Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Chov psů, chovatelství / maďarský ohař nebo border kolie?
. 1 . 2 . 3 . 4 . >>
Autor Zpráva
Lee
Člen
# Zasláno: 6 Kvě 2011 21:25
- Nahlásit

Ahoj,
chtěla bych si pořídit maďarského ohaře, ale váhám, jak tak koukám, jestli to nebude až moc hyperaktivní ďáblík ještě se mi hrozně líbí border kolie, tak jsem trošku na vážkách, zase nechci, aby byl pejsek neštastný....můžete mi prosím někdo poradit, popř. se podělit s vlastními skutečnostmi? Děkuju moc!!

agáta12
Člen
# Zasláno: 6 Kvě 2011 22:05
- Nahlásit

Lee

Je to šumafuk, ale když jim včas amputujete nožičky , tak se trochu zklidní.

( zaskakuju za psíčka )

denyk
Člen
# Zasláno: 6 Kvě 2011 22:19 - Změnil/a: denyk
- Nahlásit

Já mám maďara a hyperaktivní opravdu není, je mu téměř 2 a půl roku, je přizpůsobivý, aspoň ten můj .
Venku odpoledne zhruba 2 hoďky, večer cca. půl, ráno opravdu jen vyčůrat, protože chodím do práce na šestou a vstávat se nechce ani mně ani jemu .
V zimě když opravdu mrzne tak venku dlouho nevydrží, taky když hodně prší tak moc ven nemusí ale myslím, že co kus, to originál, bo ani do vody se mu nechce

Lee
Člen
# Zasláno: 6 Kvě 2011 22:20
- Nahlásit

no to není zrovna rada, co jsem čekala, ale i tak díky...

Lee
Člen
# Zasláno: 6 Kvě 2011 22:23
- Nahlásit

denyk: tak to ráda slyším! četla jsem, že potřebují extrémní množství pohybu, nejlépe ráno hodku, večer taky a odpoledne dát pořádně do těla...ale věřím, že se je dá utahat i jinak, aportování, kolo, atd. Mohla bych se zeptat, jak to vychází finančně? cca za měsíc? díky moc!

Lee
Člen
# Zasláno: 6 Kvě 2011 22:26
- Nahlásit

bála jsem se, aby to nedopadlo tak, že já doma padnu po vycházce únavou a psík ještě nebude mít dost líbí se mi hrozně jejich povaha, je to nesmírně krásné plemeno, ale bála jsem se jejich náročnosti na pohyb...a ještě jsem se chtěla zeptat, jak moc je to extrémní s loveckým pudem? měla jsem předtím společenské plemeno, tak s tím nemám žádnou zkušenost...

denyk
Člen
# Zasláno: 6 Kvě 2011 22:31
- Nahlásit

Jak "to" vychází, no já mám trochu prďolu,má 24kg.
Je spíš nežravec, dávku na den má zhruba 300g. Kupuju granule 15kg pytel za 1500Kč cca.
Takže jídlo asi 1000Kč měsíčně, ale kdybys krmila masem, asi tě to výjde levněji.
Samozřejmě nepočítám pamlsky a ostatní potřeby....
V pondělí se vrátí PETRA K určitě Ti ráda poradí, napíše
Kdyby ses chtěla mrknout na pár fotek http://buki.mypage.cz/

denyk
Člen
# Zasláno: 6 Kvě 2011 22:36
- Nahlásit

Lee
Tak na rovinu, já s tím problém mám, utíká za zvěří. Je to můj první pes, tak jsem to podcenila.
PETRAK ikdyž píše, že zlobí, tak ho má vycepovaného...já jsem spíš asi typ "chůvy" bohužel
A má docela hyperaktivistu, narozdíl ode mně.

Fifi
Člen
# Zasláno: 6 Kvě 2011 22:44 - Změnil/a: Fifi
- Nahlásit

Lee
Me vzdycky tyhle obecne dotazy uvedou temer v tranz..
Prosim, pokud si chcete nejake plemeno vemeno poridit, zajedte si na vystavy, pokecejte s chovateli, objedte si par akci, kde se uzce vytipovane vemeno vyskytuje. A pak tedy po zrale uvaze si poridte plemeno snu. Ptat se na diskusi zda ohare nebo borderku, a doufate, ze vam cizi rady po netu poradi, ze nebude pejsek nestastny.. tak... ja nevim..

Lee
Člen
# Zasláno: 6 Kvě 2011 22:52
- Nahlásit

Denyk: obávám se, že já asi taky nevím, jestli to moc neřeším,ale zase bych byla ráda věděla +- co by mě čekalo. Otevírá se mi kudla v kapse, když někde čtu, že si lidi pořídili psa a pak se divili, že je to tak nebo tak a dají ho pryč, protože ho nezvládli a přerostl jim přes hlavu, protože čekali něco jiného a ještě to svádí na psa ...
Nádherné fotky! je to nádherný pes!! taky by se mi líbil spíš nějaký prdola...chtěla bych fenečku, ty jsou měnší...sama nejsem nejvyšší a nejtěžší, tak aby to nevypadlo jako v těch kreslených seriálech, když jde pes a za ním vlaje páníček Hrozně se mi líbí ridgeback, ale tam se bojím, že už by to tak bylo
Asi to bude hodně záležet na jedinci, vím, že se to nedá úplně univerzalizovat, že je každý osobnost...

Lee
Člen
# Zasláno: 6 Kvě 2011 22:56
- Nahlásit

pár výstav už jsem obešla a jde mi spíše o rady ostatních ochotných chovatelů, kteří mají s plemenem zkušenosti, pokud jsem pochopila, tak i k tomu tyto diskuze slouží

denyk
Člen
# Zasláno: 6 Kvě 2011 22:58
- Nahlásit

Lee
jde asi i o to, co s chceš s pejskem dělat... myslím, že je lepší to řešit víc, než vůbec.
No jo, ten náš je spíš holka, byla tu na návštěvě jeho ségra a j mohutnější než on

denyk
Člen
# Zasláno: 6 Kvě 2011 23:03
- Nahlásit

Lee
já nejsem žádný chovatel, ale úplný amatér, ptám se pořád a na všechno

Lee
Člen
# Zasláno: 6 Kvě 2011 23:22
- Nahlásit

chtěla bych společníka. nejsem úplný aktivista, ale mám ráda procházky a rádi s přítelem vyrážíme do přírody nebo na kola, já bydlím v bytě, ale jezdím co 14 dní k rodičům, kteří jsou na baráku, takže by měl i tuto možnost. V létě vyrážíme do hor, k přehradám a celé je to aktivnější, v zimě je to horší, ale přítel miluje běžky, tak by tam určitě taky uvítal společníka. Tyto aktivity většinou podnikáme přes víkend, ale i přes týden se najde čas, sice oba dva pracujeme, ale neracujeme dlouho do večera a zatím mám i studující spolubydlící, tak bych toho ráda využila , že by pejsem nebyl alespon první rok života dlouho doma sám. A máš Bukiho v bytě? Přítel mě pořád přesvědčuje, že je to spíše pes k baráku, než do bytu...

denyk
Člen
# Zasláno: 6 Kvě 2011 23:31 - Změnil/a: denyk
- Nahlásit

Lee
jo mám ho v bytovce ale hned za bytovkou pole, pak rybníky, les, včera jsme za bytovkou potkali lišku Bystroušku, na srny čučím z okna, pasou se tam brzo ráno...taková romantika.
Dle mého ohař a psi vůbec jsou neradi sami. Když jsme u tchýně na zahradě a jdem do baráku, stejně letí za náma.
V bytě s ním není žádný problém, protože je "nízkoúdržbovej" díky srsti. Když je od bahna, než dojdeme dom, tak to opadá
Jo a zasedl nám sedačku
S borderou by byla větší práce co se týč mytí, česání...

Eninka
Člen
# Zasláno: 7 Kvě 2011 16:36
- Nahlásit

nevím, jaká je práce s "údržbou ohaře", ale mám borderku a díky její lesklé a "jezdivé" srsti žádnou zvláštní údržbu nepotřebuje, ani když prší a je bláto a tak. Koupat taky není třeba, snad jen občas...Česání jde hladce a líná po chomáčcích, které jdou krásně zvednout, ohař je krátkosrstý, to se chlupy zapichujou všude a nejdou odstranit-teda jdou, ale dost blbě...Já bych vybírala podle toho, co čekáš od toho pejska. Kdo má ohaře, poradí ti ohaře, kdo borderku, tak ji...
Ohař je lovec a to těžkej, bude ti zdrhat když to nezvládneš, borderka je spíš mazel, rošťák a víc přítulná, je s ní sranda, pořád vymýšlí kraviny a tak. Fakt záleží co máš s pejskem v plánu, podle toho si vyber.

LucieS
Člen
# Zasláno: 7 Kvě 2011 17:03
- Nahlásit

Pamatuju si jeden výcvikový tábor, přišli jsme z docela slušně dlouhé procházky, vyvalili se na restaurační zahrádku na oběd a kafe, pohoda klid - jen majitelé výmara a maďara se nevyvalili, ale vzali aporty a šli na další dvě hodiny ven. Nene, tohle bych nechtěla .

helps
Člen
# Zasláno: 7 Kvě 2011 17:48
- Nahlásit

PetraK pokud vím, ale s ním snad dělala lovecký výcvik? nebo aspoň něco na ten styl... kvůli těm loveckým pudům bych do maďara nešla, ale je to prašť jako uhoď. Bordera ti zase může všechno a všechny pást, takže záleží jak se k tomu ty postavíš a co od nich očekáváš a co jsi ochotná pro to "zvládnutí" udělat. Lepší mi ale přijde bordera, pokud si vemeš navíc nějakýho ne vyloženě pracáka, tak s borderou problém nebude, pokud ji teda poskytneš dostatek pohybu.

Eninka
Člen
# Zasláno: 7 Kvě 2011 20:37
- Nahlásit

helps
Lepší mi ale přijde bordera, pokud si vemeš navíc nějakýho ne vyloženě pracáka, tak s borderou problém nebude, pokud ji teda poskytneš dostatek pohybu

haflinger
Člen
# Zasláno: 8 Kvě 2011 12:45
- Nahlásit

O borderku jsem se nějaký čas starala a je to jedno z nejhyperaktivnějších plemen, dle mého názoru. Borderky jsou úžasné, ale potřebují stále něco dělat, jinak jsou nešťastné a údajně si můžou i něco udělat, ve smyslu sebepoškozování, pokud nemají dostatek podnětů. Z výmarem mám méně zkušenností, ale je to též aktivní pes. Možná ne tolik jako borderka, ale určitě dost na běhání a dovádění venku. Třeba do bytu bych já osobně volila výmara, než borderu, jestli bych si měla vybrat z těhle dvou. Pokud máte domek se zahradou, jeto samozřejmě lepší. Asi bych zhodnotila, jestli chcete se psem dělat hodně věcí, sportovat a podobně (na to se jistě hodí obě plemena) Pokud nemůžete být moc aktivní a spíše to bude domácí mazlík na procházky a méně pohybu, tak bych si vybrala s těhle dvou ohaře. Ale záleží na každém

krecinek
Člen
# Zasláno: 8 Kvě 2011 16:47
- Nahlásit

Mám dvě borderky (plánuju třetí ;) ) a do ohaře bych nešla, jsou mnohem aktivnější a náročnější na pohyb, než borderky - těm stačí zaměstnat hlavu, vyžadují kontakt a spolupráci s člověkem. Ono takovejch 10 minut cvičení poslušnosti nebo blbinek je dokáže zabavit ;) jasný, že potřebujou pohyb a to dost, ale taková hodinová prochajda doplněná o aportování (nejlíp frisbee) a cvičení je zabaví, kdežto utahat třeba maďara je podle mě větší fuška. Ale záleží jakýho psa si z něj člověk udělá...Navíc borderka vyžaduje kontakt s člověkem, takže určitě v bytě nebude nešťastná, naopak, naši kluci po chvíli dovádění na zahradě chtějí zpátky dovnitř
Takže podle mě je lehčí utahat borderku, než ohaře právě proto, že borderka je nejvíc šťastná, pokud může pracovat hlavou Samozřejmě bych šla ve vašem případě do štěnete, které bude z linie výstaváků a sporťáků, protože jak sáhnete po něčem, co má v rodokmenu "pasáky" můžete mít problém, že bude pást všechno co se pohne a ve městě jsou to bohužel auta, kola...ale dneska je velký výběr, takže určitě vhodného prcka podle vašich představ seženete, najdou se celkem klidní jedinci ;)

PetraK
Člen
# Zasláno: 9 Kvě 2011 09:24
- Nahlásit

V pondělí se vrátí PETRA

tak sem tu ale nedokážu Ti říct jestli maďar nebo bordera. Z mýho pohledu je to trochu rozstřel mezi plemenama, možná by to chtělo nad tím víc podumat. Za sebe Ti řeknu úplně opačný info než denyk . Mám maďara, v říjnu mu bylo šest let, až teď v tomhle věku je schopen sám uznat, že je jako fakt unavenej a chtělo by to se na chvilku svalit, ale to až poté, co je nějakou dobu v zápřahu. A tím zápřahem nemyslím jen tak procházky, nebo běh u kola třeba. Tím zápřahem mám na mysli opravdu zápřah - teď jsme se vrátili z výcvikového tábora - byli jsme tam od čtvrtka, padnul až po příjezdu domů. Jinak se hlemejždil pořád. Tihle psi potřebují krom fyzického vyžití i velmi dobře zaměstnat hlavu, to je teprve opravdu unaví. Naše procházky nejsou jen tak že se procházíme, ale pokaždé se během procházky i pracuje, buď třeba cvičíme, nebo jdeme za zvířaty. Tím jsme se dostali taky k dalšímu tvému dotazu a to hodně podstatnému. Ano, ano ano, s loveckým pudem musíš počítat, šance, že budeš mít ohaře bez loveckých vloh je myslím mizivá. Chceš-li mít psa, s kterým můžeš všude na volno, musíš s jeho loveckými vlohami začít pracovat a to hned od malinka (tím myslím seznamovat ho opravdu od útlého štěněcího věku se zvěří, aby si jí "ochodil" zvykl si být v její přítomnosti v klidu a pak následně ho naučit, že může zvěř vystavit, ale neštvat). Tady nejde o klasické přivolání jako u neloveckých plemen, ale o to aby se pes naučil, jak se u zvěře má chovat, jinak ho budeš lámat a to by sis nemusela pořizovat ohaře. Oni tohle potřebují. Nemusíš dělat myslivcování, já ho taky nedělám, ale je fér tomu psu to alespoň částečně umožnit, ne mu v tom tvrdě bránit. Takže je nutné počítat s tím, že to bude něco stát - čas, úsilí a trpělivost a taky si budeš muset zjistit, jak jak na to. Jak dlouho to bude trvat, záleží na jedincích - myšleno na psu a psovodu . leč vyplatí se, protože je nejen fajn se dívat na psa, který spokojeně dělá při procházce to co má v sobě ale taky a to je hodně důležitý, vás tohle hodně pospojí, utuží to váš vztah. Náš denní režim je takový, že ráno se jde na venčící procházku , tak aby si pes početl a vyvenčil se. To ale až teď , když je dospělec, když byl štěně a mlaďoch, chodila jsem s ním ráno tak na 3/4 hodiny až hodinu, aby se vylítal, vytloukl ze sebe energii a pak doma spokojeně chrápal a neničil, neštěkal. Odpoledne se jde ven tak na dvě někdy tři hodiny - podle toho, jak je čas a taky jaká byla před tím aktivita. Je to doba, kdy se věnuju intenzivně jen a jen psu. Večer potom tak pocouráme po sídlišti. Zase - když byl štěně a mlaďoch, tak jsme byli venku i večer mnohem déle s jeho psíma kámošema, Ohaři jako lovečáci moc počasí neřeší - takže u nás zima nezima, jsme venku, déšť to stejný. Zažila jsem ho jednou, že se mu ven nechtělo a to byla opravdu průtrž mračen. Zima mu byla taky jen jednou a to letos, když jsme byli na horách, byly ty hrozný mrazy a čekal s pánikem venku před krámem. Jak se nepohyboval, tak to mu zima byla. Jinak ne, je ochoten jít do vody v únoru na Šumavě. Je to pes pracant, ale potřebuje kontakt se svým pánem, takže venku určitě ne, vižla není pes do kotce. Ono máš-li psa čistě venku, nenavážeš s ním ani kontakt tak natěsnačku, jako, když ho máš za zadnicí, ale to je čistě jen můj názor. Vižla je skvělej pes, miluju tohle plemeno a proto každýmu říkám, aby si rozmyslel, co to obnáší, páč když pes nedostane to, co jeho povaha potřebuje a pánik se plemenu nepřizpůsobí, je pak pes nešťastný. Nešťastný pes dělá problémy, takže je pak nešťastný páníček. Takže venkoncem je pak nesoulad mezi oběma. Takže - jedna ze zásadních otázek: bude se Ti chtít věnovat v mládí psa úsilí, čas a energii tomu, aby se z ohaře stal opravdu ohař? (nemyslím ohař myslivcovatý, ale ohař jako takový ) Znamená to být hodně hodně hodně v polích, se psem pracovat, jít s ním za tou zvěří. Bude se Ti do toho chtít? Jak říkám, není nutný stát se myslivcem, ale je nutný dát tomu psovi náplň takovou, pro kterou byl vyšlechtěn. Pokud s jeho vlohama nebudeš pracovat skončíte buď na vodítku, nebo se psem, který štve a to nemusí dobře dopadnout (auta, vlaky, myslivci, to že se pes může ztratit). Tohle je věc, kterou by člověk neměl podcenit- pokud skutečně mám psa rád, měl bych počítat s tím, že mě to bude něco stát.

denyk
Člen
# Zasláno: 9 Kvě 2011 09:57
- Nahlásit

Péťo díky, však říkám, každej jsou úpá jinej a můj navíc nevychovanej za to ale nemůže pes, že

PetraK
Člen
# Zasláno: 9 Kvě 2011 10:35
- Nahlásit

denyk

no jo, já zas sepsala román, ale když mi to nedá, chtěla bych vždycky nastínit tomu, kdo má o maďara zájem, co ho může čekat, ale hlavně to, co ten pes opravdu potřebuje. Aby pak byli spokojení oba.

, každej jsou úpá jinej

to určitě, určitě, já jen vzala tak průměrnou povahu maďara, že spíš vzhledem k tomu, že to jsou pracanti, jako lovečáci v rámci své výbavy otužilí, může čekat to, že počasí nepočasí, prostě poleze ven a pesan si to bude chtít venku užívat.

Lee

ještě pro srovnání jaká aktivita psa unaví spíš. Dovolenou trávíme aktivně couráním po českých horách, každý den výšlapy, každý den je pes v provozu, ale je to takový volnější, necvičíme jen si užíváme, chodíme a blbneme, aportuje. 14 dní. Přijede domů, vytuhne ale velmi rychle zregeneruje a už šup zase do akce. Oproti tomu, teď ten prodloužený víkend na psím táboře, kde se cvičilo ho utavil za čtyři dny mnohem víc. Byla tam větší psychická zátěž, než zátěž fyzická. Píšu to proto, že nejde spoléhat na to, že sednu na kolo, pofrčím, pesan poběží a doma pak bude odpočívat.

Lee
Člen
# Zasláno: 9 Kvě 2011 11:29
- Nahlásit

denyk:
ned za bytovkou pole, pak rybníky, les, včera jsme za bytovkou potkali lišku Bystroušku, na srny čučím z okna, pasou se tam brzo ráno..
tak tomu říkám idyla já vidím z okna tak akorát jiný barák ale kousek je park a zeleně taky není málo, žádné betonové zástavby, taky je možnost hodit psíka do auta a prostě někam vyjet.

denyk
Člen
# Zasláno: 9 Kvě 2011 11:41
- Nahlásit

Lee
tak tomu říkám idyla
jo hlavně pro ohaře kterej by rád zdrhnul ale jak říkám, e to o výchově, viz. PETRAK. Já jsem to hold nezmákla.

PetraK
v rámci své výbavy otužilí
hihihi já mám asi fakt nestandart

Lee
Člen
# Zasláno: 9 Kvě 2011 11:44
- Nahlásit

PetraK
moc děkuju za úžasný popis a rady!!! vím, že je to trošku dost roztřel, ale oba se mi hodně líbí, i jejich povahy, vzhled a celkově, nechtěla bych žádného malého gaučáka (tímto nechci nikoho urazit, sama jsem jednoho měla) Právě se mi líbí, že kromě vycházky potřebují zabavit i hlavu...loveckého pudu se trošku dost bojím, ale snad když se to nepodcení a budeme cvičit od prcka, tak bychom snad mohli být štastní oba. S tímhle by mi poradili na cvičáku nebo někde speciálně? nechtěla bych, aby pes skončil na vodítku, to bylo neštěstí a sama bych nechtěla, abych se bála pejska pustit...předchozí pes, co jsem měla, si sice občas postavil hlavu, ale běhal si na volno a na přivolání přišel a není nic hezčího, než štastný pes, který si může lítat kde chce a není limitovaný vodítkem...
Jednou v parku jsme potkali pána s ohařem a setrem a říkal, že vyložene chodí lovit cizí psíky na hraní, aby se madar vyblbl a unavil dřív Líbí se mi, i že by mě pejsek vytáhl více ven, jak už jsem psala, s přítelem chodíme po horách, ven, sportujeme, ale žádný velký aktivista nejsem a když není příležitost, tak jsem i lenoch, tak by to bylo určitě ku propěchu obou, že si pročistíme hlavu a prostě budeme muset jít ven

PetraK
Člen
# Zasláno: 9 Kvě 2011 11:44
- Nahlásit

Lee

u nás máme taky pole hned kousek, což je právě výhoda, při té výchově, protože Ešus byl od malinkata v polích v lesích, to stejné na chalupě, zvěř měl možnost si osahávat každý den.

PetraK
Člen
# Zasláno: 9 Kvě 2011 11:51 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit

Lee
Právě se mi líbí, že kromě vycházky potřebují zabavit i hlavu...loveckého pudu se trošku dost bojím, ale snad když se to nepodcení a budeme cvičit od prcka, tak bychom snad mohli být štastní oba
dobrý, dobrý, pokud s tímhle budeš počítat, nebudeš překvapená.

No na klasickým cvičáku asi neporadí, ale dneska už je možnost loveckého výcviku buď na spešl soustředěních a táborech - takové té pravé lovečiny, nebo třeba tady v Prahéé funguje i možnost přidruženého loveckého výcviku na jednom cvičáku - myslím, že se pak dá domluvit i indivindi . já jsem do toho šla sama,načetla jsem si na netu, pořídila stopku a rezervovala si místo v Bohnicích, páč to k tomu někdy docela i směřuje

a není nic hezčího, než štastný pes, který si může lítat kde chce a není limitovaný vodítkem.

tak jsem i lenoch, tak by to bylo určitě ku propěchu obou, že si pročistíme hlavu a prostě budeme muset jít ven

jo to si piš, že si tu hlavu pročistíš . Ještě - nevím jak u borderky, u maďara to chce trochu počítat s tím, že jsou - opět hovořím o průměru - v povaze měkkčí (to co za prasárny od pánečka vydrží třeba německý ohař, oklepe se a neřeší to moc, tak vižlu rozebere. chce to používat hlavu, být DŮSLEDNÝ a spravedlivý. Počítat s tím, že jsou měkčí, ale nenechat si je přerůst přes hlavu. Chyby a špatné zkušenosti si hodně pamatují.

Lee
Člen
# Zasláno: 9 Kvě 2011 11:56
- Nahlásit

krecinek:
štěnete, které bude z linie výstaváků a sporťáků, protože jak sáhnete po něčem, co má v rodokmenu "pasáky"
Moc děkuju za odpověd. takže určitě doporučujete psa s PP, že? a jak poznám, že má v rodokmenu "pasáky"?
a jaká je náročnost srsti? Eninka psala, že zvláštní péči nepotřebuje, což mě jako laika překvapilo vzhledem k délce srsti

. 1 . 2 . 3 . 4 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání