Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Pes a paragrafy / myslivost?
<< . 1 . 2 . 3 . 4 . >>
Autor Zpráva
nefer
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2005 11:03
- Nahlásit

případ zastřeleného RR pokračuje

http://zlin.cz/article.php?ID=33560

moc dobrý pocit z toho nemám. kamarádi hold budou stát při sobě (pro nezasvěcené: prvotní zprávu si můžete najít na předešlé straně, odkaz na diskusi v ifauně)

nefer
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2005 11:04
- Nahlásit

ups, tak ten odkaz je na straně "1"

Anonymní
# Zasláno: 23 Úno 2005 11:41
- Nahlásit

Já si zase myslím, že to na docela dobré cestě je, alespoň tomu chci věřit. A je z toho článku naprosto jasné, že skutečně plná moc byla udělena dodatečně, účelově. Teď hlavně identifikovat toho střelce a snad se to dotáhne do zdárného konce. Ať platí až zčerná.I když život to pejskovi nevrátí, alespoň budou mít majitelé jakousi morální satisfakci za tak špatný čin. Jen ať vytrvají a dotáhnou vše do koce.

Evicka
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2005 11:43
- Nahlásit

Anonym jsem byl já - Evicka.Zapomněla jsem se přihlásit.To v té rychlosti, jak jsem ti Nefer chtěla rychle napsat.

nefer
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2005 11:48
- Nahlásit

Evičko, střelec identifikovaný je - jen Myslivecký spolek (či co), ještě nezná jeho jméno. Policie ho ale ví. Mě to prostě štve, protože kdyby byl ten hospodář ve své funkci oprávněně, nebude krýt záda takovému volovi. Jak je to s tou plnou mocí? Dá se prokázat, že byla vydána až dodatečně nebo stačí mít černě na bílém včasné datum?

Evicka
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2005 13:34
- Nahlásit

Nefer, víš jak to je, lékaři drží s lékařema, policisti s policajtama, tak proč ne myslivci s myslivcema a obzvláště když jsou v jednom spolku. S tou plnou mocí je to těžké. Je tam sice datum vystavení, ale to se dá napsat jaké chceš. Některé právní úkony vyžadují ověřenou plnou moc, tam je to pak OK, ale to není tenhle případ. V tomhle případě je to tvrzení proti tvrzení a bude se jen těžko prokazovat, zda byla plná moc vydána včas před nebo až po. Samozřejmě každý ví, že až po. Ale z hlediska zákona se na to nedá takto nahlížet. Platí pravidlo presumpce neviny, tj. považuje myslivce za nevinného až do doby než se prokáže opak a bude pravomocně odsouzen.

nefer
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2005 13:50
- Nahlásit

no, a pak se mi div, že to nemůžu vidět optimisticky. Jen doufám, že si najdou Bárovi mnohem lepšího právníka než ten myslivec

Evicka
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2005 15:21
- Nahlásit

Všem právníkům jde většinou o prachy, alespoň já neznám takového, který někoho obhajoval nebo v jeho zájmu se angažoval jen z čistého zájmu o věc. Maximálně tak ještě pro publicitu. To už je jen na Barových, kolik energie, peněz a vlastního úsilí jsou ochotni obětovat. Rozhodně kdyby šlo o mě a mého psa, tak bych se rvala o duši.Oni doufám taky. A vzhledem k tomu, že povolení k odstřelu je nepřenosné, tak tam si myslím, že je základ věci. Jsem optimista a věřím, že to dobře dopadne.

pavel
# Zasláno: 16 Bře 2005 11:50
- Nahlásit

Můj pes přez rozsah zranění umíral 40 min. Domnívám se, že je to týrání zvířat jako vyšité - vystavil zvíře neúměrnému fyzickému strádání a neučinil nic, aby zvíře ošetřil nebo jej bolesti ušetřil - prostě zdrhl.
Pavel Bár

Eimy
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2005 11:54
- Nahlásit

pavel
A jak to pokračuje s vyšetřováním? Pejsana je mi hrozně líto...

nefer
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2005 11:56
- Nahlásit

Dobrý den, ráda Vás tu vidím, alespoň se dozvíme, jak to s Vámi pokračuje. Za to malé nedorozumění se omlouvám. Netušila jsem, že umíral tak dlouho, nikde se to nepsalo.

Eimy
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2005 11:57
- Nahlásit

pavel
Jej jinak se omlouvám, že jsem ani nepozdravila... Nějak jsem myslela dřív na to, co jste psal... :-/

Evicka
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2005 13:58
- Nahlásit

Rozhodně nás musíte Pavle informovat, z Vašeho případu by se mohl stát precedens, a proto je třeba, aby jste vytrval do konce a nevzdal to. Pak i ostatní, kterým by se nedej Nůh s talo něco podobného měli naději, že jejich případ skončí alespoň určitou satisfakcí ze strany soudu, tj. státu. Že konečně bude uznáno pejskařům jisté právo na ochranu jejich pejska. A taky myslivci si budou dávat větší pozor a budou důsledněji dodržovat literu zákona. Držíme vám palce. Evička a její smečka.

Terri
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2005 21:19
- Nahlásit

Pavel
Také moc držím pěsti! Dejte určitě vědět, však vidíte, jak je tu "myslivost" i myslivost aktuální téma..

Pavel
# Zasláno: 22 Bře 2005 18:07
- Nahlásit

Všechny vás zdravím, pokusím se stručně v několika bodech shrnout dosavadní průběh causy.
(1) I přes účelové výpovědi ze strany místního mysliveckého sdružení policejní vyšetřovatel nezaváhal a zahájil trestní stíhání pachatele ve věci poškozování cizí věci. Celý spis je nyní ze strany policie uzavírán a putuje na státní zastupitelství.
(2) S mojí osobou bylo zahájeno správní řízení pro porušení §10 odst. 1 zák. 449/2001 Sb. s možnou sankcí dle §63 odst. 1 písm. b) téhož zákona. Předmětem sporu bude, zda pes v době činu byl či nebyl pod mým vlivem. To samotné bude bez ohledu na fakta velmi zajímavé.
(3) Předsedou místně příslušného mysliveckého sdružení jsem byl informován, že je na mě připravováno trestní oznámení pro trestný čin pytláctví - tuto skutečnost zatím nemám oficielně potvrzenou.
(4) K zítřejšímu dni podávám na státní zastupitelství návrh na prošetření, zda byla naplněna skutková podstata trestného činu týrání zvířat.
(5) Návrh na finanční odškodnění hodlám uplatňovat později občansko právní cestou.

Za svého psa budu bojovat tvrdě a veřejně, finanční mimosoudní vyrovnání neakceptuji. Z neštěstí, co se mi stalo, hodlám udělat exemplární příklad, aby byly podobné případy redukovány na minimum - příště to může být pes kohokoliv z nás.
Je to otázka několika málo okamžiků, kdy se procházka se psem po poli změní ve zlý sen – buďte proto opatrní.

LESU ZDAR !!

Pavel Bár

stremka
Člen
# Zasláno: 22 Bře 2005 18:30
- Nahlásit

Pavel
asi by to chtělo média (ale nějaký pořádný štoury) jako Klíma a spol.Jinak přeji hodně zdaru a držím všechy pěsti so mám.

nefer
Člen
# Zasláno: 22 Bře 2005 19:17
- Nahlásit

FiSt
pokud vím , je v zákoně 200m, takže 100m by neměl být problém

nefer
Člen
# Zasláno: 22 Bře 2005 19:22
- Nahlásit

a jak tak čtu Pavlův příspěvek, držím všechny palce co mám. máte pravdu, může se to stát komukoliv z nás a je potřeba s tím konečně něco udělat. a za to, že se nevzdáváte, i když to život Allovi nevrátí, máte mou úctu.

Anonymní
# Zasláno: 22 Bře 2005 19:31
- Nahlásit

Pavel Bár je prachatý debil, který se chce jen zviditelnit. Jen ať mu napaří tu pokutu 30.000,-. Co to pro něj je...

nefer
Člen
# Zasláno: 22 Bře 2005 19:35
- Nahlásit

Jo? Jenže ten prachatý debil, který se chce jen zviditelnit, to dělá způsobem mě hodně sympatickým - a to, že nenechá projít ožralému kreténovi, co si neprávem říká myslivec zastřelení živého tvora - takovouhle závist fakt v životě nepochopím

Eimy
Člen
# Zasláno: 22 Bře 2005 22:19
- Nahlásit

Anonymní
Lidská blbost a závist je nekonečná...

Pavel
Držím hrozně moc palce, ať to všechno dopadne, tak jak má.

nefer
FiSt
Pes musí být pod vlivem vůdce, co pes muže být i hodně daleko, pokud má ten dotyčnej třeba píšťalku ne?

Anonymní
# Zasláno: 23 Bře 2005 07:21
- Nahlásit

[b]Eimy[/ Kdybyste ho znali, možná byste mluvili jinak. Navíc, nikdo z vás neví, jak to bylo doopravdy. Nejde o závist, ale o spravedlnost. Aby všichni měli stejná práva. Ne jen ti prachatí.

Petra
# Zasláno: 23 Bře 2005 08:06
- Nahlásit

Eimy
Pes muze byt pod vlivem koho chce, ale pokud je pod vlivem ten co strili, tak to mas stejne jedno. Memu znamemu zastrelili pri nedelni vychazce s manzelkou psa asi 50 metru pred ocima.... ani ne rocni stene.

Pavel
Drzim palce, musi to byt zvlast tezky se k tomu porad vracet a pripominat si to. Ja bych na to silu nemela, to teda priznavam. O to vic drzim palce.

Anonymní
Nejlepsi jsou tyhle uslintany anonymy Jestli jste si vazeny nevsiml, tak tady zastrelili ziveho tvora a to se penezi mezi nekterymi lidmi nemeri....

nefer
Člen
# Zasláno: 23 Bře 2005 08:07
- Nahlásit

Anonymní
Mě je jedno jestli je pan Bár arogantní či co - to nic nemění na faktu, že ten PES je mrtvý! A popravdě, když už se to muselo stát, jsem ráda za to, že mají majitelé prostředky na to se bránit.

FiSt
Pokud vím, tak podmínka pro zastřelení psa: je dál než 200m od psovoda, není pod jeho vlivem a štve zvěř. Někde se dokonce píše, že musí být splněny všechny tři podmínky najednou, což je vlastně logické.
U koček pak platí 200m od posledního obydlí

Petra
# Zasláno: 23 Bře 2005 08:15
- Nahlásit

nefer
je dál než 200m od psovoda, není pod jeho vlivem a štve zvěř. Někde se dokonce píše, že musí být splněny všechny tři podmínky najednou, což je vlastně logické.
U koček pak platí 200m od posledního obydlí

Jako nic ve zlym, ale myslis, ze to ten myslivec krokuje nez vystreli??? I myslivci jsou lidi, ja sama mam loveckeho psa od myslivce a konkretne tihle lidi jsou vazne moc fajn.
Ale jako vsude mezi lidmi se najdou blbci, tak i tady. Kdyz si chce vystrelit, tak si vystreli. Nejake tri podminky a jeste splnene dohromady.....pche
Strilet muze stejne "pouze" myslivecka straz, ne?

nefer
Člen
# Zasláno: 23 Bře 2005 08:31
- Nahlásit

Petra, o co jde - tohle je znění zákona (s dovolením jsem to napsala svými slovy) - nic víc, nic míň, kdo smí stílet je výše (myslivecká stráž a myslivecký hospodář). Pak je tam ještě dodatek, že se nesmí střílet plemena lovecká, ovčácka, psi služební, asistenční atd.

Ale jako vsude mezi lidmi se najdou blbci, tak i tady. Kdyz si chce vystrelit, tak si vystreli. Nejake tri podminky a jeste splnene dohromady.....pche
pro mě je to dost velký důvod, aby se člověk s mrtvým psem bránil - takže mi smysl tvého příspěvku adresovaného mě, trošku uniká

nefer
Člen
# Zasláno: 23 Bře 2005 08:37
- Nahlásit

Smí myslivec zastřelit mého psa?
Myslivecká stráž získala status veřejného činitele zákonem č. 238/99 Sb. Náplní myslivecké stráže je ochrana přírody (lesy, vody , myslivost). Chránit související majetkové hodnoty proti neoprávněným zásahům ze strany jiných osob.

Mysliveckou stráží může být ustanovena fyzická osoba, která:
a) je občanem České republiky,
b) je starší 21 let,
c) je bezúhonná,
d) má způsobilost k právním úkonům,
e) je fyzicky, zdravotně a duševně způsobilá pro výkon funkce myslivecké stráže,
f) prokázala znalost práv a povinností myslivecké stráže podle tohoto zákona a znalost souvisejících předpisů,
g) složila před okresním úřadem slib tohoto znění: "Slibuji, že jako myslivecká stráž budu s největší pečlivostí a svědomitostí plnit povinnosti při výkonu ochrany myslivosti, že budu při výkonu této činnosti dodržovat právní předpisy a nepřekročím oprávnění příslušející myslivecké stráži.",
h) má platný lovecký lístek a platný zbrojní průkaz.

Myslivecká stráž je oprávněna:

a) zadržet ke zjištění totožnosti osobu, kterou přistihne při neoprávněném výkonu práva myslivosti nebo při činu tímto zákonem zakázaném, nebo osobu, kterou přistihne v honitbě s loveckou výstrojí, popřípadě se střelnou zbraní, pokud nejde o osobu oprávněnou podle zvláštních předpisů nosit zbraň i na honebních pozemcích. V takových případech je oprávněna požadovat od přistižených osob předložení loveckého lístku a povolenky k lovu, zastavit a prohlížet v honitbě a na účelových komunikacích dopravní prostředky včetně přepravovaných zavazadel, je-li důvodné podezření, že přepravují nebo obsahují neoprávněně nabytou zvěř, a požadovat
předložení dokladu o jejím oprávněném nabytí, odebrat přistiženým osobám zbraně, lovecké a chytací nástroje, chycenou nebo ulovenou zvěř, popřípadě i loveckého psa a fretku, vykázat je z honitby, a jsou-li neznámy, odevzdat je orgánu policie. Přistižené osoby jsou povinny uposlechnout. Odebrané zbraně a nástroje odevzdá myslivecká stráž neprodleně orgánu policie;

b) usmrcovat v honitbě psy, kteří mimo vliv svého vedoucího a ve vzdálenosti větší než 200 m od nejbližšího trvale obydleného domu hledají nebo pronásledují zvěř anebo se k ní plíží. Toto oprávnění se nevztahuje na psy ovčácké, nevzdálí-li se od stáda více než 200 m a na psy lovecké, slepecké, zdravotnické, vojenské a služební, pokud jako takoví jsou k rozeznání a pokud se při výkonu služby nebo při výcviku vzdálí z vlivu svého vedoucího jen přechodně. Uživatel honitby může přenést na další osoby, které mají platný lovecký lístek.
c) usmrcovat pytlačící kočky potulující se v honitbě ve vzdálenosti větší než 200 m od nejbližšího trvale obydleného domu. Uživatel honitby může přenést na další osoby, které mají platný lovecký lístek.
d) hubit zvířata škodlivá myslivosti (pytlačící psy a kočky). Uživatel honitby může přenést na další osoby, které mají platný lovecký lístek.
e) požadovat pomoc nebo součinnost orgánů Policie České republiky, popřípadě obecní policie, pokud nemůže splnění svých povinností zajistit vlastními silami a prostředky,
f) ukládat a vybírat pokuty v blokovém řízení za přestupky podle zvláštního právního předpisu (až do 1000,-Kč).

Vlastníkům psů a koček je zakázáno nechat je volně pobíhat v honitbě. V případě jejich usmrcení může vlastník požadovat náhradu škody jen tehdy, dokáže-li, že k jejich usmrcení nedošlo za okolností uvedených písm. b) až d).

Z toho vyplývá, že Vás myslivecká stráž nemůže zastavit a legitimovat či jakkoli obtěžovat pokud máte psa přivázaného na vodítku. Nejsem sice právník, ale řekl bych, že slovo BEZ VLIVU a VOLNĚ neznamená na vodítku viz odstavec. b) a předchozí odstavec (právníci nechť se vyjádří do komentáře).

Myslivecká stráž je při své činnosti povinna
a) prokázat se průkazem myslivecké stráže a nosit služební odznak,
b) dohlížet na dodržování povinností spojených s ochranou myslivosti.
c) oznamovat neodkladně zjištěné závady, nedostatky a škody podle jejich povahy uživateli honitby nebo orgánu, který ji ustanovil, popřípadě v neodkladných případech též orgánům Policie České republiky nebo příslušným orgánům státní správy.

Myslivecká stráž je povinna zabezpečit průkaz myslivecké
stráže a služební odznak proti zneužití, ztrátě a odcizení.

Jako veřejný činitel stráž dále musí:
-navenek vystupovat a působit důstojně a slušně, přitom však rozhodně a důsledně
-být ve střízlivém stavu, tj. nesmí být pod vlivem alkoholu či jiných návykových látek ani léků

Určitě jako i jinde se najdou lidé, co svou práci vykonávají svědomitě a naopak lidé co své funkce zneužívají a jsou zaujatí. Proto se vždy snažte, ať svým chování nezavdáte příčinu, aby se ze slušné stráže stala velmi protivná stráž, která bude házet všechny majitele psů do jednoho pytle.

Zdroj:
Zákon č. 23/62 Sb.
Zákon č. 238/99 Sb.

stáhla jsem to z mujpes

FiSt
omluva - měl jsi pravdu, že těch 200m od posledního obydlí se vztahuje i na psy

Evicka
Člen
# Zasláno: 23 Bře 2005 08:46
- Nahlásit

§ 10 z.č. 449/2001 Sb. o myslivosti

Povinnosti vlastníků domácích a hospodářských
zvířat a vlastníků pozemků

(1) Je zakázáno vlastníkům domácích zvířat, včetně zvířat ze
zájmových chovů a zvířat z farmových chovů zvěře, nechat je volně
pobíhat v honitbě mimo vliv svého majitele nebo vedoucího.

další ustanovení tohoto paragrafu se již výše zmíněného případu netýkají. § 63 tohoto zákona specifikuje sankce proti tomu, kdo poruší některý z § tohoto zákona, je zde sanovena výše pokut od 10000 do 30000,-Kč.
Rozhodně se p. Bár musí bránit nařčení z pytláctví, taky hrozí i trest odnětí svobody. Ovšem důkazní břemeno je na straně mysliveckého sdružení, to musí dokázat, že šlo skutečně o pytláctví. V tomto případě si myslím, že jde o chabý pokus obrany ze strany mysl. sdružení. Jen do nich, nebojte se a bojujte. Rozhodně všechno, co uvádějí, podle toho, jak jste to popsal stojí na vratkých základech. Že Vám bude udělena nějaká pokuta podle výše citovaného ust. s tím raději počítejte. Možná bude jen symbolická, ale počítám, že bude. To by mě však tolik netrápilo, důležité je, aby onen myslivec, který bere právo do svých rukou byl potrestán a ve výsledném efektu jste na něm vysoudil odškodnění za finanční újmu, která Vám vznikla.
Hodně v tomto případě bude záležet na soudci, jak posoudí vliv vůdce na psa a jeho případné vzdálení od majitele. Přemýšlejte, nebyli tam nějací svědci, kteří by podpořili Vaše tvrzení? Důkladně se nad celou situací ještě jednou zamyslete a projděte si v mysli všechno, co se stalo minutu po minutě. U soudu totiž právnící dokáží člověku klást takové otázky a tak šikovně, že se člověk i do svých vlastních odpovědí zamotá a může si nakonec i uškodit. Soustřeďte se hlavně na podstatné věci, utřiďte si myšlenky v hlavě, aby jste u soudu působil sebevědomým a vyrovnaným dojmem. Také si zhruba řipravte, co budete říkat. Může se to zdát nepodstatné, ale je to velmi důležité.Fandím Vám, i když jinak se myslivců většinou zastávám. Ale jsem také soudný člověk a vím, že takové věcí se dít prostě nesmí.

Anonymní
# Zasláno: 23 Bře 2005 09:23
- Nahlásit

čau míro

Anonymní
# Zasláno: 23 Bře 2005 09:23
- Nahlásit

čau míro

<< . 1 . 2 . 3 . 4 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání