| Autor |
Zpráva |
Eleanor
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2011 13:32
- Nahlásit
Dobrý den, chceme si s rodinou pořídit psa, ale už jsme zoufalí, protože ikdyž procházíme všechny možné atlasy a internetové stránky, nemůžeme se shodnout a najít vhodnou rasu. Jediné plemeno u kterého jsme se shodli všichni je BORDER KOLIE. Moc se nám líbí, ale všude čtu, že je moc aktivní. POtřebuju poradit jestli tento denní režim (viz. níže) by borderce stačil nebo jestli by se trápila a nudila.
Starala bych se o ní převážně já. První týdny by s námi bydlela v domě, potom na středně velké zahradě v boudě, ale bude mít přístup i do bytu (ne však každodenně).
Každý den, bych s borderkou chodila ráno okolo 6 na kratší procházku (30 min.) spojenou s aportováním adt. Po mém odchodu z domu (6.45), by se jí ještě někdo z rodiny pár minutek věnoval, ale pak by byla doma sama až do 14 hodin. Hned po příchodu bych s borderkou hodinku dováděla, nebo s ní šla na procházku a pak opět opustila dům. V době mé nepřítomnosti by si s ní členové rodiny hráli (15-30 minut). Okolo šesté se vracím domů a šla bych s borderkou na dlouhou procházku spojenou s koupáním a volným pohybem na louce, frisbee atd.
Myslíte, že to stačí?...nejspíš bych si pořizovala border kolii, která by měla alespoň jednoho z rodičů z výstavní linie. Moc děkuji za radu ;)
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2011 13:53
- Nahlásit
Eleanor
Jestli ti to vydrží tak jak píšeš, nevidím problém proč by pes nemohl za daných podmínek vydržet od rána do 14. hodin o samotě. Ono jde spíš o nějaké to "zaměstnání", které aktivní borderka potřebuje a zřejmě po vás i bude vyžadovat. Zkuste se zamyslet a zvolit si nějaký psí sport (je jich asi milion pět), který by vás bavil, zabavil by vašeho psa a vydržíte ho provozovat víc než půl roku. Bordera si potřebuje zaměstnat nejen svaly, ale i hlavu.
Všeobecně psi z "exteriérových" linií nebývají tolik aktivní (pracovití, či jak to nazvat), jako jejich kolegové z "pracovních" linií.
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2011 13:55
- Nahlásit
Eleanor
myslím, že to bohatě stačí, nicméně nevěřím tomu, že tohle skutečně budeš dělat. Tím méně dlouhodobě. Podle tvého popisu budeš de facto buď mimo dům, nebo s borderkou. Kdy budeš dělat domácí práce, věnovat se dětem,nebo škole (netuším jak jsi stará atd. ), kdy budeš mít čas na sebe (nepředpokládám, že vysedáváš každý týden u kadeřníka, nicméně aspoň občas tam každá ženská musí, plus např. různí doktoři, vyřizování na úřadech a pod.). Dále píšeš, že máš středně velkou zahradu - čili předpokládám, že taky nějaká práce, která se někdy musí udělat....Nehledě na to, že v zimě, potmě, v mraze a v závějích sněhu se ti určitě bude chtít běhat někde s borderou od 18,00 do 20,00, nebo jak to máš v plánu . Takže za mě bych volila nějaké méně náročné plemeno, zvláště když uvážím, že jsi začátečník a tudíž máš ještě růžové brýle
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2011 14:03
- Nahlásit
Eleanor
rozvrh vypadá dobře. Je dobré si uvědomit, že tohle budete muset podnikat více-méně každý den, bez ohledu na počasí a chuť. Nudící se psí aktivista je jak odjištěnej granát. Pro možnost vašeho srovnání - nemám borderu, mám maďarského ohaře, takže taky aktivní plemeno. Když byl malý, ráno jsme chodívali tak na hodinu, kdy se porval s kámošema, vylítal se s nima, trošku jsme si zaaportovali. Doma pak padnul a neměl chuť dělat ptákoviny, řvát po baráku a ničit. Teď ráno už není nutný chodit na hoďku, chodíme tak na těch dvacet-třicet minut. po příchodu domů z práce se chodilo a chodí tak na 1,5-2 hodiny aktivní zábavy (aport, cvičení, hraní, volný lítání ) ven. To je standard, někdy se vyrazí - hlavně v létě, na mnohem dýl. Večer pak prochajda podle toho, jestli byla odpolko veledlouhá, tak jen tak symbolicky na vyvenčení, když je standard tak se jdem tak nějak cournout.
Eldoguero má pravdu v tom, že psím aktivistům je důležité zaměstnat hlavně hlavu, x hodinová lítací procházka ho unaví na chvíli, pak se oklepe a následuje otázka.... co budeme dělat?? a pes hopíkuje prostorem.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2011 14:05
- Nahlásit
Eleanor
Souhlasím s Biluškou, navíc i nastíněý režim není pro borderu nic moc, bordeře nestačí procházky, aporty a nějaký dovádění a nebo pobíhání na volno, to jí nebaví. Borderka chce, aby jí bavil člověk a to nejlépe pořád a furt.
Doporučuju méně náročné plemeno, ona třeba takoví trikolorní šeltie vypadá jak miniborderka a jistě by byla vhodnější.
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2011 14:08
- Nahlásit
PetraK
psím aktivistům je důležité zaměstnat hlavně hlavu, x hodinová lítací procházka ho unaví na chvíli, pak se oklepe a následuje otázka.... co budeme dělat?? a pes hopíkuje prostorem.
No právě, že já mám zkušenost takovou, že i po dost dlouhé procháce, ale jen procházce se čokle doma napijou, na 20 minut natáhnou, načež se zvednou, projdou se po obýváku a začnou prudit Kdežto po středně dlouhé procházce, plus nějaká stopička, plus pár minut poslušnosti, odpadnou alespoň na 2 - 3 hodiny a já mám klid na další.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2011 14:12
- Nahlásit
Eldoguero
po středně dlouhé procházce, plus nějaká stopička, plus pár minut poslušnosti, odpadnou alespoň na 2 - 3 hodin
co dělat s jedincem, kterej- tím že je sám, tak je na to čas - je na hodně dlouhý procházce.... cvičí, hraje si, cvičí, hraje si... lítá........přijde domů a NEPADNE? a prudí rovnou?
nepřeháním. a to ani teď v šesti a půl letech, po prochajdě ještě s kámoškou, mlaďaskou, kdy se tedy pak ještě masili navzájem doma a zatíimco ona už odpadla, tak ten jemen byl furt auf a když se mu teda nehodlal nikdo věnovat, šel aspoň dělat drbnu na balkon. že by šel spát to ani náhodou, to jen v noci a to určitě jen proto, že nikdo neni vzhůru. myslim že sem ho nikdy neviděla spát
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2011 14:19
- Nahlásit
Eleanor
Já borderku doma mám a zcela a ve všem souhlasím s ostatníma názorama. Borderka "che" pořád a furt dokola. Jedno, jestli s ní budeš na prochajdě hoďku či dvě, jestli hodíš létající talíř 50 x nebo 100 x. Protože až dohážeš a vyprocházkuješ se, tak to je jen součást dalšího, co bordera vyžaduje. Kdybych neměla další dva psy, kteří ji taky zabavěj a to velmi, tak bych z ní asi zešedivěla. Dokud je moje borderka vzhůru, tak pořád ale fakt pořád něco vymýšlí, pořád je "v akci", pořád vyžaduje nové a nové podněty. Jestli jsi začátečník a nejsi si úplně stopro jistá, že ji dokážeš dát vše takové, jak píšem, taky bych doporučila spíš tu šeltičku. Je to na tobě. A ještě jedna věc, zezačátku bude s váma doma a pak v boudě...To jsem zvědavá, jak jí tohle "vysvětlíš".
|
Eleanor
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2011 14:31
- Nahlásit
Děkuji za názory. Jsem přesvědčená, že tento rozvrh budu dodržovat, ale je pravda , že jsem začátečík a chápu že mezi plány a realitou bude rozdíl. Snad to vládnu. Ještě druhým adeptem u nás byl chodský pes, ten je prý méně aktivní, jenže ten se nám vzhledově moc nelíbí.
Nějaký ten psí sport určitě provozovat budeme. Nejvíce se mi zamlouvá buď agility nebo tanec se psy. Asi bych to nechtěla dělat závodně, ale doma stoprocentně. Určitě budu s pejskem ze začátku chodit na cvičák, takže se nejspíš přihlásím na nějaký ten kurs agility.
Jinak ohledně věku a mého volného času: Je mi 17 let. Doba kdy nejsem doma znamená že jsem ve škole, na tréninku nebo s přáteli. Po škole a po tréninku mám volno v průměru tak 5-7 hodin, během kterých se většinou stejně jenom válím nebo jsem na počítači (což se rodičům nelíbí, a proto by uvítali aktivního psa, se kterým bych musela trávit dost času). Pokud bude večer špatné počasí tak budu s borderkou třeba jen procvičovat agility nebo učit novým kouskům . Samozřejmě v případě, že nebudu mít čas(z důvodu holiče atd..) jít s pejskem na odpolední procházku zaskočí za mě můj bratr a v případě večerních procházek budou k dispozici rodiče.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2011 14:33
- Nahlásit
No a navíc si člověk musí sakra rozmyslet, co takového psa naučí, já když hlídala borderáka, tak jsem ho naučila hledat tenisák, milionkrát milionkrát jsem si to vyčítala a to nebudu ani mluvit o tom, kolikrát mi to vyčetl brácha, když jsem mu borderáka po 14 dnech vrátila.
|
Eleanor
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2011 14:35
- Nahlásit
Možná že ta šeltie není špatný nápad a co australský ovčák?
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2011 14:38
- Nahlásit
PetraK
No zaměstnat mu hlavu přece, vždyť o tom již hodnou půlhodinu hovoříme Mlho
Třá taková hra na hledání pamlsků, balonků ... zabaví psa docela dobře a páníček se při tom zas tolik nenadře. U mě to fungovalo i na naprosto nežravou a aportky všeho druhu zdaleka obcházející čubu, prostě jen proto, že mohla zároveň spolupracovat se mnou a zároveň zaměstnávat samostatně svůj mozek a nos. Navíc se naučila čekat na další aktivity a tím i efektivně odpočívat.
Jinak já bych jí tu borderu zas tak nerozmlouvala, chce exteriérový zvíře - jsem pro, budou mít hezkýho psa, který ovšem stále vyžaduje nějaký zaměstnání. Pokud si toto tazatelka skutečně uvědomuje a je si nyní jistá, že bude ona a celá rodina schopna zajistit dostatek aktivit takovému psu, pak si nemyslím,že to, že je začátečník by byl problém.
Eleanor
Možná by ale nebylo od věci zkontaktovat nějakého chovatele BC, domluvit si návštěvu, pokud ti to chovatel umožní, bylo by super psy aspoň několik hodin pozorovat, ptát se a ptát se a ptát se ...
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2011 14:38
- Nahlásit
Eleanor
australáka mám taky, je to něco podobnýho, ale není až takovej "šílenec", tomu by stačilo těch pár hodin a milionkrát házet talíře. Aspoň teda já to tak doma mám. Ale každýmu psovi se musíš věnovat, nejde jen o "povinné" prochajdy a dovádění, musíš mu být tak nějak "nablízku".
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2011 14:39
- Nahlásit
Eleanor
Jj, AO jsem chtěla navrhntout, určitě jsou míň akčnější než bordery a řekla bych pro začátečníka vhodnější. Bordery jsou fakt extrém, naštěstí už jejich boom pominul, protože lidi je prostě nedali a oni se pak často přehazujou do agresivity, čímž se stávají problémovými, no a tak.
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2011 14:44
- Nahlásit
Eleanor
Uvědom si ještě jednu věc. Je ti 17, průměrný věk borderky je cca 15 let. To znamená, že až ti bude 32 budeš borderu pořád ještě mít...mezitím zaručeně dostuduješ, odstěhuješ se od rodičů, začneš pracovat, založíš rodinu....platí pořád ten harmonogram, že mezi 18,00 -20,00 a 14,00 až 15,00 hážeš psovi aportky?
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2011 14:48
- Nahlásit
Eldoguero
No zaměstnat mu hlavu přece, vždyť o tom již hodnou půlhodinu hovoříme Mlho
hlavu má zaměstnanou až se mu z ní kouří Mlho, leč u něj to ne-fun-gu-je. buď je to tim, že prostě v tý hlavě nic nemá a nebo ho kousla moucha AntiTseTse, protože von prostě nespí, nespí, neodpočívá.
na hledání pamlsků, balonků -zabaví psa docela dobře hehehe pani vy jste ftipná - to má, levou zadní, říkám, že to je ohař. Hledá výborně - /pamlsky ne, nedávám hledat žrádlo,jen věci/, kdekoliv.
Jediný co ho trochu utaví je teď plavání - kdy ho nechávám prohledávat hladinu a hledat aporty, nebo ho posílám pro aporty do určených směrů. A pak v zimě hodně hlubokej sníh. JINAK NIC a tak chodí s odpadkama, pomáhá v kuchyni (vyhazuje papíry do koše, zavírá dvířka od linky, nosí prádlo do pračky....) aspoň takhle se to zužitkuje. ale věřte, že práce a zábav má řekla bych více že hodně a stejně - nespí, nespí, nespí, neodpočívá. Má to odmala.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2011 14:56
- Nahlásit
PetraK
Já to ale říkám furt, psa co nejde vypnout, si pořídí jen absolutní masochista.
Zlatí moji pejsáčkové, vydržíme chrupkat na gauči hodiny.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2011 15:03 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit
Maya
masochista
přece nejsem úhyl!!!
předevčírem jsme šli ven jen tak- že do sídláku , aby si užil taky trochek civilizace, buran jeden polní. Hoďka a půl, kdy si tedy nejen zjišťoval novinky a sváděl baby, ale taky jsem cvičili, že jako aby nám to šlo i v civilizaci. pravda lehčí procházka, ale ne zas jako úplný flákání, čeká nás horská tůristika, tak aby měl energii, sem si řikala... měl. Přišel domů a z pelechu se obratem katapultoval do hračkárny a šel zabíjet pani Krysu Vasilisu a pana Broučka -zabíjí je na povel, musela jsem ho naučit pár krávovin, který může dělat i když mám třeba ruce v škopku. rozlišoval = nosil hračky podle názvů, ukldil si je po sobě do hračkárny, zas je vytahal........Vsadim svý nejmilovanější boty, že po návratu z horský tůristiky, kde bude mít navíc k dispozici psí kámošku, tak páč to bude JEN čtyři dny, tak v pondělí, místo aby byl zdechlej, bude rotovat prostorem.
vydržíme chrupkat na gauči hodiny
na gauči je jen, když jsem tam já, jak se zvednu, tak mastí za mnou aby náááhodou čirou nááááhodou o něco nepřišel
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2011 15:34
- Nahlásit
Psíček
dyk nevíš, jestli na ni třeba Marusja neposle snet nebo raka a hotovo v 17ti.
Tak jasný, taky může psa přejet Prndolíno. Nebo parník na Vltavě...ale taky může Eleanor za čtyři roky psát inzeráty..z důvodu nedostatku času daruju čtyřletou borderku....
Mimochodem, Eleanor, když je ti 17 tak budeš za rok, nebo dva maturovat, že? To fakt věříš tomu, že budeš buď ve škole, na tréninku, s přáteli, nebo se psem? Učit se nebudeš? Nebo tě na celý ten rok zastoupí brácha?
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2011 15:38
- Nahlásit
Maya
Zlatí moji pejsáčkové, vydržíme chrupkat na gauči hodiny
No jo, jenže špic je ideální pes, jen se to o něm málo ví, že
|
pawLINka
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2011 16:28
- Nahlásit
Biluška
To fakt věříš tomu, že budeš buď ve škole, na tréninku, s přáteli, nebo se psem? Učit se nebudeš?
Já se zásadně vždycky učila se psama na procházce. Když jsem měla zkouškové, tak jsem ráno sbalila učení, šoka a psy a šli jsme tak dlouho, dokud jsem to neuměla.
Eleanor
Opravdu si velmi dobře rozmysli, jak to bude dál po té maturitě. Plánuješ výšku? Budeš na koleji? Nebo budeš pracovat? Třeba na směny? Odstěhuješ se od rodičů?
Já si opravdicky svého vlastního psa pořídila v 16 a bylo to super do té doby, než jsem chtěla jít na výšku. Jak to dopadlo tady raději psát nebudu...
|
Barbucha z Prahy
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2011 16:37
- Nahlásit
pawLINka
Já si opravdicky svého vlastního psa pořídila v 16 a bylo to super do té doby, než jsem chtěla jít na výšku. Jak to dopadlo tady raději psát nebudu...
Tak možná by bylo dobrý to napsat, aby Eleanor věděla, co se může stát, ne? To nemyslím vůbec ve zlém, aby bylo jasno.
Jinak já si myslím, že pokud má podporu celé rodiny, tak si psa může pořídit, pokud je zodpovědná a je si vědoma toho, že obzvláš´t bordera je časově náročné plemeno. Samozřejmě, že pokud půjde na VŠ mimo nynější bydliště, tak to možná není úplně nejlepší, ale zas na druhou stranu, top by si člověk psa nemmohl pořídit skoro nikdy. Může si třeba pořídit psa svobodný lčověk, který ještě nemá děti, protože pak na něj bude mít míň času nebo může si psa pořídit někdo, kdo už děti má? Nebo někdo, kdo pracuje na plý úvazek? Já si myslím, že jo, pokud se psovi věnuje, tak jak ten pes potřebuje, od toho jsou tu samozřejmě různá plemena, aby si člověk vybral to vhodné. Proto bych možná volila něco jiného než borderu, ale odrazovat od pořízení psa Eleanor nebudu
|
zuzanarosakova
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2011 16:52
- Nahlásit
Když to tak čtu tak mě nsapadá, jestli nemám ty psy nějaký nemocný.. Ráno jdem na 15min, pak jedí a spěj do 13-14 pak jdem ven na 1-1,5hodky, max 2 tam nějaká poslušnost, aport, někdy klikr, v létě plavání. Pak okolo 19h 10min procházka a jídlo. Pak opúlnoci 15min procházka. Mezi procházkama skoro nonstop spěj, max se zvednou a přesunou se spát na jiný místo, ani na zahradu nejdou, jen když tam jdu já něco dělat, tak tam jdou se mnou a tam si lehnou a spěj
|
stetisek123
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2011 17:00
- Nahlásit
K tomu choďákovi, neznám borderky,tak nemůžu srovnávat. Ale příjdu z tříhodinové prochajdy s jinejma psema, to znamená neustálé lítání, okusování a poskakování. On vychlemstá misku s vodou a donese tenisák! (a já už házím jen v leže )
Ale znám i opačnej přístup. Ve vsi je domek, kde jsem zažila BOM, už byl starej, tak jsem si říkala, že ho asi nechávaj v klidu, když s ním nechoděj ven.
Ale milej maliňáček je opustil na věčnost a na zahradě se objevila bordera...opět nevycházej z domu...pláču s ní,ale i tak bez rozmýšlení si lze pořídit "klášného pejšta" (hned naproti je domek s BŠO a taky nezná svět za plotem...
|
stetisek123
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2011 17:02
- Nahlásit
zuzanarosakova
maj nemocný pacičky
|
Marush
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2011 17:02
- Nahlásit
Psíček
dyk nevíš, jestli na ni třeba Marusja neposle snet nebo raka a hotovo v 17ti.
ty voe nemysli na mě pořád...
|
zuzanarosakova
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2011 17:03
- Nahlásit
stetisek123
maj nemocný pacičky
a proto furt spěj?
|
Marush
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2011 17:05 - Změnil/a: Marush
- Nahlásit
kachna_
kachně jsem tam zapomněla napsat že ten špic její je bombasticky roztomilej...
zuzanarosakova
zlaťáci vole nejsou bordery... jo proto spěj furt jak blbý
|
zuzanarosakova
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2011 17:06
- Nahlásit
Marush
zlaťáci vole nejsou bordery...
takže je to normální, že furt spěj?
|
Marush
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2011 17:09
- Nahlásit
Eleanor
Já nevim, mě přijdou bordery hrozně psycho psi, je to plemeno pro našláplýho čéka co furt pro toho psa něco vymejšlí,neustále. Taky nechápu proč bude nejdřív doma a pak venku, jakože rodiče ho nechtěj doma aha, to znamená že asi ani nebudou úplně svolní se dělit o péči s tebou.Ten plán je hezkej,ale nevim jestli ti takhle vydrží napořád, být tebou vybrala bych jiný plemeno, například takový s jakym se líp zžije i zbytek rodiny.
|