Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Štěňata a štěňátka / výběr psa (nebo fenky?)
<< . 1 . 2 . 3 . 4 . >>
Autor Zpráva
zbrnd
Člen
# Zasláno: 26 Srp 2014 07:46
- Nahlásit

Neumi
Ti nevím, ale patrně to bude souviset s existencí plemene....A jestli by měla mít ta která konkrétní fena štěňata, tož to je otázka chovatelská, to tu nevyřešíme.....
to je jako dobrý pro psy, ta existence plemene? nebo ten chov? jaký konkrétní to má přínos pro psy?

zbrnd
Člen
# Zasláno: 26 Srp 2014 07:55
- Nahlásit

ssshhhhh
To nic, zbrnd zase mlátí prázdnou slámu, netvrdím, že vždy a všude, ale tady tentokrát teda úplně.
A ač to obvykle není nikterak škodlivé, v debatě o chovu bez nebo s PP mi jeho "vize" škodlivé přijdou

takže ty mi vysvětlíš, jaký je přínos chovu pro živočíšný druh pes? já myslím, že ne že já mlátím prázdnou slámu,, ale rádoby znalci zde obhajují něco, o čem v podstatě nemají ahnung, jak funuje, někde se dozvěděli, že prej není dobrá příbuzenská a že je strašně dobrý zrentgenovat psovi kyčle či zkontrolovat ještě asi dvě další nemoci aby byl chov naprosto žůžo, krom toho vědí, že znaky se dědí a že chovatelé se sdružují ve spolcích, kde velmi učeně dbají o dobro jednotlivých plen...přičemž o genetice nevědí většinou vůbec nic případně vědí a používají jen to, co se jim hodí do jejich teorie o chovatelství, které je prý prospěšné ... ale pro koho? pro lidi pouze stejně jako v Asii psy jedí, my je rozmnožujeme, abychom se bavili....tak si někdy říkám, jestli to, že je jedí není v podstatě méně zvracené než to, co s nimi děláme my.
Pokud máš teda nějaké argumenty k tomu, v čem je pro psy chov přínosem, rád se dozvím něco nového.

zbrnd
Člen
# Zasláno: 26 Srp 2014 08:20
- Nahlásit

ssshhhhh
Tak to si teda pardon vůl a kde není rady... a díky takovejm jsou přeplněný útulky asvině co na byznysu s nepapírákama vydělávaj statisíce
no fakt si nejsem jistý, že by nutně musel být vůl.
Množírny psů bez PP velmi často souvisí s chovem s PP, souvisí hlavně v osobě "provozovatele". Z toho pak jde lehce základní logikou odvodit, jak ten chov s PP asi vlastně vypadá a o čem je.
A jestli někdo ve velkém produkuje štěňata třeba na vývoz bez PP, tak asi je tam o ně zájem a z hlediska psů imo je lepší, když se tam pošlou psi bez PP než ti s PP. Chce to jen trochu samostatně myslet a ne se jen bezhlavě držet odposlouchaného a toho, co produkuje chovatelská lobby. tedy pokud nám jde o psy, pokud Toi jde o chovatele, pak jsou Tvé pohledy logické.

Fakt z tohohle je mi na blití. Holky se snažej to říct hezky a tak abys to pochopil, ale kde není dáno..
ale kulový, jen tu dokola papouškujete, jak je chov s PP fajn a vlastně ještě žádná nevysvětlila co je na tom pro ty psy teda fajn...tak třeba budeš první.
A co je špatnýho na tom, že někdo nechá svý feně nějakej ten vrh, pokud se o ty psy postará, to už nechápu vůbec.

A mimochodem, pořádná registrovaná chovná stanice není rozhodně nic výdělečného.
To je možný, vono totiž málokterá stance se povede uchovnit
Jinak to, co popisuješ je vlastně o to větší tragédie, nejen, že je to v neprospěch psů, ale navíc se na tom ani nedaří vydělat. Zcela nanic taková aktivita.

Množírna s "vořechama" který jsou o hladu, neočkovaný, neodčervený a jen vyráběj štěňata který pak prodaj za několik tisíc to je o penězích, ti na tom vyděláva
Dost si pleteš hrušky s jabkama ...takovejch zas není až tak moc, podmínky, který popisuješ jsou běžný spíše pro zařízení psochranářů, kteří to nezvládají než pro množitele, který chce vydělat. Chce to na tens vět koukat trochu reálně jinak se tu za chvíli ušlapeme navzájem a ani nebudeme vědět proč, když "to vše děláme tak dobře a humánně"

Třeba ne nutně s PP, ale udělat veškerá potřebná zdravotní vyšetření (podle plemene),
už jsem to tu psal milionkrát, ale asi je to těžký pobrat, přičemž je to tak jednoduchý ...aneb tím, že nablble sledujeme a selektujeme na pár znaků napomáháme selekci jiných nechtěných ...halt tu přírodu nevyšplouchnem, ona prostě funguje

štěňata před odběrem načipovat a zaregistrovat na sebe a být připravený na to, kdykoliv během jejich života se o ně v případě potřeby postarat, jak je u zodpovědných chovatelů běžné.
to je strašně zábavný tyhle bajky internetových chovatelů a znalců
k čemu pes potřebuje čip? k chovnu...očipovanýho psa potřebuje neschopný člověk, který není schopen zregulovat do normálu jejich chov a zodpovědně se o psy starat

Chov není totiž jen o tom, vyprdnout štěňata, rozdat je a zapomenout na ně, ale je to celoživotní zodpovědnost za živého tvora, kterého jsi vyprodukoval.
zodpovědný člověk psy v dnešní době psy vůbec nemnoží a je jedno jestli s PP nebo bez.

worick
Člen
# Zasláno: 26 Srp 2014 13:04
- Nahlásit

zbrnd
ale kulový, jen tu dokola papouškujete, jak je chov s PP fajn a vlastně ještě žádná nevysvětlila co je na tom pro ty psy teda fajn - nebylo to přímo na mne, ale zareaguju. Asi nejsi blbec, tak nechápu, co je na tom tak těžké pochopit, že když už se nějaká plemena vyšlechtila, ať už více či méně životaschopná, je lepší alespoň se pokusit vyeliminovat nemoce, na které jsou tato plemena nejvíc náchylná. Tedy například nenechat množit dále psy s vadnýma očima, kloubama na hov.. a pod. Takže pro psy je to dobré v tom, že se nebudou produkovat další a další mrzáci...Zjednodušeně. Nevím, co v tom pořád hledáš za problém? To je ovšem množitelům, ať už v podobě zadavatele, který má pocit, že fenečka musí být těhotná aby byla spokojená, anebo těch, kteří na jakémkoliv psovi produkujou dva vrhy ročně a štěňata chrlí vyloženě do útulků, jedno. Už se to někde spočítalo, kolik se vyprodukukuje potomků od jedné jediné feny...Když se povede alespoň jednoho majitele feny od tohoto odradit, je to nejmíň 200 psů, třetina nejspíš skončí v útulcích...

Baggie
Člen
# Zasláno: 26 Srp 2014 13:16
- Nahlásit

No, zkusím přidat názor...
Štěňata s PP bývala KDYSI zárukou výborné povahy, dokonalého exteriéru a skvělého zdraví. Tohle už bohužel dávno neplatí.
Já sice také kupuji jen papírové psy, ale abych byla upřímná, dnes PP nejsou zárukou ničeho. V podstatě mám "zaručený" jen exteriér po rodičích, na zdraví a povahu dnes chovatelé kašlou - jde jim jen o peníze. Takže bohužel musím souhlasit s MichMio, že PP jsou jen byznys - sice to tak původně nebylo (ano, původně se jednalo o ušlechtilou myšlenku mít dokonalé psy), ale dneska už je.
Na druhou stranu - nevykastrovat kočku (tím ta debata začala) je nezodpovědné a nevykastrovat fenu, protože "je to proti přírodě" je kravina (existuje spousta dobrých zdravotních důvodů, proč fenu vykastrovat).
Obávám se, že podstatu množíren MichMio prostě nepochopí, protože v jeho očích jsou všechno zlo světa PP.
A zbrnd - ano, ten jako vždy a všude mlátí prázdnou slámu a hádá se. Nic nového.

Baggie
Člen
# Zasláno: 26 Srp 2014 13:20
- Nahlásit

worick
když už se nějaká plemena vyšlechtila, ať už více či méně životaschopná, je lepší alespoň se pokusit vyeliminovat nemoce, na které jsou tato plemena nejvíc náchylná. Tedy například nenechat množit dále psy s vadnýma očima, kloubama na hov.. a pod. Takže pro psy je to dobré v tom, že se nebudou produkovat další a další mrzáci...
Vy jste fakt tak naivní? Dneska vám uchovní borderu či NO s DKK na dvojce. Trojky a čtyřky už sice neuchovňují, ale to je úplně jedno, když dvojky uchovní. Co se týká povahy - znám lidi, co mají agresory, co mají bázlivé psy, a jsou uchovnění.
Nezlobte se, ale štěňata s PP už jsou snad zárukou jen toho, že máte fakt tu rasu, kterou jste si koupil.

aňoňouma
Člen
# Zasláno: 26 Srp 2014 14:13
- Nahlásit

Baggie

No pokud vybíráš jen na základě toho, zda mají či nemají PP, tak máš pravdu. Nicméně když si vybereš kupříkladu štěně, jehož oba rodiče, sourozenci rodičů i jejich potomci z předchozích vrhů mají nulové DKK i DLK a pěkné výsledky bonitace, tak už to jakási záruka je.
PP je především zdroj informací. Nic víc, ale ani nic míň.

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 26 Srp 2014 14:21
- Nahlásit

worickkdyž už se nějaká plemena vyšlechtila, ať už více či méně životaschopná, je lepší alespoň se pokusit vyeliminovat nemoce, na které jsou tato plemena nejvíc náchylná. Tedy například nenechat množit dále psy s vadnýma očima, kloubama na hov.. a pod. Takže pro psy je to dobré v tom, že se nebudou produkovat další a další mrzáci...
tak tak, výstižně řečeno.
aňoňouma
No pokud vybíráš jen na základě toho, zda mají či nemají PP, tak máš pravdu. Nicméně když si vybereš kupříkladu štěně, jehož oba rodiče, sourozenci rodičů i jejich potomci z předchozích vrhů mají nulové DKK i DLK a pěkné výsledky bonitace, tak už to jakási záruka je.
juju

aňoňouma
Člen
# Zasláno: 26 Srp 2014 14:30 - Změnil/a: aňoňouma
- Nahlásit

zbrnd
to je jako dobrý pro psy, ta existence plemene? nebo ten chov? jaký konkrétní to má přínos pro psy?

Pro psy má čistokrevný původ přínos ten, že na rozdíl od voříšků se dá dost přesně dopředu odhadnout, jakou bude mít pes v dospělosti velikost, vzhled, srst, povahu, temperament, pracovní vlohy... Kdyby byli na světě jen samí voříšci, jak vybereš mezi pidištěňaty vhodného psa pro osmdesátiletou babičku o holích, pro sportovní mladý pár, na canisterapii, na lavinový výcvik, na hlídání dvěstěhlavého stáda ovcí? Většina psů by nevyhovovala požadavkům svých pánů, z čehož by byli nešťastní nejen lidi, ale hlavně ti psi.

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 26 Srp 2014 14:32 - Změnil/a: ssshhhhh
- Nahlásit

Baggie
jo, ale když chci zdravýho psa, tak si zjistim jestli mají rodiče dvojky a štěně si od takových nevezmu.
Co se týká povahy - znám lidi, co mají agresory, co mají bázlivé psy, a jsou uchovnění.
no to je taky další věc, dnes se na výstavách a bonitacích příliš přehlíží agresivita, dřív to bylo lepší to jo.
A taky majitel co chce uchovnit agresora je idiot, že. Bohužel, jsou z toho pak štěnda, ale zde opět platí, kde není poptávka... Jednoduše chci vidět rodiče, znát jejich zdravotní stav, osobně se s nimi setkat. Pokud mi tohle chovatel neumožní, tak si může štěně i s papírama strčit někam.
Já netvrdím, že musím mít papíráka,za život jsem měla jen jednoho, ale vždy jsem si psy bez PP brala, nikdy nekupovala a to vždy za situace, že nechat ho být, tak by už nežil. Přínos pro toho kdo takové štěně vyplodil nebyl žádný, maximálně ten, že ho nemusel utopit. Ale také vždy (u fen) byla v roce věku kastrace, u psů důsledné hlídaní aby něco nenakryli.
Ještě k PP, jsou lidé (a to zase já chápu) co chtějí psa co měl za praprapra předka onoho slavného (ať už pracovně nebo jinak) psího kohosi a pokud je linie až k požadovanému štěněti zdravá, tak super, taky vím, že si jednou jistě zas nějakého papíráka pořídím (moje feny nemám protože bych byla ten co nedá "dvacku" za psa, ale protože jim hrozila akutní a asi ne moc hezká smrt) a pak půjdu po předcích a budu chtít vidět rodiče a veškeré jejich zkouška/testy. Jo a určitě to nebude v čechách.
Mám vysněné plemeno a když se zadaří, budou i štěňátka (a to hlavně proto, aby tohle plemeno nevyhynulo, páč to by byla škoda, původní primitivní plemena která nejsou přešlechtěná, to je dar)
edit: a pak budu hodně vybírat, komu je prodám. Statek, ovce, nejlépe hory a následné kontroly až do konce života štěněte budou podmínkou. Prostě to budou navždy "moje" štěňata a když se majitel dostane do blbý situace tak budu vždy připravena se o svůj chov postarat a psa si vzít zpět k sobě.

Baggie
Člen
# Zasláno: 26 Srp 2014 14:35
- Nahlásit

aňoňouma
No, na jednu stranu tady píšeš "Mezi ně patří například zdravotní vyšetření na skryté dědičné choroby (RTG kyčlí a loktů, vyšetření očí, sono srdce, genetické testy...) a bonitace, kde se mimo jiné prověřuje povaha. Takže pes/fena, co nese dědičnou chorobu nebo blbou povahu, nesmí do chovu, aby tyto vady nepředávali dál. " a na druhou stranu, že PP jsou především zdrojem informací.
Já říkám jen to, že to co píšeš, že do chovu nesmí pes s dědičnou chorobou nebo blbou povahou, je sice pěkné, ale prostě to není pravda.
To, že jsou lidi takoví blbci a uchovňují se psi s DKK či DLK na dvojce, mluví za vše.
Jasně, můžu jít a pátrat tři kolena zpátky - to je bezvadný. Ale kdyby lidi nebyli takoví bezohlední hamouni, tak by neuchovňovali ani dvojky. A to se fakt bavíme jen o dysplazii, ne o dalších dědičných chorobách a POVAZE. Ne, já prostě neznám psa, kterého by kvůli povaze neuchovnili. Ale znám jich pár, u kterých to tak mělo být...

Baggie
Člen
# Zasláno: 26 Srp 2014 14:39
- Nahlásit

ssshhhhh
jo, ale když chci zdravýho psa, tak si zjistim jestli mají rodiče dvojky a štěně si od takových nevezmu.
Tohle chápu. Ale že se uchovňují psi s dědičnou chorobou jen proto, že mají tu DĚDIČNOU CHOROBOU na nějakém slabším stupni nikdy a nikdy nepochopím.

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 26 Srp 2014 14:40
- Nahlásit

BaggieTo, že jsou lidi takoví blbci a uchovňují se psi s DKK či DLK na dvojce, mluví za vše. Jo, to je nezodpovědnost.
Ale o tom to není, je o o tom, že kdyby to lidi nekupovali, tak by se na to ty chovatelé vybodli... Takže zase nevědomost, myslet si, že PP je záruka. Také ne jistá, musí se zapátrat a jít hlouběji. Chovatel co ti tohle odmítne, je blb a honí si jen ego na tom, že množí papíráky. Takže já budu chtít znát všechny info, ověřím si je a pak fajn, koupím psa.

aňoňouma
Člen
# Zasláno: 26 Srp 2014 14:40
- Nahlásit

Baggie
Hele, já jsem to prve napsala co nejvíc zjednodušeně, aby byla šance, že to zakladatel tématu pochopí. Stačí ti tohle jako vysvětlení?

že jsou lidi takoví blbci a uchovňují se psi s DKK či DLK na dvojce
Na druhou stranu pořád lepší dvojkový pes, který má všechny sourozence i předky nulové, než nulový pes, v jehož rodokmenu se to hemží čtyřkama...

já prostě neznám psa, kterého by kvůli povaze neuchovnili
A to já jich znám několik. Akorát že majitelé byli soudní a o uchovnění ani neuvažovali.

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 26 Srp 2014 14:41
- Nahlásit

Baggie
Ale že se uchovňují psi s dědičnou chorobou jen proto, že mají tu DĚDIČNOU CHOROBOU na nějakém slabším stupni nikdy a nikdy nepochopím.
No to je jednoduchý, páč jsou lidi blbci. A to lepší nikdy nebude. A chápat na tom taky není co, to tak prostě je daný. Není však tak těžké blbce poznat a takovému desítky tisíc za psa nedám.

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 26 Srp 2014 14:42
- Nahlásit

aňoňoumaAkorát že majitelé byli soudní a o uchovnění ani neuvažovali.
a vo tom to je

aňoňouma
Člen
# Zasláno: 26 Srp 2014 14:44 - Změnil/a: aňoňouma
- Nahlásit

Baggie
že se uchovňují psi s dědičnou chorobou jen proto, že mají tu DĚDIČNOU CHOROBOU na nějakém slabším stupni nikdy a nikdy nepochopím.
DKK 2/2 je věc, která psa v drtivé většině případů vůbec neomezuje. V podstatě zdravej pes. A u mnoha plemen v tuto chvíli platí, že pokud bys striktně uchovňovala jen nuly a jedničky, tak se genetická základna zúží natolik, že vylítne nějaký jiný dědičný průser.
Chov je vždycky kompromis mezi selekcí na dědičné choroby a genetickou variabilitou v plemeni. Nic jako stoprocentně zdravý pes neexistuje. Každý pes (i každý člověk) nese skryté vlohy pro několik desítek dědičných chorob. Pokud je genetická základna dost široká, prakticky nikdy se nestane, že by se potkali dva jedinci, kteří nesou vlohu pro stejnou chorobu, takže potomci budou zdraví. Pokud bude genetická základna tak úzká, že budou všichni příslušníci plemene navzájem příbuzní, tak ponesou tytéž vlohy a začnou se rodit postižená štěňata.

Baggie
Člen
# Zasláno: 26 Srp 2014 14:45
- Nahlásit

ssshhhhh
Ale o tom to není, je o o tom, že kdyby to lidi nekupovali, tak by se na to ty chovatelé vybodli...
No, to už je trochu debata o tom, zda bylo dřív vejce nebo slepice Já si stojím za tím, že špatný je ten, kdo nabízí šmejd, nikoliv ten, kdo ten šmejd koupí.
Zkrátka každý si řekne - když má fena dvojky a je uchovněná, tak je asi v pohodě, že její štěňata mají taky dvojky..... Je to o tom, že si spousta lidí myslí, že "dvojky" jsou v pohodě a ani je nenapadne nevzít si takového psa, když má papíry....
Takže opět - špatný je ten, kdo nabízí šmejd jako normální zboží. Nikoliv ten, kdo ten šmejd v obalu normálního zboží koupí.

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 26 Srp 2014 14:48
- Nahlásit

Baggie
No jistě, špatný je každopádně ten co šmejd nabízí, ale hlupák, co kupuje.
Dealer je svině, ale vychcaná, feťák je ten blb.

Baggie
Člen
# Zasláno: 26 Srp 2014 14:49
- Nahlásit

aňoňouma
DKK 2/2 je věc, která psa v drtivé většině případů vůbec neomezuje. V podstatě zdravej pes.
Ne, ne, ne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Prostě při jakékoliv nedovyvinutosti kloubu (což DKK je) vzniká dříve artróza, ten pes má od sedmi, osmi let bolesti atd. Při třetí generaci může být z dvojek čtyřka.
Prostě ne! "V podstatě zdravej pes" není totéž co "zdravej pes". A já osobně psa s DKK na dvojce v podstatě zdravým opravdu nenazývám.
Jsem však ráda, že jsme se posunuli dál, a že přiznáváš, proč se uchovňují i polomrzáci (ano, to je pes s DKK na dvojce - polomrzák).

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 26 Srp 2014 14:49
- Nahlásit

aňoňouma
DKK 2/2 je věc, která psa v drtivé většině případů vůbec neomezuje.
ju, znám fenku 4/4 a i vzhledem k vyššímu věku na ní není nic znát.

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 26 Srp 2014 14:50
- Nahlásit

Tak ono jsou i horší dědičný průsery jak píše aňoňouma, horší než artróza...

Baggie
Člen
- Nahlásit

ssshhhhh
Nazýváš hlupákem někoho, kdo se stane součástí obecně uznávaného "dvojky jsou v pohodě"? Já ne. Já ho nazývám obětí nenasytných chovatelů.

aňoňouma
Člen
- Nahlásit

ssshhhhh
Já znám třináctiletou fenu s 4/4 a je naprosto v pohodě. Jen trochu ztuhlejší v pohybu, ale to je v tomhle věku každej pes (i spousta nulových). Jsou daleko horší průsery než DKK...

Baggie
Člen
# Zasláno: 26 Srp 2014 14:51
- Nahlásit

ssshhhhh
Jo, taky jsem psala o tom, že se bavíme JEN o dysplázce a ne dalších věcech.
A jasně - i pes s DKK na čtyřce může být celý život ok. Akorát nevím, proč to říkáš.

aňoňouma
Člen
# Zasláno: 26 Srp 2014 14:52
- Nahlásit

Baggie

Já neříkám, že dvojky jsou v pohodě. Jen že tenhle nález psa nijak neomezuje a hlavně u spousty plemen by vyškrtnutí "dvojkařů" z chovu mělo na zdraví potomstva ve výsledku mnohem horší důsledky.

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 26 Srp 2014 14:52
- Nahlásit

Lidi s blbejma kloubama se taky množej spíš než ty s nějakou jinou dědičnou "mutací" všeobecně více omezující v běžném životě.

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 26 Srp 2014 14:55
- Nahlásit

BaggieAkorát nevím, proč to říkáš.
No že nutně to neznamená, že má větší potíže než ten s "dvojkama".
Já mám dysplazii kolen 4 stupeň a jsem na tom líp než některý lidi co znám co maj třetí.
Takže je to individuální.
Bejt pes, tak se samozřejmě nemnožím. Což teda se množit nebudu asi tak jako tak...

Baggie
Člen
# Zasláno: 26 Srp 2014 14:56
- Nahlásit

aňoňouma
Tenhle nález některého psa omezuje, některého ne. A to, že teď už se musejí uchovňovat i dvojky, jinak by nezbyla genetická základna, je důsledek toho, že se ty dvojky sakra uchovňují!!! Kdyby se nikdy neuchovňovaly, tak by nebylo tak těžké najít třeba borderu na nule dvě kolena zpátky.
ssshhhhh
Lidi s blbejma kloubama se taky množej spíš.....
Nezlob se, ale zase nevím, proč to říkáš. Já argumenty typu "Pepíček to dělá taky, tak to tak hrozný nebude" nesnáším.

Baggie
Člen
# Zasláno: 26 Srp 2014 14:58
- Nahlásit

ssshhhhh
Individuální to je, ale to že, pes s DKK 2/2 (nebo i 2/0) není objektivně zdráv, je prostě fakt.
Můžeme se uklidňovat tím, že spousta z nich nemá v životě potíže, i tím, že se dneska množí i neplodní lidé, ale to, že ten pes má DĚDIČNOU CHOROBU, je prostě fakt.

<< . 1 . 2 . 3 . 4 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání