| Autor |
Zpráva |
krsinda
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2011 18:47 - Změnil/a: krsinda
- Nahlásit
Dobrý den, měla bych dotaz ohledně nechtěnému nakrytí naší feny. Máme fenu hovawarta a dnes jsme byli pryč, když jsme se vrátili, soused nám byl sdělit, že jim k nám na zahradu utekl 13-ti letý jezevčík. Naše fenka hárá necelých 14dní. Sousedi to věděli a říkali, že je celou dobu hlídali, volali na ně .... Byli spolu tak půl hodiny a prý na ně celou dobu viděli. Jezevčík byl velmi aktivní a celou dobu po ní skákal, ale prý ke spojení nedošlo. Nicméně nevíme to určitě, protože jsme tu nebyli. Už jsme volali na veterinu, lékařka nám navrhla injekce anebo čekat 26 dní a poté jít na USG. Teď je sousedovic pes zavřenej a vyje a naše je ve verandě a je taky nesvá. Když ji sahnu na zadek u ocasu, tak kňíkla. Nevím co udělat, co by bylo lepší. Jestli dát injekce nebo čekat. My si ji hlídáme poctivě. Na procházky jí máme vždy na vodítku, přivazujeme ji, když vyjíždíme autem, aby náhodou neutekla a teď tohle...... Jestli můžete, poraďte. Díky
|
Hipík a Tonička a Rozinka
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2011 19:03
- Nahlásit
krsinda
Dobrý den, v tomhle neexistuje nic, co by se dalo nazvat "dobrým řešením". Osobně bych po zkušenostech už hormonální injekci vyvolávající potrat fence dát nenechala.
Takže podle mne raději počkat a pokud by se potvrdila březost, tak fenku nechat odrodit a nechat případně naživu pouze jedno štěně...
Moc držím palce, aby se ukázalo, že je to planý poplach...
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2011 19:15
- Nahlásit
raději počkat a pokud by se potvrdila březost, tak fenku nechat odrodit a nechat případně naživu pouze jedno štěně...
udělala bych to stejně
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2011 19:24
- Nahlásit
krsinda
Taky bych pockala na sono, na to muzete jit uz po 21. dni. Nekdo pak necha fenu i s plodama vykastrovat, jiny ji necha porodit a po dohode s vetem uspi vetsinu vrhu (upozornuju, ze se to snadno pise, ale kdyz jsou pak prckove na svete, malokdo je toho schopen). Taky doufam, ze to bude plany poplach. Injekce hormonalni bych nedala ani omylem.
Jo a jeste dobra rada - nenechavejte ted fenu za vasi nepritomnosti na zahrade samotnou, muze ji navstivit i jiny zenich. Zavrete ji nekam, treba na tu verandu.
|
krsinda
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2011 19:33
- Nahlásit
Zavřenou ji máme, hned jak jsme přijeli, měla jsem strach, aby mi nakonec nezdrhla i ona. Osobně si myslím, že kdyby k něčemu opravdu došlo, nekňučela by a ten sousedovic taky ne, ale to je možná jen moje domněnka.....teď ji nepustím ven. Naštěstí máme dovolenou, takže ji ohlídáme a už raději nikam nepojedem. Vykastrovat ji nenecháme určitě, chceme ji nechat tak za dva roky připustit, ale s "kvalifikovaným" ženichem. Naše je čistokrevná a ostatní štěňátka byli s papírama a celkem jich bylo 12, takže jestli se jich narodí 12 a já je pak ponesu na veterinu...............to nedám. to je teda prekérka. Každopádně děkuji za radu. Tu injekci jsem totiž dát nechtěla, a teď ji ani nedám. Počkáme na USG a uvidíme. Snad to bude dobrý, ale asi ji necháme tedy odrodit. Díky za rady
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2011 19:34
- Nahlásit
krsinda
Pokud na ně sousedi celou dobu viděli a jsou si jistí, že ke spojení nedošlo tak je dost vysoká pravděpodobnost, že k tomu skutečně nedošlo a fena březí není. Teď bych určitě alizin nepíchala, počkala bych na to sono po 25-tém dnu "březosti" a pak případně řešila. Ale myslím, že nebudete mít co řešit
|
Alexa
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2011 19:55
- Nahlásit
krsinda
ohledně řešení ti již ostatní poradili, můžu se zeptat jenom jak tohle myslíš????
Naše je čistokrevná a ostatní štěňátka byli s papírama a celkem jich bylo 12
|
krsinda
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2011 20:05
- Nahlásit
Že naše je z vrhu, dvou čistokrevných hovíků, kteří měli 12 štěnat a prvních asi 6 myslím byli papírový. Děsí mě představa, že by mohla mít po své matce taky 12 štěnat a ještě k tomu nechtěných a ještě k tomu křížené s jezevčíkem. Nic víc nic míň
|
Alexa
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2011 20:09 - Změnil/a: Alexa
- Nahlásit
krsinda
no to jsem si přesně myslela nic takového neexistuje, jestliže jsou štěňata s rodokmenem (po uchovněných rodičích) dostanou jej všechna štěňata, i ta která by měla vylučující vadu, s označením nechovný, tudíž buď jste nalítli podvodníkovi, který vám něco nakecal nebo vám "chovatel" prodal papírové štěně jako bezpapíráka a papíry si nechal
|
Gerda
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2011 20:12
- Nahlásit
krsinda
naše je z vrhu, dvou čistokrevných hovíků, kteří měli 12 štěnat a prvních asi 6 myslím byli papírový.
Takhle jsem kdysi taky měla "čistokrevnýho" jezevčíka ))))
|
krsinda
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2011 20:16
- Nahlásit
Tak to si je musel nechat, ale brali jsme si ji s tím,že má vadu na kráse . Nám to tedy nevadí, a tak to ani neřešíme, jestli je papírová nebo ne. Ale je to dobré vědět. Funguje to tak i u čistokrevné papírové matky a čistokrevného nepapírového otce? Nevím jestli to píšu dobře. Nám konkrétně o to nejde, ale když už jste to načala, tak by mě to zajímalo. My ji chceme nechat připustit, jen proto, aby měla štěňata.
|
Gerda
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2011 20:17
- Nahlásit
krsinda
Funguje to tak i u čistokrevné papírové matky a čistokrevného nepapírového otce?
Pokud dojde ke krytí papírové matky a bezpapírového otce, jde ve skutečnosti o nečistokrevná štěňata, bezpapíráky.
My ji chceme nechat připustit, jen proto, aby měla štěňata.
proč?
|
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2011 20:20
- Nahlásit
krsinda
měli 12 štěnat a prvních asi 6 myslím byli papírový
Tohle platilo před cca 30 lety... (určené množství štěňat z jednoho vrhu, která dostala PP a ostatní ne)
Nyní je to tak, že buď mají všechna štěnda z vrhu PP anebo ne.
|
Alexa
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2011 20:23
- Nahlásit
krsinda
rodokmeny dostanou všechna štěňata která se narodí uchovněným rodičům s PP a splní eventuálně další podmínky chovnost: např. zkoušky z výkonu, rtg dkk, dlk, další zdravotní vyšeztření, bonitace, výstava, atd atd, záleží na podmínkách jednotlivých plemen. Naprosto vám nedoporučuju vaši fenečku připoštět proto aby měla štěňátka, fena to k ničemu nepotřebuje, co budete dělat se štěňatama????? myslíte že je psů málo???? Když pominu náročnost březosti, porodu a následné péče o vrh jak pro fenu tak pro vás, tak je to krajně nezodpovědné.
Každopádně si myslím, že vaše fenka je bez papírů a nalítli jste podvodníkovi.Čímž samozřejmě nemyslím aby jste ji měli míň rádi, ale opět se podivuji nad tím, že tyto pohádky pořád zabíraj
|
krsinda
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2011 20:23
- Nahlásit
Gerda
Tak to se tedy ještě poptám, jakéhože tedy máme pejsánka
Měla jsem fenku NO a ta se nám nenechala nikdy připustit, každého nápadníka vždycky spolehlivě odehnala. Žila dlouho, ale už od šesti let byla neustále na veterině pro rakovinu dělohy - operace, léky....tenkrát mi řekli, že je to proto, že neměla štěňata.
Asi bych se opakovaně nedokázala postarat o štěňátka a najít jim náležité majitele. Ale jednou to obstarám,
chci aby aspoň jednou ta štěňata měla.
|
Alexa
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2011 20:24
- Nahlásit
Tohle platilo před cca 30 lety...
myslím že ještě dýl, tipuju tak 60 léta
určené množství štěňat z jednoho vrhu, která dostala PP a ostatní ne)
ale pamatuju doby kdy se mohlo nechat 6 štěňat a ostatní se utrácela
|
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2011 20:27 - Změnil/a: Hipík a Tonička a Rozinka
- Nahlásit
krsinda
My ji chceme nechat připustit, jen proto, aby měla štěňata.
nojo... ale PP není jen papír. Aby štěnda měla PP, je třeba, aby rodiče byli "uchovněni" a uchovněna jsou (resp. měla by být) pouze zvířata zdravá a se zdravými předky.
To je asi nejdůležitější argument pro to zda chovat na psech s PP anebo bez...
|
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2011 20:29
- Nahlásit
Alexa
myslím že ještě dýl, tipuju tak 60 léta
ee , v 75 jsem dostala svého prvního vymodlenýho a vytrucovanýho psa (fenku pudla aprikota), která právě byla "nadbytečná"
|
krsinda
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2011 20:31 - Změnil/a: krsinda
- Nahlásit
Mně je to jedno, jestli má naše papíry. A myslím, že i bez papírů těm jejím štěňátkům dokážeme obstarat dobré majitele, ale jen jednou. Když někdo bude chtít excelentního psa, tak si najde nějakou vyhlášenou chovnou stanici. Ale je spousta lidí, kteří tu rasu chtějí, ale stačí jim bez PP. My ji máme pro radost. Nejsem zapálená chovatelka, ale o tu naši staráme dobře.
Alexa
Myslíte, že to neni dobře, když chci, aby měla aspoň jednou štěňata? To co píšete, mi přijde rozumné, ale nadruhou stranu proč ne?
|
Gerda
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2011 20:32
- Nahlásit
krsinda
chci aby aspoň jednou ta štěňata měla.
Věřte, že k tomu není jediný důvod. Vořechů jsou plné útulky, netřeba vyrábět další.
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2011 20:34
- Nahlásit
krsinda
Žila dlouho, ale už od šesti let byla neustále na veterině pro rakovinu dělohy - operace, léky....tenkrát mi řekli, že je to proto, že neměla štěňata.
To Vám snad řekl veterinář?
|
krsinda
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2011 20:34
- Nahlásit
Gerda
Ale já teď nemám na mysli, kdyby náhodou teď zabřezla, to bychom nejspíš řešily uspáním štěňat, ale to ještě nevím..... Chtěli bysme ji nakrýt v budoucnu s hovíkem
|
krsinda
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2011 20:36
- Nahlásit
Vlčáčková
Ano, to nám řekl veterinář.........
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2011 20:36
- Nahlásit
krsinda
Mně je to jedno, jestli má naše papíry. A myslím, že i bez papírů těm jejím štěňátkům dokážeme obstarat dobré majitele, ale jen jednou. Když někdo bude chtít excelentního psa, tak si najde nějakou vyhlášenou chovnou stanici. Ale je spousta lidí, kteří tu rasu chtějí, ale stačí jim bez PP. My ji máme pro radost. Nejsem zapálená chovatelka, ale o tu naši staráme dobře.
Výborně. A Vaši vořeši zase někdo jako vy namnoží a s největší pravděpodobností z nich část skončí v útulku nebo u nějakého "gurmána" nebo někde na řetězu. Bezva! Proč se třeba já pořád snažím udávat psy z útulků a proč mám doma 3 psy vyhozené z domova? Když na druhou stranu někdo jako Vy mi namnoží další adepty!
|
Gerda
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2011 20:37
- Nahlásit
krsinda
Chtěli bysme ji nakrýt v budoucnu s hovíkem
průkaz původu mít nebudou, tak to halt budou vořeši, co vypadají jako hovík. Proč byste ji chtěli nakrýt? Tomu právě nerozumím, tomu důvodu, proč? Fena přece nemá rakovinu proto, že neměla štěňata....
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2011 20:38
- Nahlásit
krsinda
Ano, to nám řekl veterinář.........
Tak to byla asi fakt echt klasa. Numero uno. Já myslela, že v Plzni jsou rychlokurzy jen pro právníky. Možná že něco takového je i pro veterináře.
|
Alexa
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2011 20:39
- Nahlásit
krsinda
že to neni dobře, když chci, aby měla aspoň jednou štěňata? To co píšete, mi přijde rozumné, ale nadruhou stranu proč ne?
je to vaše věc, ale já jsem prostě přesvědčená, že psů jsou mraky a měli by se "množit" jenom ti, kteří jsou přínosem pro další rozvoj plemene, což psi bez pp nejsou, protože mlžou být sebekrásnější, ale pořád jsou to kříženci.
Aby měla fena štěňata ze zdravotních důvodů je pověra. Další věc je když se vám narodí 10-12 štěňat co s nima, umíte si představit že vám jich třeba 5 zůstane doma do cca 6 měsíců???? dnes celkem běžná záležitost, zvlášť u velkého plemene.
|
krsinda
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2011 20:39
- Nahlásit
Vlčáčková
To nevím, měli jsme celkem 5 psů a zrovna my jsme všechny 4 dochovaly až do konce! To je myslím úplně zbytečná debata.
|
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2011 20:40
- Nahlásit
Alexa
ale pamatuju doby kdy se mohlo nechat 6 štěňat a ostatní se utrácela
aha, tak možná, že byla takhle "nadbytečná"... a chovatelka štěnda utratit nenechala
|
krsinda
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2011 20:41
- Nahlásit
Alexa
To máte pravdu,taky jsme o tom přemýšleli, to si totiž nedovedu představit. No, když Vy zkušení píšete, že to neni ze zdravotních důvodů přínosem, tak jsem skoro rozhodnutá ji nenechat připustit. Už jen ten porod a a pak ta štěňátka.....spíš se toho děsím.
|