| Autor |
Zpráva |
suesie
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2006 13:11
- Nahlásit
dorfa
nám na rakovinu umřel pes, který sešral za celý svůj život tak 1kg granulí.
|
amandaa
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2006 13:16
- Nahlásit
pajinka, Syska, dorfa
ono treba brat aj do ubahy, co je to za rasu. ja mam doma tiez este jedneho, maleho, a uz stareho. toho tiez nenutim na granule lebo mu nechutia, ale velke premena a cistokrvni psi su o dost narocnejsi a nachylnejsi(mozno preto ze su preslachteni). som videla ten rozdiel lebo som mala dvoch. nas mali oriesok tomu nikdy nic nebolo. a jasne ze psa nenecham len na granuliach, ide mi o to aby naozaj nemal problemy s klabami.
|
dorfa
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2006 13:21
- Nahlásit
suesie já ale neříkám, že když bude pejsek žrát zdravě, že nikdy neonemocní, nebo, že bude imunní proti rakovině. To je jako u lidí.Lidi taky jedí normálně žádné granule a rakovinou onemocní. Mě také umřela fenka (6 let) na raka a granulí taky moc nesežrala.Nic není samospasitelný.
|
suesie
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2006 13:22
- Nahlásit
souhlasím s amandaa. Spousta čistokrevných psů, kdyby dostávala to co ti vořišci, tak by z toho měli průjem, nebo by zvraceli. Mají o dost citlivější zažívání. Samozřejmě, že to neplatí u všech.
|
dorfa
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2006 13:27
- Nahlásit
amandaa jednou mi na těchto stránkách někdo psal, že nemohu srovnávat psa s člověkem. Já si to nemyslím.Koukněte se večer na televizi.Polovina reklam bude zaměřena na kloubní výživu pro lidi (Chondroitin, Proenzi atd.) .Některým lidem se opotřebuje kloub dříve než jinými.Nikdo tady asi tak 60 let neumřel na podvýživu. Tak stravou to asi nebude.Ale genetika v tom bude hrát velkou roli, váha člověka taky. Takže u velkého plemene to bude taky váha psa a jeho genetické předpoklady k onemocnění kloubů. Nevhodnou stravou to můžu ještě zhoršit, ale rozhodně tomu pomocí granulí nemohu zabránit.
|
amandaa
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2006 13:36
- Nahlásit
dorfa
ja viem ze ked je to genetikou moc tomu nepomozem, ale so skusenosti viem ze sa o to treba postarat dobre stravou aby neboli neskor problemy, a este si treba uvedomit ze velka plemena rychlo rastu v com moze byt tiez problem. ked som mala predtym velkeho psa a ked mi ho malinkeho doniesli domov, tak mal strasne slabe zadne nohy a kazdy vravel ze ho budem musiet dat utratit do 3 rokov, strasne som sa bala a preto som mu davala vela pridavkov na klby, a pomohlo, zormel v podstate uz na starobu hoci mal aj ine zdravotne problemy, mal uz skoro 9 rokov. takze preto som zamerena na nohy a klby, bo viem ze na tom strasne zalezi. nepotrebujem drahe krmivo aby som sa mohla chvalit co psovi davam, a preto sa pytam na skusenosti, lebo ho tento krat nechcem krmit tabletkami,
|
amandaa
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2006 13:55
- Nahlásit
chvd
diky za tvoje info, a s ktorym mas dobre skusenosti??fakt mi zalezi hlavne na krme do tych 8smich mesiacov aby mi vyrastol dobre.
|
Zet
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2006 13:58
- Nahlásit
chvd
Nevím, jak Acana, ale Royal Canin sóju neobsahuje. Obecně sóju ve větším množství obsahují pouze nejlevnější krmiva jakožto náhražku živočišných bílkovin
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2006 14:03
- Nahlásit
Zet
no v RC, např. pro jezevce je obsažen sójový proteinový izolát.
|
dorfa
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2006 14:07
- Nahlásit
amandaa já to chápu.S velkýma plemenama nemám takové zkušenosti.A když si člověk půjde někam pro radu třeba k vetovi, tak i ten může být ovlivněn ekonomickým loby na prodeji těch nejvhodnějších granulí.Asi bych věřila tomu co mi radí chovatel.Když byl schopen odchovat dospělého jedince a ten pak zplodit štěňata tak mu chovný pes určitě prospívá. Ale časem pak člověk přijde na to, že nejlepší jsou vlastní zkušenosti. Tak hodně šťastných chvil se zdravím a prosperujícím pejskem.
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2006 14:11
- Nahlásit
Jinak k té soje - tohle jsem včera četla
Z krmiv, která obsahují sójový protein, se navíc prakticky nevstřebává vápník, protože fytany (fytáty, soli kyseliny fytové) ze sóji tvoří s dvojmocnými kationty, včetně vápenatého (Ca2+), nerozpustné sloučeniny. Tím je vstřebávání vápníku znemožněno. Při váznoucí kalcifikaci a osifikaci kostí z nedostatku vápníku je porucha biosyntézy kolagenu obzvlášť nebezpečná, protože kloubní chrupavky, kloubní pouzdra a vazy jsou za této situace mimořádně namáhány.
|
dorfa
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2006 14:13
- Nahlásit
chvdNO VIDÍŠ, TAK PRÁVĚ PROTO, ABY TOMU TAK V BUDOUCNU NEBYLO, NEMĚLI BYCHOM DO PSA CPÁT STÁLE STEJNOU ZKULICKOVANOU HMOTU VYROBENOU PREVAZNE Z ODPADNICH SUROVIN A OBOHACENOU KROME VITAMINU A MINERALU TAKE PLISNEMI A MRTVOLNYM JEDEM , tak s tím se nedá než souhlasit.
|
dorfa
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2006 14:17
- Nahlásit
fromeli o další důvod víc, proč raději věřit masu s přílohou, tvarohu, vajíčkům a všemu čím se cpem všichni.Velkému plemeni k tomu přidávat kloubní výživu a nespoléhat se na samospasitelné granule. Schválně kdo z vás je na sóje? Nebo makrobiotické stravě?
|
amandaa
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2006 14:30
- Nahlásit
dorfa
a zase si pri tej klbovej vizive, psom to nechuti
|
Pastelka
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2006 14:35
- Nahlásit
amandaa
Tak zkus třeba hodně uvařené vepřové nožicky. Vybereš z nich kosti, zbytek rozmixuješ a ta sulcovatá hmota pejskovi určitě chutnat bude.
|
dorfa
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2006 14:36
- Nahlásit
amandaa no ukaž mi někoho komu by chutnalo Proenzi (kloubní výživa)pro lidi.Dala jsem to své matce k Ježíškovi. Určitě to nejí pro chuť, ale pro zdraví.
|
amandaa
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2006 14:44
- Nahlásit
Pastelka
diky to mu isto budem robit, diky za typ
dorfa
no ved prave preto ze to nechuti a je zdrave som chcela zvolit kompromis, s tymi granulami, ze to bude chutne a bude to aj zdrave. neverim tomu ze vsetky granule su zle, mozno dake su marketingove, ale su aj testy na to takze fakt musia byt aj dobre, len ja niesom profik a podla zlozenia moc nezistim,
|
dorfa
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2006 14:57
- Nahlásit
amandaa určitě máš pravdu.Jak říkám sama mám doma Royal a Hillse, ale krmím převážně vařeným.Granule jsou jen doplněk k jinak rozmanité stravě. Problém je v tom, že žádný granule tu kloubní výživu asi úplně nenahradí. V těch pro velká plemena jsou zcela určitě namíchaný, ale v jakém množství to je otázka. Co vím tak majitelé velkých psů kloubní výživu psům dávají bez rozdílu čím krmí. Schválně si ověř množství těch výživných látek v kloubní výživě(chondroin,MMS atd.) a v denní dávce granulí.Jsem zvědavá k čemu dojdeš.
|
amandaa
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2006 17:30
- Nahlásit
no ste ma teda odradili od rc, ale bol tu vcelku dobry nazor na satisfaction, teda aspon nik nevravel o tomto krmive nic zle tak asi skusim to. fakt ste mi dost pomohli, isto je vela nazorov, ale ked vela ludi na jednu znacku nadava alebo ju nema rado asi to bude o niecom svecit
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2006 18:02
- Nahlásit
suesie
jen jestli ho nemají citlivé právě proto, že od štěněcího věku jsou na granulích
|
daliva
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2006 18:27
- Nahlásit
amandaa
Jestli můžu, důrazně varuji všechny chovatele a majitele velkých psů před RC! U svého prvního molosse jsem podlehla radám vetů-dealerů a prodejcům ve velkých zverexech a zakoupila RC Giant (jo, Zet, přesně tak - "mercedes mezi granulemi, nikdo jiný nemá verzi pro obří plemena atd. atd."), krmila plných 9 měsíců a strašně rychle nám vyrostlo dlouhonohé štíhlé psisko s odrovnanýma kloubama (no, tak odrovnanýma zase ne, genetika je naštěstí mocná - ale ten nález jsme zapřičinili jen a pouze nevhodnou stravou v době růstu). Pokud ses tedy rozhodla pro granule, vyber si takové, co nejsou moc nadupané energií - bílkoviny max.26%, tuky max. 15%. Prémium nebo superprémium je vcelku jedno (dle tvých možností), důležitá jsou tato kritéria - pejsek ti poroste pomalu, rovnoměrně a v pohodě. Dobré zkušenosti máme s EaglePack, Nutro Choice, Nutram a FirstMate.
Ale Large Breed verze už má téměř každá řada krmiv.
|
Rexxy88
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2006 21:15
- Nahlásit
Já zase na RC nedám dopustit.Náš pes měl matnou srst, celkově se mi nelíbil(krmila jsem ProPacem)a po přechodu na RC všechno zmizelo a krásně prospívá,a to krmíme touto značkou už několik let.Štěně mám teď taky na RC a má opravdu super lesklou srst.Chovám malá plemena,která mají i svoje plemenné speciální granule,ale ty se mi teda moc nezdály,zůstala jsem u RC mini.Jinak dobrý názpr mám ještě na Kronch granule,u nás poměrně neznámé a málo dostupné a s čím jsem spokojená nebyla,je Eukanuba.Hawk
|
dorfa
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2006 10:43
- Nahlásit
Granuleto je bezva jak se tady řeší s jakými granulemi jsou spokojení páníčkové. Důležitější snad je s čím je spokojený Váš pes. A ten kdyby měl možnost výběru tak by určitě měl raději tady doporučované prasečí nožičky než všechny ty super prémiovky.
|
Syska
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2006 10:50
- Nahlásit
No já si myslím, že kdyby opravdu záleželo na psech a kdyby uměli mluvit, tak by určitě byli spíš pro vařené. Vidím to na pejsuli, když jí dám samotné granule, čuchne, ošívá se, než začne žrát, když jí přidám konzervu do granulek (nebo cokoliv jiného), už se do toho pustí nadšeněji, no a pokud dám kupříkladu rýži s masem, tak to neváhá ani okamžik a dlabe. Osobně nejsem proti granulím, je to nenáročné, pokud není čas vyvařovat, nasype se do misky a hotovo. Určitě ale sem tam psovi přilepším vařeným, dívám se na to třeba tak, že se v týdnu odbývám instantníma polívkama a o víkendu se ráda dobře najím čerstvým navařeným....
|
amandaa
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2006 11:46
- Nahlásit
daliva
diky moc za radu, nieco take som potrebovala, ze preco nie alebo preco ano. na strankach vyrobcu su len tie dobre vlastnosti. je jasne ze kazdy pes reaguje inak, ale pokial je znacka s ktorou mozu byt problemy, racej od nej upustim.
dorfa
jo jo dorfa, mas pravdu. ale pes nevie co je prospesne, napr moj maly b´keby mohol zere len sunku, kosti a cokoladu, a viem ze tieto veci mu neprospeju. jasne ze to obcas dostane ale po kostiach ma naozaj bolesti niekedy a to nieje rozhickany na granuliach.
|
dorfa
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2006 14:32
- Nahlásit
Syska naprosto souhlasím. a,amandaa no hlavně, že to víš ty.Takže kostičku mu určitě nedáš, ale tu šunčičku bys občas mohla. Všichni víme co je pro nás zdravé a co méně, ale kdo z nás se tím řídí.Kdo z nás sní denně 400 gr. čerstvé zeleniny a 500gr ovoce atd. Hlavně, že u psů vytrvale sypem do misky granule, granule a zase granule a to s vyhlídkou, že pro ně přece děláme jen to nejlepší. To se mi nelíbí. Schovávat se za to, že ono to naše jídlo není pro pejska tak zdravé jako granule.
|
amandaa
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2006 16:55
- Nahlásit
dorfa
jasne ze mu dam aj tu suncicku a obcas aj cokoladu. a vpodstate skoro vsetko co jem aj ja lebo neodolam tomu pohladu, mne slo len o to ze okrem dobrot co potrebuje pre spravny rast. u nas si psi vzdy vyzobrali co chceli a ak nie, tak sme im doniesli. niesom zase za diety len mi zalezi aby nemal problemi ked bude rast. isteze ho nenecham len na granulich, ak bude to najtazsie obdobie za nim aj granule mu budem striedat aby nemal stale tie iste, aj konzervy dostane, a vzdy sa mu ujde aj cosi od nas. a ked ideme nakupovat vzdy sa vezme daka dobrota aj im. a nedavat granule vobec ale pripravky na klby, minerali, vutaminy este k tomu, tak to uz psi vobec nemaju radi.tie granule bude predsa lepsia volba
|
daliva
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2006 17:05
- Nahlásit
dorfa a syska
Já bych to neviděla tak černobíle - mám zkušenost s vařeným (resp. klasickým - dávám i syrové maso) i s granulemi a nedokážu říct jednoznačně, co je lepší. Po x letech snahy o vyváženou dobrou stravu jsem se ustálila na jakési kombinaci granulí a masité stravy a myslím (doufám), že jsem našla to pravé, co dlouhodobě vyhovuje všem mým psům (samozřejmě přizpůsobeno jejich individuálním nárokům). Zrovna ta šunka se mi dvakrát nelíbí (těch solí a konzervantů + uzení)...
Kdybych to brala podle toho, na čem si pes nejvíc pochutná a co si vybere, tak bych jednoho nechuťáka z naší smečky mohla pouštět na večeře do žumpy. Fuj, to tedy nevím, jak by prospíval!
aamanda
A jaké kosti dáváš - hlavně ne vařené. Já štěndům dávám jen chrupky a někdy jim jich trochu do masa namelu (dobrý přírodní zdroj kolagenu na klouby a kosti). Velkým dávám raději jen přímo pro psy určené (např. hovězí) anebo vepř. nožičky...
|
dorfa
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2006 08:09
- Nahlásit
chvd to bychom my měli jíst taky místo čokolády.Kdybychom se všichni řídili radami o zdravé výživě, tak bychom ztratili požitek z jídla a o to přece taky jde. Já vím, že čokoláda obzvlášť mléčná obsahuje trheobromin a ten je pro psy škodlivý, ale tady nikdo nemluví o tom, že by psovi dával 10dkg čokolády, ale o odloupnutém soustu.To opravdu nikomu neuškodí.A že ten tvaroh je zdravější o tom nemůže být pochyb, ale o to přece nejde.Stejně si myslím, že odepírat psovi všechno s takovou úzkoprsostí je přehnané.Kousek čokolády osladí život mě i tomu psovi. Moje 12 čuba se může po ní utlouct.A veter. jí to vůbec nezakazuje.Jeho názor je stejný jako můj.Každý má nárok na radost ze života a z požitků.
|
dorfa
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2006 08:16
- Nahlásit
daliva já to černobíle vůbec nevidím.Dá se říct, že s tebou souhlasím a krmím podobně jako ty. Nezatracuju granule ale taky je nepovažuju za samospasitelné. Pořádná flákota je ale pořád to nejlepší a nepřirozenější zažívání masožravce a všežravce a žádná granule jí nikdy plně nenahradí natož aby jí překonala. Když má pejsek pokazené trávení tak všechni hned vaříme kuřátko s rýží.Takže co je přirozenější k trávícímu ústrojí psa nakonce stejně všechni víme.
|