Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / Operace loktů
<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . >>
Autor Zpráva
kejta
Člen
# Zasláno: 22 Led 2006 21:52
- Nahlásit

PavelB
že u té artroskopie stejně měla jizvu,
Tak to jsem asi blbě napsala. Ona má po artroskopii jizvičky cca. 1 cm na každý noze, ale tu 5cm má po normální operaci toho ložiska,ale na to nás ten vet hned upozornil. Musel to vyňoumat z tý šlachy a to jinak, než že to rozřízne nejde. To ložisko ale nebylo v kloubu,ale na šlaše vedle kloubu. V kloubu by to operovat nešlo. Dělal to ale ve stejnej den,jako tu artroskopii. Napřed koukal artroskopicky do nožek a koukal,co tam bolí a pak, když tam nic nenašel,tak říznul a ňoumal. Ta 5cm jizva je na kůži, ne v kloubnim pouzdře. Ty ostatní od atroskopie jsou v kloubu, ale jsou mnohem menší, než kdyby to dělal normální operací. Proto artroskopie a ne normální operace.

evina
Ani mi nemluv. Kopnout je do pr... všechny.Dohajzlu tak co tam těch šest let v tý škole dělaj, hrajou šachy nebo co?

Anonymní
# Zasláno: 22 Led 2006 21:52
- Nahlásit

kejta
Tak si to čtu dokola, abych si to dala dohromady: hlavně co je to OCD? A to se jí to stalo v říjnu a k vetovi jsi šla hned? A čuba ti kulhala na koleno a odešla jsi s nemocnýma loktama, podezřením na DKK a OCD pat? Vždyť měla úraz na koleni ne?
Moc tomu nerozumím, ale zajímá mě to. Vypadá to totiž, že zase veti z někoho vytáhli docela slušnou sumičku za zbytečné RTG a diagnóza "volné vazy a podezření na DKK" se dá použít skoro vždycky. A ty zkostnatěliny předtím čubě problémy nedělaly než jí je našli? Promiň jestli se blbě ptám, na veterináře mám taky co vypovědět
PavelB
Já ti nějak asi nerozumím, pořád to totiž vypadá, že tě strašně zajímá velikost jizvy? jako proč? důležitější je přece výsledek operace ne? a jizva stejně zaroste chlupama a nebude vidět. Promiň jestli se pletu ale možná se jen tak divně vyjadřuješ.
Lea

kejta
Člen
# Zasláno: 22 Led 2006 22:00
- Nahlásit

OCD je osteochondróza. V říjnu jsme byly s holkama v lese a Cora(ta starší) lítala se Sárou(ta mladší) a jak kravili, tak Cora hodila nůžky přímo na Sáru a jak byly rozjetý, tak tou setrvačností ještě kousek jely po zemi.Cora na Sáře. Pak malá začala kulhat. Tak jsme hned letěly na veterinu a dál to bylo tak jak jsem tu napsala. Když furt ani po doporučeném týdením klidu nepřestávala kulhat a my tam opruzovaly skoro denně, tak po prohmatání vet řekl, že to koleno je už OK, ale že má bolestivý kyčle,proto prý furt kulhá a proto se pak dělalo to RTG kyčlí. Všichni se ale na jednom schodli, všichni by do ní řezali, akorát že každej něco jinýho.

kejta
Člen
# Zasláno: 22 Led 2006 22:07
- Nahlásit

A ty zkostnatěliny předtím čubě problémy nedělaly než jí je našli
No právě. Po té co furt kulhala na zadní a veterinář stále tvrdil, že jí bolej kyčle, které jsme odmítly operativně řešit, protože je to štěně, nemá ukončenej vývoj a navíc i kdyby pak DKK měla, tak co? Dneska ho má skoro každej druhej pes a žije s tim docela bez problémů. Hlavně jsme měly v úmyslu jí dost nasvalit. No ale dál. Takže pak mi začala kulhat i na přední. Má dedukce zní. Protože jí bolelo koleno s prdlim vazem a ulevovala si a táhla to předníma, tak tim, že ta přední nebyla úplně OK, začala zlobit. Všimla jsem si tam boule a nechala jsem udělat to RTG, kde se ukázalo, že tam má ten ksindl. Vet řekl, že je to v kloubním pouzdru, a že se to operovat nedá. Výsledek je ten, že teď (minulý týden v úterý) to v Brně odoperovali ze šlachy.

Anonymní
# Zasláno: 22 Led 2006 22:08
- Nahlásit

evina
Já nemám slov, když to tady čtu. Tak jednou tam ten úlomek RTG ukázal, a pak tam "asi není". Fakt rozkopat jim pr..le. To přece musí vědět každej průměrnej vet, že když je úlomek, tak tam v tom kloubu jaksi cestuje a chvíli může vadit a bolet a pak zase nějaký čas nemusí vůbec dát o sobě vědět!
Já už jsem to tu jednou psala, myslím v tématu "veterináři". Ono totiž s tím jejich "vzděláním je to tak: za totáče každý, kdo vystudoval veterinu, musel nastoupit k nějakému zkušenému praktikovi. Tam se dál učil, získával zkušenosti a teprve až ten starý veterinář uznal, že mladý už je způsobilý pro samostatnou praxi, musel pro to napsat osobně dobrozdání. To znamená, že si ho vlastně vzal na triko. A to si pak každý dobrý veterinář rozmyslel, taková dobrozdání nebežela jedno za druhým. No a dneska nic takovýho není, čerstvý MVDr. si otevře rovnou kliniku, jako v případě naší Animal Clinic mu ji zařídí rodiče, bez praxe a začne se na našich miláčcích učit. A protože to veledrahý nejmodernější zařízení, bez kterýho se ti staří praktici kliďánko taky obešli, musí splatit, vypadá to jak to vypadá. Jak mi potom může neprosrat celý vrh štěňat a jiný ženský to samý i s čubou, když sám má doma dva prťavý raťafáky, nic nikdy neodchoval a o porodech se akorát učil ve škole. Přijde nestandardní situace a neví si rady, ale pěkně vám
ty svoje "vědomosti" naúčtuje. Takže já bych se klidně spokojila s jedním veterinářem v okruhu 50 km, ale dobrým a ne abych pak lítala jak rapl, sypala prachy a psovi nikdo nepomohl.
Lea

Anonymní
# Zasláno: 22 Led 2006 22:21
- Nahlásit

kejta
No jo, to je taky v módě, operovat dysplázku, seřezávat artrózu, která stejně zase naroste atd. Už se nehodlám rozčilovat.
Co píšeš zní dost logicky. Dokonce jsem slyšela, že když si pes natrhne ten kolenní vaz, tak třeba jen chvilku skáče po třech, pak kulhá a za pár dní už ne. A zřejmě to právě vyřeší tím přenesením váhy a na problém je zaděláno. To je u snad u všech zvířat, znám to i od koní a tam je to ještě horší, je to těžší zvíře. Člověk sice má nějaký to svý mínění, ale říká si, přenechám to těm, co na to maj školy, ty to musí vědět. Já to samý. A ten náš vet mi nakonec po tom, co tak dlouho otálel s císařem, až původně živý štěňata umřely, řekl, že jsem JÁ měla trvat na císaři už dřív a že by ho býval udělal. A pak si něco nevyčítej...
Nechápu, proč se nepřihlásim????Lea

kejta
Člen
# Zasláno: 22 Led 2006 22:24
- Nahlásit

To si děláš prdel? Tak to jít malý při tom o život a nějakej z těch dementů veterinářů mi tohle říct, tak hned od nás jede k zubaři. TY mu máš říct, co má dělat??? Co to je za hovado?

kejta
Člen
# Zasláno: 22 Led 2006 22:32
- Nahlásit

Je nějaká možnost se proti takovým hovadům bránit?

Anonymní
# Zasláno: 22 Led 2006 22:36
- Nahlásit

Udělala jsem něco jinýho. Já se totiž veřejně nerozčiluju, nemám to v povaze, jsem tichá bouře. Řekla jsem mu, ať mi hned napíše lékařskou zprávu a na fenu ať už mi nešahá. Tak to udělal, matlal se s tim asi hodinu a vyplodil tam pěkný kraviny o tom co jsem řekla a neřekla, co udělal a přitom neudělal a tak. Jo a naúčtoval si za to 120 káčé. No comment. Zprávu jsem vzala, napsala k tomu svoje vyjádření a odeslala na Komoru veterinárních lékařů do Brna jako stížnost se žádostí o omluvu a uznání lékařského pochybení. Prachy bych z něj asi nedostala, to bych se musela soudit asi či co, ale o ty mi zas tak nešlo. Přišlo mi nejdřív, že se tim začali zabývat, potom že to předávají ke kárné komisi. To bylo loni, zatím se nic dalšího neděje. A co je dobrý, poňoukla jsem ke stejnému kroku ještě další dva lidi, který si s jeho "péčí" užili taky svoje. Tak mě alespoň hřeje představa, že se potí před nějakou kárnou komisí...
A jinak jsem pro, aby se tu psala jména těch vyvedených veterinářů. Já už ho tu jednou jmenovala - MVDr. Hnízdo, Animal Clinic.
Lea (a nepřihlásí se a nepřihlásí)

kejta
Člen
# Zasláno: 22 Led 2006 22:43
- Nahlásit

OK. Tak první "expert" MVDr.Ošmera, druhej MVDr.Vlach, třetí MVDr. Musil, ten ale i když taky diagnostikoval nesmysl, tak aspoň neházel patky a poslal to na posouzení do Brna, čtvrtej MVDr. Beránek, ten jí teď operoval.

kejta
Člen
# Zasláno: 22 Led 2006 22:48
- Nahlásit

Jo a ještě jsem zapoměla napsat, že jsem od těch prvních dvou dostal vynadáno, že chodím konzultovat jejich diagnozu i s jinými veterináři. Prý si mám vybrat jednoho a tomu věřit, protože tohle nemají veterináři stejně jako normální doktoři rádi a psovi to prý jen škodí. Navíc prý stejně mezi sebou spolupracují a své závěry spolu diskutují. Dementi. Hlavně, že by ochotně kasírovali prachy, když bych tam furt zoufalá lítala, že mi pes kulhá a cintali na mě furt ty svý nesmyslný diagnozy. Nezabruslit k rozumnýmu Musilovi, kterej když neví, tak nemachruje a ten mi nedohodit Beránka, tak jsem si za pár měsíců mohla na psa pořídit kriplkáru.

birma
Člen
# Zasláno: 23 Led 2006 00:52
- Nahlásit

kejta
No tak koukám, že ste dopadli nevesele

s Musilem mám taky celkem dobrý zkušenosti, i když nás hnal na operaci, která nejspíš až tak potřeba nebyla (nebyli jsme na ní a pes zatím chodí)

Jumi
Člen
# Zasláno: 23 Led 2006 10:50
- Nahlásit

kejta
Já mám taky s Musilem skvělou zkušenost. Pes má v háji tři klouby a v kyčli nějakou podivnost, ale vše nám řekl na rovinu, do žádné operace nenutil, bohužel v té době ještě neměl artroskop a já chtěla artroskopii. diagnóza FCP taky nebyla úplně správná, ale kloub v háji byl - to jsem viděla na RTG i já

evina
Člen
# Zasláno: 23 Led 2006 10:52
- Nahlásit

kejtano to spíš možná vypadá,že ten úlomek tam ani vidět nebyl od začátku.Což prý ani nemusí ale pozná se to podle změn na kloubu.Doktor je velice mladý,praxe patrně minimální.Snímky udělal dva.Pes občas udělal pár kroků kulhavě(spíše se pohupoval),teď už skoro 2.měsíce bez problémů.Chovatelka si myslí,že spíše růstový problém.Přesto se na něj ještě jeden vet podívá.Ale operovat se prý dá vždycky a nemám to zbytečně uspěchat.Teď jsem někde na netu i četla,že se úlomek nemusí operovat vždy.Někdy prý je velice malý a psovi nečiní potíže.Tak fakt nevím...

Anonymní
# Zasláno: 23 Led 2006 11:37
- Nahlásit

kejta
Ošmera? Není z kliniky v Řepích? Tam jsou taky všichni pěkný experti
Lea

Anonymní
# Zasláno: 23 Led 2006 16:13
- Nahlásit

PavelB
Tak koukám, že jsem tu asi jediná, která zažila na vlastní psovu kůži o co jde. Prodělal tuhle operaci na obou nohách. Jedná se o nepřirostlý anconeus, kousek chrupavky v lokti. Je to svinstvo děsný, někteří veti ho nazývají dysplazie lokte. Jak to vzniká? Nesprávnou výživou, to každopádně, jenže: jak jsi krmil? Jestli granulemi,ač kvalitními, je to o tom, co tady melu dokolečka: granule jsou nastavený jednotně a každý pes má jiný metabolismus, tudíž si z těch granulí nevzal všechno, tak jak by měl. Určitě měl pejsek rozjeté nohy už jako štěňátko. Člověk si říká, nojo, růstový problémy, to se spraví. Ale houby. Ten anconeus, kousek té chrupavky né že by nepřirostl, on se totiž utrhl. A to se stalo tak, že předčasně zosifikovaly růstové zóny v karpu. Ta loketní kost je dvojitá. A protože kosti rostly, ale růstové zóny již byly uzavřené, začala se ta delší kost ohybat. Je to normálně vidět, že ten pes má později nohy jak výhybky do pekla. A tím tahem se roztrhla ta chrupavka, a ten kousek tam pak lítá a občas způsobuje kulhání protože překáží. Pes si nevědomky ulevuje tak, že vytáčí spodní část pacek od karpu dolů ven. Dále už v raném věku dochází k otokům na loktech. Když se toto onemocnění včas diagnostikuje,tzn. ca do max. 4 měsíců, existuje poměrně jednoduchá operace. Při ní se prostě přeřízne ta tenčí kost, udělá se odborně zlomenina. Tím přestane ten tah a ohnutá kost se začne narovnávat a tím je tu i vysoká možnost, že ten kousek chrupavky znovu přiroste, protože loket se tím uvolněním "zacvakne" zpátky. Vysoká úspěšnost této operace je např. u NO, co jsem slyšela. U těžších psů je to horší. Po operaci se pes normálně postaví na nohy, nese ho ta silnější kost, jen by měl být v klidu. Ca po 14 dnech se u zlomeniny vytvoří podpůrný svalek.
Náš pes prodělal ty zlomeniny, ale byl už bohužel více než 6ti měsíční, takže chrupavka přirostla jen částečně, tak se vetka (moje známá) rozhodla ty kousky vyndat. Dala mi ten kousek při operaci do ruky když ho vyndala, abych si prý prohlédla, jak vypadá artróza, byla už na tom anconeu. Pes pak ještě dlouho kulhal, špatně se mu to hojilo, chodil na krátké procházky a brzy se unavil. Artrózou začne loketní kloub vyplňovat okamžitě, bohužel, to je následek té operace, o kterém se veti zmiňují dost okrajově. Je proto potřeba po celý zbytek života psovi podávat kvalitní kloubní výživu na zmírnění bolestivých projevů.
Teď je pes u jedné paní, která ze zdravotních důvodů nemohla dostudovat veterinu, ale ve znalostech by strčila do kapsy ty dnešní vetíky bez praxe, co akorát lámou z lidí peníze, mají nejšpičkovější vybavení a vědí houbeles. Ta řekla, že byla obrovská chyba, že jsme to dali vyoperovat,proč jsme nepřišli dřív, že by psa dala dohromady a že je to prostě následek křivice. Pes se má u ní skvěle a nohy se mu rovnají, nekulhá, není unavený po procházce.
Vím, že každý vet to ihned vyndavá, ten náš mě vyloženě nasral (a já to napíšu, proč vlastně ne-je to MVDr. Hnízdo, Animal Clinic, ten samý, co nám zabil ta štěňata), protože tvrdil, že je to 100% geneticky podmíněné, ať tím otcem už nikdy nekryjeme a kdesi cosi a chtěl mi vykastrovat 5ti měsíční štěně!! Sem málem upadla, co by z něj asi vyrostlo? A navíc si jako asi myslel, že jsme nesvéprávní a psem by jsme kryli, takže rozhodně doporučuje kastraci. Navíc udělal úplně blbě snímky, kde byl vidět jen ten loket, ale ty srostlý růstový zóny už ne, ani ta ohnutá kost. Ty snímky mám, kdyby sem šly přeskenovat a bylo na nich něco vidět, tak je sem dám, abyste věděli o co se jedná aspoň v tom lokti.
Paní tvrdí úplný opak, že to není genetická vada, že je to věc individuální u každého psa, špatný metabolismus, k tomu bych se přikláněla. Dále to samé tvrdí např. Dr. Petříková. Já nechci tvrdit nic, jak bych mohla, já doteď fakt nevim. Vím jenom, že je to děsný svinstvo a kdybych věděla, co ten pes zkusí v 1. roce života... Je to o zkušenostech, teď jestli u štěňátka ještě někdy uvidím vytočené packy a sebemenší otok lokte, vím že je prů.er.
Takže tolik moje zkušenosti s tím, co tady popisuješ a na co se ptáš.

Dobrý den, mám 10měsíců mladého německého ovčáčka, celočerného,ale to není podstatné , řekli nám že má displasku i na předních nožkách na loktech, a také že se mu ulomil na obou nožkách( poznali to z rentgenu) kousek kosti který ho tam prý dráždí a dělá se mu artróza a je to všechno na ... koupily jsme si ho aby byl náš přítel... aby byl snémi co nejdéle, ale zatím to vypadá přesně naopak, s pejskem jsou stále problémy... není to vůbec milé... jen je mi ho strašně líto ... proto vás prosím o váš kontakt, protože bych se vás chtěl na mmnoho věcí zeptat...
nečetl jsem si pravidla tohoto fóra, proto se omlouvám jestli něco poruším, ale dám sem kontakt na mou maminku která vše coje spojené s pejskem zařizuje(operace,rentgeny,prohlídky atd.)
takže jmenuje se Ilona Plecháčová a tel kontakt je 604277536 stačí jí jen napsat sms a ona zavolá...bylo by dobré se domluvit na osobní schůzce... jsme z prahy.. s pozdravem a přáním pěkného dne Libor Plecháč ... děkuji za případnou ochotu

Maya
Člen
# Zasláno: 23 Led 2006 16:31
- Nahlásit

Lea
Ošmera je z kliniky na Praze 4. Taky jsme tam byli. Odmítl nás diagnostikovat, protože pejsa před ním jen trochu pokulhával, bylo vidět, že je zvyklý na ovčáky a retrívry a s mým psem si nevěděl rady. Ale fakt je, že si za čas nám věnovaný nevzal žádné peníze.

kejta
Člen
# Zasláno: 23 Led 2006 17:43
- Nahlásit

No vážení přátelé, jistě uznáte sami, že když veterinář ortoped nepozná ruplej kolenní vaz, tak je to víc než jen smutné.

Fifi
Člen
# Zasláno: 23 Led 2006 17:59
- Nahlásit

kejta
Ono to nekdy muze byt tezky, ruplej vaz poznat. Jak uz jsem ti psala v mailu. Nejdriv jsme meli RTG, tam nic. A z toho jejich testu - jestli si to dobre pamatuju - vysetruji veti ruply vaz takovym jakoby suplikovym testem v pohybu kolene psa - tak tam prd poznali. Rotvice zatla zuby, zatla nohu - a nic... Az primo na operaci se poznalo, o co slo..
Ale co je horsi, a co si asi spousta vetu neuvedomuje, nebo mi to tak prijde - ze uz pri utrzeni jednoho kolenniho vazu je vysoka pravdepodobnost utrzenyho menisku v danem koleni! Oni psovi vymeni vaz, ale pokud nemaji zkusenosti, tak se do kloubu nemrknou a pak nasleduji dalsi zbytecny operace...
Jinak plne chapu, ze ses na vety naprdla. Muzu te uklidnit. My dali za operace vazu a kolen celkem (i s cestama) kolem 60 000,- Kc. A to v prubehu 3-4 let.

Anonymní
# Zasláno: 23 Led 2006 18:53
- Nahlásit

Fifi
Já už fakt nevim. Za dva měsíce máme nechat to koleno zase zrentgenovat a posoudí se jestli tam jsou nějaké nežádoucí změny v souvislosti s tim prasklim vazem a pokud by byly, tak zase prý operace. Ta malá bude za chvilku chudák už vypadat jako Frankenstein. To RTg udělat nechám, ale do další operace se už moc neženu, snad jen kdyby to bylo fakt akutní.

kejta
Člen
# Zasláno: 23 Led 2006 18:54
- Nahlásit

Do háje, nezadařilo se mi se přihlásit,ale to neva, já vim, že víte.

Fifi
Člen
# Zasláno: 23 Led 2006 19:08
- Nahlásit

kejta
Tak tomu taky nerozumim. Pokud v kloubu nastanou nezadouci zmeny - z meho pohledu atroza, tak tu ti stejne operace nevyresi! Spis mi prijde, ze se vet jisti, kdyby preci jen ten meniskus nebyl OK(vim, ze na nej koukal), nebo by rupnul i druhej vaz...

kejta
Člen
# Zasláno: 23 Led 2006 19:21 - Změnil/a: kejta
- Nahlásit

Já jsem z těch všech informací taky už úplně gumák,ale pokusim se ti to napsat tak, jak jsem to pochopila. Protože má prdlou jen jednu část toho předního kolenního vazu, tak se za dva měsíce jde znova na RTG, kde se uvidí, jestli to ta druhá, co tam zůstala udrží a nevzniká tam artróza, protože je to koleno moc volný a ta první část tam výrazně chybí. Pokud by to ta jedna část toho vazu udržela a tomu koleni to moc nevadilo, tak nic. Pokud ne, tak další operace za 30. Prý se to pozná už za dva měsíce na RTG. Jistě ale chápeš, že na tu za 30 kakám a v nejhorším případě nechám udělat za 5 a to tu náhradu toho vazu nějakym jinym ksindlem. Ta za 30 by byla taková, že by jí seřízli vršek kloubní hlavice a daly ho tak, aby její váha šla přímo nahoru a nepřenášela se dopředu na ten vaz. To mi připadá fat až moc hustý, jí řezat kost vejpůj a nechávat jí znova srůst nějak šejdrem, aby jako tim upravili nějaký to těžiště, či co.

Fifi
Člen
# Zasláno: 23 Led 2006 19:36
- Nahlásit

kejta
At se v tom lip vyznas... Je to psany moc hezky. vice na http://www.alavis.cz/odborne-clanky/ruptura-predni ho-zkrizeneho-vazu-kolenniho-kloubu/20050426161359 /

Ruptura předního zkříženého vazu kolenního kloubu

Autor: MVDr. Roman Skala

Přední zkřížený vaz kolenního kloubu /ligamentum cruciatum craniale – LCC/ je velmi důležitou anatomickou strukturou zajišťující stabilitu a optimální funkčnost tohoto kloubu.
Je uložen spolu se zadním zkříženým vazem uvnitř kolenního kloubu mezi kloubními plochami kosti stehenní a holenní. Oba vazy vytvářejí vzhled písmene „X“, proto je nazýváme zkřížené. Funkcí předního zkříženého vazu je zajišťování rotační a předozadní stability kolene. Pokud je tento vaz poškozen, dochází při zatížení ke zjevnému a výraznému posunu kosti holenní vůči kosti stehenní, přičemž za normálních podmínek je tento posun u dospělých psů prakticky nulový, stejně tak dochází k vnitřní rotaci kosti holenní.Ruptura /prasknutí/ předního zkříženého vazu tak vyvolává silnou bolestivost, která je podmíněná jednak zánětlivou reakcí krátce po samotné ruptuře, následně je koleno bolestivé v důsledku nestability – abnormálního posunu kostí vůči sobě při zatížení. V chronických neléčených případech v kolenním kloubu vzniká osteoartróza, která se stává hlavním zdrojem bolesti, bohužel jen velmi obtížně odstranitelné.

Pokud dojde k úrazu, může samozřejmě dojít i k poškození LCC, zpravidla zde však nacházíme i poranění dalších struktur kolenního kloubu, jako je zadní zkřížený vaz /který izolovaně praská zcela výjimečně/, postranní kolenní vazy nebo zlomeniny okolo resp. uvnitř kloubu. Daleko častější je tzv. spontánní nebo únavová ruptura LCC bez zjevného úrazu

Relativně častým doprovodným příznakem ruptury LCC je poškození jednoho nebo obou menisků. Menisky jsou struktury uvnitř kolenního kloubu zajišťující lepší dosedání kloubních ploch a kvalitnější „odpružení“ kolene při zátěži. Při ruptuře LCC je nejčastěji poškozen vnitřní meniskus. Relativně často diagnostikujeme i částečné prasknutí nebo natažení LCC, které je spojeno s bolestivostí v kolenním kloubu, ale není patrná nestabilita. Toto onemocnění zpravidla časem končí úplnou rupturou postiženého vazu, nicméně v lehčích případech existuje i možnost zhojení.

kejta
Člen
# Zasláno: 23 Led 2006 19:53
- Nahlásit

Fifi
To je fajn, díky. No a co bys mi doporučila jako zkušený absolvent tohoto hnusu (s pejskem)? Ona má taky voperovanou tu náhražku toho vazu?

Fifi
Člen
# Zasláno: 23 Led 2006 20:15
- Nahlásit

kejta
Ona ma vymenene na leve zadni OBA vazy plus vyoperovanej utrzenej meniskus. Takze ja furt nechapu, o jake CASTI predniho vazu tvuj vet hovori. Bud rupne celej vaz - a vymeni se, nebo k tomu muze byt i ruptura dalsich vazu (v nasem pripade prdnul predni i zadni..).
Co ti mam doporucit? Uz jsem to psala - at si rika kdo chce co chce, jestli se fenka po jedny(trojnasobny) operaci nezlepsi, jed rovnou k doc. Necasovi. Vsechno mu vysvetli a uvidis...

kejta
Člen
# Zasláno: 23 Led 2006 20:26
- Nahlásit

Fifi
No prej má ten přední vaz dvě části, tak rupla jen jedna. Ta druhá drží a meniskus je taky OK. Po tý operaci se jí zlepšit ten vaz moc nemůže, protože jediný co tam při ní s nim udělali je to, že ho odstranili. Teď se bude čekat dva měsíce a pak RTG ukáže, jestli to ta jedna část sama udrží a jestli to koleno neni moc volný. Tý tvojí hubičce tam teda dali tu náhradu toho vazu? A jak jí to pomohlo? Kulhá?

Fifi
Člen
# Zasláno: 23 Led 2006 20:47
- Nahlásit

kejta
Tak ted uz tomu nerozumim. Nejsem vet, takze nevim o tom, ze lze psovi odstranit JEN cast vazu a nechat ho bez nahrady. Jdu se zahloubat do netu a najit si presnou anatomii kolene psa. Nam bylo receno, ze kdyz predni vaz praskne, musi se celej nahradit co nejdriv, aby kloub nebyl volny a nevznikala prave artroza. Nase holubicka ma misto predniho i zadniho vazu kevlarovou nahradu od doc. Necase, plus vyoperavany utrzeny meniskus. Uz pres tri roky ji tato trikrat zoperovana noha nosi veskerou telesnou vahu.

kejta
Člen
# Zasláno: 23 Led 2006 20:52
- Nahlásit

Uz pres tri roky ji tato trikrat zoperovana noha nosi veskerou telesnou vahu.
No tak povídej. Jak dlouho trvala operace? Co jizva, velká? Jak dlouho musela být v klidu? Kolik to stálo? atd...

Fifi
Člen
# Zasláno: 23 Led 2006 21:28
- Nahlásit

kejta
Dyk ja to uz psala - mas to v mailu - je tam pasaz nadepsana:To jsem psala ja. Jizva - resp. 3 jizvy videt nejsou. V klidu - nelitacim a neskakacim byla asi 8 tydnu, ale museli jsme ji nohu dle pokynu zatezovat cvicenim. Samotna operace u Necase nas pred zvysenim DPH vysla na 14 000, nahrada obou vazu a vyoperovani menisku. Fenku jsme odevzdali rano v 7 a druhy den v 7 jsme si ji odvazeli.

<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání