| Autor |
Zpráva |
Fifi
Člen |
# Zasláno: 4 Čen 2008 23:32
- Nahlásit
Mucholabka
Jestli ti to prijde normalni, tak budiz... Vy to u tech neuznanych pitu mate asi jiny. Vetsina uznanych plemen spise kouka po nepribuznosti a tak. Ale pitem se muze stat i pes z utulku, tak proc nekryt incestem.
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 4 Čen 2008 23:32
- Nahlásit
Roxana
Tak se na ten rodokmen podívej i trochu dozadu-to je posazený incest na incest a nejen u tohoto psa. Já nad tím přemýšlela a jdu do toho. A sama si z toho psa nechám.
ze ti vyhodi treba jedno ci dve super zvirata, ale zbytek je totalni odpad
To vím.
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 4 Čen 2008 23:33
- Nahlásit
Fifi
Vetsina uznanych plemen spise kouka po nepribuznosti a tak
Protože jediným měřítkem zapojení psa do chovu je exteriér.
|
Roxana
Člen |
# Zasláno: 4 Čen 2008 23:40
- Nahlásit
Mucholabka
podívej i trochu dozadu-to je posazený incest na incest Jj, tak nejak to na me pusobilo ... ac pitove nejsou muj hrnek kafe tak asi je fakt, ze pak ta selekce vypada trochu jinak nez u FCI plemen ...
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 4 Čen 2008 23:41
- Nahlásit
Mucholabka
Co to matles?
Protože jediným měřítkem zapojení psa do chovu je exteriér.
No kdyz myslis...
|
Roxana
Člen |
# Zasláno: 4 Čen 2008 23:44
- Nahlásit
Mucholabka
Protože jediným měřítkem zapojení psa do chovu je exteriér. a tak jako jediny meritko asi ne, ale dulezity urcite jo .. a pak taky fakt, ze exterier se da vylepsit nejsnaz, behem dvou-tri generaci ... narozdil od povahy nebo zdravi ...
|
Mel
Člen |
# Zasláno: 4 Čen 2008 23:45
- Nahlásit
Mucholabka
To s klidnym svědomým necháš utratit třeba většinu štěňat, jen kvůli dvěma dobrým?
|
Mar
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2008 08:21
- Nahlásit
Mucholabka
nakryli syna matkou (ktera je zaroven i jeho babicka)
noooo tyjo tak jako stenata po tvejch stenatech (bo jejich decka) na tom budou urco upa sqele.......
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2008 09:10
- Nahlásit
Mucholabka
Protože jediným měřítkem zapojení psa do chovu je exteriér
toto není pravda, je spoustu plemen, které musí mít do chovu zkoušku, hlavně tedy mezi pracovními a loveckými, je jich míň než dříve, ale jsou.
To co chceš krýt je dle mého svědomí prasárna a nikdy bych to neudělala, ale každý svého štěstí strůjce, že? Jen je mi líto těch "méně povedených" a jejich budoucích majitelů.
|
replik
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2008 09:19
- Nahlásit
Takové malé upozornění pro všechny, bez příbuzenské plemenitby by nevzniklo spousta plemen. U některých si to lidi ani neuvědomují, jenom kříčí jaké je to špatné. Takže jako všecho, musí se to umět a dělat s citem a hlavně odpovědně. Já jako laik, který moc genetice nerozumí si opravdu veřejně netroufnu hodnotit klady a zápory.
|
Mar
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2008 09:28
- Nahlásit
replik
no když pes má šťěňata s fenou co je zároveň jeho matka i babička, tak mi to nepřijde že ten někdo:
musí se to umět a dělat s citem a hlavně odpovědně
|
pawLINka
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2008 09:33
- Nahlásit
Mel
Když ti na mejl pošlu naskenovaný rodokmen, spočítáš mi taky ten koeficient příbuznosti? By mě to zajímalo...
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2008 09:33
- Nahlásit
replik
nehledě na to, že pittbull není zrovna málopočetné plemeno, nebo plemeno při vzniku, kde by to bylo nutné
|
Mel
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2008 09:39 - Změnil/a: Mel
- Nahlásit
pawLINka
já to bohužel počítat neumím, jen jsem někde na netu našla, kolik ty koeficienty při tak úzké příbuzenské jsou...
A v tomhle případě je to ještě mnohem víc, než těch 37%, páč je tam příbuzenská nejen u tý matky...
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2008 09:40
- Nahlásit
Taky ty tehdejší lidi omlouvá, to že nevěděli, co činí, my už to dneska víme a vymlouvat se nemůžeme.
Důsledky opakované přibuzenské se projeví třeba až za několik desítek let, proto taky se zdravím jsou na tom dneska psi jak jsou.
Zajímavé čtení třeba tady http://www.canine-genetics.com/
A jinak samozřejmě příbuzenská se dělá i u uznaných plemen, kde je volný chov, spousta chovatelů vidí momentální úspěchy a budoucnost je nezajímá, po nich potopa, naštěstí už se v Evropě objevují první vlaštovky kde je příbuzenská zakázaná, takže přinejhorším bude kam sáhnout.
Kdo si chce spočítat koeficient, může tady
http://czerwonytrop.com/inb/index.php?full=ok&lng= en
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2008 09:46
- Nahlásit
Zajímavé čtení třeba tady
http://www.bestmudi.estranky.cz/clanky/chov---bree ding/mudi-chov-safir-csoki-foster-wachtel
|
daliva
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2008 11:14
- Nahlásit
Mucholabka
...ze ti vyhodi treba jedno ci dve super zvirata, ale zbytek je totalni odpad
To vím.
= to vím a je mi to jedno? Jakou budoucnost dáváš tomu odpadu, co příp. vyprodukuješ?
|
Baileys
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2008 11:35
- Nahlásit
No já osobně taky s příbuzenskou nesouhlasím a vyvyruju se CO TO JDE!!!
Ještě se tím chlubím v inzerátech
Much:
hmm,to mě tedy u tebe zklamalo...
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2008 11:51
- Nahlásit
Mucholabka
á nad tím přemýšlela a jdu do toho. A sama si z toho psa nechám.
no jasně já těm pitbullům co jsou fakt pitbullové nějak nerozumím ale tohle je velmi zodpovědné rozhodnutí..jistě tím budeš krýt Bucku z který ti už vyrost pitbull??no prostě kvalitka
|
KatkaM
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2008 13:10 - Změnil/a: KatkaM
- Nahlásit
astarte
Zajímavé čtení, ale motáš fakta a nezohledňuješ okolnosti. Za prvé, u českého strakatého psa je poradce a ne poradkyně už několik let. Za druhé, podáváš dost pokroucený obraz o své situaci (pokud se Tvůj pes jmenuje Alf) a i o chovu strakáčů obecně. A za třetí, dost lidí vynakládá spoustu úsilí, aby se chov strakáčů zlepšoval a takovéhle pomluvy mě HODNĚ zvedají ze židle! A docela by mě zajímalo, který vrh myslíš, když poradce už neodchoval vrh docela dlouhou dobu. Skoro bych řekla, že vím, a pokud jsem se trefila, tak bych si opravdu velmi ráda s Tebou vyměnila pár emailů.
Ostatním se omlouvám za tuhle reakci.
|
11111
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2008 17:18
- Nahlásit
Ačkoliv přiznávám, že vím, že bez příbuzenské plemenitby by nevzniklo žádné plemeno, ačkoliv se nevyznám v tzv. pravých pitech.
Tak pokud chce Mucholabka krýt fenku z útulku, o které neví nic - napřed to byla AST, pak AST s čímsik křížený a ted je to pravý pit ? se psem, který má rodokmen, ze které se člověku zvedá žaludek - insest na insest - , tak ej to prasárna.
Moc by mě zajímalo co udělá Mucholabka se štěnaty, co se nepovedou? Kam je dá? Jak má ošéfované případné zájemce, äby štěně neskončilo někde na řetězu, nebo utracené pro zdravotní vady nebo agresivní povahu??
|
monika
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2008 18:18
- Nahlásit
Tak tahle debata a navážení se do Mucholabky je myslím zbytečné. Není to žádná prázdná hlava a kam a komu dá případné štěnda si ona zrovna docela ohlídá.Pro cizí a opuštěné či týrané psy toho dokáže udělat dost a pro vlastní bude dělat totéž.
Co se týká krytí: mi byl na naši Lexu doporučen na posílení linie a srovnání výšky její vlastní dědeček. Nakryla jsem sice jiným psem, ale toho jsem si vybrala až na poslední chvíli a o dědečkovi jsem uvažovala. Přiznám se, že mi to nesedělo, ale vím, že se tohle prostě dělá a má to svůj význam. U některých plemen víc, u jiných se to nedělá vůbec nebo je to dokonce zakázané.
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2008 20:00
- Nahlásit
11111
o které neví nic
To není pravda, znám její rodiče, znám chovatelku.
Pit není málopočetné plemeno, pokud se budeme bavit o počtu. Ale z toho počtu protřídíme polopsy, zbyde nějakých pár zvířat, přidáme požadavky na typ, linii, povahu atp., zbude málo čoklíků, z toho polovina je dávno mrtvá. Když se tak vyznáte, můžete mi sami navrhnout nějakého psa. Já hledala půl roku a hledala jsem i na Slovensku, v Polsku.
Kdybych nepřemýšlela, nasekám to na Drakovi (jehož matka je po sourozencích) a je mi to fuck.
Co se týče udávání malých psů, jedno já, jedno majitelka psa, další dva zadaní-známá majitelky psa, moje známá, a do času se další buď udají, nebo je budu mít u sebe, no a?
...ze ti vyhodi treba jedno ci dve super zvirata, ale zbytek je totalni odpad
To vím.
= to vím a je mi to jedno
Asi mám odpadem na mysli něco jiného než vy. Vyskytuje se v každém plemeni i v nepříbuzném krytí-které bývá zdánlivě nepříbuzné.
Zde se spíše než příbuznosti bojím heterozygotního efektu.
|
xjindri1
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2008 21:29
- Nahlásit
Hmm...zajímavá debata.Pokud vím,tak základem každého úspěšného chovu je příbuzenská plemenitba,jinak nelze docílit jednotnosti určitých znaků.Jak už zde někdo zmínil,tak u exteriéru je to jednodušší,znaky se upevňují již ve druhé generaci,ale povaha je složitější...Některá plemena mají v chovatelských řádech přesně dáno jak úzká může být příbuzenská plemenitba.Např. u NO je to 2,2.A hlavní věc,která činí chov kvalitním je SELEKCE!!!Tu však u nás bohužel nejsme zvyklí dělat...
|
daliva
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2008 21:29
- Nahlásit
monika
Právě proto, jak "znám" a obdivuju Mucholabku za to, co dělá pro opuštěná zvířata v útulcích, právě proto mě překvapuje, do čeho se hodlá pustit. Nenavážím se, jen vyjadřuji svůj nesouhlas
Mucholabka
Předpokládám, že s udáním štěňat mít problémy nebudeš, ale o to až tolik nejde. Odpadem nemyslím štěňata, která nebudou dostatečně exteriérově nebo pracovně kvalitní, ale ta, která budou zdravotně v nepořádku a jejichž život pravděpodobně nebude působit potěšení ani jim ani jejich majitelům. Samozřejmě, taková štěňata se rodí i z nepříbuzných (nebo chceš-li zdánlivě nepříbuzných spojení), nicméně pravděpodobnost je tam nepoměrně nižší.
Proti liniovce v chovu zase až tak moc nemám, pokud se dělá s rozumem a citem, vím, že se leckde používá běžně, stejně tak selekce v chovu má svoje důležité místo, ale toto, co popisuješ
mi skutečně přijde moc. V pitech se nevyznám, ale zákony genetiky platí podle mě pro všechna plemena stejně. Po tvrdé selekci na typ, linii, zdraví a povahu je málopočetným téměř každé plemeno, ale teď už se naštěstí můžeme rozhlížet dál než v naší zemi a nejbližším okolí...
A znalost jen jedné generace (rodičů) fenky je, myslím, pro chov a výběr partnera dost málo, znalost chovatelky úplně nanic
Hodně štěstí!
|
Ebony
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2008 21:59
- Nahlásit
xjindri1
je SELEKCE!!!Tu však u nás bohužel nejsme zvyklí dělat...
jaktože ne, nejoblíbenější druh selekce je ten, že nakryju psem, který je nejblíž, pokud je doma na dvoře, tím líp, je to selekce z nejselektovanějších...no a pak se to pojmenuje liniová plemenitba
|
Smečka
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2008 22:22
- Nahlásit
Sledoval tím upevnění linie a znaků, které jsou pro plemeno specifické. Vzhledem k věku a úspěchům psa se dá říct, že se povedlo.Mucholabka
Ano na první generaci možná ano, o tom také příbuzenská je, ale na generacích příštích se vliv deprese může projevit. Pit je plemeno hodně zatížené příbuzenskou a rozhodně bych tento trend ještě více nepodporovala.
|
Smečka
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2008 22:28
- Nahlásit
Zde se spíše než příbuznosti bojím heterozygotního efektu.
Z jakýho důvodu?
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 6 Čen 2008 08:28
- Nahlásit
Mucholabka
Co je heterozygotní efekt? Vždyť nic takového neexistuje. A jestli šlo o překlep a měl to být heterozní efekt, tak kde bys ho tam vzala, vždyť z toho děláte skoro "klony"?
Co když vaše přísně selektované homozygoty skolí nějaká dědičná vada?
Podívej se na středověk a panovnické rody...
|
Smečka
Člen |
# Zasláno: 6 Čen 2008 08:36
- Nahlásit
kachna_
Jasně že myslela hetorozní. Vůbec jsem si toho překlepu nevšimla.
tak kde bys ho tam vzala,
Třeba myslela kdyby sousedovic Alík...
|