Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Chov psů, chovatelství / Kupírování ocásků
<< . 1 . 2 . 3 . 4 . >>
Autor Zpráva
Anlie
Člen
# Zasláno: 5 Lis 2007 14:31
- Nahlásit

EngieB
Znáš někoho,kdo má amputovanou nohu,nebo ruku?

EngieB
Člen
# Zasláno: 5 Lis 2007 14:31
- Nahlásit

Anlie
Jeden můj pes taky ne Ale druhej to bere jako vážnou újmu na svém psychickém zdraví To je kus od kusu. Ale viděla jsem i takový, co se ke stříhači vyloženě báli.

EngieB
Člen
# Zasláno: 5 Lis 2007 14:33
- Nahlásit

Anlie
Jasný - teda ne amputovanou, ale narodila se bez ní. Ale pochybuju, že se to dá srovnat s amputací ocásku - ten mám taky "amputovanej" a nijak mi to nevadí
Já bezocasatýho pejska měla jako malá a můžu zde zcela směle říct, že celý život byl v pohodě, nijak krátkým ocáskem netrpěl a bylo to super zvířátko.

Anlie
Člen
# Zasláno: 5 Lis 2007 14:34
- Nahlásit

EngieB
Je to o výchově.....a o zkušenostech.....muj druhej pesan měl taky panickou hrůzu z těchhle úkonů a už je snáší celkem v pohodě...teda ne že by se těšil,ale trauma z toho nemá

Tchor
Člen
# Zasláno: 5 Lis 2007 14:39
- Nahlásit

Ocasy se u kratkosrstych plemen kupirovaly a kupirujou kuli omlaceni ktery je u nich naprosto bezny a je mnohem vetsi trapeni nez kupirace ocasu. Plandave usi jsou pro zmenu velmi zranitelny a v sarvatkach nebo pri hrach jsou pomerne casto poraneny, zase to vede k tomu ze pes citi bolest opakovane nikoli jednorazove. Vidim to naprosto bezne mezy svejma psama kde jsou dva kupirovani a dva nekupirovani dobrmani rozdil je velmi dobre znat. jinak co se tyce primo kupirace kupirace usi je diky narkoze mnohem mene stresujici pro stene nez kupirace ocasku ktera se bezne dela za ziva. Problem u usi je pooperacni pece a hlavne to ze jsou (alespon u dobrmanu) v mode dlouze kupirovany usi ktery se potom stavy pomoci ruznych stojanku ktery stene dlouhodobe nosi na hlave. JKratka kupirace kde se usi postavi sami je pri spravne pooperacni peci temer bez vlivu na psa.

EngieB
Člen
# Zasláno: 5 Lis 2007 14:40
- Nahlásit

Anlie
No a můj pes neměl trauma z toho, že neměl ocásek Takže proto to za týrání nepovažuju. Naopak - přijde mi směšný, že sankcionujeme lidi, kteří se o psi dobře starají a přitom si lijeme na hlavu šampony, kvůli kterým pochcípali dost hnusnou smrtí stovky zvířat, kupujeme si kožichy, kosmetiku a podobný věci, koukáme na psi, co celej život prožijou uvázaný na řetěze a dokonce produkujem názory, že např. adopce chrtů z už nevím vodkuď nic nezmění, protože život jednoho psa vlastně "nic" není.

Roxana
Člen
# Zasláno: 5 Lis 2007 14:43
- Nahlásit

Nechci se poustet do debaty, jen nabidnout jeden docela zajimavy a zamyslenihodny link: http://www.doberman.sk/argumenty.html

EngieB
Člen
# Zasláno: 5 Lis 2007 14:48
- Nahlásit

Obzvlášť to platí o chvoste - pes a jeho predkovia z radu psovitých šeliem sú veky modelovaný prírodou na používanie chvosta. Nemá síce pre ich život natoľko dôležitý význam ako pre niektoré iné druhy zvierat, ich psychika a stavba tela predpokladá existenciu chvosta. Jeho absenciu pes pociťuje v proporčnej zmene svojho tela.
No jo, jak dlouho se kupírujou ocasy - neznamená to, že už jsou dlouhodobě vymodelovaní k tomu, aby ocas neměli a teď, když jim ho zase necháme, tak vlastně zmateme komplet celýho psa? A co psi, co se narodí bez ocásku?

Anlie
Člen
# Zasláno: 5 Lis 2007 14:49
- Nahlásit

Roxana
Tak s tím vším co tam píšou se ztotožňuju

EngieB
Člen
# Zasláno: 5 Lis 2007 14:53
- Nahlásit

Chvost je u psa dôležitým nástrojom vnútrodruhovej komunikácie. Chvostom pes vyjadruje náladu, kondíciu, strach a tiež nadriadenosť alebo podriadenosť voči inému psovi. Absenciou chvosta pes trpí podobne, ako nemý človek.
Takže opět - co ti, co se rodí bez ocasu? A další problém - každé plemeno vyjadřuje postavením ocasu něco jiného, takže si stejně v "meziplemenné" komunikaci nemusí rozumět. Nemluvě o tom, že můj pes si bez ocasu naprosto v pohodě rozumněl s ocasatými psi i s těmi stejně "němými". Tak nevím, třeba byl hyperkomunikační

aren
Člen
# Zasláno: 5 Lis 2007 14:53
- Nahlásit

EngieB
V čem?
No, stříhala jsem maltézákovi srst a drápky a přitom jsem mu neopatrně zastřihla kousek do ucha. Ani vidět to nebylo. Pro mně to žádný patrný rozdíl nebyl, ale pro něho setsakramentský, asi je blbej, nebo co

Tchor
Člen
# Zasláno: 5 Lis 2007 15:01
- Nahlásit

Akte komunikaci psi s kupirovanym ocasem se domluvi s jinejma psama uplne v pohode pokud mluvit spolu umi. (Bohuzel spousta psu komunikovat neumi, ale to jim clovek musi umoznit se to naucit) Mnohem vetsi problem ocasu je ze je to "kormidlo" vyvazujici psa pri pohybu zase rozdil je videt pri ostrych zatackach kde pes s ocasem dokaze mnohem ostrejc zatocit nez bez ocasu.

EngieB
Člen
# Zasláno: 5 Lis 2007 15:03
- Nahlásit

aren
To přebolí a za pět minut o tom nebude vědět. To je stejný, jako bys mluvila o týrání při nastřelování náušnic nebo o výcviku psa - i tam se občas používají podněty, který bolí. Podle mě je mnohem důležitější, aby pes prožil plnohodnotný a spokojený život a je fuk, jestli má ocásek nebo ne.

Tchor
Člen
# Zasláno: 5 Lis 2007 15:04
- Nahlásit

EngieB
každé plemeno vyjadřuje postavením ocasu něco jiného

Ta tohle pravda neni, u vsech plemen je zakladni vzorec dorozumivani schodnej, jen nektera plemena maji vetsi mnozstvi signalu nez jina. To ze si nekteri psi vykladaji signaly jineho spatne neni tim ze by meli jinou rec tela, ale to ze se nenaucily tu rec tela spravne vyhodnocovat,

EngieB
Člen
# Zasláno: 5 Lis 2007 15:07
- Nahlásit

Tchor
Jeden příklad - BO nese ocas "vesele" nahoru, když je v pohodě a užívá si to, NO v případě, že se snaží vypadat větší - takže mi NO mýho BO sejmul, protože si o v klidu procházejícím psovi myslel, že je to výhružná chůze. Takže nesouhlasím, různá plemena mají různé signály. Např. šarpej "vrčí" když je spokojený, což můj BO nepochopil a raději s ním odmítl komunikovat, protože si myslel, že šarpej mu hrozí. Základní vzorec je strašně obecný pojem, to je, jako když řekneš, že v základě jsou všichni psi jako vlk Jasně že jsou, ale už se sakra hodně odlišují

Roxana
Člen
# Zasláno: 5 Lis 2007 15:09
- Nahlásit

EngieB
prosim te, jenom mala dotazka - kolik psu se rodi bez ocasu?? Tak jako by me to zajimalo procetnualne ..

Jinak je mi ukradeny, co si kdo o kupirovani mysli, me osobne prijde divny sekat psum usi a ocasy, ale je to muj nazor a nikomu ho necpu.

EngieB
Člen
# Zasláno: 5 Lis 2007 15:11
- Nahlásit

Roxana
No například všichni cardigan pembroke (pokud jsem to nezvorala a není to cardigan), někteří australští ovčáci - procentuelně fakt nevím, ale to asi moc podstatný není, ne? Důležitý je, že jim to nijak nevadí v komunikaci s ostatními psi jejich i dalších plemen.

Tchor
Člen
# Zasláno: 5 Lis 2007 15:15
- Nahlásit

EngieB
Ono je to vse o tom nauceni komunikace psi maj tendenci zjednodusovat a koukat jen na jeden znak (no jeste vic zjednodusujou lidi) ale komunikace je o kompletnim chovani psa ne o jednom znaku a tohle se prave psi musi naucit aby se spolu domluvili, druha vec co se musi naucit je ze se nejdriv komunikuje a az potom pouzivaj "ostry argumenty" a to bohuzel spousta psu taky neumi.

EngieB
Člen
# Zasláno: 5 Lis 2007 15:16
- Nahlásit

Roxana
Jinak, já taky nechci nikomu nic vnucovat, sama mám psi, co se nekupírují, nestříhají a vyčesat stačí jednou za měsíc. Ale prostě si myslím, že by si to měl každý rozhodnout sám, jestli budou nebo nebudou kupírovat. Nepovažuju to prostě za týrání psů, za to považuju jiný věci a o ty se jaksik nikdo nijak vážně nestará - myslím z těch tam nahoře

EngieB
Člen
# Zasláno: 5 Lis 2007 15:20
- Nahlásit

Tchor
No takže je to o tom, že se opravdu odlišují a musí se to naučit - to je to, o čem mluvím. Pokud NO a BO rostou spolu, tak je to nepřekvapí. Stejně jako pokud se už malý štěně potká s "vrčícím" šarpejem. Já mám momentálně BO a BC a vidím, jak se musí "učit" si rozumět, tj. samozřejmě vychází ze základního vzorce, ale je tam hodně niancí, které nejsou vrozené, ale naučené a také hodně toho, co je vlastní jednomu plemeni a druhému ne.

sarax
Člen
# Zasláno: 5 Lis 2007 17:42
- Nahlásit

ajunka
šest let, v tý době už bylo kupírování nějakej ten pátek u nás zakázáno a mylsím že už se i mluvilo o zákazu předvádět tyto psi na veřejných akcích takže je to čistě blbost té majitelky že ho nechala okupírovat respektive si ho okupírovaného koupila

jen k tomuhle...Engie psala že pes byl dovezen..a pokud ze země dovozu je to OK tak asi jako proč by ho nevzala???Kolikrát země původu kupíruje a jinde ne,a pokud psa dovezu měli by byjet vyjímky..oni to sou kolikrát kvalitní psa kteří chov oživí..

a souhlasím s Tchořem...můj pes si jen při hraní a vrcení nejspíš ocas poranil..takže

a ještě mám někdy takovej jako divnej pocit,aby nevypadala všechna plemena v budoucnu stejně...

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 5 Lis 2007 19:10
- Nahlásit

sarax
Souhlas s tebou, ty hromské uši bych nejradši ustřihla, zvlášť když se do toho Buca s Drakem fakt vloží.

Mar3
Člen
# Zasláno: 5 Lis 2007 19:15
- Nahlásit

Roxana
tak třá šiperka, buldočci maj asi tak dlouhý ocasy,jak dyby tam nic nebylo, velškorgi,austr.ovčák,viděla sem i borderku bez ocasu...

ajunka
Člen
# Zasláno: 5 Lis 2007 19:38
- Nahlásit

sarax proč by jí nevzala protože by měla vědět že u nás je to zakázaný a nikam se s tím psem nedostane- to je takovejrpoblém se s tím chovatelem domluvit aby to moje štěně nekupíroval? já vím rpoč mám plemeno co nepotřebuje kosmeticky upravit.
a k tomu že si ty uši poraněj? je spousta plemen co se nekupiruje a maj plandavý dlouhý uši ty si je neporaněj? at už to vezmem od jezevčíků, přes biegly až k ruzným ohařům
ty ocasky snad tam to beru

EngieB
Člen
# Zasláno: 6 Lis 2007 06:46
- Nahlásit

ajunka
Oni pinči prý (to mám od chovatelky dobrošů) mají tendenci za uši chytat při hře i při rvačce, proto se jim kupírují (-ovali)
A ted dobrman je skutečně kupírovaný legálně, už nevím v jaké zemi, ale rozhodně neudělala tehdy nic nezákoného a pochybuju, že někdo čekal, že tihle psi nebudou moci na veřejnost. To je totiž taková pitomost, až to bolí. Propagace týrání? Kecy. Pes, co jde na ostnáči a třepe se, kdykoliv majitel promluví, může kamkoliv...

ajunka
Člen
# Zasláno: 6 Lis 2007 10:30
- Nahlásit

Engie no to nečekal jen ten kdo nečetl zákon .-)) a v tý době se o tom docela dost už mluvilo ). já taky nidke neřekla že udělala něco nezákoného.
mám dva hovawarty při hře se chytaj taky zásadně za uši a to né nijak šetrně a vživotě neměli rpoblém ano je to dlouhosrsté plemeno já jen poukazuju na to že i jiná plemena se při hře chytají za uši )

blanulinka1
Člen
# Zasláno: 6 Lis 2007 14:46
- Nahlásit

EngieB
Oni pinči prý (to mám od chovatelky dobrošů) mají tendenci za uši chytat při hře i při rvačce, proto se jim kupírují. no, nechtěla bych ti kazit iluze, ale tohle dělá snad každý plemeno s "plandavýma ušima"...

Tchor
Člen
# Zasláno: 6 Lis 2007 14:56
- Nahlásit

blanulinka1
jo dela ale dobrici je pomerne casto maj docela roztrhany nasledne osetreni a pece o ne je vyrazne vic stresujici a bolestivejsi nez cela kupirace a bejva to opakovane tak nevim co je lepsi.
to ze diky "obornikum" ktery zase resili jak bejt hezky a vykazat pred laikama nejakou cinnost aby se zapomelo na zkutecny problemy kde je "reseni" mnohem tezsi cela jedna generace pracovnich psu nemuze nikam ani na pitomy zkousky, ze spoustu psu muselo byt uchovnenych v zahranici, atd. je podle mne postaveny na hlavu. Stejne se vesele kupiruje dal akorat lidi holt jezdi se psama do zahranici.

Roxana
Člen
# Zasláno: 6 Lis 2007 15:02
- Nahlásit

Tchor
pece o ne je vyrazne vic stresujici a bolestivejsi - hm a co treba takovy ridgebackove? Znam jich par, co maj' problem s totoznyma problemama, mozna by se dalo ridzbeckarum navrhnout, ze kupirace to vyresi ..
Stejne se vesele kupiruje dal - jak kde, treba v BE, NL i DE je koplmetne nekupirovanych mladych psu uz pomerne hodne, pokud mluvime o CZ, SK nebo PL, mozna .. Ale pokud je to i ve standardu, o com je jeste rec?

Tchor
Člen
# Zasláno: 6 Lis 2007 15:08
- Nahlásit

U dobrmanu to ve standardu neni jen pripousti nekupirovanou variantu. nemeckej dobrman klub jako zastitujici klub dobrmanu nezmeni standard ikdyz bejvaly dost silny tlaky na to aby to udelal - mimochodem v tebou vyjmenovanych statech nikdo nebrani v ucasti na vycvikovych, a sportovnich akcich kupirovanym psum. Bonitaci se muzou zucastnit taky.

<< . 1 . 2 . 3 . 4 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání