, že bych jí někde uvázala a šla pryč (zajímavý, na cvičáku jí uvážu u plotu a jdu se vyčůrat a ona spořádaně čeká, ale když jí u pole uvážu ke stromu a jdu šlapat stopu, tak se může zbláznit)
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 27 Čen 2007 10:32 - Změnil/a: Walda
- Nahlásit
venda
když jí u pole uvážu ke stromu a jdu šlapat stopu, tak se může zbláznit
Aspoň nemáš problém se štěkáním na povel.
Tak to udělej, jak psala Mel, trochu počkej, až dospěje. Jestli jsem se dobře podíval, tak Hekle za chvíli bude rok? To je fakt docela brzy.
|
nika00
Člen |
# Zasláno: 11 Čec 2007 14:02
- Nahlásit
ahoj, tak hlasim prvni zkusebni navstevu v motole na detskem onkologickem oddeleni. zatim jsem tam byla bez psa se slecnou, ktera tam chodi s bostonskym terierem.
moc se mi nelibilo ze se to odehravalo na chodbe, ktera se navic cela prestavuje, tudiz tam byli delnici a celkem i prach, neb tam delali podlahu.
byly jsme za starsima a nasledne za mladsima detma. ze starsich se prisli podivat asi 3 z tech mladsich jen 1.chvili hazeli psovi micek po chodbe.a pak byl konec...celkem to vsechno trvalo asi 40 min.
moje dojmy...zmatene. cekala jsem ze bude nejaka mistnost urcena primo pro tyhle aktivity a ne ze budeme stat v zaprasene chodbe...tak nevim...
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 11 Čec 2007 15:15
- Nahlásit
nika00
Ahoj, no to moc povzbudivý není. Jak jsi k tomu kontaktu přišla? Oni s tím požadavkem přišli, nebo jsi jim volala Ty? To je docela důležitý, měli by si vyjasnit co chtějí a co pro to musí udělat.
Specielní místnost se v našem zdravotnictví asi dá těžko očekávat, ale potřebujete trochu klidu, tak chodba je dost blbá. Třeba jim to zkus vysvětlit.
Byl tam s váma někdo z lékařů, nebo aspoň sester? Určitě by tam někdo být měl a neměl by nechávat účast na terapii na okamžité libovůli dětí. Měl by u nich předběžně vysondovat, kdo má zájem a přijde a taky vytipovat ty, kteří sice zájem přímo nemají, ale s příkladem druhých a mírným donucením by jim to prospělo. Kromě skupin starších a mladších dětí by to chtělo ještě třetí okruh, a to návštěvu vytipovaných dětí přímo na pokojích. Zvlášť dětí, které by chtěly pejska vidět, ale nemůžou z postele. Zaměstnanci na to sice neradi přistupují, u nás je to taky tak, ale na druhou stranu u těhle lidí je dost často účinek terapie největší a jasně viditelný, takže je to i argument proti odpůrcům.
My máme jednu takovou paní po těžké mozkové příhodě a na její reakce na nás s Indym se chodí pochybovači specielně dívat. Ovšem každej den není posvícení, tak se na tom nedá úplně stavět a pořádat představení.
V tomhle my máme ulehčenou práci - máme skvělého spojence v jedné terapeutce, která s námi vždycky chodí a předem naši návštěvu připravuje. Takže se můžem fakt soustředit jen na domluvené lidi a na práci vůbec. Navíc, po pozitivních ohlasech od klientů, pan ředitel vzal za své, že to je nejen další čárka ve výkazu, ale i poměrně ojedinělá aktivita ústavu a docela nás už podporuje.
|
nika00
Člen |
# Zasláno: 11 Čec 2007 15:22
- Nahlásit
Walda
no ja si to nasla sama, protoze vim ze v motole se canis provozuje. ta slecna ktera tam se mnou byla dela v motole canis uz 4 roky...rikala ze ted je to blby ze se cele to kridlo na detskem prestavuje. ale ze na oddeleni primo za detma se proste nesmi se psem. vzdycky se chodi ve dvou. jeden jde na oddeleni a s lekari se domluvi, ktere deti mohou jit resp chteji jit.a ze nekteri opravdu nemuzou protoze maji treba velke bolesti..
taky sem myslela ze prave ti co nemuzou budou radi kdyz prijdem za nima...
ta slecna rikala ze pak je i moznost navstivovat nekoho individualne..ze ona to taky tak delala...ale ze pry to je narocnejsi pac se s tim clovekem sblizis a tak...kazdopadne nevim jestli bych chtela jet hodinu abych pak byla na chodbe, kde se neda ani posadit atd...
