| Autor |
Zpráva |
Evicka
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2005 09:19
- Nahlásit
Nefer, vážně a hodně velkou. Obzvláště v období rození či líhnutí mláďat dokáže kočka zamordovat spoustu malých králíčků či kuřat. Má na to totiž daleko lepší specializaci a vybavení od přírody než pes. Navíc pes má vždycky nějakého majitele, ale kočka? Těch je na vesnici všude plno, nikdo se o ně moc nestará a nikdo se k nim taky nehlásí, že jsou jeho. A v současné době je drobné zvěře žalostně málo a bohužel jí stále ubývá, takže si myslivost nemůže dovolit být k těmto predátorům milosrdná. Naše kočka domácí se specializovala pouze na lov ptáčků, myši ji vůbec nezajímali. Asi to pro ni bylo zajímavější. Přitom to nedělala z nedostatku potravy, ale z čisté záliby pro lov a pro své pudy. Nevěděli jsme co s ní dělat a tak jsme ji přestěhovali k rodičů. Dělala to tam taky.Kočka domácí ať je domácí a do divoké přírody prostě nepatří.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2005 09:25
- Nahlásit
No vidíš a já myslela, že vyjma zajíců je na tom drobná zvěř o něco lépe než vysoká. Jak je to tedy se stavy zvěře, kdo je na tom nejlépe a nejhůře a kdo jim nejvíc škodí? Klidně se rozpovídej, v okolí mi tyhle věci nikdo neřekne. Nám tedy kočka nosí domů jen myši a to občas. Ale je fakt, že je vypiplaná člověkem. Donesli jsme si ji domu ještě se zalepenýma očima, tak se v ní ta lovecká vášeň možná trochu utlumila.
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2005 10:05
- Nahlásit
Takže jen tak orientačně. Ve světě je bohužel ten trend, že vysoká zvěř /jeleni, laně/se musí zredukovat na minimum ve volné přírodě, protože páchá velké škody na lesních porostech. Např. v Německu sepodařilo vysokou zvěř prakticky zlikvidovat a jsou stanoveny přesně tabulkou plochy a počty zvířat přípustných na těchto plochách. U nás je trend podobný. Ovšem vzhledem ke zvýšenému zájmu poplatkových odstřelů se tato zvěř stěhuje do obor, kde jeleni při vynikající péči, které se jim tam dostává, nasazují parádní paroží, za které je možno říct si samozřejmě vyšší cenu v EUR. Je to komerční záležitost. Stavy srnčí zvěře jsou poměrně stálé. Problém se s divokými prasaty. Ty se v současné době hodně přemnožili a páchají především zemědělcům velké škody nejen tím, co sežerou, ale i tím, co zničí, tj. podupou, zaryjí. Divočák je zvíře velmichytré a opatrné, takže lovit je docela složitá záležitost. Nyní se hledají způsoby, jak jejich stavy zredukovat, a to i za použití jinak zakázaných metod, jako např. lov z auta za použití osvětlení. Samozřejmě škodná, především lišky jsou taky na vzestupu. Je to dáno také tím, že se populace vakcinuje proti vzteklině. Ta dříve lišky decimovala, dnes se tato choroba z ohledem na lidskou populaci prakticky nevyskytuje. Se zvýšeným počtem predátorů úzce souvisí snížení počtu drobné zvěře /zající, bažanti, koroptve, atd/. Nejen, že se decimují predátoři, ale i špatné životní podmínky, špatné způsoby hospodaření a používání nadměrně hnojiv a chemie vůbec, která způsobuje mimo jiné sniženou plodnost zaječek nebo sníženou líhnivost vajec. Dále se na snižování počtu drobné žvěře podílí i nešetrené hospodaření mysliveckých sdružení a pořádání každoročních honů na drobnou zvěř, dále právě pytlačící psi a kočky, ale i zemědělská činnost ve smyslu rozorávání remízků, špatné volby plodin, tvorba tzv. ekologických pastí, atd. Prostě je to hlavně o působení lidské činnosti na živou přírodu ,a ta je ,bohužel ,jako většinou u všeho, co člověk dělá, špatná. Takže pokud se něco nestane a nebude se ochraně těchto naprosto běžných druhů věnovat více péče a pozornosti, tak zajíce za pár let ve volné přírodě neuvidíme vůbec.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2005 20:15
- Nahlásit
takže jsme zase u člověka, pána tvorstva. Místo, aby si uvědomil, že zvěře je ve skutečnosti málo, jen ji ubívá životní prostor, tak se začne s odstřelem, aby nepáchala škody...
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2005 20:25
- Nahlásit
Jo a taky raději střílí kočky, než aby zastavil pesticidy v zemědělství. Ale to už je zbytečná diskuse (viz. dnešní zprávy o např. o Kjótském protokolu a nebo "jen" o psích zápasech na Slovensku)
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2005 08:52
- Nahlásit
Tak tu myslivost necháme spát, máme na to trochu jiný úhel pohledu. Ale ty psí zápasy včera v televizi, tak to bylo vážně něco strašnýho. Nechtělo se mi věřit, že se něco takového může dít. Já to tvrdím pořád, že lidi už neví co roupama dělat.
A přece jen něco alespoň k těm divočákům. U ostatních druhů zvěře zhruba souhlasím.Pro vaši ilustraci. Sviňka pohlavně dospívá ve věku zhruba 8 měsíců a od tohoto věku je připravena k rození. V říji může být prakticky kdykoliv v roce a průměr mláďat je 6-10. Jelikož prase divoké nemá u nás žádného predátora kromě člověka, jejich početní stavy zvrůstají. Je to dáno také možností lehce nabyté potravy, intenzivním hospodařením. Takže potom se množí geometrickou řadou a jsou vážným problémem. Tento trend je v celé Evropě. A jediným řešením jak stavy divočáků zredukovat je cílený odstřel především selat, lončáků. Nebudu se více rozepisovat.
Terri, kočka domácí nemá co dělat ve volné přírodě. Pokud je to původní druh, jako např. kočka divoká, tak je to o něčem jiném. Ale domestikovaná zvířata jsou taky o něčem jiném.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2005 09:02
- Nahlásit
No,jo teď jsem na ty zápasy koukala v archivu, včera jsem zprávy nestihla a škoda mluvit
To je u nás vážně tolik divočáků? Takovýhle odstřel chápu. Ale u ostatních zvířat nějak vidím hl. problém v tom, že jim ubývá životní prostor. Proč se ale tedy místo honů na zajíce nepořádají, hony na divočáky
Evičko a co doba hájení a podobné věci? Já bych ráda aby ses rozepsala. Normální člověk o těhle věcech moc potuchy nemá, tak když někdo zavítá na tohle fórum, ať si přečte něco víc, než o zastřelených psech myslivci.
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2005 10:50
- Nahlásit
Ale já sama nejsem myslivec, jen můj muž je myslivec, já jsem spíše ochranář, ale protože mě vždycky živá příroda a biologie a ekologie vůbec hodně zajímala, tak to stále sleduji.
Jo, těch divočáků je vážně tolik, jenže oni žijí takovým způsobem života, že je běžný člověk nikde nepotká. Jsou nesmírně chytrá a opatrná, mají vynikající smysl, takže člověka zaregistrují na dálku a vždycky se mu vyhnou. Hony na divočáky se pořádají, jmenuje se to natláčky. Jenže tady je trochu problém. Divočák je velmi pohyblivé zvíře a pokud se taková natláčka dělá, tak se nejdřív musí obeznat, kde zhruba jsou. Jinak to nemá smysl a je to jen procházka lesem. Taky se loví na čekané, ale ne každý má tu trpělivost sedět na posedu i několik hodin a čekat, jestli příjdou nebo ne. Výsledek je totiž vždy velmi nejistý. Navíc jsou divoká prasata přenašeči velmi nebezpečných chorob, např. moru, který je přenostý na hospodářské chovy. Před nedávnem byla taková aféra na jižní Moravě, kde se museli vymítit celé prasečí farmy právě proto, že onemocnění bylo zaznamenáno.
Samozřejmě doby hájení zvěře existují a jsou dodržovány. Ovšem u některých by bylo třeba hájit po celý rok. A člověk, ten bere životní prostor i jiným lidem, natož pak zvířatům. Do všeho strká nos a nic nemůže ponechat přirozenému vývoji. Občas mi to i teď připomíná onu frázi:"Poručíme větru, dešti".
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2005 10:59
- Nahlásit
Ale já sama nejsem myslivec, jen můj muž je myslivec,
Evičko, no právě. Jsi jediná, kdo se tady k myslivcům přihlásil a i když sama myslivcem (nebo myslivčicí ) nejsi, určitě jsi od svého muže spoustu užitečných postřehů odkoukala...proto zpovídám tebe
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2005 11:19
- Nahlásit
Nefer díky, je taky spousta věcí, ve kterých se neshodneme. On miluje lov, ale ne pro zabíjení, to bere jen jako nutnost, ale pro ty zážitky, které v přírodě má, pro to souznění s našimi loveckými psy. Je totiž nádhera sledovat, jak dobře připravený lovecký pes pracuje, nebo jak pracuje více psů. Úplně nejradši má dohledávky. To jsou pro něj největší zážitky. Samozřejmě jsem s ním byla mockrát v lese, ale když se např. chystal zastřelit srnče, protože ta srnka měla dvě a tohle bylo hodně slabé, tak jsem je musela schválně vyplašit. Nic nepomohlo vysvětlování, že stejně do jara nedožije, je moc slabé a nemá dost síly přežít mrazy. Pro mě je přijatelnější, aby příroda sama přirozeným výbrem vyselektovala ty nejsilnější a odstranila ty slabé. V tu chvíli jsem nemohla jaksi překonat ten pocit, že vlastně tomu srnčeti prokáže službu, že ukončí jeho život hned, než když bude další týdny, měsíc slábnout, strádat, až postupně někde zahyne samo. V tomhle chápání určitých věcí je mezi námi dvěma zásadní rozdíl. Jinak na většinu věcí máme stejný názor a psi, příroda jsou našim velkým pojítkem. Já si pořád myslím, že slušný myslivec se nemá za co stydět, a pokud tenhle koníček dělá upřímně a s láskou, tak ať se k němu hrdě hlásí a za své přesvědčení bojuje.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 18 Úno 2005 18:24
- Nahlásit
tak jsem se vrátila z vycházky a hádej koho jsme potkali? Srnky. Už byla skoro tma, takže jsem pomalu nic neviděla a najednou koukám, co to Virginie tak se zájmem pozoruje...moc dlouho jsme se ale kochat nemohli, holky nějak o společnost nestály a vydaly se zpátky dolesa. Mezi chatky si totiž chodí pro něco na zub od místních, kteří jim tam připravili jakési "krmítko". Tak mě napadlo, Evičko, co všechno jim tam mohu přidat?
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 18 Úno 2005 18:42
- Nahlásit
Evicka
Evičko, neviděla jsi náhodou reportáž Novy a předtím myslím i Primy o paní pekařce, co krmí laně a jeleny?
Mi osobně to totiž přijde jako dvousečné. Sice jim pomáhá od hladu, ale na druhé straně se pak zvířata nebojí člověka a to se jim může stát osudným, ne? Nemělo by se raději dávat krmení do krmelců a ne takto přímo?
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 21 Úno 2005 09:03
- Nahlásit
Takže nejdřív pro nefer. Přidat jim tam můžeš všechno, co je zvěři přirozenou potravou i v přírodě, tj. nejlépe jablka, mrkev,brambory, řepu, suché, neplesnivé pečivo- pouze chleba, rohlíky, žádné koláče nebo něco s náplní, obiloviny jakékoliv, ale opět v přírodní podobě, vynikající jsou celé kukuřičné klasy, šroty nebo přímo speciální směsi pro zvěř. Dále všechny lesní plody, kaštany, bukvice, žaludy. A taky seno. Samozřejmě málokumu s chce sušit třeba jeřabiny nebi celé kopřivy a maliny, ale to je pro zvěř taky vynikající.A že jsou srnky nádherné. Mají úžasně nádherné velké oči s dlouhými řasami.Jo a já celkově oceňuji, když člověk, který není lhostejný začně sám, z vlastní iniciativy něco v téhle věci podnikat. Myslím tím dobrovolné přikrmování zvěře. Když je totiž takhle vysoká sněhová nadílka, tak přirozené zdroje potravy jsou omezeny na minimum a je třeba zvířatům poháhat. To potom člověka hřeje krásně u srdce.
A pro Terri- tu reportáž jsem neviděla, televizi sleduji sporadicky, ale něco jsem o tom slyšela. Nevím, nejsem schopna to takhle posoudit. Rozhodně to beru z té lepší stránky, a to , že mají něco do žaludku. Doufám, že tyhle zčásti ochočené kusy nikdo nezastřelí, obzvláště teď, když jsou slavní a televizní hvězdy.
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 21 Úno 2005 17:40
- Nahlásit
Evicka
A že jsou srnky nádherné. Mají úžasně nádherné velké oči s dlouhými řasami
Evičko, srnky jsou opravdu nádherné a já také mimojiné obdivuju ty krásné oči a jejich pohled .
tyhle zčásti ochočené kusy nikdo nezastřelí
Nevím jaká je situace tam, kde se to děje, ale u nás bych se toho docela bála. Navíc je to podle mě nebezpečné i v tom, že se nebojí v situacích kdy by měli. No alespoň my se vždycky ve škole učili, že divoká zvířata jsou prostě krásná tím, že jsou divoká a ochočování je většinou v jejich neprospěch (např. neschopnost se pak starat o sebe sám). No nevím, bohužel mě vždycky napadne příklad z Aljašky, či jiných "netknutých" divočin, kdy člověk vyvražďuje lachtany atd. A nebo kdy si medvědi zvyknou na člověčí jídlo a pak to dopadá všelijak..
Vím že jsou srnky a jeleni něco jiného, ale..
Není lepší zajít k nejbližšímu krmelci? Proč asi se nestaví v blízkosti lidských obydlí?
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2005 09:23
- Nahlásit
Samozřejmě pokud to vezmeme obecně, tak je lepší je krmit mimo lidská obydlí, v odlehlejších oblastech. Na těchto místech jsou krmeliště právě proto, aby zvířata měla klid, nebyla rušena a mohla se pokud možno v blízkosti potravy zdržovat trvale. V takových podmínkách jako jsou teď, tj. hodně sněhu, jsou zvířata výrazně omezena v pohybu a každé větší přebíhání je stojí hodně energie. Taky jsem pro, aby se zvířata krmila na určených místech mimo civilizaci, ale myslím si, že těch pár laní a jelenů, které paní krmí, absolutně nic neznamená.A jestli přežijí nebo ne, to už záleží jen na lidech okolo. Soudný člověk je nechá být, bouchal se bohužel asi nezdrží. Snad jen zájem lidiček je může ochránit. Ale k tomuhle je se těžko vyjadřovat.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2005 09:40
- Nahlásit
evičko držím ti palce,dělej prosím dál osvětu na téma,jak víkendový a letní provoz výletníků a houbařů se svými pejsky nabourá klid v lese,jak každému se sice pes proběhne za něčím třeba jen jednou za den,ale celkem se v tom lese ten den klidně za tím samým stádem proběhne těch pesaních zvířat třeba deset,skoro každou hodinu jedno.....
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2005 10:11
- Nahlásit
Sali, jsi jedna z mála v tomhle fóru, kdo se dokáže bez emocí a naprosto střízlivě podívat na problém a nazývat věci pravými jmény. Díky za podporu. Je to přesně tak. Klid je tentam, všude plno řvoucích lidiček, o odpadcích nemluvě, každý má s sebou nějakého toho hafánka a běhá si to po lese jak chce. Ale když něco náhodou řekneš ve smyslu, ten pes tady nemá co dělat, dejte si ho na vodítko, tak už jste necita, blbec, atd. Co dovede udělat jeden nebo více psů za škody v lese,to vidí málokdo. Občas bych vám přála koupit si Myslivost (odb. časopis) a prohlédnout si tam obrázky zadávených březích srn s roztrhanými bachory. Nic moc pohled. Jenže to je právě ta druhá strana, kterou nechce nikdo vidět, natož ji pak respektovat. Mohla bych se víc rozepsat, ocitovat odbornou literaturu, ale má to smysl? Viz diskuze "Myslivci a jejich psi". Kynologická veřejnost by měla pochopit, že lovecký pes má určité privilegium pokud jde o volné pobíhání po honitbě, nebudu psát v lese. Je to pes, který je svými vlohami a výcvikem jaksi předurčen k danému úkolu. A pokud se někomu zdá, že bezcílně pobíhá po lese, tak je na omylu. Ale to je zase na delší rozepsání. Sali děkuji ti za tvou objektivitu bez zbytečných emocí.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2005 11:01
- Nahlásit
Evicka
já u nás vybírám terény na trénink podle dohody s místním hospodářem,můžem i na lesní revíry,když se předem zeptáme kam....vše se dá domluvit....v létě téměř denně obcházíme velké kolečko po lese po široké cestě,ze které nescházíme ani my ani psi....a vylítají se neskutečně parádně..dopředu dozadu...na co by museli do stran...
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2005 11:02
- Nahlásit
Evicka
hlavně u sporťáků je jakýkoli zájem o zvěř tak neskutečně kontraproduktivní,že se sami staráme,aby se neobjevil.....představ si psa na revíru,jak ti místo nalezení figuranta půjde aktivně hledat stopy zvěře.....
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2005 11:31
- Nahlásit
Sali, proč to u tebe jde a u jiných ne? Já se celou dobu snažila říct, co ty jsi pochopila dávno. Případným problémům předejít a raději se domluvit.
Ad další přísp. Jasně, v tomhle je musíš držet zkrátka, ona taková živá zvěř je daleko zajímavější a voňavější než nějaký figurant. To by jste opravdu daleko nedošli.
Myslela jsem, že na toto forum přispívá více osob souznících s myslivostí, loveckými psy a přírodou vůbec. Zatím shledávám, že jsem tady jediná, i když Zuzanka se taky nesměle přidala. Ale jen opravdu nesměle.Tady vážně nikdo takový není, kdo by mi trochu pomohl obhájit některé myšlenky????????
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2005 11:33
- Nahlásit
Evicka
třeba je to jeden z důvodů,proč jem mezi normálními lidmi tak neoblíbená....že se chovám a myslím jinak a mám úplně jiné hodnoty,požadavky a nároky....
|
Anonymní
|
# Zasláno: 22 Úno 2005 12:15
- Nahlásit
2.2. MYSLIVCI: Rozhovor se zeleným panáčkem
Tomáš Toulec
Jak úspěšný může být notoricky "závodník" řidičem autobusu, voják doktorem (ve válce), psychopat psychologem?
Asi stejně jako kříženec sachysty a střelce zvaný v našich krajích mislivec (píší měkké, protože myslím, že zde došlo k chybě a mnoho lidí by mohlo dospět k názoru, že "myslivec" má něco společného se slovem "myslit". Možná tak ještě "myslel že dělá dobře").
Toto stvoření přetrvalo z dob, kdy naše hvozdy byly "medem a mlékem a různou havětíi oplývajici," což už dávno neplatí.
Dnes by po lese měla brouzdat naprosto odlišná kombinace botanika s veterinářem zvaná lesník, která by v největší nutnosti se slzou v oku zastřelila nemocné zvíře. Pak by ubylo po- i za-střelených lidí. Jak je to s mislivci jsem se přesvědčil asi před sedmi lety v Mráči na Benešovsku. Dal jsem se do řeči v místním zeleným panáčkem s flintou a samozřejmě došla řeč na zvěř.
"Jo to v Beskydech se přemnožily vlci a chodej místním na ovce!" Asi by střílel. "A kolik jich tam je?" já na to.
"No už asi pětadvacet dospělejch!" "Hm. Pětadvacet vlků na deset miliónů lidí, to není zas tak moc ne?" Chvilku na mě koukal, jako když přemýšlí, ale pak: "Ale co ty chudáci bačové co přicházej vo živobytí? S tím se musí něco udělat! Takhle to dál nejde!"
"No tak musíme najít nějaký místo pro ty ovce a přestaneme chodit střílet do lesa vlkům jejich potravu. Pak bude všechno v pořádku."
"Musíme zregulovat stavy těch vlků!" On na to.
"No já myslím, že když naše zem uživí těch deset miliónů lidí a už se sem k nám nevejde dvacet pět vlků, tak je něco v nepořádku a musíme začít s tou redukci u sebe."
Dlouze se na mě zahleděl, pak se pomalu ale důkladně zamračil, označil mne za nejhoršího anarchistu z města a odkvačil si zchladit žáhu pravděpodobně na nějakém přemnoženém zajíci.
Vyrůstal jsem v Malešicích na kraji Prahy v domku u pole nedaleko lesíka kde ještě před pětadvaceti lety bylo plno zajíců a bažantů.
O deset let později zdecimovaná mixomatózou a kazdoročními masakry veškerá zvířata prakticky zmizela.
Neříkám, že vše je jen vina mislivců, ale říkám, že lesník by pro zvířata i lidí udělal mnohem více.
|
Danann
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2005 12:19
- Nahlásit
Ten anonym jsem já Danann,omlouvám se
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2005 13:23
- Nahlásit
Dannan, a co jsi pro přírodu udělal ty osobně? Jako jedinec, živý tvor, který respektuje jiné živé tvory? Připadá mi, že taky patříš do té obrovské skupiny kritiků, kteří ale osobně svou troškou do mlýna přispějí jen pokud jde o kritiku, zatracování a odsouzení. Není to třeba taky o zhoršeném živoptním prostředí, obrovském tlaku predátorů, špatném hospodaření našimi zemědělci, zvyšujícími se nároky nás lidí na pohodlí atd. Vidíš jen masakry, protože je chceš vidět, ale zamyslet se v širších souvislostech, to bude asi potíž. A nejen u tebe, ale i u spousty jiných, co sem píší.
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2005 13:27
- Nahlásit
Sali, díky za to, že jsi mě podpořila. Dalo mi to zase malý impuls k tomu, abych v tomhle předem prohraném boji dál pokračovala.
Jo a Dannah, k těm vlkům, tak je to přesně o tom, že i ten vůl myslivec, jednak nic neví, ale je typickým představitelem naší konzumní společnosti, tj. co se mi nehodí do krámu zlikvidovat. Škodí mi to, zlikvidovat. Toho zamyšlení v širších souvislostech nebyl schopen. Navíc vlk jako predátor má velmi špatnou pověst, i když většina nesmyslů, které se o vlcích povídají se dají velmi lehce zvrátit poznatky mnoha znalých zoologů. Navíc vlk potřebuje veliké území pro svůj poklidný život. Jenže kde ho vzít, že ano, když se všude nacpal člověk se svými "aktivitami".
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2005 14:05
- Nahlásit
Evička
víte, vážím si toho, že to nevzdáváte a stále sem píšete, i když jste tu skoro sama proti všem
danann
Podle mých informací vlci tak často zase neútočí, protože jsou to velice plachá zvířata, škody zemědělců na ovcích a jiných malých přežvýkavcích, ve většině případech bývá způsoben právě zdivočilými či divokými psy, protože ti vrozený strach ze člověka postrádají.
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2005 14:27
- Nahlásit
Eny, pokud bych tomuhle davu stála tváří v tvář a všichni by mě kamenovali těmahle svýma zkušenostma, asi bych tak odvážná nebyla. A o vlcích víš to podstatné. A tykej mi.
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2005 14:38
- Nahlásit
OK, to víš na netu je každý "king"
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2005 14:41
- Nahlásit
Dnes jdu domů, ale na zítřek se na vás všechny zase připravím. Takže.....!!!!
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 22 Úno 2005 15:40
- Nahlásit
on mezi sportovním a mysliveckým kynologem není zas tak velký rozdíl,to společné je znalost zvířat a schopnost je dostat k nějakým rozumným výsledkům...a takoví se domluví vždyckz....
|