| Autor |
Zpráva |
Tony
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2011 16:15
- Nahlásit
gabifi
u kolií nevím, u šeltií si myslím, že těch normal, příp. Carrier psů je docela dost
problém je, že ta fena kvůli které tahle diskuze začala, kromě toho, že by měla být klinicky pozitivní, nebude příliš chovatelsky cenná asi ani z jiných úhlů pohledu...
|
Tony
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2011 16:17
- Nahlásit
Vlčáčková
jo na šelťuchu jsem dostala pozvánku na voříškyjádu, že má velkou šanci vyhrát - upřímně mě to potěšilo, to že se líbí, co si budem povídat, já ji taky někdy říkám, že je stejně vořech.
|
gabifi
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2011 16:29
- Nahlásit
Tony
helps
ono trošku problém je spojení CEA plus MDR1, pak se statisticky dostaneš někam, kde budeš muset použít pozitivního psa, pokud nechceš sáhnout po 100 x použitém normal/normal nebo aspoň normal/carrier.
U šeltií a KK je ještě třeba počítat s problémy s extrémním přerůstáním kohoutkové výšky.
Čili: jestli někdo chová na CEA nebo MDR1 postiženém psovi, není automaticky nezodpovědný hajzlík. Jenom tancuje na tenkém ledě chovatelství.
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2011 16:36 - Změnil/a: Vlčáčková
- Nahlásit
Tony
Jo, jo. Potěší, když má člověk plemínko a ono je považované za vořecha
Mě to nevadí, pes jako pes, hlavně že je kámoš.
Na mě byli většinou lidi hodní. Dvě babky byly naprosto rozkošné, když mě zastavily na ulici a že mám takové veselé psy. A prý že ne povahou, ale vzhledem. Astřička hned říkala, že ona je veselá i povahou a nutně hned potřebuje podrbat za uchem a na prdýlce...
|
gabifi
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2011 16:53
- Nahlásit
URL
v půlce prosince jsme byli v O2 aréně na Appassionatě, moc se mi to líbilo
|
helps
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2011 17:02
- Nahlásit
gabifi
ono trošku problém je spojení CEA plus MDR1, pak se statisticky dostaneš někam, kde budeš muset použít pozitivního psa, pokud nechceš sáhnout po 100 x použitém normal/normal nebo aspoň normal/carrier.
To jo, ale zase CEA je podle mě mnohem závažnější. Asi je to jen věc názoru, ale pokud je pes postiženej MDR (respektive má ten gen), tak sice blbé, musí bejt čék opatrnej, ale zas to nevidím jako takovou tragédii. Kdyby mi měl pes v sedmi letech ztrácet zrak a postupně oslepnout, tak to je pro mě problém velkej. Jinak ale chápu, zas je pravda, že jsou různí plemeníci, kteří se střídají pořád dokola, mají potomky kam se podíváš a pak je to zas těžké v jiných ohledech. Jen dodám, že já sem samozřejmě největší lajka Pro mě je affected jedinec v chovu nepředstavitelnej problém, ale jak jste tu poznamenaly, někteří na nich chovají.
Jůůůůůů appasionata.... byla jsem tam před pár lety taky, naprosto nádhernej zážitek ) věřím, že to mají rok od roku lepší.
|
gabifi
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2011 17:28
- Nahlásit
helps
Kdyby mi měl pes v sedmi letech ztrácet zrak a postupně oslepnout, tak to je pro mě problém velkej
CEA je ve vyšším věku psa většinou klinicky nezjistitelný. To ale taky znamená to, že normálně vidí. Proto se dělají testy u 6 až 7 týdenních štěňat. CEA postihuje každé oko jinak, mít stejně postižené obě oči a navíc slepé (díky CEA) je statisticky málo pravděpodobné. Kromě CRD se mezi příznaky CEA počítají i kolobomy, odchlíplá sítnice a spol. Do jaké míry mají tyto vady, které v extrému vedou k slepotě (většinou jenom jednoho oka) něco společného s CEA, to nikdo neví a nikde se o tom nepíše. Odchlíplou sítnici na jednom oku měl i můj extchán a gólie on určitě není - není tak fajn a elegantní
Kolobomy můžou mít i CEA normal psi. CEA je dost složitý problém a čím víc se o něm snažíš naučit, tím víc ti není jasné, vo co vlastně u těch testů CEA go.
|
helps
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2011 18:26
- Nahlásit
gabifi
takže vlastně chceš říct, že na CEA testech nezáleží? a že nějaká slepota není vůbec pravděpodobná, tak je to jedno?