sice mi rikala ze sou i akce kde jsou deti venku na zahrade se psama..ale ja fakt nevim
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 11 Čec 2007 15:44
- Nahlásit
nika00
Koukám, že by to tam chtělo asi rozhovor s někým kompetentním. Domluvit s ním, co všechno se dá dělat a domluvit se taky na té kontaktní osobě z jejich strany - najít někoho, kdo o to bude mít zájem, aby vaši návštěvu trochu připravil předem, jak jsem to popisoval. Dohadovat se až na místě, kdo přijde a kam se půjde není dobré, je to pro všechny únavné a zbytečně vysilující.
Sblížení s některými lidmi se nevyhneš, ale od toho tam máš svůj stress-reliever, psa, tak se snaž s klienty v takových případech komunikovat jakoby přes něj. Jemu je to jedno, on se u vchodu oklepe a zapomene a bude jen unavenej víc než obvykle. Na druhou stranu počítej s tím, že terapie není jen o psu, jste tam oba a někteří lidé budou líp reagovat na Tebe než na něj, tak jim zkus dát tu možnost, pokud to půjde.
|
nika00
Člen |
# Zasláno: 16 Čec 2007 14:39
- Nahlásit
Walda
Ahoj, tak jsem psala jela do motola kde jsem uprimne vylicila sve dojmy, pripojila jsem i par tvych poznatku a myslenek ktere me prisli dobre
a zde je od nich odpoved:
Veroniko, dobry den,
diky za Vasi uprimnost, jsem moc rada, ze jste to napsala, nebot pokud to tak citite, je to dulezite. Bohuzel psi na oddeleni opravdu nesmeji, ono celkove protlacit pejsky do nemocnice nebylo jednoduche. Drive prostory na chodbe byli uzpusobene pro podobne akce jako jsou psi atd, byl zde strom a okolo neho misto kde se dalo posadit, takze to bylo prijemne, bohuzel dnes to tak neni a je pravda, ze to neni idealni. Na oddelenich je to vestinou tak, ze se detem program nabizi predem, casto deti vedi dopredu co se bude dit, musim se priznat, ze nevim, zda to bylo nahlaseno predem, nicmene deti se rozhodnou az v tu danou chvili, nebot zde velkou roli hraje jejich nemoc, unava, pocasi a vsechny stresory kolem jako je prestavba a hluk.
Na dospelem oddeleni, konkretne na LDN, je situace trochu jina, zde dochazeji devcata v pravidelnou hodinu, coz je u deti take tak, ale pres prazdniny preci jen dobrovolnici nechodi tak casto - maji prazdniny a dovolene. Ve stanovenou dobu na LDN obchazeji pokoje se svym pejskem. Pacienti tak maji moznost si pejska pohladit a pokud to dovoli stav pacienta mit ho na chvilku i v posteli - zalezi take na pejskovi. Dochazeni na LDN je z tohoto duvodu asi narocnejsi, nebot je nezbytne celit ostatnim pacientum a nejak je zabavit, kdyz se tesi az na ne prijde take rada a muzou sahnout na pejska, take nejsou u pacientu tak dlouho, nebot chteji obejit jeste dalsi pokoj. Myslim, ze by bylo fajn, abyste se podivala i na LDN a vytvorila si svuj vlastni obrazek. Bohuzel momentalne tady devcata nejsou, ale muzeme to doladit az se vrati.
Na psi den neni nezbytne mit skoleni. Nicmene pokud byste se nezucastnila skoleni, poprosili bychom Vas o vyplnenou registracni kartu z duvodu Vaseho pojisteni na programu. Dalsi skoleni je naplanovane na konec zari. Pokud nebudete mit skoleni neni mozne dochazet pravidelne na oddeleni, ale muzete se ucastnit narazovych akci, pro ktere je nezbytna registracni karta. Tu nam muzete poslat postou.
takze premyslim, ze asi zkusim LDN na dospele casti...
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 16 Čec 2007 16:16 - Změnil/a: Walda
- Nahlásit
nika00
Ahoj, tak se věci začínají vyjasňovat, bohužel v neprospěch dětí. Ale s tím můžeš těžko něco dělat, s tím musí přijít zaměstnanci Motola, nemůžeš je k CT nutit. Pokud ten tým, s kterým ses tam byla podívat, je se situací srovnán, tak ať tam chodí aspoň oni. Já podle popisu Tvým podivným pocitům rozumím. Jedna věc je vůle pracovat, ale druhá věc je dobrý pocit z ní, třeba jako odměna. A pokud by tohle nebylo, CT by ani pravděpodobně nefungovala, není to jako práce v Kolbence.
V tom systému ohlašování aktivit dopředu mají pravdu, samozřejmě se to musí řídit podle okamžité nálady dětí. Ale fungovat to má tak, že místní terapeut předem vytipuje vhodné děti a poptá se jich a vytvoří si podle toho seznam. A potom, při samotné návštěvě, se jednotlivých dětí zeptá ještě jednou, ale musí být dostatečně zkušený psycholog na to, aby posoudil, kterému dítěti má vyhovět a které potřebuje trochu postrčit.
S tou LDN je to asi tak jak popisujou. Je to dost podobné tomu, co děláme jednou za čtrnáct dní my (střídáme klidenty po dvou týdnech chodící/nechodící).
Problém s krátkou dobou u jednoho klienta/natěšením ostatních v pokoji na psa, když je u jiného člověka - řešíme tak, že chodíme dva týmy najednou a vždycky podnikneme frontální útok na pokoj ve dvou psech (máme to usnadněno, jsou tu maximálně 3 lůžkové pokoje). Pokoj je tak po dobu návštěvy plný lidí a psů, je v rámci možností veselá atmosféra, oba psi se u klientů vystřídají a návštěva v pokoji tak působí mohutnějším dojmem.
Ale i v LDN je potřeba plánovat návštěvy dopředu stejným způsobem, jak jsem psal nahoře. Šetří to nervy a energii všech. To by měli zajistit.
|
nika00
Člen |
# Zasláno: 20 Zář 2007 16:32
- Nahlásit
Walda
tak uz jsem byla i se sadny na LDN v motole...docela silny zazitek..ale nejspis tam budeme chodit, protoze to naplnilo me predstavy o ct...
urcite bych ale chtela zkusit i jina oddeleni, ktera mam jeste na vyber.
chtela jsem se te zeptat, to musim zavolat do helppsa a oznamit co a kde delame, zejo?
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 20 Zář 2007 22:24
- Nahlásit
nika00
to musim zavolat do helppsa a oznamit co a kde delame, zejo?
To má čas. Měla bys aspoň jednou ročně podat zprávu o činnosti. Kromě toho, že se činnost CT týmů registruje, Ti to taky prodlužuje platnost CT zkoušky.
|
nika00
Člen |
# Zasláno: 10 Led 2008 09:14
- Nahlásit
Walda
ahoj, nevis kdy se planuji dalsi ct zkousky??
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 10 Led 2008 09:27
- Nahlásit
nika00
Pokud bude zájem, tak někdy začátkem dubna, jako každý rok. Ale tentokrát budou určitě bez předcházejícího kurzu - když jsem o tom v prosinci mluvil s holkou co to organizuje, byla nějaká bez nálady a vyšťavená, takže proto.
A kdyby náhodou nebyly v dubnu, tak budou někdy v červnu.
|
Mel
Člen |
# Zasláno: 10 Led 2008 09:47
- Nahlásit
Walda
dáš nějak dopředu echo? asi na to půjdem...
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 10 Led 2008 09:50
- Nahlásit
nika00
Mel
Jo, dám vědět.
|
nika00
Člen |
# Zasláno: 11 Čec 2008 14:18 - Změnil/a: nika00
- Nahlásit
v dnesni dobe tu canisterapii muze delat fakt snad vopravdu kazdej i muj hodnej pejsek
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 11 Čec 2008 14:27
- Nahlásit
nika00
|
nika00
Člen |
# Zasláno: 22 Led 2009 13:55
- Nahlásit
Ahojky,
tak se musim pochlubit jak to klape
Do motola uz dojizdime pouze na vetsi akce pac cesta pres celou prahu trva skoro dyl nez cela terapie...
Ale i cestovani MHD ma sve vyhody...oslovila nas tam jedna pani ktera pracuje ve stacionari s mentalne postizenymi, dnes jdu k ni na pohovor a hrozne po nas touzi
Jinak mam info pro vsechny co maji psa canisterapeuta a nemuze se uchytit.
Ve Vinohradske nemocnici zoufale hledaji psy na CT. A bohuzel si myslim, ze zrovna konkretne toto misto to potrebuje jako sul!
Tak se hlaste
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 22 Led 2009 15:28
- Nahlásit
nika00
Díky za info. Zrovna Mel se nedávno ptala.
|