| Autor |
Zpráva |
suzzy
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2011 23:27
- Nahlásit
Ahoj, ráda bych znala váš názor. Chceme pořizovat něměckého boxera. (Máme 2 leté dítě). Myslíte, že je to vhodné plemeno takto do rodiny s malým dítětem? a myslíte, že výchovu zvládne laik? Tedy zkušenosti s chovem psů máme, ale měli´jsme vždy takové ty "gaučáka" viz Yorkšír, ale nemáme zkušenosti s výchovou. Myslíte, že se to dá zvládnout takto bez zkušeností a ještě s dítětem za zadkem? Nijak jsem nad tím ani nepřemýšlela, ale známí nás odrazují, že výchovu takto asi bez zkušeností nedáme Bojím se, že nebudu mít takovou tu přísnou ruku a nakonec bude pes pánem a naopak... Co myslíte?
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2011 06:43
- Nahlásit
suzzy
Pokud je vás na to víc tak to zvládnete. Pokud je vaše vize taková, že půjdete na procházku s kočárkem a vedle vás bude čananě tlapinkat ščeňátko na prověšeném vodítku tak skončíte asi následovně:
Vy - uřícená, zpocená, rozcuchaná a nebetyčně nasraná. Pes - plný energie. Vodítko - neustále napnuté k prasknutí. Dítě - řvoucí (bezdůvodně, jen tak aby vás nasralo ještě víc, haranti a psi mají uzavřenou dohodu o mezinárodní spolupráci).
Pokud máte ochotně spolupracujícího manžela, který bude schopen hlídat dítě, venčit psa a ještě k tomu srovnat vyprané prádlo tak do toho jděte. Pokud máte samečka co je pryč od šesti do šesti, pak si musí skáknout s kámošem na skvoš, zapít to jedním a padnout vyčerpáním na gauč tak bych šla do něčeho menšího, tím pádem méně energického.
|
123helik
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2011 07:35
- Nahlásit
suzzy
já jsem si teda pořídila nejdřív čubu ovčáka a pak až miminko, ale čubě je rok - je v největší pubertě a do toho mám třítýdenního prcka Nicméně dá se to určitě zvládnout - za pomoci manžela teda - jak píše Biluška
Biluška
Dítě - řvoucí (bezdůvodně, jen tak aby vás nasralo ještě víc, haranti a psi mají uzavřenou dohodu o mezinárodní spolupráci).
nechápu to, ale je to vážně pravda... náš maličký je v kočárku normálně nejhodnější miminko na světě - ale včera jsem na procházce chtěla vraždit - čuba hárá, takže se za námi táhli dva vořeši, já na nervy, jak jsem je odháněla, čuba v rauši že chce psa a náš drahý synáček si mohl uřvat hlavu.... takže z hodinový procházky byla půlhodina a zbytek si s čubou došel páníček... já na to fakt neměla...
|
Gerda
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2011 08:13
- Nahlásit
suzzy
možná je tu boxerkářů víc, já tu poznám dva, proto vám doporučím zjistit o plemeni víc od uživatele Agáta12 a jablunka, o výchově, nárocích, povaze....jablunka má navíc zkušenost s mnohodítětem Jen za sebe, a to bez zkušenosti, si myslím, že boxer býval pracovním psem, je tedy pravděpodobnost, že pořád jetě nebude tím úplně gaučovým gaučákem (což je dobře), tudíž že v nárocích na pohyb bude vejš než psi společenští, dva, které znám osobně, jsou na všech fotkách rozmazaní, protože se prostě nezastaví, lítají, potřebují to, musí pořád něco dělat. Myslim si, že výchova štěnce se dá srovnat s výchovou dítěte, taky potřebujete spoustu trpělivosti, času, který věnujete, vysvětlujete, učíte, chybky některý přehlížíte, snažíte se do zvířete i děcka dostat maximum, protáhnout je mnoha neznámými situacemi tak, aby z nich vylezli poučení, zvyklí, schopní se orientovat a vyrovnat se s tím. Co do štěněte i děcka v raném věku vrazíte, to se tam zřejmě uchová a vytvaruje osobnost. Přísná ruka...spíš důslednost, být jasná v tom, co chcete a co nechcete. Být srozumitelná, spravedlivá, přirozená autorita. A to se nemusí nutně rovnat přísné ruce. S dobrým páníkem je zábava, je u něj bezpečné místo, pes se o něj může opřít, pán umí spoustu věcí, pročež ho za to štěně může "obdivovat" a učit se od něj. A když si pánek něco nepřeje, pes to ani nezkouší dělat ))
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2011 09:57
- Nahlásit
suzzy
Biluška má pravdu, já jen přidám pár praktickejch postřehů, dvouletý dítě bych totiž měla aktuálně, psy taky, ale přišli už před dítětem, většinou.
Za předpokladu, že manžel pracuje a ty se ve třech letech dítěte vracíš do práce na osm hodin, no to fakt nevim, tam by to opravdu hodně bylo asi i na manželovi, protože roční pes je ještě furt srovnatelnej s náloží dynamitu.
Do bytu výš, než v přízemí, bych si to asi taky ještě rozmyslela, kvůli tomu, že si nedokážu představit, jak budeš učit čistotnost, páč dvouleté dítě byť i jen chvilku proti své vůli o samotě ponechané strašně řve
štěně UČIT BÝT O SAMOTĚ!!!, představ si, že ten chudák s váma bude 24 h denně a potom najednou vy tradá do světa a von nic.
"Nežrat" dítě u nás bylo až překvapivě snadný, řekneš, že to pes nesmí a narveš mu do huby hadr. Měli jsme mnoho hadrů, první měsíce života pes prakticky provisel na hadru.
jo a chce to pořád hlídat dítě, a ty hry dítě-pes malinko dirigovat, aby nebyly na úkor jednoho nebo druhýho.
Hračky - musej bejt hodně barevně i tvarově odlišný, aby se dalo oběma jasně vysvětlit, že to co šlohli je hračka toho druhýho. Moji psi dětský hračky občas sic ukradnou, ale vracej.
Vyplatí se podporovat aport. Za prvý už i malý dítě dokáže házet aportky a je to sranda, 2. se tim dá slušně vylítat pes 3. se to dá využít k učení různejch kravinek.
Povely přidávat postupně, základ je podle mě FUJ a přivolání. Až potom učit zbytek. A výhoda? Nepletu psovi hlavu stovkou nedocvičených povelů, což je častym problémem.
Gerda
Být srozumitelná, spravedlivá
up:
A jedno utěšení na závěr - štěně mnohem lépe spolupracuje než dvouleté dítě.
|
worick
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2011 11:33
- Nahlásit
suzzy
Děti nemám, ani to nadšení pro ně, tak nejsem jen nezávislý pozorovatel, ale vždycky to vidím na úkor psa. Teď mně tady matky rozcupujou, jenže tady je to trošku jiné - jak samy píšou, většinou jsou to pejskařky, co měli první psa a až za nějakou dobu přibylo dítě. Má zkušenost - mamča si k děcku pořídí psa, protože přesně jak píše Biluška: Pokud je vaše vize taková, že půjdete na procházku s kočárkem a vedle vás bude čananě tlapinkat ščeňátko na prověšeném vodítku - to končí odložením psího puberťáka někam do kotce, jelikož na to nikdo nemá už nervy ani čas....To je moje zkušenost z okolí. Znám asi 10matek, které pyšně chodili se štěňátkem, s dospělým psem už nechodí ani jedna.
Vlastně nevím, co vás vede k tomu pořídit si teď psa? Zdá se vám práce kolem prcka málo? Já bych se snažila věnovat co nejvíc dítěti a až bude ve věku, kdy už rodiče tolik nebude potřebovat - 5 a více let - pokud se budete nudit, jděte do psa.
Jiné je to, pokud je vaše velká touha mít psa. I tak bych ale zvážila, jestli to nebude na úkor jednoho z nich...
Co se týká výchovy velkého psa - mám dva větší psy: berňáka a samojeda a ano, všude se straší: buďte na velkého psa přísní, jinak vás doma sežere!" Moje zkušenost je přesně jak píšou holky: ne přísní, až drsní, ale pouze důslední tzn. o povelech se nediskutuje a neustupuje. Já byla drsoň moc, protože psi byli dva a mám celkem ustrašeného berňáka a samojed nesnese absolutně žádný tlak. Znám z okolí dogu, která si před chlapama ucvrkává Takže pokud si pejska pořídíte...a boxer, přestože je pracovní plemeno je k dětem dobrá volba...tak jen láska a důslednost
|
suzzy
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2011 11:36
- Nahlásit
Děkuji moc, vcelku mne utvrzujete, že bych to měla dát :-D Malej je odmalička zvyklý na psi, bydleli jsme dřív v bytovce, kde tam měl každý psi a my taky, takže je to takový tem milovník zvířat.. Takže se nebojím, že by malej nějak žárlil nebo tak něco na nového člena domácnosti. No je to tak že manža je jeden týden v práci od nevidím do nevidím a pak zase týden volna a takhle dokola. Takže výchova spíše na mě a pak ten další týden co má volno by se se mnou o to podělil :-D Akorát se bojím, že ze začátku když budu potřebovat třeba do krámu nebo tak nějak odejít, tak jak to budu dělat :-D
kachna_ :
"Nežrat" dítě u nás bylo až překvapivě snadný, řekneš, že to pes nesmí a narveš mu do huby hadr. Měli jsme mnoho hadrů, první měsíce života pes prakticky provisel na hadru.[i][/i]
To myslíš tak, že když bude pes žebrat u stolu když jíme, tak mu mám strčit hadr do huby? Nebo jak to myslíš? ( snad jsem teď ze sebe neudělala blbce :-D )
|
suzzy
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2011 11:43
- Nahlásit
worick :
No malej vždy bydlel s pejskama a v okolí psů a teď jsme se přestěhovali a příjde mi, že od zAčátku posmutněl a pořád volá a hledá psa. Když jsme venku a jde nějaký pes, tak s úžase volá a hned je chce hladit atd. Takže si myslím, že mu ten pes chybí a bylo by vhodné nějakého nového pořídit. Také jsem si říkala, že třeba až povyroste tak by jsme ho pořídili, ale pak zase už nebudu na mateřský, takže by se o toho psa zezačátku neměl kdo starat a kdo vychovat, takže to by už nešlo pořídit štěně. Na druhou stranu bych zase spíše menšího psa, protože až budeme v práci, tak aby malej až přijde ze školy mohl jít vyvenčit psa a "ukočíroval ho". Ale můj chlap zase chce velké plemeno.. Ani nevím, jaké jiné menší plemeno bych vybrala...?
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2011 12:18
- Nahlásit
suzzy
To myslíš tak, že když bude pes žebrat u stolu když jíme, tak mu mám strčit hadr do huby
Ne, malý štěně žužle všechno a strašně to bolí, tak když zakazuješ, je dobrý mít něco, co tomu štěněti narveš do držky, aby nepokračovalo v ožírání dítěte
Já bych ale začla něčim malym klidnym a když to bude super, tak bych si za pár let přibrala boxera.
|
laguna
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2011 12:36
- Nahlásit
kachna_
Já bych ale začla něčim malym klidnym a když to bude super, tak bych si za pár let přibrala boxera.
Takhle jsem to udělala já k dvouletý holčičce jsem si pořídila shitzu.
A dneska mám jěště dva leony a další princeznu.A je to super.
Teda aspoň já jsem šťastná.
|
worick
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2011 13:03
- Nahlásit
suzzy
pokud velký pes je hlavně přání manželovo, tak to ani neřeš: s chlapama je to jak s malým děckem:,,já to chci, a chci a chcíííí!" ale důsledky už nedomyslí...
Udělej to, jak radí holky: manželovi řekni, že po zvážení pro a proti, velkého psa a dítě nezvládneš a pořídíte si ho, až bude dítě větší a samostatnější. Teďka vyberte něco z menších společenských plemen (ale ne módních, což jsou zrovna všichni teriéři včetně jorka - poněvadž to jsou taky torpéda ) koukala bych na nějakého bišona, maltézáka... ale v malých se zase moc neorientuju
|
agáta12
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2011 16:13
- Nahlásit
suzzy
Zdravím, pokud psa chce chlap a bude akceptovat výše napsané, a Vy budete dělat servis, tak klidně.
Je dobré si vymyslet pár pravidel, na kterých bude stát svět a přes které nepřejede vlak : např.
jako ráno bude s vořechem courat : Já.
Zatím snídani zmákne : Já
. Dítě přebalí, nakrmí: Já
Do školky ho potáhne : Já
Po příchodu z práce se psem letí : Já
Potom škody napáchané v době nepřítomnosti uklidí a spraví: Já
Normální domácí práce jako vyprat, žehlit, uvařit :Já
Dítě aspoň 10 minut vychovávat : Já
Dítě vykoupat, pohádku a uspat : Já
Letět s vořechem : On pokud bude moci jinak Já
Takže takhle nějak, aby bylo jasno
Zapomněla jsem na nenadálé příhody, ale ty se s dětmi a psy a boxery obzvlášť dějou furt, taže je to celkem jedno.
jo a ještě kam bude moci jen pes a v žádném případě dítě a naopak.
A kam pes nikdy !
Jděte do toho ! Život je veselejší než si myslíte
Jo a během našeho života s boxery se v rodině mihly i 3 děti
tedy ještě míhají, ale už některé zdrhly a poslední je na útěku
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2011 17:01
- Nahlásit
Zatím všichni boxeři, co jsem měla možnost potkat, byli pořádná torpéda. Je to pes, který bude bez práce a zaměstnání neřízená střela. Pokud bych měla volit větší placatku, tak radši bulmastifa, ti se mi zdají o dost míň nároční.
Sama si psí plemena dělím na dvě skupiny -té první stačí "existovat", z té byste měla volit vy, ta druhá musí "pracovat", jinak není spokojený ani pes, ani páníček.
|
worick
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2011 17:35
- Nahlásit
agáta12
|
suzzy
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2011 18:36
- Nahlásit
Ha, no tak teď jsi mi nasadila brouka do hlavy.... Myslím, že ten můj moc na tyhle věci není. On je to takovej, že si rád pospí, sice rád uvaří, ale kdybych měla čekat oběd, tak každý den obědváme tak ve 4 odpoledne Je fakt, že by to asi bylo úplně všechno na mě. Dnes jsem mu povídala o mých pochybách no a on mi povídal, že když půjde do práce tak ho klidně vyvenčí atd ale POZOR " tak na 5 minutek jen aby se vyčůral a tak" a když jsem říkala, jestli bude vstávat např. o půl hodky dřív že by se s ním prošel, tak mi řekl, že by to nestíhal.... Tak nevím, asi dám na Vás... Musím nad tím stále přemýšlet. Já bych klidně i nějakýho gaučáka, ratlíka... Ale ty jsou prý "trapný" tak teda nevím jaké plemeno vybrat aby jsme se uspokojili oba
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2011 18:45
- Nahlásit
suzzy
Musím nad tím stále přemýšlet. Já bych klidně i nějakýho gaučáka, ratlíka... Ale ty jsou prý "trapný" tak teda nevím jaké plemeno vybrat aby jsme se uspokojili oba
Anglickýho buldoka
|
vlk
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2011 19:06
- Nahlásit
suzzy
Musím nad tím stále přemýšlet. Já bych klidně i nějakýho gaučáka, ratlíka... Ale ty jsou prý "trapný" tak teda nevím jaké plemeno vybrat aby jsme se uspokojili oba
šibu... docela se umí přizpůsobit pánovi, když je sama tak nevyvádí, když je hnusný počasí, tak většinou ani nechce ven, v pohodě se dá naučit čůrat a kadit na plínku.... akorát teda miluje hračky a nějak odmítá rozlišovat co je její a co patří prckovi.... jo a venčit se musí jedině na vodítku.....
|
suzzy
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2011 19:10
- Nahlásit
vlk
šibu? Jaký je celý název plemene, nenapadá mě co šiba může být?
|
suzzy
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2011 19:12
- Nahlásit
Aha, šiba inu Už jsem to našla :-d
|
helps
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2011 19:15
- Nahlásit
no nevím nevím, jestli je šiba inu zrovna pejsánek gaučák pro začátečniky a k miminku )) jinak bych na chlapa nedala, to voni vždycky mají problémy, že s malým psem nikam chodit nechtějí atd atd, ale pak ho nechají na krku ženský a ta toho má dost. rozhodně bych to taky viděla na něco malýho a nekonfliktního.
|
vlk
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2011 19:21
- Nahlásit
helps
šiba děti miluje zvlášť když s ní dělají různý blbinky a pro začátečníka je docela vhodná, zvlášť pro ty, co psa nemusí mít stoprocentně vycepovaného....
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2011 19:24
- Nahlásit
vlk
a pro začátečníka je docela vhodná
Fakt jo? Znám teda jenom jednu, terorizuje nejen celou rodinu,ale prakticky celé sídliště (taky si ji pořídili začátečníci, jejich první pes.). Na chýře už jejich karty prakticky ani nezakládají, jsou tam skoro denně
|
helps
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2011 19:26
- Nahlásit
vlk
nemám šibu, ale znám lidi, co jí mají a celkem ostrej pes a hlavně má svojí hlavu, víceméně si dělá, co chce.
viz http://www.ifauna.cz/psi/nemodforum/r/detail/31181 0/povaha-quot-siba-inu-quot
slyšela jsem o nich, že ostatní psi a zvířata nemusí, jsou šíleně tvrdohlavé a těžko se cvičí. nevím jestli je to zrovna to, po čem paní touží taky je u japonců běžný, že jsou hodně samostatný a tak. ale nechci ti tu šibu nějak hanit, ale prostě pokud chtějí psa pohodáře, tak bych se japonským plemenům vyhla obloukem.
|
vlk
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2011 19:28
- Nahlásit
Biluška
Znám teda jenom jednu, terorizuje nejen celou rodinu,ale prakticky celé sídliště
.... no jo, je třeba důslednost, ale já jich znám přes dvě stě a jsou pohodoví.... je taky třeba vybrat vymazlený štěně vod fákt dobrýho chovatele....
|
vlk
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2011 19:32
- Nahlásit
helps
já mám čtyři .... od mala chodí mezi psy takže se většinou snesou. Jen nesmí velkej pes začít machrovat pak je zle.... jinak žijou s náma i čtyři kočky a taky se snesou i pískomil přežil, akorát se teda musí vychovávat úplně jinak než normální pes, trochu jako kočka a trochu jako dítě.....
|
helps
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2011 19:36
- Nahlásit
vlk
chápu a věřím, že člověk se zkušenostma si poradí, ale prostě je to hodně specifický plemeno, nechová se jako ostatní a rozhodně bych jí neradila jen tka někomu... ale tak každej to vidíme jinak no
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2011 19:37
- Nahlásit
Hafici.cz > O psech > Šiba Inu - Shiba
Šiba Inu - Shiba
Povaha plemene
Šiba inu je ostražitý a upřímný pes. Neustále si vyžaduje pozornost svého okolí, chce, aby se vše točilo kolem něj. Na každý neznámý zvuk, neznámého člověka nebo neobvyklou situaci reaguje hlasitým štěkáním a chce být účasten jejímu řešení. Šiba inu je velmi dobrý hlídač a své území je ochoten bránit i před nepřítelem, který je mnohonásobně větší. Ve své domovině na tuto vlastnost doplatilo mnoho těchto psů svým životem, a to v případech, kdy se postavili třeba medvědu nebo jelenovi. Šiba inu je přirozeně čistotná a proto se hodí i do bytu, kde vydrží celý den sama a trpělivě čeká na příchod svých majitelů. Její veselá povaha si získá srdce dětí i dospělých a šiba inu se jim za lásku odmění veselými kousky. Je tvrdohlavá, takže výcvik není jednoduchý, ale pokud ví, že za splněný povel dostane pamlsek, je schopná udělat cokoli. siba inu je i mimo jiné velmi zvědavá, proto ocení přístup k oknu, odkud může pozorovat dění venku. Je velmi přizpůsobivá a ocení jak krátkou procházku, tak celodenní túry. Potřebuje ovšem prostor k uplatnění svojí inteligence a individuality.
NO JEŠTE BYCH ŠIBU ZVÁŽILA dle popisu a situace u vás doma
|
vlk
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2011 19:44 - Změnil/a: vlk
- Nahlásit
helps
chápu a věřím, že člověk se zkušenostma si poradí, ale prostě je to hodně specifický plemeno
... i já jsem s tou první začínala naprosto bez zkušeností, mít šibu je spíš životní postoj než pouhé vlastnictví psa.... šiba se dá buď milovat ( a pak to s ní jde) nebo nenávidět ( a pak je to hodně těžký) ....
Eninka
tak třeba to o té pozornosti není pravda, šiba je hodně nezávislá a pánovi docela dává najevo, že ho zas tak moc nepotřebuje....s tím štěkáním je to taky hodně individuální....od toho že je čistotná to celkem sedí....
ano, než si člověk pořídí šibu, chce se to hodně poptávat chovatelů i majitelů plemene, von to fakt není pes pro každého....ale v 80ti % šibarů kdo má jednu, behem pár let si k ní pořizuje další.....
|
helps
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2011 19:50
- Nahlásit
Eninka
no řekla bych, že takhle na netu vychvalují skoro každé plemeno ) ale ty zkušenosti a praxe jsou pak zcela jiné. jsou vzhledově fakt hezké, ale já bych do toho nešla v situaci tady paní zadavatelky... má dost práce s děckem a podle mě by se hodil nějakej fajn mazlík, kterej není náročnej na výcvik ani čas a snášenlivej se vším. díky děcku asi nebude čas na nějaký velký cvičení a chuť se s šibou dohadovat, jestli tohle jo a tohle ne. krom malých šib, znám taky několik akit a to je podle mě dost podobný.... k zbláznění (ale nechci se nikoho dotknout, jen si myslím, že doporučení toho a toho plemeno by se mělo odrážet ne od toho, co mám doma s čím jsem spokojená, ale od toho, v jaké situaci je zadavatel a jaké možnosti a zkušenosti má)
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2011 19:55
- Nahlásit
vlk
no s tím souhlasím... já prostě vycházela z toho, že si chtějí pořídit většího psa namísto "gaučáka" a z nějakého důvodu chtějí jít do boxera, šiba je fakt specifická a člověk, který si ji pořizuje právě z těcjto důvodů ví, proč ji chce chovat. Já bych asi na jejich místě spíš radila zlaťáka (retrívra). Maj dítě a málo zkušeností, společenský plemeno by bylo podle mě ideál.
|