Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / Psincový kašel
. 1 . 2 . 3 . 4 . >>
Autor Zpráva
suesie
Člen
# Zasláno: 30 Říj 2006 09:37
- Nahlásit

Máte proti němu naočkovanýho psa? Uvažuju o tom, ale nevím, jestli to není zbytečný...

wensday
Člen
# Zasláno: 30 Říj 2006 09:40 - Změnil/a: wensday
- Nahlásit

já proti němu nemám naočkovaný psy, ale mám jinej dotaz : je psinkový kašel to samé co laryngitida ? když ne, jakej je rozdíl ?????

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 30 Říj 2006 09:41
- Nahlásit

suesie
Yo. Nevím jak ty-tvůj pes, ale my se dost stýkáme s cizíma i v útulku, na různých akcích i doma, takže mi to zbytečné nepřijde. Záleží na tom, kam všude pesa "taháš" s sebou. Jestli se spokojí jenom s procházkama ve svojem prostředí, tak by to snad ani nemuselo být.

suesie
Člen
# Zasláno: 30 Říj 2006 09:46 - Změnil/a: suesie
- Nahlásit

A to očkování se provádí tedy zvlášt mimo očkování proti psince, parvoviróze, infekčnímu zánětu jater, leptospiróze apod.? Ve všech očkovacích schématech co jsem našla na netu, je to totiž zahrnuto to tohoto očkování...

jindriska
Člen
# Zasláno: 30 Říj 2006 09:46
- Nahlásit

suesie
můj pejsek se teď s bronchiální laryngitidou potýká, již týden - sirup nezabral, teď dostal antibiotika + Kodynal a zlepšení sotva patrné. Je starý a kardiak, takže po této zkušenosti, kdy pes dostává záchvaty kašle, co snad kažkou půlhodinu, špatně se mu dýchá a nemůže ani štěkat, všechno ho hned unaví - očkování zbytečný není.

fromeli
Člen
# Zasláno: 30 Říj 2006 09:50 - Změnil/a: fromeli
- Nahlásit

wensday
já našla toto:
Podzimní období sebou přináší zvýšenou zdravotní zátěž nejen lidí, ale i psů a koček. V ordinacích veterinárních lékařů se ve větší míře objevují pacienti starší a pacienti s chronickými onemocněními, u kterých se toto onemocnění změní v akutní.
Co je pro toto období příznačné je zvýšený výskyt psích pacientů, jakéhokoliv věku, kteří trpí akutním onemocněním horních cest dýchacích. toto onemocnění se odborně nazývá infekční laryngotracheitida psů, mezi chovateli známé jako psincový kašel. Jde o vysoce nakažlivé onemocnění psů, postihující hrtan, průdušnici a průdušky.V ojedinělých případech může dojít i k postižení dolních cest dýchacích.
Na vzniku tohoto onemocnění se podílí několik původců : Virus parainfluenzi, psí adenovirus, v některých případech herpesviry. K těmto virům se často přidružují bakterie, hlavně Bordetella bronchiseptica, popř. Mycoplazmata. Pes se nakazí tzv. kapénkovou infekcí- viry se dostávají do organismu inhalační cestou.Ve sliznici dutiny nosní , průdušnice a průdušek se pomnožují a oslabují slizniční imunitu.Po tomto oslabení dochází k infekci bakteriemi. ty se přichytávají na buňky sliznice horních cest dýchacích, snižují aktivitu řasinek a omezují schopnost bílých krvinek pohlcovat infekční agens.
Klinické příznaky onemocnění se projeví za 5 – 10 dní po nakažení.Intenzita onemocnění závisí na zastoupení virů a bakterií, na kondici a imunitní vybavenosti psa.Nejčastěji se toto onemocnění projevuje záchvatovitým kašlem, který může připomínat dávení a zvracení.Kašel bývá spojen s vylučováním různě velkého množství hlenu , výtokem z očí, ztíženým polykáním. Teplota nebývá až na vyjímky zvýšená.
I když většina případů infekční laryngotracheitidy odezní spontánně, je vždy lepší navštívit veterinárního lékaře.Důležitou součástí léčby je fyzický klid , zamezení štěkání, zvlhčování vzduchu a dostatečný přísun tekutin.U suchého, dráždivého kašle přistupujeme ke krátkodobému podávání antitusik ( látek kašel tlumících ).

Takže podle toho má špageta naočkováno, jelikož tu lar....... má v Duramune vakcíně obsaženou.

wensday
Člen
# Zasláno: 30 Říj 2006 09:53
- Nahlásit

a já toto :
Infekční laryngotracheitida (kašel)
Také psincový či kotcový kašel. Je virové vysoce nakažlivé onemocnění, jehož původcem je většinou více virů i bakterií. Rychle přenosné mezi všemi kategoriemi psů. Postihuje hrtan, průdušnice i průdušky. Poškozené sliznice jsou živnou půdou pro bakterie (hl. bordetella bronchiseptica), které celé onemocnění komplikují. Projevuje se podobně jako zánět HCD nebo DCD u lidí - silným suchým kašlem nebo i s hlenem, někdy i dávením a zvracením. Očkuje se od 8. týdne. Intranasálně lze aplikovat už od 2. týdne.

suesie
Člen
# Zasláno: 30 Říj 2006 09:53
- Nahlásit

fromeli
Přesně tak jsem to taky pochopila... A proto by mě zajímalo je-li tomu skutečně tak, nebo se to očkuje nějak zvlášť.

Vakcinaci proti infekčním chorobám - psince, koronaviróze, infekčnímu zánětu jater, infekční laryngotracheitidě, parvoviróze, parainfluenze a leptospiróze lze provádět společně v jedné injekci.

fromeli
Člen
# Zasláno: 30 Říj 2006 09:57
- Nahlásit

suesie
my to máme v jedné vakcíně.

jindriska
Člen
# Zasláno: 30 Říj 2006 09:58
- Nahlásit

fromeli
tak to jsme přesně my, ještě tam chybí, že teče z nosu jak z nezavřeného kohoutku. Kde jsi prosím našla tento text, taky jsem hledala na netu, ale nic kloudného jsem nenašla. Dík

suesie
Člen
# Zasláno: 30 Říj 2006 09:59
- Nahlásit

fromeli
No a jak zjistím, jestli to mám v jedné vakcíně nebo ne? Kdyby to tak bylo, tak bych o tom asi zřejmě věděla, že? Takže se to dá letos naočkovat zvlášť a třeba příští rok už to mít všechno v jednom?

fromeli
Člen
# Zasláno: 30 Říj 2006 10:05
- Nahlásit

suesie
máš v očkováku nálepku od očkovací látky, tam je její název a uvedeno, co v ní je obsaženo

jindriska
já jsem zadala do vyhledavače "laryngotracheitida psů" a ono to vyhodilo nějaký odkazy, tohle bylo z nějaký veteriny.

suesie
Člen
# Zasláno: 30 Říj 2006 10:10
- Nahlásit

fromeli
Aha, jsem teď po ránu nějaká pomalejší

fromeli
Člen
# Zasláno: 30 Říj 2006 10:12
- Nahlásit

suesie
tak vzhledem k tomu, že fachám od 6, tak už mám skoro poledne, tak já jsem fofrník

jana33
Člen
# Zasláno: 30 Říj 2006 10:13
- Nahlásit

Já se na to ptala a problém je ten,že psincový kašel způsobuje celá řada virů,třeba jako chřipky je taky několik kmenů. A očkuje se jen proti jednomu,takže když se pes setká s tím dalším,stejně onemocní. Takže je otázka,jestli to má cenu nebo ne

fromeli
Člen
# Zasláno: 30 Říj 2006 10:17 - Změnil/a: fromeli
- Nahlásit

jana33
tak třeba jo, Michelle to nikdy neměla Možná to aspoń zmírní průběh ikdyž se nakazí jiným kmenem, aspoň to se tvrdí u lidského očkování.
Ale popravdě, já na tohle přišla asi před rokem, kdy sem studovala, co vlastně všechno je Michelle naočkovaná. Zvláš´t bych to asi neočkovala

A kluci jsou na to očkovaní?

wensday
Člen
# Zasláno: 30 Říj 2006 10:18
- Nahlásit

no, nám totiž říkali na cvičáku, že teď je tohoto onemocnění moc a že máme hnedka začít dávat preventivně jitrocelovej sirup a echinaceovej sirup nebo céčko a při prvích příznacích letět na veterinu / jedná se o Brno /.

Mel
Člen
# Zasláno: 30 Říj 2006 10:20
- Nahlásit

fromeli
Takže, pesan mi tak lehce jednou ráno pochrchlával, jakoby měl něco v krku a snažil se to vydávit ven. Pak už to bylo dobrý. Ten den jsme šli k veterináři kvůli něčemu úplně jinému, tak jsem se na to ptala, a taky mi říkal, že by to mohl být ten psincový kašel. Vytřeštila jsem oči a když to vet viděl, tak mi řekl, že sice je proti tomu očkován, ale chytit to klidně může, jen to má slabý průběh. Jelikož už pes nekašlal, nijak jsem to neřešila.
Jenže v noci kašlal a dávil se hrozně, nikdo jsme se nevyspalo, bylo mi ho chudinky,hrozně líto. Navíc si pak ještě poranil drápek, takže jsme druhý den vyrazili k veterináři, tentokrát k jinému, protože byla sobota. Tam ho přohlídli, poslechli, ošetřili nohu a doktor mi řekl, že to může být infekční, ale i běžné nachlazení. Dál už jsme to nijak neřešili, protože pes dostal antibiotika stejně i kvůli té noze. Taky mi poradil ten jitrocelový sirup, který asi stejně moc nepomohl, ale aspoň má člověk pocit, že tomu pejskovi něco dává...
Můžu říct, že nejhorší to bylo asi první dva dny, pak se trošku zlepšil, ale kašlal pořád. Další zlom nastal asi tak po dalších 3 dnech a teď už skoro nekašle (další 3 dny).
Takže jen tak pro informaci - nevím, jestli to ten psincový kašel byl, ale jestli ano, tak průběh byl docela hustej, ačkoliv pesan je očkovanej. A nějak to teď řádí, u veta jsem potkala další kašlající psy.

jana33
Člen
# Zasláno: 30 Říj 2006 10:20
- Nahlásit

Jituš nejsou,vet nám to právě moc nedoporučoval,resp. když už je epidemie,tak to většinou dostanou očkovaný i neočkovaný psi,tak je otázka,jestli zbytečně očkovat,já na nějaký očkování navíc moc nejsem.

abby
Člen
# Zasláno: 30 Říj 2006 10:22
- Nahlásit

Já si prožila neklidný víkend s psem od našich.Taky to chytnul a já ho hlídala.

Kašel bývá spojen s vylučováním různě velkého množství hlenu, výtokem z očí, ztíženým polykáním.

Přesně tohle na něj sedělo.A byla hrůza to sledovat a nemoci mu pomoct

fromeli
Člen
# Zasláno: 30 Říj 2006 10:23
- Nahlásit

jana33
no tak znáš mě, já taky moc ne, ale je to součástí té x-kombinace, já vlastně ani nevím, jestli ten Duramune je bez té laryng.....

jindriska
Člen
# Zasláno: 30 Říj 2006 10:44
- Nahlásit

abby
A byla hrůza to sledovat a nemoci mu pomoct
tím se užírám taky, nejradši bych to odkašlala za něj. Náš pejsek hrozně rád a skoro při každé příležitosti štěká, teď ho to akorát šíleně rozkašle a unaví.

abby
Člen
# Zasláno: 30 Říj 2006 12:16
- Nahlásit

jindriska

Hlavně to nebyl můj pes a byl v cizím prostředí,takže to stálo za to.Navíc mám strach,aby to od něj nechy-tla i naše Abby

Anu
Člen
# Zasláno: 30 Říj 2006 12:20
- Nahlásit

Mel
nevím, jestli to ten psincový kašel byl, ale jestli ano, tak průběh byl docela hustej
můžu potvrdit neb Anub to chytl taky a obávám se že by byla velká náhoda, že to chytli 2psi,které byli na stejné akci.
Tím ti samozřejmě nic nevyčítám,jen že to asi bylo infekční-ostatně jako každé nachlazení...

jindriska
Člen
# Zasláno: 30 Říj 2006 15:55
- Nahlásit

abby
záleží na imunitě pejska. Máme ještě fenku, mladou a ta je zdravá jak řípa. Zato starší má imunitu prachmizernou, dnes jsme byli na kotnrole a zhoršilo se to, ani antibiotika nezabrali, zítra jdeme na rentgen. Dávala bych Abby něco na posílení imunity.

wensday
Člen
# Zasláno: 30 Říj 2006 16:17
- Nahlásit

no třeba todle, ne ?
jitrocelovej sirup a echinaceovej sirup nebo céčko

abby
Člen
# Zasláno: 30 Říj 2006 16:31 - Změnil/a: abby
- Nahlásit

jindriska

Dávám jí cečko a budu přidávat ještě echinaceu (tu mám doma).Přítel na to sice moc nevěří a tváří se na mě divně,ale další bezesný noci nepotřebujem

Díky

jindriska
Člen
# Zasláno: 30 Říj 2006 17:47
- Nahlásit

wensday
já bych preventivně jitrocelový sirup nedávala, obávala bych se, aby pak při vzniklých obtížích vůbec zabíral. A jak je to s céčkem, myslela jsem, že ten je netřeba psům podávat, že si ho vyrobí sami.

fromeli
Člen
# Zasláno: 30 Říj 2006 17:53
- Nahlásit

Já bych tedy asi taky ten jitrocelák preventivně nedávala, já mám raděj Echinaceu, teď jsem koupila od pangamínu Glukavin - což je vlastně pangamin s echinaceou a dalšíma věcma a měl by povzbuzovat imunitu organismu. Já na pangamín nedám dopustit.

Céčko dává když se objeví problém.

Karrie
Člen
# Zasláno: 30 Říj 2006 18:00
- Nahlásit

fromeli
Ak čemu je ten pangamín dobrý?

. 1 . 2 . 3 . 4 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání