| Autor |
Zpráva |
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 16 Říj 2006 09:52
- Nahlásit
Tak jsem si to tu teď přečetla celé. Z jakého důvodu nemůžou darovat krev feny, které rodily?
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 16 Říj 2006 09:56
- Nahlásit
Ketrin
Já myslím,že zrovna ve Stodůlkách takové omezení nemají. O tomhle jsme četla na serveru vlkodavů,kde je ten další registr,ale tam třeba chtějí pouze psy nad 30 kg a ve Stodůlkách berou i lehčí psy s tím,že se jim odebírá krve míň. Nenapadá mě důvod,proč by nemohla darovat krev fenka,která měla štěňata a je zdravá a v kondici.
|
blanulinka1
Člen |
# Zasláno: 16 Říj 2006 09:58
- Nahlásit
jana33
mám tucha, že to tam je, ale netuším proč...možná jde o nějaký protilátky, či změny krve...
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 16 Říj 2006 09:58
- Nahlásit
Nenapadá mě důvod,proč by nemohla darovat krev fenka,která měla štěňata a je zdravá a v kondici.
No právě - tím si dost zužují okruh potenciálních dárců. Z mých 3 psů je chovná fena jediná, kdo by darovat mohl - veteránce táhne 11.rok, štěně je malé.
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 16 Říj 2006 10:07
- Nahlásit
Ketrin
No ale vy to máte stejně do Prahy daleko,ne? ale to by fakt zajímalo,zkus jim poslat mailík nebo se zeptám až tam zas někdy půjdem. Ale na stránkách Stodůlek jsem o tom opravdu nic nenašla.
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 16 Říj 2006 10:28
- Nahlásit
jana33
to máte stejně do Prahy daleko,ne?
no není to zrovna za rohem, ale... nikdy člověk neví co se může stát... a třeba se ty odběry nedělají jen v Praze, ne?
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 16 Říj 2006 10:31
- Nahlásit
Ketrin
Tak teoreticky by se měli dělat ve větších vet. nemocnicích,kde i operují.Asi se spíš o tom ještě moc nemluví a neví. Ale to se pak chce zeptat přímo tam,jinak o seznamech dárců vím jen o těch dvou,o kterých tu byla řeč - Stodůlky + seznam od vlkodavů. wami to dělali v Brně,ale ta v seznamu nebyla,jak jsem pochopila,bylo to přes známou,jejíž pes zrovna krev nemohl dát.
|
Lenda7
Člen |
# Zasláno: 16 Říj 2006 12:00
- Nahlásit
Odběry krve si dělá spousta vet. klinik, hlavně tam, kde se víc operuje. Stačí se poptat, myslím, že v každém větším městě se najde veterina, kde budou mít zájem.
|
Rendy
Člen |
# Zasláno: 24 Říj 2006 17:48
- Nahlásit
Teda jsem příjemně překvapená, že můžou darovat i střední psi. Taky bych ráda ty svoje dva nabídla. Ale mají 18 a 20kg a to jsem si dosud myslela, že je málo. Ale Praha je pro nás Severomoraváky daleko....
|
Leni
Člen |
# Zasláno: 24 Říj 2006 18:01
- Nahlásit
Rendy, vždyť zrovna příspěvek nad tebou je napsáno, že krev berou na větších klinikách všude možně po ČR, rozhodně ne jenom v Praze Je to tak, můžu dosvědčit.
|
arsiela
Člen |
# Zasláno: 24 Říj 2006 22:19
- Nahlásit
U nás v Pardubicích bere klinika krev taky,ale spíš pro akutní případy,má svůj registr a v případě nutnosti volá.Kámošky ovčoun dával krev nedávno pro pejska ,který měl leukémii,moje ovčanda dávala krev v létě pro svého psího kámoše,který byl po otravě.Oba náběry dělali zpřední packy.Na to jestli fena rodila se mě vet neptal,jen očkování a dělali kontrolní testy (krevňák a tak).
|
nika00
Člen |
# Zasláno: 25 Říj 2006 08:47
- Nahlásit
ahoj, tak info ze stodulek..
volali mi ohledne darcovtsvi...vzdy chteji mit jednu varku do zasoby...takze sandy krev nevezmou kvuli zvetsenemu srdicku...krev ma sice dobrou, ale jde o to, aby sandy nezkolabovala...a jimmy ji taky dat nemuze, pac ma 20kg vet mi rikal ze pokud nejde o zivot, tak se krev bere az pri vaze 25kg a vic...
|
Rendy
Člen |
# Zasláno: 25 Říj 2006 14:07
- Nahlásit
Leni, když já nevím, která je v Opavě nějaká větší klinika. Dneska jdu za vetem, tak se ho zkusím zeptat, jestli o něčem neví.
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 25 Říj 2006 14:48
- Nahlásit
nika00
Já jsem si to myslela,je zbytečné něco riskovat,když je spousta 100% zdravých pesanů,kteří moho být dárci Jinak Samouš taky vypadal,že při tom odběru upadne do komatu,ale spánkového
|
gracie
|
# Zasláno: 25 Říj 2006 15:12
- Nahlásit
zdravim vsetkych psich kamaratov. ti, ktori mate obavy, ak vas niekto poziada o darovanie krvi a mate doma zdraveho a velkeho psa, urcite mu pomozte! nie je to nic hrozne, my sme boli darovat, brali z packy, tieklo to nadherne a aj moj temperamentny pes pochopil, ze treba v klude sediet. mali sme den pred vystavou, dokonca ani tlapku nevyholili (cest veterinarom). druhemu psikovi to nakoniec nepomohlo, ale za pokus to stalo. az bude treba a budeme po ruke, pojdeme zasa.
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 25 Říj 2006 16:31
- Nahlásit
nika00
no nám volali ze stodůlek v sobotu...jenže Trinče bude 9 měsíců..takže berou až po roce..váha jim nevadí..má 23 kg prej se zohlednuje i plemeno
|
Mel
Člen |
# Zasláno: 25 Říj 2006 21:45
- Nahlásit
Taky přihlásím Garyho do registru... hned, jak bude v poho (teď kašle, má úraz a bere ATB). Zrovna nedávno za mnou byl kolega z práce, jestli bysme se nechtěli stát dárci. Měl pejska na operaci a musel dostávat několikrát krev a na Libuši mu řekli, jestli by nevěděl o někom, kdo by šel darovat... Jelikož Libuš nemá mé sympatie, přihlásíme se do těch Stodůlek (ale možná i do Libuše, přece jenom, jde o pejsky, ne o zařízení).
Jen by mě zajímalo, jak to pesani snáší po tom odběru... chodíme jinak normálně pravidelně na cvičák a děláme ještě další aktivity, tak abysme pak nemuseli vynechávat... Přijde mi to totiž hrozně moc, co jim odeberou, když vezmu to, že mě berou úplně stejně jako tomu psovi, který váží polovičku co já..
|
gracie
|
# Zasláno: 26 Říj 2006 08:55
- Nahlásit
mel, asi zalezi na kondicii konkretneho psa a mozno aj veku a hmotnosti, ale nasa (1,5 roka a 53 kg) si ani nevsimla. v ten den este klud, pristup k cerstvej vode, ale lietala ako blazniva. vela zdaru.
|
Mel
Člen |
# Zasláno: 26 Říj 2006 09:21
- Nahlásit
gracie
díky, to jsem potřebovala slyšet
Já i přítel jsme dárci, tak teď budem komplet celá smečka dárců.. u sebe vím, že to je naprosto v poho, ale prostě u pesana mi přišlo, že jim berou moc...
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 26 Říj 2006 09:56
- Nahlásit
Mel
Nás varovali,že může být pes malátnější a spavý. Během odběru si labrouš ani nevšiml,že mu berou krev a po návratu domů hned začal řádit s ostatníma pesanama. Na unavení psa to teda aspoň u nás nefunguje,jinak bychom dávali krev vždycky před víkendem a hezky po litru od každýho
|
Falco
Člen |
# Zasláno: 12 Led 2010 21:11
- Nahlásit
Použiju s dovolením tohle téma:
Hledám psí dárce krve z Brna a okolí pro fenku irského setra od mé známé. Zatím je na klinice a její stav je vážný (zatím nijak blíže nediagnostikované krvácení ze sliznic a ledvinové potíže). Pokud přežije, bude patrně potřebovat transfuzi. Vím, že jste si tady o tom v několika tematech povídali a někteří už i darovali, ale nevím, odkud jste.
Jestli tady nějací dárci jsou, můžete mi napsat přímo na mail. Řešit se to bude zítra dopoledne, podle stavu fenky. Díky.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 12 Led 2010 21:13 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit
Falco
já jsem nedávno taky sháněla a tak vím, že by měl být nějaký registr snad?? ale kde a jak to fachčí to nevím. Bohužel. A ani bohužel nemůžu nabídnout pomoc, páč jednak jsme z Prahé a druhak ten náš vůl dal jen jednou a pravděpodobně i naposled. Ale klinika by měla mít i svůj seznam dárců mi říkali.
Edit -a spíš to vyhoď jako samostatný téma, takhle to nemusí být tak účinný. Není vidět, že krev potřebuješ teď hned a kde.
|
leila
Člen |
# Zasláno: 12 Led 2010 21:15
- Nahlásit
Falco
tady je seznam přímo pro jihomor. kraj - http://www.wdk.cz/darci-krve/kraj/2 myslím, že všichni rádi pomůžou
|
Falco
Člen |
# Zasláno: 12 Led 2010 21:30
- Nahlásit
leila
Jé díky, to jsem asi potřebovala.
Já zatím nechci dělat moc velký humbuk, protože ta známá je tak vystreslá (což chápu), že s ní není moc řeč. Nebyla jsem schopná zjistit, co se stalo. Jen že fena začla krvácet do očí a dásní, tak s ní valila na kliniku, kde s ní nějak šibovali z jedné ordinace do druhé a řekli jí, že jí selhávají ledviny a že si ji tam musí do rána nechat a že jestli přežije, tak bude potřebovat dárce krve. Vrazili jí do ruky vodítko a obojek a hotovka. To mi řekla ona, ale dokážu si představit, že to na ní v tom strachu třeba mohlo působit hůř, než to je.
Chci počkat do rána, zjistit skutečný stav a tímhle dotazem jsem si jen chtěla udělat náskok. Což se mi díky Leile podařilo.
Zítra napíšu, jak to dopadlo.
|
leila
Člen |
# Zasláno: 12 Led 2010 21:55
- Nahlásit
Falco
není zač, když mohu ráda pomohu
Já zatím nechci dělat moc velký humbuk, protože ta známá je tak vystreslá (což chápu), že s ní není moc řeč.
to chápu já si většinou z vyšetření kde jde o kejhák pamatuju jen minimum věcí ono to všechno vypadá hodně divně
Zítra napíšu, jak to dopadlo.
to určitě napiš!!! Ať víme budu moc moc držet pěsti ať je OK!!!
|
Helppes
Člen |
# Zasláno: 12 Led 2010 22:12
- Nahlásit
Mel
Ahoj, vůbec se nemusíš bát o Garyho a jak ho tak znám, klidně může být úspěšným dárcem . Máme tady vždycky "zásobu" dárců , s našimi psími studenty chodíme darovat krev už asi pět let, jednou jsme byli i 2x za den. A když se podaří, že i vidíš "skoromrtvoku" na stole a přijdeš za pár dní a to polomrtvý zvíře na Tebe vrtí v boxu a Ty víš, že třeba právě Gary mu daroval krev, je to fakt skvělej pocit !!!
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 12 Led 2010 22:20
- Nahlásit
Helppes
Trošku pozdě
Falco
Ať to dobře dopadne. Já stejně nechápu, proč ty kliniky nevedou svoje seznamy, když jsme bydleli v Praze, byl Sam zapsanej kromě toho seznamu vlkodavů i na Libuši a ve Stodůlkách, a když potřebovali, tak prostě zavolali a nemusel shánět dárce už tak vystreslej majitel
|
Helppes
Člen |
# Zasláno: 12 Led 2010 22:58
- Nahlásit
jana33
Ale přece
|
moll
Člen |
# Zasláno: 13 Led 2010 06:43
- Nahlásit
jana33
proč ty kliniky nevedou svoje seznamy
asi jak která klinika - nás si před asi půl rokem našli na vlkodavím serveru přímo z vet-fakulty, že urgent potřebujou krev, dala ji naše 10-letá fena, protože mlaďoši byli čerstvě očkovaní. zapsali si nás tam do deníčku a od té doby volali už 2x. od psů kolem 52 kg brali asi pů litru, od 75 kg víc - skoro litr. vždy večer. doma dostali napít a klid, ráno v pohodě, jako by se nic nedělo. brali z krčních žil, fenka ležela na boku, pesové seděli.
|
Falco
Člen |
# Zasláno: 13 Led 2010 09:57
- Nahlásit
Nové zprávy:
Fenka zatím přežila, dostal večer transfuzi, přestala krvácet. Teď se čeká na rozbory krve, co dělají destičky. Diagnoza zatím stanovena není.
Leží na VFU v Brně, tam registr dárců prý mají, ale řekli paničce, ať si zkusí někoho sehnat, kdyby bylo třeba, aby měla někoho v zásobě...
Tak zase čekáme....
|