| Autor |
Zpráva |
Terri
Člen |
# Zasláno: 10 Úno 2005 16:43
- Nahlásit
"Zákon o myslivosti totiž výslovně zakazuje usmrcovat volně pobíhající psy ovčáckých a loveckých plemen, a dále psy slepecké, zdravotnické, záchranářské a služební," vysvětlil jednatel Okresního mysliveckého spolku Zlín Jaroslav Šarman. Dodal, že takové právo má za určitých podmínek pouze myslivecká stráž či myslivecký hospodář.
Nezdá se vám to divné, nebo jen blbě čtu, jak jste to pochopili? Společenské plemeno může zastřelit i "normální" myslivec?
|
Anonymní
|
# Zasláno: 10 Úno 2005 17:11
- Nahlásit
Terri
Myslivec nesmí zastřelit žádného psa. Zasahovat může pouze myslivecká střáž.
|
niniel
Člen |
# Zasláno: 10 Úno 2005 17:32
- Nahlásit
No oni sice nesmi, ale nekteri jsou to vazne volove a strili vsechno. Uz jsem se s par myslivci potkala a vsichni mi tvrdili, ze si to uz ted nikdo nelajzne, aby zastrelil psa, protoze nevi, jakeho ma majitele a jak ho ten majitel muze "znicit" u soudu. Kdo vi...stejne si davam pozor a pokud mi pes chyti stopu, tak mam nahnano a volam ho zpatky.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 10 Úno 2005 18:05
- Nahlásit
vsichni mi tvrdili, ze si to uz ted nikdo nelajzne, aby zastrelil psa[i][/i]
A přece se někdo našel, kdo to zkusil : http://zlin.cz/article.php?ID=32471
A doufám, že si to taky pěkně slízne...
|
Jirka Volena
Člen |
# Zasláno: 10 Úno 2005 19:01
- Nahlásit
Kde najdu na netu přesný znění toho nového zákona. Mi máme taky u nás aktivní myslivce.
Zajímalo by mě, kdo dal do slova my(i)slivec "y", když my(i)slivcí nepřemýšlí? a nebo je to, že jsou natvrdlý???
|
Víťa
Administrátor |
# Zasláno: 10 Úno 2005 19:35
- Nahlásit
Jedno znění zákona o myslivosti jsem našel tady: http://www.silvarium.cz/myslivost/soubory/zakon_c_449-2001.zip
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 11 Úno 2005 08:40
- Nahlásit
Myslela jsem si, že to je konečně téma pro mě a týká se výcviku loveckých plemen. Ale ouha, chyba lávky. Zákon o myslivosti je č.449/2001Sb. a v je v něm upraveno, za jakých podmínek je myslivec oprávněn zastřelit jiného psa. Oprávněna je skutečně myslivecká stráž a podmínky upravuje §14. Myslivecká stráž má skutečně docela rozsáhlé pravomoce a její činnost je zaměřena především na pytláctví, které bují. Ne na odstřel každého volně se pohybujícího psa v honitbě. Nedělejte z myslivců nějaké tupce a neházejte je všechny do jednoho pytle. Jsou mezi nimi blbci, ale to jsou všude , ve všech lidských oborech a činnostech. Bohužel myslivecké veřejnosti je n našem státě tolik, že všechno je hned vidět. Ale sáhněte si do svědomí, staráte se nějako o volně žijící zvěř jako velcí milovníci přírody a zvířat? Kolik z vás. Myslím, že se zmůžete tk akorát na krmení ptáčků v krmítku. Tak podle pár pitomců nesuďte celé toto společenstvo. Jsem na to docela alergická, protože ten pozitivní vliv myslivců na přírodu se jaksi nevidí.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 11 Úno 2005 19:11
- Nahlásit
A jéje, tohle asi bude boj, u nás na zahradě se krmí veškerá zvěř z okolí, máme hektar neoplocené zahrady se starými jabloněmi a hnusnými jabky, tak je tam necháváme, krmítka pro bažanty v okolí jsem nikdy neviděla plné, za to když je hon, tak tu na ně střílí sto myslivců z okolí, ale možná je to jen moje zkušenost. Bohužel nemám jen vyjímečně špatné, mám je všechny špatné a kdybych je měla vypsat, tak je to na celou obrazovku. Ale chováte lovecké psy, že? Takže jste myslivci. Věřím, že dobří a slušní, ale je mi líto, já za svůj život potkala jen jednoho slušného.
|
Ebony
|
# Zasláno: 11 Úno 2005 19:17
- Nahlásit
to jsem byla já,
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 11 Úno 2005 21:09
- Nahlásit
Ebony
My ve svem okoli vychazime s myslivcema (tede se spravcema + tema co jsou v to lese bezne videt) v dobrem kdyz se presvedcily ze jsou psi ovladatelny. a kdyz jsme se snima dohodli kam muzem chodit do lesa delat obrany kde tak zhruba vencit a kam radsi se psama nechodit jsme snima naprosto v pohode.
|
Ebony
|
# Zasláno: 11 Úno 2005 21:26
- Nahlásit
no my naštěstí tady právě s tím jedním taky, ale nepřeju nikomu, co jsem si zažila ve Varech, a moji naprosto ovladatelný, navíc záchranářský psi nikoho nezajímali, tam jsem byla spratek, kterýho odprásknou i s čoklama
(je mi jako evičce)
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 11 Úno 2005 21:35
- Nahlásit
Ebony
zhouba týhle společnosti je lidová myslivost,beru tu pravou mysliveckou společnoist,co jim přízvysko myslivec od slova mysleti patří,ale vožralý vesnický polodementní dědulové s flintama jsou typická ukázka toho,kam vede lidovost zábavy.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 11 Úno 2005 21:38
- Nahlásit
Ebony
zhouba týhle společnosti je lidová myslivost,beru tu pravou mysliveckou společnoist,co jim přízvysko myslivec od slova mysleti patří,ale vožralý vesnický polodementní dědulové s flintama jsou typická ukázka toho,kam vede lidovost zábavy.
to jsem byla já,nepřelogovala jsem se....sorry
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 14 Úno 2005 08:52
- Nahlásit
Ebony, cováme lovecké psy můj muž je myslivec. Na zahradě u domu máme sad a skoro všechno, co se vypěstuje jde pro zvěř. Doma máme malou zahrádku, ale nepěstujeme tam běžné věci jako jiní zadrádkáři, ale máme tam jen kukuřici a krmnou řepu. Zase pro zvěř. Děckám platíme za to ,že nám sbírají kaštany a žaludy. Sušíme chleba, jeřabiny, seno. Bohužel sama musím uznat, že všelidová myslivost, která u nás je není moc velké plus a myslivcům nedělá dobrou reklamu. Všichni tihle hňupové se rekrutují ze starších ročníků, kteří žili a "hospodařili" ještě za komančů a mají trochu jiný názor. Tj. vyrabovat přírodu a vzít si z ní maximum, co se dá.Naneštěstí jich je ještě hodně, ale na druhou stranu přibývá mladých lidí s jiným pohledem na svět. Ty staré struktury musíme nějak přežít a pokud možno jim nedávat žádnou záminku ke konfliktům. Bývají mstiví a mají váhodu střelné zbraně. Takže lehce by se mohlo stát, že by jste o svého psa díky této mstivosti nebo jinému názoru, který vyslovíte mohli přijít. Nikomu to nepřeji, ale takové hňupy znám. Ale nemám ráda, když se všichni hází do jednoho pytle.Takže my jsme ta skupina slušných.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 14 Úno 2005 09:35
- Nahlásit
Evicka
přesně tak,počkáme než rudá garda vymře.
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 14 Úno 2005 09:53
- Nahlásit
Sali, to budem čekat ještě hodně dlouho, BOHUŽEL!!!!
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 14 Úno 2005 10:40
- Nahlásit
Evicka
možná ani ne,Alzheimer jde rychle...
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 14 Úno 2005 10:54
- Nahlásit
Jenže co potom se starýma pitomýma myslivcema, o který by se někdo musel starat. Lepší by byl nějaký speciální postřik, jako na obtížný hmyz. Takže vynálezci do toho. Sali ahoj!!!!!
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 14 Úno 2005 10:59
- Nahlásit
No téda, takové sklony ke genocidě , lepší by bylo, kdyby to kontroloval myslivecký klub. Na řidičák se taky po 70.tce musí k doktorovi.
Tož ale tu bych to udělala ještě přísněji. Nedovedu si sice představit komisi typu "seš blb - nemůžem Ti dát pušku", ale víte jak to myslím.
Jeden průser, myslivecký lístek vrátíš a nedostaneš.
A jako prevenci - to nevím, to si asi myslivci musí vyříkat mezi sebou.
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 14 Úno 2005 11:27
- Nahlásit
Je pravda, že k vydáni zbrojního průkazu stačí splnit jen pár základních podmínek, tj. hlavně absolvovat test, být morálně bezúhonný a přinést doporučení od obvoďáka, že může mít zbraň. To jsou zhruba základní kritéria. Na nákup každé zbraně musí být vydáno nákupní povolení od Policie ČR, ve kterém se uvádí typ a ráže zbraně. Takže je alespoň evidence toho, co kdo legálně vlastní.A u všech převodů se musí zase všechno oznamovat. Na podnikatele v oboru chodí občas kontroly, ti ale mají většinou vše v pořádku, protože si nelajznou přijít o předmět své obživy. U běžné populace je to horší.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 14 Úno 2005 13:20
- Nahlásit
možná ani ne,Alzheimer jde rychle...
no, jde sice rychle, ale ve velké většině po lidech, kteří si ho nezaslouží - takže tudy asi cesta nepovede. blbové měli vždycky tuhý kořínek
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 14 Úno 2005 13:22
- Nahlásit
aktuálně
http://www.ifauna.cz/diskuse/vypis.php?o=7&thema=84600
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 14 Úno 2005 14:01
- Nahlásit
Nefer, pro tebe obzvláště bolestné, že.
Tak doufám, že ten vožralec dostane pořádně na frak a seberou mu i očkovací průkaz. A to jsou právě ti debilové, kteří kazí těm slušným myslivcům renomé. Můj muž je shodou okolností myslivecká stráž a za své působení zastřelil snad jen nějaké ty toulavé kočky. Psy zatím řešil vždy jen domluvou majiteli. Kdyby takhle zabil mě před mýma očima někteého z našich psů, tak bych se na něj vrhla a snad bych ho přizabila. Ten hajzl by to jen tak nerozchodil. Tohle mě vážně nazvedlo.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 14 Úno 2005 14:20
- Nahlásit
Pravda, o tenhle případ se hodně zajímám, ale dostal by mě na kolena jakýkoliv jiný pes. Nedokáži si představit, že by se to stalo mě. Co vím, tak onoho myslivce ještě týž večer zadrželi. Naštěstí mu prý ještě naměřili v krvi alkohol a měl by být ve vazbě. Pro mě by byl jediný adekvátní trest vězení, ale bohužel je zvíře pořád věc a tak se zpovídá jen z poškození cizí věci. Většinou tak vyváznou s podmínkou a náhradou škody...doufám, že bude ale soudce dost při smyslech...a četla jsi ty komentáře? Kolikrát tam jsou dost otřesné případy. Kdosi tam psal, že narazil na myslivce v poli. Vystřelil po psovi ačkoliv stál v těsné blízkosti majitele. Naštěstí netrefil, ale se svojí muškou mohl zasáhnout klidně toho majitele....
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 14 Úno 2005 14:23
- Nahlásit
tak se zpovídá jen z poškození cizí věci
Ale snad do toho spadá také týrání zvířete,ne? A za to už je (snad) vyšší trest.
Ten případ je hnusný a doufám, že pro onoho hulváta taky hnusně dopadne, ať je to konečně precedens.
Kdybych uměla lhát, řekla bych, že jsem byla na WC v křoví a ten myslivec střílel a moh mě trefit. A rázem by z toho bylo i něco jiného..
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 14 Úno 2005 14:32
- Nahlásit
Terri, o týrání nikdo nemluvil. On ho netýral, ale prostě zabil, tím se dopustil poškození cizí věci. Možná mu k tomu ještě přihodí neoprávněné použití zbraně (jestli se to vzathuje i na tenhle případ - v právnických definicích se zas tak dobře nevyznám) a opilost mu také ku prospěchu nepřidá. Každopádně týrání bude mít jinou definici. Hrozí mu max. 2 roky vězení...
I kdyby si uměla lhát, myslím, že by tě to v první chvíli nenapadlo. Musí to být hrozná bezmoc a takovéhle věci tě napadnou až když je pozdě.
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 14 Úno 2005 14:36
- Nahlásit
takovéhle věci tě napadnou až když je pozdě
Já vím
On ho netýral, ale prostě zabil
Není to aspoň týrání s následkem smrti?
Hrozí mu max. 2 roky vězení
Pro majitele je to málo a psa mu to nevrátí, ale snad je to lepší, než když někdo hodí přes plot otrávenou návnadu a nikdo už nic nezjistí..
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 14 Úno 2005 14:40
- Nahlásit
No, rozhodně příjde o zbraně, myslím, že ho také vyloučí z mysliveckého svazu. To jsou tresty jen symbolické. Rozhodně ta opilost mu uškodí, myslím, že by se z toho dalo udělat i veřejné ohrožení, ale musel by to vzít do rukou hodně zapálený právník. Jinak dostane jen podmínku, to se vsadím. Ale chtělo by to, aby šel sedět. Snad by si ostatní rozmysleli něco takového udělat a byl by skutečně precedens. Všechny další odkazy jsem nečetla, ještě se k tomu vrátím.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 14 Úno 2005 14:53
- Nahlásit
Přesně jak psala Evička, záleží na právníkovi a na soudci.
Jinak, kdyby toho psa jen postřelil a nechal vykrvácet, dalo by se to možná uhrát na týrání. Ale takhle to vážně nepůjde. Nehledě na to, že lidé, kteří si jdou sednout kvůli týrání, jsou pořád ještě vyjímky. Je to už docela dlouho, co jsem zákon o týrání četla, ale mám pocit, že do vězení až na tři léta se chodí, pokud někdo utýrá (nikoliv týrá) zvíře na veřejnosti.
Jediné s čím můžou majitelé na 100% počítat je náhrada škody a osobně bych ještě žádala odškodnění za citovou újmu. Ale to, jestli si půjde "myslivec" sednout je vážně ve hvězdách.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2005 09:01
- Nahlásit
Evičko, já mám ještě takový dotaz: to vážně dokáží kočky nadělat v lese takové škody, že se střílejí?
|