Já sleduju, že ty to máš šechno naštudovaný a zmáknutý, tak se ptám no...
|
PesManie
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2011 18:29
- Nahlásit
V podstatě jde o to, že jsme propagatory papirovych psu. Nejsme chovatele. Jsme propagatori. Vysvetlujeme lidem, ze koupit papiroveho psa z chovatelske FCI stanici je lepsi nez koupit psa v mnozirne. Pokud se na Vas obrati lide, co si chteji koupit pp psa a zjisti ze slecna co mela klinicky test pozitivni najednou nic nenapise a ma negativni ve trech letech (coz nic neznamena) a ptaji se, tak k cemu to je? kdyz i FCI chovatele lzou? tak tezko asi obhajite papiraky kdyz nekdo nastrika rotvikovi bilou lysinku cernou barvou aby ho prodal jako chovnýho nebo kdyz slecna ktera vi ze ma pozitivniho psa a ma o tom doklad si napise ze pes je negativni, kdyz vysetreni po sedmi tydnech je k nicemu? Neresi se otazka zda kryje pozitivni fenu (je spousta pozitivnich v chovech, ale vetsina chovatelu tam nema napsano CEA negativni), resi se otazka proc lze a nenapise jasne ze Infinity je CEA pozitivni aby si budouci majitele sami rozhodli zda-li si vezmou po tehle fene nebo ne. .
|
PesManie
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2011 19:02
- Nahlásit
A ano, radsi CEA pozitivitu nez epilepsii a rakovinu. ALe tohle si vy nevybirate. Vy jedine co muzete ovlivnit je to ze se vyvarujete chovum kde se epilepsie vyskytuje a vezmete si psa po DNA normal rodicich se super povahou. Ale epilepsii a rakovinu stejne jako dalsi veci ten pes muze mit taky a k tomu jeste, diky temto lidem, kteri posilaji od chovu tzv. negativni jedince /ale moc dobre vedi, ze jsou minimalne carrier/, muzete mit CEA pozitivniho spatne vidiciho psa. A bohuzel, lide co jdou koupit stene seltie (a dalsi rasy)/jak jsme z naseho dotazovani zjistili/ koukaji zdali pes je negativni (dle klinickeho vysetreni) protoze chovatele reknou ze oba psi jsou negativni a neni se ceho bat. Proste maji vysetreni oci a nazdar. A budouci majitele to uz nesetri. Sverili se prece FCI chovateli. Proto PesManie vysiluje - protoze neco nekomu vysvetlujete a potom se na nas sesypou dotazy, jak muzeme propagovat neco, kde vidime, ze je stejnej bordle jako v bezpapiracich (za mnohem mensi cenu).
|
Shelticka
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2011 19:06
- Nahlásit
PesManie
proc lze a nenapise jasne ze Infinity je CEA pozitivni
tak se jí zeptej ne? jak my to máme vědět...
|
PesManie
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2011 19:11
- Nahlásit
slecna byla dotazana od jedne slecny v navstevce a navstevni kniha byla nasledne na to smazana. Jeste neco?
|
Tony
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2011 19:23
- Nahlásit
PesManie
Tak snad i FCI chovatelé jsou jenom lidé - takže budou mezi nimi lidé slušní a neslušní, naivkové i lháři. A kdo je tak naivní a myslí, že nějaký papír bude něčeho 100% zárukou, tak tomu nemá cenu cokoli vysvětlovat.
Co se týká té slečny - opakuji ona (bohužel) nikde nelže - pouze nepíše celou pravdu. Já když jsem si šla kupovat šeltii (pro kterou mělo být hlavním životním cílem mazlení na gauči - nekamenujte mě ), tak jsem tehdy oči taky tak neřešila a soustředila se spíše na povahu. Vzhledem k tomu, že jsem fenku kupovala za nižší cenu, než paní Svobodová prodávala tehdy pozitivní Infinity, tak jsem to tak brala.
Komu na zdraví či etice záleží, ten si zjistí, jak to s nemocemi je a jejího psa buď nekoupí nebo koupí za odpovídající cenu. Nemyslím se, že by tento případ měl zásadní vliv na rozvoj chovu bez PP šeltií u nás...
|
PesManie
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2011 19:55
- Nahlásit
Mimochodem, jakou akci na podporu papíráků a proti množírnám jste dělali? To mě docela zajímá
jsme skupinka lidi informatiku a z chovu psu, z casopisu atd. programujeme webove stranky a spolupracujeme s vybranymi chovateli na podpore. Zajimame se o chov v cizich zemich, ktery nam je tady v Cechach bohuzel vzdaleny. Ackoliv dotazani chovatele prijali vyvoj tohoto webu vseobnecne kladne s tim, ze se konecne promluvi o pravde, protoze se snazime ziskavat data nejen od lidi od psu ale taky od uradu, lidi z nemocnic apodobne napr. o pokousani psu bez pp a s pp, neni nas v poctu ani dvacet, kteri by mohli venovat vyvoji webu (z hlediska IT, protoze na clanky apodobne je lidi nastesti dostatek) takovyho casu a navic bez jakehokoliv naroku na odmenu, kdyz to pak nekolik chovatelu takhle znici. Oni se totiz spatne zpravy hodi do rukou mnozitelum a pak pp ztraci smysl. Ackoliv je hodne psu mezi psimi nadsenci kteri do toho vidi, jejich porad stale moc a nekolikanasobne vic mezi lidmi, kteri do toho nevidi. A my bysme skutecne radi podporili lidi, co do toho nevidi, ale chteji pp psa a priplati si za nej. Ale taky je chceme pred temihle ochranit.
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2011 20:03
- Nahlásit
PesManie
Dík za vysvětlení. Je to samozřejmě chválihodná práce, bohužel si myslím, že zcela zbytečná . Nechci ti nijak brát elán a iluze, jenom si myslím, že v dnešní době je všechno otázka peněz. A co můžou lidi koupit levněji, to prostě levněji koupí a jakýkoliv argument jde mimo mísu
|
Tony
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2011 20:18
- Nahlásit
Biluška
no u šeltií je naštěstí rozdíl v ceně PP a bez PP poměrně malý - což si myslím, je taky jediný důvod - proč převažují PP psi.
|
PesManie
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2011 20:19
- Nahlásit
Dík za vysvětlení. Je to samozřejmě chválihodná práce, bohužel si myslím, že zcela zbytečná . Nechci ti nijak brát elán a iluze, jenom si myslím, že v dnešní době je všechno otázka peněz. A co můžou lidi koupit levněji, to prostě levněji koupí a jakýkoliv argument jde mimo mísu
Ano i ne S uspechem mohu rici, ze jsme již nekolik lidi kolem nas premluvili na papiraky, ikdyž měli dlouhá léta bezpapirove psy. Velmi si toho važíme.
A pravda je takova, že tady v Cechach je to mozna zbytecna prace, nicmene jsme velmi radi, ze za hranicemi CR neni. Jak jsme zjistili, chybi osveta, lidem nedochazi co se deje, proc by meli vziti "vystava" namisto "psa na zahradu", nechapou ze papirového rotvíka mohou koupit jiz od sedmi až osmi tisic (třeba s vadou barvy), zatímco bezpapiroveho za pet tisic. Stejne jako tu chybi osveta, ze i na papiraky si lide musi davat pozor. Takze tuto praci, kterou delame ve volnem case a vyvijime web s pomoci dalsich nadsencu skutecne jako zbytecnou nevidime. Spis nam to da dalsi moznost ukazat i na spatne FCI chovatele a podporit tak ty kvalitni, nejen ohledne zdravi ale i ohledne povah a socializace stenatek a "servisu" pro majitele.
|
Tony
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2011 20:23
- Nahlásit
PesManie
no pořád nechápu o co všechno jde - přijde mi, že jste si toho vzali na starosti poměrně hodně, že se pak dělá všechno a pořádně nic
(nemyslím to ve zlém, je to boj s větrnými mlýny), činnost chválihodná, ani já nemám nic proti upozornění na Infinity (když já sama nenašla odvahu/potřebu) tuto situaci pustit do světa. Ale tím, že si tu smlsnete na jedné osobě, která má v úmyslu produkovat ZDRAVÉ přenašeče (a co vy víte, třeba na tuto skutečnost budoucí majitele upozorní). Tím chovu s PP moc nepomůžete, protože jak u PP, tak u bez PP se dějí větší svinstva než to, že někdo nedá na web jedno vyšetření.
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2011 20:25
- Nahlásit
PesManie
jj, jen v tom pokračujte. Mě se celkem osvědčil argument, že by si u ťamanů nekoupili např. televizi, nebo ledničku. U těch drahých věcí chtějí prostě značku. Tak proč jsou ochotni vyhodit pět-šest tisíc za neznačkového psa. Proč nechtějí značkového. Docela to zabírá. I když stoprocentní to taky není
Tony
no u šeltií je naštěstí rozdíl v ceně PP a bez PP poměrně malý - což si myslím, je taky jediný důvod - proč převažují PP psi.
jj, to je moc dobře.
|
PesManie
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2011 20:27
- Nahlásit
no u šeltií je naštěstí rozdíl v ceně PP a bez PP poměrně malý - což si myslím, je taky jediný důvod - proč převažují PP psi. zjistili jsme, že je opravdu velké mnozstvi sheltii bez PP, nicmene jsou to predevsim lidi, kteri je maji doma, nechodi s nimi na zavody, nezverejnuji je nijak a jelikoz se posledni doubou stava ze sheltie oblibeny pejsek pro duchodce (snad se nikoho timto nedotknu) a nejsou tedy tolik videt, protoze duchodci nepouzivaji internet v takove mire, nejsou na facebook apodobne, tak to vypada, ze tito psi jsou prevazne papiroví. Nicmene pravde diky tomu, ze si vetsina lidi mysli, ze stenatko stoji i 10 a vice tisic, neuvedomuji si, ze dat 4tisice (což za bPP sheltii klidne date) je vlastne velké mnozstvi penez pri porovnani s cenou PP.
|
Tony
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2011 20:31
- Nahlásit
PesManie
no tak to teda nevím kde žiju, protože u nás na sídlišti potkávám cca 10 šeltií (z toho skutečně několik u důchodců), téměř všechny rodinní mazlíci bez výstavní či sportovní kariéry a všechny do jedné jsou PP.
|
helps
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2011 20:31
- Nahlásit
PesManie
koukaji zdali pes je negativni (dle klinickeho vysetreni) protoze chovatele reknou ze oba psi jsou negativni a neni se ceho bat. Proste maji vysetreni oci a nazdar. A budouci majitele to uz nesetri
no to je bohužel pravda.... a přiznám, že ani já sem neřešila a netušila, že krom klinických testů štěňat je potřeba dělat i genetické... a podle nich se řídit.
Ale Tony má pravdu v tom, že ta holka teda nelže, akorát neříká celou pravdu - může napsat, že má klinicky negativní fenu, ale samozřejmě je zásadní info, že to testovala až ve třech letech no.... spíš mě zaráží, že dneska lidi chovají na úplně průměrných zvířatech, nevím proč. ta její fenka není nic moc.
Jinak souhlas, že osvěta chybí.... nedávno mi paní povídala, že jejich jorkšírek nemá PP, protože PP dostalo jen pár pejsků z vrhu. Takové ty kecy o nadpočetnosti. A lidi prostě to těm chovatelům věří no... Je zajímavý, že při výběru mobilu, televize, foťáku atp. lidi řeší každou maličkost a krávovinu a při výběru psa vezmou první co vidí.
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2011 20:33
- Nahlásit
PesManie
Trochu OT, ale pro oživení - kdysi na některé výstavě k nám přišel pán, moc se mu líbili naši psi tak se s náma dal do řeči. Mimo jiné se svěřil, že mají doma bezpapírovou šeltii, ale že asi nalítli a asi je křížená, bo je děsně velká. Měla tehdy tuším nějak čtyři měsíce a měřila prý 65 cm. Nakonec jsme se teda dopátrali, že to pán neměřil v kohoutku, ale maximální výšku (špičky uší ) . Ovšem i tak je to šíleně moc. Pochopitelně chtěli ušetřit, na výstavy nikdy jezdit nebudou, papíry jsou jim na nic, bla bla bla... Jsem se schválně zeptala na cenu. Prý za ni dali 6000,- . Když jsem mu řekla, že ta malinká zrzka co se mu tak moc líbí stála 4000,- tak vypadal, že ho odvezou na koronárku . Jo, za blbost se holt platí....
|
Tony
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2011 20:47
- Nahlásit
helps
no jorkšírci a jejich "chovatelé" to by bylo na samostatnou kapitolu, no jo, kde je poptávka...
|
PesManie
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2011 20:47
- Nahlásit
no pořád nechápu o co všechno jde - přijde mi, že jste si toho vzali na starosti poměrně hodně, že se pak dělá všechno a pořádně nic
(nemyslím to ve zlém, je to boj s větrnými mlýny), činnost chválihodná, ani já nemám nic proti upozornění na Infinity (když já sama nenašla odvahu/potřebu) tuto situaci pustit do světa. Ale tím, že si tu smlsnete na jedné osobě, která má v úmyslu produkovat ZDRAVÉ přenašeče (a co vy víte, třeba na tuto skutečnost budoucí majitele upozorní). Tím chovu s PP moc nepomůžete, protože jak u PP, tak u bez PP se dějí větší svinstva než to, že někdo nedá na web jedno vyšetření.
Uprimne, tak se to vsechno povolovalo doted, spatna informovanost a dopadli jsme tak, ze se rodi obcas slepí psi, povahove strasni a lidi se diví ze je to papirak. Naposledy rikam: nejde o to upozornit na zdrave prenasece (tech je v chovu hodne stejne jako CEA pozitivnich), jde o to upozornit na to, co udelaji chovatele pro to, aby si od nich kdosi koupil stene a informovat tak nove kupujici, aby predesli problemum. Nejsme vsudy pritomni, ale je spousta jinych co problemy vidi a nechaji to tak byt. Pokud clovek lze v CEA pozitivite (ktera se da CEA DNA Normal psem vychytat) a coz neni takovej pruser jako jine nemoce, kde ma clovek jistotu, ze v nicem jinem uz nelze?
no tak to teda nevím kde žiju, protože u nás na sídlišti potkávám cca 10 šeltií (z toho skutečně několik u důchodců), téměř všechny rodinní mazlíci bez výstavní či sportovní kariéry a všechny do jedné jsou PP.
to by nas take zajimalo.
můzete zaslat blizsi info na psiformular@pesmanie.cz
Takze dekuji za vsechny komentare, a krom toho ze vlastne pes CEA pozitivni je bran za CEA negativni, ma to byt FCI chov pod mezinarodne chranenou stanici (jooo, zni to fakt uzasne) a lidi se pak asi dozvedi /vzlhedem k tomu, ze majitelka chce delat klinicke ocni vysetreni stenatum, ikdyz vi ze vsichni budou prenaseci a smazala si navstevni knihu aby se nikdo nedozvedle ze fenka je CEA pozitivni/ ze matka jejich stenete je vlastne pozitivni (treba prave tohohle se chteli vyvarovat) tak se vlastne nic nedeje
|
Tony
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2011 20:58
- Nahlásit
PesManie
ještě jednou říkám - taky s jejím postupem nesouhlasím - a neschvaluju ho, koupi od ní bych určitě rozmluvila (pokud ovšem budoucím majitelům neřekne pravdu narovinu). A když jsem zjistila, že chce krýt, tak mě to naštvalo. Jenže problém je to - že ona nikde nic neporušila .
Co vás zajímá? Město kde žiju?
|
Tony
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2011 21:00
- Nahlásit
Myslím, že to můžu i zveřejnit - Hradec Králové (ještě znám několik dalších šeltií v HK a všechny s PP), opravdu nevím ani o jedné a to se s lidmi, kteří je mají také, na ulici často zapovídám a bavíme se i odkud že psy máme.
|
PesManie
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2011 21:08
- Nahlásit
mesto, nebo jmena sheltii, jakekoliv info oprava emailu:
formular@pesmanie.cz
Tak prakticky to, že nedava uplne info o psovi a UMYSLNE /to je na tom asi to nejdulezitejsi/ nerika vse (take hezky receno), predevsim veci, ktere mohou budouciho majitele stenete poskodit, neni zrovna v souladu CMKU a dalsich. Ale mate pravdu, nechme toho. Verim ze budoucim zajemcum se dostane vcas upozorneni a ze se budou moci sami rozhodnout.
|
PesManie
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2011 21:10
- Nahlásit
Děkuji, velmi na to pomuze.
|
Tony
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2011 21:21
- Nahlásit
PesManie
tak město jsem zveřejnila - psát jména asi nemá smysl, ale převažují známé, středně velké chs nebo drobné chs s jednou fenkou.
|