| Autor |
Zpráva |
PavelB
|
# Zasláno: 19 Led 2006 11:44
- Nahlásit
Jdeme na operaci loktů, můžete nám sdělit vaše zkušenosti, co nás čeká?
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 19 Led 2006 11:45
- Nahlásit
PavelB
Jdete na klasiku nebo artroskopii?
|
PavelB
|
# Zasláno: 19 Led 2006 11:48
- Nahlásit
Jdeme na klasiku, ptali jsme se veterináře (ortoped) a řekl nám, že nám udělá i tak obě nohy najednou a že stejně není jistota, že by stejně nemuseli udělat klasiku, že se to někdy u artroskopie zjistí, že to tak nepůjde a musí se to udělat klasicky. Mám jen strach z totho co bude po operaci, co mám čekat??? Jaký to je, jestli bude moci chodit a kdy a jak s tím klidem....
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 19 Led 2006 11:50
- Nahlásit
PavelB
Přečti si celý fórum artroskopie (v sekci veterina), i když jdeš na klasiku. Je tam o pooperačním klidu, ten si myslím, že bude asi stejný, možná trošku delší... a o všem dalším...
Chodit bude moct normálně i po operaci, Sára odešla po svých.
Co máš za psa? A jak starýho? Mladý pes se z toho dostává relativně rychleji...
|
PavelB
|
# Zasláno: 19 Led 2006 11:54
- Nahlásit
Je to labrador, má 8,5 měsíce, nepřirostly mu někejé kůstky, které mají do 6-ti měsíců přirůst, tak musí ven. Blbý je, že bydlíme v pátém patře bez výtahu, po schodech budeme muset asi nosit, co? Co máš ty za fenku a co jí bylo, taky to stejné? Chodila tedy hned po zákroku a jak to celkově zvládala?
|
andy
Člen |
# Zasláno: 19 Led 2006 12:10
- Nahlásit
Měla jsem na předvýchovu pejska, který byl taky na operaci lokte, měl něco s chrupavkou. Nemůžu ti říct zkušenosti ohledně operace (šlo to přes výcvikové centrum),ale můžu ti říct, že to dopadlo všechno vpohodě, pesan je ve výborné kondici a pracuje.
|
PavelB
|
# Zasláno: 19 Led 2006 12:17
- Nahlásit
Ještě mám dotaz, jak moc pejska oholí jen tu nohu v okolí lokte? Vet. nám řekl, že to bude jizvička asi 3-4 cm a zevnitř lokte,ale teď jsem četla v jiném fóru, že měl pejsek oholený i hrudník, je to tak? Chtěli bychom s ním chodit alespoň na výstavy.....
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 19 Led 2006 12:33
- Nahlásit
PavelB
Oholí ho víc, ale než se mu to zahojí a bude moct na výstavy, tak zase obroste.
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 19 Led 2006 12:38
- Nahlásit
PavelB
Na výstavy určitě zatím zapomeň, za prvé by ho takové množství psů hodně zneklidňovalo, Sára se vždycky mohla zbláznit... A bude ještě ke všemu oranžový... od desinfekce, takže fakt asi ne...
Oholená byly obě nohy i hrudník, nohy několik cenťáků nad loket...
To s těma schodama bude problém, já Sáru měsíc nosila do schodů i ze schodů, pak se již do schodů stalo neúnosný pro moje záda, takže jsem jí tahala jen ze schodů, aby na ty packy nenapadala. A po dvou měsících jí nechám na vodítku a pomalu i chodit ze schodů.
Sára měla dysplazii obou loktů s spoustou odlámaných částí a poškozenou chrupavku, takže při operaci se odstranily ty odlomky a téměř celá pravá chrupavka, levá částečně.
Hned po operaci došla do auta, byla taková vrávoravá, ale večer už chodila normálně. Na zadní noze měla kanylu, kterou jsem jí každých osm hodin aplikovala analgetika (ten samý a druhý den), druhý den jsme byly na kontrole. Poté brala už jen antibiotika a analgetika v tabletách.
Uvidíš, že to bude všechno ok.
|
PavelB
|
# Zasláno: 19 Led 2006 12:39
- Nahlásit
...takže bude mít oholenou i hruď nebo jen víc - nohu? Co ty schody, myslíte, že bude moci po nich chodit a za jakou dobu? Přece jen má 32 kg ..... Venku bude moci chodit na vodítku a co doma, taky asi žádné skotačení, že? Máme doma ještě jednoho labíka a pořád spolu řádí, přemýšlím, jestli nepořídit klec a zavřít jej tam, jinka jej asi neudržím... Co vy na to?
|
PavelB
|
# Zasláno: 19 Led 2006 12:44
- Nahlásit
Jandula - tak to mám z toho strach, teď mu v podstatě nic není, běhá, ani nekulhá a teď najednou tohle, je mi z toho nanic , asi se budeme muset přestěhovat na chalupu, protože to nošení bychom taky asi nezvdládli... Ta tvá hoka to měla asi složitější zákrok, jak je teď na tom?
|
PavelB
|
# Zasláno: 19 Led 2006 12:47
- Nahlásit
...přemýšlel jsem, že bychom třeba už v červnu mohli na výstavu???? Je to přehnané? Hlavně aby se mu to zahojilo. Dávali jste nějakou kloubní výživu hned po operaci? Já dávám teď Alavis kloubní výživu + Alavis Singl, potom bych chtěl dávat Alavis MSM .?.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 19 Led 2006 12:50
- Nahlásit
PavelB
Určitě po operaci uslyšíte to, co my ostatní - žádné schody, žádné skoky (hlavně na nábytek - postel, gauč atd), žádné hraní se psy, jen a pouze krátké procházky na krátkém vodítku po dobu nejméně 6 týdnů.
Já osobně bych ho nenechala chodit schody do 5.patra alespoň dva měsíce, my máme jedno patro a tam jsem ho na doporučení veta pustila až 8.týden.
Jak si to každý zařídí, je jeho věc, ale ve vašem případě si myslím, že i ta klec by nebyla od věci.
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 19 Led 2006 12:54
- Nahlásit
PavelB
Kloubní výživu určitě, nemusíš přestávat, dávej mu jí neustále...
Sára je teď dva a půl měsíce po operaci, už můžeme chodit na dlouhý procházky, pouštím jí z vodítka, ale nenechávám hrát s ostatníma psiskama, to jsem udělala v sobotu a začala zase kulhat, takže tento týden má klidový režim a od soboty zase nasadíme delší procházky.
Jinak Sára kulhala téměř pokaždé, když vstala (když jsem na to v srpnu přišla, tak měla 10 měsíců, na operaci šla na konci října), někdy se dokonce stalo, že když si hrála s psiskama, tak najednou vyjekla a začala kulhat, rychle se unavovala, tahala packy po zemi...
Teď musím říct (když neberu tu mnou přehnanou procházku minulou sobotu) tak je naprosto v pohodě... Ale celková doba, kdy se pes dává po operaci do kupy, je až šest měsíců...
Neděs se toho, bude to náročný, pes bude mít spoustu energie a nebudeš moc ho nějak utahat, takže my jsme vymýšlely hry na myšlení, schovávání pamlsků, hraček atd. ale všechno se zvládne, je to pro jeho dobro.
S tou srstí, doopravdy bude mít oholený hrudník, ale myslím, že do června by to mohlo dorůst, na Sáře je teď ještě vidět, že byla oholená, ale už to dorůstá.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 19 Led 2006 12:56
- Nahlásit
Labík do června určitě obroste, jestli tedy jdete na operaci už někdy teď, to jenom můj špic obrůstal přes půl roku.
My jsem po operaci taky dávali kloubní výživu a dávat jí budeme už pořád, střídáme to, Alavis, Artidual, Proenzi atd.
Vlastně po operaci jsme od veta dostali Chondro can.
Jen pro informaci - my byli na klasické operaci osteochondrozy ramene.
Trochu víc podrobností zde
http://www.sweb.cz/assil/kim_operace.html
|
PavelB
|
# Zasláno: 19 Led 2006 14:31
- Nahlásit
Maya - Dívala jsem se na fotky a na stánky, musíme taky najít nějaké staré triko... Můžou nastat nějaké komplikace, kterým se dá nějak předejít, nebo je prostě důležitý jen ten klidový režim?
|
PavelB
|
# Zasláno: 19 Led 2006 14:33
- Nahlásit
stejně mám z toho obavy, ale veterinář říkal, že bude vpořádku a že bude normálně běhat, tak snad ví o čem mluví. Říkal nám o té jizvě,ale o tom vyholení nic neříkal, tak mi to teď nejde do hlavy, proč když operují loket, tak vyholují hrudník....
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 19 Led 2006 14:34
- Nahlásit
PavelB
Aby se z toho hrudníku nedostala žádná infekce do rány, protože ta rána je na vnitřní straně... a musí se to celý namazat desinfekcí...
|
PavelB
|
# Zasláno: 19 Led 2006 14:37
- Nahlásit
Jandula - aha, to mě nenapadlo, a co obvaz,ten jste měli, nebo to byla holá rána? Nemají tentenci si vykusovat stehy a tak....
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 19 Led 2006 15:04
- Nahlásit
PavelB
My obvaz neměly, byly to dvě malinký dírky na každým loktě, každá o dvou stezích (cca)... Jinak musí mít do vyndání stehů (10 dnů) neustále límec (někdo říká satelit...), aby si to nelízali a nezanesli infekci...
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 19 Led 2006 15:16
- Nahlásit
PavelB
Jediné další komplikace, které mě napadají, jsou ty, které zmiňuje Jandula, že si pes ránu rozlíže nebo rozkouše, tomu se musí zabránit, v případě lokte jedině límcem.
Taky nás vet upozornil, že do rány se může dát zánět, takže preventivně jsme dostali antibiotika, takže nás nic takového nepotkalo, ale stát se to prý může.
A běhat určitě bude, neboj, já znám labíka, který měl totéž, ale mnohem horší, nemohl vůbec běhat jako štěně a po odstranění těch kousků byl po pár týdnech jak vyměněný a dneska by to na něm nikdo nepoznal, že jako štěně nemohl ano popoběhnout.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 19 Led 2006 15:19
- Nahlásit
Jandula byla na artroskopické operaci, to jsou rány mnohem menší, my měli klasikou na rameni ránu tak 10 cm, loket bych odhadla na poloviční, na tom přišitou gázu, jak je vidět na fotkách, tu po 3 dnech odstřihli a zůstala holá sešitá rána. Žádné obvazy a tak.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 19 Led 2006 15:21
- Nahlásit
PavelB
A můžeš napsat, kdo to bude dělat? Náš vet zase říkal, že klasikou se obě nohy najednou dělat nedají, že jedině artroskopicky, tak by mě zajímalo, čím to ten váš zdůvodnil, protože čím víc názorů, tím líp.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 19 Led 2006 15:32
- Nahlásit
PavelB
Tak koukám, že jsem tu asi jediná, která zažila na vlastní psovu kůži o co jde. Prodělal tuhle operaci na obou nohách. Jedná se o nepřirostlý anconeus, kousek chrupavky v lokti. Je to svinstvo děsný, někteří veti ho nazývají dysplazie lokte. Jak to vzniká? Nesprávnou výživou, to každopádně, jenže: jak jsi krmil? Jestli granulemi,ač kvalitními, je to o tom, co tady melu dokolečka: granule jsou nastavený jednotně a každý pes má jiný metabolismus, tudíž si z těch granulí nevzal všechno, tak jak by měl. Určitě měl pejsek rozjeté nohy už jako štěňátko. Člověk si říká, nojo, růstový problémy, to se spraví. Ale houby. Ten anconeus, kousek té chrupavky né že by nepřirostl, on se totiž utrhl. A to se stalo tak, že předčasně zosifikovaly růstové zóny v karpu. Ta loketní kost je dvojitá. A protože kosti rostly, ale růstové zóny již byly uzavřené, začala se ta delší kost ohybat. Je to normálně vidět, že ten pes má později nohy jak výhybky do pekla. A tím tahem se roztrhla ta chrupavka, a ten kousek tam pak lítá a občas způsobuje kulhání protože překáží. Pes si nevědomky ulevuje tak, že vytáčí spodní část pacek od karpu dolů ven. Dále už v raném věku dochází k otokům na loktech. Když se toto onemocnění včas diagnostikuje,tzn. ca do max. 4 měsíců, existuje poměrně jednoduchá operace. Při ní se prostě přeřízne ta tenčí kost, udělá se odborně zlomenina. Tím přestane ten tah a ohnutá kost se začne narovnávat a tím je tu i vysoká možnost, že ten kousek chrupavky znovu přiroste, protože loket se tím uvolněním "zacvakne" zpátky. Vysoká úspěšnost této operace je např. u NO, co jsem slyšela. U těžších psů je to horší. Po operaci se pes normálně postaví na nohy, nese ho ta silnější kost, jen by měl být v klidu. Ca po 14 dnech se u zlomeniny vytvoří podpůrný svalek.
Náš pes prodělal ty zlomeniny, ale byl už bohužel více než 6ti měsíční, takže chrupavka přirostla jen částečně, tak se vetka (moje známá) rozhodla ty kousky vyndat. Dala mi ten kousek při operaci do ruky když ho vyndala, abych si prý prohlédla, jak vypadá artróza, byla už na tom anconeu. Pes pak ještě dlouho kulhal, špatně se mu to hojilo, chodil na krátké procházky a brzy se unavil. Artrózou začne loketní kloub vyplňovat okamžitě, bohužel, to je následek té operace, o kterém se veti zmiňují dost okrajově. Je proto potřeba po celý zbytek života psovi podávat kvalitní kloubní výživu na zmírnění bolestivých projevů.
Teď je pes u jedné paní, která ze zdravotních důvodů nemohla dostudovat veterinu, ale ve znalostech by strčila do kapsy ty dnešní vetíky bez praxe, co akorát lámou z lidí peníze, mají nejšpičkovější vybavení a vědí houbeles. Ta řekla, že byla obrovská chyba, že jsme to dali vyoperovat,proč jsme nepřišli dřív, že by psa dala dohromady a že je to prostě následek křivice. Pes se má u ní skvěle a nohy se mu rovnají, nekulhá, není unavený po procházce.
Vím, že každý vet to ihned vyndavá, ten náš mě vyloženě nasral (a já to napíšu, proč vlastně ne-je to MVDr. Hnízdo, Animal Clinic, ten samý, co nám zabil ta štěňata), protože tvrdil, že je to 100% geneticky podmíněné, ať tím otcem už nikdy nekryjeme a kdesi cosi a chtěl mi vykastrovat 5ti měsíční štěně!! Sem málem upadla, co by z něj asi vyrostlo? A navíc si jako asi myslel, že jsme nesvéprávní a psem by jsme kryli, takže rozhodně doporučuje kastraci. Navíc udělal úplně blbě snímky, kde byl vidět jen ten loket, ale ty srostlý růstový zóny už ne, ani ta ohnutá kost. Ty snímky mám, kdyby sem šly přeskenovat a bylo na nich něco vidět, tak je sem dám, abyste věděli o co se jedná aspoň v tom lokti.
Paní tvrdí úplný opak, že to není genetická vada, že je to věc individuální u každého psa, špatný metabolismus, k tomu bych se přikláněla. Dále to samé tvrdí např. Dr. Petříková. Já nechci tvrdit nic, jak bych mohla, já doteď fakt nevim. Vím jenom, že je to děsný svinstvo a kdybych věděla, co ten pes zkusí v 1. roce života... Je to o zkušenostech, teď jestli u štěňátka ještě někdy uvidím vytočené packy a sebemenší otok lokte, vím že je prů.er.
Takže tolik moje zkušenosti s tím, co tady popisuješ a na co se ptáš.
|
PavelB
|
# Zasláno: 19 Led 2006 15:40
- Nahlásit
Jdeme na tu operaci v Brně k MVDr. Snášilovi, je to odborník a sám nám navrhl, že není problém udělat obě nohy, že je to i lepší než nadvakrát uspávat a zase klidový režim, že se to tak protáhne na dlouhou dobu a tak by po 2 měsících měl nastat normální režim.
|
PavelB
|
# Zasláno: 19 Led 2006 15:42
- Nahlásit
anonym- to co píšeš určitě není ten náš problém, nevím přesně jak se to latinsky jmenuje, ale určitě to není nepřirostlý anconeus, myslím že zkratka je FCP, myslím...
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 19 Led 2006 15:48
- Nahlásit
PavelB
To má ta tvoje potvora to samý co Sára...
Já nevím, ale většina odborníků se přiklání k názorů, že z 1/3 je to způsobeno genetikou, z 1/3 stravou a z 1/3 nevhodným pohybem, nadměrným skákáním atd.
U Sáry to bylo hlavně způsobeno genetikou a pak také pádem z asi dvou metrů coby 5 měsíčního štěněte...
|
PavelB
|
# Zasláno: 19 Led 2006 15:50
- Nahlásit
Jandula - bylo nám řečeno, že tam má v každém lokti jeden úlomek, je to část kosti která měla přirůst,ale nepřirostla, ne že se ulomila ?!?!?
|
PavelB
|
# Zasláno: 19 Led 2006 15:53
- Nahlásit
..je pravda, že ta naše koza pořád skáče, je hrozný,ale už od malička, nešlo s tím nic dělat, ten druhý zase skákal pořád na zadích (po lidech, psech....),ale nikdy neměl křivé tlapky ani nijak vytočené....
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 19 Led 2006 16:03
- Nahlásit
PavelB
Doktorka mi to vysvětlovala tak, že ona na tom lokti měla určitý výrůstky, který se třením o sebe, tzn. kostí o sebe, ulomovali a teď si tam volně plavou a dělají brajgl... název to má FCP, takže je to to samý...
neboooj, to bude v pohodě... prosím, fakt si pročti to téma artroskopie, jsou tam odpovědi i dr. Vlacha z kliniky v Klánovicích.
|