Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / Dárci krve
. 1 . 2 . 3 . 4 . >>
Autor Zpráva
nika00
Člen
# Zasláno: 5 Říj 2006 14:57
- Nahlásit

Nechcete udelat dobry skutek??
http://www.vet-centrum.cz/stodulky/darci

abby
Člen
# Zasláno: 5 Říj 2006 15:06
- Nahlásit

nika00

Už jsem o tom přemýšlela.Až Abby dospěje,že bysme mohli darovat.Sami jsem dárci krve,tak proč ne pes

nevíš,jestli se to dá udělat i v Brně?

jana33
Člen
# Zasláno: 5 Říj 2006 15:08
- Nahlásit

abby
Kdysi tu byl podobný odkaz, šlo to přes klub vlkodavů a myslím,že to spadalo pod Libuš. Tam jsem se zaregistrovala.Ale myslela jsem si,že to dělají jako souhrnný registr,kam budou mít přístup všichni veti. Teda bylo by to logický než aby každý měl svůj seznam.

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 5 Říj 2006 15:11
- Nahlásit

Trošku z ruky...Ašopes asi nic, ale až Buca dospěje, určitě se zapojím.

blanulinka1
Člen
# Zasláno: 5 Říj 2006 15:12
- Nahlásit

Jé Bassinek už je zapsanej no jo, to je hrdina... Dostal za to pískacího tučnáka, psí pamlsky...Chci se jen zeptat, mohou darovat i malá plemena? Myslím jako jezevčík apod...

blanulinka1
Člen
# Zasláno: 5 Říj 2006 15:15
- Nahlásit

Kámoška tenkrát Bassina zapsala a za pár dní už jí volali, že by urgentně potřebovali, takže si vzala v práci půl dne volno a frčela domů pro psa...bylo to fakt rychlé...a hrdina Bassinek zachránil jeden psí život

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 5 Říj 2006 15:15
- Nahlásit

blanulinka1
Myslím, že to musí být nad určitou váhu (30 kg?), do osmi let, feny které dosud nerodily.

nika00
Člen
# Zasláno: 5 Říj 2006 15:21
- Nahlásit

abby
to nevim... pes muze darovat od 9mesicu do 10let veku
ja uz ty svy prihlasila...
ja sem v praze zatim pro vsechny vety spolecne nic nenasla..jen treba jak rika jana33 spolecne pro vlkodavy...
nas vet s tim zacal...
to je jak enmocnice..kazda ma taky sve zasoby krve a kdyz je nekde potreba, tak dodaji... tenhle vet ma kontakty na ruzne vet po praze a urcite si v tomhle vypomahaji...
jestli to je v brne to bohuzel nevim

blanulinka1
mohou darovat i mala plemena.. zalezi jak moc mala...podle toho se urci kolik muzou darovat:

Teoreticky jsou psi schopni darovat krev každé tři týdny, ale prakticky je krev odebírána méně často, aby nedocházelo u psů ke stresu. Psi přes 30 kg živé váhy mohou darovat plnou dávku, což je 500 mililitrů. Psi vážící 15 - 25 kg dávají polovinu normální dávky (250 mililitrů).

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 5 Říj 2006 15:25
- Nahlásit

nika00
Aha, takže i starší psi, jo? Mám pocit, že jsem někde četla větší omezení-jestli přímo na těch vlkodavech, nevím, netroufám si říct...

abby
Člen
# Zasláno: 5 Říj 2006 15:27
- Nahlásit

nika00

Zkusím se zeptat našeho veta.Do Prahy kvůli tomu jezdit nebudem.A jak se to těm psům bere?

jana33
Člen
# Zasláno: 5 Říj 2006 15:28
- Nahlásit

Tak jsem Sama zapsala i sem, Ferda má takovou fobii z veteriny,že by mu stejně krev nevzali neb by se v něm krve nedořezali Sam už málem taky jednou krev dával,volali nám,byli jsme i domluvený,ale pak mi došlo,že má týden propadnutý očkování,takže z toho sešlo

jana33
Člen
# Zasláno: 5 Říj 2006 15:31
- Nahlásit

Mucholabka
Jo na těch vlkodavech měli větší omezení,jak na věk,tak na váhu (tam těch 30 kg bylo minimum). Myslím,že preferovat budou mladý těžší psi,ale když bude krize,tak od nějakých kritérií ustoupí

wami
Člen
# Zasláno: 5 Říj 2006 15:31 - Změnil/a: wami
- Nahlásit

Kdysi jsem tady to tema zakladala ja, protoze jsem s Lumpem byla krev darovat. Bylo to na VFU v Brne a slo o akutni operaci pejska s leukemii.

Tak nejak mam super pocit, ze jsem udelala dobry skutek. V Brne jsem zapsana, ze me v pripade nouze mohou zavolat.

Ale na druhou stranu na to vzpominam nerada. Jestli jsme psikovi pomohli, to nevim. Asi to kazda veterina dela jinak, ale u nas se odebirala krev z krku, bylo nas tam na nej sest, a to Lumpovo zoufale kvileni a plac jsem od te doby uz nikdy neslysela (a doufam neuslysim). Byla to akutni situace a proto jsem souhlasila, ale pro me jako panecka zazitek strasnej, tekly mi slzy a pokousela jsem se Lumpa utesovat... Nechapal, clovek se premuze, protoze pochopi leccos, ale on to nechapal.

Takze zaverem - udelala bych to znova. Ale taky pozor - je u toho treba i vas, lidi, a jestli nemate pevne nervy (a pes neni stoprocentne mily a klidny, aby se prilis nepral s personalem veteriny), muzete si odnest sram na dusi; prilis usmevava pohoda to byt nemusi. S nekterymi psy muze - ale to uvidite, az bude treba, jak se projevi prave vas milacek...

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 5 Říj 2006 15:35
- Nahlásit

jana33
Na těch vlkodavech Ašu zapsanou právě mám, ale nemyslím, že by se vzhledem k věku někdo ozval...jinak jedné paní operovali fenku křížence pudla po autonehodě a krev jim poskytl jejich vlastní malamut, to byla hodně náhoda...sem myslela, že se to bere z nohy.

abby
Člen
# Zasláno: 5 Říj 2006 15:36
- Nahlásit

wami

Proto se ptám,jak se to dělá.Pokud by se dělalo takovým způsobem,jak to popisuješ ty,tak bych do toho asi jen tak nešla.

wami
Člen
# Zasláno: 5 Říj 2006 15:40
- Nahlásit

abby
mozna, ze se to jinde dela jinak, tvuj vet muze byt za tu nabidku rad (taky treba nekdy potrebuje akutne), my kvuli toho odkladali ockovani a nas vet nas za to pochvalil, ale jak rikam, nejprve jsem byla hrda, ale soucasne se mi to v pameti vybavuje jako docela traga...

Netusim, proc to nebrali z nohy, ale z krcni zily, nevim, jestli se to tak dela vsude, ale proste ja jsem zazila, co jsem zazila...

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 5 Říj 2006 15:42
- Nahlásit

wami
To odběrové místo na krku mu vyholili? Nevím, jak by to jinak u takového chlupatce našli.

Leni
Člen
- Nahlásit

Krev se bere i z krku i z packy, z krku je to prý rychlejší, no ale taky nepohodlnější a teda mi připadá, že i nebezpečnější.

Kliniky si mezi sebou krev dávají dost nerady, co mám zkušenost. My jsme měli pejsu na jedné klinice, kde databázi dárců neměli. Prvního dárce jsme si sehnali sami, další 2 krve jsme koupili v Libuši. Když jsme si tam jeli pro tu druhou, tak nám klíďo řekli, že to je poslední, že další nám už neprodají. Docela síla. Pes nám bojoval o život a oni tohle. A to jsme jim přitom slibovali, že jim na oplátku dodáme námi sehnané dárce, které jsme ale my sami v tu chvíli nemohli využít, protože byli zrovna po očkování.
No stejně to všechno bylo nakonec nanic

abby
Člen
- Nahlásit

wami

Zeptám se ho a uvidím.Každopádně se zeptám,jak se to bere.

U lidí se to bere z ruky,ale musíš u toho mačkat balónek,aby to teklo.Jak to dělají u psů,mi je záhadou.

nika00
Člen
# Zasláno: 5 Říj 2006 15:45
- Nahlásit

ja zjistim jakym zpusobem to delaji na te vet z uvodniho linku...zitra jdem na ockovani...poptam se a dam vedet...

jinak ja myslela ze se to bere normalka ze zily na noze...

nika00
Člen
# Zasláno: 5 Říj 2006 15:46
- Nahlásit

Mucholabka
K minimalizaci zdravotních rizik je nutné používat pouze zdravé dárce krve. U psů je situace jednodušší než např. u koček, kde hrozí nebezpečí přenosu retrovirů krví. Dárce musí být při odběru v plné kondici, nesmí trpět chronickými chorobami (např. cukrovkou, chronickým selháním ledvin, epilepsií), ani nesmí brát trvale žádné léky. Dárce nesmí být v rekonvalescenci po infekčním onemocnění, operaci nebo vážnějším úraze. Psí dárci nesmí být ani příliš mladí, ani příliš staří, běžně se využívají psi ve věku 9 měsíců až 10 let. Vzhledem k postupu při odběru krve je nutné, aby byl dárce ovladatelný.

jana33
Člen
# Zasláno: 5 Říj 2006 15:46
- Nahlásit

No říkají buď z krku,ale to jsem teda četla,že to dělají jen u výjimečně klidnejch psů,aby je to nestresovalo nebo z packy. Asi taky záleží na situaci.

Leni
Člen
# Zasláno: 5 Říj 2006 15:47
- Nahlásit

nika00
Tam se to bere tak jak jsem psala - packa i krk, krk je rychlější, z packy to prý někdy špatně -pomalu teče (ale já mám opačnou zkušenost, teklo to krásně). Když majitel nechce, z krku to odebírat nebudou.

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 5 Říj 2006 15:48
- Nahlásit

nika00
A může mít pes potravní přecitlivělost, případně alergii?
Pokud vím, v Ostravě na krevním centru lidi alergiky a astmatiky nechtějí, ale dřív prý brali i astmatiky v klidovém stadiu.

jana33
Člen
# Zasláno: 5 Říj 2006 15:48
- Nahlásit

Tak tohle píše ta veterinářka ze článku a seznamu dárců od vlkodavů:
Odběr krve od dárce se provádí z některých z velkých žil, nejčastěji z krční žíly nebo z žíly na přední noze. Odběr se provádí od psa sedícího nebo ležícího na boku. Dárci lze odebrat 15 - 20 % krve, nebo lépe vyjádřeno, objem krve, který odpovídá cca 6 - 9 % (cca 17 ml na 1 kg hmotnosti) tělesné hmotnosti tak, aby dárce nebyl vystaven zvýšenému zdravotnímu riziku. Přechodná slabost rychle odezní a majitel dárce se nemusí ničeho obávat. Celý odběr zpravidla trvá 20 - 30 minut. Příjemce pak dostává krev s protisrážlivým přípravkem stejně jako jinou infuzi, aplikace je velmi pomalá a po ukončení transfuze je vhodné, aby pes zůstal ještě nějaký čas pod dohledem veterinárního lékaře. Nejen z finančních důvodů se zpravidla aplikuje krev čerstvá. Možnosti ošetření a uchování krve jsou sice zpracovány, ale jsou velmi náročné a dochází k částečnému znehodnocení krve.

nika00
Člen
# Zasláno: 5 Říj 2006 15:49
- Nahlásit

jana33
my sandy delali nekolikrat odbery..a vsehno ze zily na noze..je fakt ze to nikdy nebyl darcovsky odber...ale ona je hodna...ji by to nevadilo snad ani z hlavy...
to jimmy rve uz kdyz sedime jen v cekarne..tak to jsem zvedava...

jana33
Člen
# Zasláno: 5 Říj 2006 15:49
- Nahlásit

Mucholabka
O alergii nikde nebyla zmínka,takže to zřejmě nevadí. Myslím,že by to vadilo jen v případě,kdy je pes silný alergik a musí brát prášky. Sam je taky potravní alergik,na kuře

wami
Člen
# Zasláno: 5 Říj 2006 15:50
- Nahlásit

Mucholabka
To odběrové místo na krku mu vyholili?
Jo, z nejprve z jedne strany krku, pak pri vymene zasobniku se mu to podlilo a nateklo, takze pak i z druhe strany krku. Druhy zasobnik uz jsme nenaplnili zcela, protoze pes zacal sileta nedalo se ho udrzet ani v sestici lidi... (Teda v zivote by nikoho nekousl, ale hazel sebou neuveritelne...)

Tyden nosil misto obojku ksiry, hematomy byly docela velke a chvili to trvalo, nez se mu krk poradne dohojil.

Leni
Psi krev se totiz na rozdil od lidske neda konzervovat... Takze mozna proste vic sami nemeli...

abby
U lidí se to bere z ruky,ale musíš u toho mačkat balónek,aby to teklo
Ja vim, zkousela jsem sama byt darcem, ale nemuzu, jsem chudokrevna...

aki
Člen
# Zasláno: 5 Říj 2006 15:51
- Nahlásit

zkuste kouknout sem - http://www.wdk.cz/cz/clanky/clanek-79

je tam snad všechno, co by vás mohlo o transfúzích zajímat

nika00
Člen
# Zasláno: 5 Říj 2006 15:51
- Nahlásit

Mucholabka
ja si myslim, ze tady vylozene nesmi psi kteri berou trvale nejake leky...taky si myslim ze astmatiky asi ne, aby u toho nedostali nakej zachvat...
na ostatni se muzu zeptat zitra...takze alergii a potravni precitlivelost zjistim...

. 1 . 2 . 3 . 4 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání