| Autor |
Zpráva |
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 28 Dub 2008 22:37
- Nahlásit
Náhodou, ten jejich maliňák je z pracovního spojení, páč matka má ZOP a ZZO
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 28 Dub 2008 22:43
- Nahlásit
Mě jediný, co dostává v té návštěvní knize je tvrzení, že kříženci a vořeši jsou bez problémů a zdraví v podstatě všichni... Taková kravina...
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 28 Dub 2008 22:52 - Změnil/a: sarax
- Nahlásit
Eimy
hm sem se vyjádřila k tomu zdravotnímu stavu..ch jo
mac1
no nevíme proč nemají zkoušky..skoro 4 letá čuba je podle mě nemá protože by je asi neudělala..jinak by to asi zkusili když melou o tý práci....
Mucholabka
kdyby měla aspon ZZO a ZOP..ale ono kde nic tu nic....
|
Mel
Člen |
# Zasláno: 28 Dub 2008 23:02
- Nahlásit
mac1
nevíš proč nemají zkoušky
to opravdu nevím... důvody mě nenapadají, že by nebyly peníze na zaplacení zkoušek?
víš ,jak je to s heritabilitou pracovních vlastností ?
to taky nevím, ale ráda se nechám poučit...
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 28 Dub 2008 23:14
- Nahlásit
sarax
Bych dycky nejradši ty blbouny, co tohle píšou zavolala, at se na zdravýho vořecha přijedou podívat, když má Veverucha křeče... By je asi kecy o zdraví vořechů přešly hodně rychle...
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 29 Dub 2008 00:33 - Změnil/a: mac1
- Nahlásit
Mel
to taky nevím, ale ráda se nechám poučit... , kdysi jsem se o to dost zajímala u loveckých plemen, bylo to v období, kdy jsem v klubu chtěla diskutovat o chovných podmínkách a tak jsme sháněla argumenty , to jsem ovšem ještě netušila , že v sekci ASS se nediskutuje . Takže jsem si našla nějaké studie na Inetu , přeložila je a pokusila se vysvětlit , že dědivost pracovních vlastností je zanedbatelná, je tak nízká, že jako kritérium pro chovnost je nesmyslná. Že hlavní vliv mají vnější podmínky a podložit to právě těmi studiemi ....reakce nebudu popisovat. Nakonec i Dostál říká, "Úspěchy na zkouškách a memoriálech jsou spíše měřítkem úspěchů a zkušeností cvičitelů než vypovídajícím dokladem o genotypu hodnoceného psa " Jiná pracovní plemena jsem nesledovala, ale nemyslím, že by to bylo výrazně jiné než u loveckých, možná se tím někdo zabýval , třeba Tchoř nebo Sali, tak ať dají vědět. Nakonec zase uvedu toho Dostála, který uvádí tabulku koeficintů heritability pracovních vloh NO říká - jsou velmi nízké, blíží se nule ...závěrem Dostál uvádí, že "pracovní vlastnosti různých plemen psů ukazují nízký podíl genofondu na jejich fenotypickém vyjádření " . Tož tak, pes zcela bez zkoušek nebo jen s průměrnými výsledky zkoušek , pes bez úspěchu na výstavách může klidně být zlepšovatelem plemene na rozdíl od nějakého vítěze mnoha zkoušek a výstav .
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 29 Dub 2008 00:41
- Nahlásit
mac1
nemyslíš tohohle Dostála????jen tiše doufám
|
Smečka
Člen |
# Zasláno: 29 Dub 2008 08:05
- Nahlásit
sarax
Myslí Jaromíra, bych řekla.
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 29 Dub 2008 08:17
- Nahlásit
mac1
nevím tedy jak u loveckých, ale u pracovních plemen jako NO... je to silně dědivé, tedy vlohy pro práci, no řekněme spíše ochota pracovat. nejdo o to kolik má kdo zkoušek a na jaké body, ale jde o to jak ochotně spolupracuje, jak rychle se učí a jak moc je temperamentní a to je tedy sakra hodně dědivé
Víš pokud nakryješ fegmatika fůlegmatikem, s největší pravděpodobností budou štěňata taky flegmatická. Tepmerament je dědivý a to hodně. takže pokud chceš NO, potřebuješ vidět na vlastní oči jak pracují rodiče, protože je fakt, že naučit může šikovný psovod hodně, ale to prostě na psu poznáš, zda to v sobě má anebo je to jen vydřené hodinami práce.
Taky hodně záleží na feně - matce, protože od ní v prvních týdnech života okoukavají štěňata vzorec chování. Příklad je dokázáno, že pokud má matka reakci na střelbu a ty u ní necháš štěňata a v průběhu těch cca 6 týdnů se párkrát vytřelí, budou mít s největší pravděpodobností štěňata taky reakci na střelbu, je to sice naučené chování, ale přesto to těžko odbouráš.To sice už není o dědičnosti, ale jen pro úplnost, kdyby někdo chtěl kupovat štěně.
|
WhiteWolf
Člen |
# Zasláno: 29 Dub 2008 09:01
- Nahlásit
duli
Jé co si bereš za štěně?
|
Mel
Člen |
# Zasláno: 29 Dub 2008 09:25
- Nahlásit
mac1
a na základě čeho teda usuzuješ, že tahle štěnata budou mít vlohy pro sporotovní kynologii?
|
Radecha
Člen |
# Zasláno: 29 Dub 2008 10:07
- Nahlásit
Hned na začátku předesílám, že nepodporuji chov bezPP psů, pokud bych si vybírala psa konkrétního plemene, určitě bych volila psa papírového.
Ale na křízenci dvou plemen nevidím nic špatného, za důležitější, než to, že rodiče nejsou stejného plemene považuju rozhodně jejich zdravotní stav. Jestli jsou zdravotně ok, raději zdravého rtwxbeau, než bezPP rtw nebo beau.
Já křížence mám (dobrman s výmarákem, někdo z vás ji mohl vidět před tejdnem na ZOPkách), rodiče žádnou zkoušku z výkonu nemají, ale moje fena je myslím šikovná, učenlivá a má chuť do práce.
|
Baico
Člen |
# Zasláno: 29 Dub 2008 10:14 - Změnil/a: Baico
- Nahlásit
Radecha
Ted jde o to jestli je to plánované křížení nebo se to prostě stalo náhodou. Tady se jedná o plánované spojení a ještě to chtějí prodávat.
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 29 Dub 2008 10:21
- Nahlásit
sarax
ne tohoto Dostála jsme na mysli neměla , myslela jsem tohoto URL
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 29 Dub 2008 10:28
- Nahlásit
Mel
<i>já myslím, že třeba na sportovní kynologii to můžou být fajn psi</i> , to zní trochu jinak než "usuzuji, že budou mít vlohy pro sportovní kynologii" , že ? Povahové vlastnosti psů mají vyšší koeficient dědivosti než ty pracovní vlastnosti a protože to bylo plánované spojení , tak předpokládám, že z nějakého důvodu ho naplánovali , ne?
|
Roxana
Člen |
# Zasláno: 29 Dub 2008 10:43
- Nahlásit
mac1
protože to bylo plánované spojení , tak předpokládám, že z nějakého důvodu ho naplánovali , ne? jo, ja myslim, ze ze stejnych "dobre naplanovanych" duvodu, jako tu beha uz tisice dalsi krizencu, co pak konci v utulcich ...
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 29 Dub 2008 10:53
- Nahlásit
Radecha
Jestli jsou zdravotně ok, raději zdravého rtwxbeau, než bezPP rtw nebo beau.
mno k tomu by byla zapotřebí nějaká vyšetření nebo se mýlím??ale asi stačí mrknout a říct vypadáš dobře bude zdravej
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 29 Dub 2008 10:54
- Nahlásit
mac1
podle mého je pracovitost a povaha jedno a totéž, ať si pan Dostál píše co chce těžko budu pracovat se psem, který se bojí a na druhou stranu pes pohodář s vyrovnanou povahou bude pracovat, i když mu to páníček kazí seč může
A že povaha je dědičná, o tom žádná.
Jinak k tématu, nechápu, pokud už mají tak super povahové vlohy, kvůli kterým je křížili, tak proč je neuchovnili a nenašli stejně vhodného psa v rámci jednoho plemene.
nevím, jak se jich někdo může zastávat, pokud se to stane omylem, není to dobré, ale stane se, ale pokud to je plánované, je to dle mě špatné, kříženců a psů bez PP jsou plné útulky, proč asi?
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 29 Dub 2008 11:28
- Nahlásit
Eny
. jak říkám, nezabývala jsem se nikdy nijak pracovními plemeny jinými než loveckými , takže ......ale v zahraniči se třeba belgičani kříží mezi sebou také pro pracovní účely , takže nějaké to vylepšení to možná má, možná ne
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 29 Dub 2008 11:30
- Nahlásit
Eny
no tak pracovní vlohy a povaha zas tak úplně jedno a totéž nejsou , může být pes pohodář a s chutí do práce jak hrom , ale bude mít houno nos .....
|
Radecha
Člen |
# Zasláno: 29 Dub 2008 12:33
- Nahlásit
sarax
mno k tomu by byla zapotřebí nějaká vyšetření nebo se mýlím??ale asi stačí mrknout a říct vypadáš dobře bude zdravej
Ano, to určitě. Vyšetření ve standardním rozsahu (jako pro chovnost).
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 29 Dub 2008 13:57 - Změnil/a: Eny
- Nahlásit
mac1
tak to není, pokud má pes chuť do práce, tak čuchá, záleží jen a jen na tobě jestli ho to dokážeš naučit nebo ne, resp. přinutit, že prostě čuchat bude a hotovo. Tam záleží jen na tobě a na motivaci. Pokud chuť do práce nemá, tak i když se budeš stavět na hlavu, tak ti prostě tu stopu neodejde, protože nechce a to ho pak můžeš přesvědčovat jak chceš, stejně nakonec dopadneš, že jednou ti odejde a jindy se ti na to z vysoka vykašle. to se ti u psa s chutí do práce nestane, ten má chuť tu stopu dojít.
Jo a nos mají všichni psi bez nosu by vypadali blbě
Ale chci tím říct, že čuchat umí a může každý pes, prostě jak píšeš "nos" na to má každý, jde jen o to jestli chce a nebo ne
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 29 Dub 2008 14:23
- Nahlásit
Ono se tady krapet plete bezmyšlenkovité křížení a užitkové křížení. Užitkové křížení se provádělo odjakživa a má svůj smysl. Generace F1 je výrazně výkonnější než rodiče.
Takže když budete chtít třeba chovat králíky na maso, budete křížit dvě plemena (to je tak asi nejjednodušší příklad).
A proto třeba amíci tak blbnou s různými kříženci, např. maltézák x čivava. Takové vrhy budou početnější, zdravější a životaschopnější, než by byl čistokrevný vrh.
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 29 Dub 2008 14:29
- Nahlásit
Eny
, já ten nos vzala od lovečáků, je to disciplína hodnocená na zkouškách a jmenuje se "nos" . Jasně že má "nos" každý, ale některý vynikající, některý průměrný a některý špatný a všichni chtějí čuchat
|
Lucie od Arta
Člen |
# Zasláno: 29 Dub 2008 14:31
- Nahlásit
Eny
Myslím, že mac1 píše o stopě a nosu tak, jak je to u nás lovečáků - tam fakt buď nos má anebo ne (tedy čumák má vždycky), pes může mít temperament na rozdávání a nemít nos...u nás stopa vypadá hodně jinak.
|
Lucie od Arta
Člen |
# Zasláno: 29 Dub 2008 14:32
- Nahlásit
mac1
já než to sesmolím
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 29 Dub 2008 14:34
- Nahlásit
Lucie od Arta
mac1
No jo, vžydť říkám, já píšu o pracácích
a jen tak pro zajímavost, jak vypadá hodnocení nosu?
|
Lucie od Arta
Člen |
# Zasláno: 29 Dub 2008 14:37
- Nahlásit
Eny
cituji ZŘ:
Rozhodčí sleduje kvalitu nosu během těch disciplín, kde pes nos používá. Při jeho zhodnocení musí současně zvažovat všechny okolnosti, zvláště vzdálenost, na jakou pes zvěř navětří, jaké jsou právě povětrnostní podmínky, síla větru, vlhkost a teplota vzduchu, povaha terénu, porost apod.
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 29 Dub 2008 14:39 - Změnil/a: Tchor
- Nahlásit
mac1
Nezlob se ale nemas pravdu. vlohy pro praci se dedi a hodne. Hlavne se dedi to jit za praci az za hrob. proslo mi rukama uz dost psu z ruznych linii abych mohl spolehlive rict ze za podobnych podminech odchovu i chovu jsou velike tozdily mezi jednotlivymi psy a ze zvirata s podobnym pracovne ustalenym rodokmenem maji podobne vlohy pro praci. jask mi jinak vysvetlis ze nektery linie malin nebo NO budou pracovat ikdyz polezou po dvou nohach a z jinych linii se odmitnou angazovat po te co je neco pichne? (a to i u jednoho cloveka)
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 29 Dub 2008 15:06
- Nahlásit
mac1
mno Tchořovi to sna budeš věřit???takže opět..jaký mají ty budoucí štěnda"pracovní"předpoklady??
|