Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / Dárci krve
<< . 1 . 2 . 3 . 4 . >>
Autor Zpráva
wami
Člen
# Zasláno: 5 Říj 2006 15:53
- Nahlásit

nika00
my sandy delali nekolikrat odbery..a vsehno ze zily na noze..je fakt ze to nikdy nebyl darcovsky odber...ale ona je hodna...
mno hele, Lump je taky hodnej a trpelivej a milacek a veterinare zboznuje. Ale tohle bylo i na nej moc.A kdyz pes sice drzi (protoze sest lidi je sest lidi), a u toho strasne breci... Nedelalo mi to dobre...

Podle myho u zadnyho psa (mimo tech protivnejch) nelze dopredu odhadnout reakci an odber krve.

Ale jeste jednou rikam - ano, jdete do toho. Jen necekejte pohodu.

abby
Člen
# Zasláno: 5 Říj 2006 15:54
- Nahlásit

wami

Já zase už nemůžu,protože mám pak rpoblémy dostat svůj krevní obraz dopořádku.A ládovat se prášky mě nebaví.

Leni
Člen
# Zasláno: 5 Říj 2006 15:54
- Nahlásit

wami
Psi krev se totiz na rozdil od lidske neda konzervovat... Takze mozna proste vic sami nemeli...

Měli. Mají obrovský registr. Jako důvod nám natvdo řekli, že kdybysme nechali psa převézt k nim, tak by mu krev dali, ale pro "cizího" psa ne (pes nebyl schopný převozu). Velmi pěkný přístup se snahou zachraňovat životy. A to, jak jsem psala, jsme jim slíbili, že jim dodáme několik svých dárců.

wami
Člen
# Zasláno: 5 Říj 2006 15:56
- Nahlásit

Leni
Jako důvod nám natvdo řekli, že kdybysme nechali psa převézt k nim, tak by mu krev dali, ale pro "cizího" psa ne (pes nebyl schopný převozu).
ty vado, tak to je tak na ranu palici do hlavy... Si neumim ani predstavit, ze by nekdo nepomohl v krizove situaci...

jana33
Člen
# Zasláno: 5 Říj 2006 15:56
- Nahlásit

Leni
Nechci se Libuše zastávat,slyšela jsem o ní taky lecos,ale asi tak velkej registr mít nebudou,protože mi volali kvůli Samovi a ten byl v tu dobu registrovaný pouze na tom seznamu od vlkodavů.

Leni
Člen
# Zasláno: 5 Říj 2006 15:58
- Nahlásit

wami
ty vado, tak to je tak na ranu palici do hlavy

to mi povídej

nika00
Člen
# Zasláno: 5 Říj 2006 15:58
- Nahlásit

wami
to asi ne....i kdyz doktor videl moji sandy, rekl, ze takovyho psa v zivote nevidel a ze to snad neni ani mozny. napr. ji delal reflexni testy nohou...a jak ji dal nohu, tak ji nechala...on se nejdriv vydesil, ale kdzy videl, ze takhle necha uplne vsechno, pochopil, ze je to proste hodnej truhlik...
no kazdopadne uvidim, ja sama envim, jestli sandy na darcovstvi prijmou, prootze ma zvetseny srdicko..i kdyz uz ji jednou delali celou komplet biochemku a hematologii a mela vse v poradku -az na to zvetseny srdicko...

Leni
Člen
# Zasláno: 5 Říj 2006 16:03
- Nahlásit

jana33
Já samozřejmě nemůžu mluvit za to, jak je to v tu kterou danou chvíli. Ale tehdy měli v zásobě dárců dost. Sestra sama mi ukazovala seznam dárců, kteří můžou aktuálně darovat. Bylo jich minimálně 40. Ale prostě řekli, že jim kvůli nám už příště volat nebudou, z důvodů, které jsem popsala.
Myslím, že se nárazově může klidně stát, že je o dárce nouze, třeba o víkendu, když jsou lidi pryč, nebo shodou okolností když je spousta psů po očkování nebo zrovna nemocní nebo něco jiného. Ale s námi to prostě bylo uplně jinak ...

jana33
Člen
# Zasláno: 5 Říj 2006 16:04 - Změnil/a: jana33
- Nahlásit

Leni
Hmm tak to je hodně smutný...... Ale je tajn,že zrovna na těch vlkodavech je veřejně příštupnej seznam,takže teď když se něco stane,ví i majitel,kde má hledat

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 5 Říj 2006 16:06
- Nahlásit

Já taky nevím, jestli bych v některých situacíxh mohla přijet. Asi těžko by někdo pochopil, že se musím uvolnit z praxe kvůli čokla.

cilka
Člen
# Zasláno: 5 Říj 2006 16:12
- Nahlásit

nika00
Je fajn , že chceš udělat dobrý skutek ale se ,, zvětšeným srdíčkem " no nevím , nevím . Pokud máš psa s nemocným
srdcem tak bych Ti doporučila věnovat se hlavně jemu a zjistit
proč má zvětšený srdíčko !

Jinak článek k dárcovství je i na úvodní stránce tohoto servru
stejně tak i databáze dárců. Je to skvělý nápad !

Leni
Člen
# Zasláno: 5 Říj 2006 16:14 - Změnil/a: Leni
- Nahlásit

Mucholabko, ale o to přece nejde, to je jasné, že někdo třeba zrovna nemůže přiject. Ale oni prostě řekli, že už nikomu volat ani nebudou. Ale kdybysme tam psa převezli, tak to je jiná. Tehdy jsem prosbu o darování krve hodila sem na forum i jinam, ozvala se mi spousta uplne cizich lidi, často mimopražských, ale s pejsou to slo všechno strasne moc rychle, tak už se nic nestihlo...

Zařekla jsem se tehdy, že už jiného pesu nechci, no ale přišlo mi to sobecké nedat zase domov jednomu pejsovi z utulku, tak máme teď 2 tydny doma nového hafa -tak se chci pochlubit Je holt uplně jiný než Míša (ten, co umřel) ale je taky fajn a je náš.

jana33
Člen
# Zasláno: 5 Říj 2006 16:18
- Nahlásit

Leni
Jé tak to si vzpomínám, taky jsme se ti nabízeli. To je dobře,že máš nového pesana,to je nejlepší lék

blanulinka1
Člen
# Zasláno: 5 Říj 2006 16:21
- Nahlásit

přesně tak, odebírá se buď z krku, to prý zkoušejí nejdřív, jde to rychleji (RR prý cca 15 min) nebo, pokud to nejde z krku, tak z tlapky (RR cca 30 - 45 min), ještě se ale dělají krevní odběry a různá vyštěření jestli vůbec může pejsek darovat, je to skoro jako u lidí (nám naštětstí neberou z krku), to místo vyholují. Peťa mi říkala, že když ji brali Bassimu, že nejdřív zkusili krk, nejdřív to teklo v pořádku, pak se krev zastavila, tak to doktorka zkusila "prošťournout", což se ale Bassťochovi vůbec nelíbilo, takže přišla na řadu tlapka...Byl pak trochu oblblej a ospalej, ale vyspal se z toho a byl normální...no "normální", pak už byl zase stejný pako jako před tím

Leni
Člen
# Zasláno: 5 Říj 2006 16:23
- Nahlásit

Jana33

Tak to ještě jednou díky! I když to dopado špatně, strašně mi tehdy pomohla ta podpora a snaha pomoct.

abby
Člen
# Zasláno: 5 Říj 2006 17:12
- Nahlásit

Tak to teda nevím.Náš pes kliďas v tomhle není.Z krku si to nedovedu představit a z nohy,by taky tu půjhoďku asi nevydržela

brut
Člen
# Zasláno: 5 Říj 2006 17:27
- Nahlásit

Leni
Tak máš nového pejsu, to jsem ráda.
Taky jsme drželi palečky a doufali.....jenže Brut byl v té době ještě mladíček, takže by mu krev vzít nemohli...

wami
Člen
# Zasláno: 5 Říj 2006 18:23
- Nahlásit

blanulinka1
ještě se ale dělají krevní odběry a různá vyštěření jestli vůbec může pejsek darovat, je to skoro jako u lidí
v akutnich pripadech to neresi - Lump proste sel darovat krev a jediny, co bylo (vicemene) podstatny bylo ockovani... A i na to se nas jen zeptali...

(Proste to fakt byla rychlovka - volala mi kamaradka, ze je v registru, ale hara ji fena, a nemuzou nikoho sehnat, ja byla kousek od veteriny, tak jsem tam hned dojela, okamzite jsme sli na stul a prvni zasobnik krve nesli okamzite na operacni sal... )

sarax
Člen
# Zasláno: 5 Říj 2006 18:48
- Nahlásit

wami
símtě netušíš link na vlkodavy?nebo ěnkdo?bych Trinču přihlásila i tam klidně

Leni
Člen
# Zasláno: 5 Říj 2006 18:52
- Nahlásit

sarax

myslím, že je to tohle URL

sarax
Člen
# Zasláno: 5 Říj 2006 20:32
- Nahlásit

Leni
díky moc...ale tam fakt ještě ty 3 kila počkám chtějí minimálně 25 kg...a my máme 22

nika00
Člen
# Zasláno: 6 Říj 2006 08:07 - Změnil/a: nika00
- Nahlásit

cilka
vsak ja se ji venuju...
srdicko ma zvetseny zatim jen malo...prislo se na to nahodou a nastesti v zacatku...a je to proste vrozeny...ma velky tlak krve a to srdicko jak se snazi tomu "branit" nebo spis "prizpusobit" tak se zvetsuje aby se ta krev mohla pohybovat...zvetsila se i aorta aby krev mohla proudit...je to sval, takze proste pribralo na sile a velikosti, jak makalo...
takze sandy dostala neco na zpomaleni krevniho obehu..aby se to srdce jakoby "podvedlo" -zpomalilo a tim se i zmensilo

cilka
Člen
# Zasláno: 6 Říj 2006 08:49
- Nahlásit

nika00

vsak ja se ji venuju...
Nemyslela jsem to nijak zle
Jen mě to zajímá protože mám , doma kardiačku , vlkodavku k tomu, takže vím že srdcaři jsou jako dárci nevhodní . Jaké
užívá léky - jestli se můžu zeptat ..a jakým vyšetřením jsi s ní prošla , já jsem dost tápala a každá informace mě proto zajímá

nika00
Člen
# Zasláno: 6 Říj 2006 09:44
- Nahlásit

cilka
ja sem to zle nepochopila
jinak sandy neni kardiacka...prave vet rikal ze je uplne po zdravotni strance skvela.....takze to srdicko nam to pekne kazi
zjistili jsme to tak, ze sandy mi pri prochazce zacla lenivet..zustavala 2metry za mnou a sla desne pomalu se svesenou hlavou...takze sem nabehla na veta...podle jejiho chovani(nechtela zrat, byla apaticka atd) si mysleli ze ma zanet delohy...takze ji delali sono, to ale nic neukazalo...takze si rekli ze kdyz ma svesenou halvu, muze to byt krcni pateri...rtg krcni patere byl ale naprosto v poradku...tak usoudili ze by to teoreticky mohli byt i kycle(ze tu bolest uvolnuje tazenim krku dolu), jenze rtg kycli byly naprosto skvele...a kdyz delali rtg patere, prisli na to zvetsene srdicko ktere trochu tlaci na dychaci trubici proto pri venceni nebyla moc aktivni...takze udelali komplet biochemku a hematologii...
rikali ze je to bud srdecni nebo stitna zlaza..(sandy je trochu vic vazici) nakonec rozbory krve neukazali vubec nic..vse mela naprosto v poradku...
dostali jsme tedy fortekor na srdce...(pulku denne)..ktery by mel snizovat tlak krve...vzhledem k tomu ze po 14dnesch nebyla zadna zmena...pridal nam k tomu jeste karsivan...a to uz bylo videt ze je sandy fakt aktivni a normalne fungujici pes...
ted jsem vsechno na par mesicu vysadili...abysme mohli pozorovat nakou zmenu...

cilka
Člen
# Zasláno: 6 Říj 2006 11:13
- Nahlásit

nika00

Díky moc ani nevíš , jak si mi pomohla !!! Potažmo kamarádce ...
Já už mám svou fenku vyřešenou - myslím tím co se léčby týká
ale kamarádka řeší podobný problém a ty příznaky cos popsala
má její fenka shodné . Zatím však jsou u toho , že to vet pokládá
také za záležitost krční páteře , hned jí cinknu atˇ udělají i srdce .
Už to u ní trvá delší dobu tak proč to nezkusit Dík za odpovědˇ.

nika00
Člen
# Zasláno: 6 Říj 2006 13:29 - Změnil/a: nika00
- Nahlásit

cilka
to jsem rada...urcite at se zepta na ten zanet delohy...nechutenstvi a apatie jsou prvotni znaky zanetu delohy..a pokud ma svesenou hlavu..je to proste bud nezajem nebo odpoutavani naky bolesti, popr nasledky toho srdicka...
at ji urcite necha komplet vysetrit...aspon bude mit jistotu...jinak vysetreni samotneho srdce je docela drahe a vetsinou stejne skonci u stejne diagnozy...a halvne ne vsude na to maji pristroje...
kdyz udelaji rtg, urcite uvidi jestli ma srdce spravnou velikost nebo jestli ev. netlaci na neco jineho...treba tu dychaci trubici atd... to je to ze se pes rychleji zadycha a proto se louda...pac proste "nemuze popadnout dech"
budu drzet palce...a dej urcite vedet jak to dopadlo

cilka
Člen
# Zasláno: 6 Říj 2006 14:53
- Nahlásit

nika00

Zánět dělohy vyloučili , na to je to již dlouhá doba co ji to trápí ..

Mluvila jsem s ní a půjdou na srdíčko jako moje fenka , objednají se, jsem také zvědavá jak jim to dopadne a dám vědět !
Někdy si říkám , že kdybych se alespoń tak z desetiny starala o svoje zdraví jako o ta psí

nika00
Člen
# Zasláno: 9 Říj 2006 08:48
- Nahlásit

cilka
jj...ja nebyla u doktora ani nepamatuju...ale vis cim to je?? ti psi totiz nejsou takovi jako lidi...nejsou zli, netyraji se navzajem a jejich duse jsou ciste...proto je asivnimame a starame se o ne tak jak to delame...teda ne vsichni...
pro me je vzdycky mnohem vetsi utrpeni videt ze trpi zvire, nez kdyz trpi clovek...protoze clovek si to ve vetsine pripadech zavinil bohuzel sam...
v tom jsou zvirata lepsi...a vsechnu tu peci si zaslouzi...

no zpet k tematu..
uz ta kamardka neco vi???

jana33
Člen
# Zasláno: 16 Říj 2006 09:16
- Nahlásit

Ahoj všem,tak hlásím,že první darování krve máme úspěšně za sebou. Je mi líto wami,že z toho měl tak otřesný zážitek,protože u nás to všechno proběhlo naprosto v pohodě a v klidu. Nejdřív odebrali Samouškovi trošku krve a čekali jsme asi 15 minut na rychlou laboratoř,jestli je všechno OK. Chlapeček se ukázal zdravej jak řípa,tak se mohlo začít. Bere se buď z krku nebo z packy, z krku je to rychlejší,z packy bezpečnější. Doktorka co nás odebírala říkala,že sama z krku bere nerada a dělá to jen v případě,kdy se na krev moc moc spěchá nebo pokud by pes nevydržel delší dobu v klidu. Sam je ale flegmoušek,takže se mu krev odebírala z horní části přední nohy. Skoro o tom nevěděl,jen se divil,proč mu tu nohu furt držíme Ale díky tomu,že se nechali otevřené dveře do čekárny,tak spíš furt kroutil hlavou a snažil se zjisti,kdo vchází a odchází a odběru si vůbec nevšímal. My si celou dobu povídali s paní doktorkou,ona furt Sama chválila,jak je úžasně hodnej. Celý odběr trval cca čtvrt hodiny,brali mu cca 400mililitrů krve. Bohužel to měli do zásoby,protože ten pejsek,kterému byla krev původně určena,umřel Po odběru dostal Samoušek plaketu dárce krve,kost od paní doktorky,všeobecné obdivování a laskání dotyčného personálu a návštěvníků (to ale neocenil,protože přece jen byl na veterině a odtamtud je lepší zmizet) a my si pro něj mohli vybrat pamlsky za 200 Kč. Takže já mám z našeho odběru fakt super pocit,Samovi to určitě nijak neublížilo a mě hřeje pocit,že jsme pomohli nějakému jinému pejskovi přežít. Takže nebojte se toho!!!!

blanulinka1
Člen
# Zasláno: 16 Říj 2006 09:51
- Nahlásit

jana33
gratulujeme novému dárci Ta plaketka se jim moc povedla

<< . 1 . 2 . 3 . 4 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání