Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / Operace loktů
<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . >>
Autor Zpráva
Lea
Člen
# Zasláno: 19 Led 2006 16:11
- Nahlásit

Já jsme blbka, jsem se přihlásila a než jsem to dopsala, tak mě to odhlásilo.
No ale tys to totiž moc nepopsal. A podle toho mála co jsi napsal to jasně ukazovalo na tenhle případ. Co je FCP nevím, tak se trochu rozepiš co ti vet řekl, nějaké odloučené kůstky toho moc neřeknou.
No ale každopádně jestli je to něco jiného, tak buď taky rád, že nemáš to co jsme popsala v románu. I když "buď rád, že nemáš tohle ale jinou mrchu", to je taky blbý povzbuzení, co

PavelB
# Zasláno: 19 Led 2006 16:24
- Nahlásit

Lea - neumím to popsat jako veterinář, chtěl jsem, aby mi to řekl česky, tak abych to pochopil.Takže - Jak se vyvýjí loketní kloub, jsou tam různé kosti a kůstky, které vývojem dorůstají, přirůstají... a ta jedna mrcha, která měla do 6-ti měsíců přirůst, tak nepřirostla, takže ji teď musí dát ven, aby nepoškozovala ten kloub, řekl nám, že až ji vyndá ukáže nám ji. Na RTG nám to ukazoval, vypadalo to jako malý tmavý klinek.

Lea
Člen
# Zasláno: 19 Led 2006 16:44
- Nahlásit

PavelB
Nemůžu si pomoct, pořád mi to ukazuje na to, co popisuju. Mě to totiž taky takhle vet popsal - mrcha měla do 6ti měsíců přirůst a nepřirostla. Když si to dáš k sobě, tak nepřirostla špatným vývojem v růstu, který je závislý na výživě. Víš myslím, že se jedná o to samý, nechci se plést. Ono totiž těch kůstek tam k tomu srůstávání zas tolik není, a tohle je kousek chrupavky. Ano, když tam něco lítá, je jasný, že to binec nadělá. Měl pes ty lokty oteklý? Říkal o tom vet něco? A říkáš klínek? To nebylo ono, tmavý na tamvým pozadí bys neidentifikval, to byla právě ta mezera, co tam nemá být a má tvar jakoby "V".
Já díky tomu, že mám známou veterinářku, tak mi to dost podrobně ukazovala na X snímcích, co jsme udělali, pořád jsem do toho čučela, mám to v hlavě jako bych to měla před sebou. Jsem si podle toho co popisuješ na 90% jistá, že se jedná o to samý. Má pes ty nohy dole vytočený do stran?

PavelB
# Zasláno: 19 Led 2006 16:54
- Nahlásit

Lea - kromě občasného zakulhání (dříve klasifikováno jako panostitida) neměl vůbec žádné příznaky, žádný otok, vytočení tlapek, prostě nic, šli jsme na ten RTG jen proto, že mu občas luplo v lokti, tak jsem si řekl, že raději uděláme RTG. Vet řekl, že to není nic vážného, že jsme přišli včas a že kdybychom přišli třeba v těch 6-ti měsících, tak by to na RTG třeba ani nebylo vidět.

Lea
Člen
# Zasláno: 19 Led 2006 17:13
- Nahlásit

Já tomu teď nějak nerozumím. Kdy jste teda přišli k tomu vetovi? Až teď, v 8 měsících? A jak dlouho mu tam lupe? Teď mě vlastně ještě napadl jeden pes, který začal kulhat taky až v pozdějším mládí, ale na zadní a taky tam měl kus volný chrupavky, no jo, tak to jsem asi už doma. Tak to fakt buď hochu rád, že jsem se spletla a pes nemá tamto co jsem tu vypsala. Jo, jasně, sranda to taky není, je to přeci jen zásah do kloubu, ale snad to bude dobrý, tak ať vám to dobře dopadne

PavelB
# Zasláno: 19 Led 2006 17:22
- Nahlásit

Děkujeme moc, určitě dám vědět, jak to pokračuje, taky doufám, že to bude dobrý a že budeme za nějaký čas lítat zase venku a bude nám všem hej !!!!
...jinak mu tam lupalo tak 3 týdny a byli jsme tam teď v 8,5 měsících věku a prý jsme přišli včas...je to údajně ideální doba na ten zákrok.

Jumi
Člen
# Zasláno: 20 Led 2006 18:29
- Nahlásit

Lea
PavelB
Ráda bych tu uvedla na pravou míru a nebo abych lépe řekla vysvětlila váš problém s diagnózou:
Loketní kloub je tvořen třemi kostmi - pažní(humerus), vřetenní(radius) a loketní(ulna).Loketní kost není dvojitá jsou tam dvě tenká vřetenní a tlustčí loketní.Problém, který se jak u Pavlova, tak u Leina psa vyskytl se týká kosti loketní a jejich výběžků(processus)
Ono totiž těch kůstek tam k tomu srůstávání zas tolik není,
tolik sice né ale oba opravdu mluvíte o jiném výběžku kosti loketní. Oba mají vlastní osifikační centrum a v průběhu vývinu ke kosti přirostou.Lea mluví o processu anconeu, zatímco Pavel má diagnozu FCP - fragmentovaný processus coronoideus(korunní výběžek kosti loketní)

Jumi
Člen
# Zasláno: 20 Led 2006 18:34
- Nahlásit

dál bych si opravdu netroufla tvrdit, že genetiká nemá vliv a že problém je jen otázkou nesprávné výživy, já osobně se domnívám, že svou roli zde hrají oba tyto faktory.
Hlavně si uvědomme, že co odborník to názor jistě mi řeknete, že chondroprotektiva fungují a přesto primář revmatologického ústavu v Praze tvrdí, že je to blbost a to je uznávaný odborník!

Jumi
Člen
# Zasláno: 20 Led 2006 18:37
- Nahlásit

našla jsem tu pro vás článek:

http://www.hafbezobav.cz/view.php?cisloclanku=2005 010505

Lea
Člen
# Zasláno: 20 Led 2006 20:37
- Nahlásit

Jumi
Jo! já si pořád nemohla vzpomenout na to "processus".
No můžeš mi povídat, co odborník, to jiný názor. Já si toho vyslechla, tolik, že fakt sama nevím, co si mám myslet. Všechno co o tom vím, jsem napsala. Se psem to bylo šílený, vlastně prodělal na každé noze 2 hnusný operace, k tomu byl navíc několikrát sedovaný při rentgenech, no děs, vždycky když o tom začnu, zkazí se mi nálada. Jenom se modlím, aby to některé další štěně nemělo zase, ale to už bych to zjistila hned. Co se týká té genetiky, vůbec nechápu, kde ten Hnízdo vzal tu jistotu, že to přenesl otec psa. Toho jsem vybrala hlavně kvůli pohybu nejen jeho, ale jeho matky a jeho sourozenců atd. Když už tak bych to tipovala na matčinu stranu. Jinak mi ještě bylo řečeno, že to může skákat i třeba přes deset kolen, no a zjišťuj to, že jo. Ale porucha metabolismu taky si myslím není od věci.
A co to teda přesně znamená to FCP?

Lea
Člen
# Zasláno: 20 Led 2006 20:44
- Nahlásit

A ty chondroprotektiva-to je taky na mašli s těmi různými názory. No ale fakt je, že k nám chodí lidi např.pro Canvit Chondro, že jak to pes nemá, tak kulhá.
Jinak chondroprotektiva v krmivech jsou na úplnou prdlačku, dneska jsem si porovnávala, kolik je v krmivu a kolik v preparátu: krmivo 244 mg/kg, Canvit 27 000 mg/kg
Proč např.takové krmivo jako Pro Plan tam ty békoviny nemá? Právě proto a když potom opravdu člověk musí tu kloubní výživu přidávat, komplikuje to dávkování. To nám říkali na školení.

Falco
Člen
# Zasláno: 20 Led 2006 21:20
- Nahlásit

Přidám svou zkušenost s chodroprotektivy. Náš pes to nikdy nebral, vet se tvářil jakože jestli chceme vyhazovat peníze, tak prosím. Loni na podzim začal strašně kulhat na přední nohu (někde jsem tady prosila o rady). Spousta vyšetření a rentgenů (a peněz), nic se nenašlo, prý podezření na tumor periferního nervstva. Už jsme nevěděli co dělat. Nasadili jsme klidový režim a Chasoton, po třech týdnech Canavit a nejenom že dnes nekulhá vůbec!!!, ale navíc se z pomalého unaveného psa (je mu 9 let, přičítali jsme to stáří) stal opět čilý mladík, který dokonce běhá a táhne na vodítku (to jsem nezažila už půl roku).

Jumi
Člen
# Zasláno: 20 Led 2006 23:20
- Nahlásit

Lea
FCP - je diagnoza - fragmentovaný processus coronoideus česky: odlomený korunní výběžek kosti loketní - řekla bych že to bude obdobné jako s processus aconeus, je prostě víc možností, proč se to stane, jako nesprávná osifikace, úraz a i to co jsi tu popsala ty, ta tenká kost - kost vřetení roste rychleji než loketní a roste proti kosti pažní, což způsobí tlak proti sobě a tenhle výběžek, který zasahuje mezi tyto dvě kosti se tím tlakem odlomí.
Jinak samozřejmě nejsem veterinář, takže tomu zas až tak nerozumím. Vet ortoped by ti to jistě vysvětlil lépe.

Skákat to samozřejmě může, dědičnost těchto věcí je poměrně komplikovaná a hraje zde roli velké množství faktorů, je také klidně možné, že se to u předků neprojevilo vůbec a prostě si nesedli tihle dva rodiče.

Jumi
Člen
# Zasláno: 20 Led 2006 23:22
- Nahlásit

Lea
S těmi granulemi máš naprostou pravdu, obsah chondroprotektiv v nich je spíš jen tak pro pocit, že psovi dáváš něco lepšího.

kejta
Člen
# Zasláno: 20 Led 2006 23:32
- Nahlásit

PavelB
Jdeme na tu operaci v Brně k MVDr. Snášilovi, je to odborník a sám nám navrhl, že není problém udělat obě nohy, že je to i lepší než nadvakrát uspávat a zase klidový režim, že se to tak protáhne na dlouhou dobu a tak by po 2 měsících měl nastat normální režim.

Jistě sám uznáš, že když ti někdo udělá zásah do nohy normální operací, tak je to rozhodně větší zásah, než když ti to dělá artroskopicky. No a když veterinář řekne, že i po artroskopii musí pes mít klid nejméně čtyři, nejlépe šest měsíců, tak tvrzení, že za dva měsíce po normální operaci by měl nastat normální režim je poněkud dementní. Navíc artroskopie tim, že je to menší zásah, tak s sebou nese mnohem menší riziko pozdějšího vzniku artrózy vlivem zásahu do klubu. Všude u renomovaných veterinářů jsem se dozvěděla, že dělat obě nohy najednou normálně nelze, právě proto, že to je dost velkej zásah do kloubu. Říznoutdo psa můžeš nechat vždycky. Bejt tebou, tak bych ale vzala ty snímky a ukázala bych je i nějakému jinému veterináři a zeptala se ho na názor. Bohužel ti to stejně nezaručí, že se nespletou. My jsme takhle oběhali čtyři, každej řekl něco jinýho a nakonec když byla na artroskopii, tak se ukázalo taky úplně něco jinýho. Naštěstí se ukázalo něco lepšího, ale furt nevim jestli tim zásahem do kloubu, byť artroskopicky jsme jí zbytečně nezvíšili riziko artrózy.

Maya
Člen
# Zasláno: 21 Led 2006 01:14
- Nahlásit

Kejta má pravdu, on vet řekne, že po 2 měsících může být normální režim, jenže třeba mě pes po normální operaci ramene ještě po 4 měsících kulhal, takže měl pohyb omezený už tím, že přece nebudu někde lítat s kulhavým psem, běžně jsme se vraceli z procházky třeba po čtvrt hodině, když pejsa začal pokulhávat.

PavelB
# Zasláno: 22 Led 2006 14:42
- Nahlásit

kejta
TO JE BLBOST, OPERACE NEMÁ VLIV NA VZNIK ARTRÓZY,ALE TEN KOUSEK CO TAM VADÍ BY JI MOHL ZPŮSOBIT. Jinak na stránkách http://www.azvet.cz/ je poradna, tak se někdo taky u pana doktora informuje na FCP u svého 10-ti měsíčního labradora, tak se na to podívejte, píše tam i že ta druhá diagnóza je podstatně horší....

PavelB
# Zasláno: 22 Led 2006 14:46
- Nahlásit

Maya
Myslím, že tu někdo psal že operace ramene je horší než lokte,ne?
Jinak MVDr. Snášil je opravdu odborník v ortopedii a lékaři z kliniky Jaggy v Brně se u něj učili, vše mám zjištěno a ověřeno. Navíc dělá posuzovatele DKK a DLK pro retriever klub a KCHLS. Nebojím se, že by něco riskoval a kdyby to bylo opravdu třeba, tak by mě neposlal na jinou kliniku i chovatelem mi byl doporučen. Navíc jsem si zjistil, že mi psa neoholí celého, jen oblast loktů a bude mít na těch jizvičkách obvazy, takže budu hlídat,aby si je neokusoval.

PavelB
# Zasláno: 22 Led 2006 14:52
- Nahlásit

Lea
granule - nejde jen o obsah chondroprotektiv, to ti řekne každý, že je jich ve všech granulích min. množství nebo tam nejsou vůbec a proto je dobré dávat preventivně do krmení přípravky, které tyto látky obsahují. Krmiva se především liší obsahem jiných složek - bíloviny, tuky....atd. a podle toho se dělí na ty super... a na odpad. Pokud si koupíš např. Pro Plan, tak máš jistotu že nic jiného kromě chondroprotektiv nebudeš muset pejskovi přidávat.

kejta
Člen
# Zasláno: 22 Led 2006 15:24
- Nahlásit

PavelB
TO JE BLBOST, OPERACE NEMÁ VLIV NA VZNIK ARTRÓZY,ALE TEN KOUSEK CO TAM VADÍ BY JI MOHL ZPŮSOBIT.
To je blbost.Jakýkoliv zásah do kloubu má vliv na vznik artrózy,akorát že při některých onemocnění kloubů je to nutné, protože kdyby se to operativně nevyřešilo, tak to onemocnění by tu artrózu vyvolalo mnohem rychleji. Odkaz na tu poradnu azvet je fajn, jenže tam ordinuje Vlach a ten je taky podle mě veteriánář(ortoped) na dvě věci a dokonce jeden z těch expertů-neexpertů, u kterých jsme byli. Snášila neznám, ale je spodivem, že když je to taková kapacita, že o něm nemá nikdo ani šajn. Navíc pokud se rozhoduješ podle toho, jak moc ti jí kdo oholí, tak je to dost smutný. V každym případě je to tvoje věc. Jen ti říkám pár ze svejch zkušeností. Víc hlav víc ví,ale bohužel, jak se ukázalo v našem případě, tak i přes veškerý absolvovaný vyšetření spíš neví a až artroskopie za pětadvacet litrů ukázala, že to bylo naprosto na nic všechno.

Lea
Člen
# Zasláno: 22 Led 2006 17:56
- Nahlásit

PavelB
1)každý mi rozhodně neřekne, že chondroprotektiv je v granulích úplně nanicovaté množství, stačí si pročíst zdejší nesčetné diskuse, kdy lidi věří tomu, že když mají na pytli namalovaný psí kloubík, už nic dávat nemusejí. Není to jen jejich chyba, ale bohužel se na těchto mystifikacích podílejí z větší části veterináři. A za další to téměř denně vysvětluju lidem v našem psím obchodě a taky se nejdřív chtějí se mnou hádat a až když jim to množství ukážu, tak jim to dojde.
2)Já už jsem tu párkrát včetně této diskuse psala můj náhled na VŠECHNY granule, stačí se vrátit o stránku zpět.
Jinak poměr bílkovin a tuků je dost druhořadý, to nejdůležitější je jejich zdroj a kvalita. Není bílkovina jako bílkovina a tuk jako tuk. Krmiva se rozhodně na kvalitní a nekvalitní nedělí podle toho, kolik je v nich tuku a bílkovin. Tak to alespoň od tebe vyznělo.
Závidím ti tvoji jistotu, já ji nemám ani u ProPlanu ani u jiných granulí.

kejta
Člen
# Zasláno: 22 Led 2006 18:39
- Nahlásit

Lea
Můžu se zeptat,čim krmíš?

pigie
Člen
# Zasláno: 22 Led 2006 19:17
- Nahlásit

Ja pri stenatach by som davala pozor aj na pomery vapnika a fosforu, dalsi dolezity "detail". A suhlas s Leou Jinak poměr bílkovin a tuků je dost druhořadý, to nejdůležitější je jejich zdroj a kvalita.

PavelB
# Zasláno: 22 Led 2006 20:19
- Nahlásit

Lea
s tím složením to byl samozřejmě příklad, je jasné, že je důležitý i zdroj, jen jsem chtěl poukázat na to, že jen hlupák věří tomu, že zrovna těch chondroprotektiv tam bude dostatek, to by ty granule musely být podstatně dražší,aby jich v každé dávce bylo dostatek... Já krmím Proplanem, zkoušel jsem i jiné granule,ale vrátil jsem se zpět, jsem s ním max. spokojen.

PavelB
# Zasláno: 22 Led 2006 20:23
- Nahlásit

kejta
Co jsi tak namíchnutá na všechny veterináře? Co se stalo? Nebudeme se tady asi bavit kdo je a kdo není odborník, určitě to není v tom jestli někdo má artroskop nebo ne, ale ve znalostech a praxi v daném oboru. O to oholení mi až tak nešlo z estetického hlediska, jen jsem se na to zeptal, jelikož je venku -15, tak to pro mě je teď velice důležité.

Lea
Člen
# Zasláno: 22 Led 2006 20:27
- Nahlásit

PavelB
Důležitý je HLAVNĚ zdroj.
kejta
Mě to dneska nějak nechodí, tak než se rozepíšu, tak zkusím, jestli se mi to odešle

Lea
Člen
# Zasláno: 22 Led 2006 20:33
- Nahlásit

Jo, tak dobrý.
Vzhledem k tomu, že máme obchod, tak to dospělákům dost často střídáme, těm to nevadí. Jinak nejlepší zkušenosti máme s Nutramem, ten pro šť. vel. plemen se obzvláště povedl. Kromě toho jsme přešli u naší juniorky na kombinované krmení, tzn. ráno granule, přes den třeba kozí mlíko nebo tvaroh, večer maso, rybí tuk stáčený, Colafit na šlachy(kolagen) a co je důležité, Celaskon. Přešli jsme na tenhle způsob když měla malá rozjetý nožky a už je celkem srovnaná. Jo a 7letá ještě dostává CanvitChondroMaxi. Kromě Nutramu považuji ještě za výborné ChickenSoup, Nutra Gold a FirstMate ultraprémiová řada.

kejta
Člen
# Zasláno: 22 Led 2006 20:48
- Nahlásit

PavelB
Co jsi tak namíchnutá na všechny veterináře? Co se stalo?

Ani mi nemluv. Nebudu sem psát konkrétní jména, ale popíšu ti situaci. Od října malá kulhala na levé zadní koleno, protože když se s tou starší honily v lese, tak to starší uklouzlo na listí a spadla na malou a jela na ní asi ještě dva metry. Šly jsme teda k vetovi a on řekl, že má mít teda klid.Když jsem se ptala, jestli nemůže mít v háji vaz, tak prý ne, že prý to by skoro nechodila.Tak fajn,byl klid, pak kontrola a pak doporučení na RTG kyčlí,koleno prý je OK. Udělaly jsme teda kyčle a výsledek byl, že má volný vazy a proto prý kulhá a tudíž vysokou pravděpodobnost dysplazky. Doporučil operaci, tu jsme odmítli. Pak se jí udělalo na pravý přední nějaký zkostnatělý ložisko, prý zkostnatělé kloubní pouzdro, prý bez možnosti operovat to. Takhle jsme oblítali čtyři veterináře a každej plácal něco jinýho. Ten první řekl, to co jsem psala nahoře. Druhej zkouknul snímky, prohmatal jí a řekl, že ten loket je taky zkostnatělý kloubní pouzdro,taky neoperabilní a že má navíc podezření na OCD pat a volný vazy v kyčlích, proto prý kulhá na zadní . Třetí taky skouknul RTG, udělal další a řekl, že to je taky zkostnatělý kloubní pouzdro a že má OCD kolene. Ty RTG lokte poslal na posouzení jinam. Ten čtvrtý, co posuzoval ten loket, řekl, že to je zkostnatělý ložisko ve šlaše a že se to operovat dá. Když jsme tam jeli na vyšetření, tak kouknul na ostatní RTG a řekl, že to OCD v koleni tam je. Když jsme domlouvali operaci, tak nám řekl, že lokty počkaj(chtěl dělat oba,protože při vyšetření byl i ten druhej bolestivej, ale jinak bez nálezu), ale že co nejrychleji musíme vyřešit OCD kolene. Protože jsme chtěli vyřešit i to ložisko v lokti,druhej loket a i to koeno najednou, tak jsme se rozhodli pro artroskopii. Výsledek artroskopie: Oba lokty jsou vpořádku, ty zkostnatělý hnusy vyňoumal (ale normálně-řez cca.5cm, tudíž jakoby normální operace) a v koleni nebylo OCD,ale prasklej kolenní vaz. Můj závěr: vyhozenejch 25 litrů za artroskopii, výlohy za vyšetření u těch dalších dementů raději psát nebudu, zbytečně roznimpaný tři nohy namísto jedný a zbytečnej zásah do nich, tudíž zbytečně větší riziko vzniku artrózy. Ten ruplej kolenní vaz odoperovanej, takže tam chybí a nevim, jestli nebude muset jít proto na další operaci. Víc raději psát nebudu, nezvládnu to slušně.

PavelB
# Zasláno: 22 Led 2006 21:19
- Nahlásit

kejta
tak to je brutalita, tak to se ti nedivím,asi bych to taky slušně neokomentoval. Jinak jak si psala, že u té artroskopie stejně měla jizvu, tak na to nás upozorňoval ten náš Snášil, že se to může stát, tak proto raději volím klasiku a navíc mu důvěřuji, tak doufám, že mě nezklame.

evina
Člen
# Zasláno: 22 Led 2006 21:39
- Nahlásit

kejta:něco podobného prožívám taky...s tím,že mě to ještě tolik nestálo( Diagnóza po RTG byla úlomek v kloubu.Že prý se ještě ale vet poradí s ortopedy.Jeden řekl,že neví,druhý to povrdil a třetí řekl,že v tom místě nic jiného vlastně není co by mohlo dělat problém než ten možný úlomek...Mezi tím hafan kulhat přestal a vet mi na to řekl "tak to byl asi jenom zánět".To mi přijde taky docela dobré...člověk pak neví na čem je,když to vlastně ani nevědí odborníci.

<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání