| Autor |
Zpráva |
bili
Člen |
# Zasláno: 7 Čec 2012 16:54
- Nahlásit
Ahoj, přáli by jsme si s přítelkyní pořídit do bytu borderku. Jelikož jsem já i přítelkyně velmi aktivní a rádi sportujeme. Hodně jsme o tomto plemenu četli a zamilovali jsme si ho. Ale bojíme se toho, že někdy bude muset být sama v bytě cca 8h, kvůli práci kam docházíme. Nemáte někdo s tím zkušenosti? Může to borderka vydržet?
|
Airen
Člen |
# Zasláno: 7 Čec 2012 18:10
- Nahlásit
Také mám borderku v bytě ovšem je nutné se smířit že alespoň zpočátku vám doma zničí pár věcí, je nutné ji zaměstnat nejen fyzicky ale hlavně psychicky, věřte že já chodím se svoji BOC 5x týdně běhat a stejně přijde domu a vůbec to na ni neni znát, ovšem cvičení a přemýšlení ji pak perfektně unaví. Pokud se ji chcete opravdu věnovat, aktivně s ní sportovat, cvičit, dělat s ní psí sporty a mít ji jako parťáka ke všemu pak v tom nevidím problém Je ale potřeba mít na mysli, že ikdyž bude venku lejt, bude mrznout atd. tak pes potřebuje zaměstnat nebude mu stačit jen udělat hodinovou procházku. Takže asi tak
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 7 Čec 2012 19:55
- Nahlásit
bili
No, je sice hezký, že jste aktivní, ale je třeba si uvědomit, že borderce se budete muset věnovat na úkor svých aktivit. Nějaké doprovázení člověka při jakýchkoliv aktivitách je sice pro borderku dobrý, ale na vybití její energie naprosto nedostačující. Během u kola/koně, tůrama a pod. jí akorát zvednete kondičku, ale rozhodně jí tím nijak neunavíte. Fyzicky borderku unavit, na to prostě člověk nemá. Jak píše Airen, borderce se musíte věnovat tak, aby se unavila psychicky, pak dá chvíli pokoj. Ale fakt jen chvíli. A každopádně musíte počítat s tím, že jako mlaďoch vám v bytě něco zničí. Pokud jste s obojím srozuměni, tak borderku proč ne.
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 3 Led 2013 16:51
- Nahlásit
ahoj holky, já semka nejdu ani tak pro radu, jako pro názor...
Moje borderka Terka, která je už 3 měsíce u nové paničky, a bude mít teďka tři roky (což už je dospělá), ještě víc přitvrdila v tom svým útočení na ostatní psy a děcka. Jana je s ní denně venku, denně je ta potvůrka mezi ostatníma psiskama, jezdí s ní na kvalitní cvičák, kde je plno psů, dostává se do přítomnosti malejch dětí, prostě všechno podobný jako u mě, akorát v ještě větším měřítku. Když byla štěně a dospívající slečna, tak s tím takovej problém neměla, ale čím starší, tím "horší". Ona jí útočí na každýho psa, na každý děcko co potkají, i v rodině co mají. Když jde s ní na návštěvu, kde je dítě, musí mít košík.
Když přijdou spolu ke mně (Eninka tady nemůže být v to odpoledne), tak startuje na Báru (což nikdy nedělala) a naposledy, teďka na Silvestra Báru regulérně napadla a ta truhla Bára sklonila hlavu k zemi a nechala se ohryzávat (než jsem Terku odvolala - spíš teda odvlekla). Zkoušela to ještě v ten den párkrát (ta malá mrška má štěstí, že se Bára nemíní prát, jinak by z ní udělala několik miniborderek). Dneska jsem mluvila s naší firemní pošťačkou, která si vloni pořídila borderku a ta dělá úplně to samý. Nedávno něco podobnýho řešili místní i na ifauně.....Děcka, vy tady taky máte borderky, děje, nebo dělo se vám něco podobnýho? Co je špatně? Kde jsem já, či Jana udělaly chybu, že ona toho fakt nechce nechat.
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 3 Led 2013 16:57
- Nahlásit
Eninka
bohužel neporadím přímo, ale jestli ty nebo Terky panička umíte anglicky, tak tahleta trenérka bude brzo dávat na web videa, jak právě tohle řešit. Její youtube kanál sleduju už dlouho a je opravdu skvělá, takže by vám to možná mohlo pomoct...
A pokud umíte anglicky, tak by možná pomohla i tahle knížka.
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 3 Led 2013 17:04
- Nahlásit
lamalucni
Jana anglicky zvládá bezvadně, přepošlu jí odkazy. Já mám pořád takové jakoby výčitky, že je to mojí vinou, ale zase si říkám, že i někteří jedinci - psi, prostě takoví můžou být. Ona je totiž jako umanutá, musela bys vidět její výraz v očích, když startuje a klove a je k nezastavení, nevidí, neslyší, jen ji zajímá ten cíl...připomíná mi sedmihlavou saň, prostě hrrrr, jdu tě zabít
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 3 Led 2013 17:18 - Změnil/a: Vlčáčková
- Nahlásit
bili
Tady už je jedna nebo spíš mix bordery k mání:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.58366432 1660782.95294179.146663432027542&type=1
U ní už by určitě dokázali i říct o její povaze a trhací období už bude mít třeba za sebou.
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=45365218469 1046&set=a.386409688081963.88152.386396244749974&t ype=1&theater
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=45365144802 4453&set=a.386409688081963.88152.386396244749974&t ype=1&permPage=1
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.381092045 239790.109182.166194983396165&type=3
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 3 Led 2013 17:20
- Nahlásit
Eninka
Ona je totiž jako umanutá, musela bys vidět její výraz v očích, když startuje a klove a je k nezastavení, nevidí, neslyší, jen ji zajímá ten cíl..
Hele, a nemuze mit nejaky zdravotni problem? Pokud je ted spravne vedena novou panickou, chodi na cvicak a utoky se nesnizuji, spis naopak, uvazovala bych o poradnym vysetreni. Muze jit o nejaky neurologicky problem treba, nektery nemoce se muzou projevovat agresivnim chovanim - snazila bych se tuhle moznost vyloucit. Udelat poradny rozbor krve, zajet za odbornikem vetem neurologem...
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 3 Led 2013 17:39
- Nahlásit
Fifi
víš, tohle mě nenapadlo, ale ono to přicházelo pomalu a postupně, připadá mi strašně majetnická a všichni se jí musejí podřídit (to ona očekává)...zezačátku to dělala ze strachu - měla u toho ocas nalepenej na břichu, ale teďka už "útočí" s ocasem vzhůru a tak jako strašně rychle, takové výpady s rychlostí blesku (nevím, jak to popsat). "Někdo" mi ukázal, jak s ní projít okolo psa, aniž by si ho všimla, anebo aby nechala Eninku na pokoji. Žádný sloova žádný cukání vodítkem, prostě
na základě řeči těla a toho, že ty jsi "šéf" a ona neude dělat něco, co ty nechceš, ale jenom se otočíš, jenom na vteřinu spustíš z očí to, co zamýšlí a ona okamžitě startuje. Dřív, když byla ještě tady, tak si přede mnou už dávala pozor, ale jak nahnala Eninku někam za roh, anebo ven, už ji tam naháněla.
Ona to třebas měla vymakaný i v noci. Dělala, že ustupuje, počkala až usnu a už to "valilo", dokonce to dokázala tak vyšpekulovat, že to vypadalo, že za nic ona nemůže.
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 3 Led 2013 17:44 - Změnil/a: lamalucni
- Nahlásit
Eninka
zezačátku to dělala ze strachu
ale teďka už "útočí" s ocasem vzhůru
Myslela jsem si, že to tak nějak bude. Nejdřív vyjížděla, protože se bála, ale postupně zjistila, že když udělá velký "bububu", všichni před ní ustoupí, a narostlo jí sebevědomí...
Uvidíš, jak se Janě bude zdát ta knížka, mně se hodně líbila. Je tam popsané nejen řešení přímo situací vyvolávajících agresi, ale i celkové nastavení pravidel společného soužití, a všechno pozitivně - přes klikr. Trestání za agresi nemá podle mě moc smysl, pes se naučí počkat si, až nebude pán dávat bacha nebo až nebude poblíž...
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 3 Led 2013 17:53
- Nahlásit
lamalucni
když udělá velký "bububu", všichni před ní ustoupí, a narostlo jí sebevědomí...
jo, to je přesný
Já jsem strašně ráda, že jsem našla babu, která to nevzdává a bere ji takovou, jaká je a snaží se to všemožně řešit. Přijdu si, že jsem někomu "dala" ťuťuňuňu pejska (od pohledu) a skoro "zabijáka" (myšleno s nadsázkou samozřejmě). Já ji celou dobu vedla k tomu, že vytahovat se na nikoho nebude, že to, aby byla v psí smečce nejvýš, že na to prostě zatím nemá a nebude to dělat přeze mě, přijde mi, že to tímpádem začala zkoušet na psy venku, což se jí poměrně asi zadařilo získat to sebevědomí, protože se jí každej vpodstatě bál - ustupoval...no a pak to začala praktikovat doma a už natvrdo. Báru zmákla hnedka, ta se podřídí každýmu a nechce konflikt, Eninka je tvrďák, ta neustoupila, tak ji začala zpracovávat po svým a když jí to neprocházelo skrz mě, rozhodla se, že buď ona, nebo Eninka, že ve smečce obě být nemůžou
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 3 Led 2013 22:00
- Nahlásit
Ono je to u borderek celkem častý problém, brácha měl taky takového psa, věkem to bylo spíš horší, snažili se to řešit všemožně a bez úspěchu, museli kvůli tomu přestat chodit na cvičák a návštěva veteriny byl horor.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 3 Led 2013 22:17 - Změnil/a: kachna_
- Nahlásit
Eninka
Hele, čistě teoreticky, nemůže jí taky trošku vyhazovat z konceptu, že furt vídá tvoje psy (teda Báru)?
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 4 Led 2013 18:36
- Nahlásit
Maya
Ono je to u borderek celkem častý problém
taky jsem se s tím už víckrát setkala
věkem to bylo spíš horší,
nápodobně
kachna_
nemůže jí taky trošku vyhazovat z konceptu, že furt vídá tvoje psy (teda Báru)?
to si nemyslím, dělá to úplně vše
|
zuzana25
Člen |
# Zasláno: 4 Bře 2013 00:37
- Nahlásit
já mám doma taky borderku a dělá to samé, když byla štěňátko tak se spíš bála. A doma máme dvě feny a poslední dobou se hodně perou. Nedávno ta borderka pokousala i mě z ničeho nic mě kousla do nosu, a její chování se strašně změnilo. Potom nám začala hárat tak tím se její chování vysvětlilo. Ale náladová je i teď a abych řekla pravdu, tak jí moc nevěřím.
|
zuzana25
Člen |
# Zasláno: 4 Bře 2013 00:38
- Nahlásit
a nechali jsme ji připustit, ale jestli je březí to ještě nevíme, nebyli jsme na ultrazvuku, může to být jeden z důvodů změny chování? je hodně majetnická
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 4 Bře 2013 10:08
- Nahlásit
zuzana25
je hodně majetnická
moje borderka (teda teď už nové paničky, ale bydlí kousek a vídáme se stále), je až nezdravě majetnická. Je sebevědomá
a teda pase psy a jim je to krajně nepříjemný. Než dospěla, byla v pohodě a ve smečce se takto neprojevovala, ale až získala věkem a psychickým vyzráním své vysoké sebevědomí, tak je to teda s ní voříšek. Projevuje se takto ke všem psům, k těm které zná i nezná. Nechá se okřiknout či zastavit, to ano, ale "zkouší" to pořád. Dřív útočila a vrčela a supěla s ocasem mezi nohama (strachy), ale teď jde s úplně jiným postojem (vypouštět hrůzu) a s ocasem vysoko nahoru. Vykračuje si jako carevna, myška jedna zlobivá.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 4 Bře 2013 10:18
- Nahlásit
zuzana25
no nevim jestli je fakt nutný chovat na takový feně..
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 4 Bře 2013 10:30
- Nahlásit
davidkova renata
chovat na takový feně
mně přijde tohle chování u borderek "normální", protože jsem se s tím už setkala mockrát, ale chápu, že vše je o výchově, i když povahu jde umírnit, ale ne úplně vymýtit (u jednotlivce).
Borderky jsou vpoho, pokud jsou samy s páníčkem, ale ve smečce se chovají obecně povýšeně a často tyranizují psy, kteří se nechtějí podvolit (nemyslím teď sebe a Terku), jedna holka na ifauně o tom psala nějakou bc práci do školy na toto téma a měla teda podkladů od majitelů se stejnou zkušeností hodně. I na cvičácích mají podobný zkušenosti, jsou to prostě takové povahy (dost často).
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 4 Bře 2013 10:52
- Nahlásit
zuzana25
Nedávno ta borderka pokousala i mě z ničeho nic mě kousla do nosu,
hele, to je nějaký divný, nebylo to nechtěně při hře třebas?
Mě jednou cvakla směrem k nosu taky, ale to jenom proto, že jsem měla debilní nápad, když spala na sedačce, jí dělat před nosem ťuťuňuňu a ona se lekla, tak cvakla, ale nedotkla se mě
a byla z toho vycvakaná, když uviděla, že jsem to já. Nedovedu si představit, že by mě můj pes kousl (pominu-li v zápalu hry či v zápalu rvačky vrazíc mezi psy svoji ruku např.)
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 4 Bře 2013 11:01
- Nahlásit
Eninka
mně přijde tohle chování u borderek "normální"
Tohle tvrzení mi přijde trošku podobné tomu, že kupříkladu u buldoků je normální krýt inseminací a rodit císařem, nebo u miniplemen je normální, že mají luxaci patelly... jestli chápeš, co tím chci říct. Souhlasím s davidkova renata, že fenku s takovou povahou bych rozhodně nekryla.
|
danajasa
Člen |
# Zasláno: 4 Bře 2013 11:07
- Nahlásit
lamalucnikupříkladu u buldoků je normální krýt inseminací
Normální je nekouřit-jdu si zapálit Já už živě vidím ten rvoucí se chumel pasteveckých border a stádo vovcí fuč a vožralej potrhanej bača si vovce na čtyřkolece schání sám v jiným státě a říkási,že lepší psy si už nemoch přát
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 4 Bře 2013 11:14
- Nahlásit
danajasa
á už živě vidím ten rvoucí se chumel pasteveckých border a stádo vovcí fuč a vožralej potrhanej bača si vovce na čtyřkolece schání sám v jiným státě a říkási,že lepší psy si už nemoch přát
tak ale dobře mu tak! nemá si na pasení pořizovat borderky!! každej přece ví ,že to voni dělaj
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 4 Bře 2013 11:15
- Nahlásit
danajasa
rvoucí se chumel pasteveckých border a stádo vovcí fuč
Tak já zase netuším, jak přesně se bordery používaly při práci - jestli výhradně sólo, nebo i skupinově... Ale jinač máš recht
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 4 Bře 2013 11:25
- Nahlásit
lamalucni
jak přesně se bordery používaly při práci - jestli výhradně sólo, nebo i skupinově
tak i tak samozřejmě, akorát když bordery "pracují" a pasou, tak většinou nemají čas na ptákoviny, no a ruku na srdce, kolik majitelů borderek v dnešní době se svýma borderama pase, že jo. No a tak se stane, že borderky pasou své okolí, vytahujou se na něj a z toho plynou ty trampoty
|
danajasa
Člen |
# Zasláno: 4 Bře 2013 11:36
- Nahlásit
lamalucniTak já zase netuším, jak přesně se bordery používaly při práci - jestli výhradně sólo, nebo i skupinově... Brácha se vloni vrátil po roce z Novýho Zélandu a páč dělal na farmě kde byly ty stáda fakt tisícihlavý myslím,že jedna by se pos..měli 6border a dokonce i jednoho beaucerona a kupodivu spolupracovalo všechno se vším prostě přesně šlpající stroj každý kolečko muselo přesně zapadat do druhýho páč na rozloze 3dny k sousedovi na kávu si prostě nemohli dovolit honit pár tisíc kusů na stříhání jen pro srandu králíkům(dostala sem i vodborou přednášku,vo tom jak určitý pse dělali todle takle a jiný línije,měli v programu ůpa jinou nápln práce,ale tak aby se prostě doplnovaly a všechno klapalo do nejmenšího detajlu) ale fakt se netolerovalo jediný vrknutí u čehokolif.
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 4 Bře 2013 11:36
- Nahlásit
Eninka
To, že jim "hrabe" z nedostatku vyžití, chápu. Ale to by podle mě nemělo až tak moc souviset s tím, co tu popisovalo víc lidí včetně tebe - nejistota a bázlivost, přetočené do agrese... Jasně že nuda to ještě vyhrotí, ale primární problém je v povaze jako takové.
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 4 Bře 2013 11:38
- Nahlásit
danajasa
Děkuju za objasnění, to je velice zajímavé
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 4 Bře 2013 11:45
- Nahlásit
danajasa
měli v programu ůpa jinou nápln práce,ale tak aby se prostě doplnovaly a všechno klapalo do nejmenšího detajlu) ale fakt se netolerovalo jediný vrknutí u čehokolif.
jj naprosto mě facsinuje to pozorovat(teda bud na videu nebo v nějakým dokumentu,na zéland se teprf chystám )je to neuvěřitelná souhra,dokonalý prostě
lamalucni
To, že jim "hrabe" z nedostatku vyžití, chápu
tak vono z nedostatku práce hrabe naprosto každýmu pracovnímu plemenu a holt se pak chovaj jako kreténi aniž by oni byli na vině..takže říct že to je "normální" projev plemene je dobrá kravina..je to normální projev nudícího se jedince co nemá nic jinýho na práci než vysírat
|
danajasa
Člen |
# Zasláno: 4 Bře 2013 11:46
- Nahlásit
lamalucni to je velice zajímavéTve sterejda gugl hlásí-Na Novém Zélandu se chová 60 milionů ovcí a 9 milionů skotu na pouhé 3 miliony obyvatel. Je to 1/3 všech ovcí v Austrálii. Téměř stále se na zelených svazích objevují stáda ovcí a krav. -takže to už je pořádný stádečko
|