| Autor |
Zpráva |
tosca
Člen |
# Zasláno: 8 Zář 2006 09:05 - Změnil/a: tosca
- Nahlásit
nika00
K veterináři určitě zajděte. Vem Jimmimu náhubek, bude muset ošteření a prohlídku vydržet. Když bude moc vyvádět, tak ho doktor trošku "přispí". Jestli si strhnul přišitou gázu (proč mu ji tam přišívali, to jsme ještě u žádné rány neviděla :confused , tak si to nejspíš pěkně potrhal. To by se bez veterináře léčio špatně.
Trošku mě překvapuje ... jak si to může lízat přes límec? Jestli to zvládne, tak má podle mě špatnou velikost límce. Teda pokud si ho nesundává... Lízat ránu si nesmí! To je to nejhorší, co může pes u šité rány dělat. Ono to svědí, štípe, zlobí .... to dělají šité rány všechny, ale pokud to začne olizovat, zůstává to mokré, pak to mokvá, nechce se hojit, vznikají záněty... takže hlídat, hlídat, hlídat. Pokud je pes moc velký nervák, poprosit veterináře o šetrná sedativa, ať je pes trošku otupělý a nešílí z každého štípnutí.
Pokud měl můj pes šitou ránu, netroufla jsem si ho nechat bez dozoru až do vytažení stehů (chodil se mnou i do práce). Na noc dostával límec, aby si stehy neolizoval a my se mohli aspoň trošku vyspat. Jo a doporučuji psa moc nelitovat a neskákat kolem něj příliš. Někteří jsou šílení herci a jak zjistí, že se kolem nich poskakuje, tak jsou chudinky největší a sebemenší bolístka je "zabíjí". Ale znovu opakuji, chce to, aby to viděl veterinář! Může tam vznikat zánět a čím dřív se to přijde, tím líp.
Držíme tlapky, ať to zvládnete už bez dalších problémů.
|
nika00
Člen |
# Zasláno: 8 Zář 2006 09:05
- Nahlásit
muzu se jeste zaptat jakou niti se sije ta rana???
pride mi ze jimmy toma zasity snad stepovackou
|
nika00
Člen |
# Zasláno: 8 Zář 2006 09:15
- Nahlásit
tosca
no to bude asi orisek, pac on sili i z nahubku....
ale to je to nejmensi...
tu gazu tam mel prej proto aby ta rana zustala "schovana" a chranena..tak nevim...
jinak si ji sice sundal, ale asi nebyla prisita nak zavratne, pac to nema roztrzeny...ba naopak...rana vypada ciste a nezanesene...bez zanetu....
no co se tyka toho limce...oni premejsleli jestli nedat vetsi...pak mu to zkouseli a merili...a nakonec usoudili ze tenhle vyhovuje...
jenze jimmy ma dlouhej jazyk a navic je desne vynalezavej...
on si treba z huby srhnul nahubek, i kdyz byl utazenej tak, ze sem tam neprostrcila ani prst... proste si ho strhnul. to ze si u toho sedrel rypak az do krve mu nevadilo....
dala jsem mu predtim i kalhotky aby se na tu ranu opravdu nedostal...jenze ty kalhotky mu to zaparily...takze ho to asi svedilo..fakt nevim..otrela sem mu to kolem pytliku a pindika hermankem...
no ale on si serval i ty kalhotky....
je fakt ze jimmy je desne ufnukanej..ale tohle ho asi fakt boli...pac place...
jinak kdyz do "lituju" tak je hodnej...lezi u me...necha se hladit a usne...s rozcapenejma nohama..tak aspon tak mu to " oschne"
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 8 Zář 2006 09:19
- Nahlásit
nika00
nemůžu si pomoct,ale podle mě má buď malej límec nebo špatně nasazenej,protože jinak by se k tý ráně nemohl dostat
|
tosca
Člen |
# Zasláno: 8 Zář 2006 09:22
- Nahlásit
nika00
Já nejsem veterinář ani doktor, ale pokud vím ve veterině se používají normální chirurgické nitě. Je jich víc typů a jsou různé síly a volí se podle typu rány a zákroků. Co si vybavuji, vnější stehy se dělají skutečně takovou celkem silnou nití. Nejhorší je, že ona po několika dnech ztvrdne a ty konce jsou celkem ostré. Já vždycky tak od třetího dne omývala psům okolí rány odvarem z řepíku a lehce jsme tím vždycky pozvedávala ty konce stehů, aby nebyly přilepené, nebo někde nerýpaly do rány. Pozor!!!! Omývat pouze okolí rány! NIKDY NE PŘÍMO OPERAČNÍ RÁNU. JE PŘÍLIŠ VELKÉ RIZIKO ZANESENÍ INFEKCE!
Jinak naši psi se začinali na stehy "zlobit" tak od pátého dne. Pokud jsi měla někdy něco šité, tak víš, že stehy svědí, štípou, tahají. Jak se rána hojí, jsou ty nepříjemné pocity čím dál intenzivnější. Psovi nevysvětlíš, že když to bude lízat, bude to horší, musíš mu v tom lízání zabránit. Těch deset dní do vytažení stehů to jsou nervy, ale stojí za to to vydržet. Jinak se totiž léčba protáhne.
Jinak, psi, které znám a kteří jsou kastrovaní bez stehů mají proti domácím opečovávaným mazlíčkům jednu výhodu. Oni jsou hned po probrání z narkózy zařazeni do smečky cca 50 psů přibližně stejné velikosti. Ta smečka funguje skvěle, psi jsou tolerantní, slabým neubližují, drzé dokáží srovnat. V té smečce mají jiné starosti, než se "rýpat ve svých bolístkách. Napadlo mě to, když jsi psala, jak sebou Jimmy sekl na zem a začal plakat.... máme stejné zkušenosti s kastrací venkovních koček. Kočka žijící venku, u domu se po kastraci a úplném probrání z narkózy dere sama ven. Normálně jsme ji pustili a hojení rány proběhlo bez nejmenších potíží. Ona nemá venku na svoji bolístku čas, takže si jí nevšímá. Kočky žijící v bytě musejí mít límec, musí se hlídat ... a stejně mívají problémy. Tím nechci říct, že se o zvíře po kastraci není třeba starat. Je, musí zůstat pod dohledem. Tu venkovní kočky bych taky nepustila, kdybych předpokládala, že někam zdrhne a už ji neuvidím. Nelze zvíře nechat sešít a už se o něj nestarat. Ale nesmí se to s tou starostlivostí přehánět. Zvlášť psi si na opečovávaní potrpí a pak hrají komedii. Když na ni nemají čas, najednou jim nic není.
Ale zase... pokud se Ti něco nezdá, návštěva veterináře je určitě na místě!
|
tosca
Člen |
# Zasláno: 8 Zář 2006 09:31
- Nahlásit
nika00
Náhubek - to, že šílí z náhubku by mohlo být při ošetření plus. Do ordinace bez náhubku, psa na stůl, nasadit náhubek. Pes začne řešit náhubek a nemá čas na to, že ho doktor prohlíží. Tipuji, že si ani nevšimne, že ho vzadu něco bolí
|
nika00
Člen |
# Zasláno: 8 Zář 2006 09:38
- Nahlásit
jana33
myslim ze je to asi spatna velikost... zkousela sem to nasazovat a umsitit snad na 100 zpusobu...
tosca
ja vim ze mu to nejak vadi...svedi atd...je fatk je kdyz uz sem ho dostala ven a on se vykadil, tak zacal zase behat...a ani si nevzpomnel ze ho pred minutou neco bolelo.
je to takovej uknouranek...knoural na vet ikdyz se mu divali jen na nohu....ale knoural tak nejak jinak...jako heerecka..ted ho to fakt boli...
jinak ja mam kocku postelovou taky...nedavno byla vykastrovana. nemela ani limec ani obvaz. nic...hodinu po probrani z narkozy skakala ze stolu atd...takze je to asi "kus od kusu"
ani si to nelizala nic...bylo to desne rychly...
ale podle me pes je neco jinyho...
|
brut
Člen |
# Zasláno: 8 Zář 2006 10:06
- Nahlásit
nika00
Jdi na veterinu. Nasaď Jimmimu košík a nech ho pořádně prohlídnout. A taky se domluv na výměně límce.
Balinka si stehy nelízala, ale jeden den měla tendence je vykusovat. Dostala vyhubováno, pak jsme jí stehy opláchli vodou a vysušili. Od té doby byl klid. Občas pomůže ránu omýt. Trochu se zvlhčí a nesvědí tolik.
Vet říkal, že by jí dal na promazání okolí rány mastičku - obyčejnou Calciovou mast. Ale po oplachu už nebyla potřeba. Stehy jí vyndaval až po 15dnech.
|
nika00
Člen |
# Zasláno: 8 Zář 2006 10:46
- Nahlásit
jeste mam takovy dotaz....nevim jak to napsat tak nejak normalne..
po kastraci dojde k preruseni funkce "vzrusivosti"
myslim jako jestli mu uz nebude vylejzat pindik...
driv mu vylejzal i pri kadeni, ted nic...
myslela jsem ze na tohle to vliv mit nebude...
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 8 Zář 2006 10:53
- Nahlásit
nika00
to že pesanovi vylízá pindík,nemá nic společnýho se vzrušivostí teda pokud zrovna nenaskakuje na háravku. Většinou "vyleze" když je pes v určité pozici,většinou sedí a je uvolněný. Zároveň i třeba u toho kadění vylízá. Je to náhoda,určitě mu zase vylízat bude
|
nika00
Člen |
# Zasláno: 8 Zář 2006 11:01
- Nahlásit
jana33
no ja vim ze mu nevylejza ze vzrusivosti...ale tak nejak me to napadlo...
jooo a predevcirem (od pondeli je po kastraci) zacal blb naskakovat na haravku a vubec mu nevadilo ze je kastrat
pindik mu nevylezl...
prave ze mu uz nevylejza vubec...
driv mu vylejzal i z nadseni, radosti, nebo si ho prsote "vytlacil!" pri kadeni atd atd...ted nic..
vcera mu z nej akorat neco teklo... a jeste ma na nem pupinky..tak to dneska vsechno vybalim na veta
|
brut
Člen |
# Zasláno: 8 Zář 2006 12:59
- Nahlásit
nika00
Neboj, on mu zase vyleze. Většinou je to "vylejzání" svalového původu, takže jak se dá do kupy, tak zase bude mít v určité chvíli pindíka venku.
Něco teklo....to může mít malý zánět předkožky...stačí většinou slaboučký roztok hypermanganu a tím vyplachovat. Při silnějším kapání, zelené barvě, či smrádku je lepší vyhledat veta...dá ti domů vodičku s ATB a tím mu ho budeš vyplachovat. Po pár dnech vše zmizí.
Ale pro jistotu se veta zeptej, klidně to všechno může mít souvislost s kastrací. A o tom zase tolik nevím.
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 8 Zář 2006 13:02
- Nahlásit
nika00
teda jestli měl tendence naskakovat na háravku,tak mu toho asi za tak nebude ))))) jinak obecně se říká,že "vyplavování" hormonu je individuální, ale většinou to trvá tak dva tři měsíce než mu přestanou fenky vonět,může to trvat ale taky až půl roku. U nás to myslím byly tak dva měsíce
|
nika00
Člen |
# Zasláno: 8 Zář 2006 13:19
- Nahlásit
brut
ok tak to sem rada, ze neprijde o pindika
jinak uz par dnu pred kastraci mu sem tam neco vysplouchlo z pindika...ale minimalne a hend si to "umyl"
vcera to bylo belavy..a spis nez tohle, mu smrdel ten zasitej pytlik....
no doufam ze mu nebudu muset delat naky zabaly nebo koupele...pac by se pos... dnes v noci semmu chtela jen narovnat ty trencle a malem me ukous ruku...
jana33
no on byl prave az do vcerejska naprosto v pohode...lital jak magor..ze sem se docela divila...ale vcera odpoledne zacal narikat atd...ale treba je to jen tim ze se to hoji a svedi.
no a s vyplavovanim hormonu..to sem zvedava..on to byl totiz takovej casanova
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 8 Zář 2006 13:32
- Nahlásit
nika00
určitě na tu veterinu běž ať máš klid. Jinak já jsem ferdu nechávala kastrovat právě kvůli jeho "hypersexualitě",takže určitě ten tvůj nebude větší casanova. Ferda byl schopen ječet doma do tří do rána,protože si v osm hodin očuchal značku po háravce
|
nika00
Člen |
# Zasláno: 8 Zář 2006 13:33
- Nahlásit
|
brut
Člen |
# Zasláno: 8 Zář 2006 13:39
- Nahlásit
nika00
Jsem zvědavá, co ti vet řekne. Jimmi může mít klidně nějaký problém s vnitřním stehem, což ty nepoznáš. Pro jistotu se na všechno vyptej...za zeptání se nic nedáš a raději se zeptám víc a budu v klidu než míň a budu se doma nervovat.
Budu držet palečky.....
jana33
Tak my máme taky casanovu. Naštěstí okolo nás bydlí minimum háravek. Mně bohatě stačí to, co dokáže dělat, když je fenka před nebo po hárání....
|
nika00
Člen |
# Zasláno: 8 Zář 2006 13:43
- Nahlásit
brut
jezis...vnitrni stehno??? co by to znamenalo???
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 8 Zář 2006 13:48
- Nahlásit
brut
no u nás hárá furt někdo, vidím to na druhým psovi,jak očmuchává a klape držkou ale narozdíl od Ferdy je normální, kvůli značce nedostává hysterák a pokud fenka nehárá,tak jí nebotěžuje a když hárá,tak se nechá v pohodě připnout na vodítko a když se vypustí,tak za ní nebere dráhu. Ferda je prostě typickej malej vořech,kterej má v genech obšťastňovat všechny fenky v okolí,ale to ho měl najít někdo jinej )) Na podzim se ještě chystáme kastrovat fenku,což vzhledem k tomu,že ještě tak před 3 lety jsem byla odpůrcem kastrace,je docela výkon
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 8 Zář 2006 13:49
- Nahlásit
nika00
vnitřní steh ty stehno
|
brut
Člen |
# Zasláno: 8 Zář 2006 13:50
- Nahlásit
nika00
jezis...vnitrni stehno??? co by to znamenalo???
Já psala stehem a ne stehnem....neplaš se
jana33
Já jsem taky byla odpůrce kastrování, ale už chápu, že v určité chvíli je to nezbytně nutné.
|
nika00
Člen |
# Zasláno: 8 Zář 2006 13:58
- Nahlásit
jana33
brut
ja uz sem uplnejjjj blaaazen
|
brut
Člen |
# Zasláno: 8 Zář 2006 14:34
- Nahlásit
nika00
Nene, jen se klepeš strachy dopředu...
Neboj, to bude dobrý....držíme palečky, pacičky, tlapičky...
|
nika00
Člen |
# Zasláno: 11 Zář 2006 10:09
- Nahlásit
ahoj...tak info od veta
jeste v patek odpo jsem jeli k vetovi...tak mu rikam jak jimmy desne plakal a histercil atd...
doktor zmeril teplutku (jimmy histercil i u toho )
pak mu pichnul pigarko proti zanetu na 3 dny a jeste jednu injekci proti bolesti na 5dni
(mozna jsem to popletla a je to opacne)
kouknul se mu na pytlik a rekl ze se to pekne hoji a v patek jdeme na vyndani stehu...
rekl ze ho to spis svedelo...
takze jimmy z toho vysel jako peknaaa heeereckaa...
vet me pochvalil ze sem mu to otrela hermankem
jeste mu vymenilil limec a sli jsme domu!
za injekci si nic neuctovali...nic jsme neplatili...
jimmy je uz ok...limec ma vetsi takze si pytlik uz nelize a pekne mu to schne...udelal se mu stroupek primo ve stehu, takze pujde krasne vyndat...
semmyslela ze toho simulanta zabiju
|
nika00
Člen |
# Zasláno: 11 Zář 2006 10:11
- Nahlásit
jana33
prosim te..jeste mam dotaz...
MVDr svobodnik je ten mladsi nebo starsi???
operaci nam totiz delal ten mladsi...a ted v patek na kontrole tam byl ten starsi...nejdriv sem se bala...ale bylo na nem videt ze je zkusenej...atd...ziskal si moji duveru..
tak pak me zacalo vrtat kterej ze je vlastne ten kteryho si mi doporucila
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 11 Zář 2006 10:39 - Změnil/a: fromeli
- Nahlásit
MVDr svobodnik je ten mladsi nebo starsi
já myslím, že oba, že je to otec se synem. Jestli si je nepletu
Jana myslím chodí k staršímu.
|
brut
Člen |
# Zasláno: 11 Zář 2006 11:45
- Nahlásit
nika00
Tak to jsem ráda, že Jimmi je v pořádku. To víš, herečka je herečka....
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 11 Zář 2006 12:58
- Nahlásit
nika00
Jitka má pravdu,je to otec se synem,na běžný záležitosti chodíme k oboum,ale operace nechávám na starším
|
nika00
Člen |
# Zasláno: 11 Zář 2006 13:05
- Nahlásit
jana33
no to kdybych vedela driv, tak ho uspat ani nenecham
takze jsem rada ze to vim az ted...myslela jsem totiz ze tam je jen jeden Svobodnik
Kazdopadne i toho mladeho muzu doporucit...
Jen etda spatne odhadli limec
Ale bylo videt ze ten starsi uz to ma v maliku...Jimmy se nestacil ani divit ze uz je na stole...
|
nika00
Člen |
# Zasláno: 12 Zář 2006 08:33
- Nahlásit
ahoj, myslim ze toho hajzla zabiju!!!!
predpokladala jsem ze kastrace ho zklidni......neeeeeeee je to jeste vetsi smejd nez predtim....nejenze na vsechny kolem stekaaaa, ale zacal me naprosto venku ignorovat....volaaaaaaam volaaaam a nic...dela ze snad prisel o usi a ocnimu kontaktu se vyhyba....
tresnicka na dortu bylo dnesni ranni venceni....jako vzdy jsme sli bez voditka, pac na poli rano v 6hodin nikdo neni.
jenze omyl...sla nejaka pani s westikem...
Jimmy se za ni hnal-teda spis za westikem....vrcel u toho a stekal...pani mavala westikem na voditku ve vzduchu a ja letela za nima.
Fakt nevim co to do nej vjelo...pani me sprdla coz sem naprost chapala a ja zase sjela toho hajzla.
POradte co s tim? Kdyz neco provede a ja na nej zavola "POCEM" tak se boji prijit pac vi, ze je zle...takze nevim jak ho mam k sobe privolat kdyz neco provede...
|