| Autor |
Zpráva |
gabifi
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2011 22:30
- Nahlásit
helps
takže vlastně chceš říct, že na CEA testech nezáleží
držím se zásady, že v životě a taky v medicíně nikdy není všechno úplně jasné. Beru CEA jako jeden z genetických parametrů chovu.
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2011 22:34
- Nahlásit
PesManie
Můžeš sem dát odkaz na ten web?
|
helps
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2011 22:34
- Nahlásit
PesManie
vzlhedem k tomu, ze majitelka chce delat klinicke ocni vysetreni stenatum, ikdyz vi ze vsichni budou prenaseci a smazala si navstevni knihu aby se nikdo nedozvedle ze fenka je CEA pozitivni/ ze matka jejich stenete je vlastne pozitivni (treba prave tohohle se chteli vyvarovat) tak se vlastne nic nedeje
čkej, že lže/nebo spíš mlží to souhlas, ale tohle přece není pravda... pokud někdo tvrdil, že bude krýt čistým psem, tak nebudou všichni přenašeči ale je to jedno ... máš pravdu, že by se mělo jednat na rovinu. a v Budějovicích znám taky snad jen samé šeltie s PP. a to že je jich tam dost... neříkám určitě se najde bez PP, ale převažují papíráci.
gabifi
to chápu
|
Tony
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2011 22:54
- Nahlásit
helps
podle webovek chce krýt gen. čistým psem - takže všechna štěňata budou klinická zdravá a přenašečí
|
MonSis
Člen |
# Zasláno: 28 Pro 2011 09:07
- Nahlásit
PesManie - majitelka fenky nic netají, pouze oznámila to, že je fenka opakovaně vyšetřená, s aktuálním výsledkem negativní, i když jako štěně byla pozitivní. Na tom nevidím nic špatného, dokonce si pro fenku vybrala psa, nejlepšího jakého mohla, takže štěňátka budou klinicky zrdavá, ale přenašeči, tedy žádná tragédie.
Z tohoto spojení bych si klidně štěně vzala.
Dále by Vás mělo zajímat a to je postatné - že Infinity byla vyšetřena OPAKOVANĚ - Tedy že ani ve třech letech netrpí colobomem, PRA, ani dalšími z 15ti možných očních onemocnění, což je super, protože jen velmi málo chovných zvířat je vyšetřováno opakovaně.
Nevidím jediný důvod, proč nechovat na CRD kvalitním zvířeti, když mu vyberu DNA čistého partnera. Horší je chovat na nevyšetřených zvířatech.
Nechápu, proč té holčině tak škodíte a pomlouváte ji. Protože ona, ve skutečnosti nic netají.
Nelze chovat jen na DNA CEA normal zvířatech - prostě z dlouhodobého hlediska ne. Navíc ani těch krycích psů - myslím těch skutečně kvalitních, moc není ani ve světě, my máme štěstí, že máme v ČR hned dva.
No, když si vyberu krycího psa v zahraničí, tak mám k dispozici jen fotku upraveného psa a výsledek DNA normal... Jenže to je málo. Zajímá mě, jaký je pes v povaze, jaké má sourozence, rodiče, prarodiče a potomky - má - li nějaké. Když je starší, zajímá mě, proč ještě potomky nemá - když tedy nemá.
Ono se taky může krásně stát, že si se zahraničním krytím taky dovezu alergii, srdeční vadu a jiné horší věci, protože potřebné info o těchto linií prostě nemám a majitelé psů taky nemusí poskytnout veškeré informace - hlavně, když přijede fena z babánistánu a majitel zaplatí v EURech za krytí. Takže raději na svou fenu, zvolím českého psa, kde mám o rodičích a sourozencích informací mnohem více.
Ale pokud víte o nějakém psu, s výškou 37 cm, plnochrupém,CEA DNA normal, MDR +/+, DKK 0/0, DLK 0/0 LP 0, staršího 8 mi let, opakovaně vyšetřeného na PRA ( bez nálezu ), bez alergií, S vyšetřeným srdcem, výbornou povahou, pracovní vlohou, se správným zaúhledním vpředu, i vzadu, rovným hřbetem, dlouhým krkem, správně neseným ocasem, pokud možno v blue merle, bi-blue, či bi barvě, z rodičů podobných kvalit, produkujícího potomky stejných kvalit, jako je plemeník sám, navíc bez vlivu USA krve - tedy v typu čistě anglickém, navíc přirozeně vitálním, prosím o sdělení jména takového psa a já za ním se svou fenou přijedu, i kdyby měl být na konci světa....
Pan Beránek je jen člověk, taky dělá chyby. Znám několik případů, kdy dal feně statut CRD - a DNA výsledek zněl Normal a skutečně je normal a i obráceně - prostá očních vad - výsledek DNA pozitivní. Genetické testy taky neříkají vždycky pravdu - z jedné firmy MDR -/-, ze druhé +/+.
PP nikdy nezaručí zdraví psa, ale zaručí, že si koupíte pouze plemeno, které chcete a jakýsi předpoklad. Kupujete živého tvora, ne mechanickou hračku.
|
PesManie
Člen |
# Zasláno: 28 Pro 2011 09:15
- Nahlásit
pokud někdo tvrdil, že bude krýt čistým psem, tak nebudou všichni přenašeč
Pokud je matka CEA pozitivni - ma obe alely spatne a otec zdravý a normal - obe alely dobre budou vsichni potomci prenaseci - od otce dobra alela, od matky spatna = prenasec (carrier), ktery ma jednu alelu spatnou a jednu dobrou.
web je pesmanie.cz - protoze je v testové podobe (vyvijen od srpna 2011) a provadi se zabezpeceni, mame blokovane IP adresy, a mezi povolene patri predevsim lidi co nam pomahaji a testuji, protoze je zde moznost hacknout webove stranky pomoci PHP i pres obycejny formular, cemuz se chceme vyhnout. Ale po dohode neni problem pustit par lidi po zadani IP adresy a tim jim povolit vstup na web. Vse jen na domluve (klidne na email viz vyse ). Uvitame kohokoliv.
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 28 Pro 2011 09:19 - Změnil/a: Vlčáčková
- Nahlásit
helps
v Budějovicích znám taky snad jen samé šeltie s PP. a to že je jich tam dost... neříkám určitě se najde bez PP, ale převažují papíráci.
S tímto nechci diskutovat, ale jen odplnit jednu okolnost, že v Rapšachu u Třeboně, což není tak daleko od Budějc, je nějaká Lenka Císařová, která seká šeltí bezpapíráky. Možná se tedy i po Budweisu budou nějací pohybovat.
Kdybys na ně narazila, nemohla by ses zeptat, jak jsou spokojení, jestli jsou pejsci zdraví a tak?
|
PesManie
Člen |
# Zasláno: 28 Pro 2011 09:21 - Změnil/a: PesManie
- Nahlásit
MonSis
neresi se problem jestli kryje CEA pozitivni nebo ne, to je trochu mimo misu. Pokud se nema za co stydet, a fenka je kvalitni stejne jako otec, tak nema duvod se stydet napsat ze je CEA pozitivni (jako to maji i jini co maji pozitivni psy v chovech). Predtim to na webovych strankach mela, nyni to zrusila. Proc asi? Vymazala navstevni knihu (potom co zde bylo mineno o CEA pozitivite a byla zde kladena otazka - mimochodem zustala bez odpovedi). Proc asi?
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 28 Pro 2011 09:21
- Nahlásit
PesManie
provadi se zabezpeceni, mame blokovane IP adresy, a mezi povolene patri predevsim lidi co nam pomahaji a testuji, protoze je zde moznost hacknout webove stranky pomoci PHP i pres obycejny formular, cemuz se chceme vyhnout. Ale po dohode neni problem pustit par lidi po zadani IP adresy a tim jim povolit vstup na web.
Tý brďo. Šeltiččí CIA!!!
|
PesManie
Člen |
# Zasláno: 28 Pro 2011 09:22
- Nahlásit
jo a k sheltiim Normal - doporucuji se kouknout na sever Evropy, tam je situace lepsi.
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 28 Pro 2011 09:23
- Nahlásit
PesManie
Nešlo by ten mail zopakovat?
|
PesManie
Člen |
# Zasláno: 28 Pro 2011 09:25
- Nahlásit
Tý brďo. Šeltiččí CIA!!!
to ani ne. A jelikoz to da fakt praci, neradi bychom, aby ta prace prisla behem par minut v niveč Ale kdyby nekdo chtel, tak se klidne domluvime. Fakt to uvitame.
|
PesManie
Člen |
# Zasláno: 28 Pro 2011 09:30
- Nahlásit
formular@pesmanie.cz
|
PesManie
Člen |
# Zasláno: 28 Pro 2011 09:44
- Nahlásit
A uz to tu resit nebudu. Veci se daly do pohybu takze diky alespon za tohle. A naposledy sdeluji ze lidi nezajima ze kryje pozitivni fenu (coz tady furt nekdo opakuje, ze to neni takovej problem, MonSis na to dokonce napsala slohovku -fakt se tu tohle neresi ), tady je problem ze UMYSLNE zatajuje CEA pozitivitu, maze to z webovych stranek, a maze navstevni knihu. A jinak si muze kryt klidne dva pozitivni psy to nikoho nezajima. At si pak majitele stenat vyberou, zda si vezmou po jedne pozitivni nebo dvou pozitivnich Ale takhle se to asi tezko dozvedi kdyz majitelka MAZE platne informace a nereaguje.
|
MonSis
Člen |
# Zasláno: 28 Pro 2011 10:11
- Nahlásit
PesManie - však se to majitel dozví z vyšetření, stačí si ho jen od chovatele vyžádat. Já to tedy u psa mám na jednom papíře ( od Beránka ) mám napsaný výsledek vyšetření ve štěněcím věku + výsledek vyšetření ve vyšším věku a z toho to vymazat nejde
Informací o CEA je už všude dost, jak v knihách, klubových magazínech, tak stránkách majitelů, chovatelů a klubů - i pro naprostého laika a jak si upraví někdo web, je jen a jen jeho věc, nemusí se nutně jednat o nějaké zatajování.
Já jen držím holčině palce, aby se tento vrh vyvedl a všem štěňátkům našla dobrý domov - což při otcových kvalitách, by neměl být problém.
|
gabifi
Člen |
# Zasláno: 28 Pro 2011 10:14
- Nahlásit
PesManie
majitelka zmíněné feny bude prodávat klinicky negativní štěňátka. Fenečka asi nemá genetický test, proto výsledek jejího štěněcího testu beru s rezervou. Pro mne je důležitější oční test na 3 letech, důvody napsala MonSis výše. Štěněčí testy nemají pro ostatní vady, jako katarakty, PRA a podobně, absolutně žádný význam. Tyto vady jsou na rozdíl od CRD progresivní = pes postupně slepne.
Nějak nechápu, o co vám jde.
|
PesManie
Člen |
# Zasláno: 28 Pro 2011 10:21
- Nahlásit
Informací o CEA je už všude dost, jak v knihách, klubových magazínech, tak stránkách majitelů, chovatelů a klubů - i pro naprostého laika a jak si upraví někdo web, je jen a jen jeho věc, nemusí se nutně jednat o nějaké zatajování.
Já jen držím holčině palce, aby se tento vrh vyvedl a všem štěňátkům našla dobrý domov - což při otcových kvalitách, by neměl být problém.
Ma naskenovany bonitacni list, pokud nezatajuje, muze naskenovat klidne i vysledek vysetreni oci (což kupodivu, k tem smaznutym datum taky neudelala). Opravdu nechapu, proc maze navstevni knihu a puvodni data, kdyz nikomu nic nezatajuje. A jasne, lidi si muzou vyzadat papiry atd. ale bohuzel tu porad u nekterych prevlada nazor (ne muj) ze chovatel z FCI preci musi mit jasne napsane i problemy (a ne ze tam o nich nebude zminka, kdyz treba o tehle fene ví snad 70procent lidi od sheltii, ze je pozitivní stejně jako její sestra). Takhle se to totiz dostalo ke mne - stylem jak si muze nekdo zamaznout pozitivniho psa. A uz fakt no comment. Spravný chovatel má mít veškeré info na webovkách když ho to prezentuje, Svodová ma taky napsáno CEA CRD a mají to i jiní.
|
helps
Člen |
# Zasláno: 28 Pro 2011 10:28 - Změnil/a: helps
- Nahlásit
PesManie
Pokud je matka CEA pozitivni - ma obe alely spatne a otec zdravý a normal - obe alely dobre budou vsichni potomci prenaseci - od otce dobra alela, od matky spatna = prenasec (carrier), ktery ma jednu alelu spatnou a jednu dobrou.
Já sem včera byla asi už úplně mimo
Se omlouvám, nějak nevím proč sem si myslela, že je matka carrier... a nedošlo mi, že vlastně řešíme, že je pozitivní
Tak v tom případě už vůbec nechápu proč krýt "velmi dobrou"/průměrnou fenu a ještě k tomu pozitivní. Snad má ten jedinec něco přinést do chovu, když už se kryje pozitivní.
MonSis
Dále by Vás mělo zajímat a to je postatné - že Infinity byla vyšetřena OPAKOVANĚ - Tedy že ani ve třech letech netrpí colobomem, PRA,
myslíš klinicky opakovaně jo? tak to nás opravdu zajímá....
Vlčáčková
Kdybys na ně narazila, nemohla by ses zeptat, jak jsou spokojení, jestli jsou pejsci zdraví a tak?
hele oni jsou tady asi v okolí či skoro přímo v ČB snad dvě nebo tři "chovatelky" s PP. takže většina štěňat má papíry. Zatím sem nepotkala asi bez PP. Navíc co by mi mohli říct o jejich zdraví? Tak možná aktuální stav, ale to by asi stejně nic nevyřešilo
MonSis
Ale pokud víte o nějakém psu, s výškou 37 cm, plnochrupém,CEA DNA normal, MDR +/+, DKK 0/0, DLK 0/0 LP 0, staršího 8 mi let, opakovaně vyšetřeného na PRA ( bez nálezu ), bez alergií, S vyšetřeným srdcem, výbornou povahou, pracovní vlohou, se správným zaúhledním vpředu, i vzadu, rovným hřbetem, dlouhým krkem, správně neseným ocasem, pokud možno v blue merle, bi-blue, či bi barvě, z rodičů podobných kvalit, produkujícího potomky stejných kvalit....
Klidně svojí fenku nakryjte čím chcete jací jsou teda podle tebe ti dva super úžasní psi v ČR? já jen když máš takové nároky, tak kteří jsou podle tebe tak super.
gabifi
majitelka zmíněné feny bude prodávat klinicky negativní štěňátka. Fenečka asi nemá genetický test, proto výsledek jejího štěněcího testu beru s rezervou. Pro mne je důležitější oční test na 3 letech, důvody napsala MonSis výše. Štěněčí testy nemají pro ostatní vady, jako katarakty, PRA a podobně, absolutně žádný význam. Tyto vady jsou na rozdíl od CRD progresivní = pes postupně slepne.
Nějak nechápu, o co vám jde
No počkej ale tak pokud nemá genetický test, tak k čemu má jako sloužit klinické vyšetření ve 3 letech? Dyť to přece nic neznamená. Nebo se pletu a má vyšetřeno PRA i geneticky? To by byla jiná potom.... samozřejmě souhlas, že PRA je horší a mělo by být vyšetřeno taky.
|
gabifi
Člen |
# Zasláno: 28 Pro 2011 10:34
- Nahlásit
PesManie
Spravný chovatel má mít veškeré info na webovkách když ho to prezentuje
docela bych ocenila odkaz na webky, kde majitel přiznává vady svého psa/feny. Teď nemyslím slabé CRD, ale například špatnou kohoutkovou výšku, špatně nasazený ocas atd.
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 28 Pro 2011 10:35
- Nahlásit
helps
Navíc co by mi mohli říct o jejich zdraví? Tak možná aktuální stav, ale to by asi stejně nic nevyřešilo
No šak! Paní chovatelka nějak podivně (ne)řešila kýlu štěnda, které prodala. Že prý v Budějkách to operují za 300, tak jak to, že vet. nových majitelů chce (teď nevím) 1500 nebo víc. Atd. Prostě každý si tvrdil své a na domluvu nedošlo, oni psa vrátit už nechtěli, tak si to řešili po svojí linii. Tak prostě by mě zajímalo, jestli někdo nemá podobné zkušenosti.
|
gabifi
Člen |
# Zasláno: 28 Pro 2011 10:37 - Změnil/a: gabifi
- Nahlásit
helps
tak k čemu má jako sloužit klinické vyšetření ve 3 letech
genetika na katarakty neexistuje a u PRA je zatím dostupných jen pár genetických testů. Náš klub před časem posílal krev psa slepého díky PRA na dostupné PRA testy do Optigenu. Byly negativní, jednalo se o jiný typ PRA.
|
helps
Člen |
# Zasláno: 28 Pro 2011 10:41
- Nahlásit
Vlčáčková
No to víš, to se vůbec nedivím, že bůhví jaká množitelka má takové praktiky..
gabifi
jo já vím, že ty testy nejsou taky u PRA zrovna za a) nic levného b) moc vypovídající dyž jich je jen pár. Ale tak když byla fena jako štěně klinicky pozitivní, její sestra je taky postižená... tak já nevím o čem mluvíte? že se jako ve třech letech zázračně vyléčila? dyť to psala i Biluš, že ve třech letech už je klinický test k ničemu, má se dělat ve věku do 7mi týdnů.... vy mě všichni teda motáte hlavu, já už to řešit nebudu. ať si holčina množí co chce
|
PesManie
Člen |
# Zasláno: 28 Pro 2011 10:42
- Nahlásit
Teď nemyslím slabé CRD, ale například špatnou kohoutkovou výšku, špatně nasazený ocas atd.
Důležitější je zdraví ne? Nebo snad může slepej pes běhat agility? To ten s přerostlou výškou může
Pokud stavíte vystavy a vzhled nad zdraví. . . .hmmmm
Navíc co by mi mohli říct o jejich zdraví? Tak možná aktuální stav, ale to by asi stejně nic nevyřešilo
No šak! Paní chovatelka nějak podivně (ne)řešila kýlu štěnda, které prodala. Že prý v Budějkách to operují za 300, tak jak to, že vet. nových majitelů chce (teď nevím) 1500 nebo víc. Atd. Prostě každý si tvrdil své a na domluvu nedošlo, oni psa vrátit už nechtěli, tak si to řešili po svojí linii. Tak prostě by mě zajímalo, jestli někdo nemá podobné zkušenosti.
to je taky smutné Ony i ceny kastrace se pohybují po různu. Od 1500 (u malého psa teda) po až 5tisic (u velkého) a možná i víc.
|
PesManie
Člen |
# Zasláno: 28 Pro 2011 10:47
- Nahlásit
Indicie Blue (sestra Infinity) je CEA pozitivní, velmi špatně vidí, dokonce to hraničí až se slepotou. Je přerostlá - 42cm v kohoutku, ma stojaté uši - nemá klopené. Občas se bojí - pravděpodobně spojeno i se špatným zrakem.
Bratr Inflagranti - taky bojácnější, uši nahoře, naštěstí dle klinického vyšetření CEA negativní stejně jako bratr Impuls.
Matka Blueberry Shandi Balambi - bojácná, po porodu se jí pravidelně staví uši a chovatelka je musí lepit.
Nevím jestli je v tomhle rodě o co stát
|
MonSis
Člen |
# Zasláno: 28 Pro 2011 10:52
- Nahlásit
PesManie - na nově vznikající projekt jsem zvědavá, ale příliš důvěry ve mě zatím nebudí. Stejné info, na co máte dotazník, najdu v každé knížce s fotečkama.
Ke každému plemeni by se měl vyjádřit především odborník - chovatel - dlouholetý, s pravidelnými kvalitními odchovy, , popsat i obrázkově exteriér, popsat obrázky s vadami ( tento pes má strmé úhle, tenhle špatné nasazení uší ), měl by se zapojit veterinář ( dědičné vady každého plemene - klidně od vícero odborníků a opět s fotkama vad, včetně procent postižené populace ) a trenér ( podle plemene psa - např. Agi, TART, DD, pasení ), až poté hledat informace od majitelů - pak takový web, má smysl.
Takhle můžu napsat jen samá pozitiva/negativa podle toho, co doma mám, nebo co mají u sousedů. Podle čeho budete porovnávat, že Vám někdo naspal pravdu, nebo lež ?
|
gabifi
Člen |
# Zasláno: 28 Pro 2011 10:53
- Nahlásit
PesManie
jistě že stavím krásu svých dětí a psů nad jejich zdraví, to je snad přirozené ne?
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 28 Pro 2011 10:53
- Nahlásit
helps
Kdybys narazila na štěnda od Elišky Čurdové, mohla by ses taky zeptat na spokojenost?
Jsem děsnej čmuchal, viď?!
|
PesManie
Člen |
# Zasláno: 28 Pro 2011 10:54
- Nahlásit
Ale to je na každém co množí a chová. A je to každého věc. Co není zakázano je povoleno. Je to chyba i klubu chovatelů. Myslím, že se množej u nás horší psi, kde není vůbec o co stát a se kterýma se ani nepracuje (takže se neví co v nich přesně je a nejsou tolik lidem na očích). My bojujeme jen za lepší informovanost. Pokud si i po této informovanosti majitel vezme štěňatko potom a tom psu, je jeho volba. Ale ať ví všechno a nedostává jen půlčí informace.
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 28 Pro 2011 10:56
- Nahlásit
PesManie
Ony i ceny kastrace se pohybují po různu. Od 1500 (u malého psa teda) po až 5tisic (u velkého) a možná i víc.
Ty bláho . Malého nechávám kastrovat cca za 400,- až 600,- za velkého (opravdu velkého, křížence novofulanďáka) s tím, že jednu kulku lovili z břicha jsem platila 800,- . Tvoje ceny by mě teda zruinovali
Důležitější je zdraví ne? Nebo snad může slepej pes běhat agility? To ten s přerostlou výškou může
Tak zdraví samozřejmě důležité je, o tom žádná. Nicméně pokud kupuju psa s tím, že kohoutková výška plemene je max 35 cm a najednou z něho mám cosi téměř tak velkého jako německý ovčák tak moc happy nebudu
Spravný chovatel má mít veškeré info na webovkách když ho to prezentuje,
V souvislosti s tím, že svoje webky tajíš líp než to zmiňovaná CIA zní tohle prohlášení dost odvážně
|
PesManie
Člen |
# Zasláno: 28 Pro 2011 10:58
- Nahlásit
Ke každému plemeni by se měl vyjádřit především odborník - chovatel - dlouholetý, s pravidelnými kvalitními odchovy, , popsat i obrázkově exteriér, popsat obrázky s vadami ( tento pes má strmé úhle, tenhle špatné nasazení uší ), měl by se zapojit veterinář ( dědičné vady každého plemene - klidně od vícero odborníků a opět s fotkama vad, včetně procent postižené populace ) a trenér ( podle plemene psa - např. Agi, TART, DD, pasení ), až poté hledat informace od majitelů - pak takový web, má smysl.
Přesně takový děláme sbíráme info od majitelů psů viz http://psiformular.wz.cz/ (muzes ho taky vyplnit ) a články o plemenech budou formou rozhovoru s chovately. Nikdo z nás není tak dobrý a tak znalý aby si troufl napsat článek o nějaké rase, nemoci nebo sportovnimu odvětví bez informovanosti odborníků s mnohaletými zkušenostmi a lidmi z praxe.
|