| Autor |
Zpráva |
Anonymní
|
# Zasláno: 21 Pro 2005 20:17
- Nahlásit
Nevíte jak je to s "reklamací" štěněte, do kdy můžete štěně "vrátit", vím, že je nějaká zákonná lhůta, ale nemůžu to najít.
Dáváme s kamarádkou desatero "než si pořídíte pejska", tak až to bude mít nějakou srozumitelnou podobu, třeba nám s tím pomůžete.
|
suesie
Člen |
# Zasláno: 21 Pro 2005 20:48
- Nahlásit
myslím, že do 6. týdnů
|
Endy
|
# Zasláno: 21 Pro 2005 21:11
- Nahlásit
Do šesti týdnů od prodeje můžeš vrátit štěně,pokud na něm objevíš vadu,kterou mělo při prodeji a chovatel Tě na ní neupozornil.
|
zuzka
Člen |
# Zasláno: 21 Pro 2005 21:15
- Nahlásit
Endy
třeba i zdravotní stav?
|
suesie
Člen |
# Zasláno: 21 Pro 2005 22:39
- Nahlásit
zuzka
Myslím, že když má třeba štěník nějakou vrozenou vadu, na kterou tě chovatel neupozorní předem, tak ano.
|
Endy
|
# Zasláno: 21 Pro 2005 22:46
- Nahlásit
zuzka
Nevím,co tím myslíš,zdarvotní stav.Nemocné štěně snad každý pozná a nevezme si jej.Zrovna zdravotní stav se dost špatně dokazuje.Pokud podepíšeš do smlouvy,že štěně bylo přejato bez zjevných vad a v dobrém zdravotním stavu,tak se pak těžko něčeho domůžeš.Spíš se to vztahuje např.na předkus.
|
suesie
Člen |
# Zasláno: 21 Pro 2005 22:52
- Nahlásit
My jsme třeba měli domluvu s chovatelem, že si se štěníkem zajdeme sami k vetovi a až pak se rozhodneme. Vet ho prohlídl, řekl, že je ok a tak jsme měli klid, že je zdravý.
Jo a ten předkus, to zase není až tak pravda, teřa u našeho plemene je ten předkus nutnej (vada je, když ho nemá).
|
Endy
|
# Zasláno: 21 Pro 2005 22:59
- Nahlásit
Napsala jsem to blbě.Mělo tam být vada skusu.
|
zuzka
Člen |
# Zasláno: 22 Pro 2005 06:45 - Změnil/a: zuzka
- Nahlásit
mohly byste mi napsat, v jakém zákoně to je, abych si mohla přečíst přesnou formulaci
v tom desateru chci vyzdvihnout význam písemné smlouvy mimo jiné, kvůli téhle "záruce"
osobně si sice myslím, že když už je někdo ochoten mi dát se štěndem smlouvu, tak by mělo být vše v pořádku, ale ať to tam máme správně
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 22 Pro 2005 07:50
- Nahlásit
Občanský zákoník, záruční doba při prodeji zvířat je šest týdnů ode dne převzetí (ústní dohoda) nebo ode dne podpisu kupní smlouvy. V případě koupě zvířete není pro reklamaci nutné mít písemnou kupní smlouvu, při soudních jednáních je uznávaná i dohoda ústní (nejlépe podpořená svědky). Písemná dohoda nebo smlouva je nutná pouze v případě koupě nemovitostí. Ovšem vždycky se vyplatí si kupní smlouvu nechat vyhotovit písemně, případné dokazování u soudu je potom daleko snadnější. Žuzko, tak napiš konkrétně, co se ti přihodilo. Já sama zásadně dávám písemnou kupní smlouvu vždycky, protože tím kryju i sebe, jako chovatele před případnými špekulanty, kteří si to event. rozmyslí, psovi něco udělají a nechce se jim platit vet. apod. Není to jen ochrana zákazníka, ale i chovatele samotného. A za 13 let chovu jsem se setkala s reklamačkou jen jednou, ale to šlo přesně o případ, kdy pes začal kulhat díky zranění nikoliv vadě exterieru a v tomto případě mi výrazně pomohl odkaz na kupní smlouvu a její znění.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 22 Pro 2005 07:52
- Nahlásit
je to v občanském zákoníku v ust. § 620 odst. 1, věta první
" Při prodeji spotřebního zboží je záruční doba 24 měsíců; jde-li o prodej potravinářského zboží, je záruční doba osm dní, u prodeje krmiv tři týdny au prodeje zvířat šest týdnů."
|
zuzka
Člen |
# Zasláno: 22 Pro 2005 08:36 - Změnil/a: zuzka
- Nahlásit
díky všem
nic se mi nestalo, jen jsme se rozhodly s kamarádkou dát dohromady pár rad pro nepejskaře, než si pořídí pejska
hlavně aby nenaletěli množitelům a jiným vykutáleným "podnikatelům"
asi už to tu bylo, ale když jsem viděla, jak se u nás na fóru "sesypali" na jednu dívku, co se ptala bez PP, mám pocit, že jako nedávní laici, to možná sepíšem srozumitelněji
|
Zdenka
|
# Zasláno: 25 Led 2006 11:00
- Nahlásit
Moje zkušenost je, že jsme si koupily fenečku, která první týden začla marodit a postupně se zjistila vada kostí čelistí, fenečku jsme se z toho snažily dostat pomalu tři měsíce, než umřela, bylo nám pak řečeno, že psi rodiče neměly mít štěnátka spolu, že to nedoporučil poradce chovu a fenečka měla být ještě aspon měsíc u mámi protože byla hodně malinká.Ale s chovatelkou jsme se dohodly na vrácení peněz, ale po té nám nabídla místo peněz starší 10 měsíční fenečku, kterou jsme si vzaly.Takže ono to není jednoznačné s těmi 6 týdny pokud má nějakou vrozenou vývojovou vadu.
|
Endy
|
# Zasláno: 25 Led 2006 12:13
- Nahlásit
Zdenka
No možná proto Ti chovatel raději vyšel vstříc,než aby se rozmazávalo v klubu,že nakryl nedoporučeným pejskem.Ale je mi to divné,musel ho mít napsaného v krycím listě a ten vystavuje poradce.
|
ati
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2006 12:16
- Nahlásit
Endy
záleží na podmínkách v klubu,poradce může nedoporučit,ale nemůže zakázat spojení.
|
VlastaK
Člen |
# Zasláno: 26 Led 2006 11:32
- Nahlásit
Endy
No my jsme si na podzim, poté co nám v srpnu umřel starý pejsek, pořídili štěně, které bylo ze super spojení, protože chovatel si sám chtěl nechat z tohoto vrhu fenku. Byli jsme se na něj několikrát podívat, pak jsme si ho dovezli domů a prcek asi za týden přestal žrát. Byly to kruté čtyři neděle. Zkrátím to, nakonec se vyšetřením ukázalo, že měl vrozenou vadu jater, takže jsme ho, respektive chovatel, nechali utratit . Celou dobu jsem byla s chovatelem v kontaktu a ten nám taky poté vrátil peníze.
Takže i když jsme udělali všechno jako podle příručky, osud byl tentokrát proti nám. Nakonec ale všechno záleží na tom, jestli se chovatel zachová slušně a k problému se postaví čelem.
Od října máme nového prcka a zatím je to super.
|
MiraT
Člen |
# Zasláno: 19 Zář 2007 08:37 - Změnil/a: MiraT
- Nahlásit
Dobrý den,
Dnes ráno mě umřelo přesně tříměsíční štěně NO.
U veterináře mi bylo sděleno na rychlo, protože operoval, zda neměl nějakou nehodu, což pochybuji, protože jsme měli včera co dělat, abychom ho večer dostali do kotce, jak byl akční.
Prostě ze dne na den. Měl úplně světlé dásně, co říkal lékař, tak se ho mám pokusit odvézt do Prahy na patologii.
Nevíte náhodou někdo co se mohlo stát, nebo zda nemáte podobné zkušenosti. V pátek měl poslední očkování.
Trpěl oboustranným kryptochrismem, ale to nemá vliv . Během jednoho měsíce prodělal záněty obou uší a problém se zažívaním – dva dny na infůzi s vitaminy.
Vrácení nám bylo nabídnuto, ale na tuto možnost jsem nepřistoupil.
Tento týden je šestý od koupi a proto chci kontaktovat chovatele k navrácení peněz. Abychom zjistili důvod úhynu, tak jsme ho odvezli do SVÚ v Praze na Pitvu.
Jaké jsou šance vrácení peňěz (pokud by ho peníze vrátili, dal bych cokoli).
Jsem s toho dost v šoku a mám dost velky vztek na chovatele, protože už jeho přístup ke kryptorchismu o kterém ani nechtěl slyšet mě dost dostal, tak se raději chci informovat u zkušenějších.
Děkuji
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 19 Zář 2007 08:46
- Nahlásit
MiraT
Vrácení nám bylo nabídnuto, ale na tuto možnost jsem nepřistoupil.
z lidskeho pohledu nepristoupeni na vraceni chapu, ale mam obavu, ze tim jste si zavrel cestu pro navraceni penez, protoze chovatel vam tuto moznost jednou nabidl a vy jste ji odmitl.
i kdyz samozrejme rozhodujici bude vysledek pitvy - pokud by se prokazala nejaka zavazna vrozena choroba, tak by teoreticky k vraceni penez mohlo dojit ...
|
Baileys
Člen |
# Zasláno: 23 Kvě 2008 15:44
- Nahlásit
Jirikovo
hele tohle je zajímavéééé..
a když se prokáže např vrozená vada po 6 týdnech od koupi?? tak se to dělá jak??
|
eUGENIo
Člen |
# Zasláno: 29 Kvě 2008 19:06
- Nahlásit
Dobrý den mám velký problém. Koupil jsem fenku zlatého retrievera s PP z chovné stanice (rodiče export Dánsko). Postupem týdnů nám bylo divné, že srdce fenky bije pořád jako na poplach a, že dýchá břichem a ne hrudníkem, chovatel tvrdil, že rychlý tep srdce není u štěněte nic neobvyklého tak jsme se nijak nevzrušovali. Jeli jsme k veterináři a ten se samozřejmě strašně divil, že jedem až teď (vrozená vada srdce a s tím spojený plicní edém).Kontaktovali jsme chovatele a ten nám odepsal, že reklamace na skryté vady je 42dní (6týdnů). My na to přišli v 8týdnech. Kdyby prvotní veterinář ještě u chovatele nezanedbal vyšetření štěněte nemuseli jsme se do tohoto problému dostat. Dá se s tím ještě něco dělat? Poraďte prosím děkuji za odpovědi. A ještě se chci zeptat jestli je
normální, že děda otce fenky je zároveň otec matky fenky. A to se jedná asi o nejlepší chovatelskou stanici u nás.
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 29 Kvě 2008 20:12
- Nahlásit
eUGENIo
Dost dobře nechápu, jestli jste na to přišli v 8 týdnech štěněte nebo 8 týdnu po koupení štěnda... Každopádně tak jako tak se mi moc přístup chovatele nelíbí...
To, že děda otce fenky je zároveń otec matky fenky mi taky zrovna normální nepřipadá...
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 29 Kvě 2008 20:16
- Nahlásit
Eimy
To, že děda otce fenky je zároveń otec matky fenky mi taky zrovna normální nepřipadá...
A to mi zas jo...možná jsem zblblá pitama, ale tam je liniovka a blízká příbuzenská zcela normální, Feru to má taky.
A co ten problém-asi bych chovatele obtěžovala, dokud by se nevyjádřil.
|
astarte
Člen |
# Zasláno: 29 Kvě 2008 21:44
- Nahlásit
eUGENIo
Určitě bych se nedala a snažila štěně vrátit. Veterinář vam potvrdil vrozenou vadu.Odpovědnost za to má chovatel, ten musí vědět jaká rizika má příbuzenska plemenitba. Psů s vrozenýma vadama je jak hub po dešti a to jen díky takovým "rádoby" chovatelům!!!!
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 29 Kvě 2008 21:59 - Změnil/a: Mucholabka
- Nahlásit
astarte
Ale příbuzenská není vždy krok ke zkáze...
Třeba rodokmen tohoto psa
http://pedigree.pitbullworld.org/pedigree.pl?comma nd=pedigree&id=10706
by měl znamenat, že ten pe snad ani nechodí, a přitom je to špičkový pes pro sport i pro chov, osvědčený na krytí.
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 29 Kvě 2008 22:03
- Nahlásit
Moc pěkná liniovka tady http://pedigree.pitbullworld.org/pedigree.pl?comma nd=pedigree&id=3495
a přitom tenhle pes je zakladatelem své vlastní linie.
|
pawLINka
Člen |
# Zasláno: 29 Kvě 2008 22:09
- Nahlásit
Mucholabka
Ale příbuzenská není vždy krok ke zkáze...
Nj, jenže problém je v tom, že se to může projevit až za pár generací...
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 29 Kvě 2008 22:12
- Nahlásit
pawLINka
Dyk u pitů se to tak dělá právě xx generací zpátky. Třeba táta od Ferdy http://www.apbt.online-pedigrees.com/public/printP edigree.php?dog_id=10714 je taky dost na příbuzno, a ten můj pes je živý až moc
|
pawLINka
Člen |
# Zasláno: 29 Kvě 2008 22:14
- Nahlásit
Mucholabka
Nj, ale prostě se to určo jednou projeví. Nefím, ale tomuhle nevěřím, pač jinak by se tohle dělalo u všech plemen, kdyby to nebylo na škodu, ne?
Jako takhle - já pro příbuzenskou nejsem (nikdy bych tak nekryla) a zvedá se mi kufr z Delinčiného rodokmenu...
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 29 Kvě 2008 22:16
- Nahlásit
pawLINka
No, to je ten problém, který pořád tak nějak zviditelňuju-zatímco ti naši jsou chováni pro výkon, FCI se jednou ukáže na výstavě a je chovný a jediným ukazatelem je úhlení končetin a barva xichtu, na to chovat NELZE.
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 29 Kvě 2008 22:18 - Změnil/a: Mucholabka
- Nahlásit
pawLINka
A proč se to neobjevilo u X psů od Norroda, který tam má drsnéééééé příbuznosti? Nebo u Pat Patricka, který chovásnad šedesát let? Prostě xx generací pitů od doby, kdy se rodokmeny zachovaly. Když to probíráš, piti vlastně začínají rodokmenově na pár jedincích.
Tady máš PatPatricka http://pedigree.pitbullworld.org/pedigree.pl?comma nd=pedigree&id=1032
|