| Autor |
Zpráva |
Meta
Člen |
# Zasláno: 18 Kvě 2006 13:08
- Nahlásit
Skypy
To přece není o tom, zda se pes válí v posteli, nebo na dvoře. Je o tom, že pokud chceš dosáhnout mimořádné souhry se svým psem, musíte žít spolu a to v nejrůznějších situacích. Aby štěně rozvinulo všechny své vlohy, k tomu musí mít dostatek podnětů. Jinak zakrní. Psa máš jako pracovní nástroj - může být. Taky znám lidi, co používají počítač jen jako psací stroj...a nemají ponětí, k čemu všemu se dá využít.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 18 Kvě 2006 13:14
- Nahlásit
Tchor
Moji psi mají taky přístup do celého domu, ale když nikdo není doma a v noci jsou zavření v kotci.
Podle příspěvků výše si mi zdálo, že to hodně lidem připadá špatně, tak jsem chtěla vědět proč.
Něco jako třeba, že si pes uvědomuje, kdy je pán doma a kdy ne a tak.
Ale zase na druhou stranu moji psi si někdy chodí schrupnout do otevřeného kotce i přes den, když chtějí mít klid a to i v době, kdy mají otevřeno do domu, tak pořád nedokážu pochopit, proč je noční pobyt psa v kotci tak špatný.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 18 Kvě 2006 13:19
- Nahlásit
aren
Takže pes, který nespí se svým pánem v posteli, nepatří do jeho smečky?
To se mi moc nezdá, vždyť ještě před 20 lety byl pes v posteli výjimkou, nehledě na ty stovky a tisíce let, kdy byl pes víceméně jen pracovním nástrojem a v posteli se určitě nepovaloval.
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 18 Kvě 2006 13:21
- Nahlásit
Maya
Podivej se jakym zpusobem spi psi pokud jsou ponechani prirozene pohromade. Prirozene psi spi pomerne blizko sebe casto se navzajem dotykaj a celou dobu odpocinku spolu komunikujou. Rozdelovanim jednotivych zvirat do kotcu je podle mne spatny proto ze to zabrnuje prirozeny komunikaci ve smecce a vytvareni vztahu v prubehu odpocinku. Co mam zkusenosti vede separace jedincu ve smecce k poroblemum rvacek mezi jednotivimi psy. ale je to pripad od pripadu.
Ja osobne bych nekotcoval a kdyz uz je to opravdu nutny tak po dvojicich nikoli jednotlive.
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 18 Kvě 2006 13:23
- Nahlásit
nehledě na ty stovky a tisíce let, kdy byl pes víceméně jen pracovním nástrojem a v posteli se určitě nepovaloval.
No vtomhle nesouhlasim ty stovky a tisice let pes v ty posteli spal. To ze tam ted nespi je otazka poslednich nekolika malo staleti.
|
aren
Člen |
# Zasláno: 18 Kvě 2006 13:24
- Nahlásit
Maya
Však taky pracovní nástroj není členem smečky, ne? Je to pracovní nástroj a když ho zrovna nepotřebuji, tak ho odložím do šuplíku nebo do kotce, jeho city jsou mi k ničemu, tak je neřeším...
Smečka je společenský útvar starý miliony let. Členové smečky prostě spí pohromadě, v tělesném kontaktu.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 18 Kvě 2006 13:29
- Nahlásit
Tchor
Díky za vysvětlení s tím odpočinkem.
Moji psi spí oba v jednom kotci a je zajímavé, že venku na dvoře spí u sebe, v domě má každý své oblíbené místo, takže tam většinou leží odděleně a v kotci spí každý ve svojí boudě, i když kdyby chtěli, tak by se vešli spolu do jedné.
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 18 Kvě 2006 13:32
- Nahlásit
Maya
pokud tam mas psy dva tak nei problem ja brojim proti solo kotcovani oni si sami urci co chteji a jakej chteji kontakt spolu, ale neni dobre jim v kontaktu branit.
|
Skypy
Člen |
# Zasláno: 18 Kvě 2006 13:37
- Nahlásit
Tchor
stou postelí by se dalo polemizovat.
Vem si za příklad indiány. tam pes určitě nespal v kožešinách, ale u vchodu do stanu (nebo chatrče) nebo přinejlepším v blízkosti ohniště a hlídal. a moc lásky se jim taky nevěnovalo, prostě než byly koně, tak se používal jako tažnej prostředek a když byl hlad, tak ho sežrali. ale žil s nimi stále. a pokud se jednalo o národy žijící někde více na severu, kde tahali saně, tak se prostě přivazovali a klidně je nechali zasněžit. vždyť tenkrát to byl ten pracovní nástroj! dnes sme snad v těch citech někde jinde.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 18 Kvě 2006 13:38
- Nahlásit
aren
To ano, já jsem jen chtěla říct, že za ty stovky až tisíce let bez postele by pes jako druh nejspíš prodělal nějaký vývoj v chápání smečky a tudíž by dnes už nepovažoval za až tak důležité spát pohromadě.
Tchor má na to jiný názor, já myslím, že dřív to bylo možná od plemene k plemeni jiné, já mám hlídací plemeno a to by jaksi před pár stoletími v posteli statky a usedlosti moc nepohlídalo.
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 18 Kvě 2006 13:52
- Nahlásit
Skypy
Jo myslis si ze za chladnych noci vyzenou ven topeni bez prace? Stejnym zpusobem to fungovalo nekolik tisicileti po celem svete ochocena zvirata vytapela obytnou mistnost, az v poslednich staletich se presunuly vedle obytne mistnosti ale stale byly staje a clivky prilepeny na obytnou mistnost aby ji vytapely aspon pres tu zed. Ano pokud zvire potrebovali sezrat tak ho proste sezrali. (v Evrope dost omezilo jedeni psu krestanstvi kdyz bible primo zakazuje jist psa)
Maya
Nejde ani tak o tu postel jako o splecnost ostatnich clenu smecky psovi bude docela jedno kdyz bude moct spat v jedne mistnosti s ostatnimi cleny smecky bude uplne spokojenej i bez ty postele. A u ciste hlidaciho psa clovek moc clenem smecky neni.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 18 Kvě 2006 13:53
- Nahlásit
Tchor
To si tedy brojil i proti mně, se přiznám, že první pes tam byl 3 roky sám, ale teď už bych to neudělala. Dva psi jsou stejně lepší.
Ale stejně si myslím, že záleží hodně na plemeni. Moje plemeno je výsledkem generací psů, kteří pobíhali kolem statků a nikdo si jich moc nevšímal, jsou tedy zvyklí dělat si co sami chtějí a samota jim moc nevadí.
Ale u plemen zvyklých na těsnou spolupráci s člověkem, jako jsou ovčáci nebo lovečtí, je kotec v hodně případech pohromou. Podle mých zkušeností se právě z nich rekrutují ti, co v kotci štěkají a vyjí.
|
Meta
Člen |
# Zasláno: 18 Kvě 2006 14:00
- Nahlásit
Maya
Co hlídá hlídací pes v kotci?
Náš hovík se odstěhoval na dvůr sám, protože už s námi nepotřebuje spát. Ale musel k tomu vyzrát.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 18 Kvě 2006 14:02
- Nahlásit
Tchor
u ciste hlidaciho psa clovek moc clenem smecky neni.
Když pominu pastevce, není možné, že pes, jehož předkové hlídali domy bez toho, aby byli člověkem nějak speciálně cvičení, byli to prostě dvorkoví psi s kontaktem se všemi osobami v domě, mají jiný výklad, nebo jak to říct, smečky, než třeba pes lovecký, každý den cvičený a spolupracující s člověkem?
Nebo všichni psi chápou smečku stejně, bez ohledu na vývoj plemene a u toho hlídacího to znamená, že žije sám pro sebe, vedle člověka a ne s ním?
Tak jsi to myslel?
A proč ten pes toho člověka, který není členem jeho smečky, potom poslouchá? Jen proto, že to je něco za něco?
|
Anu
Člen |
# Zasláno: 18 Kvě 2006 14:03
- Nahlásit
Nevím kdo si představuje pojem samostatné plemeno,ale řekla bych,že já mám nejsamostatnější co vůbec je a to primitiv basenji.křováci v lese se o ně nijak nestarají,niajk je nekrmí,jeli třeba sežerou je. Pes je venku naprosto nezávislý na mě a vlastně venku jsem pro něj jen přívěšek,kterého není třeba. Větší samostanost by někdo těžce hledal,než utohodle tvora.Celá tisíciletí byla naučena žít jen se svojí smečkou a lidi brát jen okrajově.Přesto to je největší závislák jakého já znám. Všude je semnou.Lehnuli si na gauč,skočí mi k nohám a spí tam. Lehnuli si na zem pod sedačku (a věřte zkoušela jsem to) sleze dolů a jde si lehnout za mnou k nohám.Jdu -li do koupelny,jde semnou,pokud nemůže,čeká u dveří. Spím li na zemi na chodbě,jde za mnou na chodbu a spí semnou.Spím-li na stromě,půjde zamnou na strom. Prostě pokud může vyžaduje za jakýchkoliv situací neustále mou přítomnost.Neumím si představit,že by tenhle pejsek s naprost nezávislou dušičkou spal sám někde v boudě,nebo chodbě zavřený a já byla někde jinde...
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 18 Kvě 2006 14:07
- Nahlásit
Meta
Co hlídá hlídací pes v kotci?
Asi si hlídá boudu.
Jelikož si nepředstavuju, že pes na dvorku něco v dnešní době uhlídá, tak u mě převážili důvody, proč ho zavírat do kotce.
Mluvila jsem o jeho předcích, kteří samozřejmě kotec neznali, ale řekla bych, že ani neznali tu postel.
Ale jinak je pravda, že doba, kdy lidi žili se slepicema a pašíkama v jedný místnosti není zase až tak daleko.
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 18 Kvě 2006 14:09
- Nahlásit
Maya
Nebudeme t moc rozebirat, ale vztah clovek - pes nebyl vzdy o smeckove komunikaci, ale casto o strachu. Bohuzel to tak je casto do dneska.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 18 Kvě 2006 14:17
- Nahlásit
Tchor
To máš pravdu. Ale doufám, že u nás tomu tak není.
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 18 Kvě 2006 14:17
- Nahlásit
Zajímavá debata, tak já přispěju informací pro Skypy, že znám několik psů a fen loveckých plemen - mezinárodních šampionů práce, kteří jsou bytoví, gaučoví a posteloví.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 18 Kvě 2006 14:20
- Nahlásit
Anu
To je zajímavé, takhle rozpolcené chování.
Moji psi jsou oba každý jiný, starší je dost nezávislý, nejradši by si dělal je to, co by chtěl a na procházky by nejradši chodil sám, mě vlastně potřeboval jen k tomu, abych mu jako štěněti ukázala okolí.
Ale abych mu nekřivdila, chodí na volno a neuteče, ale stálo to něco úsilí.
Mladší je ještě štěně, ale už teď je vidět, že je to závislák, na procházkách se mě drží jako klíště, zatím jsem ani neměla šanci se mu schovat, aby mě hledal. Ten by se na procházku rozhodně sám nevydal.
|
Anu
Člen |
# Zasláno: 18 Kvě 2006 14:32
- Nahlásit
Maya
v tom je však to kouzlo. Protože Anubis je na mě nezávislý,je natolik samostatný,že mě venku nepotřebuje,samozřejmě že jsou dny kdy chce být semnou i venku,ale těch je pramálo. Ale venku mu nemusím dělat "velkého bratra" boha a všechno to co si myslíme,že pro psa jsme.Ale doma už není co řešit,to už je prostě jen doma a doma chce být se svoji smečkou,chce být se svým pánem za každé příležitosti:někdy mě to i štve.Už si nepamatuji,kdy jsem si v klidu lehla na gauč,aníž bych tam měla psa u nohou. Prostě u Anuba vím,že chce být semnou,protože chce,né proto,že by se cítil být na mě závislý,ale protože mě rád.
Můj bývalý pes se venku ode mě nehl,ale né snad proto,že by nechtěl,ale prostě byl tak naučený,že já řešim co se bude dělat a nebude a nebyl schopný řešit věci samostatně. Za to doma,si rád lehl v klidu do kouta a mě to bylo líto.doma nechtěl moji přítomnost (samozřejmě jak kdy)pomazlit se bylo v pořádku,ale všeho s mírou a šel si sám na pelech. U bývalého mě to připadalo,že jsem jen nástroj tepla,jídla a domova.Poslušnost byla dokonalá,ale spíš proto,že se bál sám o sebe o svou existenci a útect nepřipadalo v úvahu,protože věděl,že by nepřežil.
|
nemethova5
Člen |
# Zasláno: 18 Kvě 2006 15:20
- Nahlásit
nazdar lidi,pozoruji,ze pisete,jestli kotec,nebo byt,o te nezavislosti bych taky chtela neco napsat.mam ovcouna,je v byte,je dost nezavisly,pokud odejdem vsichni pryc,tak mu to vubec nevadi,ba naopak,uz od 2mesicu byl nezavisly,nebrecel za nami,bral to jako samozrejmost,dokonce si lehl pred dvermi a hlidal,takze samostatnost je pro neho vrozena,co jsem tim chtela rict,ze plne souhlasim s tchorem,protoze co jsem cvicila psa,co byl ustajeny v kotci,tak jsem s nim mela daleko,ale daleko vic prace,nebyl to jediny pes z kotce!protoze nejdulezitejsi je opravdu kontakt s clovekem,viz. psala jsem o tom saeplaninci.
|
sue
Člen |
# Zasláno: 19 Kvě 2006 09:58
- Nahlásit
nemethova5
souhlasím s tebou i tchorem...
pes je opravdu smečkové zvíře a pokud není ve smečce se psama tak vyhledává lidi...a navíc existují plemena,která se do kotců nehodí a pak je s nimi problém....mám doma služebního psa který byl v kotci deno denně i když jen na chvíli...pak jsme ho přivezli domu a myslim že by domov a ložnici nevyměnil za kotec je naprosto spokojenej a uklidnil se...teď už bez lidí nemůže být...navíc bych psa v kotci samotného přes noc nenechala kvůli tomu že nemám kontrolu zda mu něco je nebo ne...když je přes noc v kotci tak nepoznám zda ho něco bolí nebo ho nedejbože klátí torze...ale neodsuzuju lidi co je maj v kotci jen na pár chvil,ale myslim že když psa mám doma tak ho znám víc a je mezi námi větší pouto...
|
nemethova5
Člen |
# Zasláno: 19 Kvě 2006 10:18
- Nahlásit
sue
naprosto s tebou souhlasim,taky jsem zjistila,ze vetsina kotcovych psu,jak sla do sluzby hlidat,nebyli vubec odpocati!duvod???protoze byli stale ve strehu,vylozene stresovani,misto,aby spali,tak neustale hlidali,myslim si,ze tim pes min dozije,ze je vic opotrebovany,naproti tomu,jak ma pes klid a ticho,tak se perfektne odpocine,neni to jen muj nazor!co se tyce zavreni cely den,taky bych neriskovala zdravi,natoz torzo zaludku!
|
sue
Člen |
# Zasláno: 19 Kvě 2006 10:29
- Nahlásit
nemethova5
no jasný ale ty psi se taky hodně v kotcích nudí a pak okousávaj boudy a podobně...to je tzv.kotcový syndrom-pes se točí do kola a koše boudu...no ten náš hafan byl fakt hustej i co se týká k přístupu k lidem..ale te´d je to fakt mazel a nejspokojenější doma...vždycky když vidí v práci auto s otevřenym kufrem tak se může zbláznit radostí že jede domu...fakt by neměnil..torze je fakt hodně zákeřná..tam jde opravdu o minuty...vlastně od začátku příznaků torze by měl bejt do půl hodiny na sále..a nevim jak bych to zjistila venku(v kotci)...mám radši o nich přehled..
|
nemethova5
Člen |
# Zasláno: 19 Kvě 2006 11:00
- Nahlásit
sue
naprosto souhlasim!!!!ja ti napisu par padnych duvodu,proc mit psa v byte,nekteri se asi osypou.tak za1)prvni socializace a vtiskavano stenatka je velice dulezita,pak na tom zavisi jeho povaha,za2)pes se ve meste,ale i na vesnici uci kontaktu s lidma a se zviraty,za3)zvlada urcite patove situace,ktere by se v kotci asi tezko naucil!!!,za4)mam ho pod kontrolou,co se tyce zdravotnich komplikaci,chtela bych videt zasiteho psa v kotci,jak si rve stehy,tam taky zalezi pak na minutach!!,za5)pes se nenudi,je daleko inteligentnejsi,co se tyce praconiho nasazeni a nezakrni mu mozek(tchor to velice dobre napsal,hluboce smekam!),za6)mam hlidace a spolecnika,ktery neremca a neodmlouva,za7)pes neni stresovany,kdyzprijde ze sluzby a v klidu si odpocine,bohuzel u unaveneho psa vzruchy delaji hodne.to je jen par veci,proc mam psa v byte,pokud si jeste na neco vzpomenes,tak to pridej k dobru.jj videla jsem kotcovy syndrom na vlastni oci,jak velky knirac rozkousal boudu za jednu noc,pes vecne zavreny,pak ho vzala jedna,ma ho na velke zahrade,pes tam lita,je tam s nim porad a pes je velice spokojeny,nevi,co to je kotec!
|
viky
Člen |
# Zasláno: 19 Kvě 2006 11:46
- Nahlásit
nemethova5
sorry, ale podle me je naprosto jedno, kde je pes ustajeny. Mam nekolikatyho psa, vsichni byli v kotcich a nikdy jsem ''kotcovy syndrom'' nezaznamenala. Jde prece pouze o to, kolik casu pejskovi venuju. Pokud je pes sice v byte, ale stejne si ho tam nikdo nevsima a ven se dostane minimalne, tak si myslim, ze je na tom mnohem hur, nez pes, ktrery sice zije v kotci, ale ma dostatek pohybu a dostava se mu dost pozornosti a pod. Jaky je rozdil v tom kdyz jsi cely den v praci jestli se pes nudi doma nebo venku ? Kamaradka mela dobrmanku, zila s nimi v byte a muzu ti rict, ze tak zdevastovanej byt sem jeste nevidela. V momente, kdy fena zustala sama doma, tak bud vila a stekala nebo nicila na co prisla.
Je to vsechno jenom o pristupu cloveka.
|
nemethova5
Člen |
# Zasláno: 19 Kvě 2006 12:45
- Nahlásit
viky
tak to ti musim oponovat,protoze,muj pes je velice rad,kdyz domu pritahne a lehne si do pelechu,ja jsem s nim minimalne 3hod.venku,jak si psa naucis,aby nenicil byt,tak je to v pohode,ja mam psa od dvou mesicu doma a nic mi neznicil,psala jsem,ze to bral jako samozrejmost,kdyz jsme odesli,bohuzel,ja bych sveho psa do kotce nedala,je to jen muj nazor!!!!jezdit denne 15km,kdyz je pes ustajeny v kotci,tak to bych asi nedala,nevim jak ty,ale urcite se mnou budes souhlasit,ze by jsi byla na nervy z toho,ze na psa nevidis a bohuzel nevis,co se treba s nim deje,je plno blbcu,co ti chteji otravit psa,ani o tom nemusis vedet,pokud mas psa u baraku,je to dobry,ale pokud by jsi mela dojizdet,jak ja,tak myslim,ze by jsi to rychle vzdala,a u nas neni nikdy doma pes sam,delame na sichty,a jemu uplne jedno,jestli je sam,nebo ne.
|
viky
Člen |
# Zasláno: 19 Kvě 2006 12:56
- Nahlásit
nemethova5
dozidet za psem ne, ja mam kotec u baraku a psa mam pod dohledem. Teda kdyz zrovna nejsem v praci.
Ale nemuzu souhlasit s tim, ze pes v kotci se ma hur, nez ten co je v byte. Je to hodne individualni a opravdu zalezi na tom jak se k tomu postavi clovek - psovod. Znam ''bytaky'', kteri zrovna nejstastnejsi nejsou ( sousedi maji voriska zavrenyho v jedny mistnosti, protoze pes nesnese jejich malou dceru ), znam ale i takovy, kteri vedou suprovej zivot a majitele se jim naplno venuji a to plati i naopak u psu chovanych venku. Proste nejde rict - ty mas psa v kotci, to je chudak. Chce to objektivni pohled na vec a individualni hodnoceni. S tim urcite souhlasis....
|
nemethova5
Člen |
# Zasláno: 19 Kvě 2006 13:08
- Nahlásit
viky
jo to mas naprostou pravdu,rekla bych,ze to je 1:1,taky znam psi v byte,co jsou chudaci,ale i znam chudaky psi zavreny na cely zivot v kotci,mas pravdu z takovych lidi se mi dela fakt soufl.vetsinou jsem se setkala hodne s bytakama,co vedou velice spokojeny zivot,je fakt,ze by se o tom dalo dost polemizovat,protoze jak prijdu na cvicak a sahnu na psa,tak hned poznam,ktery je kotcak a ktery bytak,tedy nekteri kotcovy,to je na pobliti,to nejsem citlivka!!
|