Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / Otázky ke kastraci
. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . >>
Autor Zpráva
nika00
Člen
# Zasláno: 3 Srp 2006 13:44
- Nahlásit

Ahoj, mam nekolik dotazu tykajici se kastrace cca rocniho krizence. Vzhledem k tomu, ze mam i fenku, bylo mi dporuceno, nechat hafika vykastrovat. Prec jenom by se to tezko ohlidalo. Vzhledem k tomu, ze sem nikdy nenechavala psa ani fenku kastrovat, mam dotaz, co to vsechno obnasi.
Kolik cca stoji kastrace, jak dlouho trva, jestli je bolestiva, jak je zakrok velky a slozity a jak dlouho trva rekonvalestence a nejake treba rady, poznatky nebo vase zkusenosti... MOOOC dekuju

orisek
Člen
# Zasláno: 3 Srp 2006 13:52
- Nahlásit

Proč raději nenecháš vykastrovat fenku? Já jsem nechávala vykastrovat fenku 4letou, cena kolem 2000. Odpoledne jsem ji myslím odvezla k veterináři a večer jsem pro ni přišla. Byla trošku zblblá z narkózy, tak ještě doma odpočívala. Byla ovázaná stahovacím obvazem na bříšku a dostala límec kolem hlavy, aby si nelízala ránu. Jinak to bylo v pohodě. Pak jsme byli ještě vytahovat stehy a na kontrolu, ale teď přesně nevím za kolik dnů.

nika00
Člen
# Zasláno: 3 Srp 2006 13:56
- Nahlásit

orisek
no proto, ze fenka nema uplne v poradku srdicko a ja ji nechci zatezovat jeste operaci..je cela takova hodne "na svuj vek psychicky moc dospela" jsou ji taky 4 roky.... takze mam strach....ale vzhledem k tomu srdicku, ji to vazne neudelam. mladoch je zdravej jak ripa....a prislo mi ze kastrace psa je i snad jednodussi

Petra
Člen
# Zasláno: 3 Srp 2006 14:06
- Nahlásit

nika00
teda já bych radši nechala kastrovat psa je to jednodušší a není to tak bolestivé jako u feny. je to už dlouho ale moje sestra nechala kastrovat pejska šitzu, st¨álo to kolem 500,- a bylo to raz dva hotové z narkozy byl taky zblblí ale nemusel mít krunýř a vůbec nejevil známky bolesti.

orisek
Člen
# Zasláno: 3 Srp 2006 14:12
- Nahlásit

aha, to jsem nevěděla. Myslím, že snad zákrok není takový problém. Já jenom, že u psa mně to přijde takové divné. Ale odborník na to nejsem. Kdybych nemusela, tak bych fenku taky nenechala vykastrovat. Nejsem zrovna příznivec tohoto zákroku. Ale okolnosti mně donutily. Bydlíme totiž dohromady s dědou. Já jsem měla fenku po štěňatech a dědovi několikrát proklouzla mezi dveřma a on si toho ani nevšiml. Zrovna když hárala. Tak se nedalo nic dělat. No jinak já mám dvě fenky. Mamku a její štěně. Je to fajn.

nika00
Člen
# Zasláno: 3 Srp 2006 14:23
- Nahlásit

orisek
no ja prave nedavno prihla nahodou k tomu lumpikovy voriskovy...a uz sem si ho nechala...takze je to taky nutnost....no a vzhledem k tomu ze fenka mi bude harat nejak na konci zari, tak uz je to docela akutni!

kočlík
Člen
# Zasláno: 3 Srp 2006 14:25 - Změnil/a: kočlík
- Nahlásit

teda abych vám pravdu řekla tak já mám vykastrovaného pesa a je to v pohodě (už mi nepláče po hárajících fenkách v půl pátý u postele) a kdybych se měla rozhodovat, jestli vykastrovat psa nebo fenu tak by časem došlo na oba. protože se tím akorát předejde zdravotním problémům v pokročilejším věku psa, soused má jezevčíka a protože nebyl vykastrovanej udělal se mu nějakej nádor a měl problémy s prostatou a u fenek se to taky doporučuje. myslím si že to není složitý ani u jednoho. Kamarádka si nechávala vykastrovat fenečku, za hodinu byla hotová dostala límec a s dávkou antibiotik mazala domů... stehy se vyndavají mezi 7-13dny takže za desed dní už na ní nebylo vydět že by byla po opreaci a díky intradermálnímu stehu nemá viditelnou jizvičku. a u psa pokud není kripťák tak je to taky hned. cena se odráží na tom jak je pesan velkej. já teda pokud bych nechtěla štěňátka tak fenečku vykastruju, jenže když má špatný srdíčko tak je to složité...ale myslím si, že veterinář si poradí jak moc je to riskantní

Hanka20
Člen
# Zasláno: 3 Srp 2006 14:26
- Nahlásit

Já mám dva dobrmany, psa a fenku. Nechávala jsem kastrovat fenku hned po prvním hárání, vše šlo hladce. V 17:15 začala operace a v 19:00 už byla vzhůru, jen zblblá po narkóze. Vet říkal, že byl za hoďku hotový. I s léky po operace nás to celkem stálo 3000,-. Deyna vůbec neměla snahu tahat si stehy, dělala jsem jí obklady z řepíku, který je proti svědění. Začala si toho všímat až po vyndaní stehů a chtěla si to olizovat, ale měla síťku takže k tomu moc nemohla. Je naprosto v pořádku, ještě živější než byla předtím.

nika00
Člen
# Zasláno: 3 Srp 2006 14:31
- Nahlásit

kočlík
ja vim jiste ze fenku nebudu nechavat kastrovat nikdy, pokud to nebude vylozene nutne.
spis mi slo o to, jesli kdyz mu to udelaji, jestli bude moct chodit, v klidu curat, kakat a tak...a zua jak dlouho se to komplet zahoji

kočlík
Člen
# Zasláno: 3 Srp 2006 14:37
- Nahlásit

nika00
zkušenosti s normální kastrací nemam ale možná tě uklidní tohle...
můj pes byl kriptorchidní, tzn. že měl jedno varle v břiše konkřétně u ledviny, takže na operačním stole ležel tři hodiny, veterinář mu vyhodil vnitřnosti na stůl, protože tu kouličku nemohl najít pak když jí vyndal pěkně mu všechno naskládal zpátky pesan měl kolem 30 stehů, když už byl pod narkózou tak mu vzal u varle v šourku. když jsem si pro pejska přišla už se probouzel a po takovém náročném zákroku byl schopen dojít po svých domů, nic ho nebolelo byl pod práškama. celou noc byl takový smutný ale chodil čůral a druhý den odpoledne už i normálně kakal a to se mu vet hrabal v břiše no a za deset dnu jsme šli na vyndání stehů kdyby si je nerozlízal byl za čtrnáct dnů v pohodě ale protože si do toho vlezl asi o týden se to prodloužilo. U toho vyplívá moje přesvědčení, že normální kastrace u psa je v klidu a myslím si, že do deseti dnů už o tom pejsek nebude ani vědět...

tosca
Člen
# Zasláno: 3 Srp 2006 14:43 - Změnil/a: tosca
- Nahlásit

nika00
Závisí na veterináři, jak kastraci provede. Znám psy, co byli kastrovaní bez jediného stehu. Někteří bývají dva dny trošku malátnější, ale nic vážného. Chodí normálně, venčí se normálně. Po probrání z narkózy není nutná žádná speciální péče. Za týden nepoznáš, že byl operovaný (teda kromě toho, že mu vzadu něco chybí). Mám dojem, že je to stejná metoda, jako při kastraci kocourů.

Jinak, existuje názor, že kastrace ovlivní psychiku psa mnohem více než kastrace feny. Závisí na povaze psa. Z některých se prý stanou takoví otloukánci (ve vztahu k ostatním psům). Na jiných to nepoznáš. Můj kastrát si suvereně zavrčí na 2x tak velkého nekastráta. A značky hárajících fen ho taky hodně zajímají. Ale jinak změnu povahy nemohu posoudit. Je to starší pes, dostal u nás azyl na dožití a za háravkou mi neutíká ani nekastrát.

nika00
Člen
# Zasláno: 3 Srp 2006 15:13
- Nahlásit

kočlík
no to je teda pribeh.....sem se docela desila pri tom ze mu vyhodil vnitrnosti na stul

jinak muj haf neni kroptorchidni, ma obe koulicky ok...

tosca
no s tim chovanim, docela se bojim aby se mu ostatni psi pak "neposmivali" jako ze je jinej....jestli to poznaj....a taky toho, aby se nezmenil v nakou chudinku nebo v tyranosaura...

ted je to takovy nebojsa....neco se mu nelibi, tak si zasteka, azvrci, ale je to desnyyyyyyyyy mazel....furt "povida" a mazli se.

jinak jeste dotaz...oni mu teda vyndaji kulicky ven?
ja myslela ze se to da udelat i tak, ze kulicky mu nechaji, akorat mu prestrihnout chamovod, nebo co to tam ma...

duli
Člen
# Zasláno: 3 Srp 2006 15:52
- Nahlásit

nika00
no, mojemu pejsovi zustal po kastraci jen prazdny pytlik.....jelikoz je to velky pes tak nekdy vypada legracne, hlevne po ranu tamma takovou vytahanou placku ale pak se zatahne a vypada jak male kulicky.......jinak den po zakroku uz by lital a blbnul ale trochu jsem ho krotila, na stehy si ani necuch....a povaha? je to asi pul roku,feny mu voni ale je v poho odvolatelny a zacal si s nema hodne hrat a vubec mi prijde ze ve vetsi mazel

nika00
Člen
# Zasláno: 3 Srp 2006 16:06
- Nahlásit

duli
no to bude sranda jestli tam budemit taky vytahanou placku

me staci ze kocka po kastraci vypda jak klokan s kapsou

Berčová
Člen
# Zasláno: 3 Srp 2006 20:39
- Nahlásit

ahojky, chtěla bych nechat vykastrofat svoji dvouletou fenku RR, ale prý je nejlepší to¨udělat po prvním hárání...ale tak to snad vadit nebude když jsou jí 2 roky ne? a prý cena je podel váhy psa...Berča váží cca 34-37 kg, kolik by to asi stálo(přibližně)?

RoSa
Člen
# Zasláno: 4 Srp 2006 11:56
- Nahlásit

Já jsem svou fenku RR nechávala kastrovat po prvním hárání u MVDr. Duchka a platila jsem nějak 3-4 tis. (už si to přesně nepamatuju, jsou to už 4 roky).

tosca
Člen
# Zasláno: 4 Srp 2006 12:37
- Nahlásit

nika00

no to bude sranda jestli tam bude mit taky vytahanou placku

Asi závisí na velikosti psa. Ten náš tam nemá nic, žádnou vytahanou kůži. Je to skorojezevec (kříženec jezevčíka s něčím, možná i víckrát ), váha 9 kg. Při podrobném zkoumání se dá najít drobná jizva, ale jinak nic. A takových drobnějších kříženců znám víc. U žádného jsme si žádné "placky" nevšimla

nika00
Člen
# Zasláno: 28 Srp 2006 12:44
- Nahlásit

zdravim, prave sem mluvila s vet....ve ctvrtek jdem na predoperacni konzultaci....
to sem tak po telefonu zjistovala....tak budu potrebovat hodne informaci....ktery musim navic ja sama rohodnout...

mela bych rozhodnout zda uspani bude injekcni nebo inhalacni (o cca 1000drazsi), zda chci u operace i anesteziologa....atd atd....

poradte, co vse bych jeste mela vedet a co je nejlepsi?

fromeli
Člen
# Zasláno: 28 Srp 2006 12:56 - Změnil/a: fromeli
- Nahlásit

nika00
nechala bych udělat předoperační rozbor krve (příp. další vyšetření, pokud jej vet doporučí) a teprve pak bych se rozhodla. Pokud je to vet, kterému věříš, dala bych na něj.

nika00
Člen
# Zasláno: 28 Srp 2006 13:04
- Nahlásit

fromeli
uz jsme tam jednou byli....kvuli noze a pejsa se zdal zdrav jako ripa...krom toho, ze tam jecel jak histerka
pokud mu nic zavazneho nenajdou, myslite ze staci injekcni uspani??? a ze bez anesteziologa to zvladne?? prec jenom za kazdou extra sluzbu dat 1000navic...to mi pak kastrace vyjde aspon na 6000,-

nika00
Člen
# Zasláno: 28 Srp 2006 15:43 - Změnil/a: nika00
- Nahlásit

poradte - uz se nam to blizi

fromeli
Člen
# Zasláno: 28 Srp 2006 16:24
- Nahlásit

nika00
no já myslím, že na běžný zákrok u zdravýho psa je asi anesteziolog luxus. Když sem se ptala já na kastraci fenky, tak o anesteziologovi vůbec nebyl řeč.

Co se týče té narkozy, tak by Ti plus a mínus každé měl říct vet. Myslím, že inhalační je šetrnější, ale jak je pro které zákroky vhodná to nevím.

tosca
Člen
# Zasláno: 28 Srp 2006 16:45
- Nahlásit

nika00
Pokud je pejsek zdravý, bez problémů, zdá se mi anesteziolog a inhalační narkóza zbytečné "vyhazování" peněz. Já chápu, že chce každý pro svého psa to nejlepší, já si taky připlatila za šetrnou narkózu u psa, ale to bylo proto, že pes je starý a má nemocné srdce. Zdravý, mladý pes, by měl bez problémů zvládnout klasickou narkózu i bez anesteziologa. Podmínkou samozřejmě je, že veterinář není patlal a umí narkózu dávkovat sám. Měla jsem pod narkózou tři psy, jednoho dokonce opakovaně, u dvou to byla vždy klasická narkóza, bez anesteziologa a bez problémů. U třetího to byla šetrnější varianta, dávkovaná přímo do žíly, s vysokou přesností, aby se srdíčko nezatěžovalo zbytečně. Je fakt, že mám veterináře, který by za psa na stole i dýchal
Takže, pohlídala bych, aby si veterinář poslechl srdíčko, udělal rozbor krve, případně další předoperační vyšetření, která uzná za vhodné, a pokud je pejsek zdravý, volila bych klasickou narkózu, bez anesteziologa a dalších nadstandartů. Ty peníze se mohou užít lépe. A pokud bude někde nějaký skrytý problém a pejsek bude mít komplikace ... může je mít se 200% péčí, stejně jako s péčí základní.

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 28 Srp 2006 17:36
- Nahlásit

nika00
6000 za psa je hodně moc, to nedáš ani za fenu. V Ostravě maximálně o tisícovky.

nika00
Člen
# Zasláno: 29 Srp 2006 08:40
- Nahlásit

fromeli
tosca
diky za prispevky...pockam tedy na vysetreni a uvidim...
Mucholabka
no rekli mi ze samostna kastrace vyjde tak na 2-3000,- ale anesteziolog u operace je tak 1000 priplatek a inhalacni narkoza dalsi 1000,- pak pocitam nejake leky nebo masti po operaci a taky predoperacni vysetreni nejak kolem 1000,- takez me asi klepne.

kazdopadne je to fakt nutny...neb fenka uz asi zacina vonet pred haranim a Jimmy se snazi na ni uz ted naskakovat

fromeli
Člen
# Zasláno: 29 Srp 2006 08:44
- Nahlásit

nika00
a kam jdeš?
2-3000 to je spíš cena za kastraci fenky.

Eimy
Člen
# Zasláno: 29 Srp 2006 08:48
- Nahlásit

fromeli
Já když jsem se bavila s vetkou při kastraci mojí feňule, tak říkala, že největší částku z celkové částky ceny kastrace tvoří právě narkoza, že zbytek až tak drahej není...
Nás teda vyšla kastrace feňule na 1800, ale to hlavně proto, že se ji nechtělo spinkat, tak jí museli přidávat tu narkozu...

nika00
Člen
# Zasláno: 29 Srp 2006 08:50
- Nahlásit

fromeli
jdeme na vet centrum stodulky....mam tam vedeny vsechny zvirata...jednou mi tam zachranili kocku a pak ji i kastrovali...

Sandy tam chodi k ortopedu Duchkovi...

je to tam asi o neco drazsi.. Jeden cas sem mela pochybnosti, zda jim nejde o prachy, ale pote co sem tam travila skoro kazdy den kvuli Sandy a jejimu zahadnymu problemu, zacala sem jim duverovat...

Ale ty penize jsou fakt sila

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 29 Srp 2006 08:52
- Nahlásit

nika00
no, to je teda síla. Kolik jsi dávala za kastraci kočky? Já naposled ani ne 800.

nika00
Člen
# Zasláno: 29 Srp 2006 08:56
- Nahlásit

Mucholabka
no ja uz nevim presne....ale myslim nak do 2000

. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání