| Autor |
Zpráva |
MichMio
Člen |
# Zasláno: 19 Srp 2014 09:59 - Změnil/a: MichMio
- Nahlásit
Zdravím, vím že se to tu omílá dokola, ale každý má specifické potřeby a tak zakládám nové téma.
Chci psa k dětem (11 a 8 let) ale také na hlídání, dost velkého aby odradil případného vetřelce.
Pes bude celoročně venku, do domu ho manželka asi moc ochotně nepustí. Zahrada má 5000m2 a oplocená část kolem domu, kde bude mít volný výběh, má tak 100x16m.
Na cvičák nebo něco podobného s ním chodit neplánuji, spíše jen taková rodinná výchova.
Velikost je na jednu stranu výhodou, ale také úměrně víc sežere a to může jít do peněz, je rozdíl jestli dám 1000 nebo 2000Kč za krmení měsíčně.
Také bych preferoval rasu která nemá nějaké vrozené predispozice ke zdravotním obtížím, třeba s BS mám obavu.
Původně jsem chtěl Slovenského čuvače, nebo Bernského salašnického, ale pak jsem v diskusích narazil na Chodského psa, líbí se mi vlastnostmi, ale nevím jestli je dost velký na odrazení nezvaných návštěv, na živo jsem ho niky neviděl.
Nicméně jsem přístupný jakékoli rase, v pročtených diskusích mě dost překvapilo, že se doporučuje pro takové chovatele jako jsem já Německý ovčák, což já jsem měl za dost ostrého psa, pro člověka který ho nehodlá aktivně cvičit.
Jinak bych preferoval psa, není problém se štěňaty, ale k dětem se asi víc hodí fenka, takže bych zase preferoval fenku, no prostě nevím. V zásadě nejsem ani proti psu z útulku, ne kvůli ceně, spíš kvůli dobrému skutku, nejsem si ale jistý, jestli snese od dětí to samé jako pes co s nimi vyrostl.
|
aňoňouma
Člen |
# Zasláno: 19 Srp 2014 10:57
- Nahlásit
MichMio
Co přesně si představuješ pod pojmem "pes k dětem" a "snese od dětí"? Co hodláš se psem dělat, jak se mu budete věnovat - nějaké sporty, nebo jen procházky?
Jinak pes x fenka je rozdíl hlavně ve vztahu k jiným psům - psi bývají konfliktnější, feny spíš snášenlivější. Fena dvakrát ročně hárá a musí být zavřená, aby ji žádný pes nenakryl (oplocená zahrada nestačí), u psů zase může být někdy problém v ovladatelnosti kolem háravek, zdrhání ze zahrady za háravkami... Ve vztahu k lidem a dětem je to ale prakticky jedno.
A hodně doporučuju zlomit manželku, aby přinejmenším ve štěněčím věku slevila z požadavku "pes mi do baráku nesmí". On je hodně velký rozdíl (a zvlášť v tom vztahu k dětem), jestli štěně vyrůstá o samotě na zahradě a své lidi vidí v lepším případě hodinku dvě denně, nebo jestli vyrůstá v úzkém kontaktu se svou rodinou. Navíc pes může onemocnět a může být potřeba ho kvůli léčení držet v domě, takže se hodí, když je na pobyt uvnitř zvyklý a je naučený čistotnosti. V dospělosti může být samozřejmě trvale venkovní, s tím problém není.
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 19 Srp 2014 11:00
- Nahlásit
Pes x fena, fena se dá kastrovat a je klid, pes bude zdrhat za čubama a taky značit zahradu, to by ženu asi taky nepotěšilo.
NO za mě ne. Choďák je vhodný, jen nevím, zda bude chtít být jen venku. Ono s tím "rodinný pes" a "jen na zahradě" je to ošemetný, nějak to moc nefunguje, v létě super, ale jak často s ním bude na zahradě v zimě, že jo. Navíc to chce vycházky, denně u psa co je venku na zahradě stačí dvakrát denně na hoďku nebo jednu dlouhou prochajdu. Ale denně. Jinak z něj bude magor, psi nepotřebují zahradu, byť sebevětší, ale kontakt, nové pachy, vzruchy, socializaci. To na zahradě chybí.
Jináč Choďák co znám moc nehlídá, ale znám jen jednoho
Berňák mi přijde fajn volba. NO si myslím k dětem není ideální, ono taky záleží na tom, aby byly děti poučené a to za mě i pod hrozbou výprasku, že pes se musí nechat v klidu a mazlí se jen když sám chce.
Z útulku je to jak kdy, může to vyjít a nebo ne, dají se sehnat i štěňata velkých plemen co jsou v útulku.
Ostrej hlídač co vám ho v útulku doporučí, že spolehlivě ohlídá zas nebude asi vhodnej k dětem, že jo no a nezkušenému co nechce cvičit bych ho fakt nedoporučovala.
Ostatní učitě poradí lépe
Ještě jen, že bez každodenních vycházek jak jsem psala výše nedoporučuju psa žádného
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 19 Srp 2014 11:01
- Nahlásit
aňoňouma
musí být zavřená, aby ji žádný pes nenakryl (oplocená zahrada nestačí
jojo, na to nezapomenout!
|
MichMio
Člen |
# Zasláno: 19 Srp 2014 21:48 - Změnil/a: MichMio
- Nahlásit
pod pojmem "pes k dětem“ si představuji to, že toho psa pořizuji hlavně kvůli dětem a právě ony by s ním měli trávit nejvíc času.
Co se týče "snese od dětí", jak znám svoje děti, jsou dost nedisciplinované a i když jim zakážu na pejska sahat když žere, tak to docela dobře můžou porušit. Může se stát, že když bude žrát, tak mu někdo sáhne do misky, nebo v zápalu hry zatahá za chlupy a podobně. Určitě ho nikdo nebude nijak dráždit, nebo dokonce týrat.
Se sporty to nebude nijak žhavé, procházky i delší ale ne denně, nicméně nemá být sám na zahradě, zahradu užíváme velmi aktivně většinu roku a děti, když to počasí jen trochu dovolí tráví několik hodin denně venku.
„pes mi do baráku nesmí" je mi jasné, že jestli má pes vnímat lidi jako svoji smečku, tak s nimi musí být v kontaktu většinu dne, takže prakticky pořád pokud jsou doma. Zkouším to už delší dobu, ona se tváří velmi odhodlaně, ale vím jak je měkkosrdcatá, takže doufám, že jak toho pejska uvidí tak změkne, ale nedokážu to zaručit, proto chci být připravený na nejhorší. (ta nejhorší varianta není, že za žádnou cenu do domu nesmí, ale že to nebude běžný stav, že je v domě, jeho běžné prostředí má být venku).
„fena se dá kastrovat a je klid“ jo to jsem kdysi udělal, před 20ti lety, měl jsem fenku pointra, žádný praktický problém s tím nebyl, ale už bych to neudělal, ani kočce (nemám je v lásce) natož psovi. Mě by se také nelíbilo kdyby mě někdo chtěl vykastrovat. Myslím že je to příliš kruté.
Ničení zahrádky je velký problém, takže to bude fenka. Jen nevím čeho.
|
pitvora
Člen |
# Zasláno: 19 Srp 2014 22:01 - Změnil/a: pitvora
- Nahlásit
MichMio
pod pojmem "pes k dětem“ si představuji to, že toho psa pořizuji hlavně kvůli dětem a právě ony by s ním měli trávit nejvíc času.
Co si představuješ, že by děti se psem měly provozovat za aktivity?
Ničení zahrádky je velký problém, takže to bude fenka.
Ničení zahrady nezávisí na pohlaví. Pes sice občůrává keře, ale fenka zase vypaluje močí kolečka do trávníku. Oboje je prkotina oproti vyhrabaným keřům, rozkousaným hadicím, metrovým dírám v trávníku... což vás klidně může potkat, pokud bude dospívající štěně trvale na zahradě.
Neber to prosím ve zlém, ale jestli je pro vás ničení zahrady velký problém, tak si psa nepořizujte vůbec.
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 19 Srp 2014 22:56
- Nahlásit
ale už bych to neudělal, ani kočce (nemám je v lásce) natož psovi. Mě by se také nelíbilo kdyby mě někdo chtěl vykastrovat. Myslím že je to příliš kruté.
Aha...
Každý půl rok hárání, faleška, ten pohled "zase nebudou miminka?", záněty dělohy, nádory... to je určo lepší.
Ale to sem nepatří to je do jiné diskuze.
Apropo kočka, nekastrovaná je výrobní mašina na koťata... kam asi všechna přijdou...
pitvora
ale fenka zase vypaluje močí kolečka do trávníku.
mohu potvrdit
Oboje je prkotina oproti vyhrabaným keřům, rozkousaným hadicím, metrovým dírám v trávníku... což vás klidně může potkat, pokud bude dospívající štěně trvale na zahradě
opět potvrzuji a to nebyly čuby trvale na zahradě, ale udělaly z ní psí výběh. A tohle trvalo tak rok
|
MichMio
Člen |
# Zasláno: 21 Srp 2014 15:31
- Nahlásit
Co si představuješ, že by děti se psem měly provozovat za aktivity?
Dětí teď chodí ven s kamarádkou, která venčí ridgebacka, hrají s nim na honěnou, na schovávanou, nebo provádí jiné psí kusy. Myslím, že když děti vyrůstají se psem, tak to na ně má jen pozitivní vliv.
Za ničení zahrádky, nepovažuji vypálené kruhy na trávníku od moči, ani vyhrabaná díra v trávníku, ale vyhrabané keře nebo zelenina ano. Jsou plemena co hrabou víc a co hrabou méně?
Dá se to také řešit ohrazením zahrádky, kam pes nesmí.
Jako štěně asi lecco rozkouše, ale v dospělosti by ho to snad mohlo přejít.
K tomu kastrování co sem nepatří, asi kompromis je dovolit jednou dvakrát štěňátka, ty rozdat a potom vykastrovat.
A nebo si pořídit psy dva, fenku i psa stejné rasy a prostě štěňata dávat za náklady na očkování a odčervení.
|
aňoňouma
Člen |
# Zasláno: 21 Srp 2014 15:51
- Nahlásit
MichMio
Dětí teď chodí ven s kamarádkou, která venčí ridgebacka, hrají s nim na honěnou, na schovávanou, nebo provádí jiné psí kusy. Myslím, že když děti vyrůstají se psem, tak to na ně má jen pozitivní vliv.
Jenže takovýchto absolutně bezproblémových psů "kámošů" k dětem, kteří děti tak nějak samovolně poslouchají, respektují, rádi s nimi blbnou, nezdrhají jim na procházkách, neloví a nemají problém ve vztahu k jiným psům a lidem, je strašně málo. Je to vyloženě o náhodě, že se zadaří. Zvlášť pokud po psu zároveň požaduješ, aby to byl ostrej hlídač. Nečekej dopředu, že to takhle vyjde. Pokud náhodou ano, bude to bonus, ale každopádně počítej s tím, že to bude prostě normální pes, kterého budete muset venčit a cvičit jen vy dospělí a s dětmi si bude hrát jen pod vaším dozorem.
K tomu kastrování co sem nepatří, asi kompromis je dovolit jednou dvakrát štěňátka, ty rozdat a potom vykastrovat.
A nebo si pořídit psy dva, fenku i psa stejné rasy a prostě štěňata dávat za náklady na očkování a odčervení.
V žádném případě. Za prvé fenka nemůže mít štěňata každé hárání, to by jí totálně odrovnalo zdraví. A za druhé psů je šíleně moc, kdežto lidí ochotných se o ně řádně postarat je strašně málo. Uvědom si, že větší plemena mají ve vrhu osm, deset i víc štěňat! Roztomilá štěnda udáš snadno, to jo, zvlášť když budou zadarmo či za pár korun, nicméně drtivá většina jich za pár měsíců skončí v útulku nebo doživotně zavření v kotci, když z roztomilých štěňátek začnou být nezvladatelní nevychovaní puberťáci. Takovéhle množení bez rozmyslu se v podstatě rovná týrání psů.
Ideální varianta je nechat fenku jednou odhárat (a samozřejmě uhlídat, aby nedošlo k nakrytí, protože při prvním hárání je fenka na štěňata příliš mladá) a pak vykastrovat.
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 21 Srp 2014 16:29 - Změnil/a: ssshhhhh
- Nahlásit
MichMio
Ale teď už nebudu hodná, si magor ne???
Prečti co píše Aňoňouma, prohlédni útulky. přečti si něco o množírnách, a zapomeň, že bys nechal udělat štěňata na nepapírový feně, nebo neuchovněný feně s PP!!!
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 21 Srp 2014 16:30
- Nahlásit
aňoňouma
Ideální varianta je nechat fenku jednou odhárat (a samozřejmě uhlídat, aby nedošlo k nakrytí, protože při prvním hárání je fenka na štěňata příliš mladá) a pak vykastrovat.
Přesně! Palec nahoru a víc takovejch názorů!
|
worick
Člen |
# Zasláno: 21 Srp 2014 19:17
- Nahlásit
MichMio
Nechtěla jsem do toho tlachat, jelikož děti nemám. Ale byla jsem také dítě a ještě si to i pamatuju za 1.ve svém okolí a já do toho taky patřila, neznám jediné dítě, které by mělo zájem o psa déle než měsíc. Pak občas záchvat péče, ale nárazový a krátkodobý. Většinu roku mají děcka jiné zájmy a pes je jim ukradený. Ano, také jsem kňourala, jak strašně chci pejska.
2. děcka jsou nevychovaná a je problém, aby v 8 a 11letech! nedokázala pobrat - tohle smíš a tohle ne?? Nezlobte se na mne, ale to chcete vychovávat psa? Možná by bylo lepší, to ještě pilovat na dětech
Shrnu to: nikdy bych nepořizovala psa kvůli dětem. Starší jde za chvilku do puberty a bude mít absolutně jiné zájmy. Pokud někdo touží po psu, ať si ho pořídí, až na to sám bude mít - tím myslím možnost, čas, chuť, finance, atd.
A to, že je lepší, aby dítě vyrůstalo se psem? Já s nima vyrůstala a jediné, co jsem si z toho odnesla je to, že ti psi nežili v dobrých podmínkách a většinu roku o ně zájem nikdo neměl. Byli jen součástí dvorků
A proč by proboha kastrovaná fenka měla být chuděrka. Jako že: ona tak strašně touží po štěňátkách, být matkou...? Tak to nevím, jestli jste na své feně něco takového vypozoroval? Co já viděla feny se štěndama, tak cca po tom měsíci věku, už by fena nejradši utekla někam dopryč, štěňat měla plné zuby
Úplně nesouhlasím s tím, že pes musí každopádně být i v baráku. Naši psi do baráku měli povoleno poprvé kouknout, když měli skoro rok. Nepřipadlo mi, že by jim to způsobilo nějakou újmu a v baráku se chovají naprosto vzorně. Jenže to se asi nedá srovnávat, my máme úplně odlišný životní styl, od většiny lidí.
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 21 Srp 2014 21:19
- Nahlásit
worick
Ano, také jsem kňourala, jak strašně chci pejska.
čoveče já ne, ale když už byl, tak jsem s ním občas šla i ven
nikdy bych nepořizovala psa kvůli dětem.
jasně psa si vždy pořizuje dospělý a pořizuje ho sobě. Naši "nám dětem" taky pořídili psa když jsme byly malé, ale moc dobře věděli, že veškerá zodpovědnost, péče, venčení, výchova bude na nich. My děti jsme se s ním jen chlubily před kámošema.
Naštěstí byli rodiče dostatečně zodpovědní a my vychovaný děcka co na psa směla sahat, jen když si sám přišel pro mazlení. Prostě "jestli tě kousne, tak za mnou nechoď, jinak dostaneš ještě ode mě za to, že jsi mu nedala pokoj".
Jako že: ona tak strašně touží po štěňátkách, být matkou...?
ona touží, když hárá a pak tak cca po tom měsíci věku, už by fena nejradši utekla někam dopryč, štěňat měla plné zuby přesně tak
Naši psi do baráku měli povoleno poprvé kouknout, když měli skoro rok.
No tak já jsem je taky prvně pustila dovnitř až cca v půl roce, předtím probíhali neustálé likvidační práce na zahradě v jejich divoké režii.
A první co bylo doma, že si čuba kousla do kabelu a dostala (naštěstí malou) pecku.
a v baráku se chovají naprosto vzorně
my už teď též
|
MichMio
Člen |
# Zasláno: 22 Srp 2014 14:22
- Nahlásit
Nevidím jediný důvod, proč by nemohla mít alespoň jednou štěňata nepapírová nebo neuchovněná fena (ve správném věku, jak jsem pochopil). Celé papíry jsou jenom byznys. Slyšel jsem o řadě případů, kdy jezdí nákupčí po burzách, skupují štěňata a staví je na papíry, v jednom případě dokonce vykradli kotec nepapírové fena NO, stalo se to v Kunovicích. O celých papírech si myslím svoje, a není to nic dobrého. Lidi co za každou cenu prosazují papíry, jsou podle mě právě ti co si z toho dělají byznys.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 22 Srp 2014 14:52
- Nahlásit
MichMioNevidím jediný důvod, proč by nemohla mít alespoň jednou štěňata nepapírová nebo neuchovněná fena (ve správném věku, jak jsem pochopil). Celé papíry jsou jenom byznys. Slyšel jsem o řadě případů, kdy jezdí nákupčí po burzách, skupují štěňata a staví je na papíry, v jednom případě dokonce vykradli kotec nepapírové fena NO, stalo se to v Kunovicích. O celých papírech si myslím svoje, a není to nic dobrého. Lidi co za každou cenu prosazují papíry, jsou podle mě právě ti co si z toho dělají byznys.
Tak celej tenhle nas svet je jen o penezich, to tezko zmenime.
Papiry jsou podle me taky na houby, protoze i myslenka chovu je na houby neb nikdo z nas lidi jeste nevytvoril nic lepsiho nez tzv. prirozeny vyber .. "objektivne lepsiho" mam na mysli.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 22 Srp 2014 15:01
- Nahlásit
MichMio
Papíry nejsou byznys, byznys jsou anonymní bezpapírová štěňata.
Ale je to marný, je to marný, je to marný.
|
MichMio
Člen |
# Zasláno: 22 Srp 2014 17:11
- Nahlásit
Maya
Papíry nejsou byznys, byznys jsou anonymní bezpapírová štěňata.
Ale je to marný, je to marný, je to marný.
To nechápu, jak můžou být bez papírová štěňata byznys, lidi co znám a "prodávali" bez papírová štěňata, tak za ně dostali jen to co do nich museli před tím vrazit, to znamená očkování, odčervení, zvýšené náklady na krmení a to nepočítám spoušť a škody co mu udělali na dvoře. Nevím o nikom, kdo by na tom byl v plusu, být v nule je úspěch. Byznysem se takové štěně stane, až ho někdo posadí na papíry, takže byznys je ten papír.
|
sicluceatlux
Člen |
# Zasláno: 22 Srp 2014 17:50
- Nahlásit
MichMio
Proctedaexistuji mnozirny,kdyz to neni byznys..? Ze se mnozitelum chce otravovat se s zivymi tvory,nechat je porad dokolecka rodit ,kdyz na tom,dle tebe prodelavaji. Netvrdim,ze s PP se necachruje, jak psal zbrnd,za vsim hledej cloveka,ale chce-li mit zajemce jakous takous zaruku,kvalitu najde,hleda-li .
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 22 Srp 2014 18:58 - Změnil/a: Maya
- Nahlásit
MichMio
Projeď si inzeráty a uvidíš, většina bezpapíráků se prodává za několik tisíc, náklady na ně nula nula nic, množírny takových vyprodukují klidně stovky měsíčně, jsou to anonymní neoznačená štěňata, takže většina z nich skončí v útulcích nebo v horším případě uvázaná v lese. Výkupy taky berou převážně bezpapíráky. Papíry na ně fakt dodělat nejdou a nikdo to ani nedělá. Ono taky FCI průkaz původu je chráněná značka a zneužití je trestný, proč to riskovat, když to není nutný.
Naše země je po celý Evropě vyhlášená množírna bezpapíráků, když se k takovým chceš přiřadit, tak alespoň ty štěňata načipuj a čip zaregistruj na sebe, aby ses o ně mohl postarat, až skončí někde vyhozený.
edit: A ty papíry fakt byznys nejsou, ten papír sám o sobě má cenu asi tři stovky a jen tak ho převést na jiného psa nejde, protože štěně k němu je označené a registrované na plemenné knize už v 6 týdnech, kde bys vzal pro jiného psa čip se stejným číslem? Evidentně nevíš o čem mluvíš a nebo ti někdo akorát něco nakukal.
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 22 Srp 2014 19:24 - Změnil/a: ssshhhhh
- Nahlásit
MichMioLidi co za každou cenu prosazují papíry, jsou Lidi co za každou cenu prosazují papíry, podle mě právě ti co si z toho dělají byznys.
Nevidím jediný důvod, proč by nemohla mít alespoň jednou štěňata nepapírová nebo neuchovněná fena
To nechápu, jak můžou být bez papírová štěňata byznys
??? O množírnách fakt asi nemáš tucha co...
Tak to si teda pardon vůl a kde není rady... a díky takovejm jsou přeplněný útulky asvině co na byznysu s nepapírákama vydělávaj statisíce a díky kterejm žije hromada psů v katastrofickejch podmínkách. Ne a netvrďte mi, že zrovna vy udáte všechna štěňata do dobrých rukou a že se budou mít skvěle ona i všechna štěňata jejich štěňat.
Fakt z tohohle je mi na blití. Holky se snažej to říct hezky a tak abys to pochopil, ale kde není dáno...
A mimochodem, pořádná registrovaná chovná stanice není rozhodně nic výdělečného. Člověk co chová štěnda s láskou do chovu nasype takovejch peněz, že je rád, když se mu to vrátí.
Množírna s "vořechama" který jsou o hladu, neočkovaný, neodčervený a jen vyráběj štěňata který pak prodaj za několik tisíc to je o penězích, ti na tom vydělávaj. Jako vždy, vydělávaj ty svině a co je nejhorší vydělávaj na psím utrpení a lidský blbosti, ti slušný co maj férovou chovnou stanici a štěňata a jejich matku hlavně celej život piplaj nevydělají nic
zbrnd ty už jsem měla za to žes umřel
Jinak toto téma pro mne uzavřeno. howgh
|
aňoňouma
Člen |
# Zasláno: 23 Srp 2014 10:46
- Nahlásit
MichMio
Nevidím jediný důvod, proč by nemohla mít alespoň jednou štěňata nepapírová nebo neuchovněná fena
Tak já ti těch důvodů řeknu několik.
Uchovnění není o tom, že psi dostanou nějaké nóbl razítko. Jde hlavně o to, že musí splnit určité podmínky. Mezi ně patří například zdravotní vyšetření na skryté dědičné choroby (RTG kyčlí a loktů, vyšetření očí, sono srdce, genetické testy...) a bonitace, kde se mimo jiné prověřuje povaha. Takže pes/fena, co nese dědičnou chorobu nebo blbou povahu, nesmí do chovu, aby tyto vady nepředávali dál.
Není možné chovat na všem, co má koule nebo frndu, jen proto, že to máš doma. V jediném vrhu může mít fena klidně deset štěňat. Kdyby každý její potomek měl mít jen jednou jedinkrát štěňátka, máš v další generaci padesát psů, v následující 250, v další 1250... 1250 potomků z jediné feny za pouhých šest či osm let! Přesně tohle je důvod, proč jsou útulky přecpané a proč se zdraví mladí psi utrácejí - spousta lidí si řekne stejně jako ty: Proč by moje fenečka nemohla mít aspoň jednou štěňátka?
Celé papíry jsou jenom byznys.
Jenom zdravotní vyšetření u chovného psa či feny můžou přijít klidně na deset či dvacet tisíc. K tomu připočti zkoušky, krytí kvalitním nepříbuzným psem, který může být klidně 2000 km daleko... atd. atd. Plus to, že ne každý pes či fena se "povede", je vhodný do chovu, nicméně náklady na něj jsou stejné (včetně třeba těch zdravotních vyšetření). Plus fakt, že jsou štěňata nezaměnitelně označená a zaregistrovaná na chovatele a většina chovatelů pokládá za svou morální povinnost se o své odchovy v případě problémů na vlastní náklady postarat, vzít si je k sobě, třeba i po deseti letech. Když se to sečte, tak najednou zjistíš, že chovatel, který chová opravdu zodpovědně, je rád, když je s penězi na nule. Většinou ještě doplácí. Fakt skvělý byznys...
Jestli chceš štěňata, tak pořádně a zodpovědně. Třeba ne nutně s PP, ale udělat veškerá potřebná zdravotní vyšetření (podle plemene), nakrýt prokazatelně nepříbuzným a také komplet vyšetřeným psem, štěňata před odběrem načipovat a zaregistrovat na sebe a být připravený na to, kdykoliv během jejich života se o ně v případě potřeby postarat, jak je u zodpovědných chovatelů běžné. Chov není totiž jen o tom, vyprdnout štěňata, rozdat je a zapomenout na ně, ale je to celoživotní zodpovědnost za živého tvora, kterého jsi vyprodukoval.
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 23 Srp 2014 10:52
- Nahlásit
nakrýt prokazatelně nepříbuzným
a to moc bez PP nejde...
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 23 Srp 2014 10:54
- Nahlásit
ale je to celoživotní zodpovědnost za živého tvora, kterého jsi vyprodukoval.
amen
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 23 Srp 2014 13:57
- Nahlásit
Mezi ně patří například zdravotní vyšetření na skryté dědičné choroby (RTG kyčlí a loktů, vyšetření očí, sono srdce, genetické testy...)
Kolik plemen má pro uchovnění povinná všechna tato vyšetření včetně těch teček (dle stavu plemene) ?
bonitace, kde se mimo jiné prověřuje povaha.
Kolik plemen má povinné povahové testy? A když už má, jaké ty testy jsou-jakou mají vypovídací hodnotu-kdo a jak je hodnotí.....?
A jaký je důvod, proč by je mít měla?
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 24 Srp 2014 10:18
- Nahlásit
Neumi
A jaký je důvod, proč by je mít měla?
A jaký je důvod, aby měla ta papírová štěňata?
ssshhhhh
nakrýt prokazatelně nepříbuzným
a to moc bez PP nejde...
S pp to jde jako s jistotou? A k čemu je to dobrý, když ti s PP zase jsou zdevastovaní chovem s PP?
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 24 Srp 2014 10:23
- Nahlásit
Maya
Papíry nejsou byznys,
Tak ten se poved!
(formulace použita bez souhlasu k užití patentu paní Jeddai )
aňoňouma
Mezi ně patří například zdravotní vyšetření na skryté dědičné choroby (RTG kyčlí a loktů, vyšetření očí, sono srdce, genetické testy...) a bonitace, kde se mimo jiné prověřuje povaha. Takže pes/fena, co nese dědičnou chorobu nebo blbou povahu, nesmí do chovu, aby tyto vady nepředávali dál.
No samozřejmě, takže o to lépe se pak doplňkově vyselektují ty nežádoucí znaky, které nesledujeme.
Nebo snad ne?
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 24 Srp 2014 10:58
- Nahlásit
A jaký je důvod, aby měla ta papírová štěňata?
Ti nevím, ale patrně to bude souviset s existencí plemene....A jestli by měla mít ta která konkrétní fena štěňata, tož to je otázka chovatelská, to tu nevyřešíme.....
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 24 Srp 2014 15:03
- Nahlásit
Neumi
To nic, zbrnd zase mlátí prázdnou slámu, netvrdím, že vždy a všude, ale tady tentokrát teda úplně.
A ač to obvykle není nikterak škodlivé, v debatě o chovu bez nebo s PP mi jeho "vize" škodlivé přijdou.
|
worick
Člen |
# Zasláno: 24 Srp 2014 17:36
- Nahlásit
zbrnd
Neumi
A jaký je důvod, aby měla ta papírová štěňata? - já myslím, že také žádný, přece to není nutné. Mám dva papírové psy a štěnda nemá a nebude mít ani jeden. To snad záleží spíš na tom, k čemu si onu papírovou fenu kdo pořizuje, ne? Pokud chce zřídit chovku, je to jasné. Pokud chce mít psa toho či onoho plemene, pořídí si papírového, aby ho měl a nevylezl mu z RTW krysařík
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2014 00:19
- Nahlásit
worick
mno naši si brali útulkáče, že prý mini pinč ta už neporoste no... a je to takovej dobrmánek s vlčákem tipuju... ale alespoň pomohli zvířátku v nouzi a nepodporovali množírny. A rádi jí mají, i když je to pometlo
Já mám jistý sen o jednom konkrétním málopočetném plemenu, pořídit si fenku nebo lépe dvě aby měly společnost (prostě člověk psovi psího kámoše nenahradí, sledovat když si hrají a mazlí se navzájem je super) a pak pokud bude některá tak pěkná, zdravá a povahově vhodná k chovu, štěňata s nějakým šampionem bych ráda, ale to jen v rámci udržení existence plemene jehož je na světě jen pár set kusů a vše pouze po splnění potřebných výstav, bonitací apod. Mít třeba zlaťáka byť sebelepší kus, tak na ní štěňata dělat nenechám, u takovejch plemen je počet jedinců až moc vysoký.
|