Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / Sebaceozní adenitis
. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . >>
Autor Zpráva
Daimon
Člen
# Zasláno: 11 Čen 2009 10:34
- Nahlásit

Mám psa plemene akita inu, který trpí touto nevyléčitelnou nemocí.Chtěla bych se spojit s někým,kdo má podobně postiženého pejska a chtěl by si vzájemě měnit rady a zkušenosti.Nechci zde probírat genetické pozadí nemoci,ale opravdu jen praktické věci okolo takto postižených psů.Hodně jsem pátrala mezi AI,ale nikoho se mi nepodařilo najít a když už jsem někoho našla tak pejsek už nežil.Majitelé takto postižených psů o tom neradi mluví a málo kdo to vůbec přizná.Většina AI s touto diagnozou přežije maximálně jeden rok,alespoň co se mi zatím podařilo zjistit a nikoho jiného žijícího jsem dosud nepotkala a ani se mi nikdo neozval.Proto bych chtěla, aby se sem někdo ozval ať už má pejska jakékoli rasy s SA.

Daimon
Člen
# Zasláno: 11 Čen 2009 10:40 - Změnil/a: Daimon
- Nahlásit

Omlouvám se za překlep u výše uvedené nemoci, je to sebaceozní adenitis. Děkuji za pochopení.

ankaras
Člen
# Zasláno: 11 Čen 2009 10:48
- Nahlásit

Házím sem malé info o této nemoci pro představu.

Jedná se o dosti vzácné onemocnění kůže, postihující pouze mazové žlázy s jejich pozvolnou úplnou destrukcí. Tato nemoc je geneticky podmíněnou záležitostí. Zjednodušeně řečeno se při této nemoci jedná o řízené autoimunitní poškozování mazových žláz spojené s jejich totální likvidací. Tento atak mají na starosti buňky, kterým říkáme histiocyty a T lymfocyty s cytotoxickým účinem. Při jejich útoku dochází k postupnému napadání buněk - sebocytů a celých mazových žláz s nevratným účinkem. Posléze dochází na kůži ke změnám, při kterých při absenci mazu dojít musí. Výrazná suchost pokožky, lupinatění, tvorba krust, vypadávání srsti, tvorba zpečenin a to vše v kombinaci s projevy superficiální a posléze hluboké dermatitidy.

Tato nemoc se může objevit v jakémkoli věku a u kteréhokoli psa. Plemennou predispozici mají zejména pudlíci, viszly, samojedi, čau čauové, akita-inu. U koček tyto případy byly popsány ojediněle také.

Lokalizace procesu začíná v místech s množstvím mazových žláz. Postihuje tedy hlavně uši, celou hlavu, krk, ocas a dorsální část trupu. Z počátku je to proces nenápadný s ložiskovitým vypadáváním srsti. Trochu to připomíná "kožich prožraný od molů". Často se v této fázi nemoc zaměňuje za demodikosu, hypotyreosu, dermatofytoza, nebo některé hormonální dermatozy. Po nástupu suchosti kůže a lupinatění se přidává i různě vyjádřené svědění s projevy povrchové, či hluboké pyodermie.

Terapie této nemoci dosud prakticky neexistuje. Nic již nedokáže nahradit zničené mazové žlázy. Postup léčby u těchto jedinců je pouze udržovací. Řeší se zejména projev vedlejších komplikací. Na začátku u takto postižených jedinců je určitá možnost zpomalení destrukce žláz aplikací glukokortikoidů, vysokými dávkami vitamínu A. Při kombinaci této terapie s aplikací látek nahrazujícími maz např. močoviny s pádesátiprocentním propylengykolem, lze pacienta udržovat v přijatelné úrovni. Mnoho autorů zabývajících se dermatologií popisuje i uspokojující efekt při kombinaci retinoidů s cyklosporiny. Pominu-li jejich výrazné vedlejší účinky na organismus, je jejich použití u nás limitováno zejména vysokou cenou.

Takto postižené jedince a jejich příbuzné je nutné v každém případě vyřadit z chovu!

Případ maďarského ohaře Angie. Akutní sebaceozní adenitis se sekundární pyodermií.

V červnu tohoto roku na kliniku dorazil majitel viszly jménem Angie s problémem vypadávání srsti na hlavě a uších

Po provedení dermatologického kožního seškrabu a nálezu masivní infekce Demodexem canis, byla zahájena obvyklá terapie. Po 14 dnech byl majitel pozván na další kontrolu.

Stav na hlavě a uších byl mírně lepší, nicméně se začaly objevovat další místa i na krku a hrudi. Pro vyloučení zejména sebaceozní adenitidy, bylo nutné odebrat vzorek kůže a ten odeslat na dermatohistologické vyšetření a vyšetřit krev pro možnost diagnosy hypotyreozy.

Nález dermatohistopatologa:

Epidermis -hyperkeratoza, mohutná hyperplazie epidermis, mohutrné serocelulární krusty s obsahemdegenerovaných neutrofilů a skoloniemi koků, parakeratoza, hyperkeratoza.

Dermis - mírná smíšená perivaskulární dermatitida.

Adnexa - totální likvidace mazových žláz. V místech mazových žláz v okolí střední části folikulů mohutný granulomatozní infiltrát /lymfohistiocytární,ojediněle plazmat.buňky/ keratoza folikulů, hyperplazie folikulárního epitelu, luminální neutrofilní + bakteriální folikulitida

Závěr: Nález kompatibilní s diagnozou - Sebaceozní akutní adenitis komplikovaná sekundární pyodermií.

Terapie: U Angie jsme nasadily po dobu prvního měsíce Prednison spolu s H2 blokátory. Pro potlačení sec. bakteriální infekce antibiotika. Celou léčbu jsme doplnili doživotním podáváním vysokých dávek vitamínu A. K postřikům 50% propylenglykolem dosud zatím nebylo nutno přistoupit. Angie se již po prvních dávkách prednisonu začal výrazně zlepšovat, přestal se drbat, výrazně ožil. Po 14 denní kontrole si majitel pochvaloval okamžité zlepšení stavu kůže a psychiky u psa. Zhruba po měsíci byla hlava krk a hruď zcela zarostlá chloupky, jen na uších se stav nezměnil.

Roxana
Člen
# Zasláno: 11 Čen 2009 10:50
- Nahlásit

Ahojky Daimonku,
tak te vitam na cz-psovi a doufam, že najdes nejaky lidicky, ktery mají podobny zkusenosti jako ty a budete si moct vzajemne pomoct!
A mooooc drzim palce do boje s nemoci!

Fajka
Člen
# Zasláno: 11 Čen 2009 11:01
- Nahlásit

Daimon
Ahoj, na srazu ste se zmiňovali, že si našla nějaký německý stránky kde někdo popisoval svoje zkušenosti s nemocí.
Hodte mě když tak do mailu odkaz, zkusím vám přeložit co půjde. Případně se nabízím jako tlumočník když se budete chtít skontaktovat a vyměňovat zkušenosti rady postřehy atd...

Daimon
Člen
# Zasláno: 11 Čen 2009 11:43
- Nahlásit

Roxana
Děkuji za milé přijetí,
známe se a tak víš jak moc mě trápí tato nemoc.Nemůžu nikoho jiného najít,mezi akitou jsme asi jediní,kdo má takto nemocného psa,nikdo nic nepřizná,tak to zkouším alespoň takhle.Prošli jsme si peklem pomuvy a to co se momentálně děje mezi akitářema radši nebudu ani komentovat.Jsou i tací,co si myslí,že za nemoc našeho pejska si můžeme sami.
Daimonkova nemoc se začala projevovat po jeho 4 měsíci života,poznali jsme,že něco je špatně,tak jsme jeli na veterinu a začali podávat oleje na srst,jenže efekt nebyl takový jak jsme si přáli.Stále tu byla možnost,že trpí na SA.Podstoupili jsme biopsii a verdik byl neúprosný.Tehdy mu bylo 8 měsíců a my měli jasno co mu vlastně je.Prognoza našeho veta byla přímo děsivá,v podstatě mám řekl,že pokud pes přežije bez výrazného zhoršení do roka a půl,máme šanci na nějaký další život.S tím jsme se nemohli smířit a navíc neexistuje léčba,která by ho nezabíjela svými vedlejšími účinky,teda alespoň z mého pohledu.Tak se snažíme jak to jde, děláme co můžeme a hledáme pomoc jak se dá.Proto sem píšu a třeba potkám někoho kdo se trápí jako my a nenašel pomoc tam kde ji hledal.Ještě bych chtěla podotknout,že rok a půl Daimonek již překonal a vzhledem k jeho nemoci vypadá úžasně,takže náš přístup zřejmě funguje

PetraK
Člen
# Zasláno: 11 Čen 2009 12:02
- Nahlásit

Daimon

držím palce, ať se s tím takhle dobře rvete dál. Mám se zkusit zeptat na vižlích stránkách?

míla2
Člen
# Zasláno: 11 Čen 2009 12:18
- Nahlásit

Ahoj,zdravím lidičky a děkuji za odkaz na toto forum.Přeji Leonce,aby se našlo dost odvážných lidí kteří mají osobní zkušenosti s touto nemocí a nebudou mít strach o ní psát

Daimon
Člen
# Zasláno: 11 Čen 2009 12:24
- Nahlásit

PetraK

Ano a děkuji moc,to plemeno na to také trpí,tak by tam mohl někdo být,ale náš vet léčí i NO ,takže to v podstatě může mít každá rasa.Fajkataké děkuji za podporu,až to najdu,tak to pošlu,já s počítačem moc neumím a tak se musím hodně učit a jde mi to pomalu,jsem už starší osoba

Fajka
Člen
# Zasláno: 11 Čen 2009 12:28
- Nahlásit

Daimon
také děkuji za podporu,až to najdu,tak to pošlu,já s počítačem moc neumím a tak se musím hodně učit a jde mi to pomalu,jsem už starší osoba
zatím není zač děkovat ...neva v pohodě, až to bude tak to bude
Ještě mě napadla jedna cesta kudy zkusit někoho najít ... tak to prubnu třeba se zadaří

PetraK
Člen
# Zasláno: 11 Čen 2009 12:30
- Nahlásit

Daimon

tak jo, za chvilku letím na školení, pak to tady okopčím a dotaz tam k nim pošlu. Vůbec jsem netůchala, že kožní věc může nabrat takový směr Je mi to moc líto a držím palce, ať zabojujete a ten ksindl zašlapete do země. Dovedu si představit, jak Ti je na duši.

jana33
Člen
# Zasláno: 11 Čen 2009 12:31
- Nahlásit

Daimon
Já tohle onemocnění neznám,ale vzhledem k tomu,že jde o autoimunitu, tak jde asi hlavně o to, diagnostikovat nemoc včas, kdy ještě nejsou kožní buňky zničené. Předpokládám,že se bude léčit kortikostroidy, takže je určitě potřeba podávat přírodní přípravky na játra a ledviny, které touhle léčbou dostávají nejvíc zabrat. Každopádně držím palce,ať se máte co nejlépe

Roxana
Člen
# Zasláno: 11 Čen 2009 12:31
- Nahlásit

Daimon
Deni komentovat nebudeme, od toho jsou jina mista
Je to fakt strasliva choroba a strasne Vas obdivuju, jak valcite a je skutecne jen vase zasluha, jak fantasticky Daimonek vypada!!!
Jak psala Fajka, kdybyste se rozhodli kontaktovat nejake majitele AJ mluvici, neni to problem, ale to je, doufam, jasne

ankaras
Člen
# Zasláno: 11 Čen 2009 12:39
- Nahlásit

Daimon
Daimon je pašák ! Ale to už jsem ti říkala tolikrát

Roxana
Fajka
- holky, máme to pěkně rozdělené, Janina němčina, Markét anglina a já mam ten počítač

Fajka
Člen
# Zasláno: 11 Čen 2009 12:41
- Nahlásit

ankaras
a já mam ten počítač
a my ho jako nemáme jo?

ankaras
Člen
# Zasláno: 11 Čen 2009 12:41
- Nahlásit

Fajka
a my ho jako nemáme jo?
- Myslím tu Leonky nauku

Daimon
Člen
# Zasláno: 11 Čen 2009 12:42
- Nahlásit

PetraK
Tak na tuhle nemoc se opravdu umírá,ale je to jak léčbou tak přístupem lidí ,většina majitelů,alespoň u akit nechá psa utratit,protože jiná léčba než kortikoidy a cytostatika (která psa stejně zabije) je děsně časově náročná pro majitele a navíc o ní většinou ani neví.A těch pár co to vědí do toho nejdou,protože je to dost nepříjemný a pes vypadá velice ošklivě.Neumím poslat foto,ale je to tak.

Fajka
Člen
# Zasláno: 11 Čen 2009 12:43
- Nahlásit

ankaras
aha...

Daimon
Člen
# Zasláno: 11 Čen 2009 12:44
- Nahlásit

Teda tady to jede,nestíhám,a ještě mi nejdou smajlíci.Než něco napíšu tak už je tam něco dalšího.

Daimon
Člen
# Zasláno: 11 Čen 2009 12:58
- Nahlásit

jana33
Ano, o téhle možnosti vím,ale nechceme na ni přistoupit a zatím ani nemusíme,Daimonek vypadá skvěle

Daimon
Člen
# Zasláno: 11 Čen 2009 13:06
- Nahlásit

Sem chtěla ještě něco dopsat a ono se to omylem odeslalo ,jsem prostě talent.Nemohu poslat jeho foto,protože on vypadá opravdu dobře i když zhoršení jsme zaznamenali už několikrát,ale pošlu odkaz na fenku ve švédsku,tam je to moc dobře vidět jak pes vypadal a jak je na tom teď.http://www.akitas.se/esa.html Jo a zase mi zmizeli smajlíci,můžu dát jen jednoho a pak zmizí,někam nevím kam.

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 11 Čen 2009 13:17
- Nahlásit

Daimon
zmizeli smajlíci,můžu dát jen jednoho a pak zmizí,někam nevím kam.
hele a dole na liště na ně nemáš odkaz?Jinak foto...zkusim to bvysvětlit pro takový jako si ty bo sem to samý
Pokud máš obrázek někde na netu(nastačí v písí) klikni na něj pravým myšítkem a zkopíruj vlastnosti..CTRL a C zmáčkneš.Pak tady nad tim chlívkem co píšeš příspěvky je 5 okýnek,čtvrtý je ten barevnej trojúhelník.klikni na něj a nahoře ti vyskočí okýnko.Tam zkopči ty vlastnosti...zmáčkni CTRL a V a pak dej OK.Vono to zmizne a v tom chlívku se to objeví jako řada nesmyslnej písmen a tak Po odeslání by z toho měl bejt obrázek
Jinak držím palce,je to velmi hnusná choroba podle toho co se tu píše

Daimon
Člen
# Zasláno: 11 Čen 2009 13:42
- Nahlásit

davidkova renata
tak jsem je našla,ale mě mizeli ti co jsou dole ,naštěstí je tu syn a ten mi je našel kam se schovali .To co píšeš dál,tak vůbec netuším co to je,ale až mi to někdo ukáže v praxi tak to snad pochopím a teď už si přeji jedinné,aby se ozval někdo,kdo má takového psa a taky se snaží.

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 11 Čen 2009 13:53
- Nahlásit

Daimon
ale mě mizeli ti co jsou dole
hajzli
naštěstí je tu syn a
naprosto tě chápu,já nemít děcko(voni se ty smradi s tim snad už roděj ) nezapnu si ani písí
V ničem dalším ti bohužel nemůžu pomoct,nikoho neznám..snad naštěstí,ale zkus ještě i jiná fora,třebas se tam někdo vyskytne..

AmAkita
Člen
# Zasláno: 12 Čen 2009 06:29
- Nahlásit

to...Daimon

Mám povědomí o minimálně 4 AI s pozitivní SA (kupodivu vždy šlo o psy-samce) .

Diagnóza bývá u většiny zvířat potvrzená spíše v dospělosti (většinou mezi 2-4.rokem) a proto se bohužel tato nemoc jednoduše zavleče do populace. Zvláště psi pokud jsou využívaní v mladém věku dokážou předat svoje geny velmi rychle dál.......a až za pár let se nemoc projeví (dříve nejde diagnostikovat) a to může už běhat po otci XY..potomků=možných přenašečů či později nemocných AKIT.

Speciálně MVDr.Rybníček z kliniky Jaggy v Brně se studiem a diagnózou SA zabýval na několika stážích v USA a donedávna byl jediný kdo ji v CZ určoval.

Daimon má bohužel minimálně jednoho předka přímo s SA diagnózou.

Majitel má pravdu , že málokterý pes se dožívá vyššího věku.
Nicméně se pokusím sehnat kontakt na mého bývalého kolegu z práce , který psa AI s touto nemocí vlastní/l. Projevila se někdy kolem 3roku věku .
Nejdříve nasadili prednison, později zcela zrušili farmaka a používali pouze časté koupele ve speciálním šamponu+olejové zábaly (celého psa).
Tento pes co vím se dožil minimálně do 9let......avšak samozdřejmě s naznačenou péčí několikrát týdně.

....pokud jste někdo od Chlumce n.Cidlinou.....mohu Vás navigovat přímo k majiteli.....netuším zda onen pes ještě žije .

Ostatní pozitivní s SA byli většinou do roku utraceni.....,takže netestovali žádnou náhradní léčbu.

P.S. U amerických akit se v CZ (od rozdělení v r.2000) dosud NIKDY NEPROJEVIL jediný případ SA....ťuk-ťuk .

Pokud však dáte filtr na ,,SA" , najde se jich v EU i ve světě dost případů.

Daimon
Člen
# Zasláno: 12 Čen 2009 11:05
- Nahlásit

AmAkita
Děkuji za info,i my Daimonka léčíme tím,že podáváme olej a to Dermanorm ve vysokých dávkách v dávkách které jsou určeny pro koně a díky tomu zřejmě zarůstá.Naštěstí ho tím nemůžeme předávkovat.Šampon musíme používat speciální Sebolický od Virbacu,který je špička v léčebné kosmetice.Zatím jen jednou se zhoršil tak,že jsme přistoupily k olejování.Také ho stříkáme výtažkem s aloe vera.
Ještě bych chtěla podotknout,že pokud se Vám podaří zkontaktovat majitele uvedeného pejska a chtěl by mě sdělit své zkušenosti,byla bych Vám velice vděčná.

PetraK
Člen
# Zasláno: 12 Čen 2009 13:50 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit

Daimon

tak, konečně jsem našla chvilku a hodila jsem to k vižlám. Pokud nějaká informace přistane, hodím to sem. Držím palce, MOC, ŠÍLENĚ MOC.
Edit
jo nehodila jsem to na klubové stránky, protože tam je to taky nářez, hodila jsem to na jedny vižlí stránky, kde se vižlový lidi scházejí a co vím, tak je tam pár lidí, který už je chovají roky a nemají jen jednoho psa, tak třeba se někdo najde

Erin
Člen
# Zasláno: 12 Čen 2009 14:05 - Změnil/a: Erin
- Nahlásit

Daimon

Koukni sem, http://www.dingvet.cz/clanky/5.pdf je tam i kontakt na doktorku Fábikouvou.Pracuje hodně s bahenními zábaly ,které stimulují prokrvování .

Daimon
Člen
# Zasláno: 12 Čen 2009 15:36
- Nahlásit

PetraK
Erin

Moc díky za pomoc.Od doktorky Fábikové tento příspěvek znám.Fungovala u nás v Plzni,kde je teď nevím,ale konzultovala jsem tento postup s naším vet. co je zde po ní.
Jestli je to u vižel jako u akit,tak přeji upřímnou soustrast

Mathea
Člen
# Zasláno: 12 Čen 2009 16:09
- Nahlásit

AmAkita
Jsme primo z Chlumce, takze pokud by to pomohlo, mohla bych zkusit majitele kontaktovat a pripadne ho odkazat sem? Kdyztak mi hod kontakt na mail (bandassocka@gmail.com ).

. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání