| Autor |
Zpráva |
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 26 Srp 2014 14:59
- Nahlásit
Ne to není ten typ, prostě kdyby měli být lidé všichni postižený nějakou fakt blbou dědičnou chorobou, tak je lépe mít pár artritickejch.
A v tom je to stejné u psů si myslím. Genetickej fond u některých plemen je tak úzký, že pokud chceme plemeno zachovat, vybíráme z horších zel. Mmch bordera těch asi bude dost, to jo, tam vyhynutí vzhledem k módnosti nehrozí.
|
Baggie
Člen |
# Zasláno: 26 Srp 2014 15:01
- Nahlásit
Jak jste možná zaznamenali s diskusí, mám psa s DKK 4/4, který v osmi měsících přestával chodit.
Takže já osobně bych každýmu, kdo uchovní psa s jakýmkoliv stupněm DKK, doporučila si někdy takovýho psa pořídit.... Zajímalo by mě, jestli i pak takový polomrzáky, co ploděj mrzáky, uchovňovali.
|
aňoňouma
Člen |
# Zasláno: 26 Srp 2014 15:02
- Nahlásit
Baggie
že teď už se musejí uchovňovat i dvojky, jinak by nezbyla genetická základna, je důsledek toho, že se ty dvojky sakra uchovňují!!
Nesmysl. Uchovňováním po DKK 2/2 se rozhodně nemůže průměrná DKK v plemeni zhoršovat. Je to prostě jen důsledek toho, že v mnoha plemenech je dysplázka tak šíleně rozšířená. Kdyby se teď (nebo před patnácti lety, to je fuk) najednou zničehonic všichni psi s DKK horší než jedna vyškrtli z chovu, tak najednou zjistíš, že ti zbylí psi jsou navzájem tak příbuzní, že tam vylítne nějaká dědičná choroba, o které jsi předtím neměla ani tušení, nebo se objevovala jen výjimečně.
Pokud se teď uchovňují "jen" dvojky, kdežto trojky a čtyřky ne, tak bude výskyt DKK ve výsledku pomalu, ale jistě klesat, takže za pár generací nebude problém omezit to jen na jedničky. To je cíl - ozdravit plemeno sice pomalu, ale zato bez nežádoucích účinků na genetickou variabilitu a životaschopnost plemene.
|
aňoňouma
Člen |
# Zasláno: 26 Srp 2014 15:04 - Změnil/a: aňoňouma
- Nahlásit
Baggie
To je mi líto
Pro tvůj klid: mám dva psy s PP, jeden je import. Oba mají DKK i DLK 0/0, přesto je neuchovním - kvůli věcem, které jiné chovatelé pokládají za prkotiny, ale které podle mě nemají v plemeni co dělat. Kdyby měli nějaký vzácný původ, byli geneticky zajímaví pro plemeno, tak bych o tom uvažovala, ale takhle - proč? Nemám důvod.
|
Baggie
Člen |
# Zasláno: 26 Srp 2014 15:04
- Nahlásit
ssshhhhh
No, to, že by u některých plemen po vyřazení dvojkařů, nezbyl genetický fond, to chápu, ale fakt si stojím za tím, že před dvaceti lety tomu tak nebylo.
Ale že jsou plemena, která mají genetický fond už teď tak malý, že se dysplazie prostě nechá jako menší zlo, to už je snad na debatu, jestli stojí za to takovouhle rasu zachovat.
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 26 Srp 2014 15:05
- Nahlásit
že ten pes má DĚDIČNOU CHOROBU, je prostě fakt.
no jak píšu, lépe artroza než něco horšího. U některých plemen není kam sáhnout aby se vyhnulo příbuzenské plemenitbě.
Což ovšem neznamená, že zrovna BOC s dvojkama je podle mě dobrá na uchovnění.
Například RR. Od té doby co se uchovňují maximálně "jedničkáři" se snížil výskyt DKK ze zhruba 75 na 5% (Tak to bylo alespoň v roce 2000, nově nevím)
Takže já nejsem pro uchovňovat dvojky, ale pokud by to mělo za následek vyhynutí plemene nebo horší genetická onemocnění než je DKK tak pak ano. Copak někdo tvrdí, uchovněním "dvojek" se nedá "vyrobit" jedinec s "jedničkama nebo nulkama", který pak může být pro plemeno přínosem?
|
aňoňouma
Člen |
# Zasláno: 26 Srp 2014 15:06
- Nahlásit
Baggie
fakt si stojím za tím, že před dvaceti lety tomu tak nebylo.
No nebylo. Páč před dvaceti lety se nerentgenovalo.
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 26 Srp 2014 15:07
- Nahlásit
aňoňouma Kdyby se teď (nebo před patnácti lety, to je fuk) najednou zničehonic všichni psi s DKK horší než jedna vyškrtli z chovu, tak najednou zjistíš, že ti zbylí psi jsou navzájem tak příbuzní, že tam vylítne nějaká dědičná choroba, o které jsi předtím neměla ani tušení, nebo se objevovala jen výjimečně.
Pokud se teď uchovňují "jen" dvojky, kdežto trojky a čtyřky ne, tak bude výskyt DKK ve výsledku pomalu, ale jistě klesat, takže za pár generací nebude problém omezit to jen na jedničky. To je cíl - ozdravit plemeno sice pomalu, ale zato bez nežádoucích účinků na genetickou variabilitu a životaschopnost plemene.
amen. A jdu ven do deště s obludama.
|
Baggie
Člen |
# Zasláno: 26 Srp 2014 15:10
- Nahlásit
aňoňouma
Takže shodneme se na tom, že dysplázka je hodně rozšířená. Ale asi se neshodneme na tom proč.
Podle mě je situace pořád horší a výskyt DKK rozhodně neklesá, ale stoupá. A myslím, že je to tím, že DKK na dvojce ti uchovní vždycky. A opravdu si myslím, že DKK se generacemi může zhoršit (ale vzhledem k "názorovým rozdílů" odborníků-ortopédů na téma DKK se teď pravdy nedobereme).
Jo, kdyby byli všichni chovatelé jako ty a všichni poradci chovů jako ty, bylo by na světě líp. To myslím vážně. Vážím si toho, že jsi přísná co se týká chovných psů.
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 26 Srp 2014 15:11
- Nahlásit
aňoňoumaPáč před dvaceti lety se nerentgenovalo.
slušně
je to fakt, dkk je průser, ale dřív se o ní nevědělo. A jak píšeš o tom ozdravovnání chovu, to je správný, holt u některých plemen došlo k povinné kontrole kyčlí až tak pozdě, že se teď musej uchovňovat dvojky. U RR se to začlo řešit poměrně brzo, tak se vyřazovali dvojkový psi takže teď už je plemeno celkem čistý těchto potíží.
S povahou a agresivitou je to pravej opak
|
Baggie
Člen |
# Zasláno: 26 Srp 2014 15:11
- Nahlásit
ssshhhhh
DKK není artróza...
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 26 Srp 2014 15:13
- Nahlásit
Nezapomeňme na jisté veteriny, které nabízejí operaci DKK, inzerováno "nikdo nic nepozná, pes je pak v pořádku a může být uchovněn".
To nekecám, to jsem fakt viděla na jedný veterině. To je potom prasos. Snad to není moc rozjetý... doufám.
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 26 Srp 2014 15:14
- Nahlásit
Baggie
tak ale většinou špatný úhel hlavice k osteoartróze vede.
|
Baggie
Člen |
# Zasláno: 26 Srp 2014 15:15
- Nahlásit
aňoňouma
Jo, nerentgenovalo se. Na druhou stranu byly náročnější pracovní zkoušky (takže třeba dneska foxteriér, který udělá norovačky, by je před deseti lety možná neudělal, protože by ho hodili do nory jako šestiměsíční štěně lišce tváří v tvář, ale dneska už není přímý kontakt. Spousta cviků pro služební psy zmizela...), bylo zde takové to pravidlo, kolik štěňat z vrhu může mít papíry, takže selekce byla - i když jiná.
Takže u psů je to tak - nároky na uchovnění jsou ČÍM DÁL MENŠÍ....
|
aňoňouma
Člen |
# Zasláno: 26 Srp 2014 15:17
- Nahlásit
Baggie
Podle mě je situace pořád horší a výskyt DKK rozhodně neklesá, ale stoupá.
Dojem klame. Klesá. A dost markantně. Tam, kde si vedou statistiky a kde je zrentgenovaná většina populace (Německo apod.), je skvěle vidět, že i to omezení na dvojky v podstatě stačí a výskyt dysplázek i tak rok od roku výrazně klesá. Ono ve výsledku stejně není moc lidí, kteří by nakryli svou fenu dvojkovým psem, takže i když uchovnitelný je, stejně drtivá většina vrhů bude po psech nulových, maximálně jedničkových.
V ČR jsme bohužel sto let za vopicema, prorentgenovanost populace asi 5%, databáze a statistiky veškeré žádné... tak zbývá jen ten dojem.
|
Baggie
Člen |
# Zasláno: 26 Srp 2014 15:18
- Nahlásit
ssshhhhh
No, DKK je obecně nedovyvinutost kloubu. Jestli se to týká chrupavky, jamky, nebo usazení hlavice - to už je u každého psa jiné. Ale u každého psa vede DKK k předčasné artróze.
S ridgebacky jsi mě potěšila s vývojem dysplázky, ale povaha, agresivita... - no, bohužel, to říkám od začátku - dneska se na to kašle.
A ten inzerát na té veterině - jestli si vzpomeneš, která to byla, tak si to tam pojedu vyfotit a rozjedu nějakou akci. Protože tohle je fakt PRASÁRNA
|
aňoňouma
Člen |
# Zasláno: 26 Srp 2014 15:19
- Nahlásit
ssshhhhh
operaci DKK, inzerováno "nikdo nic nepozná, pes je pak v pořádku a může být uchovněn".
Ty krááávo! Kde??? My měli v klubu na téma dysplázek přednášku ortopeda a ten výslovně říkal, že tuhle operaci samozřejmě dělá, nicméně snaží se přesvědčit majitele, aby nechal psa zároveň rovnou vykastrovat, a pokud kastraci odmítá, tak musí aspoň přísahat na holej pupek, že na něm nebude chovat.
|
Baggie
Člen |
# Zasláno: 26 Srp 2014 15:21
- Nahlásit
aňoňouma
No, je také možné, že v Německu to klesá, protože dodržují pravidla... U nás, kde je u spousty plemen klub té rasy "one man show", a kde se vždycky "přimhouří očičko" bych řekla, že můj dojem je správný.
Tolik dysplazie jsem kolem sebe nikdy neviděla....
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 26 Srp 2014 15:25
- Nahlásit
BaggieS ridgebacky jsi mě potěšila s vývojem dysplázky, ale povaha, agresivita... - no, bohužel, to říkám od začátku - dneska se na to kašle.
právě, proto si ho dnes pořídit je buď a nebo. A kdo nezná historii chovu a chovatele osobně, tak se snadno nachytá, navíc si to pořizujou lidi, co by takového psa mít vůbec neměli, stejně jako třeba pastevce nebo seveřany. Ale holt je to móda.
Čoveče to už je leta zpátky a bylo to někde v Praze na Palmovce nebo v Libni nebo tak někde. Četla jsem to i na jejich stránkách na netu, ale fakt si konkrétně nevzpomenu. Navíc je to dávno, snad už to proboha stáhli, vždyť to je na odejmutí licence... Stáhli a dělaj to třeba dál ale neofiko co já vim. To jen, že netřeba si dělat iluze... Jen vím, že mě to tenkrát porazilo.
|
aňoňouma
Člen |
# Zasláno: 26 Srp 2014 15:26
- Nahlásit
Baggie
Tam je hlavně naprosto běžné rentgenovat a oficiálně vyhodnocovat i nechovné psy. Když máš vyhodnocené celé vrhy, tak se s tím pak dá v chovu pracovat úplně jinak, než když mají rentgeny jen ti chovní, kdežto sourozenci s nepěkným výsledkem neoficiálních předrentgenů se nevyhodnotí a někam tiše "uklidí"...
Ale už i u nás se to začíná měnit k lepšímu. Tak snad.
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 26 Srp 2014 15:27
- Nahlásit
A howgh už musím, moji vořeši s DKK 0/0 a 0/1 chtěj ven
|
Baggie
Člen |
# Zasláno: 26 Srp 2014 15:42
- Nahlásit
aňoňouma
Jo, jo, holt Němci jsou Němci. Jsou akurátní a dodržují pravidla. O tom se nám v ČR může jen zdát (jo, jsem trošku skeptik ).
ssshhhhh
Neprovokuj s DKK 0/0 Já svého DKK 4/4 vyvenčím až za dvě hodiny...
|
aňoňouma
Člen |
# Zasláno: 26 Srp 2014 15:47
- Nahlásit
Baggie
Němci jsou Němci. Jsou akurátní
No, jelikož mám pracovně s Němci co do činění, tak musím říct, že tohle je naprostý mýtus.
a dodržují pravidla
Ta pravidla si stanovují sami členové klubu - chovatelé, kterých se to týká. U nás stejně jako v Německu. Akorát že u nás jsou lidi líní zvednout zadek, dojet na členskou schůzi a změnu pravidel si odhlasovat. Radši doma v teple nadávají na to, jak jsou ta pravidla blbě...
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 26 Srp 2014 15:48
- Nahlásit
Baggie
jako celkem tvůj postoj chápu, taky mám psa s nemocnou nohou, ale pleteš si genotyp a fenotyp a tak z toho vyvozuješ špatný závěry, ono totiž konkrétně u DKK není známá dědičnost, ale jisté je, že dominantní není
|
Baggie
Člen |
# Zasláno: 26 Srp 2014 15:53
- Nahlásit
aňoňouma
No, já pracovala deset let v německých firmách, pak v české a teď v americké. A do německé firmy bych se vrátila z fleku... Pro mě je pravda, že "Němci jsou pořádnější"
Akorát že u nás jsou lidi líní zvednout zadek
No, já si spíš neumím představit, že by si u nás odhlasovali změnu pravidel, která by je omezovala, byť by to bylo pro plemeno dobré. Neber to podle sebe. Ty jsi s tou přísností na chovné psy spíš výjimka.
|
Baggie
Člen |
# Zasláno: 26 Srp 2014 15:54
- Nahlásit
Maya
No, část odborníků se na té dědičnosti shodne, část ne... Já jsem laik souhlasící s těmi odborníky, kteří tvrdí, že DKK je dědičná polygenně (nejedná se o jeden gen, ale o souhru několika).
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 26 Srp 2014 15:58
- Nahlásit
Baggie
Já jsem laik souhlasící s těmi odborníky, kteří tvrdí, že DKK je dědičná polygenně (nejedná se o jeden gen, ale o souhru několika).
ano a proto genotyp nemusí přesně odpovídat fenotypu a tedy vyřazování psů podle fenotypu jak navrhuješ ty k ničemu nevede
metoda vyřazování v chovu, kterou ty navrhuješ, funguje jen u nemocí přenostných dominantně jako je třeba PHPT, u DKK ti to fungovat nebude
a protože současné selekce na DKK taky probíhá jen fentoypě, tak to je v podstatě důvod proč DKK tak nějak celkem neubejvá, ale tím současným opatřením, alespoń taky nijak dramaticky nepřibejvá
|
Baggie
Člen |
# Zasláno: 26 Srp 2014 16:07
- Nahlásit
Maya
Existují zátěžové testy, které se dělají ve třech měsících a pokud tím ten pes projde, dá se na 100 % říct, že bude mít kyčle vždy v pořádku.
Možná kdyby se nevyřazovalo z chovu u DKK podle rtg v roce, ale podle těchto zátěžových testů, pomohlo by to víc. Protože v těch třech měsících tam není tak výrazný vliv prostředí, čili by se jednalo opravdu spíše o vyřazení kvůli genotypu.
|
Baggie
Člen |
# Zasláno: 26 Srp 2014 16:11
- Nahlásit
Maya
Ještě bych doplnila, že nemám psa s nemocnou nohou, ale nemocnýma nohama... Konkrétně má jednu zdravou... Na obou zadních DKK na čtyřce, a levé rameno má zdeformované (to už je snad poslední operace, která nás čeká).
|
aňoňouma
Člen |
# Zasláno: 26 Srp 2014 16:22 - Změnil/a: aňoňouma
- Nahlásit
Baggie
Existují zátěžové testy, které se dělají ve třech měsících a pokud tím ten pes projde, dá se na 100 % říct, že bude mít kyčle vždy v pořádku.
To sice jo, ale to je pořád fenotyp. Když má pes kyčle v pořádku (fenotyp), ještě to neznamená, že nese "zdravé" geny (genotyp). Nulový pes klidně může dávat trojkové/čtyřkové potomky, a naopak dvojkový pes může dávat nuly. Obvyklejší je samozřejmě opak, ale i toto se může stát.
Mnohem víc vypovídající je, pokud jsou vyšetření i sourozenci daného psa, jeho potomci z předchozích vrhů a další příbuzní. To už dá víceméně přesný obrázek o tom, jaké geny ten pes nese.
|