| Autor |
Zpráva |
Lio
Člen |
# Zasláno: 9 Dub 2014 17:16 - Změnil/a: Lio
- Nahlásit
Ahoj,
moje čuba má už přes rok potíže s nosem, který zatím žádný ze 4 konzultovaných doktorů nevyřešil. Máme za sebou výtěr z nosu, krevní testy a příští týden nás ještě čeká rentgen. Začlo to občasným krvácením z jedný dírky, dali jsem jí vit.K a askorutin a začlo se to zlepšovat a když krvácení už skoro nebylo, tak začla zas v noci špatně dýchat. Momentálně k tomu dostala nějakou hroznou rýmu, takže nosem už nedejchá vůbec, pokud jí nedám kapky. Jenže kapky jsou návykový, že jo. Máte někdo radu, jak jí ulevit od ucpanýho nosu? Mám vyzkoušený kapky=pomáhaj, odsávačku hlenů=skoro nic tam nebylo a dneska přišel Fauna rinis nosní olej pro zvířata, ale zatim jsem to dala jenom jednou, tak nevim. Do vody jí míchám jitrocelovej sirup a dávám jí inhalovat bylinkovej čaj, ale to se jí moc nezamlouvá, takže většinou odejde spát jinam. Máme antibiotika, hlen přešel ze žlutý na průhlednej, to je dobrý, ale ten nos je jak zabetonovanej.
|
aňoňouma
Člen |
# Zasláno: 9 Dub 2014 17:42
- Nahlásit
Lio
Co je to za plemeno? Byla dělaná endoskopie nosu? Tou bych každopádně začala - rentgen není moc vypovídající.
|
Lio
Člen |
# Zasláno: 9 Dub 2014 17:52
- Nahlásit
Je to plemeno vořech. Asi bearded kolie a něco. Na tu rhinoskopii jsme se už odhodlávaly (je jí už jedenáct, tak máme z tý narkózy dost nahnáno), šly jsme nakonec ještě k poslední doktorce a ta nám udělala jako první ten odběr krve a pak jdem na ten rentgen, jestli na nic nepřijdem, tak asi bude ta rhinoskopie poslední možnost.
Mě teď hlavně zajímá, jak jí ulevit od toho zacpanýho nosu.
|
aňoňouma
Člen |
# Zasláno: 9 Dub 2014 17:58
- Nahlásit
Lio
Já bych laickým rozumem řekla, že primární je zjistit, co je příčina. Bez toho nevymyslíš, jak jí ulevit...
|
Lio
Člen |
# Zasláno: 9 Dub 2014 18:00
- Nahlásit
Já už přemýšlím, že půjdu tu veterinu normálně vystudovat. To dýchání se zhoršilo před 14 dny, když dostala nějakou rýmu a reaguje to na nosní kapky, takže dumám nad nějakou alternativou, která neni návyková. Protože tady zřejmě jsou dva problémy, ten původní, který způsobuje to krvácení + ten druhotný, kvůli kterému má 14 dní úplně zacpaný nos+hleny.
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 9 Dub 2014 18:16
- Nahlásit
Lio
Může to být klidně i alergie, všechno kvete teď. Na to by měl pomoci zyrtec, pokud by to teda alergie byla.
|
Lio
Člen |
# Zasláno: 9 Dub 2014 18:22
- Nahlásit
Děkuju za tip. Dostaly jsme od doktorky Cezeru, ale zítra to bude týden, co jí dostává a mimo změny hlenu ze žlutýho na skoročirý se nic neděje.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2014 01:41
- Nahlásit
To může být spousta veci, zkuste zapremejslet, jestli se neco hodne zmenilo v jejim zivote v te dobe, od ktere ma problemy a co...treba i strava, mista, kde se pohybuje, proste cokoliv ...
|
Lio
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2014 12:02
- Nahlásit
Právěže jo, má to od tý doby, co jsme se přestěhovaly, jenže za boha nemůžu přijít na to, co by jí tady mohlo dráždit. Jediný, co máme jiný jsou zdi a místo koberců plovoučka. No dneska jsem sundala z "psího gauče" deku, že jí dám vyprat a jak jsem jí stáhla, tak jsem začla hrozně kýchat...takže psí gauč jde v sobotu do pryč. Já se snažim držet to tu bez prachu, furt vysáváme, utíráme prach, věčně otevřený okna, nevim, jestli jde třeba o roztoče.
|
Lio
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2014 12:12
- Nahlásit
Já každopádně koupim nějakej ten sprej na roztoče a všechno nastříkám.
|
sicluceatlux
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2014 13:53
- Nahlásit
Lio
Moc bych chemií nestříkala, aby to nebylo horší.Může to být i reakce psa na stress ze stěhování a změny prostředí,v jejím věku..., i na materiál okolo. Píšeš, že začala špatně dýchat v noci- poslechli srdce srdce, plíce, nemá otoky, močí dostatečně ? Každopádně neuškodí prolévat nos fyziologickým roztokem, vlhčit prostředí (u lidí se dělá vlhký stan na spaní)
|
sicluceatlux
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2014 15:30
- Nahlásit
Lio
Podle etikoterapie, pokud má tvor potíže s dýcháním, to znamená, že nemůže něco "rozdýchat". Přijít na to, co to může být, a to odstranit.
|
Lio
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2014 15:42
- Nahlásit
To už je dýl, co jsme se stěhovaly, 4 roky to jsou. Nejdřív v noci chrochtala, na to jsme dostaly akorát kortikoidy v kapkách, ale vůbec nepomáhaly. Nakonec se to upravilo samo od sebe a asi rok, rok a půl nebylo nic, až začlo to krvácení, přešlo to ve špatné dýchání v noci a momentálně už je dýchání špatný furt. Ale všechno je to v nose. Podle mě je to nějaká chronická rýma, nebo alergie, jelikož to reaguje na ty nosní kapky.
Ano, doktor poslouchal srdce i plíce, všechno dobrý. Akorát jsme přišli na horší játra z těch krevních testů, dáváme Ostropeřec. Čůrá normálně. Všechno je dobře...žeře, pije, má radost, prostě jenom ten nos nemocnej. Kapu jí do nosu Libenar, je to roztok pro děti a pak ty zvířecí nosní kapky. S tim Nasivinem si dávám velkej pozor, protože jakmile by na tom začala být závislá, tak potom nepoznám, jestli se to lepší, nebo ne. Takže to brala týden a teď 4 dny nic a pak jí zase dám, protože ten pes se vůbec nevyspí, to je na tom to nejhorší.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2014 15:43
- Nahlásit
A co máta nebo eukalyptus? Klidně do aroma lampy.
|
Lio
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2014 15:53
- Nahlásit
Veterinářka mi právě zakázala mořskou sůl i eukalyptus, protože nevíme, jak ta sliznice vevnitř vypadá, aby jí to nerozežralo. :/
Ale jenom výpary, že by inhalovala? To by asi šlo. Prozkoumám to,díky za tip.
|
sicluceatlux
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2014 18:08
- Nahlásit
Lio
Mam dojem,že se jedna o rhinitis sicca,nebolo sucha ryma,proto i to krvaceni ze sliznice. Muže to zpusobovat cokoli-suchy vzduch,alergie,klimatizace,dlouhodobe uzivani nosnich kapek,mraz,prach...Zdevastovanou nosni sliznici pak mohou osidlit bakterie a vznikne zanetliva ryma,pokud se neleci,stava se chronicka muze vest i ke ztratě čichu,zborceni nosni přepažky. Řeši se jedině přirodnimi preparaty k obnově nosni sliznice-vtirat panthenol,olejičky-tea tree,fyziologicky roztok,vincentka,zvlhčeni prostředi
|
Lio
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2014 18:30
- Nahlásit
sicluceatlux: Děkuju za názor, taky si myslím, že se jedná o nějakou dlouhodobou, chronickou rýmu. Tenhle speciální typ jsem neznala, budu to pročítat. Moc díky za radu. Snažím se dělat vhodné prostředí. Hodně větrám, vysávám, utírám prach. Kapu jí Libenar a Fauna rhinis. Do nosní houby vtírám buď dětskou nosní mast s Katiré, nebo gel s panthenolem a bisabolem.
Měly jsme strach z nádoru, ale už je to rok, co má obtíže, příští týden jdeme na ten rentgen, tak moc doufám, že tam nádor nebude. Doktorka ale říkala, že už by jí to muselo vyrůst za ten rok, kdyby to byl nádor.
Zrovna jsem se vrátila od doktorky, vysávaly jsme hleny odsávačkou, ale nějak moc tam toho nebylo.
Všem děkuju za postřehy.
|
sicluceatlux
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2014 18:41
- Nahlásit
LioPokud se odsava odsavackou u tohoto typu rymy,jen se sliznice vice ničí,na to pozor,doporučila bych rozmačkat vitamin E na štětičku,ten je vhodny na obnovy sliznic
|
Lio
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2014 18:43
- Nahlásit
Ach jo, tak já už nevim. Asi bych tu veterinu měla vážně jít studovat, abych věděla,co a jak.
|
sicluceatlux
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2014 18:43
- Nahlásit
A zadne pripravky na oplasknuti sliznic typu Nasivin a tak,jen priroda.
|
sicluceatlux
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2014 18:45
- Nahlásit
Pracuji na novorozeneckem,takže s odsavačkou mam zkušenosti,veterineř je take jen člověk,stejně jako humanni doktor,každy se řídí tím,co má naučené,a tře ba na některy předmět chběl
|
Lio
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2014 18:52
- Nahlásit
Když to je těžký, protože když jí ty kapky do nosu nedám, tak ona se prostě nenadechne nosem a tim pádem nespí. Nemůžu mít psa, kterej týdny nespí, že jo. Naposled dostala v úterý a teď je na "odvykačce".
|
sicluceatlux
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2014 18:56
- Nahlásit
LioChapu,nedovedu si to představit,že nespi,ale pokud je bude občas dostavat,bude to začarovany kruh.Jo,ještě se doporučuje Pinosol.Fyziologicky roztok obnovuje a oplaskuje nosni sliznici take a přitom je to roztok vlastni bunkam
|
sicluceatlux
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2014 18:58
- Nahlásit
Lio
Možna bych dala něco na uklidněni na noc,nějakou fontanku s vodou k pelechu a eukalyptus inhalovat klidně.Jo a fyziolog chladny.
|
Lio
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2014 19:00
- Nahlásit
Já jsem koupila nosní kapky s Aloe vera, protože neobsahujou žádnou tu návykovou látku, ale přijde mi, že jsou totálně k ničemu. Dneska jsem se probudila s ucpaným nosem, tak říkám, že je zkusim, ať vim a vůbec nic, akorát jsem měla v nose vodu. Budu jí teda častěji kapat ten Libenar. Je to fakt hrozný, kolikrát si lehne, že by spala, ale hned musí zas vstát, protože nemůže dejchat.
|
sicluceatlux
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2014 19:03
- Nahlásit
LioPusou nedycha
|
Lio
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2014 19:07
- Nahlásit
Dýchá pusou, ale já mám za to, že psi umí dýchat pusou jen když jsou vzhůru.
|
sicluceatlux
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2014 19:08
- Nahlásit
Jo,Libenar jsem neznala,takže jsem to vyguglila,je to 100procentni fyziologicky roztok,takže OK.Jen bych ho měla v ledničce,a je chladny. Neda se předavkovat.Chtělo by to ještě zvyšenou polohu hrudniku a hlavy na noc
|
sicluceatlux
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2014 19:15
- Nahlásit
LioNo ja si myslim,ale nemam to vedecky podložene,že je to pud sebezachovy,nemohu li dychat nosem, vyuziju pusu
|
Lio
Člen |
# Zasláno: 10 Dub 2014 19:20 - Změnil/a: Lio
- Nahlásit
Bezva, už jsem ho dala do lednice. Já bych jí připravila cokoli, jenže ona je hrozně podezřívavá. I když jí dám velkej polštář, tak na něm ležet nebude. Když jsme jí koupili novej pelech, tak si na něj ani jednou nelehla...
Děkuju ti za všechny rady, hrozně v tom plavu.
Hm, chtěla bych poslat obrázek, ale netušim, jak na to.
Jo, to ona dejchá pusou, ale myslim si, že u toho musí být vzhůru.
|